buna dimineata,
doresc sa scriu cateva cuvinte despre luneta din titlu, leupold vx2 3-9x50.
De-a lungul celor 5 ani de cand sunt vanator au trecut prin mana mea mai multe tipuri de lunete,
gen . zeiss conquest, delta titanium, karl Kaps, zeiss diatal, leupold vx2, niko, meopta meostar r1......
tin sa precizez ca sunt un vanator de panda si dibuit , foarte putina goana ..
la inceput pe prima arma am avut un zeiss Diatal 8x56 modelul t* tub de 1"ceva mai vechi dar cu o optica exceptionala...
binenteles ca dupa primul sezon am zis.... no hai sa incerc ceva cu punct si variabila.. bla bla...( totusi la un buget rezonabil...
cred ca nu am iesit niciodata din valoarea de 500 euro cheltuiti pe o luneta.
zis si facut, luat meopta, ei aici o dezamagire... noaptea la panda nici pe departe nu se ridica la calitatea lui diatal 8x56, dar no ce sai faci banul dat ramane dat.
apoi au urmat conquest, delta, zeiss diatal mai nou ,, leupold vx2 3-9x40 .....opaaaa stai ,cu acest leupold seara tarziu se vedea foarte bine.. chiar vedeam umbrele negrilor si chiar am fost impresionat de claritatea sticlei, bine bine nu vedeam reticolul deoarece era un duplex wide si era inutil in umbra desatului dar macar vedeam miscare si cel putin ma bucuram de acest aspect.
imaginea la leupold era clara din margine in margine chiar eram uimit de aceasta ""geoarsa"""de luneta era usoara si foarte simpla tub de 1" turete simple si un amarat de inel auriu pe obiectiv.
de ceva vreme am luat un Karl Kaps 8x56 NOU , tub de 30 reticol 4 ,ce mai ,super luneta... am zis ca inainte sa o montez pe arma hai sa ies cu leupoldul si Kar Kapsul in teren... zic in sinea mea, nooo amu am ce-mi trebuie pt panda.. cu zambetul pe buze am iesit... aici alta dezamagire... nu vreau sa demigrez numele companiilor de lunete dar vreau sa strig tare sa nu aruncati bani doar de dragul numelui.
mergem mai depare... Karl Kaps , o luneta buna si cu o optica buna dar pe toti sfinti ...ca amarata de leupold cu obiectiv de 40 avea o imagine mai clara decat karl-ul de 56 .. de ce habar nu am.(nu ca nu vedea bine, vedea chiar bine dar amaratul de leupold era mai clar in detalii vedeam crengutele si marginea frunzulitelor )
trecut si peste aceasta dezamagire am zis ok hai sa merg inca un pas.. am comandat un leupold vx2 3-9 x 50 cu reticol havie duplex..... am primit luneta si fara sa mai stau la taclale in prima seara am si iesit in teren doar de curiozitate sa vad care este diferenta intre cele 2 leupoldu-ri.
Ei bine acum chiar ca-mi place... imagine la fel de clara si de limpede din margine in margine si prin faptul ca aceasta era model mai noi 2016 si datorita obiectivului de 50 si noului "index matched lens system"chiar vedea mai bine decat surioara sa mai mica.
reticolul , super nici prea gros sa te enerveze nici subtire sa nul mai vezi.. chiar super..
asa ca am ajuns la o concluzie .. chiar trebuie sa te uiti prin mai multe tipuri de lunete sa vezi ce se potriveste cu ochiul tau, aici apare mai multi factori.. varsta vanatorului, vederea,ex eu am o miopie de -2si aproape 40 de ani , etc...
am cheltuit ceva bani si cred ca am cheltuit prost .. trebuia sa iau de la bun inceput o luneta mai scumpa si gata... oare asa sa fie???
am prieten care a platit 2700 euro pe un zeiss v8 si nu-si tine reglajul... ce amarul se intampla cu lunetele europene??? ba am inteles ca cei de la zeiss nu vor sa o schimbe deoarece nu a fost inregistrata...
eu am ales Leupold si sunt foarte multumit de ea.. cred ca acest mesaj se adreseaza vanatorilor care nu vor sa dea o avere pe o luneta dar totusi doresc sa aiba o sticla Buna.. pedeasupra m-a atras si garantia celor de la Leupold de 30 ani pt europa fara intrebari, documente sau alte cacaturi de genul .. are inel auriu?? este leupold.. atunci o schimbam sau o reparam pe cheltuiala leupold timp de 30 de ani.
sper ca povestea mea este de ajutor cuiva... macar unuia si tot este bine.
| Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |