Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
biblioteca vanatoruluiModeratori: biriuck, Sly_Fox, CCM, Mircea-B " ENCICLOPEDIE PRACTICA DE VANATOARE" -medii si specii de vanat, tehnici si indemanare. Carte aparuta la noi in 2002 la editura AQUILA'93 din Oradea..Scrisa de un colectiv de autori francezi sub conducerea lui Pascal Durantel. Are cineva aceasta carte?
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
O am eu. Am luat-o cu 60 RON dintr-o librarie acum vre-o 2 ani.
O poi comanda aici http://www.librarie.net/carti/27285/Enc ... fii-color- Bafta!
Cartea spune clar ca prezinta vanatoarea din Franta. Mai sunt prezentate in ea cateva rase de caini si cateva arme. Vanatorii din tara noastra ii sunt alocate doar cateva pagini.
- Vanatul si vanatoarea in Romania - V. Cotta, M. Bodea, I. Micu, Ed. Ceres 2008 - 59,46 RON;
- Vanatorile lui Ceausescu asa cum au fost - M. Georgescu, Ed. Corint 2003 - 18 RON. Eu le-am gasit pe www.LIBRARIE.net (preturile nu includ taxele postale). Prima cred ca trebuie sa fie prezenta in biblioteca oricarui vanator, a doua ... am luat-o de curiozitate. ![]() P.S. Puteti gasi aici si "Vanatoarea un sport nobil", H.V. Miron, Ed. Paco 2007 - cam teapa de-a dreptul! Vand 1 exemplar ![]() ![]() ![]()
Eu am cumparat-o acum cca. 2 ani. Pe langa unele traduceri total nefericite, cred ca este utila, avand in vedere ca atat in Romania cat si in Franta se intalnesc aproape aceleasi specii de vanat. Sunt interesante descrierea metodelor lor de vanatoare si, mai ales, modul cum inteleg francezii sa recreeze habitatul speciilor pe care le vaneaza. Excelenta in comparatie cu oricare lucrare din RO dpdv al graficii.
Fratilor, omu' s-a tinut de cuvant. Multumesc "Lupului" pe aceasta cale. Acu, am o curiozitate - stie cineva ceva despre Aristide Stavros? Mai traieste? Stiu ca s-a nascut in Sinaia si a trait in Brasov, dar mai multe .. poate stiti voi.
Elegant mod de a " iesi din scena" .
Aristide Stavros nu s-a nascut in Sinaia,ci a petrecut acolo o perioada a copilariei si adolescentei. S-a nascut in 1918 in comuna Cristian,jud. Brasov,intr-o familie de origine elena. "Nu este pe lume,placere mai mare..."
multumesc Lupule , vezi ca aziiti trimt si eu ceva ...
Re: biblioteca vanatorului" Oameni, animale si locuri pe Valea Sebesului " scrisa de dr. Alexandru Craiovan, editura Altip- Alba Iulia. O carte scrisa de un vanator care traieste, munceste si vaneaza in aceleasi locuri unde a vanat Ionel Pop si cateodata si Mihail Sadoveanu . Merita sa aveti in biblioteca asa ceva.
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Re: biblioteca vanatoruluiDe mult nu am fost activ pe Forum, dar in acesasta perioada am facut cei mai importanti pasi in evolutia mea ca vanator. Am inceput cursurile de masterat in cinegetica (tot in Ungaria), dar fara a fi sigur ca pot sa acumulez cunostiinte noi, despre ce nu am auzit deja in timpul pregatirii de baza. Am fost surprins! Este o materie legata de cultura si etica de vanatoare, care la inceput mi sa parut a fi inutila, si am crezut ca era pusa in programa numai ca un fel de umplutura. Adevarul este ca tema in limba maghiara are o vasta bibliografie din care am inceput sa ma pregatesc. In foarte multe lucrari insa am gasit citate de la filosoful spaniol Jose Ortega y Gasset. Acele citate transmiteau ganduri si sentimente pe care le am trait deja dar nu am constientizat profunditatea lor. Astfel am procurat cartea din care erau sustrase citatele respective. Acesta este lucrarea cu titlul: "Meditatii asupra vanatorii". Dupa parerea mea toate cartile mentionate in acest topic contribuie la cunoastrea mai profunda a vanatului si a mediului de viata al acestuia, dar estenta vanatorii este descrisa in modul cel mai autentic de Jose Ortega y Gtasset in lucrarea metionata.
Problema este ca nu am gasit in limba romana. Daca stie cineva de existenta unei traduceri va rog sa faceti reclama pentru ea, si daca nu exista atunci in cel mai scurt timp posibil ar trebui sa fie realizata una. Va garantez ca dupa citirea lucrarii, toate publicatiile legate de vanatoare (cu adevarat valoroase) vor putea fi intelese mai profund, si vor oferii satisfactie mai mare. Farkas Attila
Re: biblioteca vanatoruluiva salut
in urma cu citeva zile am trecut pe la magazinul AJVPS din Drobeta Turnu Severin si am avut norocul sa descoper ca la acest magazin se mai gasesc citeva din cartile pe care uni dinte noi nu au reusit sa le cumpere TROFEE DE VINAT / Nicolae Șelaru TROFEE DE VINAT EUROPEAN / Nicolae Șelaru VINATOARE IN ROMANIA / Ernest C Gheorghiu și S.C. Gheorghiu MANUAL PENTRU EXAMEN DE VINATOR / Nicolae Șelaru INTREBARI SI RASPUNSURI PENTRU EXAMENUL DE VINATOR / Nicolae Șelaru
Re: biblioteca vanatoruluiAm " pus mana" pe o raritate. " O espeditie romaneasca in Africa" a lui Dimitrie Ghica Comanesti, editata pe la 1800.
![]()
Re: biblioteca vanatoruluiAm primit " Combaterea daunatorilor vanatului" de Ghe. Feneser si Ioan Gavrilet, aparuta in 1973 . Nu prea mai este de actualitate, doar e interesanta de citit, despre cum se gandea vanatoarea in anii'70.
Despre lup se scrie ca trebuie redus efectivul pana la exterminare. Pisica salbatica trebuie combatuta cu toate metodele si mijloacele cunoscute ( scheme de capcane de tot felul). MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Re: biblioteca vanatoruluiAre cineva "Ionel Pop sau recuperarea timpului pierdut", de Dumitru Susan (Deva)?
Acu' cativa ani am gasit intr-un almanah VP referiri la ea, se pare ca e biografica si e, evident, despre corifeul literaturii cinegetice romanesti. O caut de cativa ani, abia acum vad ca e in oferta unei firme de profil. O sa scriu sa incerc sa o cumpar... In alta ordine de idei, am citit aproape toate titlurile pe care le-ati pomenit mai sus si multe altele, de autori pomeniti si nepomeniti. N-a scris nimeni despre - "Cynegis - prin paduri si ape, printre jivine si oameni", autor C. R. Balanescu ("Kerebe" din eceptionalele scrieri ale lui Ionel Pop; Ionel Pop era alintat de "Kerebe", Ierononim Stoichita, Sadoveanu si altii cu apelativul "Nemo", dupa pseudonimul cu care semna in "Carpatii") - "Braconierul", de Luis Berengner (chiar daca e vorba de un roman si chiar daca actiunea se petrece in Spania, volumul e excelent) - "Cartea de la Gura Zlata" / Titus Popovici (sa-mi spuneti daca v-a placut istorisirea "Tzapul lui Stanescu") - "Istorisiri din Ardeal: (Valea Frumoasei ; Ochi de urs ; Poveştile de la Bradu Strâmb)"; "Îmi aduc aminte"; "O palmă de râu şi nişte istorii vânătoreşti" - de Ionel Pop; in ultima - "O palmă de râu şi nişte istorii vânătoreşti" - o sa gasiti o povestire extraordinar de buna (parca "Oaspetele" ii spune, dar nu sunt sigur), din care extraordinar de bine si de amuzant in acelasi timp ca poti fi un mare vanator fara sa pari vanator si - la fel de bine - poti sa nu fi vanator, oricati bani, arme scumpe si alte "accesorii" ai avea, oricate calitati ai crede ca ai... Recomand toate cartile de mai sus. „Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
Re: biblioteca vanatorului" Cartea de la Gura Zlata" se numeste Riul Uitarii ! Am avut ocazia de a-i cunoaste pe protagonistii intamplarii !
Ce bou sunt: il cunosc si pe Dumitru Susan care sta in Deva, dar n-am avut atata minte in cap sa-i cer cartea despre Ionel Pop pe care l-a cunoscut personal. Sper sa mai aiba cateva exemplare. MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Re: biblioteca vanatorului
Probabil au fost reeditari... Pe coperta celei pe care am citit-o eu (de cel putin doua ori) scria cu majuscule "Cartea de la Gura Zlata". "Raul uitarii" parca era un subtitlu si/sau numele uneia dintre povestirile din volum... Daca-l cunosti pe Dumitru Susan, Ursus, si mai are "Ionel Pop sau recuperarea timpului pierdut", cere-i rogu-te o carte si pentru mine (imi poti scrie PM unde sa-ti trimit banii). De cel putin 30 de ani sunt un mare admirator al lui Ionel Pop, am citit si rascitit tot ce a publicat ...stiu, in mare, tot ce a patimit, dupa ce "tovarasii" i-au luat tot, mai putin demnitatea, fortza intelectuala si talentul, doar pentru ca era nepotul lui Iuliu Maniu si pentru ca era un deja celebru avocat clujean, bogat, inclusiv spiritual... Sa fii ce a fost Ionel Pop, dupa ce ai fost detzinut politic (in vreme ce Sadoveanu, "Maestrul" din scrierile nemuritorului Ionel Pop era unul dintre puternicii zilei si presedinte al Marii Adunari Nationale) trebuie sa fi fost, si a fost cu sigurantza o experienta unica ... cand a iesit din inchisoare si a aflat ca sotia ii murise si nu mai are NIMIC din tot ce avea, Ionel Pop s-a ridicat din nou deasupra vremurilor numai prin talentul si caracterul lui sublim ... a facut-o scriind despre vanatoare si pescuit, despre oameni si animale, despre viatza... fara sa fie "nevoie" sa pupe-n dos Partidul, fara sa toarne pe nimeni, fara sa incheie "pactul cu diavolul" pe care l-au incheiat atatia mari scriitori, inclusiv Titus Popovici si Mihail Sadoveanu (cel pe care Ionel Pop l-a dus de mana in prima lui vanatoare la cocosi de munte, cand cu celebra fraza: "ajunga zilei pacatul ei!"). Dumitru Susan a facut un lucru extraordinar scriind "Ionel Pop sau recuperarea timpului pierdut" ...de-asta imi doresc aceasta carte. Va salut pe toti cei pasionati (si) de literatura cinegetica. „Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
Re: biblioteca vanatoruluiAm gresit : profesorul Dumitru Susan " a stat " in Deva, din pacate, nu mai este printre noi. Din pacate, nici eu nu am cartea
![]() MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Re: biblioteca vanatoruluiSa nu ma uiti Ursule
![]() Cu stima
Re: biblioteca vanatorului[img=http://img190.imageshack.us/img190/5761/cartex.th.jpg]
Dupa multe cautari, am facut rost de carte chiar de la familia autorului, prin cunostinte ale cunostintelor familiei etc.. Problema este ca aparitia cartii este 1997 si nu se mai gasesc exemplare. N-as vrea sa o am doar eu in biblioteca, ganditi-va cum am putea sa o multiplicam. Eu am intrebat pe la Deva, dar parca nu-mi surade rezolvarea la xerox pe foi A4 , apoi taiate cu cuterul si lipite. O trimit fara probleme oriunde in tara ( sa facem o lista cu doritorii ) daca s-ar putea face cumva o scanare si sa-i facem si o coperta , ar fi minunat ( nu ma intrebati cat m-am straduit sa o pozez cu telefonul, sa o descarc in calculator si sa o postez- aici doar Ghinda cred ca m-ar putea ajuta sa invat sa pun poze ![]() P.S. Este o carte de exceptie . MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!