Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 11 Mai 2025, 00:36

biblioteca vanatorului

Sectiune dedicata fenomenului cinegetic in mass media . Puteti gasi aici linkuri interesante , ziare si reviste cu profil cinegetic , samd .

Moderatori: biriuck, Sly_Fox, CCM, Mircea-B

Mesajde Lupul pe 07 Apr 2008, 20:45

Iti pot da eu o Antilopa Carpatilor si un Freamatul Muntilor daca ai dubluri si vrei sa faci un schimb
Lupul
Membru important

Locaţie: Muntenia-Ardeal

Mesajde Adrian S pe 08 Apr 2008, 09:38

Dubluri n-am, asa ca ...
Adrian S
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Lupul pe 08 Apr 2008, 18:16

Hai ca-ti dau un "Freamatul muntilor" asa pe ochi frumosi, dar mai intai trebuie sa ajung pe acasa, apoi cand vin in Bucuresti mai vorbim.
Lupul
Membru important

Mesajde Adrian S pe 09 Apr 2008, 09:14

Mare boier, mare caracter.
Adrian S
Veteran

Mesajde Lupul pe 09 Apr 2008, 10:07

Sa traiesti.
Sa traim cu totii ... cum ar spune cineva: bine.
Lupul
Membru important

Mesajde Ursus2006 pe 17 Mai 2008, 21:22

" ENCICLOPEDIE PRACTICA DE VANATOARE" -medii si specii de vanat, tehnici si indemanare. Carte aparuta la noi in 2002 la editura AQUILA'93 din Oradea..Scrisa de un colectiv de autori francezi sub conducerea lui Pascal Durantel. Are cineva aceasta carte?
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Ursus2006
Veteran

Locaţie: Deva. HD

Mesajde george_ciprian86 pe 17 Mai 2008, 21:25

Ursus2006 scrie:" ENCICLOPEDIE PRACTICA DE VANATOARE" -medii si specii de vanat, tehnici si indemanare. Carte aparuta la noi in 2002 la editura AQUILA'93 din Oradea..Scrisa de un colectiv de autori francezi sub conducerea lui Pascal Durantel. Are cineva aceasta carte?

O am eu. Am luat-o cu 60 RON dintr-o librarie acum vre-o 2 ani.
george_ciprian86
Veteran

Mesajde catalinim pe 17 Mai 2008, 21:41

Ursus2006 scrie:" ENCICLOPEDIE PRACTICA DE VANATOARE" -medii si specii de vanat, tehnici si indemanare. Carte aparuta la noi in 2002 la editura AQUILA'93 din Oradea..Scrisa de un colectiv de autori francezi sub conducerea lui Pascal Durantel. Are cineva aceasta carte?

O poi comanda aici http://www.librarie.net/carti/27285/Enc ... fii-color-
Bafta!
catalinim
Membru important

Mesajde george_ciprian86 pe 17 Mai 2008, 21:53

Cartea spune clar ca prezinta vanatoarea din Franta. Mai sunt prezentate in ea cateva rase de caini si cateva arme. Vanatorii din tara noastra ii sunt alocate doar cateva pagini.
george_ciprian86
Veteran

Mesajde catalinim pe 03 Iun 2008, 19:49

- Vanatul si vanatoarea in Romania - V. Cotta, M. Bodea, I. Micu, Ed. Ceres 2008 - 59,46 RON;
- Vanatorile lui Ceausescu asa cum au fost - M. Georgescu, Ed. Corint 2003 - 18 RON.
Eu le-am gasit pe www.LIBRARIE.net (preturile nu includ taxele postale).

Prima cred ca trebuie sa fie prezenta in biblioteca oricarui vanator, a doua ... am luat-o de curiozitate. :wink:

P.S. Puteti gasi aici si "Vanatoarea un sport nobil", H.V. Miron, Ed. Paco 2007 - cam teapa de-a dreptul! Vand 1 exemplar :lol: :lol: :lol:
catalinim
Membru important

Mesajde catalinim pe 03 Iun 2008, 20:18

george_ciprian86 scrie:Cartea spune clar ca prezinta vanatoarea din Franta. Mai sunt prezentate in ea cateva rase de caini si cateva arme. Vanatorii din tara noastra ii sunt alocate doar cateva pagini.

Eu am cumparat-o acum cca. 2 ani.
Pe langa unele traduceri total nefericite, cred ca este utila, avand in vedere ca atat in Romania cat si in Franta se intalnesc aproape aceleasi specii de vanat.
Sunt interesante descrierea metodelor lor de vanatoare si, mai ales, modul cum inteleg francezii sa recreeze habitatul speciilor pe care le vaneaza.
Excelenta in comparatie cu oricare lucrare din RO dpdv al graficii.
catalinim
Membru important

Mesajde Adrian S pe 18 Iun 2008, 15:00

Lupul scrie:Hai ca-ti dau un "Freamatul muntilor" asa pe ochi frumosi, dar mai intai trebuie sa ajung pe acasa, apoi cand vin in Bucuresti mai vorbim.

Fratilor, omu' s-a tinut de cuvant. Multumesc "Lupului" pe aceasta cale.

Acu, am o curiozitate - stie cineva ceva despre Aristide Stavros? Mai traieste?
Stiu ca s-a nascut in Sinaia si a trait in Brasov, dar mai multe .. poate stiti voi.
Adrian S
Veteran

Mesajde Keiler pe 20 Iun 2008, 09:36

Stavros a trecut in nefiinta de cativa ani buni. Cenusa lui a fost presarata din elicopter deasupra Vaii Sambetei, tot aici existand si o placa omagiala prinsa in stanca.
Keiler
Veteran

Locaţie: Brasov

Mesajde Alin3006 pe 20 Iun 2008, 11:46

Keiler scrie:Stavros a trecut in nefiinta de cativa ani buni. Cenusa lui a fost presarata din elicopter deasupra Vaii Sambetei, tot aici existand si o placa omagiala prinsa in stanca.

Elegant mod de a " iesi din scena" .
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde Adrian S pe 23 Iun 2008, 08:36

Keiler scrie:Stavros a trecut in nefiinta de cativa ani buni. Cenusa lui a fost presarata din elicopter deasupra Vaii Sambetei, tot aici existand si o placa omagiala prinsa in stanca.

Emotionant. :(
Adrian S
Veteran

Mesajde jagermeister pe 23 Iun 2008, 12:14

Adrian S scrie:
Stiu ca s-a nascut in Sinaia si a trait in Brasov, dar mai multe .. poate stiti voi.

Aristide Stavros nu s-a nascut in Sinaia,ci a petrecut acolo o perioada a copilariei si adolescentei.
S-a nascut in 1918 in comuna Cristian,jud. Brasov,intr-o familie de origine elena.
"Nu este pe lume,placere mai mare..."
jagermeister
Membru important

Locaţie: Romania

Mesajde adrian_ppp pe 23 Iun 2008, 12:17

Adrian S scrie:
Lupul scrie:Hai ca-ti dau un "Freamatul muntilor" asa pe ochi frumosi, dar mai intai trebuie sa ajung pe acasa, apoi cand vin in Bucuresti mai vorbim.

Fratilor, omu' s-a tinut de cuvant. Multumesc "Lupului" pe aceasta cale.

multumesc Lupule , vezi ca aziiti trimt si eu ceva ...
adrian_ppp
Veteran

Re: biblioteca vanatorului

Mesajde Ursus2006 pe 28 Ian 2009, 07:01

" Oameni, animale si locuri pe Valea Sebesului " scrisa de dr. Alexandru Craiovan, editura Altip- Alba Iulia. O carte scrisa de un vanator care traieste, munceste si vaneaza in aceleasi locuri unde a vanat Ionel Pop si cateodata si Mihail Sadoveanu . Merita sa aveti in biblioteca asa ceva.
Ursus2006
Veteran

Mesajde amis pe 28 Ian 2009, 09:19

Eu o am multumesc prietene,Ursus !
cu stima
amis
Veteran

Locaţie: Pitesti

Mesajde Farkas Attila pe 02 Feb 2009, 11:29

De mult nu am fost activ pe Forum, dar in acesasta perioada am facut cei mai importanti pasi in evolutia mea ca vanator. Am inceput cursurile de masterat in cinegetica (tot in Ungaria), dar fara a fi sigur ca pot sa acumulez cunostiinte noi, despre ce nu am auzit deja in timpul pregatirii de baza. Am fost surprins! Este o materie legata de cultura si etica de vanatoare, care la inceput mi sa parut a fi inutila, si am crezut ca era pusa in programa numai ca un fel de umplutura. Adevarul este ca tema in limba maghiara are o vasta bibliografie din care am inceput sa ma pregatesc. In foarte multe lucrari insa am gasit citate de la filosoful spaniol Jose Ortega y Gasset. Acele citate transmiteau ganduri si sentimente pe care le am trait deja dar nu am constientizat profunditatea lor. Astfel am procurat cartea din care erau sustrase citatele respective. Acesta este lucrarea cu titlul: "Meditatii asupra vanatorii". Dupa parerea mea toate cartile mentionate in acest topic contribuie la cunoastrea mai profunda a vanatului si a mediului de viata al acestuia, dar estenta vanatorii este descrisa in modul cel mai autentic de Jose Ortega y Gtasset in lucrarea metionata.
Problema este ca nu am gasit in limba romana. Daca stie cineva de existenta unei traduceri va rog sa faceti reclama pentru ea, si daca nu exista atunci in cel mai scurt timp posibil ar trebui sa fie realizata una. Va garantez ca dupa citirea lucrarii, toate publicatiile legate de vanatoare (cu adevarat valoroase) vor putea fi intelese mai profund, si vor oferii satisfactie mai mare.
Farkas Attila
Farkas Attila

Locaţie: Gheorgheni Harghita

Mesajde cristi_d pe 21 Feb 2009, 18:08

va salut

in urma cu citeva zile am trecut pe la magazinul AJVPS din Drobeta Turnu Severin si am avut norocul
sa descoper ca la acest magazin se mai gasesc citeva din cartile pe care uni dinte noi nu au reusit sa le cumpere

TROFEE DE VINAT / Nicolae Șelaru
TROFEE DE VINAT EUROPEAN / Nicolae Șelaru
VINATOARE IN ROMANIA / Ernest C Gheorghiu și S.C. Gheorghiu
MANUAL PENTRU EXAMEN DE VINATOR / Nicolae Șelaru
INTREBARI SI RASPUNSURI PENTRU EXAMENUL DE VINATOR / Nicolae Șelaru
cristi_d
Nou membru

Locaţie: timisoara

Mesajde Alin3006 pe 27 Feb 2009, 13:26

Am " pus mana" pe o raritate. " O espeditie romaneasca in Africa" a lui Dimitrie Ghica Comanesti, editata pe la 1800. :wink:
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde Ursus2006 pe 17 Mar 2009, 19:35

Am primit " Combaterea daunatorilor vanatului" de Ghe. Feneser si Ioan Gavrilet, aparuta in 1973 . Nu prea mai este de actualitate, doar e interesanta de citit, despre cum se gandea vanatoarea in anii'70.

Despre lup se scrie ca trebuie redus efectivul pana la exterminare. Pisica salbatica trebuie combatuta cu toate metodele si mijloacele cunoscute ( scheme de capcane de tot felul).
Ursus2006
Veteran

Re:

Mesajde mugur pe 22 Mai 2009, 15:19

mandy scrie:"Vanatul" - Vasile Cotta

Cum pot intra şi eu în posesia acestei cărţi, s-au ştie cineva de unde se poate procura .., :x
puşca şi cureaua lată
mugur

Locaţie: SUCEAVA

Mesajde 223/12 pe 24 Mai 2009, 19:56

Are cineva "Ionel Pop sau recuperarea timpului pierdut", de Dumitru Susan (Deva)?
Acu' cativa ani am gasit intr-un almanah VP referiri la ea, se pare ca e biografica si e, evident, despre corifeul literaturii cinegetice romanesti. O caut de cativa ani, abia acum vad ca e in oferta unei firme de profil. O sa scriu sa incerc sa o cumpar...

In alta ordine de idei, am citit aproape toate titlurile pe care le-ati pomenit mai sus si multe altele, de autori pomeniti si nepomeniti.
N-a scris nimeni despre
- "Cynegis - prin paduri si ape, printre jivine si oameni", autor C. R. Balanescu ("Kerebe" din eceptionalele scrieri ale lui Ionel Pop; Ionel Pop era alintat de "Kerebe", Ierononim Stoichita, Sadoveanu si altii cu apelativul "Nemo", dupa pseudonimul cu care semna in "Carpatii")
- "Braconierul", de Luis Berengner (chiar daca e vorba de un roman si chiar daca actiunea se petrece in Spania, volumul e excelent)
- "Cartea de la Gura Zlata" / Titus Popovici (sa-mi spuneti daca v-a placut istorisirea "Tzapul lui Stanescu")
- "Istorisiri din Ardeal: (Valea Frumoasei ; Ochi de urs ; Poveştile de la Bradu Strâmb)"; "Îmi aduc aminte"; "O palmă de râu şi nişte istorii vânătoreşti" - de Ionel Pop; in ultima - "O palmă de râu şi nişte istorii vânătoreşti" - o sa gasiti o povestire extraordinar de buna (parca "Oaspetele" ii spune, dar nu sunt sigur), din care extraordinar de bine si de amuzant in acelasi timp ca poti fi un mare vanator fara sa pari vanator si - la fel de bine - poti sa nu fi vanator, oricati bani, arme scumpe si alte "accesorii" ai avea, oricate calitati ai crede ca ai...

Recomand toate cartile de mai sus.
„Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
223/12
Veteran

Locaţie: Locu' din care sare iepurele...

Mesajde Ursus2006 pe 24 Mai 2009, 20:38

" Cartea de la Gura Zlata" se numeste Riul Uitarii ! Am avut ocazia de a-i cunoaste pe protagonistii intamplarii !
Ce bou sunt: il cunosc si pe Dumitru Susan care sta in Deva, dar n-am avut atata minte in cap sa-i cer cartea despre Ionel Pop pe care l-a cunoscut personal. Sper sa mai aiba cateva exemplare.
Ursus2006
Veteran

Mesajde 223/12 pe 25 Mai 2009, 07:58

Ursus2006 scrie:" Cartea de la Gura Zlata" se numeste Riul Uitarii !...: il cunosc si pe Dumitru Susan care sta in Deva, dar n-am avut atata minte in cap sa-i cer cartea despre Ionel Pop pe care l-a cunoscut personal. Sper sa mai aiba cateva exemplare.

Probabil au fost reeditari... Pe coperta celei pe care am citit-o eu (de cel putin doua ori) scria cu majuscule "Cartea de la Gura Zlata". "Raul uitarii" parca era un subtitlu si/sau numele uneia dintre povestirile din volum...

Daca-l cunosti pe Dumitru Susan, Ursus, si mai are "Ionel Pop sau recuperarea timpului pierdut", cere-i rogu-te o carte si pentru mine (imi poti scrie PM unde sa-ti trimit banii).
De cel putin 30 de ani sunt un mare admirator al lui Ionel Pop, am citit si rascitit tot ce a publicat ...stiu, in mare, tot ce a patimit, dupa ce "tovarasii" i-au luat tot, mai putin demnitatea, fortza intelectuala si talentul, doar pentru ca era nepotul lui Iuliu Maniu si pentru ca era un deja celebru avocat clujean, bogat, inclusiv spiritual...
Sa fii ce a fost Ionel Pop, dupa ce ai fost detzinut politic (in vreme ce Sadoveanu, "Maestrul" din scrierile nemuritorului Ionel Pop era unul dintre puternicii zilei si presedinte al Marii Adunari Nationale) trebuie sa fi fost, si a fost cu sigurantza o experienta unica ... cand a iesit din inchisoare si a aflat ca sotia ii murise si nu mai are NIMIC din tot ce avea, Ionel Pop s-a ridicat din nou deasupra vremurilor numai prin talentul si caracterul lui sublim ... a facut-o scriind despre vanatoare si pescuit, despre oameni si animale, despre viatza... fara sa fie "nevoie" sa pupe-n dos Partidul, fara sa toarne pe nimeni, fara sa incheie "pactul cu diavolul" pe care l-au incheiat atatia mari scriitori, inclusiv Titus Popovici si Mihail Sadoveanu (cel pe care Ionel Pop l-a dus de mana in prima lui vanatoare la cocosi de munte, cand cu celebra fraza: "ajunga zilei pacatul ei!").
Dumitru Susan a facut un lucru extraordinar scriind "Ionel Pop sau recuperarea timpului pierdut" ...de-asta imi doresc aceasta carte.
Va salut pe toti cei pasionati (si) de literatura cinegetica.
„Puşca-i fiară nesătulă, dar celui ce ştie a o struni i se deschid porţile raiului...”
223/12
Veteran

Locaţie: Locu' din care sare iepurele...

Mesajde Ursus2006 pe 27 Mai 2009, 06:49

Am gresit : profesorul Dumitru Susan " a stat " in Deva, din pacate, nu mai este printre noi. Din pacate, nici eu nu am cartea :oops: , sa vad cum voi putea procura cateva exemplare.
Ursus2006
Veteran

Mesajde amis pe 27 Mai 2009, 08:14

Sa nu ma uiti Ursule :D Suflet mare cum esti ai fi in stare sa le dai pe toate .
Cu stima
amis
Veteran

Locaţie: Pitesti

Mesajde Ursus2006 pe 01 Iun 2009, 16:14

[img=http://img190.imageshack.us/img190/5761/cartex.th.jpg]

Dupa multe cautari, am facut rost de carte chiar de la familia autorului, prin cunostinte ale cunostintelor familiei etc.. Problema este ca aparitia cartii este 1997 si nu se mai gasesc exemplare. N-as vrea sa o am doar eu in biblioteca, ganditi-va cum am putea sa o multiplicam. Eu am intrebat pe la Deva, dar parca nu-mi surade rezolvarea la xerox pe foi A4 , apoi taiate cu cuterul si lipite. O trimit fara probleme oriunde in tara ( sa facem o lista cu doritorii ) daca s-ar putea face cumva o scanare si sa-i facem si o coperta , ar fi minunat ( nu ma intrebati cat m-am straduit sa o pozez cu telefonul, sa o descarc in calculator si sa o postez- aici doar Ghinda cred ca m-ar putea ajuta sa invat sa pun poze :lol: )

P.S. Este o carte de exceptie .
Ursus2006
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Revista presei