Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 19 Sep 2020, 02:09

MANUSCRIS INEDIT DISPARUT

Sectiune dedicata fenomenului cinegetic in mass media . Puteti gasi aici linkuri interesante , ziare si reviste cu profil cinegetic , samd .

Moderatori: biriuck, madalin122582

MANUSCRIS INEDIT DISPARUT

Mesajde Peregrinus pe 09 Sep 2020, 21:25

Buna,

apelez pe aceasta cale la voi in speranta de a putea regasi / redescoperi impreuna sau cu ajutorul vostru un manuscris inedit pe care l-a detinut, sau il mai detine inca Biblioteca Filialei Cluj-Napoca al Academiei Romane (???), este vorba de manuscrisul notarului si veterinarului autodidact Harsany Laszlo din localitatea Biia (Jud. Alba) finalizat in Octombrie 1778 - lucrarea este actualmente unicul "tratat" autohton de soimarit cunoscut dedicat in special vinatorii cu coruiul [Uliu pasarar (Accipiter nisus)].

Prin intermediul acestui manuscris autorul se straduia sa reinvie acest gen de vinatoare secular in Transilvania, la acea data inca din plin practicat in Moldova si in Tara Romaneasca, realizind nu numai un indrumator practic pentru viitorul "pasarar /soimar" amator, ci presarind cu amintiri proprii sau cu experiente traite aceste indrumari, sau pomenind o serie de date foarte interesante din trecut, din perioada de glorie a soimaritului la noi.
Articolul vizavi de acest manuscris a aparut / mentionat in Almanahul "Vinatorul si pescarului sportiv" din anul 1981. Manuscrisul, conform autorului se afla in cercetare stiintifica la acea data si a fost semnat de catre domnul Sandu MOROSAN. In paranteza trebuie sa spun ca mie personal numele autorului m-i se pare a fi un pseudonim, sper insa sa ma insel!
Manuscrisul in sine trebuie sau ar trebui privit in ansamblu ca fiind una din putinele lucrari autohtone de mare valoare istorica, o lucrare inedita, unica, o componenta de mare importanta al tezaurului istoriei cinegetice romanesti.

Manuscrisul a fost cautat atit la Biblioteca mai sus amintita, s-a intervenit pentru informatii in acest sens si la Tg-Mures la conducerea Bibliotecii - manuscrisul nu mai este de gasit! Cum este posibil sa dispara asa ceva din biblioteca Academiei ?, daca era o biblioteca oarecare mai intelegeam, dar in cazul acesta ???

Multumesc mult!

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1868
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Înapoi la Revista presei

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori

Publicitate