Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 24 Aug 2026, 07:44
|
|
|
Brac , vijla, pointer , cocker , spinger , etc - sectiune dedicata .
Moderator: mialxx
de raduka pe 30 Iul 2026, 10:59
Salutari! Sunt nou vanator de vreo 3 ani predominat la iepure si fazan dar si prepelita. Sunt din jud Buzau Am cumprat o femela de brac german cu pedigree de 2,4 ani acum vreo 2 luni care este foarte nerabdatoare la vazul pasarilor de orice fel Aporteaza de pe teren si din apa, cu toate ca nu vanez la rata momentan Asculta comanda Aici Am invatat-o eu sezi, si un pic asteapta, comenzi pe care nu le stia. Cum sa fac sa devina mai linistita? La bolul cu mancare deja stie sa trebuie sa stea in sezi ca sa-l primeasca si sa astepte putin. Pare ca avem progres. Pe camp usos uros face cheta la fluier intoarce. La pana in curte nu are rabdare si ataca! dar pare ca incepe usor sa aiba un pic de rabdare. Sunt sanse sa progreseze. Ce recomandari aveti? Multumesc!
-
raduka
-
de popaliviu pe 30 Iul 2026, 13:56
Salutare, vezi că forumul are niște reguli! Spune mai întâi câteva cuvinte despre tine, cine ești, de unde vii. Cățeaua ta are 2.4 ani adică 2 ani și 4 luni? Dacă da de ce ai luat-o așa mare și nu ai luat cățel? Cred că era mai ușor să dresezi un pui, cățeaua ta deja a atins maturitatea și e mai greu acum.
12, 16, 9mm, .223, .30-06
-
popaliviu
- Veteran
-
de raduka pe 30 Iul 2026, 14:12
Salut din nou, Sunt din zona Buzau, cum spuneam sunt si vanator de vreo 3 ani, imi plac binenteles iesirile in natura, am aproape 50 ani, lucrez in domeniul medical. Am avut o catea inainte , tot Brac German primita la 3 luni care in aprilie a murit intepenindu-se in spatele unei casute de unelte. Am decis sa iau un caine mai mare si am luat acesta catea matura dar foarte jucausa. Nu se sperie de alte animale, de oameni sau masini, e sociabila. Stiam ca o sa fie mai greu cu dresajul. A fost si in calduri cand am luat0o vreo 10 zile. Ea nu se sperie de arma, aporteaza bine, ma asculta , e atenta la mine cu toate ca o am de 2 luni si un pic , iesim pe teren fara sa ie pb. Vine la chemare. dar parca nu cauta cum trebuie si trece peste vanat. Posibil ca e prea entuziasmata. nas cred ca are. gaseste aportul in curte pe intuneric..e de la Ozren Badza din Serbia, a fost soasa si la vanatoare inante, a avut 2 proprietari in Romania inantea mea. Cred ca a fost vanduta tocmai ca are acest defect de a trece peste vanat.
-
raduka
-
de Sly_Fox pe 30 Iul 2026, 16:17
De recomandat este ca vânătorul să cumpere pui, nu animal matur, astfel încât să formeze viitorul câine de vânătoare pe stilul lui . Dar acum pasul a fost făcut. În primul rând trebuie să ai tu răbdare astfel încât să lucrezi mult cu câinele tău. Tactica pașilor mărunți. Sunt șanse să o dai pe brazdă, cum se spune. Așa cum spuneam și la alt topic, pedigree-ul este fracție la picior de lemn, maculatură. Educația câinelui primează, lucrul în teren încă de când este puiandru.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
-

Sly_Fox
- Veteran
-
- Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea
de Clujeanul pe 30 Iul 2026, 19:08
Pare situatie de incepator vanator cu caine cu instinct bun. Care ii veriga slaba? Daca are cheta naturala mai lunga, poate chiar asa si tre sa fie. Daca raspunde la apel, care ii cea ma importanta comanda, ce anume mai vrei? Pune sa munceasca si daca nu fuge aiurea, ai caine.
-
Clujeanul
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj-Napoca
de raduka pe 30 Iul 2026, 21:46
O sa o scot si pe fondul de vânătoare zilele astea ca au treierat grâul și-o sa vad cum evaluează. Nu e graba. In cartea lui Lecca spune ca nu e mult mai greu sa dresezi un caine matur ci trebuie răbdare.
-
raduka
-
de Ghinda pe 31 Iul 2026, 07:40
Spor!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
-
Ghinda
- Veteran
-
- Locaţie: Bucuresti
de Dr.47 pe 05 Aug 2026, 11:14
Primul salvat de pe canapea a fost un pointer englez, destul de dificil de lucrat cu el pt ca se speria de focul de armă. Eu am fost al treilea proprietar, primul vânător, al doilea a fost o doamnă cu canapeluța cumpărată special pt acest câine. Cu răbdare și multe cartușe trase fără țintă, a devenit un câine bun de vânătoare. Sigur ca si-a păstrat cheta lungă și aportul selectiv. Al doilea câine salvat de pe canapea a fost un brac cu păr scurt, primul proprietar a renunțat la câine pt ca latră prea mult și deranja vecinii de la celelalte case. Acum este deja tătic la a doua șarja. Am și o cățea cu păr sârmos, am luat o de mică, am dormit împreună în primele 3-4 nopți pt ca plângea/urla după mă-sa. Acum are 6 ani și nu prea mai este nevoie de multe cuvinte să comunicăm în teren. Pt un câine este nevoie de multă răbdare și trebuie să cunoști bine rasa. Decât să te ‘cerțI’ cu un pointer să caute aproape mai bine vopsești un brac în culorile pointerului.
-
Dr.47
- Membru important
-
- Locaţie: Calarasi
de bogdan_andrei pe 05 Aug 2026, 14:48
Salutare! Cred ca este o corelatie intre "sare peste vanat", nas & entuziasm; totusi, la 3 ani, catelul nu cred ca a spus tot ce are de spus, mai ales ca, in astia 3 ani cred ca a iesit destul de putin in camp. Vitamina L ( love ) , cat mai mult timp petrecut impreuna si pe camp, vanat din abundenta; cred ca aceste 3 ingrediente, impreuna, vor ajuta la rezolvarea problemei. ....vine acu" perioada REGINEI...daca iesi 2 h seara...pe miriste...pe racoare...nici nu ai nevoie de pusca 
-
bogdan_andrei
- Nou membru
-
de liviur pe 05 Aug 2026, 16:38
Salutare si bine ai venit ! Dificila treaba cu caine matur, cu mai multi stapani. E greu sa iti dai cu parerea, dar din ce ai scris, nu cred ca a fost plimbat degeaba de la un stapan la altul. Daca tu crezi ca merita sa investesti in timp si dresaj cu ea, iti tin pumnii. Eu unul nu as investi timp si bani intr-un caine adult. Asta cu "saritul peste vanat" eu o vad ca pe un nas slab si caracter pe masura. Scoate-o in teren, iesi cu ea la prepelita ca tot incepe sezonul, apoi la fazan si poate-poate isi revine. Succes !
Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
-
liviur
- Veteran
-
- Locaţie: Buc-Branesti
de raduka pe 10 Aug 2026, 11:41
liviur scrie:Salutare si bine ai venit ! Dificila treaba cu caine matur, cu mai multi stapani. E greu sa iti dai cu parerea, dar din ce ai scris, nu cred ca a fost plimbat degeaba de la un stapan la altul. Daca tu crezi ca merita sa investesti in timp si dresaj cu ea, iti tin pumnii. Eu unul nu as investi timp si bani intr-un caine adult. Asta cu "saritul peste vanat" eu o vad ca pe un nas slab si caracter pe masura. Scoate-o in teren, iesi cu ea la prepelita ca tot incepe sezonul, apoi la fazan si poate-poate isi revine. Succes !
Salut, multumesc de sfat, scot la 2 zile pe camp pe miriste, am scos o si cu lansator cu porumbel, si prepelite de casa lasate prin iarba le gaseste daca-i arat zona, le prinde si le aporteaza cu gura moale. Se aud multe prepelite dimineta pe la 6 pe camp dar nu am vazut sa sara niciuna. nici la catea nici la mine ! Se opreste din cand in cand miroase cat un loc si apoi continua cheta.
-
raduka
-
de raduka pe 10 Aug 2026, 12:53
bogdan_andrei scrie:Salutare! Cred ca este o corelatie intre "sare peste vanat", nas & entuziasm; totusi, la 3 ani, catelul nu cred ca a spus tot ce are de spus, mai ales ca, in astia 3 ani cred ca a iesit destul de putin in camp. Vitamina L ( love ) , cat mai mult timp petrecut impreuna si pe camp, vanat din abundenta; cred ca aceste 3 ingrediente, impreuna, vor ajuta la rezolvarea problemei. ....vine acu" perioada REGINEI...daca iesi 2 h seara...pe miriste...pe racoare...nici nu ai nevoie de pusca 
Salutari, Am iesit cu ea frecvent pe miriste langa oras , graul e treierat si se aud prepelite peste tot. Nu a sarit niciuna. Cred ca fug la picior, cred ca sunt localnice. Am facut si urma cu prepelita de anul tecut pe care am dat-o cu solutie de prepelita pentru miros si aportabil cu pene tot cu solutie din asta si le gaseste si le aporteaza la 10-15 m distanta. Deci cred ca are nas.. Mai exersam. Sambata iesim la prepelite. Are 2 ani si 5 luni cateaua si e la mine de aproape 2 luni.
-
raduka
-
de Alexandru Nicu pe 18 Aug 2026, 20:52
Salutare! Într-adevăr, nu ne putem da cu părerea prea mult din ce ai expus aici. Cati proprietari a avut înainte? Au fost vânători? Au ieșit cu ea la vânătoare? Părinții și bunicii câinelui sunt vânători? Au vânat? Pedigree-ul e maculatura, cum spune un coleg mai sus. Maximum, garantează ca ai un câine care, din punct de vedere morfologic, corespunde standardului rasei. Faptul ca nu face aret la vedere nu e un semn tocmai bun. Imi spune ca s-a îndepărtat destul de mult de instinctul de vanator. Italienii au o vorbă care tradusă, se referă la faptul ca orice câine de aret va face aret, punând accent pe alte lucruri mai importante cum ar fi cheta, filajul sau consensul. Însă al tău, adult de acum, nu mai face asta. Nu ar fi o problemă la un pui. Poți aprecia ca e leneș. Însă, la un adult, există șanse egale să se corecteze cu foarte multă muncă și răbdare sau toată munca sa fie în zadar. La începuturi, am avut o femelă de brac pe care dacă o vedeai, spuneai ca e scoasă din revistă. Dar atât, de deșteaptă, era frumoasă. Și nu era vina ei. După cum se fac montele la noi, mai ales cu braci, ea a fost produsul a doi câini care n-au vânat niciodată, au fost câini de curte. N-au avut ce să transmită. Și ea nimic ce să primească. Tot câine de curte a ajuns. Și am trecut la pointer. E dificil pentru ca și tu ești la început, cățelul la fel. Dar pe cat de dificil, pe atât de frumos poate fi. Oricare cățel presupune multă muncă și răbdare, atât în timpul sezonului cat și în extrasezon. Cere părerea unor vânători mai experimentați. Care au avut ceva câini și care îl pot evalua pe al tău. Sa nu cumva să muncești degeaba. Succes pe mai departe! Formarea unui cățel e un proces frumos. Pentru viitor, caută să afli cat mai multe lucruri despre părinții și bunicii cățelului pentru ca ideal ar fi ca tu să-l iei de pui. E mult mai dificil să corectezi decât să iei de la 0. Succes!
Focu' si piesa. Байкал ИЖ 54
-

Alexandru Nicu
- Membru important
-
- Locaţie: Bacau
de raduka pe 19 Aug 2026, 07:00
Alexandru Nicu scrie:Salutare! Într-adevăr, nu ne putem da cu părerea prea mult din ce ai expus aici. Cati proprietari a avut înainte? Au fost vânători? Au ieșit cu ea la vânătoare? Părinții și bunicii câinelui sunt vânători? Au vânat? Pedigree-ul e maculatura, cum spune un coleg mai sus. Maximum, garantează ca ai un câine care, din punct de vedere morfologic, corespunde standardului rasei. Faptul ca nu face aret la vedere nu e un semn tocmai bun. Imi spune ca s-a îndepărtat destul de mult de instinctul de vanator. Italienii au o vorbă care tradusă, se referă la faptul ca orice câine de aret va face aret, punând accent pe alte lucruri mai importante cum ar fi cheta, filajul sau consensul. Însă al tău, adult de acum, nu mai face asta. Nu ar fi o problemă la un pui. Poți aprecia ca e leneș. Însă, la un adult, există șanse egale să se corecteze cu foarte multă muncă și răbdare sau toată munca sa fie în zadar. La începuturi, am avut o femelă de brac pe care dacă o vedeai, spuneai ca e scoasă din revistă. Dar atât, de deșteaptă, era frumoasă. Și nu era vina ei. După cum se fac montele la noi, mai ales cu braci, ea a fost produsul a doi câini care n-au vânat niciodată, au fost câini de curte. N-au avut ce să transmită. Și ea nimic ce să primească. Tot câine de curte a ajuns. Și am trecut la pointer. E dificil pentru ca și tu ești la început, cățelul la fel. Dar pe cat de dificil, pe atât de frumos poate fi. Oricare cățel presupune multă muncă și răbdare, atât în timpul sezonului cat și în extrasezon. Cere părerea unor vânători mai experimentați. Care au avut ceva câini și care îl pot evalua pe al tău. Sa nu cumva să muncești degeaba. Succes pe mai departe! Formarea unui cățel e un proces frumos. Pentru viitor, caută să afli cat mai multe lucruri despre părinții și bunicii cățelului pentru ca ideal ar fi ca tu să-l iei de pui. E mult mai dificil să corectezi decât să iei de la 0. Succes!
Salut! A fost la doi vânători, la primul de la 3 luni la aproximativ un an, apoi inca un an la al doilea. Primul vânători am văzut pe net are acum doi câini buni. Era si ea in filmări si într-adevăr era mai neatenta asta in primul an. La al doilea vânător a fost mai neglijata, îmi spunea ca doar trecea sa i dea mâncare o data pe zi el locuind la alta adresa. E de la canisa lui Ozren Badza din Serbia. Am ieșit la prepeliță cu ea la deschiderea sezonului. A aportat prepelițe căzute fara sa le strice, le da in mâna. Face cheta un pic larga, dar nu ponteaza pe camp. Am acasă câteva prepelite in niște lădițe si ponteaza la ele, si azi dupa ce am scos o la camp la antrenament ,s a oprit la ele. Dar dupa puțin timp încearcă sa ajungă la ele .Am început sa i fac dresaj de stop, whoa in engleza.Pare ca înțelege, cred ca asta îi lipsește .
-
raduka
-
de Ghinda pe 19 Aug 2026, 10:32
La început de sezon, areturile sunt mai rare. Autohtona fuge iute, nu este poate rouă suficientă, câinele este la început. Insistă.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
-
Ghinda
- Veteran
-
- Locaţie: Bucuresti
Înapoi la Pontatori si scotocitori
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori