Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 31 Oct 2025, 00:27

Puterea de stopare

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Re: Puterea de stopare

Mesajde Ghinda pe 20 Mai 2009, 07:35

Gata, de la faza cu penetratia, incep sa cedez. Si daca mai apare o variabila, ma las. De facut calcule, bineinteles!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde UOMU pe 20 Mai 2009, 17:47

Cristiane, se pare ca ai citit si experimentat ceva. Felicitari. Multumesc pt raspuns si pt includerea in tabel al munitiilor solicitate. Momentan am citit decat raspunsul, tabelul modificat urmand sa-l examinez mai tarziu.
Am vrut sa-mi cumpara un glock 20, cal 10 mm, cel hot dar nu se gaseste astfel de munitie prin romania si se pare ca f greu in europa. Personal, cand folosesc 2 maini, nu simnt nici o diferenta de recul intre 7,65, 9, 40 si 45. Poate ma ajuta masa celor 110 kg, si experienta de sportiv. De regula trag cu o mana, si atunci intradevar se simte diferenta de miscare la gura tevii. se pare ca si tu confirmi inclinatia mea catre 40 s&w, forta mai mare de stopare, stabilitate a glontului mai mult timp pe traiectorie, mai multe gloante in incarcator, etc. imi plac pistoale lungi cu toate ca imi dau semna ca in personal defence poti face o treaba chiar mai buna cu un revorver cu teva de 2 inchi si cu garda partiala la tragaci. Mai rapid la accesare si mai fiabil. De regula intr-o lupta nu se trag mai mult de 3 gloante la o distanta intre 2 si 5 yarzi, atucni cand agresiunea este ff interpersonala. poate mai dezvolatm pe messenger. Id meu este uomu_om. buna ideea sa tragi la serpi cu proiectile ce se disip[eaza, asfel crescand sansele de al lovi sub stresul momentului.
UOMU
Membru important

Mesajde UOMU pe 20 Mai 2009, 22:56

... ok Cristiane, acum am vazut ca este dificil sa incarci tabelul cu toate munitiile incluse in el. Impresionat, 1200 rds, in doua zile. pai in ritmul asta tragi cam 40.000 pe an?
Intrebare, din moment ce te antrenezi atat de intensiv cu 9 mm si tu porti de regula 357, asta poate fi o problema in situatii de viata si de moarte? Si eu ma gandeam sa trag cu 22lr in poligon pt ca munitia este f. ieftina si la 25 m le grupez linistit in marimea unui dvd,dar eu port cu mine .45 acp si nu 22 lr.
UOMU
Membru important

Mesajde dtdpuu pe 21 Mai 2009, 02:34

UOMU scrie:... ok Cristiane, acum am vazut ca este dificil sa incarci tabelul cu toate munitiile incluse in el. Impresionat, 1200 rds, in doua zile. pai in ritmul asta tragi cam 40.000 pe an?
Intrebare, din moment ce te antrenezi atat de intensiv cu 9 mm si tu porti de regula 357, asta poate fi o problema in situatii de viata si de moarte? Si eu ma gandeam sa trag cu 22lr in poligon pt ca munitia este f. ieftina si la 25 m le grupez linistit in marimea unui dvd,dar eu port cu mine .45 acp si nu 22 lr.

Stai, stai un pic. Nu merg in fiecare weekend la 2 zile de tactical training. Merg foarte rat la un weekend de tactical pistol shooting. Majoritatea bugetului merge pe long range shooting, care e principalul hobby. Si pe urma bugetul anual e limitat de sotie si bunul simtz. Cert este ca un weekend pistol/tactical carabine shooting, sau 3 zile de long range tactical shooting consuma peste 1000 USD (ouch).

Trag si cu 357 dar doar pentru "hunting conditions". Adica nu se pune atit de mult problema de timpi, tragere din pozitii camuflate, deplasare, scos din holster, etc. 357 il port doar in teren, si animalele rar te pun in conditii de viata si de moarte aici in Texas. In general apuci sa reactionezi cit de cit. De asemenea 9 mm nu pune o puma jos cu atit autoritate ca un 357 magnum. Pina acum n-am intilnit puma, sint singuratice...dar daca cumva dau peste ea, sau peste un mistret mai incapatinat, 357 Magnum e mai hotarit decit 9mm. 9 mm insa e la mine in cutiuta magica din noptiera. Cutiuta are cifru si butoane tactile si o pot deschide pe orice bezna in citeva secunde. Glockul din noptiera sta cu un supozitor pe teava, o magazie plina, una de rezerva si o lanterna micuta. Nu s-a intimplat niciodata nimic in comunitatea, si ma rog din tot sufletul sa nu se intimple vreodata, dar daca trebuie sa-l folosesc e in noptierra. In cealalta noptiera, unde doarme sotia mea va fi 380 ACP (Bersa) cind va sti sa traga cu el. Pina atunci Bersa e in alta parte in casa, tot ascuns si am acces "secret" la el. Sotia zice ca sint paranoic, si are partial dreptate, dar nu sint paranoic, sint "gun nut".

In ce priveste trasul cu 22lr, am aplicat metoda la antrenamentul cu carabina. Ar15 are un adaptor pentru a inlocui 223 cu 22lr si poti trage ieftin pentru antrenament. La caraina, nu conteaza pentru ca reculul la 223 e mic oricum. La distanta cu 223 (sute de metri) evident ca se trage cu 223 dar pentru closed combat 22lr e ok. La pistol insa am preferat si eu sa trag cu 9mm. In opinia mea reculul la 9mm e suficient de diferit ca sa afecteze timpi de reluare a tzintei fata de un 22lr, si prefer sa nu ma amagesc.

CristianC
dtdpuu
Veteran

Locaţie: Michigan, USA

Mesajde val pangica pe 28 Mai 2009, 15:57

felicitari pentru articol !
Respect
val pangica
Veteran

Mesajde cybelle pe 28 Mai 2009, 21:17

as fi curios sa comparam putin cal 12 cu 16 in puterea de stopare.
viteza, masa. etc
sunt multe mituri vis a vis de faptul ca 16 "taie" ca laserul si 12 loveste ca tunul.

respect
Vand carti de gramatica. E ieftine...
cybelle
Veteran

Locaţie: Magurele

Mesajde dtdpuu pe 29 Mai 2009, 04:49

cybelle scrie:as fi curios sa comparam putin cal 12 cu 16 in puterea de stopare.
viteza, masa. etc
sunt multe mituri vis a vis de faptul ca 16 "taie" ca laserul si 12 loveste ca tunul.

respect

Ok, o sa o adaug la tabel. Un pic de rabdare. Am in lucru un articol despre efectul omoritor, care o sa vorbeasca de puterea de stopare si penetratie. De asemenea tabela e actualizata cu calcule de indici de penetratie.

CristianC
dtdpuu
Veteran

Mesajde violiv pe 29 Mai 2009, 07:49

Intre 16 si 12 nu prea mai exista "necunoscute".
Recent am citit un test serios facut de francezi ce compara batranul si uitatul 16 cu foarte modernul 20. Au fost testate cartuse "clasice" pentru calibru - 24 g/20 respectiv 28 g/16 dar si din cele moderne cu pana la 32 g pt 16 si pana la 40 g pentru 20. La absolut toate capitolele - viteza de plecare, distributia si omogenitatea snopului, penetratie in tinta - 16 a iesit inainte, chiar daca la unele chestii doar cu 1-2% (28 g trase atat din 16 cat si din 20 s-au diferentiat doar la partea de penetratie). La proiectil unic exemplul lui Sauvestre este cel mai concludent: acelasi proiectil se trage si din 16 si din 20 - in 20 mag. are cu ~20% mai multa pulbere decat in 16 si pleaca mai prost.
Astazi nu mai este niciun dubiu in privinta eficacicatii calibrelor - cu cat scazi in calibru mai scazi 5 m la eficienta sau ~5 mm la penetratia in aceeasi tinta, cu acelasi diametru de alica. E o chestie "stiintifica" - arderea pulberii si dinamica a fluidelor e mai avantajata de diametre mari de teava si coloana mai mica de pulbere cum la fel este avantajata o coloana mai scurta de alice la trecerea prin teava.
Restul e doar can-can :mrgreen:
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 29 Mai 2009, 07:54

Cu cat e mai subtire, proiectilul unic tras din lise zboara mai bine dar efectul in tinta este ceva mai slabut - pierde viteza mai repede, penetreaza mai putin, comunica mai putina energie, etc. Cat e de mare diferenta numa mana care-l trage stie.
violiv
Veteran

Mesajde cybelle pe 29 Mai 2009, 08:02

Cu cat e mai subtire, proiectilul unic tras din lise zboara mai bine dar efectul in tinta este ceva mai slabut - pierde viteza mai repede, penetreaza mai putin, comunica mai putina energie, etc. Cat e de mare diferenta numa mana care-l trage stie

vio acii mare adevar ai zis. mie mi s-a intamplat o chestie deunazi. am luat un 16 pe langa 12 din dotare.
am iesit la ciori si caini. mi se pare ca am dat niste 'lovituri' mai sus sus decat unde trageam 'curent' cu 12.
asta poate pt ca am fost mai atent la corectii cred.
ar mai fi ceva de spus. diferenta intre tevile armelor 12/16 este 71/67; chiar si constrictia este diferita. ma gandesc ca si asta influenteaza mult puterea de penetrare la breneker, alice.

respect
cybelle
Veteran

Mesajde Marius pe 29 Mai 2009, 14:14

violiv scrie:Raspunsul pare al fi cel intuit: cu cat mai greu si cu cat mai iute cu atat mai bine!

You made my day! :lol: :wink:

Va felicit baieti pentru pasiune! :!:
Marius
Veteran

Mesajde dr.mihai.daniel pe 08 Iun 2009, 13:14

cybelle scrie:
Cu cat e mai subtire, proiectilul unic tras din lise zboara mai bine dar efectul in tinta este ceva mai slabut - pierde viteza mai repede, penetreaza mai putin, comunica mai putina energie, etc. Cat e de mare diferenta numa mana care-l trage stie

vio acii mare adevar ai zis. mie mi s-a intamplat o chestie deunazi. am luat un 16 pe langa 12 din dotare.
am iesit la ciori si caini. mi se pare ca am dat niste 'lovituri' mai sus sus decat unde trageam 'curent' cu 12.
asta poate pt ca am fost mai atent la corectii cred.
ar mai fi ceva de spus. diferenta intre tevile armelor 12/16 este 71/67; chiar si constrictia este diferita. ma gandesc ca si asta influenteaza mult puterea de penetrare la breneker, alice.

respect

eu am sarit direct de la 12 la 20.
si impusc mult mai mult decat impuscam cu 12.
si nici nu mai bag atat de multe alice in vanat
si e o arma mult mai usoara decat 12.

singurul calibru insa in care am incredere deplina ramane 300 win magnum
insa sunt si foarte subiectiv
e prima mea carabina si doar cu ea am tras in vanat
si mistretul, vulpea si tapul au cazut dintr-un singur foc si in foc. :lol:
indiferent de distanta la care am tras.
dr.mihai.daniel
Membru important

Mesajde Alin3006 pe 10 Iun 2009, 18:57

Asa ziceam si eu la inceput de 30.06 :mrgreen: O sa mai incerci si altele si o sa-ti placa... :D
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde Moose_Master pe 15 Iun 2009, 00:37

Si greu si rapid....nu cred sa apuc sa-l vad inventat in viata asta. De fapt de inventat nu-i mare poveste, ci de inventat camera care sa reziste la presiunea creata de "si greu si rapid".
Asa ca tre sa ne obisnuim cu ce exista. Daca-i greu pulberea tre sa arda lent si progresiv odata cu parasirea tubului de catre proiectil. Daca-i usor atunci pulberea tre sa arda rapid si cu creare de presiune mare.
Asa cum ii raspunsesem lui Val si mi s-a sters postu din cauza de semnal, raman pentru calibre mari si bine gandite pentru distante scurte si medii si pentru calibre mici si rapide pentru distante mari.

Si nu in ultimul rand trebuie sa recunoastem cu totii ca lisa este si va ramane number one ca arma de vanatoare la distante mici si ca arma de protectie a proprietatii si vietii personale la aceleasi distante. Lisa ma ajuta sa mananc si supa de fazan si ficat de mistret. Deci nu uitam da? Number one!

Va pupa Unchiu
Moose_Master
Veteran

Mesajde tudan pe 24 Iun 2009, 19:05

imi poate spune cineva cum se calculeaza puterea de stopare ? daca aveti deja calculat pt 7x64 sau 7x65r v-as ramane recunoscator (atat cit poate fi un necunoscator....)
tudan

Mesajde Ghinda pe 24 Iun 2009, 20:49

Vezi ca este un tabelas pe aici.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde Abur79 pe 14 Sep 2009, 18:45

Ia vedeti bagati-o pe asta in tabele.... :lol: ......nu credeam ca exista asa ceva.......asta te ,,stopeaza draq si pe tine nu numai vanatul...
http://www.youtube.com/watch?v=1VVOH7Ep_8w
Nu exista pe lume placere mai mare...decat:
Pusca si cureaua lata....
Abur79
Membru activ

Mesajde cybelle pe 14 Sep 2009, 19:35

:mrgreen: :lol: :lol: e veche...
insa conteaza mult si constitutia celui care trage cu 'nitro' si de felul in care tine arma in mana, etc...
primul din clip este tinut de umar de colegul lui... :mrgreen: :oops: e rusinos..
una peste alta cu nitro poti sa impusti porcul in varful unghiei si tot cade 10 -15 secunde ko.. apoi i-si revine si poate mai fuge putin...
cybelle
Veteran

Mesajde radubichis pe 14 Sep 2009, 22:04

Ghinda scrie:Gata, de la faza cu penetratia, incep sa cedez. Si daca mai apare o variabila, ma las. De facut calcule, bineinteles!

Mugurel,ai inceput sa imbatrinesti daca cedezi la faza cu penetratia :lol:
radubichis
Veteran

Locaţie: Hunedoara

Mesajde Sly_Fox pe 18 Sep 2009, 11:02

Si daca tot se vorbeste de puterea de stopare, cat de eficient este calibrul 30.06 Spingfield la mistret de 150-200 de kg. (presupunem ca utilizam glontul potrivit cu gramaj potrivit). Desi nu sunt un mare amator de vanatoare la mistret ( nu as da o vanatoare la gasca pe 10 de mistret) ma bate gandul sa imi cumpar o carabina cu bolt in 30.06, pentru o iesire ,doua, pe an. Destui prieteni participa la vanatorile colective de mistret si ma gandeam sa ies la vreo doua vanatori pe an, nu de alta dar au inceput ,,nepriceputii'' sa rada de mine cum ca as fi doar o ,,gasculita :evil: '' si ca la ratani se duc doar ,,vitejii,, ca ei.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde violiv pe 18 Sep 2009, 12:23

Dupa unii e prea mult, dupa altii e prea putin...
De vazut am vazut de toate - si "secerat" si fugit 2 km. Pana la urma, dincolo de calibru si proiectil mai conteaza si unde incaseaza focul.
Pentru mine e suficient: dupa bolt-action in 30-06 am si semi in acelasi calibru. Si nu folosesc aceeasi munitie la ele, fiecare are destinatia ei.
violiv
Veteran

Mesajde Abur79 pe 22 Sep 2009, 21:41

La ce avem noi in tara..vanat adica...30-06. e suficient la 200 de metrii ca stopare dincolo de astia intervine discutia. sa fiu sincer4 nu am tras cu 300 win mag mai departe de 150 de metrii nu ca nu eram curios dar eram convins ca nu e bine. celui care i-am vandut-o.....nu a acceptat convingerile mele....i-a dat-o unui caprior pe diagonala de la 200 de metrii in pulpa spate dreapta si l-a gasit cazut in 30 de metrii. ii trecuse glontul si prin burta. pulpa a dat-o la caini ca nu mai era buna. ca putere de stopare si ca viteza de plecare si ca balistica eu cred ca un 300winmag e suficient la noi in tara. de aproape ramane de baza tot lisa cu proiectil unic( de preferinta (a mea) Sauvestre 12/76).
Nu exista pe lume placere mai mare...decat:
Pusca si cureaua lata....
Abur79
Membru activ

Mesajde sorry_nellu pe 27 Sep 2009, 17:02

@dtdpuu:
Am si eu o intrebare: te rog frumos sa-mi spui si mie dupa ce formula calculezi tu efectul Taylor.
Eu am luat cunostinta de caracteristica puterii de stopare din nr.2/2004 al revistei noastre unice si mi se pare o expresie superioara de a descrie un calibru, fata de clasica expresie in jouli, care de multe ori ne deruteaza: proiectile cu energii cinetice foarte mari, sunt deviate de un fir de iarba sau ating tinta si nu-si fac treaba.
Nelamurit am fost de atunci in ceea ce priveste proiectilele diferite ca tip, dar avand acelasi calibru, aceiasi masa, aceiasi viteza. Eu nu am gasit decat o singura formula pentru efectul Taylor:
TKO= ( m*v*d )/7000

* m - greutatea proiectiluluiin in grains (1 pound = 7000 grains)
* v - viteza in feet/s
* d - diametrulproiectiluluii in inches

Tu spui asa: "... Asadar am gasit un alt autor (Taylor) care a imbunatatit formula si fiind un practician am considerat de demn de crezare si am adoptat-o. Formula inca e imperfecta dar e totusi cea mai apropiata estimare educata a efectului de stopare. Formula finala combina momentul proiectilului (viteza*masa), cu sectiunea transversala, forma si expandarea proiectilului si efectul supersonic in vinat (mai precis cavitatea temporara)...".[/b]
Te rog sa-mi explici unde intra forma si expandarea proiectilului in formula sau daca tu ai alta formula.
Dupa mvd/7000, am avea aceiasi putere de stopare, de exemplu, la 30.06 pentru RWS UNI Classic si HMK, ambele cu aceiasi masa si aceiasi viteza. Daca ma uit in tabel la tine,proiectile diferite, de acelasi calibru cu aceiasi masa si aceiasi viteza au puteri de stopare diferite, ceea ce mi se pare normal.
Multumesc!
"Decat sa dai pomana calicilor sambata, mai bine da ceva de baut mahmurilor, marta." I. Creanga
sorry_nellu
Veteran

Mesajde dtdpuu pe 28 Sep 2009, 19:01

sorry_nellu scrie:@dtdpuu:
Am si eu o intrebare: te rog frumos sa-mi spui si mie dupa ce formula calculezi tu efectul Taylor.
Eu am luat cunostinta de caracteristica puterii de stopare din nr.2/2004 al revistei noastre unice si mi se pare o expresie superioara de a descrie un calibru, fata de clasica expresie in jouli, care de multe ori ne deruteaza: proiectile cu energii cinetice foarte mari, sunt deviate de un fir de iarba sau ating tinta si nu-si fac treaba.
Nelamurit am fost de atunci in ceea ce priveste proiectilele diferite ca tip, dar avand acelasi calibru, aceiasi masa, aceiasi viteza. Eu nu am gasit decat o singura formula pentru efectul Taylor:
TKO= ( m*v*d )/7000

* m - greutatea proiectiluluiin in grains (1 pound = 7000 grains)
* v - viteza in feet/s
* d - diametrulproiectiluluii in inches

Tu spui asa: "... Asadar am gasit un alt autor (Taylor) care a imbunatatit formula si fiind un practician am considerat de demn de crezare si am adoptat-o. Formula inca e imperfecta dar e totusi cea mai apropiata estimare educata a efectului de stopare. Formula finala combina momentul proiectilului (viteza*masa), cu sectiunea transversala, forma si expandarea proiectilului si efectul supersonic in vinat (mai precis cavitatea temporara)...".[/b]
Te rog sa-mi explici unde intra forma si expandarea proiectilului in formula sau daca tu ai alta formula.
Dupa mvd/7000, am avea aceiasi putere de stopare, de exemplu, la 30.06 pentru RWS UNI Classic si HMK, ambele cu aceiasi masa si aceiasi viteza. Daca ma uit in tabel la tine,proiectile diferite, de acelasi calibru cu aceiasi masa si aceiasi viteza au puteri de stopare diferite, ceea ce mi se pare normal.
Multumesc!

Nu sint acasa acum, si n-am cartulia in fatza sa-ti spun titlul si autorul. Formula e la mine in table in excel, dar sint pe fuga acum. Sper sa nu uit, iti spun cind ajung acasa. Formula imbunatatita are citiva coeficienti in plus pentru expandare si pentru efectul supersonic. Sigur ca formula e tot imperfecta dar cel putin ia si alti factori in considerare. E imperfecta pentru ca foloseste un coficient fix pentru expandare si tot un coeficient fix pentru efectul supersonic. De asemenea nu tine seama de fragmentare si pierdere in greutate. Dar chiar si asa in opinia mea formula isi face treaba in sensul ca ne ajuta sa comparam (cit de cit) analitic calibrele.

CristianC
dtdpuu
Veteran

Mesajde sorry_nellu pe 28 Sep 2009, 19:43

Sa nu uiti !
"Decat sa dai pomana calicilor sambata, mai bine da ceva de baut mahmurilor, marta." I. Creanga
sorry_nellu
Veteran

Mesajde sturionu pe 12 Oct 2009, 22:41

Cusur am gasit si eu formulei, inca inainte sa ma luminez ca lipseste deformarea si - eventual - fragmentarea in corpul fiarei. Lipseste frecarea cu aerul, deformarea proiectilului in zbor (este o sinusoida si conteaza in ce faza ajunge in punctul de contact); practic si temperatura mediului are influente asupra vitezei si sectiunii dar inseamna sa o luam razna de tot!
Din cifrele tabelului (si va invit sa vedeti intr-un xls), la 0, 50, 100, pauza, pauza, pauza, 500 yards avem un grafic liniar (descrescator, desigur) al puterii de stopare ("pauza, pauza, pauza", adica nu am cifre pentru 200, 300, respectiv, 400 m - am incercat sa le pun din burta dar nu a mers, am lasat un spatiu liber). Evident, formula simpla, ne spune ce stiam: viteza mai mica (la aceeasi masa) = energie mai mica.

Ochiometric, mi s-a parut prea liniara formula si cred ca are o marja de eroare mare.

Admit ca pentru discutii la calculator este mai mult decat suficienta si este, fara indoiala, valoroasa. Dar nu as tine cont de diferentele intre calibre asemanatoare, la nivel practic.

Acum, ca sa mai dau un detaliu, fara sa ma uit pe cutia de cartuse 30-06, pe wikipedia veti gasi niste viteze usor - dar foarte usor - diferite fata de cele din tabel. Pe cutia de cartuse sunt, din nou, alte viteze. Cine a incercat mai multe cartuse si a avut ochelarii la indemana sa citeasca "balistica" trecuta de producator pe cutie, a observat desigur diferentele foarte consistente (o diferenta de 6-8 cm la 100 m inseamna ceva, nu?) intre "acelasi" 30-06, facut de firme diferite.
Plus ca - la fel cum se vede si in tabelul util si valoros al colegului nostru - se vede si fara ochelarii despre care vorbeam mai devreme, ca un FMJ este mai putin "stoper" decat un proiectil "moale". Stim de ce.
Nu mai vorbesc de proiectile cu geometrie speciala (care taie parul, blana si ia ochii la fraieri - sau NU!), cu deformari controlate, diferite, cu miez compozit, cu coaja compozita, cu varf de... etc.

Deci, ca orice model matematic, tabelul trebuie privit doar ca un sprijin suplimentar in alegerea munitiei, pe langa experienta - personala sau a altora. Pentru mine sigur este un sprijin util si faptul ca m-am apucat sa calculez si sa pun in pagini de calcul cifrele arata ca am luat tabelul foarte in serios. Ba chiar mi-am notat si pe un caiet!

Pentru ca avem un militar intre noi, si pasionat de problema, as vrea sa il intreb daca a vazut la teve UNDE trag lunetistii americani (cocotati de regula pe cladiri) cand este vorba de un agresor (asezat cu fata spre lunetist) care tine ostaticul cu pistolul la tampla? De ce acolo? Ca sa intrerupa legatura dintre creier si maduva spinarii, iar comanda motrica data de creier sa nu mai ajunga la degetul de pe tragaci. Are sens!
Cu ce calibru?
Cu ala care loveste precis acolo, altminteri, adio ostatic!

Multumesc mult pentru tabel, a generat una dintre discutiile foarte frumoase de pe forum si ne-a dat tuturor de gandit. Si cel mai mult ma bucur ca toti vrem ca animalul sa mearga intr-o lume mai buna fara sa treaca prin ultimul purgatoriu de pe pamant: ranirea, chinul, sfarsitul mizerabil.

Salud!
sturionu
Membru important

Mesajde Moose_Master pe 13 Oct 2009, 04:39

wikipedia = mijloc de manipulare in masa
wikipedia = modalitate eficace de a deforma realitatea in favoarea unui individial sau grup de interese
wikipedia = modalitate facila de informare gresita sau informare truncheata (scoasa din context) despre un anumit subiect

Deci haideti sa fim un pic reticenti cand dam ca sursa de informare wikipedia. De regula wikipedia se foloseste cand nu sti daca numele unui actor sau cantaret se scrie cu unul sau doi de "p" etc. Nimic mai mult.

Moose_Masta
Moose_Master
Veteran

Mesajde Vechio pe 13 Oct 2009, 12:54

Moose_Master scrie:wikipedia = mijloc de manipulare in masa
wikipedia = modalitate eficace de a deforma realitatea in favoarea unui individial sau grup de interese
wikipedia = modalitate facila de informare gresita sau informare truncheata (scoasa din context) despre un anumit subiect

Deci haideti sa fim un pic reticenti cand dam ca sursa de informare wikipedia. De regula wikipedia se foloseste cand nu sti daca numele unui actor sau cantaret se scrie cu unul sau doi de "p" etc. Nimic mai mult.

Moose_Masta
Ai cujetat-o adînc p' asta :D :lol:.
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Vechio
Veteran

Locaţie: Malul Crisului

Mesajde Moose_Master pe 13 Oct 2009, 18:39

Sa inteleg ca ai glumit.....pentru ca nu-mi vine a crede ca chiar apelezi la wikipedia cand vrei sa te informezi.
Citeste orice bucata din istoria tarii tale pe wikipedia si ai sa imi dai dreptate. Citeste orice biografie a oricarei persoane publice si ai sa vezi numai ineptii.
Pe wikipedia poti posta si tu si eu, iar postarile noastre le vor citi milioane de oameni luandu-le de "adevarate". Iar cei care administreaza pagina habar nu au de nimic. Sunt foarte buni executanti de "copy+paste".
Iar la capitolul arme sunt absolut paraleli.
Cand vrei sa citesti despre arme un subiect care nu iti este in totalitate cunoscut te duci direct la sursa si in nici un caz la un site care face copy+paste. Sunt autori care le mananca pe arme de zeci de ani si deci sunt locuri muuult mai indreptatite sa faca anumite clarificari la un anume subcapitol din vastul capitol arme.
Topicul asta a fost deschis si dezbatut cu profesionalism si este pacat sa-l impanam cu citate din wikipedia.
Just my .02

Moose_Masta
Moose_Master
Veteran

Mesajde Vechio pe 14 Oct 2009, 05:40

Moose_Master scrie:Sa inteleg ca ai glumit.....pentru ca nu-mi vine a crede ca chiar apelezi la wikipedia cand vrei sa te informezi...........
Pe wikipedia poti posta si tu si eu, iar postarile noastre le vor citi milioane de oameni luandu-le de "adevarate".
Just my .02

Moose_Masta
Ai înţeles foarte bine :lol: :lol: .
Stimă!
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Vechio
Veteran

Locaţie: Malul Crisului

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont