Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 13 Iun 2026, 05:52

Braconajul cu ogari

Subiect dedicat combaterilor organizate sau in grup restrins la principalii daunatori ai vanatului in extra sezon . Acces la autorizatii , probleme , etc .

Moderatori: CCM, Ghinda

Re: Braconajul cu ogari

Mesajde viorel_vio pe 25 Aug 2009, 08:22

nu poti s le impusti caini acestor nemernici mai ales dac esti din sat cu ei pt ca incep s te ameninte ca iti da foc si multe altele eu zic ca cel mai bine ar fi sa vina alti vanatori din alte zone sai impuste fara mila
viorel_vio

Locaţie: dr tr severin

Mesajde viorel_vio pe 25 Aug 2009, 08:29

nemernici astia de braconieri se duc si noaptea la far cu ogari in zona mea prin mehedinti mai exact prin fondu de vanatoare cujmir au distrus tot
viorel_vio

Mesajde eugen_gherca pe 25 Aug 2009, 16:38

cred ca gresesti putin , incearca sa desfasori in mintea ta o astfel de actiune si vei vedea ca nu merge , [ ziua s-ar putea ogarul e un alergator recunoscut , motiv pt care e interzis la vanatoare ] deci cum faci noaptea ? , cum depistezi vanatul , cand dai drumul la caine , si cum il v-a prinde pt ca tre sa alergati amandoi dupa el adica tu cu farurile iar el cu gura aia baloasa , daca va incurcati si calci cainele .
eugen_gherca
Membru activ

Mesajde viorel_vio pe 29 Aug 2009, 09:55

in momentu in care ai pus faru pe iepure e normal ca nu mai misca si atunci dai drumul cainelui de la distanta mica si la inhatat asa procedeaza aci nenorociti
viorel_vio

Mesajde pure speed pe 31 Aug 2009, 22:09

Salutare.E de groaza oameni buni,va aduc vesti proaste din teleorman.Fenomenul cu ogari este in crestere din nou.De la Alexandria pana la Pitesti este jale mare,mai ales langa Alexandria.Multi ogari, multe arme si foarte multe proiectoare.A dat foamea in ei grav.Pe fondul de vanatoare Lunca de langa com.Orbeasca seara de seara sunt proiectoare (ogari si arme).Iepurele a disparut definitiv iar capriorul este legenda.Politia este varza,paznicii de vanatoare sunt retardati si ce ma sperie mai rau este ca nici jandarmeria nu-si mai face treaba cum trebuie.
pure speed

Mesajde ssteffan pe 31 Aug 2009, 23:57

Si sefii M.A.I. sunt retardati....
ssteffan
Veteran

Locaţie: Giurgiu

Mesajde dragonu2222 pe 12 Ian 2010, 14:23

decat sa se impuste un animal nevinovat mai bine e pedepsit omul care-l detine sau sa se gaseasca un cadrul legal ca in Spania unde se poate vana si legal cu ogari,se platesc taxe la fel ca si la pusca,organizat,nu sa se omoare cainii ca asta e cea mai proasta solutie-poate nu se stie cat de mult braconeaza vanatorii si paznicii de vanatoare si nu se ia nicio masura-
dragonu2222

Mesajde troco pe 12 Ian 2010, 16:12

cea mai mare tampenie ar fi sa impusti cainele si eu detin o femela de ogar magiar si un pui de la ea un metis de ogarXviszlaXcopoi ardelenesc si ....... moderta......cu paznicul de vanatoare care era gata sa mi-i impuste, acuma ......moderat....... stopati braconajul cu caini si o sa se inteteasca braonajul cu arme si cu balturi si alte prostii.problema vanatului ...moderat.....pasunatul,cainii oierilor care prapadesc vanatul mic dar dobitocii nu inteleg.
..moderat........,dar nu m-a intrebat cate balturi am luat din teren sau cate borcane si cati caini au disparut din partea aceea a fondului de vanatoare .moderat........ ma intreb cand o sa va treziti la realitate sa vedeti clar anumite lucruri.
troco
Nou membru

Locaţie: deva, romania

Mesajde Vechio pe 13 Ian 2010, 15:05

Nene,
Dacă iiubeşti rasa ogar nu generzi metişi cu vijlă şi copoi decât în scop clar de vânătoare numai cu câine.
Din păcate ei suportă (legal) consecinţele acţiunilor unor iresponsabili ca tine :evil: .
Personal, am renunţat la împuşcarea ogarilor, cu excepţia metişilor :twisted: ; bag stăpânii în spital (că de muncă în folosul naturii e prea complicat) :wink: .
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Vechio
Veteran

Locaţie: Malul Crisului

Mesajde cybelle pe 13 Ian 2010, 19:23

2 vechio
nu ai cu cine din pacate :cry: ....;oricat ai incerca sa povestesti asa ceva tot 'rau' inteles o sa fi.
cel mai corect este sa mergi cum ai spus mai jos: foc pt caini si pumni pt stapani :mrgreen: :wink:

respect
Vand carti de gramatica. E ieftine...
cybelle
Veteran

Locaţie: Magurele

Mesajde troco pe 13 Ian 2010, 19:39

nu va legati de faza ca am lasat metis ,treaba aia e irelevanta pentru problema braconajului,si nu vad de ce sunt bagat in aceeasi oala cu braconieri ,.moderat.........nu ati citit cu atentie primul post, iar daca tot se vaneaza cu ogari sa legalizeze naibii odata vanatoarea cu ei, as fi de acord cu un impozit la fel ca pentru pusca , si cu plata unei autorizatii ,ce naiba, da la noi la romani nu se poate :shock: , si pt care gandesc ca aia e solutia sa impuste cainii........ moderat.....
troco
Nou membru

Mesajde Ursus2006 pe 14 Ian 2010, 11:54

troco scrie: sambata trecuta eram cu ei pe teren la o simpla plimbare si dau nas in nas cu paznicul de vanatoare care era gata sa mi-i impuste, acuma sincer va spun ca il bateam de numa,ii rupeam oasele , ma ia tipu sus si tare ca ii bat terenu cu ogarii . . ma intreb cand o sa va treziti la realitate sa vedeti clar anumite lucruri.

Baiatule, se vede ca nu cunosti legea. Trebuie sa-i multumesti paznicului ca nu ti-a impuscat cainii, daca ai fost gasit cu ei in fondul de vanatoare. Si poanta asta cu " trezitul la realitate" sa o spui colegilor tai de clasa, unii membri de pe acest forum, ti-ar putea fi bunici !
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Ursus2006
Veteran

Locaţie: Deva. HD

Mesajde newuser pe 14 Ian 2010, 13:32

troco scrie:nu va legati de faza ca am lasat metis ,treaba aia e irelevanta pentru problema braconajului,si nu vad de ce sunt bagat in aceeasi oala cu braconieri ,iar catelul il pregatesc pt iesiri cu pusca ,in caz ca nu ati citit cu atentie primul post, iar daca tot se vaneaza cu ogari sa legalizeze naibii odata vanatoarea cu ei, as fi de acord cu un impozit la fel ca pentru pusca , si cu plata unei autorizatii ,ce naiba, da la noi la romani nu se poate :shock: , si pt care gandesc ca aia e solutia sa impuste cainii nu mai nimik de zis ,sunteti pierdutzi fratilor, pierduti de tot.....

sa inteleg ca esti si "vanator cu acte in regula"?
ce nevoie ai sa pregatesti un metis de ogar pt iesirile cu pusca? sperand sa faca tb
sunt atate rase de caini legali la vanatoare....
de unde stii ca mama merge bine pe urma de fazan?
nu ai iasit fara pusca la proba? nu merita pusa jos de paznic?
caini nu au nici o vina, ai dreptate.
wild wild...est
newuser
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde Sly_Fox pe 14 Ian 2010, 14:04

Eu unul nu am vazut niciodata ogar sau metis de ogar in terenul de vanatoare. Pe aici bantuie comunitarii si ciobanestii, ambele ''rase'' foarte periculoase pentru vanat. Vanatorii din zona au lasat de mult vorbaria pe tema hoinarului si au trecut direct la fapte. Nu amenzi, nu certuri, nu taraganeli sau discutii pe tema drepturilor animalelor (mai bine zis hoinarilor), ci doar cate o detunatura, doua de arma. Si sa vedeti ce mult conteaza imputinarea latrailor.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde troco pe 14 Ian 2010, 15:17

intentionez sa fiu vanator cu atce in regula si stiu ca mama puiului merge bine pe urma pentu ca am iesit cu ea si nu vreau sa ma laud dar cunosc multi vanatori ai caror caini "legali" cum zici tu nu scot fazani cum ii scoate cateaua , puiul va merge si mai bine ca ea,dupa cum ziceam datorita sangelui de vizsla are tendintza sa ponteze ,.......moderat.........., mi departe gandu sa braconez de 4-5 ani de cand ies in teren am vazut cum s-a dus pe apa sambetei mica parte de teren in care ies eu din cauza hoinarilor si a pasunatului, paznicu ma ia pe mine ca braconez iepuri, care iepuri nene ca de 2 ani de zile am vazut 2 iepuri pe 10-15 kilometri patrati , eu ma duc .........moderat..............eclusiv la fazan ,caprioara ce sa mai zik nici urma de ea nu mai este in acea zona,din cauza mea? nu frate,din cauza altor ogari? tot nu, e singuru ogar pe o raza de 30-40 de kilometri, vanatu s-a distrus din cauza braconierilor cu balturi ,cu pusca si a pasunatului . si cand ma intrebi daca merge cateaua in teren spun da merge , nu se indeparteaza de mine ,maxim 30 de metri si asculta. in acelasi teren in care am fost la vanatoare cu niste prieteni ,cu autorizatie si vestitii caini brac au facut ciuciu , au scos 3 fazani, aceleasi conditii meteo acelasi teren in care am iesit si eu singur cu cateaua si puiul ei , in vreo 2 ore mi-a scos cam vreo 20 de fazani daca nu mai bine. nu zic ka bracii nu sunt buni, doar nu degeaba sunt poate cei mai des folositi dar pt mine 20 de fazani inseamna ceva si e chiar o placere sa bati campii ca nebunu si sa te bucuri de fazele astea si aici cred ca o sa-mi dati dreptate. permisul de vanatoare va veni si la mn la momentul potrivit knd o sa am "fondurile" necesare , si atunci no sa-mi dicteze nimeni cu ce caine sa bat io campii,no sa-mi zica nimeni iesi bha k pointeru ca asa trebuie. analizati situatia si din punctu meu de vedere si o sa-mi dati dreptate.

Respect!
troco
Nou membru

Mesajde troco pe 14 Ian 2010, 15:29

poate a fost putin cam de la locul ei faza cu trezitul la realitate Ursus ,dar nu cred ca ganditi ok ,comunisti erau gata sa duca la disparitie faimosul si mult iubitul copoi ardelenesc ,lucru care au si reusit sa-l faca dar in cazul ogarilor de romanesti . daca azi s-ar da o lege prin care s-ar interzice vanatoarea cu copoi ati sari majoritatea in sus ,ati fi exact in cazul meu si n-ar fi prea placut cred . legea in tara e cum e poate o da domnul sa se indrepte candva , se impusca caini dar cerbi si mistreti dispar in continuu din fonduri si aici ce se face, braconierii sunt mana in mana cu paznicii ca doar si paznicii ar mai vrea o pulpitza ,nu? asta e problema braconajului ......moderat........... stiu daca o sa intelegeti vad ca va e cam greu , fiecare vedem in felul lui situatia si problemele existente . oricum imi cer scuze tuturor pentru "trezirea la realitate"
troco
Nou membru

Mesajde Kristi pe 14 Ian 2010, 20:50

Troco , cu tot respectul dar daca este o lege in tara asta de ce n-am respecta-o ? Pentru ca ne place noua o rasa anume si noi dorim sa se faca lege special pentru acea rasa ? Daca este interzisa vanatoarea cu ogari , ce sa cautam cu ei pe camp ? Oricine poate spune ca ii plimba .Daca tot timpul analizam pe altii care credem noi ca sant mai daunatoari decat noi nu o sa ajungem nicaieri . Spui ca ai fost cu prieteni cu braci la fazan si nu au ridicat decat doi , si cainele tau a ridicat 20 . Crezi ca lucrul asta este suficient ca sa poti vana cu ogari ? Poate nu au fost braci adevarati ? Ai vanat vreodata cu brac sau cu pointer ? Binenteles adevarati ?Poate cand ai vanat cu braci ,atatia fazani au fost in terenul respectiv , iar cand ai vanat cu ogarul tau au fost mai multi . Vanatul migreaza de pe un teren pe altul , nu este priponit . Oricum sa nu imi spui ca un ogar are nasul mai bun decat un brac , ca asta nu o cred . Poti sa tii ogar dar sa nu iesi cu el pe camp nici la PLIMBARE . Plimba-l prin parc sau pe marginea drumului . Acum nu stiu in ce calitate dialoghezi tu ? Am inteles ca nu esti vanator , sau nu am inteles bine ? Daca asa este, nu vad ce cauti tu pe camp nici sa plimbi un maidanez ,dar un ogar . Sper ca nu mai inteles gresit . Sa auzim numai de bine .
Cu cat imi cunosc prietenii mai bine...imi iubesc cainele mai mult !
Kristi
Veteran

Locaţie: CONTESTI DAMBOVITA

Mesajde Ghinda pe 14 Ian 2010, 23:17

Troco daca o mai iei pe aratura radiez tot. Deocamdata unele idei ale tale sunt de bun simt. Cu ogar, metis sau ce o fi el doar in parc cum ar zice unii forumisti. Vezi ca tot ce ai batut campii peste lege sterg.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde troco pe 14 Ian 2010, 23:46

kristi te contrazi k plimbarile, credema ca daca m-as plimba pe cm co ciobanescu german n-ar zice nimeni nimik ,cu ogarii e bai vad :D,iar de braci nu zik nimik rau nu stiu knd o sa-mi iau si unul din ala k si ei imi plac mult , si ghinda poate am unele idei mai extremiste, dar, un mare DAR pe prima pagina a topicului vazusem ceva lege, chiar acum inainte sa postez acest mesaj, nu scrie nicaieri de ogari
LEGEA nr. 103 CAP. 5 - Raspunderi si sanctiuni ART. 34
(1) Constituie infractiune de braconaj si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 3 ani sau cu amenda de la 5.000.000 lei la 25.000.000 lei cautarea, urmarirea, haituirea, uciderea, ranirea sau capturarea vinatului sau orice alta activitate avind drept scop dobindirea acestuia, daca fapta a fost savirsita:
a) fara permis de vinatoare si autorizatie legala sau, dupa caz, fara autorizatie legala;
b) asupra animalelor a caror vinare este interzisa sau in perioade in care, potrivit legii, vinarea lor nu este permisa;
c) noaptea, prin utilizarea autovehiculelor si farurilor sau dispozitivelor care permit ochirea si tragerea pe intuneric;
d) prin utilizarea curentului electric, explozibililor, otravurilor, narcoticelor, aparaturii electronice, a capcanelor care pun in pericol viata oamenilor si a animalelor, a armelor, altfel decit tinute in mina, si a altor arme decit cele omologate pentru vinatoare in Romania.
(2) Faptele prevazute la alineatul precedent se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 5 ani, daca au fost savirsite:
a) in timpul noptii, cu exceptia speciilor de vinat la care vinatoarea este permisa si in asemenea conditii;
b) de doua sau mai multe persoane impreuna;
c) de o persoana cu atributii de serviciu sau atributii publice in domeniul vinatorii, precum si de reprezentantii persoanelor juridice care au in obiectul de activitate ocrotirea vinatului sau vinatoarea.
DIN PACATE NU SCRIE NIMIC DE BRACONAJUL CU OGARI/CAINI DRESATI, deci stimabililor legea e precara, nu se poate face mare branza pana nu se vor aduce schimbarile de rigoare! LEGI proaste pentru plamada MOALE!
si zic eu ca idea asta cu impuscat ogarii e cam preluata de la altii nu scrisa in lege.
troco
Nou membru

Mesajde troco pe 14 Ian 2010, 23:58

daca cumva n-am dreptate postati legea sa stiu si eu ce scrie concret, sa ma luminez macar :)
troco
Nou membru

Mesajde paungeorgica pe 15 Ian 2010, 00:07

Exista paragraf in lege in care se specifica rasele de caini agreate la vanatoare, exista specificatii ca un caine care nu are jujeu si este gasit pe fond de vanatoare este perceput ca daunator iar ce tine de simpla plimbare in teren cand o sa devii vanator o sa vezi ca este interzis plimbarea cu pusca in spate pe fonduri de vanatoare daca nu ai autorizatie (doar pe caile de acces ai dreptul) asa ca daca eu ca vanator nu am dreptul sa-mi plimb pusca pe un fond de vanatoare ca mi se face dosar penal de ce persoanele cu alte rase de caini sa aibe.
Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
paungeorgica
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde Kristi pe 15 Ian 2010, 04:08

Troco scuzama dar un ciobanesc german nu poate prinde iepurele sau capra la fuga , deci comparatia ta nu este pertinenta . De jujeu nu poate fi vorba ca nu sant caini de cioban . Tu trebuie sa intelegi ca te plimbi [ sau ce crezi tu ca faci ] pe camp, adica in terenul de vanatoare cu un caine care are interzis la asa ceva . Chiar crezi ca , daca ogarul ar fi fost bun de asa ceva nu se gaseau destui sa militeze cu argumente pentru asa ceva si sa si castige ? Ce facem acum , inventam roata sau cainii de vanatoare ? Au facut-o altii cu mult inainte si credema ca au facut-o bine . Tu chiar nu te revezi in cateva paragrafe din legea pe care ai mentionat-o la ultima postare ? Trebuie sa scrie clar , ca sa intelegi , OGARI ? ACESTI CAINI DATORITA VITEZEI PE CARE O AU SANT INTERZISI LA VANATOARE . Orice iepure in fata unui asemenea caine nu are sorti de scapare . Oare nu este suficient ? Oare nu se aseamana izbitor cu braconajul la far unde la fel iepurele este neputincios ? Mai gandestete , dar credema ca vanatoarea este mult mai frumoasa si mai palpitanta cu un caine de aret . Filajul , areturile sau aporturile dupa ce sa tras la vanat ,mai ales gasirea vanatului ranit dupa o urma de cateva sute de metrii , sant cele mai frumoase momente ale unei partide de vanatoare . Eu unul nu le-as da pentru 100 de iepuri impuscati in stand sau ca sa fiu la subiect , nu as da bracul pe 100 de ogari , chiar daca as putea vana cu ei , pentru ca nu imi place acel stil de vanatoare unde vanatul nu are nici singura cale de scapare pe care o are de obicei adica , FUGA .
PS Daca poti ajunge la mine te invit la o partida si poate reusesc sa-ti schimb parerile de vanatoare sau daca nu reusesc asta sigur voi reusi sa-ti schimb parerile despre cainii de aret ,[ mai ales despre braci ].
Kristi
Veteran

Mesajde Vechio pe 15 Ian 2010, 07:45

Spicuri din legea 407/2006 - Legea vâbătorii şi a protecţiei fondului cinegetic:
Art. 19. – (1) În scopul conservării biodiversităţii, mamiferele şi păsările admise la vânătoare se vânează numai în cadrul cotei de recoltă aprobate, cu respectarea reglementărilor tehnice privind organizarea şi
practicarea vânătorii.
(
(3) Pisicile şi câinii sălbăticiţi sau hoinari găsiţi pe suprafeţele fondurilor de vânătoare, se împuşcă fără restricţii şi fără obligarea la despăgubiri, iar fapta nu constituie infracţiune.
(4) Pisicile şi câinii care sunt în situaţia prevăzută la alin.(3) se împuşcă de către personalul de specialitate al gestionarului fondului de vânătoare sau de vânători, cu ocazia acţiunilor organizate în acest scop, la care participă şi personal de specialitate al gestionarului sau cu ocazia vânătorilor organizate.

Art. 23. – (1) În scopul gestionării durabile a faunei de interes
cinegetic, se interzic:
a)
...
h) circulaţia persoanelor sau a mijloacelor de transport însoţite de câini liberi, legaţi sau captivi, care aparţin altor categorii decât câinii de vânătoare sau însoţitorii de turme sau cirezi, altfel decât vaccinaţi sau
dehelmintizaţi;
i) permiterea însoţirii, în fondurile de vânătoare, a turmelor şi cirezilor, precum şi a mijloacelor de transport de orice fel, de câini care nu poartă jujeu;
j) circulaţia, pe fondurile de vânătoare, a persoanelor însoţite de câini, fără a fi purtaţi în lesă, din alte rase decât cele admise la vânătoare în România;
k) circulatia pe fondurile de vânatoare a persoanelor însotite de ogari sau de metisi ai acestora;
l) permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de trei în zona de munte, de doi în zona de deal şi de unul la câmpie. În acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânii;
....
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Vechio
Veteran

Locaţie: Malul Crisului

Mesajde Kristi pe 15 Ian 2010, 07:53

Multumim Vechio . Poftim Troco . Oricum discutiile nu-si aveau rostul decat daca Troco sa incapatanat putin sa compare ciobanescul german cu ogarul , in rest s-auzim numai de bine .
Kristi
Veteran

Mesajde troco pe 15 Ian 2010, 18:21

m-ati lamurit, inka o data imi cer scuze ca am generat polemici , cel mai probabil ca o sa renunt la cateaua de ogar si la puiul ei ,oricum deja de la majoritatea prietenilor vanatori aud "vezi ca s-au pus astia rau pe tine , vezi ca ti-o impusca" o sa o vand la cnv k in mod sigur no sa o las impuscata , as tine o in curte dar mai am caini ,o sa o vand si o sa-mi iau un puiutz de brac sau viszla, ce recomandare ati avea ? sau sa-mi spuneti cam la ce bani s-ar invarti un pui fara origini "speciale" , pedigree si altcv asemanator
troco
Nou membru

Mesajde Kristi pe 15 Ian 2010, 20:37

Nu este o problema discutiile in contradictoriu . De multe ori sant benefice . Imi pare bine ca am contribuit cu ceva la schimbarea modului tau de a gandi in bine . Credema ca n-ai sa regreti daca ai sa-ti alegi un caine de aret sau un scotocitor , depinde la ce consideri tu ca se preteaza modul tau de vanatoare . Daca mai te pot ajuta cu ceva oricand cu mare placere . Sa auzim numai de bine .
Kristi
Veteran

Mesajde pure speed pe 20 Ian 2010, 20:33

Va salut pe anul asta.Vreau sa va zic ca mai toti bastinasi din sud,cu zapada asta au recoltat cam tot ce se putea si nu inteleg de ce paznici de vanatoare nu au iesit in teren,ma refer la paznicii de pe fondul Lunca de langa satul Izvoarele (Teleorman) si nu numai.Ieri parca era miting pe mai toate campurile din zone cu ogari.(toporu,rasmiresti,calinesti,mavrodin,orbeasca,videle,calafat,izbiceni etc),adica Teleorman,Olt,Arges.
Care esti viteazul ala care rezolvi cu pumnu stapanu si cu pusca cainele? iti dau eu pont,sa te vad de ce esti in stare,daca ii rezolvi pe astia inseamna ca esti de admirat.
pure speed

Mesajde Kristi pe 22 Ian 2010, 07:34

Iti dai seama ca rezolva si el pe unul ,dar la ce imi imaginez eu ca este pe camp ... cred ca trebuie o armata . Bine ca la noi in Dambovita sant cazuri foarte rare sau chiar de loc .
Kristi
Veteran

Mesajde marian tvm pe 08 Feb 2010, 21:00

VA salut pe toti cu respect. vreau sa va spun ca am urmarit cu interes tot ce ati scris despre acest tip de braconaj si sunt de acord cu voi dar, sa ne gindim si la faptul ca acel ciine ,,ogar" el face ceia ce ise cere adica prinde iepuri sau capre sau ce doreste stapinul . atunci cind ciinele nostru de VINATOARE face APORTUL il mingiiem, il incurajam si ii aducem cuvinte de lauda in consecinta el se bucura si isi da seama ca a facut un lucru bun.ASA cum ciinele nostru dupa o vinatoare este rasplatit si mingiiat asa si ogaii........braconierilor isi primesc rasplata . in consecinta vreau sa va spun ca nu ciinii sunt vinovati de degenerarea efectivelor de iepuri sau alt vinat ci stapinii lor .
mergind la o vinatoare de rate , de departe am vazut un ciine care venea spre noi cu o viteza uimitoare, crezind ca este turbat am incarcat armele si am ramas pe loc pregatiti de ,, combatere" dar culoarea si felul cum alerga iau salvat pielea. in concluzie , colegul care ma insotea cind a vazut asemenea frumusete de ciine a strigat sa nu trag sa vedem ce face . si in acel moment ogarul ca despre el este vorba a facut un ocol larg dupa care a venit la noi gudurinduse si sarind pe colegul meu ca si cum ne cunostea de multa vreme . vreau sa va spun ca ne-a insotit pina la riul pe care cautam ratele ,rate nu am gasit ,ogarul ne-a insotit la intoarcere pina la masina ne-am urcat in masina si am plecat , el ,,OGARUL " a privit putin de afara pe geamul masinii apoi a vrut sa treaca strada spre un canal dar un ,,TIR de moldova " care mergea cu viteza luminii la trimis pe lumea cealalta . era un exemplar de o frumusete rara era tigrat maro cu negru si nu o sa pot uita imaginea lui mult timp. asta afost intimplarea cu ogarul care se vedea clar ca nu era ciine hoinar si nici nu parea afi suferit de foame ba din contra parea bine educat si chiar dresat asa ca sa nu le purtam pica acelor animale care isi fac treaba pentru care au fost dresati si pentru care isi primesc recompensa si hrana ....ele nu au nici o vina , vina o poarta stapinii si cred ca ei ar trebui sanctionati nu animalele care le sunt devotate acelor nenorociti care nu respecta sezonul de vinatoare nu respecta regulile de etica vinatoreasca si multe altele.

in concluzie vreau sa va spun ca am inpuscat si eu ciini hoinari dar de acel exemplar care se vedea ca era bine crescut si sint sigur ca el nu stia regulile de vinatoare ..........imi pare rau .......................................................
marian tvm

Mesajde florinbos pe 19 Feb 2010, 11:35

Prietene, vezi ce postezi................................:
florinbos

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Combatere !