Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 11 Iun 2026, 23:34
|
|
|
Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.
Moderator: liviur
de snake pe 11 Mar 2010, 02:25
Am vorbit de-a lungul timpului cu vanatori cu multa experienta si am sezizat cateva opinii interesante (nu neaparat adevarate) in privinta armelor vechi si noi.
1. La armele vechi calitatea fabricatiei este peste cele noi - asta e clasica si auzita in multe domenii, "nu le mai fac dom'le cum le faceau odata! " .
2. Printre cele mai intalnite mituri - otelul folosit in armele din anii 1930-1970 ar fi mai bun decat cel folosit acum.
3. Arme vechi de calitate ar avea tevile mai flexibile decat cele noi. A nu se intelege aici ca se indoaie, se zice ca ar prelua/amortiza mai bine vibratiile si ar rezista mai bine in timp.
4. Presiuni mai mari la gura tevii la armele vechi si grupaje mai bune. La armele vechi fara choke-uri interschimbabile, cu tevi conice (diametrul se ingusteaza sensibil cate gura tevii) grupajele si presiunea la iesire ar fi mai bune decat la armele noi cu choke-uri normale. Am auzit de 900 bari la armele vechi de calitate, fata de 600-700 bari pentru armele noi.
Pareri?
-
snake
- Nou membru
-
de acvadan pe 11 Mar 2010, 08:13
Nu cred. Da de 1050 bari la armee noi ai auzit? Eu cred ca totul depinde de fabricant si model. Oricum nu cred ca cele vechi sa fie mai bune.
-
acvadan
- Membru activ
-
de violiv pe 11 Mar 2010, 09:06
Sa scoti presiuni mari la gura tevii nu este un deziderat si nici nu se doreste asta.
Tevi "conice" au existat intr-o anume perioada de evolutie a profilului interior al tevilor. Manufacturierii din St. Etienne au fost cei mai marcanti promotori ai acestui sistem, tevile lor avand particularitatea ca socul nu era o ingustare cilindrica la gura tevii si o ingustare progresiva, conica, ce incepea de pe la jumatea tevii. Nu s-au dovedit eficiente, efectul alicelor asupra socului fiind maxim atunci cand socul este relativ scurt. Practic, in loc sa stranga snopul, un soc conic se purta ca o teava cilindrica.
Astazi se pot obtine mult mai usor oteluri de foarta buna calitate si foarte omogene. Acum 100 de ani era o adevarata arta a mestesugarului si nu multi puteau. Si atunci ca si acum erau pe piata arme de top si arme de toata ziua, de calitate mediocra si la preturi mititele.
E adevarat ca au existat oteluri foarte elastice folosite la constructia tevilor. Inafara de compozitia particulara, metoda de obtinere - rotoforjarea la cald - le facea omogene si "nestresate". Metoda de fanricatie era insa foarte scumpa si a fost abandonata in favoarea celei de rotoforjare la rece. Astfel de tevi ajungeau la o dilatare de pana la 7% in timpul focului iar elasticitatea intrinseca facea ca procesul de dilatare si revenirea otelului la pozitia initiala sa obtina presiuni mai mici de ardere dar mai constante de-a lungul tevii in beneficiul fortei de impingere. Ultima arma de acest fel s-a fabricat in urma cu 1-2 ani, Breda Echo Iris Custom, intr-un lot de numai 200 buc. folosind tevi vechi gasite ratacite intr-un depozit - s-au vandut ca painea calda desi numa ieftine nu erau.
Cea mai mare parte a armelor vechi intalnite pe piata de azi sunt arme dintr-o gama mai inalta de calitate a vremurilor si au rezistat in mai mica sau mai mare masura timpului.....stifturile vremii s-au casat de multisor. Vazandu-le numa pe cele bune mi se pare normal sa existe astfel de pareri.
E adevarat ca produsele de mare serie nu mai au "perfectiunea" de acum cateva zeci de ani si asta este rezultatul societatii de consum - cine mai ia o arma azi cu gand sa-l tina o viata??? 5 ani max. si alta la rand.
Si acum 100 ani si astazi se fac arme de exceptie dar cele de azi sunt peste cele de acum 100 ani. Iar daca ne referim si la tevi ghintuite, niciodata n-au existat tevi de calitatea si precizia celor de azi la un pret atat de mic.
Este extrem de rar astazi sa gasesti o arma veche in stare foarte buna, indiferent de calitatea la care a fost produsa acum 100 ani. Cateva astfel de arme puse deoparte de colectionari fac deliciul licitatiilor si ajunf la preturi astronomice dar astea sunt adevarate raritati.
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de acvadan pe 11 Mar 2010, 10:25
violiv ca si la vecinul forum stii de toate. Da eu zic ca indiferent de proiectil, de presiune depinde energia cinetica viteza si balistica de dupa iesirea din teava. Poate aici nu o sa ma banati. Sanatate!
-
acvadan
- Membru activ
-
de snake pe 11 Mar 2010, 11:07
acvadan scrie:Nu cred. Da de 1050 bari la armee noi ai auzit? Eu cred ca totul depinde de fabricant si model. Oricum nu cred ca cele vechi sa fie mai bune.
Da, am auzit, dar nu are nici o importanta. Topicul e despre mituri, daca sunt sau nu adevarate. Dupa cate ai vazut, din ce a scris Violiv unele au un sambure de adevar. Legat de presiune, desi unii spun de valori de 900 bari la gura tevii, mi se pare imposibil. Din ce stiu eu, presiunea maxima e atinsa undeva in primii 15-20cm, dupa care scade vertiginos, in timp ce volumul creste. E corect dl. violiv?
-
snake
- Nou membru
-
de violiv pe 11 Mar 2010, 11:21
Corect! La gura tevii nu mai sunt nici 200.
-
violiv
- Veteran
-
de acvadan pe 11 Mar 2010, 16:08
nu neg, era vorba de presiune maxima nu la gura tevii, daca deranjez o sa tac sanatate!
-
acvadan
- Membru activ
-
de violiv pe 11 Mar 2010, 20:20
Nu-i nevoie sa taci. Prefer sa vrobesti si sa incercam sa rezolvam cumva lamuririle.
Pe de o parte ai dreptate: presiune mai mare merge cumva sincron cu o forta de impingere mai mare si o viteza mai mare a alicelor la iesire. Armele vechi nu obtineau 900 bari maxim pentru ca arma contribuie cu foarte putin la partea de presiune iar munitiile din epoca erau foarte strict facute sa nu depaseasca 700 bari presiune de exercitiu. Pe de alta parte, maximul de presiune se obtine pentru portiunea incipienta a tevii si pentru foarte scurt timp apoi presiunea scade foarte repede si odata cu ea si forta de propulsie. Ideal ar fi sa ai 700 de bari pe 90% din lungimea tevii apoi sa scada rapid la 0 iar cand ies alicele din teava sa mai faca doar "fas". Cum asa ceva nu se poate, ideal este sa mentii un varf de presiune relativ coborat si o panta descendenta mai lina, cu presiune care sa nu scada atat de repede si sa pastreze efectul de piston asupra incarcaturii pe cat mai mult din teava. Cam aici bat mai toate firmele mari de cartuse si daca acum 5 ani nu gaseai 36 g fara avertizare de presiuni mari astazi exista astfel de incarcaturi ce lucreaza la presiuni normale. Tot asa a injceput sa creasca viteza la gura tevii fara a creste enorm presiunile - acum 30 de ani rare erau cartusele cu peste 300 m/s iar astazi sunt si cu 425 m/s si chiar mai mult si asta fara a depasi limite rezonabile de presiuni.
-
violiv
- Veteran
-
de acvadan pe 12 Mar 2010, 09:53
O fi un topic " bura pasla vs paharele plastic" pe aici ? Mii de scuze pentru off. 
-
acvadan
- Membru activ
-
Înapoi la Arme de vanatoare lise
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Andrei0794 şi 20 vizitatori