Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 12 Iun 2026, 00:49

Sondaj privitor la tipul de binoclu folosit

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

CE FEL DE BINOCLU FOLOSITI?

Chestionarul s-a închis pe data de 17 Ian 2010, 08:20

7X35, 7x40, 7x42
16
31%
7X50
2
4%
8X20, 8X25
1
2%
8X30, 8X32
3
6%
8X40, 8X42, 8X43, 8X44, 8X45
4
8%
8X50
2
4%
8X56
3
6%
10X25
1
2%
10X30, 10X32
0
Niciun vot
10X40, 10X42, 10X43, 10X44, 10X45
2
4%
10X50
11
21%
10X56
0
Niciun vot
12X, 14x, 15x
2
4%
Binoclu cu zoom
1
2%
Alte variante
4
8%

Voturi totale : 52

Sondaj privitor la tipul de binoclu folosit

Mesajde Tranan pe 19 Sep 2009, 08:20

Un sondaj in care sa vedem care este tipul de binoclu pe care il folosim.
Descrieti avantajele si dezavantajele celor pe care le folositi, sau pe care le-ati folosit.
Sondajul este planificat pt. 120 zile.
Raspunsul pe care il dati se poate modifica, in cazul in care schimbati binoclul in decursul sondajului.
Se pot bifa mai multe raspunsuri.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Tranan
Veteran

Locaţie: SUEDIA

Re: Sondaj privitor la tipul de binoclu folosit

Mesajde crishunter pe 19 Sep 2009, 19:40

10 x 50
crishunter
Membru important

Locaţie: Bucuresti

Mesajde snipe pe 20 Sep 2009, 07:35

Va salut , am un binoclu 20x50 care l-am luat pt
observarea ratelor in principal .
Dezavantajele ar fi : -trebuie sa te sprijini cand il folosesti
-trebuie sa ai antrenament ca sa gasesti repede ,,tinta''
Avantaje : -marirea mare permite observarea de la mare distanta
fara riscul de a speria vanatul
-vezi detalii care cu alt binoclu ar fi imposibil ( inclusiv ale lunii ) :D
nu stiu altii cum sunt ...
snipe
Nou membru

Locaţie: iasi

Mesajde Tranan pe 07 Oct 2009, 13:18

snipe scrie:Va salut , am un binoclu 20x50 care l-am luat pt
observarea ratelor in principal .
Dezavantajele ar fi : -trebuie sa te sprijini cand il folosesti
-trebuie sa ai antrenament ca sa gasesti repede ,,tinta''
Avantaje : -marirea mare permite observarea de la mare distanta
fara riscul de a speria vanatul
-vezi detalii care cu alt binoclu ar fi imposibil ( inclusiv ale lunii ) :D

Ce fel de marca?
Cum ti se pare optica la el? Iti reda bine coloritul penajelor? Ai vre-un monopied sau il sprijini pe rucsac, crengi etc?
Tranan
Veteran

Mesajde timexim pe 08 Oct 2009, 09:04

8 x 63 intra la altele?
8 x 68 e tata lor ...
timexim
Veteran

Mesajde Tranan pe 08 Oct 2009, 14:42

:D Ma gandesc ca da.
Sunt modele rar intalnite de aceea nu le-am dat o categorie anume. De obicei rusii fac astfel de variante la modelele lor. Zenith are cateva astfel de modele, care nu sunt de loc de lepadat. Dar sunt maaaari si destul de grele. Cu unul dinasta insa vezi si mancarea dintre dintii mistretului dimineata devreme :lol: .
Tranan
Veteran

Mesajde timexim pe 12 Oct 2009, 13:20

Am un OPTOLYTH 8x63... deci nu-i rusesc, si nici greu, insa are o luminozitate si o acuratete vizuala de prima clasa ! Sunt foarte incantat de el.
La fel cum sunt si de celalalt "optician" mai mic - CAG 6x30 ... stii tu despre ce vorbesc !
Succes!
8 x 68 e tata lor ...
timexim
Veteran

Mesajde Tranan pe 13 Oct 2009, 10:51

Tare de tot!
Optolyth face lucruri de foarte buna calitate (cum zicea unul "Ai dracu de nemti, ca la toate se gandesc!"). Cred intradevar ca are o luminozitate puternica.
Se intampla destul de rar ca lumea sa aibe binocluri Optolyth. Majoritatea celor ce folosesc Optolyth, le folosesc ca spottinsg scope-uri unde sunt destul de renumiti.
Buna alegere!
Tranan
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 01 Dec 2009, 14:52

Eu ma folosesc de un IOR B7X40. Pana nu de mult foloseam un binoclu pe care scria made in Japan, 20X50.
Nu era soi bun, apropia destul de mult( doar este 20X) insa imaginea nu era foarte clara si uneori vedea dublu. Am renuntat la el si am cumparat ior-ul.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde armi pe 02 Dec 2009, 21:38

Tento 12X40
nu prea am cu ce sa fac comparatia in afara de IOR nu am mai folosit
si nu prea imi dau seama foarte bine de cat de ok este
"Through Performance to Type"
armi
Veteran

Mesajde Viktor pe 23 Ian 2010, 14:53

Salut Armi,

Astazi am luat un Tento 12 X 40 de la un personaj. Nu arata foarte bine, dar mi-a placut cum "se vede"...chiar daca nu am avut termen de comparatie.
Viktor
Membru important

Locaţie: goshawk's wings

Mesajde Tranan pe 11 Mar 2010, 22:35

Interpretez marea dominanta a binoclurilor cu magnificatie de 7x35, 7x40 si 7x42 ca fiind datorata multor detinatori de binocluri IOR ceea ce e de inteles. Ce ma surprins insa este ca foarte putini par sa detina binocluri de genul 7x50 si 8x56, binocluri extrem de cautate de vanatorii din Europa de vest si in special din Scandinavia, datorita performantelor lor la panda. Nu se vaneaza suficient de mult la panda in Romania sau utilizatorii sunt multumiti cu performanta oferita 7x40?
Pe de alta parte pe locul doi se situeaza 10x50, un binoclu mai nepractic pt. un vanator.

Oare de ce astfel de diferente? :?
Tranan
Veteran

Mesajde violiv pe 12 Mar 2010, 09:52

De la 100 $ un IOR 7x40 (care chiar vede perfect noaptea) la peste 1000 si chiar peste 2000 $ pentru unul "bengos" e de inteles.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Tranan pe 12 Mar 2010, 13:21

Da, la asta m-am gandit si eu, desi sunt versiuni muuult mai ieftine de binocluri 8x56, care desi nu la fel de ieftine ca IOR nu sunt nici la nivelul celorlalte in acelasi timp in care ofera o optica net superioara. Totusi, inteleg cat de cat faza cu IOR...ce nu inteleg este 10x50. 10x50 nu este un binoclu cu luminozitate foarte buna in acelasi timp in care este destul de mare si butucanos. De ce nu 10x56 sau 8x56? Este mai greu sa se gaseasca versiunile astea in Romania?
Tranan
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 13 Mar 2010, 21:51

Din vreo 20 de vanatori cati avem in grupa, 6 au binoclu IOR 7X40 iar restul nu au binoclu deloc in dotare.
Din cei 6 nu am auzit pe nici unul sa se planga de acest binoclu, nici sa spuna ca acest model nu este bun la panda sau la observatii in teren deschis. In urma cu cateva luni am luat si eu unul, la indemnul unui vanator care foloseste binoclul 7 x40 de vreo 20 de ani.
Se pare ca totusi venerabilul IOR isi face treaba.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde sfx pe 13 Mar 2010, 22:38

Bynolyt 7x50 Searanger II BIF cu compas luminat, incatcat cu azot si un batran IOR 7x40
sfx

Mesajde Tranan pe 13 Mar 2010, 23:57

Sly_Fox scrie:restul nu au binoclu deloc in dotare.

Vai de capul meu!!! :shock: E adevarat? Vanator fara binoclu? Nici macar unul chinezesc?
E grav de tot!! :wink:
Tranan
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 14 Mar 2010, 01:15

Grav, dar adevarat.
Daca ai sti cati vanatori prin Romanica nu au folosit niciodata un binoclu, te-ai uita crucis. Multi dintre ei cand vad asemenea scula arata cu degetul parca sunt apucati: ia uite ba' asta are ''benoclu''
Asta este, unii sunt vanatori din pasiune, stiu ce inseamna vanatoarea si cum se practica ea, altii sunt vanatori impinsi din spate de ''moda''si nu privesc decat la friptura.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde Tranan pe 14 Mar 2010, 09:04

Dupa parerea mea, seful de grupa ar trebui sa le cere sa se doteze. Daca nu vor sa se doteze cu lucruri de supe calitate, macar cu ceva mai ieftin dar folositor. Cum sa iesi la vanatoare fara "benoclu" :lol: :? ?

Am un vecin care e sef de grupa la o echpa de vanatoare si extrem de angajat in vanatoare. Nu prea discuta altceva intrucat vanatoarea e marea lui pasiune.
Zielele trecute cand stateam cu el la un pahar de vorba mi-a marturisit ca de catva timp a interzis celorlalti colegi de grupa sa vaneze cu lunete de proasta calitate ci cerinta pt. a ramane la grupa era aceea de a se dota numai cu lunete Swarovski si Zeiss. Motivatia era ca nu isi permit sa foloseasca lunete de proasta calitate si neeficiente. Datorita acestora:

1. Vanatul este adesea lovit in zonele nefatale, ceea ce costa multe ore de urmarit si recuperat vanatul si, intrucat pana nu fac asta nu se poate continua cu restul vanatorii, e o pierdere mare de timp pt. toata lumea.

2. Suferinta creata animalului

3. Mult prea multe ratari.

Pana la urma s-a saturat de asa ceva si a interzis folosirea a altor tipuri de lunete decat germane. Bineinteles ca oricine e liber sa isi dea cu parerea, daca e corect sa interzica americanele si japonezele sau cele australiene, dar mi-a placut ideea. Ce mi-a placut si mai mult a fost ca nu au existat discutii ci toata lumea a fost de acord cu el. Au zburat si Leupoldurile, Burrisurile si Bushnellurile de pe arme si au fost in cea mai mare parte inlocuite de Zeiss Victory si Swarovski Z6. Rezultatele nu s-au lasat asteptate.
Poate ca in Romania ar fi fost linsat, dar conform spuselor lui, efeicienta a crescut mult mai mult, rezultand in vanatori mult mai bogate si lipsite de momente enervante.

Cu acestea in vedere, ma gandesc ca un binoclu ar fi minimum necesar. :wink:
Tranan
Veteran

Mesajde paungeorgica pe 14 Mar 2010, 09:35

Interesanta idee :lol: :lol: :lol: dar asta se poate aplica doar in grupa colegului care zicea ca marea majoritate din grupa lui au bleser, ca in rest nuuuuuu. Pai noi care mergem cu baikal (si o tikka e pe drum :D ) ce sa facem, sa ne lasam de vanatoare? Ca sa pui in aplicare asemenea decizie din punctul meu de vedere este strict de a arata ce grozavi suntem, nu ca ar avea vreo legatura cu realitatea.
Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
paungeorgica
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde Tranan pe 14 Mar 2010, 10:15

:lol: :lol: Nici nu mi-ar fi trecut prin cap ca asa ceva s-ar putea cere in Romania. De aceea am zis ca macar un binoclu chinezesc daca nu altceva . Din-alea gasesti la $20/buc deci isi permite oricine :lol: . Daca nu macar un IOR 7x40 din patriotism, orice in loc de nimic.
Tranan
Veteran

Mesajde violiv pe 14 Mar 2010, 12:20

Daca vanezi numa rate si iepuri la ce-ti trebe binoclu?
Pentru vanatoare, ale mele ies din casa poate de 2 ori pe an. Sa cari binoclu dupa tine numa pentru ca-l ai si nu ti-e de nicio trebuinta in teren e chiar aiurea.
Cat despre respectivul sef de grupa, eu imi luam IOR si-l dadeam in judecata sa demonstreze ca-i mai proasta ca efecte ale folosirii in teren. De mult n-am mai auzit asemenea dovada de ...nici nu stiu cum sa-i spun. Sa nu accepti lunete de proasta calitate si/sau tragatori aiuriti e una da' sa impui numa Zeiss sau Swaro, sau chiar numa lunete "germane" poate fi caracterizat in multe feluri si nu toate placute.
Maine-poimaine o sa interzica si orice arme inafara de cele germane, peste un sezon masinile si peste vreo 5 ani o sa-i oblige pe toti sa divorteze si sa-si ia neveste nemtoaice......toate sunt in acelasi ton.
Sincer, asemenea chestii fac sa mi se ridice in cap si ultimele fire de par ramase.
violiv
Veteran

Mesajde Tranan pe 14 Mar 2010, 18:25

Asa cum am spus, ideea poate fi sigur discutata. Chiar si mie, mare iubitor al lunetelor germane, mi s-a parut ca un fel de violare a libertatii fiecarui vanator.
Ideea trebuie insa pusa in contextul vanatorii la grupa suedeze. Aici este foarte obisnuit ca grupa sa cumpere acelasi tip de marca. Exista asadar anumite grupe unde daca nu ai Leupold pe arma esti considerat neserios sau cu nasul pe sus. Nu le place Zeiss si Swarovski intrucat le considera lunete pt. cei cu nasul pe sus.
Multi vanatori din Stockholm, zona cu vanatori mai elitisti, pe de alta parte, nu-si "spurca" arma cu altceva decat cu Swarovski.
Alte grupe au 100% Zeiss, considerand-o ca fiind singura marca serioasa de pe piata.

Sunt bineinteles si o gramada de grupe care au de toate, insa exista o anumita tendinta de a se copia unii pe altii.
La noi, tot timpul "conflictele" sunt adesea intre cei care folosesc Leupold si cei care folosesc germane. Ambele sustin ca a lor e cea mai tare din parcare.
Eu am incercat insa sa nu ma concentrez la aspectul asta ci am inteles asta ca o dorinta foarte mare a lui de vana cu vanatori seriosi, profesionisti si bine echipati. Poate ca a ales un mod gresit de a o face, dar in cazul grupei lui, a dat rezultate bune.
Sa nu crezi ca numai in Romania se vaneaza cu OXO si lunete asemanatoare ci o fac si aici. :lol: Foarte multi se plang din cauza asta la vanatoarea de grupa, cand stiu ca au numai un elan de vanat la un sezon si il rateaza din cauza ca un vanator vaneaza cu cacaturi pe arma.

In ce priveste binoculul, ma uimeste ca o astfel afirmatie vine de la tine @violiv. Pai tu nu stii la fel de bine ca mine cati impusca rate si gaste ocrotite de lege cu motivatia ca nu au vazut ce specie era? Pe langa o cunoastere mai buna a pasarilor, un binoclu, si de preferat unul prin care sa poti vedea ca lumea, nu cred ca ar strica. Ca fara un binoclu nu prea vad eu cum asa ceva e posibil.
Tranan
Veteran

Mesajde violiv pe 14 Mar 2010, 22:05

La noi, ratele se impusca la apus, chiar dupa apus sau la rasarit, la distante de 20-40 m, cand trec vajaind pe deasupra capului tau venind de nicaieri si plecand cine stie unde. Nici sa vrei n-ai ce face cu binoclul, mare lucru daca o zaresti cu ochiul liber si apuci sa tragi.
violiv
Veteran

Mesajde george_ciprian86 pe 14 Mar 2010, 23:22

Tranan scrie:Asa cum am spus, ideea poate fi sigur discutata. Chiar si mie, mare iubitor al lunetelor germane, mi s-a parut ca un fel de violare a libertatii fiecarui vanator.
Ideea trebuie insa pusa in contextul vanatorii la grupa suedeze. Aici este foarte obisnuit ca grupa sa cumpere acelasi tip de marca. Exista asadar anumite grupe unde daca nu ai Leupold pe arma esti considerat neserios sau cu nasul pe sus. Nu le place Zeiss si Swarovski intrucat le considera lunete pt. cei cu nasul pe sus.
Multi vanatori din Stockholm, zona cu vanatori mai elitisti, pe de alta parte, nu-si "spurca" arma cu altceva decat cu Swarovski.
Alte grupe au 100% Zeiss, considerand-o ca fiind singura marca serioasa de pe piata.

Sunt bineinteles si o gramada de grupe care au de toate, insa exista o anumita tendinta de a se copia unii pe altii.
La noi, tot timpul "conflictele" sunt adesea intre cei care folosesc Leupold si cei care folosesc germane. Ambele sustin ca a lor e cea mai tare din parcare.
Eu am incercat insa sa nu ma concentrez la aspectul asta ci am inteles asta ca o dorinta foarte mare a lui de vana cu vanatori seriosi, profesionisti si bine echipati. Poate ca a ales un mod gresit de a o face, dar in cazul grupei lui, a dat rezultate bune.
Sa nu crezi ca numai in Romania se vaneaza cu OXO si lunete asemanatoare ci o fac si aici. :lol: Foarte multi se plang din cauza asta la vanatoarea de grupa, cand stiu ca au numai un elan de vanat la un sezon si il rateaza din cauza ca un vanator vaneaza cu cacaturi pe arma.

Thiii ce chestie!!! Cred ca si vanatul se simte altfel cand se stie privit printr-un Swaro.
george_ciprian86
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 14 Mar 2010, 23:25

La pasajul de rate chiar nu ai ce face cu un binoclu, dar la vanatoarea de gasca, iepure, vulpe, in camp deschis acesta se poate folosi, eu unul il folosesc.
La cervide este neaparat nevoie de un binoclu si inca unul bunicel.
Asadar sunt situatii cand avem nevoie de binoclu si situatii cand acesta nu este neaparat necesar, cel mai bine este sa fie in ranita tot timpul.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde romaniac pe 14 Mar 2010, 23:26

[/quote]Thiii ce chestie!!! Cred ca si vanatul se simte altfel cand se stie privit printr-un Swaro.[/quote]

Da da, in HD 16:9 .... :lol:
romaniac
Veteran

Locaţie: WI

Mesajde Tranan pe 14 Mar 2010, 23:34

violiv scrie:La noi, ratele se impusca la apus, chiar dupa apus sau la rasarit, la distante de 20-40 m, cand trec vajaind pe deasupra capului tau venind de nicaieri si plecand cine stie unde. Nici sa vrei n-ai ce face cu binoclul, mare lucru daca o zaresti cu ochiul liber si apuci sa tragi.

Pai si cum stii ce impusti atunci? :shock:
Tranan
Veteran

Mesajde violiv pe 15 Mar 2010, 07:33

Il intrebi pe paznic la plecarea de pe fond :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol:
violiv
Veteran

Mesajde Vechio pe 15 Mar 2010, 08:45

violiv scrie:Il intrebi pe paznic la plecarea de pe fond :mrgreen: :lol: :mrgreen: :lol:
Na! că p-asta n-am ştiut-o :shock: . E criminală :lol: :lol: :lol: :lol: .
Maestre, mi-ai luminat ziua :D .
Mulţam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Vechio
Veteran

Locaţie: Malul Crisului

Următorul

Înapoi la Optica de vanatoare