| Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
lisa sau carabina pentru mistret
8 mesaje • Pagina 1 din 1
lisa sau carabina pentru mistretDeja foarte multi sunt adeptii carabinei la mistret,dar de ce oare la noi la munte sunt priviti cu multa suspiciune si sunt postati de obicei la marginile standurilor?Intreband mai multi colegi,acestia argumenteaza prin puterea mult mai mare a carabinei si nefolosinta corespunzatoare a acesteia pericliteaza integritatea celorlalti .Ei spun ca in munte e mult mai periculos cu o carabina decat cu o lisa.Oare asa sa fie
Re: lisa sau carabina pentru mistretSa intelegem ca tu pui in discutie care este mai periculoasa, nu care este mai eficienta? Daca calculam din punct de vedere al pericolelor care pot ex la o carabina mai ales sa fie in mana unuia care nu stie ce poate sa faca, normal ca este mult mai periculoasa o carabina avand in vedere distanta la care glontul inca este letal, dar daca calculam din punct de vedere al eficientei dau vot carabinei care din punctul meu de vedere este net superioara lisei.
Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
Re: lisa sau carabina pentru mistret
Eu mereu prefer sa stau in ultima tiitoare, fiindca acolo ies solitarii! "Through Performance to Type"
Re: lisa sau carabina pentru mistretPolitica asta a fost peste tot pana au inceput sa se inmulteasca armele cu glont. Mergeti o grupa intreaga numai cu carabine sa vedem cum va mai imparte
Din marginile standului ai si o privire mai ampla si de obicei la padure potcoava are tendinta de a se inchide, tot la fel cum vanatul de multe ori cauta iesiri asa ca eu nu prea as privi un astfel de loc cu suspiciune.Plus ca daca esti ultimul in stand te poti ,,intinde'' cu carabina.Lisa te limiteaza vizavi de distanta,deja la peste 50m te uiti dupa el cum se duce.Desi multi vanatori incearca sa acopere o plaja cat mai mare a vanatului cu o lisa semi, eu optez pentru carabina la mistret. Desteapta-te, ROMANE !!! Deci, inca dormim
Re: lisa sau carabina pentru mistretDa parca e mai frumos sa dai jos porcu cu o lisa cu 2 tevi decat cu o carabina....parca satisfactia e mai mare
Re: lisa sau carabina pentru mistretArma lisa incarcata cu proiectil unic este absolut suficienta sa doboare chiar si cel mai mare mistret, asta la distanta optima de circa 30-35 de metri (ochind pe sina si catare clasica). Tragatorii cu experienta se pot intinde si pe la 50 de metri. Dar ce te faci cand goana nu se desfasoara in padure deasa ci in spatii mai deschise, precum cele din lunca Dunarii,aici mistretii pot sa iasa si la 100 de metri distanta de vanator. In cazul acesta avem nevoie de o arma capabila sa trimita un proiectil destul de precis si care sa dezvolte o energie suficienta pentru a pune jos un ratan. Lisa nu prea mai face fata asa ca intra in scena Primadonna, carabina.
In randul vanatorilor de mistreti cu state vechi, este unanima parerea ca arma cu teava ghintuita este superioara celei cu teava lisa, la vanatul mare. Daca vanatorul are posibilitatea de a vana mistreti cu o carabina este excelent, daca nu si batrana lisa va face treaba, in anumite limite bineinteles. Cat despre faptul ca vanatorii cu carabina sunt evitati si pusi prin cine stie ce standuri la mama dracu' nu prea se confirma in zona unde vanez eu. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sincer, satisfactia de a da jos un porc 'la gura tevii' e uriasa dar poate fi obtinuta si cu o carabina la fel de bine, chiar cu una cu doua tevi.....in schimb, sa stai sa te uiti la ei cum trec la 60m, exact ca vitelu la poarta noua nu poate fi compensat cu nimic. Si-ti spun eu ca e cel putin la fel de mare satisfactia de a da tumba un porc in fuga mare la peste 100 m.
8 mesaje • Pagina 1 din 1