Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 11 Iun 2026, 01:07

Mixuri boiles proprii

Pescuitul la crap in balti sau pe Dunare

Moderatori: mialxx, popaliviu

Mixuri boiles proprii

Mesajde Gory pe 14 Mar 2010, 00:02

As vrea sa stiu ce parere aveti despre urmatoarele mixuri. Care credeti ca este mai complet, mai echilibrat si eventual ce ati modifica voi la ele.
Mix1
Faina de peste 250 gr
Pudra de sange 50 gr
Robin Red 80 gr
Faina de Soia 50 gr
Lapte praf 50 gr
Gris 250 gr
Faina de Krill Meal 100 gr
Seminte 80 gr
Shrot 90 gr

Mix2
Faina de peste 150 gr
Pudra de sange 100 gr
Robin Red 80 gr
Faina de Soia 150 gr
Gris 300 gr
Faina de Krill Meal 100 gr
Seminte 30 gr
Shrot 90 gr
Gory

Re: Mixuri boiles proprii

Mesajde Moose_Master pe 14 Mar 2010, 07:30

Mie personal mi se par un pic ciudate ambele retete. In primul rand ca mi se par prea "fainoase". Pe urma cred ca sunt un pic prea mult orientate catre carne. Apoi nu ai nici un ingredient de atractie, de purgatie si nici un stimulator(ca Robin Red nu le poate face pe toate). Si apropo, care va fi liantul ? Ca oua nu sunt.
Este doar parerea mea.
Moose_Master
Veteran

Mesajde val pangica pe 14 Mar 2010, 10:17

salut

In ambele retete ai 50 % fainuri proteice , la care mai adaugi si seminte . Nu cred ca aceste mixuri se vor "lega" asa usor , adica vei avea probleme mari la rulare . Singurul liant pe care il pui este grisul si asta in proportie destul de mica .
Iti recomand sa renunti la faina aia de singe - nu are cine stie ce valente in boilies si creaza si premisele ca nada sa se altereze ( acreasca ) repede pe balta . Poti pune faina de singe in groundbait ( nada praf de la momitor , dar in cantitati de maxim 10 % )
Vad ca ambele retete le vrei proteice - ceea ce este Ok pentru o hranire de vara - toamna . Nu uita ca pentru un mix de tip HNV ( proteic ridicat ) s-au inventat caseinele ( de cheag , de zer , acide , samd ) . Eu unul recomand - 30 % caseina si 15 % faina de peste ( daca este tratata enzimatic e si mai buna ! ) . De la acest 45 % iti completezi cu fainuri de legatura ( malai rasnit fin , gris , faina de orez , faina de soia (cu grija ) , fainuri tip Nestle - de acelea pentru bebelusi , de la farmacie ) pina cind la probele pe care le faci cu 1 singur ou , mixul se leaga bine .
Robin Red - maxim 10 % , dar adaugat la mix , nu ca parte din mixul de baza .
Fainurile palantante - faina de tiger nuts , krill , faina de CSL , drojdie pulbere , samd - se adauga la koligramul de mix gata alcatuit si nu le iei in considerare la calculul procentajului pentru mixul de baza .

Faina de orez leaga bine de tot - dar intareste boiliesul
Faina de soia e grasa si in cantitati mari dezleaga
Respect
val pangica
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde acvadan pe 14 Mar 2010, 10:20

Baga liant si n pic mai multa soia. http://www.kralex.com,
soia face minuni, mai ales extrudata. Are lecitina :D
Lasa semintele si faina de sange.
acvadan
Membru activ

Mesajde acvadan pe 14 Mar 2010, 10:23

acvadan
Membru activ

Mesajde Gory pe 14 Mar 2010, 12:27

Multumesc pentru promtidudine si pentru raspunsuri.
Sunt un incepator in prepararea boiliesurilor si in ultimul timp am petrecut foarte mult timp pe diferite site-uri si forumuri, dar nicaieri nu am gasit informatii complete despre prepararea lor. La noi toti se lauda ca promoveaza pescuitul C&R, dar din cate am observat il promoveaza din interes personal sa vanda cat mai mult boilies sau alte produse la preturi astronomice, in rest daca le ceri parerea devin foarte secretuosi. Sunt in cautarea unei retete de mix care sa nu ma coaste o avere si pe care sal-l pot folosi din primavara pana in toamna
Un prieten mi-a spus ca aici pe forum am sa gasesc colegi care sa ma ajute prompt, dar sincer nu mi-a venit sa cred. Ii multumesc si lui pe aceasta cale si va rog sa postati orice informatie despre prepararea boiliesurilor care credeti ca mi-ar fi utila.
Gory

Mesajde acvadan pe 14 Mar 2010, 12:38

Reteta lui RICA

Pufuleti +apa+miez paine+faina de peste.
Se prepara pentru a folosi numai a doua zi. Daca nu se leaga bine adaugi pufuleti si paine pan se solidifica,
ai mult de malaxat.
Empiric da functioneaza, testat in crescatorie unde pestii erau satui si nu reactionau la nimic altceva.
Amestecul in ordinea precizata!
Pe bune ca a mers!
acvadan
Membru activ

Mesajde val pangica pe 14 Mar 2010, 13:54

@Gory

daca vrei un mix universal trebuie sa stii ca iti asumi niste riscuri , pentru ca nu va functiona la fel de bine in toate anotimpurile . Totusi , poti personaliza acest mix de baza , functie de anotimp . Am sa-ti dau o reteta si citeva trucuri .

Reteta mea de mix , cu care pescuiam , pe vremea cind nu gaseai mix de firma la magazinele de pescuit :

- Plafar - seminte de soia crude - prajite in cuptor , pina se brunau si rasnite FIN - rezulta o faina de culoare brun roscat puternic aromata - 20 %
- Gris - de la orice supermarket - 25 %
- Lapte praf - 10 %
- Faina de cereale de la Nestle ( din acelea cu care se amesteca laptele pentru bebe ) - tip cereale cu mere , orez cu faina de griu , samd ( NU cu FRUCTE ! ) - 15 %
- Faina de peste ( cumpara de aceea de la farmacie , dar acum ai si alte posibilitati , mai valoaroase ) - 20 %
- Faina de malai ( FIN ) - se gaseste prin piete ( NU malai !! ) - dar la o adica pui si malai - 10 %

Asta e mixul de baza pentru tot anul !

- primavara - adaugi peste mix 10 % seminte de papagal rasnite , 5 linguri de lapte praf + 10 % Robin Red , 10-15 pastile de spirulina ( rasnite ) si 1 lingura de zahar pudra / kg mix . Aroma pe baza de alcool . ( ENERGIE )
- vara - adaugi peste mix - 10 % Robin Red , 10-15 linguri de faina de peste , 5-6 linguri de seminte de floare soarelui prajite , decojite si rasnite ( le gasesti la orice supermarket ) 2-3 linguri de extract de krill , squid sau belachan ( ceva extract de peste ) , 1 linguritza de piper negru rasnit , 1 linguritza de praf de usturoi si neaparat pui in lichidul cu care prepari bilele 10 ml ulei / 8 oua ( recomandabil de somon , dar merge la o adica si ala de masline :lol: ) . Reduci cantitatea de aroma la 60 % din cantitatea pe o recomanda producatorul ( ULEIURI )
- toamna - renunti la ulei , usturoi si faina de seminte rasnite - dar maresti la 2 linguritze piperul si la 20 linguri faina de peste . E bine sa maresti cu 2 linguri si extrasul de peste . ( adica proteina la greu !! ) Neaparat in lichidul cu care faci bilele , iti trebuie un lichid gen amino - pe care il poti doza la 30-40 ml / 8 oua . Asta ca sa digere proteinele in exces , pe care le cauta cu furie , in vederea iernii . Aroma ramine la 3/4 din cantitatea recomandata . ( PROTEINE )

Cauta sa pastrezi aroma tot timpul anului - fa o combinatie de fructa cu peste , ca sa fie universala - este vorba doar de o semnatura a nadei tale si e bine sa o recunoasca .

Fir intins !
Respect
val pangica
Veteran

Mesajde Gory pe 15 Mar 2010, 15:52

Multumesc mult domnule Pangica
Credeam ca se mai incumeta si altii sa posteze cateva retete de mixuri, dar m-am inselat. :(
Gory

Mesajde val pangica pe 15 Mar 2010, 15:56

@Gory

sa stii ca nu iti trebuie multe retete - iti trebuie una singura in care sa ai incredere ( nu neaparat cea scrisa de mine !!! ) ... .
Prietenul meu Sorin Rudeanu - a dezvoltat mixul lui inca de acum 7 ani - si intre timp a devenit dublu vicecampion mondial si poate cel mai titrat pescar de crap din Romania , fara sa foloseasca mixuri de "firma" .
Increderea in nada ta este foarte IMPORTANTA si te ajuta sa bordezi partida cautind locurile fierbinti si nu schimbind bile dupa bile , pentru ca traiesti cu impresia ca ai nada proasta si de aia nu maninca !!! Sfatul meu de mai sus nu se aplica in concursuri - acolo unde calitatea nadei poate schimba datele problemei .. , chiar si pe locuri proaste .
Iti dau un exemplu - la un concurs pe Tincabesti , prin 2007 , am cazut in toamna , "la parcare" - un loc teoretic din cea mai proasta categorie , cu slabe perspective . Am avut incredere in nada - am gasit un platou de 2 x 2 m , la vreo 110 metri - pe care am scos cu 1 singura lanseta , cca 60 % din ce am prins . Platoul era mic - daca mai bagam o lanseta acolo - din cauza fireleor nu mai minca . Din cauza ca foloseam numai o lanseta din 6 ! - am nadit un loc ales aleator , masiv , timp de 48 ore cu nada noastra . Finalul a fost entuziasmant - am luat de pe acest loc nadit , restul de pesti , care ne-au dus pe locul 2 !!! pe sector , plecind cu sansa de 1 : 8 ! INCREDEREA IN NADA a fost decisiva - pentru ca fara acei 40 % pesti luati pe calitatea nadei - ieseam pe 5-6 .
Respect
val pangica
Veteran

Mesajde Moose_Master pe 15 Mar 2010, 19:37

Nu cred ca lipsa retetelor este o problema. Sunt sute de retete de bile pe internet. Insa fiecare este scrisa de o persoana care are incredere (asa cum bine lovea Val) in acea reteta. Nimeni nu posteaza o reteta pe care n-a incercat-o sau de care nu are habar prea mult. Cele scrise sunt retete in care cineva are incredere.
Io am masa de rulat, pistol, acarete pentru aluat etc, toate profesionale, insa nu mai fac bile de mult. Pentru ca nada pe care o folosesc nu mai necesita bile. Practic am incredere in porumbul preparat, iar bilele pe care le folosesc le fac manual intrucat nu am nevoie de mai mult de 10 bucati.
Parerea mea personala este ca trebuie incercat de multe ori cu aceeasi nada care treptat va fi imbunatatita si adusa la o forma finala in care nu vor mai exista dubii.
Cand nu mananca poti sa-i dai si cu aghiasama ca tot degeaba. Insa nu vorbesc de exceptii. Acolo intervin alte giugiucuri.
Moose_Master
Veteran

Mesajde val pangica pe 29 Mar 2010, 19:37

Moose_Master scrie: Acolo intervin alte giugiucuri.

Citez din memorie - bila cioplita , critic echilibrata , saculetul solubil , pop-up , snow-man , tiger nuts , porumbul de plastic , carlig mare -+ bila mica si invers , fir de par mai lung sau mai scurt , siragul pentru cteno , samd , samd - numai giugucuri :P :P
Respect
val pangica
Veteran

Mesajde Moose_Master pe 29 Mar 2010, 20:35

Continui seria "giugiucuri" inceputa de Val: lanseta cu pluta (cand se poate) intre ape(incercari succesive), lanseta cu pluta cu o singura bila mica flotanta exact la suprafata unde sta el si "soarbe" in nestire, pe fund o montura foarte discreta cu ....un viermisor(unul singur), tot pe fund o montura discreta cu o singura boaba de porumb pe rig foarte dulce.

Haideti baieti sa va aud glasul. Dati drumul la "giugiucuri" din voi sa mai invat si io una-alta. Dar va rog fara : bobita de muc din a patra zi de guturai etc.
Moose_Master
Veteran

Înapoi la Pescuitul la crap