Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Oct 2025, 21:23

Calibru 7x64

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: liviur

Calibru 7x64

Mesajde Gil pe 25 Mai 2010, 15:46

Ce parere aveti despre 7x64 ? Plusuri si minusuri fata de 30.06. La ce fel de vinat se potriveste cel mai bine? Multumesc.
Gil

Re: Calibru 7x64

Mesajde vanatorul dibaci pe 25 Mai 2010, 16:28

viewtopic.php?f=73&t=6307 Asa de greu era sa dai cateva clicuri?-de regula pe acest forum de atata timp sa tot intrebat -deasemenea sus ai o fereastra unde decat daca scriai 7x64 te ducea direct
vanatorul dibaci
Veteran

Mesajde paungeorgica pe 25 Mai 2010, 18:00

vanatorul dibaci scrie:http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewtopic.php?f=73&t=6307 Asa de greu era sa dai cateva clicuri?-de regula pe acest forum de atata timp sa tot intrebat -deasemenea sus ai o fereastra unde decat daca scriai 7x64 te ducea direct

Nu-l lua asa tare ca data viitoare nu va mai avea curaj sa mai intrebe ceva :D . Gil dupa cum vezi in acel topic cele doua calibre sunt cam pe acolo asa ca analizeaza oferta magazinelor din zona ta si te vei hotara. La mine in zona gasesti cam rar 7x64 asa ca am luat 30-06 :wink: .
Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
paungeorgica
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde vanatorul dibaci pe 25 Mai 2010, 19:00

Cum sa cert baiatul george -se poate ?-il invatam pe viitor cum este mai simplu -Eu as lua 7x64 :wink:
vanatorul dibaci
Veteran

Mesajde Gil pe 25 Mai 2010, 19:12

:) multumesc pentru amabilitate. Citisem ceea ce mi-ati indicat ,doar ca asi vrea sa aflu si mai mult despre acest calibru , despre performante si minusuri si la ce merge mai bine . Achizitia am facuto. Benelli Argo 7x64 cu teava de 56 cm.M-am grabit si am cumparat si un CZ 243 si vreau sa-mi fac o imagine cit mai exacta despre ceea ce am. Multumesc si scuze pentru eventualul deranj :(
Gil

Mesajde vanatorul dibaci pe 25 Mai 2010, 19:22

Gil scrie::) multumesc pentru amabilitate. Citisem ceea ce mi-ati indicat ,doar ca asi vrea sa aflu si mai mult despre acest calibru , despre performante si minusuri si la ce merge mai bine . Achizitia am facuto. Benelli Argo 7x64 cu teava de 56 cm.M-am grabit si am cumparat si un CZ 243 si vreau sa-mi fac o imagine cit mai exacta despre ceea ce am. Multumesc si scuze pentru eventualul deranj :(

CE DERANJ(Acum te cert :lol: ) -baga un pic ochiul la performantele fiecaruia aici http://www.rws-munition.de/en/rifle_car ... m?navid=10 Nemti trag f mult cu calibrul asta -ideal ar fi fost o teava de 65 dar cum nu era buna si asta pt semi -sa le stapanesti sanatos ambele arme :P
vanatorul dibaci
Veteran

Mesajde Gil pe 25 Mai 2010, 20:03

Am inteles cum e cu deranjul :) . Multumesc pentru tabel , e de studiat acolo . Mi-ar place sa aud si parerea cuiva din practica , ar fi interesant . Multumesc
Gil

Mesajde Anndrei pe 26 Mai 2010, 13:12

Sint incepator, am 2-3 ani de cind sint vinator cu acte. Am fost gonas, am carat sare, etc. Am avut onoarea sa stau de vorba cu multi vinatori deosebiti, cu state vechi! Majoritatea au spus ca 7*64 este mai ok decit 30-06. Nu vreau sa intru in polemici cu colegii forumisti, dar eu mi-am achizitionat arma in acest calibru pentru carabina si sint foarte multumit. Iti recomand sa faci cum te indeamna bugetul si sfaturile vinatorilor batrini; nu sfaturile vinatorilor bogati. 7*64 nu e nici ieftin, nici scump. 30-06 mi se pare prea "militar". 30-06 cam "rupe" , chiar daca ai gloante mai usoare.
Este opinia mea, rog forumistii sa nu se supere pe mine!
Esti inteligent daca crezi doar jumatate din ceea ce auzi; esti intelept daca stii care e jumatatea.
Anndrei
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Gil pe 26 Mai 2010, 13:28

Multumesc Anndrei.
Gil

Mesajde Vechio pe 26 Mai 2010, 14:36

Am tras peste 30 de ani cu 7x57, că aşa a fost să fie şi dacă ar fi să aleg acum, m-aş orienta spre 7x64 :wink: .
Cătări pline să ai şi să nu tremure mâna, că-n rest :D .
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Vechio
Veteran

Locaţie: Malul Crisului

Mesajde lynx_lynx pe 26 Mai 2010, 16:30

Salut,

eu am ambele calibrele. diferenta e ca 7x64 e la CZ550Lux iar 30-06 pe o semi Browning. Sincer, 30-06 ma cam zgaltaie in timp ce 7x64 nu o simt la foc. Cu Br.30-06 am tras doar in poligon. Nu am vazut cum se comporta pe vanat. Am proiectile Barnes la ea. Cu CZ 7x64 am dat jos si cerbi si tzapi, cazuti in foc si fara a-i strica. Am folosit Arrowhead 2.Pt ambele calibre folosesc munitie de la Sako. Deocamdata este 1-0 pt cz 7x64. Dupa ce voi vedea la goana cum se comporta Br. 30-06, voi modifica scorul. Intr-un sens sau altul.
lynx_lynx
Membru activ

Locaţie: Ilfov

Mesajde claudiu pe 27 Mai 2010, 18:45

7x64 nemtesc pur-singe! Asta daca nu esti pro- american :lol: . Munitie e mai multa in 30-06 la noi. La altii mai civilizati vis-a-vis de vinatoare gasesti diversitate pe ambele calibre. 7x64 e mai razant, mai placut in umar, e mai precis tras dintr-o teava de peste 60 cm . 30-06 e unul bun la toate .. de asta si atit de raspindit printre toti vinatorii ...mai ales printre cei proaspeti. E ca si cum ai spune John Wayne. Toata lumea cunoaste .. a auzit.. stie!
Multi din cei care isi aleag asa armele, nici dupa ce se lasa de vinatoare nu cunosc lungimea tubului in mm sau diametrul proiectilului la 30-06, sau de ce se numeste 30-06 ... in fine, din acest motiv si din multe altele respect 30-06 dar mi-am luat de curind un 7x64 .... Krico(Kriegeskorte) .
Bucovina .... leaganul vinatorii
claudiu
Veteran

Locaţie: Bucovina

Mesajde adrian_ppp pe 29 Mai 2010, 13:39

claudiu scrie:7x64 nemtesc pur-singe! Asta daca nu esti pro- american :lol: . Munitie e mai multa in 30-06 la noi. La altii mai civilizati vis-a-vis de vinatoare gasesti diversitate pe ambele calibre. 7x64 e mai razant, mai placut in umar, e mai precis tras dintr-o teava de peste 60 cm . 30-06 e unul bun la toate .. de asta si atit de raspindit printre toti vinatorii ...mai ales printre cei proaspeti. E ca si cum ai spune John Wayne. Toata lumea cunoaste .. a auzit.. stie!
Multi din cei care isi aleag asa armele, nici dupa ce se lasa de vinatoare nu cunosc lungimea tubului in mm sau diametrul proiectilului la 30-06, sau de ce se numeste 30-06 ... in fine, din acest motiv si din multe altele respect 30-06 dar mi-am luat de curind un 7x64 .... Krico(Kriegeskorte) .

foarte bine punctat , 7x64
adrian_ppp
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Johny Wolf pe 05 Aug 2010, 10:01

Textul postat mai jos a fost scris de Violiv.
author=violiv

Uite un articol mai vechi - traducere din Armi e Tiro - se potriveste la fix cu aniversarea a 90 de ani de viata a calibrului, anul acesta.
Cum pe net nu prea gasesti referinte la el fiind aproape exclusiv european, referintele despre mult mai vestitul peste ocean - 270 W - pot fi luate de bune si pentru 7x64.

Octogenarul e sănătos
Andreea Bonzani (Armi e Tiro, septembrie 2006)

Aproape 90 de ani de viață pentru un cartuș destinat copitatelor, chiar de mărime mare, care a știut să rămână pe creasta valului. Față de geamănul .280 Remington, merge bine chiar utilizând proiectile grele, mulțumită lungilor “free bore” ale armelor.

Cartușul calibru 7x64, care se găsește în literatură denumit corect 7x64 Brenneke, a fost dezvoltat de Wilhelm Brenneke în anii imediat următori primului război mondial, 1918-1919, deci a ajuns azi la venerabila vârstă de 87 de ani.
Deși este un cartuș cu siguranță vechi este în continuare suficient de folosit, în special în Europa, în Austria și Germania în particular, dar și în regiunile alpine italiene, pentru vânătoare la copitate de medie și mare talie dar și pentru tirul la distanță la copitate mai mici de munte – capră neagră și căprior – deși este considerat disproporționat și inutil de puternic pentru acestea din urmă.
Wilhelm Brenneke a fost un constructor inteligent de arme lungi ghintuite, care a lucrat în Germania în ultimul deceniu al secolului XVIII și primele ale secolului XIX și a construit un mare număr de carabine bazate pe lăudata mecanică Mauser, din care erau un număr mare disponibile după încetarea ostilităților. Brenneke este renumit și pentru studiile lui privind proiectilele pentru țevi lise și a proiectilelor cu structură compozită și deformare controlată pentru carabine.
Cartușul 7x64, de care ne ocupăm în acest scurt articol, este o rudă foarte apropiată a lui 30-06 american, din al cărui tub a fost obținut de Brenneke pur și simplu îngustându-i coletul (gâtul) pentru proiectile de 0.284 inchi, adică 7,21 mm, lăsând nealterate atât lungimea coletului cât și unghiul de legătură cu corpul tubului. Această structură i-a conferit noului cartuș, care avea aceeași capacitate ca și părintele său, și precizia intrinsecă ridicată a acestuia dar a ridicat considerabil presiunile de lucru.
Din 7x64 (deci din 30-06) au derivat in Statele Unite, în jurul anilor `50, câteva cartușe wildcat, din care cele mai cunoscute sunt .280 Okh și 7 mm/06, din care la rândul lui a derivat .280 Remington, pus în comerț de această firmă în 1957. 280 Remington era un cartuș optim dar a avut puțin succes comercial în ciuda tuturor tentativelor producătorului de a-l revitaliza și a sfârșit prin a fi uitat, deși este și azi în producție.

Asemănătoare dar diferite
7x64 Brenneke este foarte asemănător cu .280 Remington dar nu sunt interschimbabile. In practică au prestații egale din punct de vedere balistic. Există o diferență constructivă importantă între armele care le folosesc: cele de construcție europeană, bazate de cele mai multe ori pe un sistem Mauser, au țevile cu valori mari ale free boring, tipice tuturor armelor militare Mauser, fie calibrate în 7x57, fie în 8x57, moștenite și la armele cu destinație civilă; armele americane au free boring mult mai scurt. Din această cauză armele în 7x64 pot folosi fără probleme proiectile mai grele (deci mai lungi) spre deosebire de .280 ale cărui proiectile se învârt în jurul valorii de 150 grains. 7x64 a avut față de cartușul american avantajul de a putea fi folosit cu succes nu numai la cele mai mari animale europene dar chiar și la copitatele africane, cu proiectile grele de 170-180 grains, cu structură compozită, de producție Rws. Această firmă este și astăzi cel mai mare producător al acestui cartuș pe care l-a făcut disponibil și în versiunea cu ramă sub numele 7x65 R. Calibrul este des întâlnit în arme basculante prețioase construite în Austria și Germania. Sa nu uităm și frumoasele arme construite la Gardone Val Trompia. In varianta cu ramă, cartușul este lejer depotențat dar nu atât de mult încât să reprezinte o diferență substanțială în practica vânătorilor.
Am studiat comportamentul a diverse încărcături ale acestui cartuș într-o armă Mauser braziliană, de producție CZ, original în 7x57 și recalibrată pentru 7x64. Multe astfel de arme s-au găsit în Italia în urmă cu circa 30 de ani iar cea aflată în posesia noastră a fost cumpărată în 1976 cu echivalentul 30 E. Are țeava de 650 mm și este în condiții perfecte atât în ceea ce privește mecanica cât și lemnul.
Pentru toate încărcăturile probate s-au utilizat tuburi Rws și capse Fiocchi Large rifle.
Prin structură, 7x64 este un cartuș de intensitate înaltă, care lucrează la presiuni (după norma Cip) de 3900 bari – măsurate cu traductori piezoelectrici plasați pe țeava puștii, sau 3400 bari – măsurate în țevi manometrice. Este vorba de valori înalte, motiv pentru care, pentru încărcarea acestor cartușe sunt necesare pulberi cu progresivitate medie și mare, în special dacă se folosesc proiectile grele, mai mari de 150 grains, chiar dacă valorile mari ale free boring amintite, prezente la toate armele în acest calibru, amortizează vârful de presiune inițială dezvoltată la tragere.

Proiectile și pulberi
Proiectilele folosite au fost: Sierra Jsp de 140 grains, Sierra Jspbt de 160 grains și Hornady Jsp de 170 grains. S-au folosit, în total, opt feluri de pulbere, de la vivacele Vectan Tu 4000, Tu 5000 și SP 11 prin intermediarele Imr 4320 și Norma 203 la progresivele Norma 204 și Vihtavuori N540, N 160.
Cartușele comerciale pe care le-am putut găsi, de producție Norma, Hirtenberger și Rws, au dezvoltat energii ce au oscilat între 340-400 kgm, pentru proiectile de la 140 la 173 grains, cu regularitate acceptabilă, puteri de tot respectul pentru un 7 mm și foarte apropiate de un 7 mm Remington magnum – un “clasic” în acest calibru.
O mențiune aparte pentru cine încarcă cartușe de acest fel este înălțimea totală a cartușului cu diferite tipuri de proiectile: în acest studiu cartușele au fost încărcate astfel încât valoarea free boring să fie de 12 mm, indiferent de tipul de proiectil folosit. In cazul armei folosite de noi, înălțimea totală a cartușului a fost de exact 84 mm.
Cele mai bune rezultate au fost obținute, cum era de așteptat, cu pulberile Norma 204, Vihtavuori N540 și N 160, care au permis dezvoltarea de energii superioare a 400 kgm, dar desigur cu presiuni apropiate mult de maximul admis. Aceste prestații trebuie să fie considerate maxime, chiar dacă nu au fost indicate așa în tabel. Acest frumos și eficient cartuș dă ce e mai bun la energii de 360-380 kgm, valori obținute cu majoritatea combinațiilor folosite, chiar și cele cu pulberi de medie progresivitate și proiectile de greutate medie. Dintre acestea, cele mai bune trebuie considerate cele de 15-160 grains, cu care tuburile și arma nu sunt excesiv solicitate și care consimt la doborârea oricărui vânat mare din Europa, chiar agresiv și periculos.
In concluzie, cartușul 7x64 Brenneke trebuie considerat un cartuș frumos și viabil, puternic, precis, capabil de prestații excelente, reîncărcabil cu o gamă vastă de pulberi și proiectile și adaptat la o gamă largă de animale. In cei 87 de ani de viață, acest cartuș și-a construit o reputație solidă și cinstită.

Scuze pentru patratele - originalul a fost scris cu diacritice romanesti."
Stafie Ionut
Johny Wolf
Veteran

Locaţie: Iasi

Mesajde Johny Wolf pe 05 Aug 2010, 10:35

Si ceva teste :http://lutz-moeller-jagd.de/7-mm/7x64.htm
tex in germana, din pacate nici "Gogu" nu ajuta prea mult http://translate.google.com/#de|ro|http%3A%2F%2Flutz-moeller-jagd.de%2F7-mm%2F7x64.htm
Stafie Ionut
Johny Wolf
Veteran

Locaţie: Iasi

Mesajde zorbaz pe 09 Aug 2010, 02:44

Anul acesta am optat si eu pentru acest calibru: tikka hunter 7x64

Am iesit o singura data in teren , nefiind sezon, sa o probez mai des. Nu avea luneta montata si "m-am distrat" putin pe catari. La 100 m am pus 3 sticle de 1,5 l. Primul foc rateu ( am avut trac cred).
Apoi am mai tras vreo 11 toate in tinte , chiar si cazute, nimeream sticlele si le zburam cat colo :D.
Nu am tras f mult cu carabina in viata, dar ce pot sa spun este ca reculul e ok, si zgomotul la fel.
Concluzia mea pana acum, este ca e un calibru excelent, bun si pentru incepatori. 8)
zorbaz
Nou membru

Mesajde mioc costinel pe 24 Iul 2011, 19:23

ce spuneti despore 223 rem merge la mistret? :D
mioc costinel

Mesajde chriss_hunter29 pe 24 Iul 2011, 19:24

cam ilegal pentru ditamai animalul un cartus asa de mic si finutz :lol:
chriss_hunter29
Veteran

Locaţie: bucuresti