Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 10 Iun 2026, 13:36

Ce trebuie sa facem cind...

Sectiune dedicata normelor de etica vanatoreasca , scrise si nescrise , comentarii , gesturi etic regretabile , relatari , obiceiuri vechi , etc

Moderatori: liviur, MAsterD

Ce trebuie sa facem cind...

Mesajde petre stefan pe 23 Iul 2010, 20:41

Ce trebuie sa facem cind vedem unele acte de braconaj in desfasurare ,si nu putem intervenii noi din cauza ca indivizii respectivi ne depasesc numeric ? Tocmai am fost martor la doua astfel de activitati in ultimele 10 zile ,una in seara aceasta ,iar cealalta cu cateva zile in urma ,totul se intimpla in timp ce eram la un pescuit singur pe malul unui riu ce desparte doua fonduri de vanatoare unul la care sunt inscris ,iar celalalt este locul celor doua evenimente .
Am sunat la politie ,la jandarmii locali dar tind sa cred ca nu ii intereseaza ,ba chiar ca au legatura cu respectivii ,iar paznicul de la noi de fond spune ca nu este treaba lui ce se intimpla pe alt fond ,iar celuilat paznic nu ii vine sa creada ca se intimpla asa ceva la el pe fond.
Pe cine trebuie sa anunt in astfel de cazuri ??? :?
petre stefan
Membru activ

Re: Ce trebuie sa facem cind...

Mesajde nik77 pe 23 Iul 2010, 20:43

Suna la 112
nik77

Mesajde adileafu pe 23 Iul 2010, 21:06

Poti suna la 112,toate apelurile primite sunt inregistrate si monitorizate.
Cu cat cunosc mai bine oamenii,cu atat imi iubesc mai mult cainii!
adileafu
Membru important

Locaţie: Targoviste

Mesajde petre stefan pe 23 Iul 2010, 21:11

Si in cit timp o sa soseasca cineva ca sa ii vada pe respectivii cum jupoaie animalul sau trebuie sa ii si filmez cumva pe furis ? ca nu cred ca o sa li se para grozav faptul ca o sa apara la TV !
petre stefan
Membru activ

Mesajde costel9974 pe 23 Iul 2010, 21:34

adileafu scrie:Poti suna la 112,toate apelurile primite sunt inregistrate si monitorizate.

daca nu sint prinsi la locul faptei poate ei amenda pt alertarea organelor fara motiv :D
costel9974
Membru activ

Locaţie: BAIA DE ARAMA

Mesajde marcel_asd2004 pe 24 Iul 2010, 11:38

Cel mai bun sfat pe care ti-l pot da e sa faci o sesizare la biroul de arme si munitii la IPJ-ul din judetul tau!
marcel_asd2004
Nou membru

Locaţie: Dr.Tr.-Severin

Mesajde madalin122582 pe 24 Iul 2010, 22:09

In fiecare seara. ma plimb cu ATV-ul in zona in care locuiesc. in ultimele 2 seri, am vazut cate un Jeep cu indivizi care erau la braconat (veneau doar seara, la panda). Am sunat paznicul de vanatoare al fondului respectiv (pe care il si cunosc) si mi-a spus ca indivzii respectivi au autorizarie (de care sunt convins ca nu au nici o autorizatie si impusca orice le iese in cale). Paznicu de vanatoare mi-a spus ca au autorizatie de frica ca are telefonul ascultat. chiar asa....ce e de facut? Am sunat si la 112, am luat legatura cu politia si individu de la politie mi-a zis: "- Pai si cu ce vrei sa venim pana acolo?" . chiar asa...pe cine sa anuntam sa ia masuri? Ce e de facut?
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Locaţie: Rm. Valcea

Mesajde aghiuta pe 24 Iul 2010, 22:26

Ar fi niste variante la care ma gandesc:
-filmati cu tot dichisul si cu filmul se merge la Procuratura,asociatie si ziare si televiziuni.Nu neaparat in ordinea asta.
-se pot monta camere de supraveghere,bine mascate care fac acelasi lucru, dar nu mai este nevoie de prezenta umana in zona.
Ar mai fi una la care ma gandesc si care ar lecui DEFINITIV braconierii dar nu-i inca trecut de miezul noptii si nu am cum sa pun bulina rosie la postare. :mrgreen: :mrgreen:
aghiuta
Veteran

Locaţie: Suedia

Mesajde adileafu pe 24 Iul 2010, 22:50

Daca indivizii au autorizatie se poate verifica foarte usor la asociatie.Personal nu cred ca ai apelat 112 si ai primit un asemenea raspuns,dar daca e asa se poate verifica cu cine ai vorbit[convorbirea este inregistrata]si te asigur ca respectivului nu o sa-i fie bine.
Cu cat cunosc mai bine oamenii,cu atat imi iubesc mai mult cainii!
adileafu
Membru important

Locaţie: Targoviste

Mesajde violiv pe 25 Iul 2010, 03:00

Ba e chiar real ca politia sa nu prea aiba ce turna in rezervoare....mai ales pentru un drum pana la padure.

Pe de alta parte, faptul ca vin numa seara, la panda implica obligatoriu braconaj???? Eu la porc ma duc numa seara la panda...esti sigur ca daca ma plimb cu masina pe camp pana se intuneca o sa si trag in tot ce iese ???? Poate dau o roata sa vad ceva urme proaspete.
Ai auzit focuri, i-ai vazut transand vanat? I-ai intrebat de sanatate si te-au trimis la plimbare?
Apropo, da' tu ce cautai seara pe acolo la "plimbare cu ATV-ul :?: :mrgreen: N-ai auzit ca acesta este mijlocul de deplasare cel mai modern in materie de braconat? :? Pe de alta parte, n-ai aflat ca e interzis sa te plimbi cu ATV, motocicleta si alte bazaitori prin fondul de vanatoare numa de dragu de-a te plimba ???
O fi ceva adevar in ce spui tu da' pana acum nu m-ai convins cu nimic....de prea multe lucruri esti sigur :?
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde madalin122582 pe 25 Iul 2010, 09:04

Vreau sa lamuresc cateva lucruri:

Asa cum am spus, ma plimb cu ATV-ul in zona unde locuiesc. Stau la casa si sunt pasionat de motoare cu 2 sau 4 roti (am si un Yamaha enduro XT400). Nu stiam ca e interzis sa te plimbi pe fondul de vanatoare. Aici am crescut si ma plimb prin aceste locuri de cand ma stiu. De fapt, stiti ce ma enerveaza? Ca in zona mea este foarte mult vanat si eu nu l-am braconat. Desi imi e foarte usor sa impusc tapul DIN CURTE, nu o fac. am un baietel, vreau sa creasca sa vada si el vanat, sa il aprecieze, sa il protejeze, asa cum a facut tatal meu cu mine. Si daca pot sa il protejez, macar in zona mea, o fac. Numai eu stiu cati bulgari de sare le-am dus. Si dupa ce il protejez atata vin unii si impusca 3-4 tapi si mai stiu eu ce in cateva seri. Ce v-am povestit, este real. am vazut cum se plimbau cu Jeepul pe deal. Unul din ei era iesit cu carabina prin trapa de la masina. Au impuscat tapul, l-au bagat in masina si au taiat-o. Eu eram la 300 de m in spatele lor. Cand am auzit focul, am luat-o in directia lor. Cand m-au vazut ca vin catre ai au luat-o la fuga cu jeepul de frica sa nu le vad numarul. Oricum l-am vazut. Este un Mitsubisi L220 cu nr de leasing B-37-GYA.

Violiv, ziceai ca ATV-ul este mijlocul de deplasare cel mai modern in materie de braconaj. Ai dreptate pe jumatate. Este un mijloc de deplasare foarte modern si ajung cu el in locuri in care nici un Jeep nu va ajunge. Mai ales cu enduro, ajung si mai repede. Dar te asigur, ca nu poti bracona cu el. Nu spun asta din proprie experienta. Nu am fost la braconat cu ATV-ul. Dar incearca tu sa mergi cu ATV-ul, cu pusca in mana, sa vezi vanatul, sa il mai si impusti. Cu ATV-ul, daca nu te ti bine de el cu ambele maini, risti sa te trezesti sub el. Nu mai vb de moto.
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Mesajde madalin122582 pe 25 Iul 2010, 09:15

adileafu scrie:Daca indivizii au autorizatie se poate verifica foarte usor la asociatie.Personal nu cred ca ai apelat 112 si ai primit un asemenea raspuns,dar daca e asa se poate verifica cu cine ai vorbit[convorbirea este inregistrata]si te asigur ca respectivului nu o sa-i fie bine.

Eu cred ca tipu de la politie era beat sau era un copil abia scos de la Campina. Mi-a zis ca faptul semnalat de mine nu este o urgenta si ma folosesc abuziv de serviciul 112. Desi i-am dat numele meu si am confirmat unde sunt, m-a sfatuit sa sun la jandarmerie sau la filiala ca ei nu au cu ce sa vina pana acolo. "Aceasta nu este o urgenta. O sa va inchid telefonul"...si a inchis. Nu am cuvinte sa va descriu frustrarea mea...d-aia Romania se duce pe rapa.
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Mesajde marcel_asd2004 pe 25 Iul 2010, 10:04

Cu greu imi vine sa cred ce spui tu! Daca ai sunat la 112, cum sa mai fi sunat la jandarmerie, doar e vorba de numarul unic de urgenta - trebuia sa te directioneze direct la ei la dispecerat! Este posibil sa fi fost cineva fara experienta operator si pus acolo pe pile! Pe de o parte iti inteleg frustrarea, dar pe de alta parte, ce sansa crezi tu sa fi avut politia cu minunatul "SUV" din dotare marca Logan sau jandarmeria cu VW Transporter in fata unui Jeep specializat pentru teren accidentat? La mine in zona sefului de post i s-a imputat toata partea fata a Loganului din dotare avariata in urma urmaririi unor braconieri! Asadar, cine se mai incurca?
marcel_asd2004
Nou membru

Locaţie: Dr.Tr.-Severin

Mesajde aghiuta pe 25 Iul 2010, 10:19

violiv scrie:Pe de alta parte, n-ai aflat ca e interzis sa te plimbi cu ATV, motocicleta si alte bazaitori prin fondul de vanatoare numa de dragu de-a te plimba ???

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Esti sigur :?:
P.S.
Prin "bazaitoare" se intelege si masina din dotare ??
aghiuta
Veteran

Mesajde violiv pe 25 Iul 2010, 12:19

Daca n-ai spus tot de la inceput.... :oops:

Pana la faza cu fugitul nu era nimic ilegal...dupa noua lege se poate trage din masina ... daca are motorul oprit. Daca paznicul nu era langa ei atunci chiar e ilegal. Daca au sters-o atunci e un motiv de suspiciune...Pandeste-i din nou si daca se repeta filmeaza tot....cu o camera banala ii faci de pomina. Pe braconieri nu prea-i mai inghite nimeni in ziua de azi da' nici nu-i "starpeste".

Da! E interzis "moto-crosul" pe fondurile de vanatoare tocmai pentru a pastra linistea vanatului insa nu e interzisa o plimbare decenta....cursele incropite pe loc si decibelii multi sunt cele incriminate. Cum jeep-urile nu bazaie cu ele nu-i interzis :mrgreen:
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde aghiuta pe 25 Iul 2010, 12:27

Ia uite ce bijuterii de prins braco'
http://www.cabelas.com/cabelas/en/templ ... d=cat20098
Nici n-o sa stie de unde li s-a tras :mrgreen:
aghiuta
Veteran

Mesajde yoghi pe 25 Iul 2010, 16:53

fotografiile si filmele sunt considerate dovada daca sunt facute cu acordul anchetatorilor (adica dupa inceperea dosarului) sau de camere de supraveghere montate de firme autorizate.

cu alte camere este doar subiect de presa
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde petre stefan pe 25 Iul 2010, 21:29

Dar daca ii filmez fara acordul nimanui fara sa se inceapa o ancheta si in seara respectiva dupa ce au comis fapta ii dau la pro TV sau antena 1 sau sa transmit online pe internet in special pe siturile ajvps ,mapdr ,romsilva si altele ,tot nu o sa le faca nimeni nimic deoarece ma gindesc ca daca nu le face nimeni nimic nu o sa pice de <prosti > cei de la politie ,ajvps ,etc ?
petre stefan
Membru activ

Mesajde aghiuta pe 25 Iul 2010, 22:46

yoghi scrie:fotografiile si filmele sunt considerate dovada daca sunt facute cu acordul anchetatorilor (adica dupa inceperea dosarului) sau de camere de supraveghere montate de firme autorizate.

Dar pot constitui un bun inceput pentru un dosar iar fotografiile si filmele urmatoare pot fi dovezi :wink:
aghiuta
Veteran

Mesajde armi pe 26 Iul 2010, 08:30

Asta iarna eu personal am vazut pe DN7 intre localitatile Tartasesti si Slobozia Moara Jud. Dambovita, un Fiat Ducato alb, din care se impuscau direct de pe sosea potarnichi. Acestea datorita zapezilor mari erau concentrate in stoluri mari la 10-20 de metri de sosea. Indivizii respectivi trageau pe geam cu arma, Dupa fiecare foc cadeau cate 2-3 piese, restul zburau la cateva sute de metri mai departe, indivizii repetau actiunea de braconaj si tot asa.......
Pur si simplu vanatoare la sosea din duba.
Am anuntat autoritatile dar cred eu degeaba. Nu am avut curajul sa stau sa filmez fiindca eram singur in masina iar dansi erau cu 2 masini 4 insi.

Cu stima,
"Through Performance to Type"
armi
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde delux111 pe 26 Iul 2010, 08:35

Eu mai vinovat il vad pe militianul de la 112 ...
Si la noi in zona au aparut braconierii intr-o noapte la far si i-au prins cu masina de la rutiera - pt ca era aproape de locul unde se bracona - asta in urma unui apel la 112 .
delux111
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Înapoi la Etica si legi nescrise