Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 10 Iun 2026, 22:01

Rizzini

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

Rizzini

Mesajde LucianC pe 29 Ian 2010, 23:35

Ce parere aveti despre armele fabricate de Rizzini?

Cu respect,
LucianC
LucianC
Membru important

Locaţie: Iasi

Re: Rizzini

Mesajde quasar pe 30 Ian 2010, 00:57

:) Rizzini,Beretta,Perazzi in Italia sunt ca masinile nemtilor de la BMW, Mercedes,Audi.....toate ofera calitate.,diferenta facando ca si in cazul masinilor gustul fiecaruia si modelul x fata de cel Y.
Stai atent ca mai exista un Rizzini cunoscut si sub numele de FAIR...pustile acestui fabricant sunt mult mai slab cotate un fel de Opel.....diferenza la pustile italiene in afara de materialele folosite este mai ales in constructia armei ...cu cat aceasta este facuta mai "artizanal" in sensul bun al cuvantului.,multe ore de lucru MANUAL pentru a realiza acea arma cu atat aceasta este mai scumpa...,i-ti pot spune ca daca este vorba de adevaratul Rizzini aceste pusti sunt mai bine lucrate fata de cele de la Beretta respectand clasa-categoria de pret...nu se poate compara o Beretta de 100.000 euro cu un Rizzini de 3000.
In ceea ce previste Beretta in afara de traditie atat in UE dar mai ales in SUA sunt foarte mari avand pusti pentru toate gusturile si buzunarele iar cele mai slabe pusti ale sale cotate sunt semiautomatele lise !!! aici sunt concurati de Benelli care a brevetat un nou tip de teava revolutionar fiind semiautomatele preferate de majoritatea vanatorilor din peninsula....
Cauta pe situl www.armietiro.it si poti vedea mai multe...mai ales daca sti si putina italiana si cunosti exact modelul de pusca intra pe forum si punele aceasta intrebare despre Rizzini.
quasar

Mesajde anton_comi2000 pe 30 Ian 2010, 03:03

Emilio Rizzini a fondat compania in 1974 in Brescia .Din 1999 Rizzini este achizitionata de Fausti Stefano Arms Factory care produce si vinde armele Rizzini mai multe detalii pe www.rizzini.it
anton_comi2000
Membru important

Locaţie: London

Mesajde violiv pe 30 Ian 2010, 10:51

Se chinuie si ei sa supravietuiasca "globalizarii" ca multi dintre fabricantii italieni de traditie. E o arma "cinstita", lucrata cu grija, pe un patent propriu de sistem de inchidere si care s-a dovedit fiabil si eficient.
Ce a adus acum Arrow valoreaza mult mai mult decat pretul platit si nu vor fi la preturile astea "vesnic"... un mic lot adus in decembrie s-a epuizat inainte chiar sa apara in raft. Sunt mult deasupra Lambert ce costa cam la fel. Cred ca poate fi pus alaturi de Franchi, poate mai bine cunoscut pe la noi.

Cu ceva ani in urma am postat eu traducerea unui test din Armi e Tiro.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 30 Ian 2010, 11:01

Nu-l mai gasesc acum dar mai am varianta originala...in masura in care te descurci cu limba....

I sistemi di chiusura dei fucili sovrapposti si basano normalmente su due punti di tenuta.
In aggiunta perno anteriore, la tenuta può avvenire sul fondo della bascula, come nel sistema FN, oppure sulle pareti della medesima come nel sistema Boss.
Entrambi i sistemi sono stati oggetto di variazioni nel tempo in particolare nelle varie produzioni industriali moderne. Nelle ultime versioni gardonesi il sistema FN è stato ampiamente modificato in tutte le salse, e ha generalmente perso i tenoni passanti attraverso il fondo della bascula.
Il sistema Boss, peraltro, è stato modificato abolendo le code di rondine originali, e inserendo tre giri di compasso che danno una tenuta adeguata e che evitano il difficile aggiustaggio dei sottosquadri.
Attualmente il sistema FN è impiegato nella maggior parte della produzione industriale gardonese, mentre il sistema Boss è riservato ai fucili fini.
Il primo sistema è soggetta ad un numero sterminato di varianti, che si basano sulla posizione di dimensioni dei piani di tenuta.
Abbiamo visto soluzioni interessanti con piani inclinati che consentono il recupero automatico dei giochi. Il sistema Boss prevede un complesso aggiustaggio a blu di Prussia ed è pertanto di esecuzione costosa. Questo è il motivo per cui abitualmente lo si riserva solo a fucili di gran prezzo.
In questi ultimi la lunga manualità necessaria per l'aggiustaggio, con relativo costo, rientra in una visione più generale del fucile fine e diventa pertanto accettabile.
Ma come fare se si vuole che la tenuta avvenga sulle pareti della bascula, e non si ha a disposizione l'ingente somma di denaro che serve per un sistema Boss tradizionale?
Le principali scappatoie sono state due. Una consiste nel sostituire i giri di compasso con dei tratti rettilinei. Il contatto c'è ugualmente, anche se la superficie di contatto risulta minore.
Il costo, ovviamente, è sensibilmente più basso. L'altra è quella di infischiarsene bellamente.
Si mette un traversino alto, si realizzano due giri di compasso sulla parte posteriore del monoblocco, e si dice che proprio sistema è tipo Boss modificato.
È un'orgogliosa quanto falsa dichiarazione che abbiamo trovato più volte nella produzione corrente. Stando così le cose, parrebbe che non ci fosse spazio per l'originalità.
Le soluzioni esistenti sono codificate, tanto che tutto più troviamo qualche variazione sul tema basata su motivi di economia, intesa nel senso più bieco che si possa attribuire a questa parola.
Al di là della propensione al risparmio, le idee sono merce rara, tanto che recentemente ne avevamo trovate ben poche. Una soluzione diversa e intelligente per far lavorare le pareti della bascula l'abbiamo trovato in questi fucili di Emilio Rizzini. Senza costosi giri di compasso, o laboriosi aggiustaggi, due sporgenze parallelepipede che protrudono dalle pareti interne della bascula si incastrano di precisione in due recessi corrispondenti ricavati nel monoblocco di culatta. In pratica, in aggiunta al chiavistello posteriore tradizionale, che agisce in senso orizzontale, abbiamo due ulteriori chiavistelli, uno per ogni parete della bascula, che agiscono in senso verticale. In questo caso i chiavistelli non sono traslanti, ma la traslazione avviene ugualmente, in senso rotatoriom ed è quella del blocco di culatta intorno al perno. La chiusura è solidissima, al punto che i perni potrebbero essere ampiamente sottodimensionati e, addirittura, avere dei giochi.

Infatti servono solo per consentire la rotazione della canne, e quindi l’apertura del fucile. Stante il fatto che, invece, i semiperni sono dimensionati correttamente e che non presentano giochi, la chiusura è solidissima e sovrabbondante al punto che, al Banco di Prova, il fucile ha sparato senza inconvenienti dopo essere stato privato del chiavistello. L’hanno chiamata chiusura “four locks”. Un nome che non ci trova del tutto d’accordo, perché i punti di tenuta e contatto sono più di quattro. Se proviamo ad elencarli abbiamo i semiperni, il chiavistello, un piano inferiore del monoblocco che contrasta con un recesso sul fondo della bascula (è il fanoso sistema FN modificato, di cui si parlava) e i due tenoni laterali. E con questo il nostro conteggio è già arrivato a cinque, considerando i due semiperni come un unico elemento. Non è che non sappiano contare. Solo che, probabilmente, il nome che loro hanno utilizzato è stato scelto per evitare commistioni con alcuni improbabili sistemi precedenti. Non l’ho chiesto, ma lo farò. Agli inizi del Novecento qualcuno ricorderà che si tentarono quadruplici e persino quintuplici chiusure, solitamente da parte di chi non aveva ben capito i principi di funzionamento. Queste chiusure, di solito, si aggiungevano ad una triplice Greener realizzata con traversino cilindrico e quindi non funzionante correttamente. Il loro principale effetto era quello di indebolire la bascula senza neppure, in molti casi, risparmiare aggiustaggi manuali. Dev’essere questo il motivo per cui la chiusura di questo Primatist si chiama “four locks” e non quadruplice Rizzini. L’abito, purtroppo, a volte fa il monaco, per cui era bene evitare assonanze spiacevoli e abborracciate. Esaminata con questo la chiusura, il fucile Promatist si presenta come una macchina per rompere piattelli. Il fucile da tiro solitamente non è un fucile fine. E’ un attrezzo che, in pedana, potrà essere trattato senza eccessivi riguardi ma che, tuttavia, potrà beneficiare di una costruzione accurata, come avviene in questo caso. Le canne hanno la bindella superiore e quelle intermedie ventilate, per migliorare la dispersione del calore e non creare, al momento della presa di mira, sgradevoli “fantasmi” dovuti all’aria calda. Le canne sono assemblate a monobloc, una soluzione che consente di dare la giusta convergenza fin dall’inizio, senza bisogno di laboriose messe a punto. Tra l’altro queste messe a punto hanno un senso se condotte, a costo elevato, da personale qualificatissimo. In questo caso, e solo in questo, il risultato è paragonabile a quello ottenuto da un ben studiato sistema a monobloc. E comunque saremmo nel campo del fucile fine, che nella costruzione di armi rappresenta un capitolo a sé, non sovrapponibile a quello del fucile industriale di qualità. I piani laterali del monoblocco sono finiti a bastoncino. Dato il sistema di tenuta possono conservare a lungo la loro finitura. Infatti in questo caso non occorre che vi sia strisciamento tra pareti del monoblocco e pareti della bascula. Si evitano, quindi, anche fenomeni dovuti alla dilatazione termica della canne, superiore a quella della bascula, che potrebbero rendere malagevole l’apertura. La croce è massiccia, potente, come si addice ad un attrezzo che dovrà lavorare a lungo. Il sistema di scatto è a monogrillo selettivo. Deliberatamente non abbiamo pulito, prima della foto, la faccia di bascula. Questo ci ha permesso di evidenziare il corretto accoppiamento tra vivo di culatta e faccia di bascula, in cui tutta la corona circolare dei tubi appoggia esattamente nel modo dovuto. Gli estrattori, automatici, hanno corsa breve e potente. Consentono quindi la decisa espulsione del bossolo spento senza essere d’intralcio nel caricamento dell’arma. Il grilletto è zigrinato e cromato, la leva auget è cromata su corpo nero. Dettagli significativi che fanno di questo fucile un attrezzo sportivo piacevole a vedersi, oltre che ben costruito. Il fucile si presenta ben finito; la versione che abbiamo esaminato è munita di calcio regolabile, disponibile come optional. In sostanza, questo Primatist de Luxe è un’arma di qualità dal prezzo contenuto, che consente l’ingresso nell’affascinante mondo tiravolistico nel modo migliore, partendo cioè da un fucile espressamente nato per la competizione.
violiv
Veteran

Mesajde anton_comi2000 pe 30 Ian 2010, 12:16

Sau pt a vedea unele modele si preturile lor in UK www.jroberts-gunmakers.co.uk
anton_comi2000
Membru important

Mesajde dragosbahnea pe 30 Ian 2010, 18:26

anton_comi2000 scrie:Sau pt a vedea unele modele si preturile lor in UK http://www.jroberts-gunmakers.co.uk

Nu stiu care-i treaba, dar pe seit-ul asta, cel mai mic pret vazut este de 900 pounds la o juxtapusa (nu stiu daca era noua, nu am fost f.atent), restul de la 1800 pounds in sus, multe preturi neincluzand tva-ul (cat o fi si asta in regatul unit). Nu stiu daca-s aceeasi mancare de peste cu ce s-a adus la noi, ca la arrow cea mai scumpa n-ajunge la 1600 euro. :shock:O fi vreun pret special pentru noi :wink:
dragosbahnea
Veteran

Mesajde dragosbahnea pe 30 Ian 2010, 18:28

P.S. Mi se pare imposibil ca acele gravuri (superbe de altfel) sa faca diferenta, nu-i asa?
dragosbahnea
Veteran

Mesajde ber pe 30 Ian 2010, 21:26

Am vazut si eu la Arow Rizzini modelul Omnium dar nu am fost placut impresionat,nu mia placut patul si nici finisajele se vedeau urme de prelucrare la sina ,si cheia mi sa parut cam fragila si nici nu se inchidea perfect.Nu m-am uitat mai in amanunt pentru ca ma deamagit de la prima privire.Lamberu mi sa parut mult mai rau ,patul parca este de carton si nici inclinatie laterala nu mi sa parut ca avea ,doar catarea de fira mia placut.Regret ca rusii nu mai fac ij 27 la calitatea din trecut pentru, ca las fi preferat acestor arme. Imi cer scuze daca am suparat vreun posesor al aestor modele,e doar parerea mea care poate fi eronata.Modelul Argo de la rizzini mi-a placut dar nu l-am vazut decat in Ungaria la pretul de 1400 euro.
ber
Nou membru

Mesajde anton_comi2000 pe 31 Ian 2010, 02:07

da ai dreptate gravurile(in special cele executate manual renumele maestrului gravor) calitatea lemnului(cel de nuc din Turcia) finisajele exterioare impecabile in special prelucrarea patul armei si lacuirea lui fac din arme adevarate opere de arta si preturile sint pe masura.TVA in anglia este de 20% pt documentare citeva firme cu renume in domeniul armelor de vinatoare:
www.purdey.com
www.hollandandholland.com
www.westleyrichards.com
www.williamevans.com
www.hollawaynaughton.co.uk
si lista poate continua
anton_comi2000
Membru important

Mesajde violiv pe 31 Ian 2010, 08:42

Daca lasi la o parte gravurile si lemnul de clasa xx si te limitezi strict la calitatile tehnice ale armei, cele mai scumpe arme din lume cheltuiesc doar pentru tehnica in jur de 4-5000 E si asta ca sa devina perfecte. Exista si ceva "nebunii" de 7-9000 fara niciun briz-briz dar inclin sa cred ca in realitate nici ele nu trec de 5000 E ca si cheltuieli de productie.
Pretul lemnului bun este in continua crestere datorita cererii enorme si datorita faptului ca majoritatea producatorilor consacrati au limitat drastic taierile. Oricine activeaza in domeniu a ajuns sa pretuiasca inzecit ce a pus deoparte bunicul pentru ca aici chiar trebe sa te uiti 100 de ani inapoi si 100 de ani inainte cand evaluezi afacerea. Indiferent de nivelul de finisare "clasic" (adica fara sculpturi nemaipomenite in lemn, doar incrustatiile uzuale) numarul de ore de munca si calitatea la care se ajunge sunt justificate doar in parte in pret, restul e "licitatie".
La partea de gravuri, aprecierea calitatii lor este o alta scoala, complet diferita. Sunt doar cateva ateliere consacrate in lume, conduse de mesteri celebri a caror semnatura costa numai ea cifre cu 0000 in coada, timpii de asteptare sunt lungi de tot si preturile ajung in stratosfera. A nu se confunda cu cele executate mecanic sau la acid a caror valoare este infima fata de cele manuale chiar daca au ajuns si ele "sa ia ochii" de cand cu tehnicile de gravura cu laser 3D.

Cat despre Ij si Rizzini, e practic imposibil sa ajungi sa scoti o arma la calitatea ravnita de cei mai multi dintre noi si sa nu sari de 1000 de E binisor. CHiar si Ij-ul face si astazi arme la calitatea celor de acum 30 de ani, poate chiar si peste dar preturile sunt foarte in ton cu ale vesticilor.....cine sa dea 1500 - 2000 E pe un Ij impecabil cand la banii acestia iei Beretta???
Daca ne limitam la clasa joasa spre medie de preturi, in lumea armelor e mai adevarat ca niciodata "cat dai atat primesti".
violiv
Veteran

Mesajde anton_comi2000 pe 31 Ian 2010, 11:46

Aveti perfecta dreptate ,dar pe lumea asta mai exista multi ,,nebuni"
anton_comi2000
Membru important

Mesajde Rizzini12 pe 17 Mar 2010, 09:28

Salut!
Sunt nou pe forum. Am cumpărat acum doua zile un Rizzini EM Omnium de 12 si am avut vreo cateva surprize:
1) nu avea montate inelele pentru curea si in lipsa unui armurier (ca nu stiu de ce dar parca au intrat in pamant - sunt din Iasi) a trebuit sa dau gauri si sa fixez pe teava si pat acele inele ceea ce am facut cam cu srangere de inima...
2) al doile lucru surprinzator (si foarte deranjant ) este ca bun, arma are doua tevi si un singur tragaci dar selectorul de tragere este la mijlocul sigurantei si el trebuie actionat dupa fiecare foc - deci adio "dubleuri rapide" sau concursuri de tir "doua talere";
Intreba cineva daca poate trage cu alice din otel; ei bine da, este garantata si stantata pe teava.Socurile sunt interschimbabile si fata de Baikalul de 20 cu socuri interschimbabile,la care au o lungine de cam 4 cm astea au cam opt centimetri. Am tras cu ea doar in curte cu alice de guma si o voi testa in camp duminica dupa care am sa revin cu amanunte. Nu va spun ce gol in stomac am avut cand, tragand primul foc am actionat iar tragaciul si nimic, nu declansa al doilea foc. Am impins tragaciul in fata - nimic;stanga-dreapta - nimic.Atunci am dat de selectorul de tragere din mijlocul sigurantei si a dat focul. Percutia a fost rapida centrata si puternica. Pe Youtube este unul care explica treaba asta cu selectorul de tragere si ca nu poti participa la concurs de tir cu doua talere lansate odata, dar aflam deja prea tarziu...
Rizzini12

Mesajde violiv pe 17 Mar 2010, 10:43

Sa vezi ce surpriza ai cand o sa tragi cartuse "adevarate" :lol: :lol:

Acest model de arma foloseste un sistem de comutare pe al doilea foc numit inertial si care este actionat de reculul primului foc. Tragand numa cartuse cu alice de cauciuc n-ai avut suficienta forta de recul ca sa angrenezi al doilea cocos. Indiferent in ce pozitie ai plasa selectorul de focuri, pentru teava de sus sau de jos prima, dupa declansarea unui cartus normal automat va fi angrenat al doilea cocos si vei putea trage si al doilea foc cu doar o noua apasare pe tragaci. Trebuie ca arma sa fie bine infipta in umar.
Numa sa nu te grabesti sa ridici degetul de pe tragaci intre primul si al doilea foc ca s-ar putea sa-ti plece ambele cartuse.
Pentru o verificare la rece fa asa: pune doua tuburi trase in arma, inchide, pune siguranta pe oricare din tevi, trage o data si inca o data - prima data face tac, a doua oara nimic. Acum loveste talpa patului de covor sau las-o sa cada pe covor de la 20-25 cm in pozitie verticala sau trage-i in talpa patului un pod de palma - vei auzi un mic "tac" daca esti atent si acum vei putea apasa inca o data tragaciul si acesta sa percute si a doua teava fara a mai umbla la selectorul de focuri.

Urechiusele nu vin montate pentru ca unii nu le vor.

P.S. si mai ziceau unii ca la ce trebe atata stiinta despre arme :twisted:
violiv
Veteran

Mesajde Cristi pe 17 Mar 2010, 10:44

1. Lipsa montarii inelelor de curea arata grija producatorului fata de cei care au optiunea de a purta pusca fara curea
2. E posibil ca , tragand cartuse cu bile de cauciuc, sa nu fi realizat reculul necesar armarii tragaciului pentru al doilea foc. Mutand selectorul , a doua teava a tras ca fiind prima. Trage cartuse cu incarcatura normala de alice de plumb si vezi ce se intampla.
3. Citeste manualul si cunoaste-ti arma.
“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde dragosbahnea pe 17 Mar 2010, 18:06

violiv scrie:Sa vezi ce surpriza ai cand o sa tragi cartuse "adevarate" :lol: :lol: ............................... Trebuie ca arma sa fie bine infipta in umar........................

Prostindu-ma acum o saptamana in poligon, am tras la talere si ca "Winettou", adica de la sold, de cateva ori, si de fiecare data Lamber-ul meu a declansat normal, fara a pleca ambele cartuse. Nu spun ca e o super arma, dar cel putin nu a comis "greseala" asta.....deocamdata :wink: Felicitari pentru achizitie. Sanatate si respect.
dragosbahnea
Veteran

Mesajde Marius pe 17 Mar 2010, 23:00

@Rizzini12
Orice arma cu doua tevi trebuie sa poata executa cele doua focuri prin simpla apasare pe tragaci. Altfel, e defecta si pentru defectiuni exista garantie.

Probabil ca treaba sta asa cum au zis violiv si Cristi, adica arma n-are nimic.
Marius
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Rizzini12 pe 22 Mar 2010, 16:26

Fratilor, le-am scris celor de la firma in chiar seara cand am cumparat Rizzini-ul pe la zece seara dupa ce "udasem" noua achizitie cu ceva votca si vin. M-am facut un pic de ras. Pentru ca sa vedeti cat de seriosi sunt va spun ca a doua zi pe la 9.30 ( la ei 8.30) aveam deja raspunsul in cutia postala.
Redau aceasta corespondenta:
Scrierea mea:
Hello!
I buy yesterday am Omnium EM 12 gauge in Iasi county/Romania. After that I
had two unpleasant surprises : 1) for shooting the second fire i must turn
to the left the middle of the safety that I consider surprisingly (are there
another option?) and 2) why I must drill four holes for fixing on the
barrels the ring for the strap?
Friendly your M.B. in Iasi/Romania

Raspunsul lor:
Dear Sir,
thank you for the kind request.
When you fire a single selective trigger with dummies and not with real
cartridges, the inertial block cannot feel the recoil strength therefore it
doesn't move back and make the sear free to work. Therefore if you want to
shot the second, you must move the selector into safety position and than
again in the firing position (without moving it left or right) and than you
can shot the second. Or you can give a blow behind the recoil pad to imitate
the recoil and than shot the second. Please do not move the selector right
and left after shot the first with dummies because you risk to bend the
selector system. Our system is based on a recoil trigger and not on a
mechanical one.
As per the swivel belt system, the one with the screws is what we suggest
but on the market you can find a lot of different systems especially with
rubber rings and you will not need to make holes in the stock or on the side
ribs.
At your disposal for further information,

Kindest regards

Rizzini srl
Moira Rizzini

Tel +39-030-861163
Fax +39-030-861319

Am tras ieri in sfarsit in camp cu ea: N-are nici o problema, dupa primul foc poti sa-l dai si pe al doilea prin simpla apasare a tragaciului. Cu munitie de 70 mm cam imprastie. Cu Magnum are o foarte uniforma distributie a alicelor dar zguduie zdravan (e de asteptat ca are doar 3.05 kg).Cu Sauvestre bagi 3 intr-un cerc de 5 cm la 40 de metri - masurati cu ruleta dar cu conditia ca varful catarii sa fie pe tinta nu baza ei. Una cu alta sunt multumit acum desi nu pot iesi din dilema daca totusi nu era mai potrivita o semiautomata Beretta la 3.200 lei (magazin Arrow int din Mihai Bravu 9) fata de 3.800 cat am dat eu pe asta la Iasi.....
Rizzini12

Mesajde vanatorul dibaci pe 22 Mar 2010, 16:57

@rizzini esti confuz tare - :lol: si te pot intelege -votca cu vin urata treaba :wink: -1-ce are magnumul cu distributia alicelor? 2-ce beretta luai la bani mentionati de tine ? (fara es 100 aia este de pe alta planeta ) ca as mai lua una pe langa astea de le am -Felicitari pt arma si sa o stapanesti si sa vanezi sanatos PS -cum va dati voi cu presul care cum ati luat examenul -mama o gramada de purtatori :oops:
vanatorul dibaci
Veteran

Mesajde Rizzini12 pe 22 Mar 2010, 20:25

Nu sunt deloc confuz. Am vazut cu ochii mei la magazinul pomenit din Bucuresti o Beretta semiautomata acum doua zile (sambata pe 20.martie 2010)la 3.200 lei !!!
pe de alta parte sunt vanator vechi. Am avut o prima pusca TOZ facuta la Tula la rusi buna,cu tevi cromate dar am dat-o caci avea patul cam scurt pentru mine si dupa '89 tocmai s-au adus arme din Turcia si m-am intepat cu un Cifsan de 12 boc. Arata super dar avea tevile cilindrice ambele: tragea nemaipomenit cu Breneke dar la alice de 4 nu cadea iepurele peste 35 de metri. Cea mai buna performanta am avut cu ea: 17 iepuri intr-o zi la 36 de cartuse trase - a fost un regal.......Am dat-o pe o juxtapusa ZH buna, cu teava stanga full - prajeste nu altceva - dar am vrut un boc si am luat Rizzini. Am mai vanat cu un Baikal boc de 20 cu socuri schimbabile si magnum cu cartuse de 40 grame alice si vreau sa va spun ca e "meserie" arma numai s-au sfaramat socurile (e a unui prieten si nu gaseste socuri). Tot prietenul meu are o semiautomata Baikal MP 153, arma foarte buna - cu alica de 4 am rupt aripa unei ciori la care nu-i vedeam ochiul (presupus peste 40 metri) si aceasta arma costa acum sub 1700 lei.Pa!
Rizzini12

Mesajde violiv pe 22 Mar 2010, 21:27

Foarte adevarat. E vorba de modelul ES 100 pomenit mai sus.
violiv
Veteran

Mesajde vanatorul dibaci pe 23 Mar 2010, 14:09

Rizzini12 scrie:Nu sunt deloc confuz. Am vazut cu ochii mei la magazinul pomenit din Bucuresti o Beretta semiautomata acum doua zile (sambata pe 20.martie 2010)la 3.200 lei !!!
pe de alta parte sunt vanator vechi. Am avut o prima pusca TOZ facuta la Tula la rusi buna,cu tevi cromate dar am dat-o caci avea patul cam scurt pentru mine si dupa '89 tocmai s-au adus arme din Turcia si m-am intepat cu un Cifsan de 12 boc. Arata super dar avea tevile cilindrice ambele: tragea nemaipomenit cu Breneke dar la alice de 4 nu cadea iepurele peste 35 de metri. Cea mai buna performanta am avut cu ea: 17 iepuri intr-o zi la 36 de cartuse trase - a fost un regal.......Am dat-o pe o juxtapusa ZH buna, cu teava stanga full - prajeste nu altceva - dar am vrut un boc si am luat Rizzini. Am mai vanat cu un Baikal boc de 20 cu socuri schimbabile si magnum cu cartuse de 40 grame alice si vreau sa va spun ca e "meserie" arma numai s-au sfaramat socurile (e a unui prieten si nu gaseste socuri). Tot prietenul meu are o semiautomata Baikal MP 153, arma foarte buna - cu alica de 4 am rupt aripa unei ciori la care nu-i vedeam ochiul (presupus peste 40 metri) si aceasta arma costa acum sub 1700 lei.Pa!

1-cand spui Beretta -trebuie sa specifici modelul -sunt arme de la 150 e pana la cateva mii -deci nu toate la fel -aia pe care ai mentinato chiar ca nu as da bani pe ea -de la beretta sunt f multe modele si fiecare face cam altceva -daca iti trebuie sochuri -nimic mai simplu ia legatura cu @newuser aici pe forum si esti ca si rezolvat -si cu ceva de buna calitate la pret super ok -
vanatorul dibaci
Veteran

Mesajde LucianC pe 26 Mar 2010, 13:38

Daca ar fi sa alegeti intre Rizzini 12/76 steel shot, socuri interschimbabile, un singur tragaci si un MP153 tot cu socuri interschimbabile si cu pat sintetic ce ati alege?
Mai o intrebare: cum e calitatea lemnului la Rizzini?

Cu respect,
LucianC
LucianC
Membru important

Locaţie: Iasi

Mesajde vanatorul dibaci pe 26 Mar 2010, 15:01

LucianC scrie:Daca ar fi sa alegeti intre Rizzini 12/76 steel shot, socuri interschimbabile, un singur tragaci si un MP153 tot cu socuri interschimbabile si cu pat sintetic ce ati alege?
Mai o intrebare: cum e calitatea lemnului la Rizzini?

Cu respect,
LucianC

2 arme complect diferite -asa ca alegerea este subiectiva - rizzini pe palierul armelor lise juxte sau tip bok -baikal MP153 arma semiautomata lisa -dptv al calitati lemnului nu cred ca vei avea de ce te plange la rizzini mai ales la modelul lux unde si gradul lemnului este mai mare -cred ca problema ta este ceva de genul bok sau semi -sau ceva mai ieftin vs ceva mai scump si elegant -altfel nu prea suporta termeni de comparatie -cauta pe forum gasesti multe astfel de intrebari si raspunsuri
vanatorul dibaci
Veteran

Mesajde Rizzini12 pe 27 Mar 2010, 10:51

Salut!
Lemnul la Rizzini e foarte frumos sculptat - desi cred ca la o freza - e din nuc de buna calitate, bine lustruit si lacuit. Imbinarea cu culata sau la piesa a treia este impecabila. Pusca in general arata bine, are 3,05 Kg si este magnum ceea ce face ca reculul sa fie intens. Culata este din aliaj de crom/molibden/nichel foarte dur chiar daca ai zice ca un continut de nichel (metal moale) ar strica treaba. Aliajul de crom/molibden este cel care captuseste tevile. Dupa primele focuri au ramas niste dungi longitudinale dar nu s-a exfoliat (asa cum mi s-a intamplat la Cifsan-ul turcesc - de ziceai ca-i coaja de pe ceaun in tevi...), chiar curatata cu ulei rizzini. Aspectul pustii e mai degraba gracil si elegant si nu da senzatia ca ar tine la tavaleala. Socurile de asemenea au dungi longitudinale dupa primele focuri trase. Ele sunt doar brunate la cald - probabil odata cu calirea si nu sunt cromate.
MP 153 e o arma buna pentru cele nici 1700 lei cat costa acum.Are 5 socuri,e mai grosolana si mie personal nu-mi place imbinarea patului cu arma iar ungghiul de cadere putea fi mai mare iar patul mai lung. Per total e buna, are reculul mult atenuat de preluarea de gaze care actioneaza inchizatorul. Inchizatorul e dintr-un aliaj usor care nu transmite socul reculului iar intregul mecanism de incarcare,blocare,deblocare este deosebit de fiabil. Socurile interschimbabile si socurile prelungite de pana la 15 cm disponibile acum o fac redutabila pentru gasca sau rata. E putin cam grea: cu pat din lemn de fag are 3,6 kg iar incarcata si cu curea mai pune pe ea 300 grame. Se cumpeneste bine in mana ceea ce estompeaza disconfortul dat de greutate.
Cam asta-i, trebuie sa hotarasti singur : cu alegerea pustii e cam cum alegi nevasta.....e chestie de gusturi!
Rizzini12

Mesajde violiv pe 27 Mar 2010, 11:16

Dungile longitudinale de pe tevi nu sunt permanente - sunt urme de plastic sau de plumb si se curata. Greu sa faci sa ramana dungi permanente pe cromul (fara molibden) interior al tevilor. Basculantele n-au "culata" iar daca te refereai la bascula, nu este din "crom-molibden-nichel foarte dur" ci din ergal, un aliaj al aluminiului. Otelul propriu-zis din care sunt facute tevile ca si monoblocul in care sunt infipte si care realizeaza inchiderea poate fi aliajul descris de tine dar depinde mult de la firma si la firma si, in general, e un mic secret al firmei.

Toate piesele inchizatorului la Ij MP 153 sunt realizate din otel forjat, prelucrat apoi prin frezare din plin, incepand de la piston, trecand prin tijele impingatoare, port-inchizator si inchizator. Nimic de aici nu este din aliaj usor. Toate sunt cromate dur la exterior si extrem de rezistente.

Prelungitorul de "pana la 15 cm" la teava e o gaselnita de pacalit posesorii sa dea bani aiurea :mrgreen:
Ar fi de preferat varianta sintetica si cu teava de 66 cm pentru minusul de masa, echilibrul deplasat un pic mai spre jumatea armei si plusul de manevrabilitate.
violiv
Veteran

Mesajde Rizzini12 pe 27 Mar 2010, 14:16

Ce meserie ai violiv? Esti tare! Sa traiesti!
Rizzini12

Mesajde Edutzu pe 17 Aug 2010, 11:15

Salutare !
Intrebare pt posesorii de Rizzini Omnium cu un singur tragaci:
In cazul folosirii cartuselor pt talere de 24 si respectiv 28 g, exista recul suficient pentru a declansa focul 2?
Edutzu

Locaţie: Vaslui

Mesajde Rizzini12 pe 18 Aug 2010, 11:18

Da! nu sunt probleme cu al doilea foc.
Am constatat in plus ca si cartusele de 67 mm tip Allodola de 1,7 mm,care in fond sunt mai scurte cu 6 mm decat camera cartusului grupeaza foarte bine si cu socul full (chiar daca e pentru alice de otel - adica un soc mai lung) da jos turturica sau prepelita pana la 30 de metri. Pentru Rizzini munitia B&P este cea mai potrivita iar Rotweil este catastrofala: am tras 6 cartuse cu alica de 4mm la 35 de metri intr-un caine ca sa-si de obstescul sfarsit.
Rizzini12

Mesajde vanatorul dibaci pe 18 Aug 2010, 18:52

Rizzini12 scrie:Salut!
Lemnul la Rizzini e foarte frumos sculptat - desi cred ca la o freza - e din nuc de buna calitate, bine lustruit si lacuit. Imbinarea cu culata sau la piesa a treia este impecabila. Pusca in general arata bine, are 3,05 Kg si este magnum ceea ce face ca reculul sa fie intens. Culata este din aliaj de crom/molibden/nichel foarte dur chiar daca ai zice ca un continut de nichel (metal moale) ar strica treaba. Aliajul de crom/molibden este cel care captuseste tevile. Dupa primele focuri au ramas niste dungi longitudinale dar nu s-a exfoliat (asa cum mi s-a intamplat la Cifsan-ul turcesc - de ziceai ca-i coaja de pe ceaun in tevi...), chiar curatata cu ulei rizzini. Aspectul pustii e mai degraba gracil si elegant si nu da senzatia ca ar tine la tavaleala. Socurile de asemenea au dungi longitudinale dupa primele focuri trase. Ele sunt doar brunate la cald - probabil odata cu calirea si nu sunt cromate.
MP 153 e o arma buna pentru cele nici 1700 lei cat costa acum.Are 5 socuri,e mai grosolana si mie personal nu-mi place imbinarea patului cu arma iar ungghiul de cadere putea fi mai mare iar patul mai lung. Per total e buna, are reculul mult atenuat de preluarea de gaze care actioneaza inchizatorul. Inchizatorul e dintr-un aliaj usor care nu transmite socul reculului iar intregul mecanism de incarcare,blocare,deblocare este deosebit de fiabil. Socurile interschimbabile si socurile prelungite de pana la 15 cm disponibile acum o fac redutabila pentru gasca sau rata. E putin cam grea: cu pat din lemn de fag are 3,6 kg iar incarcata si cu curea mai pune pe ea 300 grame. Se cumpeneste bine in mana ceea ce estompeaza disconfortul dat de greutate.
Cam asta-i, trebuie sa hotarasti singur : cu alegerea pustii e cam cum alegi nevasta.....e chestie de gusturi!

CHIAR CURATATA CU ULEI RIZZINI :oops: -dragule faceti odata pentru todeauna diferenta intre detergentul de curatat arma si uleiul de intretinere 90% din posesori de arme din tara nu stiu-nu vor sa inteleaga ca sunt absolut 2 lucruri distincte ...sau afla prea tarziu si incep sa vada gaurele dungulite balonase .
Sa discutat si ras discutat pe acest forum sa dat exemple de care mai de care ulei care mai de care detergent ..dar in loc sa se citeasca fiecare topic in parte cu bune si rele in continuare vad ca se posteaza complect aiurea
vanatorul dibaci
Veteran

Următorul

Înapoi la Arme de vanatoare lise