Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 26 Oct 2025, 20:14

ABECEDARUL BINOCLULUI

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde R3ptil3 pe 14 Apr 2011, 02:18

Cu respect.Din pacate asta e este suma maxima la care pot ajunge si cunosc pretentiile dumneavoastra referitoare la optica.Mi-ati oferit niste alternative si la 300 ron..poate totusi imi puteti recomanda ceva si la 500 ron.Spun asta ca nu vreau sa iau vreo chinazarie iar.Avand in vedere ca am o luneta ruseasca 20x50,banuiesc ca s-ar gasi ceva mai bun ca ea la 500 ron.Eram cat pe ce sa comand un Seben Razor pe care mi-ati recomandat-o,dar daca am ajuns la 500 ron poate gasim ceva mai bun ca ea.Cu stima.
R3ptil3
Nou membru

Mesajde Tranan pe 14 Apr 2011, 11:56

Din pacate, mica majorare a sumei nu iti permite sa iti iei altceva de o calitate mai superioara. Ori va trebui sa pui mai multi bani la bataie, ori sa iei ceva de genul Seben Razor. La astfel de sume, nu se pot lua decat lunete chinezesti de calitate relativ dubioasa.
Daca ai mai pune ceva bani la bataie ar fi sanse de un Nikon la mana a doua sau exemplar de demo, un Leupold Sequoia sau chiar un Bushnell altfel nu sunt sanse decat la alternative chinezesti de genul NcStar, Konus, Barska, OpSwiss, Simmons etc.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Tranan
Veteran

Locaţie: SUEDIA

Mesajde R3ptil3 pe 14 Apr 2011, 22:35

Cu respect.Azi am facut o vizita prin oras pe la fratii nostrii de peste Prut si am gasit o luneta 30x50 Scout facuta in Belarus.La prima vedere am crezut ca e de jucarie ...nu cred ca avea mai mult de 500g.Dar cand m-am uitat prin ea am ramas uimit cat de clara era imaginea,fara aberatii cromatice.Rusnacu mi-a cerut pe ea 500 ron.Am ajuns acasa,am intrat pe net si am gasit asta http://www.shopmania.ro/magazin~online- ... 27852.html Avand in vedere ca rusnacu mi-a cerut 500 ron si asta e 150 pe net...nu mai inteleg nimik.Adica este posibil ca asta de pe net sa fie chinazarie?daia e asa ieftina?Pe aia prin care m-am uitat azi scria made in Belarus si avea scris Scout nu Yukon si repet, se vedea excelent prin ea.Cu stima.
R3ptil3
Nou membru

Mesajde Tranan pe 14 Apr 2011, 22:45

Fara sa vad luneta rusului sunt 99.99% ca e vorba de doua lucruri diferite.
Lunetele astea Yukon sunt cu totul altceva. Numele de "scout" e folosit de un milion de firme la tot felul de produse.
Tranan
Veteran

Mesajde R3ptil3 pe 14 Apr 2011, 23:12

Deci pana la urma care e chinazarie? :D Sa ma incurc cu rusnacu sau nu?? :roll:
R3ptil3
Nou membru

Mesajde Tranan pe 14 Apr 2011, 23:16

Cea de-a doua la 150 Ron e cea chinezeasca. Daca scrie Made in Belarus, atunci e garantat originala.
Tranan
Veteran

Mesajde R3ptil3 pe 14 Apr 2011, 23:21

Dar ca pret,nu este cam mult 500??Afurisitu nu vrea sa negocieze deloc.Maine ma duc sa vad si un binoclu 10x50 original URSS. :lol:
R3ptil3
Nou membru

Mesajde Tranan pe 14 Apr 2011, 23:42

Greu de spus...
Pe la noi nu prea apar produse din Belarus si eu foarte rar am dat peste ele. Deasemenea o astfel de luneta ar fi practic 98% imposibil de vandut aici intrucat nimeni le cumpara asa ca probabil ca si cei care le vand sunt contienti de faptul ca nu e piata buna.
Tranan
Veteran

Mesajde R3ptil3 pe 14 Apr 2011, 23:52

Cred ca pentru bugetul meu o sa fie ok luneta rusnacului.Am studiat Leupold Sequoia...mai ales mi-a facut cu ochiu asta http://cgi.ebay.com/LEUPOLD-Sequoia-20- ... 5d2e5b9a3f Dar mai e mult pana sa visez la asa ceva..Pana o sa ajung sa iau asa ceva,o sa ma multumesc cu cea ruseasca.Multam pentru informatii si toate cele bune.
R3ptil3
Nou membru

Mesajde DART pe 22 Apr 2011, 14:27

Buna ziua Tranan ,Domnilor

Ce va spune acest binoclu, mi-a fost recomandat calduros

Eschenbach Binoculars Farlux Selector-D 8,5x45 B

Daca are cineva si ce impresie i-a facut?
DART
Veteran

Locaţie: Timisoara

Mesajde Tranan pe 22 Apr 2011, 14:51

Salut,

Din pacate nu am testat binoclul respectiv.
Eschenbach e de obicei o marca care se vinde practic numai prin Germania si care in general are o optica destul de slaba la banul platit. E posibil insa ca acest binoclu sa fie o exceptie dar necunoscand-ul, nu ma pot pronunta asupra lui.
Tranan
Veteran

Mesajde DART pe 22 Apr 2011, 15:08

Inteleg

http://www.eschenbach-optik.com/fileadm ... eDaten.htm

aici au cateva specificatii , tu care citesti printre randuri poate ...........ne/ma poti sfatuii :lol:
DART
Veteran

Mesajde Tranan pe 22 Apr 2011, 16:21

Conform descrierii, e un binoclu OK. Nu are caracteristici foarte impunatoare dar nici gunoi nu pare sa fie. Asta teoretic. Practic insa, 1 675 432 de binocluri existente pe piata la ora actuala au aceleasi caracteristici deci nu spun foarte mult.
Cel mai important este insa sa il vezi practic si sa ii testezi optica cum trebuie.
Tranan
Veteran

Mesajde DART pe 22 Apr 2011, 18:18

Tranan scrie:Conform descrierii, e un binoclu OK. Nu are caracteristici foarte impunatoare dar nici gunoi nu pare sa fie. Asta teoretic. Practic insa, 1 675 432 de binocluri existente pe piata la ora actuala au aceleasi caracteristici deci nu spun foarte mult.
Cel mai important este insa sa il vezi practic si sa ii testezi optica cum trebuie.

Multumesc!

Nu stiu a cata oara? :oops:

Pana la urma am sa sfarsesc un perfectionist...........incapabil de compromisuri pt. ca optica buna = bani multi(uneori f. multi) ?
Spune-mi te rog cat de subiectiv suntem?
Calitatea este = ”firma renumita” Zeiss si compania(care face cercetare ,investeste in cercetare si ulterior face profit)
Sub aceste nume cat comert este ?Sau ei beau vin si predica tot vin?Uneori vazand sigla pe binoclu ......este suficient sa vedem bine prin ea?Vedem si cu ochii mintii sau numai cu analizatorul vizual?
Cata subiectivitate este in asta?
Ca sa vezi bine printr-un binoclu calitatea lentilei +mecanica sa este doar o conditie cred ce tine de ”scula”, ...dar cred ca mai trebuie un”antrenament ” serios, dispozitie,etc........care tine de om.
As vrea sa particip la un ”curs” daca este asa ceva pt.folosit binoclu. Ca sa stiu ce-mi doresc de fapt?
Sau totul este mai simplu si eu doar complic lucrurile?
DART
Veteran

Mesajde Tranan pe 22 Apr 2011, 20:52

In general ideea cam asta e. Cu cat mai calitativa e optica cu atat mai scumpa. Firmele germane sunt in tot top nu pt. ca sunt construite numai pe reclama ci pt. ca sunt construite pe calitate. Dupa parerea mea, ar putea sa fie si mai ieftine, dar o scadere a pretului devalorizeaza marca si cred ca exista riscuri ca lumea sa nu mai aprecieze valoarea marcii la fel de mult. La capitolul acesta e bine inteles mult de spus.

In afara de firmele germane: Zeiss, Swarovski, Leica, Minox, Karl Kaps, Docter, Steiner, Optolyth (uluitor cat de multe sunt si o mare parte dintre ele sunt concentrate in jurul localitatii Wetzlar), exista insa multe alte firme cu optica de calitate foarte buna si nu neaparat foarte departe de cele de deasupra. Aici, cele mai interesante sunt cele japoneze sau americane si britanice fabricate in Japonia: Bushnell Elite, Kowa, Opticron, Nikon, Pentax, Vortex si alte cateva.

Dupa aceea sunt variantele americane gen Burris, Weaver, Leupold etc cat si variantele chinezesti de calitate gen Zen-Ray ED, Hawke Frontier ED care ofera enorm de mult la banul platit.

Astea sunt doar cateva exemple dintr-o piata plina pana la refuz de mai toate tipurile de binocluri.
Pt. a le putea cataloga e insa important adesea sa le poti testa unul langa altul si in conditii diferite de luminozitate sau climat. Un binoclu foarte bun din punct de vedere optic poate sa nu faca fata unui climat umed, caz in care unelta nu e folositoare la nimic. Multi ornitologi americani testeaza optica in Costa Rica si Guatemala unde umiditatea e uneori aproape 100% si unde si unele dintre cele mai bune binocluri din lume au dat ortul popii.
In general vorbind asadar, firmele germane si unele japoneze de top sunt practic singurele care au reusit sa imbine optica, mecanica si ergonmie intr-un mod perfect. De aceea si pretul.

Pt. cel care nu vrea perfectiune insa, exista un miliard de alternative de ales. :lol:
Tranan
Veteran

Mesajde DART pe 23 Apr 2011, 08:54

Tranane

Multa dreptate ai :!:
daca nu-ti este cu suparare datorita faptului ca probabil esti printre putinii ”avansati” in materie de optica,in cautarile mele neincetate(cred ca si altii asta fac) de oportunitati (pret,optica,mecanica,ergonomie :lol: ) ma voi consulta cu tine pt. ca ai privit in mai multe sisteme optice decat voi face eu vreodata si experienta ta practica imi este extrem de folositoare !
Cand ai oferte bune din binoclurile de prima clasa in combinatiile 7x(40+, 50+),8x(40+,50+),10x(40+,50) te rog frumos sa ma anunti.
DART
Veteran

Mesajde maryo pe 23 Apr 2011, 15:57

Salut Tranan! vreau s-a cumpar un binoclu si nustiu ce s-a aleg intre NIKON MONARCH 8,5X56 SI BUSHNELL ELITE 8X50? A cat pe aici s-a uit, multumesc pt sfatul pe care mi-l ai dat in privinta lunetei bushnell elite 6500 tocmai am cumparato este o luneta super!! :D
maryo
Membru important

Locaţie: Spania (Madrid)

Mesajde Tranan pe 23 Apr 2011, 16:49

Nu stiu despre ce varianta de Elite 8x50 vorbesti intrucat eu nu am intalnit un astfel de model. Monarch 8.5x56 insa e un binoclu foarte bun la banul platit. Eu am fost super incantat de ele si am avut cateva variante atat de 8.5x56 cat si de 10x56 pe care le-am folosit destul de mult. Net superioare celorlalte variante de Monarch 8x42 si 10x42 care optic vorbind, sunt mai slabe.
Tranan
Veteran

Mesajde maryo pe 23 Apr 2011, 17:56

Scuze era bushnell elite 8x43 si inca unul 12,5x50.
maryo
Membru important

Mesajde Tranan pe 23 Apr 2011, 20:35

Elite-ul are o optica de calitate mai buna decat Monarch-ul deci din punctul asta de vedere e superior. Dealtfel Elite 8x43 se apropie destul de mult de calitatea celor germane.
Monarch-ul are insa o luminozitate mai buna si daca umbli dupa asa ceva atunci e mai de recomandat.
Daca ar fi insa sa iti recomand unul dintre ele, fara a specifica o arie anume de utilizare, atunci sfatul meu ar fi Elite 8x43. Am detinut personal un astfel de binoclu si am fost super incantat de el. L-am schimbat in favoarea unui Leica Ultravid HD 8x42, pe care la randul lui l-am schimbat in favoarea unui Zeiss Victory 8x42 si pe care la randul lui l-am schimbat in favoarea unui Swarovski Swarovision 10x42, pe care nu il mai schimb cu nimic ca nu mai am cu ce. :lol:
Tranan
Veteran

Mesajde maryo pe 23 Apr 2011, 21:14

Waooo!! dar ai schimbat daca este vorba! merci pt raspuns, treaba este ca elitul este cam scump aici,costa cat un zeiss conqest daca nu un pic mai scump,o s-a vad ce o s-a fac multumesc inca odata.
maryo
Membru important

Mesajde Alesandru pe 26 Apr 2011, 02:06

Salut Tranan si salut stimati colegi de forum.Sunt nou aici, am dat peste acest site cautand detalii despre un binoclu.Am citit multe pe acest forum si il consider o resursa excelenta si vreau sa-i multumesc lui Tranan pentru efortul de-a raspunde atat de detaliat fiecarei intrebari.Am si eu una, legata de un binoclu.Are un prieten un binoclu Norconia sport 10X50.M-am uitat prin el si mie mi se pare ca se vede foarte bine.Nu cunosc alte instrumente optice ca sa am termen de comparatie insa acesta apropie mult si are o imagine clara.Doresc sa achizitionez acest binoclu iar prietenul meu a spus sa-i dau cat vreau eu.Intreb acum, cam cat sa-i dau, fara sa-i dau prea mult si fara sa-l fraieresc, cat valoreaza acest binoclu nefiind nou(dar in stare foarte buna, e drept).Si daca ai putea sa-mi spui cateva cuvinte despre el, daca este de calitate sau nu.El spune ca este din Germania si ca este de calitate, dar m-ar interesa parerea ta.Iti multumesc inca o data pentru faptul ca ai rabdare cu oameni care pot fi plictisitori prin necunoastere.Sarabatori fericite.
Alesandru

Mesajde Tranan pe 26 Apr 2011, 11:51

Norconia e o firma germana de import. Cu alte cuvinte, Norconia e numai un nume cu care se stampileaza produse chinezesti. Deci faptul ca prietenul tau defineste binoclul ca fiind german e gresit. Binoclul e chinezesc dar stampilat (precum 1 milion de alte astfel de varainte) cu numele unei firme de comert, in cazul acesta Norconia. Norconia nu confectioneaza nimic ci e numele unui grosist german de produse de vanatoare.
Asta pt. a nu confunda Norconia cu alte firme care isi confectioneaza optica in Germania, precum Leica, Zeiss, Minox, Docter sau Karl Kaps.
Binoclul este foarte slab optic dar in special mecanic. Are o focalizare externa destul de fragila si riscul este, ca dupa o perioada de folosinta, sa se decolimeze (sa vezi dublu). Eu unul nu as sfatui pe nimeni sa cumpere un astfel de binoclu nou. Daca omul e insa de acord sa ti-l dea si sa primeasca ce vrei tu sa-i dai, eu as zice ca suma nu ar trebui sa depaseasca €40-45. Si in cazul acesta insa, va trebui sa fi pregatit pt. faptul ca binoclul e posibil sa te lase dupa o perioada. Uita-te atent insa cand il cumperi sa nu cumva sa fie deja decolimat.
Ca sa it dai seama, incearca sa citesti numerele de la masini la distante mai mari si sa vezi daca ochii sesizeaza nereguli sau daca vezi numerele dublu.
Tranan
Veteran

Mesajde madalin122582 pe 26 Apr 2011, 14:08

E mult rau 40 EUR :lol:
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Locaţie: Rm. Valcea

Mesajde Alesandru pe 26 Apr 2011, 19:36

Tranan scrie:Norconia e o firma germana de import. Cu alte cuvinte, Norconia e numai un nume cu care se stampileaza produse chinezesti. Deci faptul ca prietenul tau defineste binoclul ca fiind german e gresit. Binoclul e chinezesc dar stampilat (precum 1 milion de alte astfel de varainte) cu numele unei firme de comert, in cazul acesta Norconia. Norconia nu confectioneaza nimic ci e numele unui grosist german de produse de vanatoare.
Asta pt. a nu confunda Norconia cu alte firme care isi confectioneaza optica in Germania, precum Leica, Zeiss, Minox, Docter sau Karl Kaps.
Binoclul este foarte slab optic dar in special mecanic. Are o focalizare externa destul de fragila si riscul este, ca dupa o perioada de folosinta, sa se decolimeze (sa vezi dublu). Eu unul nu as sfatui pe nimeni sa cumpere un astfel de binoclu nou. Daca omul e insa de acord sa ti-l dea si sa primeasca ce vrei tu sa-i dai, eu as zice ca suma nu ar trebui sa depaseasca €40-45. Si in cazul acesta insa, va trebui sa fi pregatit pt. faptul ca binoclul e posibil sa te lase dupa o perioada. Uita-te atent insa cand il cumperi sa nu cumva sa fie deja decolimat.
Ca sa it dai seama, incearca sa citesti numerele de la masini la distante mai mari si sa vezi daca ochii sesizeaza nereguli sau daca vezi numerele dublu.

Multumesc mult pentru lamuriri :) ii dau 100 lei
Alesandru

Mesajde GeKados pe 26 Apr 2011, 20:04

Salut,

Care ar mai fi si alte simptome ale decolimarii unui binoclu in cazul in care imaginea nu este dubla?
Multumesc
GeKados
Veteran

Mesajde Tranan pe 26 Apr 2011, 22:49

Exista si o decolimare mai parsiva de care un ochi neantrenat nu isi da seama dar care poate fi suspectata prin faptul ca ochii par neobisnuit de obositi, privirea e putin fortata sau trebuie sa clipesti neobisnuit de des. O modalitate prin care o astfel de decolimare poate fi detectata e prin a inchide un ochi la rand. Vei realiza ca deodata, cand privesti numai cu un ochi, imaginea devine mai odihnitoare. Schmibi ochiul si vei vedea ca acelasi lucru se intampla si cu celalalt. Cand te uiti dupa aceea cu ambii dinou, vei simti ca trebuie sa fortezi putin ochii.
Cand un binoclu pare decolimat, primul lucru care trebuie verificat e daca dioptriile sunt corect reglate. In functie de vederea avuta e posibil ca dioptriile sa nu trebuiasca neaparat sa stea pe 0.

La unele binocluri pe care le am dioptriile stau pe 0, la Swarovision sta pe -1, la Hensoldt (care are reglaj dioptric la ambii oculari) am la un ocular dioptria pe 0 pe cand la celalalt la -4. Deci uneori, imaginea dubla sau incetosata se datoreaza faptului ca dioptriile nu sunt reglate cum trebuie.
Daca insa dioptriile s-au reglat cum trebuie si tot nu se vede perfect, atunci binoclul e cu siguranta decolimat.
Tranan
Veteran

Mesajde GeKados pe 27 Apr 2011, 08:16

Eu am un IOR 7X40 la care am reglat dioptriile separat ..nu am probleme cu el dar vroiam sa stiu la ce sa fiu atent in continuare.

Multumesc pt raspuns!
GeKados
Veteran

Mesajde Tranan pe 27 Apr 2011, 08:23

Eu am avut in total 4 IOR-uri la care am avut probleme cu decolimarea. Unul dintre ele, am profitat de faptul ca s-a stricat si l-am desfacut ca sa vad cum e construit.
E destul de robust construit, cu o mecanica asemenatoare celei de Zeiss NVA DF. Din pacate insa, nu am reusit sa colimez nici unul dintre ele perfect. In pofida tuturor incercarilor, mi-a ramas la toate o imagine dubla.
Tranan
Veteran

Mesajde GeKados pe 27 Apr 2011, 14:59

Dar ce se intampla concret cand se decolimeaza...isi schimba pozitia prismele?? ..dupa mine cred ca asta ar fi singura cauza..
Oricum daca se decolimeaza il duc la cei de la IOR care il pot reconditiona..asta daca este rentabil..
GeKados
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Optica de vanatoare