Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 12 Iun 2026, 23:56

Modificarea legii 295

Modificari recente ale legilor legate de vanatoare

Moderatori: biriuck, liviur

Re: Modificarea legii 295

Mesajde ovidium pe 29 Iul 2011, 11:49

miti_tareanu scrie:Din Legea 295/2004 actualizata:
ART. 26
Cantitatea de arme pentru care se poate acorda dreptul de detinere si, dupa caz, de port si
folosire
(1) Dreptul de detinere se poate acorda pentru mai multe arme de vanatoare, de tir sau de
colectie.
(2) Dreptul de a purta si folosi arme se poate acorda solicitantului, in conditiile prezentei legi,
dupa cum urmeaza:
a) pentru doua arme de aparare si paza de dimensiuni diferite ale tevii;
b) pentru armele de vanatoare, cel mult 2 de acelasi calibru;
c) pentru cel mult 2 arme de tir scurte si 2 arme de tir lungi.
Din Legea 117/2011 privind modificarea Legii 295/2004:
Art. 26. -
(1) Dreptul de detinere se poate acorda pentru un numar nelimitat de arme de vanatoare, de tir sau de colectie.
(2) Dreptul de a purta si folosi arme se poate acorda solicitantului, in conditiile prezentei legi, dupa cum urmeaza:
a) pentru doua arme de aparare si paza;
b) pentru un numar nelimitat de arme de vanatoare;
c) pentru un numar nelimitat de arme de tir."
In legea initiala se facea referire la nr. de arme de vanatoare in acelasi calibru pe care il poti detine, in 117 nu se mai face referire.

O paralela intre vechea reglementare si cea noua - mai bine de atat nu cred ca se putea.
Daca se dorea pastrarea limitarii nu se obosea nimeni sa o elimine. Eu cred ca e destul de clar, nu vad ce interpretare juridica poti da unui asemenea text, mai ales cand ai in fata dispozitiile vechi.

chriss_hunter29 scrie:din ce scrie akolo nu reiese ca potzi avea mai mult de doua arme in acelasi calibru....asa ca este un pic interpretabil...pe mine ma intereseaza daca scrie undeva negru pe al chestia asta

In acord cu rationamentul tau in egala masura ar trebui sa reiasa ca poti avea mai mult de 3,4,5....n arme in acelasi calibru.
Problemele pe care si le pune Chriss tin mai mult de logica decat de interpretare juridica. Un numar nelimitat inseamna o infinitate de arme ce poti fi detinute, chiar in acelasi calibru in lipsa unui text contrar - totusi, pot exista/aparea limitari indirecte, ce nu izvorasc din textul mentionat, de ordin tehnic/administrativ.

Si vechea reglementare permitea detinerea unui numar nelimitat de arme de vanatoare, dar cu mentiunea ca nu mai mult de doua in acelasi calibru. Oricum textul beneficia de o aplica neunitara la nivel national, ca si in cazul ordinului ce interzicea folosirea AKM-urilor si SKS-urilor la vanatoare, sau doar al calibrului. Si nu liberul arbitru determina aceasta aplicare neunitara, ci necunoasterea legii - si e rusinos mai ales atunci cand primesti totul mura-n gura de la "centru" si esti astfel absolvit de la a face cercetari in stufarisul legislativ sau a urmari zilnic modificarile legislative ce iti guverneaza activitatea.
O relaxare a "regimului" e binevenita, dar nu cred ca era afectat in mare masura vanatorul roman de acea limitare. Daca mi s-ar fi impus sa operez doar un numar limitat de modificari cred as fi gasit alte texte pe care sa le imbunatatesc.
ovidium
Membru activ

Locaţie: Brasov, M-Ciuc

Mesajde violiv pe 29 Iul 2011, 13:04

E foarte clar: CATE VREI IN ACELASI CALIBRU
Pe parcursul modificarii sintagma "nu mai mult de doua in acelasi calibru" s-a transformat in "nu mai mult de doua in acelasi calibru, cu aceeasi lungime a tevii si acelasi sistem de functionare" - chestie care deja era permisiva complet apoi, vazandu-se cat de aiurea suna, s-a renuntat complet....pur si simplu a disparut sintagma interzicatoare. Atata vreme cat nu spune nimic in lege nu se "interpreteaza" nimic.

Ramane o singura limitare: cea de max 15 buc. la aceeasi locatie apoi camera de arme, etc.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde chriss_hunter29 pe 29 Iul 2011, 17:47

gata m-am convins ...multam fain...din toamna mai iau o semi ca tare mi-e drag de ele :D
chriss_hunter29
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde miti_tareanu pe 29 Iul 2011, 18:19

chriss_hunter29 scrie:ma repet...dc e k tine dau o lada de br la champions :wink:

Astept invitatia....................... :D :D :D
Tel. nr. 0745202175
miti_tareanu
Membru activ

Mesajde chriss_hunter29 pe 29 Iul 2011, 18:36

stai sa vin din conced si sa merg la aest ...dupa care sigur dau lada :mrgreen:
chriss_hunter29
Veteran

Mesajde chriss_hunter29 pe 03 Aug 2011, 20:11

am venit din concediu...mi-am luat carnetul..care apropos :wink: .. era la gradati de 30 de zile...acum aripile mele sunt full functionale...lada este a ta ..zilele astea merg la aest ...sa speram ca ei sunt la fel de bine dispusi k mine
chriss_hunter29
Veteran

Mesajde OVI762 pe 04 Aug 2011, 08:29

chriss_hunter29 scrie:gata m-am convins ...multam fain...din toamna mai iau o semi ca tare mi-e drag de ele :D

Si cam la ce semi te gandesti sa-ti mai cumperi ca ma cam bate si pe mine un gand si oscilez intre mp153 si mp 153 :lol: :lol: :lol:
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde SPV13R pe 04 Aug 2011, 17:22

Bine ca s-a modificat.
Pana la urma nu am inteles, s-a legalizat vanatoarea cu arcul/arbaleta?
SPV13R
Membru important

Locaţie: BUCURESTI

Mesajde waidmannsheil pe 04 Aug 2011, 20:36

SPV13R scrie:Pana la urma nu am inteles, s-a legalizat vanatoarea cu arcul/arbaleta?

NU!

Cu respect,
Paul D.S.
Waidmannsheil! ...etica si pasiune
waidmannsheil
Membru important

Locaţie: Bucuresti

Mesajde violiv pe 10 Noi 2011, 12:49

Pe forumul concurent, la partea cu legislatie, in topicul

Legea 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor

la pag. 18-19 gasiti noile NORME...intr-o varianta pe scurt, cu ce ne intereseaza pe muritorii de rand.
violiv
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 10 Noi 2011, 19:53

Republicarea legii oare cand va avea loc?
Cred ca este necesara o republicare a legii privind regimul armelor si munitiilor, precum si a legii vanatorii.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde violiv pe 22 Dec 2011, 15:17

S-a petrecut de ceva vreme.
De pe un forum vecin, un coleg ne-a ajutat

by mihaimcg » Fri Nov 25, 2011 1:47 pm
In Monitorul Oficial nr. 814 din 17.11.2011 s-a republicat Legea 295 / 2004.
Practic, toate modificarile aduse de Legea 117 / 2011, au fost integrate, iar Legea 295 / 2004 a fost republicata.

V-am trimis un link de unde puteti descarca Legea 295 / 2004 republicata, asa cum a aparut in M.O. 814 / 17.11.2011.
http://www.wupload.com/file/2557311832/ ... licare.doc

(selectati varianta "Slow Download", este gratuita).
Fisierul este in format Word.

Sper sa va fie de folos.

Mihai.
violiv
Veteran

Mesajde aghiuta pe 23 Feb 2012, 12:46

Mai stie cineva ceva despre normele mult steptate???
Trebuiau publicate de pe vremea cand era lupul catzel.
aghiuta
Veteran

Locaţie: Suedia

Mesajde Sly_Fox pe 27 Feb 2012, 19:02

Pai acum toata lumea este chitita pe alegeri, normele mai la urma. Si eu astept publicarea lor, mai ales ca unele prevederi ar putea avea ceva avantaje.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde madalin122582 pe 03 Iul 2012, 10:54

Am un prieten intr-o situatie zic eu dificila:
Este vanator cu examenul promovat anul trecut. In Ianuarie anul acesta i s-a eliberat si permisul de port arma si si-a cumparat chiar vre-o doua arme de vanatoare.
Ieri i-a venit adresa de la Politie ca trebuie sa predea armele pe motiv ca are un dosar pe rol.
In anul 2010, a avut o altercatie cu unul, s-au batut si celalalt a depus o plangere penala pentru agresiune.
Pana acum s-a dat de doua ori NUP cu recurs de fiecare data.
Ce nu inteleg este de ce politia i-a eliberat in ianuarie permisul de port arma pentru ca acum sa ii ceara armele si permisul inapoi? Rezolutia este neinceperea urmaririi penale. E adevarat ca are recurs depus la a doua hotarare.
Nu mai e valabila: esti nevinovat pana la proba contrarie? Cazierul este curat. A fost curat la eliberarea permisului de port arma si este curat si acum.
Este legal sa ii ceara armele pana la solutionarea definitiva a cazului? Sau se sufla in iaurt?
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Locaţie: Rm. Valcea

Mesajde violiv pe 03 Iul 2012, 15:30

Ilegal a fost ca i le-au dat. Probabil avea atunci un NUP recent si nu aparuse inca recursul.
Exista o serie de "chestii" pentru care se depun armele pe perioada urmaririi penale. Erau enumerate pe undeva - lista s-a redus anul trecut spre final dar "agresiunea" a ramas. In cazul posesorilor de arme nu exista prezumtia de nevinovatie, cat esti cercetat si nu s-a finalizat complet.
violiv
Veteran

Mesajde adileafu pe 03 Iul 2012, 16:27

La momentul cand a fost eliberat permisul de port-arma impotriva sa nu incepuse urmarirea penala (rezolutia de NUP)deci nu este nimic ilegal, daca intre timp a fost admis recursul impotriva solutiei de NUP iar impotriva sa a inceput urmarirea penala este normal ca organele de politie sa-i solicite omului sa depuna armele la un armurier autorizat pana la solutia finala .
Cu cat cunosc mai bine oamenii,cu atat imi iubesc mai mult cainii!
adileafu
Membru important

Locaţie: Targoviste

Mesajde madalin122582 pe 03 Iul 2012, 17:06

Poate nu m-am exprimat eu corect. Prima rezolutie a fost NUP, dosarul a fost trimis din nou la politie pentru alte cercetari. a doua oara, cu noi expertize a fost din nou trimit spre urmarire penala, din nou NUP. Acum dosarul este din nou la politie pentru alte expertize. Cazierul a fost si este si in prezent curat.
Eu nu inteleg de ce i-au dat prima data permisul de port arma, ca acum sa se razgandeasca. E ceva neclar si nu ma dumiresc.
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Locaţie: Rm. Valcea

Mesajde yoghi pe 03 Iul 2012, 21:05

Nu cred ca are asa mare importanta de ce nu atunci si acum da!. A fost pina la urma in avantajul lui.
Acum este in dezavantaj pt ca armele tinute in custodie inseamna niste bani lunar pe o perioada lunga de timp.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Anterior

Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala!