| Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Moderator: liviur
37 mesaje • Pagina 1 din 2 • 1, 2
Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Posed 2 IJ-uri, ambele foarte robuste si fiabile: un IJ 58 MA (functioneaza si arata perfect dupa multi ani de utilizare, ai altora si ai mei) si un IJ 43 (modificata de armurier pt defectul lor "clasic" cauzat de eliminarea celui de-al treilea zavor, de asemenea functioneaza si arata perfect). Intrebarea se refera la Baikal 27: socurile mobile, tragaciul unic, ejectoarele sant fiabile? Am vazut prin experienta proprie ca un IJ/Baikal simplu, fara accesorii, este foarte fiabil. Insa ma intreb daca accesoriile astea facute pe bani putini nu implica riscul unor defectiuni.
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Unele au probleme la ejectoare. Nu iremediabile dar e bine de stiut.
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Socurile sunt asa si asa...dar gasesti bune la americani.
Tragaciul unic si ejectoarele mai scartaie. Conceptual este o mica problema la tragaci: odata schimbata ordinea tevilor nu mai poti reveni la setarea initiala decat daca tragi sau deschizi arma...nu poti sa te joci cum vrei sus-jos.jos-sus. La ejectoare s-a mai intamplat sa ejecteze si cartusul netras in situatiile in care tragi numa unul si deschizi arma sa incarci....in special daca ai schimbat ordinea focurilor si tragi numai focul de pe teava de sus. Ceva imperfectiuni la prelucrare, mizerie pe la maruntaie, etc.
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Socul full lasa de dorit, faptul ca tre sa frangi arma ptr. a reveni la ordinea de dinainte iar este un incovenient. Atentie la curatatul pe la ejectoare cu vreun betisor, mi-au zburat ambele si mare noroc ca le-am gasit.
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?
Pe langa problemele mentionate de ceilalti mi se mai intampla uneori sa-mi declanseze ambele focuri concomitent.
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Multumesc tuturor, m-am lamurit!!Schimb juxtapusa IJ 43 cu un bock si nu stiam pe care sa-l aleg. Am sa-l iau pe cel simplu, fara ejector, soc fix, 2 tragace.
Nu sunt sigur ca e cea mai buna concluzie...poate ca ar fi mai bine sa-ti asumi micile riscuri - ceea ce-ti spuneam noi sunt probleme relativ frecvente dar nu intalnite la fiecare Izh! Unele dintre ele se previn prin demontarea "de noua" a armei,curatarea si ungerea atenta si,maximum, o minima "completare" a finisajului unor piese pentru care cei de la Izhevsk,prinsi cu treburi mai importante,nu au avut timp! Cealalta,calitatea mediocra a socurilor despre care iti vorbea Vio si care se poate corecta cu socuri din State, nu e obligatoriu sa dai o raita pana acolo,poti sa le comanzi pe Internet sau sa iei legatura cu colegul nostru @Newuser care aduce Trulock si sa iei,pentru inceput,M si F,iar apoi,daca esti multumit si pe masura ce dispui de finantare,si restul desi in opinia mea daca mai iei si IC-ul cam ai deja pachetul de baza complet! Nu stiu daca e bine sau rau dar ia in considerare si varianta asta!
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?M-am gandit asa:
1.nu am avut niciodata arma cu ejectoare si nu prea am simtit nevoia de asa ceva. 2.nu am avut probleme in a dubla focul cu doua tragace. De altfel cred ca uneori e chiar mai bine sa ai 2 tragace in loc de unul selectiv (la goana la munte obisnuiesc sa incarc cu proiectil unic si alica de 4-5 mm pt ce-o iesi; cred ca selectarea face totusi un zgomot nedorit, nu?) 3.cu oferta actuala de cartuse (bura simpla, bura dispersanta, bura contenitor) cred ca poti jongla dispersia/concentrarea snopului de alice din cartuse, nu neaparat din socuri. 4. argumentul esential: sant o fire mai apucata cand e vorba de arme, nici nu pot sa dorm daca una din ele are vreun defect, de accea optez intotdeauna pt varianta cea mai fiabila, chiar in defavoarea confortului.
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Despre Trulock citisem si eu pe "search" ca se potrivesc la Baikal. Daca ar exista Baikal 27 M cu soc mobil dar fara ejectoare si cu 2 tragace mi-as lua. Dar varianta cu soc mobil e numai asociata cu 1 tragaci sau ejectoare (parca asa scrie pe site-ul Baikal).
Zgomotul facut de selectie e un picut mai mic decat ala facut de piedica.
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Chestia cu ambele focuri scapate concomitent, tehnic este imposibila. Mi s-a intamplat si mie dar alta este cauza. Explicatia fenomenului a fost data de dl. Violiv destul de detaliat. Nu mai stiu exact topicul.
Iar cu revenirea la ordinea de tregere nu este un inconvenient prea mare, mai ales ca selectia focului se face muult mai rapid decat la armele care au selectorul pe siguranta. Nu inteleg faza cu socul zburat.... Are la infiletare cateva zeci de ture si daca e infiletat complet nu inteleg cum poate zbura. Poate ca socul o fi fost din aluminiu??!!!! sau decalit....
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Am mai auzit de arma cu care tragi cu un tragaci si pleaca ambele focuri. E clar o arma veche, refa tot la ea, de la joc in bascula pina la orice!Clar la armurier se rezolva. Nu e scump. Spor la treaba!
Esti inteligent daca crezi doar jumatate din ceea ce auzi; esti intelept daca stii care e jumatatea.
Se gaseste in configuratia dorita de tine,are un coleg de-al meu.Am prapadit ceva cartuse cu 27-le si in afara de problema pe care am avut-o cu ejectoarele nu am de ce sa ma plang de arma. este in noi
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Ai dreptate, este descris modelul simplu (2 tragace, extractor) dar cu soc fix/mobil pe site-ul Baikal.
Dar chiar considerati ca sant necesare socuri mobile? Nu poti obtine ce vrei prin cartuse/bure adecvate: bura simpla la distante normale, bura cu contenitor pt distanta mai mare si bura cu dispersie pt foc aproape? De ce sa te mai chinui cu schimbat socuri? E drept ca eu nu am testat decat tip normal sau cu contenitor, nu am utilizat inca cartuse dispersante; dar la contenitor chiar vad diferenta fata de un normal; din teorie inteleg pt foc aproape folosesti soc larg sau cartus dispersant din teava cu ceva soc, pt foc mediu soc mediu sau cartus normal si pt departe soc strans sau cartus cu bura contenitor. Nu reprezinta socurile mobile o complicatie inutila?
Majoritatea armelor moderne le au, unele nici nu se mai fabrica fara. Daca era o complicatie inutila nu se mai fabricau, nu?
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Modelul de baza, cel cu doua tragace, extractor si chock-uri fixe este cel mai fiabil. Dezavantajul ar fi lemnul prost prelucrat si brunajul facut in sila. In rest puscoci de tavaleala, nu face figuri deloc.
Modelul mai cizelat are lemnaria din nuc, prelucrata mai cu atentie, (insa am intalnit arme la care existau diferente de nuanta intre pat si pana:evil: ) brunajul ceva mai de calitate, ejectoare, chock-uri mobile, selector de foc. Acest model ,,mai luxos'' este considerat mai putin fiabil datorita unor mici incidente, majoritatea descrise in postarile anterioare. Insa nu trebuie generalizat, problemele de acest gen apar totusi rar, nu trebuie facuta o regula, se poate spune ca sunt accidente. Majoritatea armelor functioneaza normal, fara sa dea batai de cap proprietarilor. Asa ca orice model ai alege, cel de baza ori cel imbunatatit, nesansa de a te capata cu o arma ce prezinta probleme de functionare este foarte mica. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?M-am decis pt cea simpla. Va multumesc tuturor pt informatii! Craciun Fericit si un An Nou Bun!
Testate si rastestate, in laboratoare si in practica, socurilor mobile le-a luat jumate de secol sa le ajunga pe cele fixe din urma la partea de performanta....au trebuit sa ajunga luuungi, cu profil care mai de care mai aiuristic si la preturi cat o arma s-h. Dupa mine, 90% e politica de piata si numa 10% eficienta reala. Am vreo 6 lise, numa una cu soc mobil si la aia nu folosesc decat unul singur de 3 sezoane incoace. Prin acelasi soc, snopul are dimensiuni si consistenta foarte variata in functie de marca, gramaj, etc., chiar daca socul e cilindric sau extra-full. P.S. nu zboara socul cu totul - se sectioneaza imediat dupa partea cu filet, acolo unde incepe sa se stramteze. Partea cu filet ramane in teava, restul Pa-Pa!
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Am un ij43 em din 1996 socuri fixe care merge perfect si astazi. Spre rusinea mea nu a fost curatata-la mecanisme-niciodata.
IJ 43 EM 12/70 ,Ejectoare, Dreapta 0.5 shock, Stanga 1.00 shock
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Pai daca tot ai facut mea culpa pune mana si curat-o.O sa fii uimit de ce cadouri ne trimit rusii odata cu arma
este in noi
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Cu optionalele (choke) nu am avut probleme .Am tras proiectil unic din alea ieftine de la S&B prin full si nu s-a intamplat nimic .Problema acestor arme este in primul rand finisajul si nu ma refer la problemele de aspect .Am un IJ27 cu un tragaci, choke-uri schimbabile si multe probleme: 1 ejectoarele nu functioneaza cum trebuie respectiv cel de jos arunca prea repede si tubul se loveste de chiuloasa ,in instructiuni scrie ca daca rotesti de anumit surub le poti face sa mearga lin fara sa arunce tubul din teava ceea ce nu este adevarat iar cu ejectorul din staga am reusit sa sparg un geam cand curatam arma ; 2 tragaciul unic este intradevar foarte silentios doar ca e foarte greu de actionat ,trebuie sa bag degetul mare in spate ca sa-l pot actiona in consecinta am renuntat la aceasta optiune si incarc in functie de ce astept sa apara ;3 tevile destul de zgariate dupa relativ putine focuri 100\teava(arma o am de noua din magazin) iar ca balistica teava de jos la 50m trage cu 1-1.5m mai jos decat cea de sus. Poate intradevar nu am desfacut-o si nu am finisat nimic in plus fata de prietenii sovietici dar concluziile le trage-ti voi.
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?La 27 tevile sunt suprapuse, de ce se foloseste stanga-dreapta in exprimare si nu sus-jos?
Si la mine s-au ciufulit tevile, am impresia ca atunci cand o atingi de ceva se si zgarie. Am incercat si eu cu unghia in pat(e de lemn) si a ramas o zgarietura de toata frumusetea. Pana la urma cat costa atat si face.
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Treaba cu focul din teava de jos, care merge sub cel de sus la 50 m mi se pare o problema mare. Din cate stiu eu traiectoriile celor doua tevi ar trebui sa se intersecteze la 35 m, apoi, pt inca 5m (cat ar trebui sa fie distanta maxima la care ne mai intindem) evolutia sa fie in continuare usor divergenta, cu snopul din teava de jos ceva mai deasupra, dar nesemnificativ, in nici un caz invers. Asta practic inseamna ca tevile tale nu sant aliniate corect (adica cu convergenta la 35 m),nu?
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Sunt posesorul unui IZH 27 EM 1C din 2008 arma cumparata de noua,am tras cu ea pana acum in jur de 900 de cartuse. Problemele au inceput sa apara in primul an de folosinta cand am inceput sa trag cu cartuse cu pulbere mai rapida (JK8) si anume declansarea automata a celui de al doilea foc la cateva milisecunde de primul foc, arma fiind trimisa la garantie. Dupa aproape doua saptamani soseste arma insotita de o scrisorica de la dl. armurier prin care spune ca arma nu are nici o problema si ca problema este ca eu nu o armez pana la capat (parca prima data trageam cu arma).La incercarea in teren prezentand aceiasi problema,ajuns acasa cu riscul de a pierde garantia am inceput sa o demontez. Inca de la inceput am observat ca platina care declanseaza focul din teava de sus nu se putea inchide pana la capat datorita unui "span" de aproximativ 2 mm lasat din fabrica , declansarea celui de al doilea foc avind loc cred datorita reculului primului foc. Luat un set de pile fine pilit si rezolvat problema pana in ziua de astazi. Ca mici probleme la arma este ejectarea prea rapida a cartusului tras din teava de jos care daca nu se frange energic arma cartusul loveste chiuloasa armei. O alta mica problema este tendinta de desurubare a socurilor mobile care trebuie stranse periodic si curatate dupa fiecare sezon. in rest ij 27 este o arma de tavaleala care isi merita pretul.
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?Din respect pt timpul vostru si chiar si pt mine nu imi permit sa intreb ceva inainte de a verifica ca nu este deja discutat; de altfel cred ca discutiile de pe forum se constituie incet-incet intr-o mica enciclopedie de vanatoare.
Re: Intrebare posesori Baikal: sant fiabile optionalele?cu ij-ul meu impuscam iepuri si nu impuscam [ 27 m] mereu cautam sa vad unde am gresit de ce o data il faceam praf iar alta data parca cartusul nici nu avea alice , asa cum spune violiv face grupaje de nici nu mai stii cum sa faci [ nu sunt constante ] , e grea mult fier de aia se spune ca e de tavaleala , juxtapusele sunt mai bune cu socuri fixe , suparat ca am ratat un iepure pe tava ca sa zic asa am dat-o unui coleg vanator din 1973 [ detinator de ij cal 16 ] prima impresie a fost , da grea e nene ' , parerea mea orcare alta arma din lume e mai buna decat ij 27m , iar ca sa cumperi alte socuri mai bine cumperi alta arma
Daca ar fi lucrurile chiar asa se scotea de mult din productie 27-le insa uite ca a implinit 50 de ani si inca se fabrica in draci.Niste socuri bune te costa vreo35-40usd bucata ceea ce nu reprezinta nici 10% din costul armei.Cred ca pur si simplu nu a fost sa fie sa te impaci tu cu arma.Stii cum este:pentru unii muma pentru altii ciuma.Eu m-am impacat cu ea de prima data si chiar daca imi voi cumpara si alte arme 27-le e pentru mine arma de suflet pe care nu o dau nici mort. este in noi
Intrebare posesori Baikal: Cu ce gramaje trage?Salutare tuturor!
Fiind nou in randurile voastre am cateva nelamuriri in legatura cu arma! Am un Baikal MP 27EM-1C 12x76 cumparat de nou,iar cei de la magazin nu m-au lamurit in privinta gramajului maxim pe care il pot folosi la vanatoare!cat despre socuri chiar nu mi-au spus nimic!Arma are trei socuri;doua montate (unul cu o crestatatura si celalalt cu trei)si inca unul(cu patru crestaturi)!Asa ca va intreb pe voi... Care este gramajul maxim pe care il pot folosi? Daca trag cu proiectil unic,care sunt socurile pe care le pot folosi? Va multumesc!!!
Re: Intrebare posesori Baikal: Cu ce gramaje trage?
Poti trage cu cartuse pe care scrie: maxim 1050 bari, sau 12x76 magnum. Ca gramaj cred ca sunt pe la maxim 62 de grame. Nu poti trage cartuse supermagnum (cele facute pentru camera cartusului de 89 mm.) Pentru proiectil unic floseste socul cel mai larg (cel cu 4 crestaturi) desi ideal ar fi fost sa fie cu 5 adica cilindru. Eu am acelesai socuri si folosesc pe teava de jos pe cel cu 4 iar pe cea de sus pe cel cu 3 crestaturi. Sunt cartuse cu proiecti unic care pot fi trase si prin socuri ma stranse, gen Sauvestre sau Gualandi. Sauvestre se spune ca ar merge chiar mai bine pe socuri mai stranse. Totusi e bine ca pentru celelalte proiectile unice sa folosesti socuri cat mai largi. Socul cu o crestatura (constrictie full) il pui cand vrei un snop mai strans al alicelor pentru o tragere ceva mai la distanta.
37 mesaje • Pagina 1 din 2 • 1, 2
Înapoi la Arme de vanatoare lise Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 35 vizitatori |
Publicitate
|