| Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
tehnica incarcarii cartuselor "in casa"
150 mesaje • Pagina 1 din 5 • 1, 2, 3, 4, 5
tehnica incarcarii cartuselor "in casa"As fi mare amator de niste asa "retete". Din pacate experienta mea in materie de incarcare a cartuselor se reduce la mutarea incarcaturii din tuburi de 70 in tuburi de 76. Ce parere ai despre compatibilitatea brenneke/full-choke?
Scuze pentru intarziere dar am fost plecat. Si eu am o arma care are pe teava stanga full si pentru teava respectiva folosesc bile crestate facute de mine cu ajutorul unei matrite. Nu recomand folosirea breneke-lor din comert la full pentru ca sunt concepute a fi trase din tevi cilindrice sau cel mult 1/4, folosirea lor la socuri mai mari duce la decalibrarea tevii. Majoritatea firmelor de renume ofera pentru arme semiautomate tevi de schimb mai scurte - special pentru tirul cu glont - daca nu ai o asemenea arma si nu ai posibilitatea sa schimbi socurile la arma pe care o ai nu iti recomand sa tragi cu proiectil unic cu arma respectiva.
La armele clasice (juxtapuse,bok-uri) de firma cu socuri mari, teava incepe sa se ingusteze imediat dupa detunator, daca ai o asemenea arma si desfaci un breneke din comert si incerci sa-l introduci in teava o sa vezi ca se blocheaza imediat dupa conul de racordare - tragerea acestuia ducand la solicitarea puternica a tevii. Daca ai o arma de calitate si o folosesti si la vanatul mic este pacat sa o strici. La arma ta cu soc plin ar trebui sa-ti faci singur proiectilele sau cel putin sa desfaci cele din comert si daca nu ai posibilitatea sa le modifici singur sa rogi pe cineva sa le ia la strung in asa fel in cat sa aiba calibrul socului - 17.3 mm la a mea - in asa fel in cat daca incerci sa-l treci prin teva sa nu treca liber prin soc ci presat.
tehnica incarcarii cartuselor "in casa"Mai sunt fani care isi incarca singuri cartusele? Cum procedati? De unde va luati componentele? Sunt mai eficiente cartusele incarcate in casa decit cele din comert?
Bucovina .... leaganul vinatorii
incarcare cartusSalut Marius.
din cite citesc pe forum esti vechi in meserie ... eu nu am experienta decit de 7 ani. Mai intii vreau sa fac precizarea ca e o adevarata delectare pt mine sa-mi fac cartusele. Pentru o zi de vinatoare imi fac cu o zi inainte aprox. 30 buc. cartuse. Inutil sa spun ca le bibilesc pe fiecare si pierd cam o ora jumatate cu ele. Uit de orice pe lumea asta cind le fac. Relaxare totala. La incarcare folosesc masura de pulbere. De vreo 2 ani nu se mai gaseste pulbere aproape deloc in Moldova (am cauta la Isi , Bacau.. prin cunostinte). In Ardel am inteles ca se mai gaseste. In Timisoara am inteles ca se mai gaseste pulbere italiana si sirbeasca. Daca dintre cei care citesc mai sunt pasionati ca si mine poate comunicam ... ma intereseaza sa cumpar si eu o pulbere buna pentru iarna. Am avut o pulbere unguresca care dadea rezultate bune. Avea firicelele de forma patrata, verzi, si subtirele in grosime. Rezultate f bune am avut cu ea. Dupa cum spuneam secretul e bura. Folosesc 2 bure de pisla prima este neimpregnata in ceara si se aseaza pe pulbere fiind separata de acesta de o rondea f subtire din hirtie cerata . A doua bura este impregnata in momentul in care faci cartusul astfel incit pusa peste cealalta, adera de ea si de peretii cartusului (cind ceara se intareste). Peste ele pun o rondea obisnuita care trebuie sa fie dura(sa nu se deformeze) , apoi alicele si rondeaua de final cea de inchidere. Cele doua bure nu au grosimi mai mari de 7-8 mm. Ca a doua bura se poate folosi si burele de pluta care exista in comert. Am facut f multe probe in poligon pina am avut rezultatele dorite. Tot ca sa iti raspuns la intrebarea privind pretul componentelor iata citeva repere: - tuburi cu capsa : 2500 lei - pulbere: 250 gr. 350.000 lei cred ca iti ajunge pentru 200 buc. - bura din pisla : fara pret, nu exista in comert, te descurci singur, iti procuri covoras de pisla si apoi il dai sa ti-l decupeze pt bure; - bura din pluta: 600 lei/buc. - rondele carton sau plastic: 200 lei/buc - 1kg alice plumb: 55-60.000 lei , ajunge pt 25 cartuse semimagnum (40 gr) deci aprox. 2300 lei/cartus; Total: aprox: 7.000 lei/cartus ... nu e mare economie dar placerea este nepretuita toate bune Bucovina .... leaganul vinatorii
Eu nu vad la fel problema privind cartusele "home made", dar sigur ca asta nu inseamna nimic. Daca am gandi toti la fel, am cumpara aceleasi masini, am imbraca aceleasi haine, probabil ca ne-ar placea aceleasi femei
Am renuntat sa fac cartuse din mai multe motive: - timpul exagerat de mare pe care ajunsesem sa-l dedic acestei activitati (trag in jur de o mie de cartuse pe sezon); - faptul ca nu-mi facea placere; - lipsesc prea mult de acasa pt. vanatore si macar cand sunt acasa sa fiu cu familia; - pretul componentelor; - cred sincer ca un cartus facut intr-o fabrica moderna e mai bun decat unul facut acasa (mai ales ca pulberea nu e aceeasi tot timpul); - alicele pe care le cumparam atunci erau din plumb nealiat cu antimoniu, motiv pt care uneori le gaseam turtite sub blana vulpii; - nu in ultimul rand, pt. ca firma in care lucrez importa cartuse Asa cum am spus mai sus, fiecare cu gustul lui, iar eu nu incerc sa conving pe nimeni, ci doar imi spun parerea. In privinta tuburilor de plastic care nu sunt biodegradabile, ai desigur dreptate. In grupul meu, nu aruncam tuburile pe camp. Chiar si cand mancam in camp sau pe balta, ne facem o punga de gunoi pe care o luam cu noi la plecare.
Cea mai mare problema cu cartusele cumparate am avut-o in Delta - cind un amic de-al meu a cumparat en - gros de la Munirom 2000 cartuse ca sa ne ajunga pentru 1 saptamina in balta la 10 vinatori . Alica diferita de la 3-5 mm. Atitea rateuri cit a avut grupul nostru in iarna aia nu am avut toata viata . Am avut un giscan impuscat in piept ( facut sare si piper ) si care a zburat bine mersi pina la orizont fara sa cada in foc ! dar ce sa va mai spun - chinul dracului !! De atunci nu imi cumpar decit S&B sau RC - si stiu ca nu ma doare capul .
Florin, Daca ma intrebi cate piese de vanat am pe sezon la 1000 de cartuse trase, vei fi dezamagit de raspunsul meu. Sunt un prost tragator! Nu pot spune care au fost concret rezultatele mele, dar incerc sa justific aceste slabe rezultate astfel: - o parte din cartuse sunt trase pe altfel de tinte decat vanat (cutii de bere, diverse obiecte aruncate de colegi), in general in zilele proaste de vanatoare; - o parte din cartuse se trag fara a fi cazul (dupa pasari la distante prea mari, mai ales in zilele proaste de vanatoare), lacomia bat-o vina - ies destul de des cu semiautomata (care se stie, e o mare mancatoare de cartuse); - nu scap ocazia de a trage la vanat de tip "chalenge" cum ar fi de ex. becatina; - la inceput de sezon, la gugustiuci, incerc sa experimentez focuri atipice pt. mine (vanatul cu vant din spate, sau vanat care ma depaseste, etc.); - nu trag deloc in poligon pentru a ma perfectiona. Oricare ar fi motivele, rezultatul ramane acelasi: sunt un prost tragator (sincer, fara falsa modestie). Marius
cartuse facute in casaMa bucur ca sunt citeva pareri vis-a-vis de subiect.
Din punctul meu de vedere cele mai notabile performante le-am avut cu cartusele facute de mine. Nu sunt un tragator care sa traga 100 cartuse pe iesire. Deci cele aprox. 30 cartuse la o iesire la iepuri si aprox. tot atitea la pasaj la rate in interval de aprox 1 ora sunt suficiente. Revenind la cartusele de import eu am avut curiozitatea de a desface cartuse magnum italiene cumparate de la o firma care isi face si reclama pe TV si in care spre marea mea dezamagire am gasit pulberea adunata sub forma de graunte(pulbere veche) . Nu va mai spun mirarea mea cind scapam cite un iepure "de-a latul" (tinta sigura) la 35 metri, care dupa ce lua foc si se dadea peste cap se ridica fara 1 sau 2 piciaore si pierdut era. Nu vreau sa supar pe nimeni dar de curiozitate deschideti si voi cartusele ce vi se par dubioase vis-a-vis de procentajul reusitelor si ... you will see! Oricum cu cartus facut de mine nu mai dau vina pe fabricat pentru nereusita ... doar mina sau ochiul mai pot fi vinovate. Bucovina .... leaganul vinatorii
In vremurile trecute ma aprovizionam cu alice de la o fabrica din Bucuresti, era foarte avantajos pt ca dadeam plumb si o mica suma de bani. De fapt o ruda facea tranzactia. Din pacate ruda nu mai traieste
O intrebare pentru vanatorii din Bucuresti. Stiti ceva de fabrica? Mai exista ?Aveti adresa? Au iesit mai multe intrebari Multumesc
patroane(tuburi cartus) din cartonSalutare.
Bigdaddy iti pot da un numar de telefon din Iasi la cineva care iti face alice de marimea care o vrei. In Bucuresti era un tip care statea in zona Garii de Nord paralel cu Grivitei . Alexandru ii spunea . Avea masini germane de facut alice ... a murit acum vreo 3 ani Dumnezeu sa-l ierte. Am o intrebare pentru voi .. stiti de unde se pot lua patroane (tuburi cartuse ) de 12 din carton?Pot fi si cele din stocuri dinainte de '89. Le cumpar. Bucovina .... leaganul vinatorii
Si eu caut tuburi de carton dar nu gasesc, mai am citeva care nu stiu cit o sa mai reziste. O sa le trec la piese de muzeu.
Revin , problema mea e de fapt e sertizarea tuburilor de plastic . Am inteles ca exista masina de sertizat in stea si e si termica adica incalseste plasticul sa ea forma. Desi traiesc cu ideea ca mi s-a explicat tehnologia din fabrica pt ca eu nu am vazut si tot caut. Claudiu chiar te rog sa-mi dai nr de telefon din Iasi. Inclin sa cred ca fabricarea cartuselor acasa devine o operatiune tot mai rara la fel ca si furnizorii care sunt din ce in ce mai rari.
sertizareSertizor in stea stiu ca au fabricile . Pentru informare poti apela la un catalog Frankonia sau alta firma care comercializeaza astfel de scule si cred ca vei gasi fara probleme .. le comanzi si iti vin acasa. Problema este pretul lor care nu e tocmai acceptabil pt toti ..scump ca de altfel orice este hobby.
Pentru furnizorul de alice ti-am raspuns pe privat. Bucovina .... leaganul vinatorii
catalog FrankoniaSalut Florin.
Intri pe www.frankonia.de si completezi formularul de inscriere si comanda a catalogului. trebuie sa stii si ceva germana. Se afla in sectiunea Kataloge. Succes. Daca nu te descurci ti-l trimit eu dupa ce-l primesc. Bucovina .... leaganul vinatorii
Florin,imi place ca esti matinal.Incearca sa dai un mail ori la Franconia ori la Kettner.Anul trecut cei de la Kettner mi-au trimis prin posta catalogul lor doar in urma unui mail.
\Poate merge Numai bine
TalidaFratilor acum vreo 4 ani am tras cu Talida. De curiozitate, ca de obicei
Au dat faliment? Nu stiu ce utilaje aveau .. dar daca ei faceau si alicele ... Bucovina .... leaganul vinatorii
pulbere NITRO fara fumSanatate dragi confrati.
Desi sezonul de vinatoare e la sfirsit apelez la voi sa ma ajutati sa aflu pe unde prin tara se poate gasi de cumparat pulbere NITRO fara fum pt incarcat cartuse pt arme lise. Ma intereseaza ceva de calitate si binenteles cel care ti-o vinde sa iti furnizeze si tipul de pulbere pt a sti cum sa dozezi masurile. Astept raspuns si ma bazez pe deja existenta "retea de vinatori" care posteaza pe acest forum. Toate bune. Bucovina .... leaganul vinatorii
breneke nu slugSalut Razvy. Era vorba de breneke cu miezul de cupru si nu de slug-uri. Cit despre capacitatea slug-urilor sa dea jos un mistret carpatin mai bine o lasam balta. Pt. caprioare/tapi e ok.
breneke cu miez de cupruNu il veti gasi in nici o bibliografie de specialitate deoarece nu sunt decit proiectile artizanale. Si le face singur vinatorul care dispune si de ceva tehnica de frezate/turnare speciala.
Salut Claudiu ..
Ce ar fi sa dai gaura untr-un plumb exact pe centru si sa ii bagi un virf de la 30-06 sau 308 ??????// eu cred ca ar fi o chestie ... Nu iti trebuie decit o masina de gaurit cu un dispozitiv in care sa stea plumbul centrat si intr-o menghina cu ceva pus acolo de lemn insertizezi virfurile . Mai facut sa gindesc sa vezi ca imi fac o serie . Hunt safe
150 mesaje • Pagina 1 din 5 • 1, 2, 3, 4, 5