Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 03 Feb 2026, 08:49

Instrainare arme

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

Instrainare arme

Mesajde missulica2004 pe 04 Sep 2012, 10:59

Nu stiu daca am postat unde trebuie si imi cer scuze daca am gresit pe aceasta cale.
Am o mare nelamuriere: Zilele trecute am fost vizitat de un politist de la arme si munitii, pentru verificarea lazii, pustii...etc. Cu aceasta ocazie, l-am prins la mijloc si i-am solicitat mai multe intrebari, printre care si 'instrainarea armei catre alta persoana'. Ma refer aici daca (eu si fratele meu avem permis de vanator, toate actele care ne da dreptul la posesie de arma) eu pot merge la vanatoare cu arma fratelui meu.
Din discutiile avute pana acum stiam ca pot merge cu arma lui sau cu alta arma atata timp cat aveau acelasi calibru. Nu trebuie ca proprietarul sa fie prezent la vanatoare si nici sa mearga pana in fondul de vanatoare cu mine pentru a-mi inmana arma acolo. Parerea d-lui politist a fost putin diferita si anume: pentru a putea vana cu alta pusca, trebuie ca proprietarul sa aduca pusca in fondul de vanatoare si sa participe impreuna cu mine la vanatoare, eu putand vana in aceste conditii cu arma lui.
Nu stiu cat de coerent am fost, dar sper sa fi inteles nelamurirea pe care o am :D.
O zi buna
missulica2004
Membru activ

Re: Instrainare arme

Mesajde tonif pe 04 Sep 2012, 11:11

salut missulica.

a mai raspuns pe undeva violiv despre nelamuririle legat de imprumutul unei arme ...

de principiu situatia sta cam asa :

- sa ai si tu calibrul inscris in permis (asta o stii)

- sa faci o hartie de mana, sau la calculator, de genul : subsemnatul x, domiciliat y, cu ID z, si cu permis de port arma tip b seria w imprumut pe perioada xx arma calibrul h cu seria tralala lui TTT, si repeti identificarea ...

- faci frumusel si o copie dupa bolentinul si permisul prietenului mai sus mentionat, si cam gata. la fel si pretinul de pe actele tale, si pune copiile in locul armei in dulapul lui :D

daca le ai pe astea, parerea organului descris de tine este nula, neinteresanta, si de-a dreptul neavenita si pe dinafara ... te poti duce tu frumusel linistit cu arma respectiva sa vanezi, o poti tine in dulapul tau in conditiile mentionate de lege, etc ...

eventual, daca te mai intalnesti cu organul respectiv, sopteste-i si tu la ureche secretul asta al nostru, cu un aer conspirativ asa, ca ce mare revelatie, de fapt aproape o epifanie, ii impartasesti :D

sa fim sanatosi !
tonif
Veteran

Mesajde violiv pe 04 Sep 2012, 12:10

E foarte adevarat ca am mai scris pe undeva dar e la fel de adevarat ca nu tot ce ai spus provine de la mine si nici nu-i adevarat.

1. Poti imprumuta orice arma de vanatoare, indiferent de tip (alice, glont, basculanta, semi) si indiferent de calibru, indiferent daca ai sau nu ai calibrul cu pricina in permis. Daca nu-l ai, posesorul armei trebe sa-ti imprumute si cartusele.

2. Ce inseamna imprumutat si, in special, ce inseamna asta ca durata de timp nu este specificat in lege - poate fi la fel de bine pentru cateva ore sau cateva luni. Cum nici in proiectul noilor norme nu a aparut nimic, atata vreme cat nu scrie negru pe alb ca "imprumutul" inseamna x ore sau zile, practic poate insemna oricat si asta poate da nastere la dispute

3. Avand in vedere ca un eventual control la dulap sau in teren te poate gasi in neregula si ca explicatia "am imprumutat-o" poate fi nesatisfacatoare pentru "organe", e just si precaut sa posede fiecare din impricinati o copie dupa permisul celuilalt....o hartie de genul "am imprumutat arma lui XY" e un pic cam mult dar nu interzis. Daca imprumutul ar dura ceva mai mult e la felt de bine ca posesorul de drept al al armei sa anunte la biroul local de arme cum ca a imprumutat arma persoanei XY si sa le lase o copie de permis. In acest fel, cu un pic de bunavointa si politete din partea tuturor nu apar chestii neplacute.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde tonif pe 04 Sep 2012, 13:18

scuze vio, nu a fost intentia mea sa te citez cu informatie distorsionata, pur si simplu asa imi aduceam eu aminte chestia, multumesc si eu ( si presupun si missulica) de corectii ...

la partea cu hartia am incercat eu sa descriu pe scurt cam cum imi imaginez una pe placul organului ... stiam ca nu este necesara, dar cred ca este foarte utila .. exact din rezonul spus de tine ... organul nu lucreaza pe vorbe ... o atare hartie "oficioasa" plus o copie dupa permisul celui care a imprumutat cred ca linisteste majoritatea celor care vin in control, poate numai unul ultra zelos sau care are ceva cu tine, sa mai comenteze ...

la fel , si daca nu iti gaseste arma in dulap, hartiutele alea cred ca dau foarte bine, nu ? ca nu li se mai aprind beculetele ca la salvare, " unde e dom'le fierul, ce vii cu brasoave de-astea la noi, ca ai imprumutat-o? " ...

cu atat mai mult ca nu este specificat in lege, "da bine" daca tu pui in hartiuta o durata civilizata si pe intelesul controlului, de genul o saptamana, o luna etc ... lucrurile au o finalitate, informatia este comprehensibila pentru organ, pricepe omu ca azi e intai, pe 15 tu o sa ai arma inapoi :D :D :D , totul in regula ... asa, ce e aia pe termen nedefinit :D ?

inca o data scuze pentru eroarea cu calibrul si permisul, respectele mele ...
tonif
Veteran

Mesajde vladimir pe 04 Sep 2012, 15:02

se pare ca s-a schimbat legea si contr de imprumut trebuie facut de armurier
vladimir
Membru activ

Mesajde yoghi pe 04 Sep 2012, 15:30

vladimir scrie:se pare ca s-a schimbat legea si contr de imprumut trebuie facut de armurier

La armurier este doar INCHIRIEREA/
La imprumut propietarul poate face o copie a permisului si scrie pe ea sub semnatura privata ca imprumuta arma seria ......lui"vasilica"" in perioada ....
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde the_mav pe 04 Sep 2012, 15:36

yoghi scrie:
vladimir scrie:se pare ca s-a schimbat legea si contr de imprumut trebuie facut de armurier

La armurier este doar INCHIRIEREA/
La imprumut propietarul poate face o copie a permisului si scrie pe ea sub semnatura privata ca imprumuta arma seria ......lui"vasilica"" in perioada ....

yoghi,intrebare: si daca acel vasilica se transforma in 10 vasilici, iar termenul de "imprumut" se face pe o luna cu prelungire automata in caz de nereturnare a armei.... cum e? :roll:
interesant mod de mascare a inchirierii armelor... daca nu zbiara nimeni ca n'are chitanta, se numeste ca a imprumutat, nu inchiriat :| :|
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde tonif pe 04 Sep 2012, 18:18

Foarte bine punctat :D

Sa-l trimitem pe blejnar sa cerceteze cazurile de inchiriere mascata ....

Uuupsss ... Stai ca e anchetat pentru jde milioane .. Eh, asta e, trecem cu vederea la arme, ca "e" de-ai nostrii :) :)
tonif
Veteran

Mesajde alexbanulescu pe 05 Sep 2012, 09:07

singura mentiune din 295/2004 este la articolul 40

ART. 40
Instrainarea temporara a armelor de vanatoare
(1) Persoana care detine, in conditiile prezentei legi, o arma de vanatoare o poate imprumuta
titularului dreptului de a purta si folosi o arma de vanatoare de acelasi calibru, in vederea utilizarii
acesteia la vanatoare.
(2) Se interzice lasarea armei in gaj sau in alte forme de garantie.

voi posta in sectiunea Modificari legi normele de aplicare actualizate

respect
alexbanulescu
Membru activ

Locaţie: Popesti-Leordeni, Ilfov

Mesajde Cristi pe 05 Sep 2012, 10:16

alexbanulescu scrie:singura mentiune din 295/2004 este la articolul 40

ART. 40
Instrainarea temporara a armelor de vanatoare
(1) Persoana care detine, in conditiile prezentei legi, o arma de vanatoare o poate imprumuta
titularului dreptului de a purta si folosi o arma de vanatoare de acelasi calibru, in vederea utilizarii
acesteia la vanatoare.
(2) Se interzice lasarea armei in gaj sau in alte forme de garantie.

voi posta in sectiunea Modificari legi normele de aplicare actualizate

respect

Vezi legea modificata. Textul e mai nuantat
“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde yoghi pe 06 Sep 2012, 01:12

the_mav scrie:

......
yoghi,intrebare: si daca acel vasilica se transforma in 10 vasilici, iar termenul de "imprumut" se face pe o luna cu prelungire automata in caz de nereturnare a armei.... cum e? :roll:
interesant mod de mascare a inchirierii armelor... daca nu zbiara nimeni ca n'are chitanta, se numeste ca a imprumutat, nu inchiriat :| :|

Daca e vanator roman ramane imprumut, daca tu te complici cu ....prelungire..nereturnare s-ar putea sa te incurce si Ei cu ceva. se gaseste!
Daca e strain NU poti imprumuta . Strainul doar inchiriaza. Ca sa iesi mai ieftin (sau sa-ti ramana tie ce plateste strainul) te duci cu arma la armurier o dai in custodie si declari ca poate fi inchiriata. te duci la masina ....aduci strainul .....si il pui sa semneze actul de inchiriere. Sunt sigur ca armurierul nu va mai cere 30E/zi, ci doar pe saptamana.
yoghi
Veteran

Mesajde missulica2004 pe 09 Sep 2012, 17:53

Va multumesc frumos pentru raspunsuri. M-am cam dumirit cam cum sta problema.

o saptamana usoara !!!!
missulica2004
Membru activ

Mesajde bogus pe 11 Apr 2016, 09:18

Acum dupa modificarile legii si dupa 4 ani cum este pana la urma imprumutul de arma, eu chiar trebuie sa imprumut o arma unui prieten saptamana viitoare si nu stiu daca e posibil sau nu, si daca este cum sa procedez exact? de mentionat foarte clar ca prietenul vanator nu are 8x68S in permis ci 30.06 daca nu ma insel.
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
bogus
Veteran

Locaţie: Cluj Napoca

Mesajde yoghi pe 11 Apr 2016, 11:48

singura diferenta ""tehnica"" este ca in lege e art.38 si exprimarea eeste cu ""se poate INCREDINTA"" ceea ce pt unii din politie NU este sinonim cu - a imprumuta.
deci treci pe hartie ca: incredintezi arma x pt vanatoare.
yoghi
Veteran

Mesajde adisan77ro pe 11 Mai 2016, 20:16

In curand vom pune in straita si DEXUL... :lol:
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
adisan77ro
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde yoghi pe 12 Mai 2016, 02:41

""pai ce facusi mai nene maaaa" il cari dupa tine ??
Si .....cine il citeste ??
yoghi
Veteran

Înapoi la Arme de vanatoare lise