Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 14 Aug 2026, 12:32

Uzarea tevilor ghintuite!

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Re: Uzarea tievilor ghintuite!

Mesajde DORU-VS pe 16 Apr 2010, 20:27

Cele 15000 cartuse sunt valabile pentru arma cu glont cal 308 win,pentru lise trebuie tras nu gluma.Niste italieni ,au tras cu un MP 153, 50000 cartuse in patru zile si in afara unor mici defectiuni pe la mecanisme teava nu a avut nimic.
DORU-VS
Membru important

Locaţie: VASLUI

Mesajde Sly_Fox pe 17 Apr 2010, 17:42

Treaba cu uzarea tevilor si schimbarea lor din cauza uzurii ridicate este valabila numai in cazul tiristilor si pasionatilor de poligon, acestia trag mii de focuri. Un vanator care foloseste arma la cateva iesiri la mistret si mai trage alte cateva focuri pe la unu, doi capriori pe an, poate sa stea linistit, o sa lase sigur arma mostenire .
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Gabriell pe 11 Noi 2012, 12:42

In privinta rodajului de inceput al unei tevi ghintuite,exista vreo precautie in acest sens? Ma refer aici la tipul de proiectil folosit! Este mai indicata folosirea unui proiectil imbracat in camasa de nickel (gen RWS EVO) sau cu camasa clasica de cupru? Primele 10...20 de focuri! Este semnificativ diferita solicitarea acestor 2 tipuri de camasi asupra ghinturilor? In cazul de fata,teava Steyr Mannlicher-cal.30.06! Multumesc anticipat celor ce vor sa-mi impartaseasca din cunostinte!
Gabriell
Membru activ

Locaţie: Romania

Mesajde violiv pe 11 Noi 2012, 13:28

Steyr nu necesita rodaj - vine gata facut tot ce trebuie din fabrica.
Singura precautie este sa cureti bine teava inainte de prima folosire - pentru conservare este unsa cu un ulei mai vascos si nu face bine sa tragi cu el pe teava.

In general, chiar si pentru o teava de calitate buna, folosirea unui proiectil de genul EVO sau UNI, avand camasa din nichel, sunt necesare cateva focuri pana cand interiorul se acopera discret cu materialul camasii si teava intra in regim constant, mai ales daca inainte s-a tras cu aliaj de cupru. Imi amintesc ca vitezele parca au crescut un picut si grupajul s-a strans de pe la al treilea-patrulea foc.
Spre deosebire de crom, nichelul este un metal foarte deformabil la rece dar si foarte "alunecator", tocmai de aceea se foloseste la acoperirea proiectilelor.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Nautilus pe 12 Noi 2012, 00:27

După câte ne mai aducem aminte din fizica de liceu şi din experienţa cu diverse mecanisme, parcă nu atât frecarea (cu proiectilul sau cu orice altceva :lol: ) e cea care distruge metalul, ci temperatura.

Cu ceva decenii în urmă, pe vremea când la noi stătea conu' Mihai Întâiu' pe tron, la MG-42 se schimba ţeava după 250 de focuri (de 8x57JS) - cu mica precizare că MG-42 trăgea cele 250 de focuri în 10 (zece) secunde şi trăgătorul trebuia să desfacă ţeava cu o mănuşă groasă de azbest fiindcă era încinsă până la roşu. În comparaţie, o armă care trage în poligon are parte de pauze de cel puţin o jumătate de minut între focuri dacă vrei să ocheşti cu grijă, şi după 25-30 de focuri ţeava e abia călduţă.

După temperatură vin în ordinea importanţei celelalte mâncătoare de ţevi: presiunea, viteza proiectilului, materialul proiectilului etc

~Nautilus
Nautilus
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Nautilus pe 12 Noi 2012, 00:38

PS Testele făcute cu Armalite AR-15 (mai cunoscută publicului de la noi în forma numită M16 :) ) au demonstrat că trăgând foc cu foc arma se mai putea încadra cu ceva efort în 3 MOA după 10 000 de cartuşe trase. În regim automat viaţa ţevii era însă scurtată chiar şi de 10 ori.

~Nautilus
Nautilus
Veteran

Mesajde violiv pe 12 Noi 2012, 02:09

Si temperatura provine din doua surse: arderea pulberii si FRECAREA :!:
Energia degajata din frecare creste exponential cu viteza proiectilului fata de teava. Din aceasta cauza viata tevilor ce trag proiectile iuti e semnificativ mai mica decat a celor ce trag proiectile lente, chiar daca cele din urma pot fi impinse de o cantitate mai mare de pulbere....temperatura generata de frecare le omoara.
Foarte corect ca aici intervin si factorii ce modifica coeficientul de frecare - materialul proiectilului fiind esential dar si temperatura ambientala, de ex. Daca afara sunt -20 grade si arma a stat cateva ore in ger, teava e mai stramta semnificativ pe cand proiectilul nu se contracta in aceeasi masura ...

Normal ca si cadenta de tragere influenteaza enorm - daca un nou foc vine inainte de a apuca teava sa se raceasca va creste temperatura si tot asa. Functie si de materialul folosit se considera ca o temperatura de ~600 grade la interior sau ~200 grade la exteriorul tevii termina teava indiferent de faptul ca prin ea au trecut 10.000 sau numa 100 cartuse. Teava la armele militare este cromata dur la interior (si la AK si la M 16) tocmai pentru a oferi posibilitatea unei cadente de tragere mari cu repercusiuni mai mici asupra tevii si o viata mai lunga. O arma "civila" in 223 poate duce, cu grija, 2000 focuri.

Cadenta teoretica maxima la MG 42 era de 1500 focuri/min adica 25 focuri/secunda. Benzile din cutia de unde se alimenta aveau 250 cartuse. In 10 secunde putea termina o cutie insa nimeni nu tragea chiar asa pentru simplul motiv ca nu se putea controla arma la asemenea volum. Dupa testele initiale nu multe arme au ramas sa traga asa de iute tocmai din cauza uzurii accelerate a tevilor si a consumului enorm de munitie. Ulterior cadenta a fost redusa la 1200 - 1000 - 900 focuri/minut si chiar la 600 focuri/minut la modelul facut de sarbi, de ex. Impreuna cu arma, afetul si cutiile de munitie, in spatele "echipajului" se mai aflau niste "cutiute" cu tevi - cam cum sunt alea in care se transporta postere si in care intrau 4 tevi/cutie. Tragand la cadenta de lupta, in rafale, o teava ducea cam 800-1000 focuri.
Pe vremea lui Mihai I armata romana nu avea MG 42 in dotare - acestea au intrat abea in 1943 in uz.

P.S. daca tragi 300 wm, de ex., chiar cu pauze de jumate de minut intre focuri, dar afara sunt peste 25 grade, dupa 10 focuri nu mai tii mana pe teava ....asta inseamna ~50 grade.
violiv
Veteran

Mesajde radubichis pe 12 Noi 2012, 11:41

Ar mai trebui mentionat ca tevile Stainless au viata cu minim 30% mai mare ca si a tevilor negre
radubichis
Veteran

Locaţie: Hunedoara

Mesajde Nautilus pe 05 Dec 2012, 22:01

Armata Regală Română a avut în dotare începând cu 1943 atât MG-42 cât şi MG-34. Pe lângă ZB vz. 1930 şi ZB 53.

În ciuda faptului că de când există statul România, adică de la Cuza încoace, am avut parte de toate gunoaiele aliaţilor noştri, în ultimul război am avut parte şi de ceva armament de calitate. Şi nu numai de afară, se pare că Oriţa noastră nu era nici ea tocmai de aruncat.

Conu' Mihai Întâiu' a fost dat jos de pe tron pe 30 decembrie 1947.

~Nautilus
Nautilus
Veteran

Mesajde violiv pe 06 Dec 2012, 11:21

Nautilus scrie:
Conu' Mihai Întâiu' a fost dat jos de pe tron pe 30 decembrie 1947.

~Nautilus

violiv scrie:Pe vremea lui Mihai I armata romana nu avea MG 42 in dotare - acestea au intrat abea in 1943 in uz.

Mea culpa :oops:
violiv
Veteran

Mesajde teuton pe 07 Dec 2012, 11:29

dupa ce am citit si recitit, incep sa am indoieli ca imi intretin carabina asa cum trebuie. nu am stiut ca trebuie sa fie perfect curata camera cartusului de exemplu (ms vio!)
spuneti-mi cum sa curat teava (eu folosesc balistol si un sarpe si nu stiu daca e suficient), ce produse recomandati si ce nu recomandati pt a nu accelera deteriorarea tevii
teuton
Veteran

Locaţie: valcea / bucuresti

Mesajde violiv pe 07 Dec 2012, 13:20

Sunt doua chestii diferite folosirea si conservarea.
Totul se rezuma la calitatea tevii, in special la "finetea" ei la interior. Cu cat o teava este mai "oglinda" cu atat strange mai putine particule de camasa pe interior, se curata mai usor si este mai insensibila la starea curat-murdar in ceea ce priveste precizia. O teava mai rugoasa strange mai mult material din camasa proiectilului, necesita mai multe focuri pana intra in regim de precizie si se curata mai greu ... si mai rar :wink:
Ar cam trebui vazut cum se comporta arma functie de numarul de cartuse trase, starea tevii curat-uns versus murdar, etc. si actionat in consecinta.

De principiu, uleiurile nu curata eficient. Trebuie detergenti dedicati, care scot funinginea si cuprul.
Eu fac asta numai dupa un numar mai mare de focuri trase, atunci cand schimb munitia sau la final de sezon. In rest, dupa utilizarile normale, sterg carabinele foarte bine la exterior si prin maruntaie si trec doar 1-2 tampoane uscate pe teava si in camera. Nu pun ulei deloc pe teava la interior.
violiv
Veteran

Mesajde DAC pe 07 Dec 2012, 15:03

teuton scrie:dupa ce am citit si recitit, incep sa am indoieli ca imi intretin carabina asa cum trebuie. nu am stiut ca trebuie sa fie perfect curata camera cartusului de exemplu (ms vio!)
spuneti-mi cum sa curat teava (eu folosesc balistol si un sarpe si nu stiu daca e suficient), ce produse recomandati si ce nu recomandati pt a nu accelera deteriorarea tevii

Cam asta folosesc:

Prima mana:
http://www.importpieseauto.ro/solutie-curatat-frane-trw

Mana 2 :
http://www.midwayusa.com/product/652259 ... -oz-liquid

Mana 3:
http://www.midwayusa.com/product/155799 ... -oz-liquid

Mana 4 :
WD40 pentru ca m-am zgarcit si nu am cumparat codita de la cireasa de pe tort, tata si mama uleiurilor de protectie adica Eezox:

http://www.midwayusa.com/product/413498 ... -oz-liquid

Procedura este simpla, dau cu sparay de curatat frane pe un tampon (discuri pentru demachiat http://www.magazin-naturist.ro/igiena-s ... utie--2739) si-l trec prin teava , repet cu tampon umed pana nu mai iese mizerie ,apoi trec cu 1-2 tampoane uscate .
In etapa urmatoare curat camera cartusului (uneori mai sar aceasta etapa) .

La mana 2 , trec un tampon umezit in Hoppers 9 prin teava si astept 5-10 minute (in cazul meu nu pot lasa solventul sa actioneze mai mult doarece Hoppers teoretic nu se impaca prea bine cu tevile stainless) dupa care trec 2-3 tampoane umezite in Hoppers pana nu mai iese mizerie , trec 1-3 tampoane uscate pana se sterge bine teava , daca la stergere iese mizerie repet trecerea cu tampoane umede pana ce tampoanele sunt curate , daca am ceva suspiciuni (schimb munitia destul de des ) trec si de 1-5 ori cu o perie din plastic inmuiata in Hoppers 9 dupa care sterg.

La mana 3 trec cu un tampon umed (boretech eliminator) prin teava dupa care astept 10-15 minute , apoi trec cu o perie de plastic inmuiata in boretech de vreo 5-10 ori prin teava , apoi sterg cu 1-2-3 tampoane uscate , daca consider ca mai trebuie mai trec cu 1 tampon cu Boretech (pana acum se pare ca teava mea este rodata si chiar dupa o cutie de cartuse in afara de carbon care iese la prima mana scoate foarte putina mizerie , cupru mai deloc) dupa care sterg cu tampoane uscate.

Urmeaza ungerea , sterg cu WD40 atat pe interior cat si pe exterior teava si toate partile metalice dar INTOTDEAUNA inainte de a folosi arma sterg bine bine arma de uleiul din teava cu 1-2 tampoane uscate si apoi cu 1-2 tampoane cu spray pentru curatat frane urmat de 1-2 tampoane uscate.

Teava mea arata perfect curata fara urme de cupru sau carbon ....nu trebuie sa faceti acelasi lucru cu orice arma :D la unele le place chiar sa fie ceva mai murdare dar daca totusi vreti sa va curatati arma nu va zgarciti la solventi si la sculele de curatat , o curatare incorecta aduce mai multe probleme/deteriorari decat daca o lasati necuratata .

Teva murdara de rahat
Mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti decat iubit pentru ceea ce nu esti...
DAC
Membru important

Mesajde tonif pe 07 Dec 2012, 16:19

@ dac

super, si multumim ! cam la cate cartuse trase faci operatiunile de mai sus ?
tonif
Veteran

Mesajde DAC pe 07 Dec 2012, 19:11

tonif scrie:@ dac

super, si multumim ! cam la cate cartuse trase faci operatiunile de mai sus ?

Daca ajung in poligon trag cate cartuse am la mine - 5 adica macar 15 daca am o cutie (incerc sa am macar cate 5 cartuse prin dulap :lol: ) dar daca am doua cuti la mine ....le trag pe toate :lol:
De la vanatoare dupa 1-2 focuri trase trec cu spray de frane de 2-3 ori pana iese curat, sters,curat camera cartusului cu peria din imagine (primita cadou de la "cineva" ) si 2-3 tampoane , sters, un tampon cu WD40 si gata (la 1-2 focuri trase la vanatoare este mai importanta curatenia exterioara ).
Pentru camera cartusului (ca sa va spun tot) intentionez sa imi cumpar si setul asta :

Imagine
http://www.midwayusa.com/product/109658 ... g-tool-kit

Hai sa iti spun de ce procedez asa si in ordinea asta la curatat.

Spray-ul ala de curatat frane sau pentru curatarea motoarelor indeparteaza depozitele de carbon rezultate de la arderea pulberii , in general spray-urile de genul asta sunt cele mai eficiente in sensul asta deoarece pentru asta au fost concepute si in plus sunt ieftine .Pentru mine este important sa elimin carbonul si pentru a judeca corect daca teava este murdara sau nu , incarcata cu plumb sau cupru sau nu .

In pasul 2 folosesc Hoppers deoarece este un solvent universal cam ca si Ballistol dar care a ramas putin in urma adica face ce face dar nu foarte bine , este un produs ce incearca sa dizolve carbonul plumbul si cuprul in acelasi timp...este o solutie buna dar de compromis , curata binisor dar nu foarte bine, cum este ieftin si nu foarte agresiv ca si solvent poti sa-l folosesti in mod repetat si sa compensezi din perie si prin mai multe treceri lipsa agresivitatii fata de cele 3 elemente de indepartat , la tevile negre brunate poate fi lasat in teava peste noapte (eu la stainless nu pot) si te scuteste de frecat si multiple treceri cu tampoane.

Ultimul solvent pe care il folosesc Bore Tech Eliminator este cel mai eficient si cel mai sump si cum nu se gaseste in Romania il folosesc cu destul de multa zgarcenie si doar pentru a indeparta urmele persistente pe care Hoppers 9 nu le elimina (in special urmele de cupru).

Toni daca folosesti un solvent bun o sa vezi ca dupa doar cateva treceri o sa ai arma curata bec , dar sa nu te lasi inselat de peticele curate si sa consideri ca arma ta este curata daca nu ai un solvent de top :twisted: (Ballistol nu este un solvent de top ) daca nu ai chef, nu este in firea ta sa astepti si sa freci cum fac eu incearca sa cumperi Gunzilla si rezolvi cam totul din un foc.

Recomand urmatoarii solventi sau combinatii de solventi (cu mentiunea ca personal folosesc exact ceea ce am descris mai sus) :

Hoppe's 9 + Kano Kroil in proportie de 1/2 -1/2 adica jumi juma .

Bore Tech Eliminator (merge si singur dar pentru cele mai bune rezultate recomad sa fie precedat de un dizolvant de carbon )

Butch's Bore Shine (merge si singur dar pentru cele mai bune rezultate recomad sa fie precedat de un dizolvant de carbon )

Gunzilla - merge singur

Ar mai fi de adaugat un lucru (doar pentru maniaci) eu cand am cumparat dispozitivul de prins si impins tampoanele Imagine aveau doar versiunea din bronz si plastic cea din nichel sau bronz placat cu nichel nu erau in stoc, uneori tenta usor albastruie sau urmele foarte reduse de cupru pe tampoane pot fi si din cauza acestor dispozitive si nu din cauza cuprului din teava deoarece solventii puternici cum este Boretech-ul ataca si bronzul :lol: acum reusesc sa fac diferenta .
DAC
Membru important

Mesajde teuton pe 08 Dec 2012, 08:09

multumesc!
deja m-ati pus pe ganduri..
teuton
Veteran

Locaţie: valcea / bucuresti

Mesajde tonif pe 08 Dec 2012, 11:24

Inca o data multumesc, instructiunile sunt naucitor de detakiate !!!!!

O singura nedumerire am ... Prin curatarea super detaliata, nu se modifica punctul de impact la urmatoarea tragere ?

Din ce scria Vio, dupa curatare de-asta la blana, trebuie focuri de trecere si chiar eventuale reglaje la luneta, parca ...

Pentru vanatoare nu prea merge sa cureti asa, decat o data pe sezon, eventual, nu ?
tonif
Veteran

Mesajde DAC pe 08 Dec 2012, 17:16

Prin curatarea super detaliata, nu se modifica punctul de impact la urmatoarea tragere ?

Nu nu se modifica, cel putin in cazul armei mele, cu munitia folosita de mine; violiv are insa dreptate sunt situatii in care o sa observi abateri mai mici sau mai mari pe teava "curata" , mai sunt arme la care daca nu se "incarca" teava cu cupru plange posesorul din cauza grupajului, sunt solutii pentru orice buba in general foarte simple pe care le poate face oricine cu sculele potrivite (destul de ieftine),de exemplu la o arma rodata adica o arma care are peste 100 de focuri nu mai este normal sa acumuleze cupru de pe camasa glontului in cantitate mare,in cazul asta teava ori are un defect major care daca ai noroc este situat pre capat si tunci poti taia din teva si rezolvi problema (daca este spre camera cartusului ..ghinion) ori rugozitatile din fabricatie nu se "tocesc" doar cu glont ,poti face asa zisa "hand lapping" adica o polisare cu cu substante abrazive a tevii, dar in Romania arma ramane ceva deosebit (din pacate pentru multi reprezinta trecerea de la om la "supra-om" ) ceva care trebuie sa fie asa macar un pic invaluit in mister, cand in fapt este doar o unealta .
Sa nu ma mai lungesc , daca ai o arma careia ii place mai murdara poti sa o lasi asa murdara, acel foc de murdarire de care se vorbeste nu prea poti sa-l tragi la vanatoare dar poti incerca sa treci o data prin teava cu sarpele -boresnake, daca ai pentru ca la murdarit tevi este mai bun decat la curatat tevi .

Pentru vanatoare nu prea merge sa cureti asa, decat o data pe sezon, eventual, nu ?

Da poti sa o lasi linistit asa cum este, decat sa faci o curatare ineficienta care o sa iti manance doar timpul si banii mai bine o lasi asa cum e, cand sti ca arma are 100-200 de focuri poati sa iti faci o decuprare (cam ce face oricum un sovent ca si Boretech) .

Tine mult si de alegerea noastra , de exemplu eu sunt atent doar cu ghintuita , lisa daca are noroc primeste o curatare pe an daca nu ...voi vedea eu ( o MP 153 luata second deoarece nu ma vedeam vreodata cu o lisa in dulap,acum insa ma bate gandul sa-i aduc o partenera inertiala) asta pentru ca din punctul meu de vedere lisa este o arma atat de imprecisa cu atat de multe variabile incat curatata sau nu va trage la fel, daca mizeria acumulata nu-i afecteaza functionalitatea eu nu o curat.
DAC
Membru important

Mesajde Sly_Fox pe 08 Dec 2012, 19:09

DAC scrie:de exemplu la o arma rodata adica o arma care are peste 100 de focuri nu mai este normal sa acumuleze cupru de pe camasa glontului in cantitate mare,in cazul asta teava ori are un defect major care daca ai noroc este situat pre capat si tunci poti taia din teva si rezolvi problema

Sa tai teava zici? :roll:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde DAC pe 08 Dec 2012, 22:58

Da.

Merge si cu bonfaieru :D trebuie doar sa-i refaci coroana.
De ce ti se pare asa de deosebita scurtarea unei tevi?
Eu de exemplu oscilan intre o arma cu teava de 51 cm si una de 61 ..am ales pe cea de 61 doar pentru ca daca ma razgandesc pot taia din ea, pe cea de 51 nu o puteam lungi :lol:
DAC
Membru important

Mesajde Sly_Fox pe 09 Dec 2012, 00:16

DAC scrie:Da.
Merge si cu bonfaieru :D trebuie doar sa-i refaci coroana.
De ce ti se pare asa de deosebita scurtarea unei tevi?

Aha,deci nu este chiar simplu.

Nu scurtarea unei tevi ghintuite mi se pare deosebita, ci modificarea balisticii interioare si exterioare ce va avea loc dupa aceasta ''amputare''. Eu nu spun ca acea teava va trage dupa colt, dar ma indoiesc ca va mai pastra caracteristicile originale garantate de producator.

Ai facut cumva vreun experiment din asta? Filmulete privind acest fel de operatiune am vazut, insa nu m-au convins ca balistica glontului a ramas nealterata.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde DAC pe 09 Dec 2012, 11:06

Doar cativa producatori "garanteaza" cate ceva insa chiar si cei mai cu mot care garanteaza 1/4 MOA adauga "MATCH grade ammo" sau ceva de genul asta .

Sunt modificari pe care le accepti sau nu, eu vorbeam de un caz nefericit in care scurtarea ramane singura solutie dar spre exemplu daca vrei o arma scurta vei avea unele dezavantaje care pentru uz obisnui de vanatoare nu sunt nici macar dezavantaje, un calibru care pierde maxim 5 m/s pentru fiecare centimetru taiat (.30-06) tras din o teava scurta -50 cm dupa scurtarea cu 10 cm va pierde maxim 50 m/s (cum sunt destul de putine arme noi care mai vand tevi de 60 cm la .30-06 cred ca lungimea mai comuna este de 56 cm , in cazul asta pierderea este si mai mica~25 m/s) balistica exterioara se schimba foarte putin pentru un vanator .

Spre exemplificare
Un cartus la moda la noi RWS 30.06 EVOLUTION 11,9G .

-GLONT - COD DE CATALOG No 2315435
- TIPUL EVO (EVOLUTION)
- GREUTATE 11,9g
-VELOCITATE (m/s) - V0 (LA MOMENTUL 0) 835;==785.0
- V50 (DUPA 50m) 794;==746.4
- V100 (DUPA 100m) 754;==637.0
- V150 (DUPA 150m) 715;==672.4
- V200 (DUPA 200m) 678;==637.0
- V250 (DUPA 250m) 641;==602.7
- V300 (DUPA 300m) 606;==569.5
-ENERGIE DEZVOLTATA (J) - V0 (LA MOMENTUL 0) 4148;==3593.8
- V50 (DUPA 50m) 3751;==3248.9
- V100 (DUPA 100m) 3383;==2930.5
- V150 (DUPA 150m) 3042;==2636.8
- V200 (DUPA 200m) 2735;==2366.4
- V250 (DUPA 250m) 2445;==2118.4
- V300 (DUPA 300m) 2185;==1891.6
-LUNGIMEA TEVII ARMEI (cm) 60;==50
-COEFICIENT BALISTIC 0,366;
-PUNCTUL DE IMPACT - LA 50m -0,6cm==0.3
- LA 100m 0 cm==0
- LA 150m -3,8cm==-5.2
- LA 200m -12,3cm==-15.8
- LA 250m -26,3cm==-32.5
- LA 300m -46,2cm==-55.9

Diferentele sunt mici iar glontul ramane supersonic pana pe la 775 metri si mai cara si vreo 650 J suficienti pentru un caprior , dar cine trage la distanta asta :lol:

In privinta balisticii interioare , pasul ghinturilor devine important dar si aici se poate calcula foarte simplu daca teva asigura stabilittaea dorita sau nu , cum mai toata vanatorimea trage din .30-06 cu 11 grame si mai rar cu 13 g nici aici nu vad sa fie vreo problema.

La Lugoj este un armurier care poate , are sculele necesare pentru refacerea coroanei daca este cineva interesat (oricum kitul nu este scump undeva pe la 300-500 $ pret modic pentru un atelier de armurier) .

Nu nu am facut acest experiment inca dar vreau sa iau inca o arma pentru goana/dibuit prin padure/desis la care daca ma impiedic de teva sunt gata sa o scurtez fara remuscari .
DAC
Membru important

Mesajde Sly_Fox pe 09 Dec 2012, 13:17

Problemele la care eu m-am gandit atunci cand ai pomenit de scurtarea tevii erau:
-existenta unui mesterul armurier capabil sa refaca coroana in mod profesionist
-costurile suportate de catre vanator pentru efectuarea acestei operatii
-modificarile de ordin balistic ce apar ulterior

Vad ca pentru prima problema ai gasit rezolvare, sincer eu nu stiam pe nimeni care sa rezolve in mod profesionist aceasta treaba. In privinta costurilor poate ne lamureste cineva care are habar, banuiesc ca nu sunt totusi de neglijat.
Referitor la fenomenul balistica imi permit sa am o oarecare rezerva, aici mai este de discutat si analizat.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde violiv pe 09 Dec 2012, 14:21

Atata vreme cat exista in comert arme in acelasi calibru cu tevi de la 47 cm pana la 66 cm ce ti se pare asa "necunoscut" la partea de balistica ??? O teava mai scurta, in unele calibre, duce la o pierdere de viteza initiala ... doar asta se intampla. Precizia s-ar putea chiar sa creasca.

Se poate face acasa, pe genunchi, cu investitii minime in scule. Cand teava in 30-06 de la Dragana mea a ramas fara ghinturi i-am taiat toata portiunea pe care fusese montat initial suportul catarii, adica ~7 cm ... in speranta ca uzura cea mai accentuata (dupa teorie) e imediat la iesirea din camera si la portiunea finala a tevii. A ramas o teava de fix 51 cm dincolo de marginea culatei. S-a dovedit ca dupa cei 7 cm avea ghinturi suficient de proeminente asa ca am continuat. Cel mai greu este sa tai teava perfect drept, perpendicular pe ax. Pentru slefuit coroana am folosit un mic artificiu ... secret ... pentru ca n-am vrut sa investesc prea mult in alezorul dedicat. Trage acum tot cei 3 cm pe care-i taia si cu teava "originala" buna ca mai bine n-a putut niciodata si tot 10 cm pica de la 100 la 200 m.

Orice strungar cu pricepere medie dotat cu un strung in care sa intre teava+culata iti poate taia o coroana foarte profesionist si nu cred sa ia mai mult de 100 lei pentru asta. Nici macar nu schimba amprenta balistica pe proiectil si nicaieri in lege nu e interzis.
violiv
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 09 Dec 2012, 15:24

violiv scrie:Atata vreme cat exista in comert arme in acelasi calibru cu tevi de la 47 cm pana la 66 cm ce ti se pare asa "necunoscut" la partea de balistica ??? O teava mai scurta, in unele calibre, duce la o pierdere de viteza initiala ... doar asta se intampla. Precizia s-ar putea chiar sa creasca.

Una este ca fabricantul sa puna pe arma o teava de 51 si alta ca utilizatorul sa ajunga la aaceasta lungime prin taierea unei tevi de 60. Dar daca spui ca ai facut acest experiment si nu ai semnalat diferente notabile la trageri,atunci te cred pe cuvant. Nu toti avem experienta in domeniul armurariei, asa ca ne punem intrebari.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde violiv pe 10 Dec 2012, 13:47

Cea mai mare parte a fabricantilor de tevi fac tevi standard de lungimea maxima pe care o pun pe arme. Apoi le scurteaza functie de model, nu-i absolut nicio filozofie.

Numa daca te duci la Hambrush si-ti comanzi un fierling cu toate tevile de glont si le spui ca vrei sa tragi numa cu EVO s-ar putea sa ai parte de tevi de 53,7 mm ca fiind compromisul ideal intre masa, echilibru, precizie si convergenta ....
violiv
Veteran

Mesajde vikkktor pe 05 Ian 2013, 19:55

cred ca important este si calitatea substantelor cu care se curata si lubrifiaza arma, respectiv teava...marea majoritate folosesc un ulei si la curatare si la lubrifiere...iar alta mare majoritate se lauda cum nu curata armele cu anu si tot trag... :D
pe aici pe la noi produsele Ballistol sunt cam cele mai ,,deluxe,,...am experimentat partial saptamanile trecute ,,frog lube,, il gasiti aici, http://www.froglube.com/roothome.htm
interesant este ca acuma pute arma a mentol, ca dupa o frectie cu alifie chinezeasca...sper sa am in curand timp sa vad efectele maclavaisului la una care scoasa la aer rugineste usor...cert este ca parca o ,,teflonizeaza,, usor pe la mecanisme si mai ales la pistoale, pare ca merge mai lin culata...dar s-ar putea sa fie o iluzie...cert este ca e un produs organic si sunt unii care il manaca si pe paine, deci in teren poate fi folosit si la supravietuire...daca aveti paine... :lol:
vikkktor
Membru important

Mesajde bliviu pe 18 Mar 2013, 22:58

AM SI EU O INTREBARE .Peria de sirma uzeaza o teava ghintiuita
bliviu
Veteran

Mesajde cristianh pe 19 Mar 2013, 06:22

bliviu scrie:AM SI EU O INTREBARE .Peria de sirma uzeaza o teava ghintiuita

NU. Ce este cel mai important este sa ai un "Bore Guide" bun de calitate. Iar a doilea lucru la fel de important este sa ai grija cind tragi peria inapoi in teava, dupa ce ai impins peria si a iesit din teava afara cind tragi peria inapoi sa nu atingi coroana de la teava. In rest poti folosi linistit peria de sirma.

Cristianh
cristianh
Membru activ

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont