Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 02 Feb 2026, 13:21

308 Winchester versus 30-06 Springfield

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

308 Winchester versus 30-06 Springfield

Mesajde dtdpuu pe 17 Dec 2012, 05:25

308 Wincester versus 30-06 Sprinfield

Cred ca in afara de experientele personale, sau opiniile proprietarilor, o comparatie intre cele doua calibre ar trebui sa fie obiectiva .... pe cit se poate. M-am confruntat si eu cu aceasta dilema, si o sa incerc sa expina logica mea in alegere unui calibru versus celalalt.

Considerente Balistice

Pentru a avea o compartie cit mai obiectiva hai sa incercam sa egalizam cit mai multe variable.

Sa luam exemplul unui singur producator, am ales Hornady, dar tot asa de bine putea sa fie altul. Am ales Hornady pentru ca am experienta multa cu munitie Hornady si experiente bune. Dar tot asa de bine putea fi, Federal, sau Remington, etc.

De asemenea sa alegem acelasi glont incarcat in ambele calibre (de acelasi producator). Asadar ca prima comparatie am ales:
- Hornady 308 Wincester 165 grains Interlock versus 30-06 Springfield 165 gr InterLock

Datele pentru 308 (165 grains) sint:
  • - viteza este 2700 feet/s
  • - energia 2670
  • - HITS la 100 yards = 1021 (clasificare HITS este metoda Hornady de a decide puterea de "doborire" a vinatului)
Datele pentru 30-06 (165 grains) sint:
  • - viteza 2800 feet/s
  • - energia 2870
  • - HITS la 100 yards= 1060

Asadar, pentru acelasi glont:
  • - 30-06 este cu 3.5% mai rapid
  • - are o energie cu 6.9% mai mare
  • - efectul in vinat cu 3.6% mai puternic (valoare HITS)

Deci pentru acelasi glont, acelasi producator (aceeasi pulbere, material la tuburi, probabil aceeasi capsa de aprindere, aceleasi operatii de fabricatie, etc.) in opinia mea avantajul 30-06 este marginal.

Hai sa luam acum cel mai greu glont incarcat de Hornady in ambele calibre, si sa consideram pentru aceasta comparatie doar efectul in. Deci sa comparam:
- 30-06 Sprigfield 180 grains versus 308 Winchester 178 grains:
  • - valoare HITS pentru 3006 in acest caz este 1227
  • - valoarea HITS pentru 308 este 1162

Deci avantajul 30-06 la gloantele grele este de cca 5.2 %.
In concluzie, 30-06 are un avantaj balistic si ca efect in vinat undeva intre 3-5%.

Considerente de eficienta, precizie, recul, pret

Eficienta:
  • - capaciatea tubului de 30-06 este de cca 68 gr H2O
  • - capacitatea tubului de 308 este 56 gr H2O
Deci, tubul de 308 are un volum cu 17.6 % mai mic. Deci tine mai putina pulbere cu cca 17%, dar balistic e in urma 3006 cu doar 3-5%. Asadar 308 este mai eficient decit 3006 cu cca 12% (17% mai multa pulbere - 5% crester balistica). In opinia mea eficienta se traduce in precizie pentru ca:
  • - inseamna mai putina pulbere si deci recul mai mic la aceeasi balistica
  • - vibratii mai mici la aceeasi balistica, care se traduce tot in precizie

Reculul:
E greu de cuantificat cu date empirice asa ca am cuatat o tabela pe internet care tind so o cred. Tabela spune asa:
  • - 308 Wincester incarcat cu 180 grain cu viteza de plecare 2610 foot/s are un recul de 17.5 foot/pounds din arma de 8 pounds
  • - 30-06 incarcat cu glont de 180 grain si viteza de plecare de 2700 foot/s are un recul de 20.3 foot/pounds din arma de 8 pounds
Deci reculul ar fi cu cca 13-14% mai mare pentru aceeasi arma, si acelasi proiectil.
De pe la 20 foot/pounds incolo se pare ca incepe sa fie reculul mai inconfortabil. Cit de inconfortabil, asta e relativ. De asemenea exista fel de fel de solutii de reducere a recului (talpa la arma, frina de gura, pat mai greu, pernita la umar...etc.)
Personal insa imi e greu sa trag o arma cu recul precis, mi se pare ca orice incosistenta cit de mica, de la foc la foc mareste grupul.

Precizie:
In opinia mea "de bun simt" (deci calitativ vorbind) un calibru mai eficient are sanse sa traga mai bine decit unul mai putin eficient dar de putere mai mare. Motivul fiind ca toate efectele secundare cauzate de ineficienta (efecte de vibratii, impuls, termice...etc.) au un efect mai mare in pierderea preciziei. Adica mai multa pulbere inseamna mai mult recul, incalzire mai rapida a tevii, vibratii in teava mai puternice, numar mai mic de focuri pina cind arma trebuie curatata, etc.

Pret:
Daca ne uitam in cataloage, pretul munitie 308 si 3006 relativ acelasi daca comparam "mere cu mere" deci costul munitie nu e un criteriu.

Concluzie

Daca e sa sumarizez ce am scris mai sus, ar veni cam asa:
  • - balistic 3006 are un avantaj de 3-5% in vinat
  • - pretul avantajului balistic e un recul cu cca 13-14% mai mare
  • - precizia 308 ar trebui sa fie "constructiv" mai buna pentru ca 308 este mai eficient si are mai putin recul
  • - pretul muntiei e la fel
Personal cred ca avantajul balistic al 3006 e prea mic ca sa platesc pretul unui reculului si ineficientei fata de 308. Nu ca 3006 ar fi un calibru prost, ba e foarte bun. Dar per ansamblu pentru mine 308 e mai bun.
Daca cineva simte cu adevarat ca are nevoie de avantajul mic al 3006 fata de 308, atunci in opinia mea este, balistic, la limita 3006 si ar trebui sa se gindeasca la un calibru semnificativ mai puternic (magnumuri adica).
De asemenea 308-ul pentru mine a mai avut un motiv major, exista foarte multa istorie, cunostinte si tragatori activi care il folosesc la tragerea la distanta.

Spor la alegere, la urma urmei oricare din ele e un calibru forate bun si va face treaba ca si celalt.

Multumesc,
CristianC
dtdpuu
Veteran

Locaţie: Michigan, USA

Re: 308 Winchester versus 30-06 Springfield

Mesajde Don pe 17 Dec 2012, 09:46

Multumim,Cristian,pentru superba analiza!
La comparatiile facute de tine,sunt de facut cateva adaugiri,in functie de relitatea din "codrii strabuni":
-comparatia ta se opreste la proiectilele 30-06 de 180grains,respectiv 308 de 178grains la care diferenta
la capitolul "efect in vanat" este de doar 5,2% - pe aici se utilizeaza insa la greu proiectilele de 13grame(200
grains)...308Win nu ofera asemenea proiectile;ca sa facem o comparatie intre ce se ofera pe aici,Sako
ofera cel mai greu proiectil in 308(Racehead)in 12,3 grame iar in 30-06 in 14,3grame(Hammerhead),daca
transformi in grains si calculezi,in functie de toti parametrii,efectul in vanat,diferenta este considerabila,
foarte mare fata de cei 5,2% in cazul proiectilelor de greutate aproape egala de la Hornady;de asemenea,
fanii Norma(eu,spre exemplu)au la dispozitie,ca proiectile cele mai grele Orix de 13 grame in 30-06 contra
Orix de 11,7 grame in 30-06 - iarasi diferenta considerabila la capitolul efect terminal;fanii RWS au la
dispozitie,tot ca la Norma,proiectile de 13 grame in 30-06 vs 11,7 grame la 308 - aceeasi diferenta
considerabila la capitolulu "efect in vanat".Cu alte cuvinte,avand in vedere oferta reala de proiectile pe
piata noastra,diferenta reala la capitolul cel mai important,anume efect terminal,este cu mult mai mare
decat cei 5,2% din cazul Hornady,unde diferenta de greutate intre proiectilele pe care le mentionai este
aproape inexistenta(180gr. vs 178gr.);
-in Romania se practica extins,in cazul vanatorii la mistret,vanatoarea la goana - din cate stiu,in State
acest tip de vanatoare nu se prea practica sau se practica foarte putin - puterea de stopare are o foarte
mare importanta(tragi tu in vanatul care continua cursa si mai trage si vecinul un foc...la el cade,ca e deja ranit!)deci situatia este un pic deosebita si din acest punct de vedere,la panda se pot folosi cu succes
si calibre mai "slabe";
-urmaresc si eu cu atentie si placere forumurile cu acest subiect din State si am constatat ceva - greutatea medie a exemplarelor vanate acolo este mai mica decat la noi...ori mistretii sunt mai mici
acolo,ori vanatorii de la noi sunt mai mincinosi...dar si in Vestul Europei exemplarele sunt mai mici decat
in Romania(asta statistic vorbind,nu neaparat ca in Romania sunt cei mai mari porci din Europa :cry: ),
cu atat mai important devine faptul ca 30-06 livreaza proiectile semnificativ mai grele,al caror efect
"in vanat" daca-l vei calcula(sa zicem Orix 30-06 13 grame vs Orix 308 11,7gr)este considerabil mai
mare si chiar important in conditiile de vanatoare de aici.
Iti multumesc inca o data.
Don
Veteran

Mesajde violiv pe 17 Dec 2012, 10:17

Tubul lui 308 W, desi este mai micut in capacitate este facut sa fie incarcat la o presiune mult mai mare decat 30-06. Cred ca diferenta este de la ~3000 bari 30-06 la ~4000 bari la 308, adica echivalentul unor presiuni de magnum-uri. De aici si diferenta mult mai mica de viteze la iesire decat capacitatea tubului.
In plus, 308 arde o coloana de pulbere mai scurta si mai compacta, de cele mai multe ori fiind vorba de o pulbere ceva mai iute la ardere.
Spre exemplu, iata datele de la Sako pentru aceleasi modele de proiectile:

308 Win SUPER HAMMERHEAD 11.7 g ■ ■ N140 2.70 g/ 795 m/s

308 Win HAMMERHEAD 11.7 g ■ ■ N140 2.70 g/ 795 m/s

308 Win ARROWHEAD II 11.7 g ■ ■ N140 2.70 g/ 795 m/s

308 Win HAMMERHEAD 13.0 g ■ ■ N140 2.65 g / 745 m/s

30-06 SUPER HAMMERHEAD 11.7 g ■ ■ N160 3.70 g/ 825 m/s

30-06 HAMMERHEAD 11.7 g ■ ■ N160 3.70 g/ 825 m/s

30-06 ARROWHEAD II 11,7 g ■ ■ LR N160 3.70 g/ 825 m/s

30-06 HAMMERHEAD 14,3 g ■ ■ LR N160 3.45 g/ 735 m/s

N 140 este o pulbere aflata cu cateva pozitii bune in fata lui N 160 ca si viteza de ardere. 308 incarca in medie 1 gram de pulbere mai putin pentru a obtine foarte aproape acelasi lucru ca si 30-06. Sa nu uitam ca o parte din recul este datorata si celor xx g de gaze arse rezultate din aceleasi xx g pulbere care ies pe gura tevii cu viteze de peste 10.000 m/s. 1 g diferenta nu pare mult dar la asa viteza energia reculului creste considerabil.
Un alt considerent in favoarea lui 308 ar fi ca acesta arde mai eficient si mai iute pulberea astfel incat lungimea tevii il afecteaza mai putin decat pe 30-06 .... mai bine zis scurtarea tevii. 308 w se poarta mult mai bine din tevi de 50 cm decat 30-06. Datele din tabelul de mai sus sunt pentru tevi de 60 cm. E foarte posibil ca la tevi de 56 cm, mult mai intalnite la armele de azi si cu atat mai mult la tevile de 50 cm ale armelor compacte sau semi, diferentele de viteze la gura tevii sa devina muuuult mai micute, chiar neglijabile. Practic, din masuratori mai multe de-a lungul anilor, un 30-06 sau chiar 300 wm trase din teava de 50 cm ajung la viteze specifice lui 308.

Care ar fi avantajul lui 30-06 si motivul pentru care eu prefer inca 30-06? Munitie disponibila pe piata cu proiectile grele de 13-14 g ceea ce la 308 W nu prea se gaseste. Ori proiectilele grele in 30-06 pierd infim la viteza la gura tevii chiar trase din tevi scurte de 50 cm. Si daca e sa punem alaturi un Hammerhead de 14,3 g cu ~ 725 m/s la gura unei tevi de 50 cm cu 11,7 g si ~750 m/s din gura unei aceleiasi tevi de 50 cm dar care trage un 308 diferentele vor fi un pic mai mari - la 100 m "greul" mai are peste 3000 J pe cand "usurelul" se lauda cu undeva la 2500 J iar efectul in tinte serioase mi-a parut net superior la folosirea proiectilului cel greu.

P.S. a apucat @DON sa posteze inaintea mea asa ca ne-am suprapus partial.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde tehărău pe 17 Dec 2012, 12:14

Trei, Doamne ... şi toţi trei!...

Mulţumim DOMNILOR!
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 17 Dec 2012, 15:27

Excelent material, merge in prima pagina!
E clara preferinta vanatorilor din Romania catre proiectilele grele si cred ca prin prisma asta nu e ¨corecta ¨ comparatia. Eu vad 308 un glont din gama medie, nici mic dar nici mare, insa cu suficienta energie pentru cam orice vanat din tara la panda sau dibuit. Practic, l-as considera glontul universal perfect, sau poate cea mai fericita optiune pentru cel care doreste o singura arma. Desi din cifre nu reiese o diferenta de recul spectaculoasa, in mod real daca tragi cu doua arme identice, una in 308 si alta in 30.06 si tii cont de recul, vei alege fara discutie 308. De fapt, ca si calibru pentru dibuit- panda, cred ca e optiunea perfecta, extrem de echilibrat, exact ce trebuie.
Ce nu inteleg eu este de ce e preferat de majoritatea tragatorilor la distanta in defavoarea altor calibre mult mai viteziste, facute special pentru asa ceva? De mult imi pun intrebarea asta si ma intreb daca majoritatea tragatorilor la distanta sunt militari sau fosti militari si preferinta lor tine de obisnuinta sau exista si alte motive? Multi trag la distante incredibile cu 308 cand ar trebui sa prefere - conform unei logici accesibile omului neinitiat - ceva gen 7 Rem Mag sau 270 WSM. De ce o fac?
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde Sly_Fox pe 17 Dec 2012, 15:39

Pe acest subiect se poate discuta foooarte mult, cel putin pe plan teoretic. Teoreticieni si practicanti deopotriva, inclina balanta cand in favoarea lui 30.06, cand in cea a lui 308 W. Desigur este un deliciu sa asculti parerile celor avizati, sa urmaresti dovezile aduse in favoarea unuia sau altuia.
Am vazut la lucru ambele calibre si pot spune ca diferentele sunt cu adevarat mici intre cele doua. Mult mai mult conteaza alegerea munitiei, respectiv tipului de glont, in functie de vanatul urmarit.
Pentru goana la vanat mare lumea prefera 30.06 datorita proiectilelor grele de 13-14,3 grame, iar pentru panda este bagat in fata 308 datorita zvonului cum ca ar fi mai precis.
Un vanator pus in situatia de a alege, nu poate gresi cu absolut nimic, ba chiar poate da cu zarul daca nu se poate decide. Pana la urma ramane o optiune personala, o chestie de gust.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde madalin122582 pe 17 Dec 2012, 16:01

Strict pentru vanatoarea in Romania, in special la mistret la goana, sunt cateva avantaje ale lui 30.06 care au fost enumerate mai sus. Eu le mentionez pe cele mai importante:
- diversitate mai mare de proiectile pentru 30.06;
- gramaj mai mare pentru 30.06 (eu folosesc Hornady de 14,3 grame); cineva spunea ca proiectilul cel mai bun pentru vanat este cel mai lent si mai greu;
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Locaţie: Rm. Valcea

Mesajde violiv pe 17 Dec 2012, 16:11

Alin3006 scrie:Ce nu inteleg eu este de ce e preferat de majoritatea tragatorilor la distanta in defavoarea altor calibre mult mai viteziste, facute special pentru asa ceva? De mult imi pun intrebarea asta si ma intreb daca majoritatea tragatorilor la distanta sunt militari sau fosti militari si preferinta lor tine de obisnuinta sau exista si alte motive? Multi trag la distante incredibile cu 308 cand ar trebui sa prefere - conform unei logici accesibile omului neinitiat - ceva gen 7 Rem Mag sau 270 WSM. De ce o fac?

- ca sa tragi bine la distanta trebe sa tragi mult, mult de tot. Daca te apuci de asta cu magnumuri viteziste termini arma pana ajungi sa inveti. :cry: si termini si bugetul pe cativa ani in cateva luni.
- 308 se poate trage mult mai bine decat orice magnum de un tragator chiar si cu ceva experienta tocmai din cauza reculului mai mic si mult mai putin deranjant la seriile lungi in poligon - acelasi om, in aceleasi conditii poate sa nu coboare sub 3 cm la 100 m cu un magnum si sa traga 1 cm cu 308 din arme comparabile ... cu ceva ani in urma, la o sedinta comuna cu @dtdpuu in poligon, am avut alaturi doua arme, una in 308 si una in 30-06; desi era semnificativ mai usoara cea in 308 a putut fi gestionata corect si cu rezultate foarte bune chiar si de baiatul meu, mult mai firav decat noi - cifrele ce semnifica reculul sunt una dar senzatia resimtita este cu totul altceva si chiar este consistenta diferenta
- pentru 308 exista peste ocean mult mai multe munitii dedicate trasului departe pe cand pentru 30-06 oferta e mai mica si nu toti incarca acasa
- la fel, in cal. 308 exista nenumarate arme in configuratii tactice, varmint, croite pentru ceva plus de precizie pe cand in 30-06 numa daca o faci pe comanda

P.S. cine invata cu adevarat sa traga si-i place sa traga la distanta, va trece ulterior si la calibre mai bengoase - odata deprins cum sta treaba ai nevoie de un numar de focuri mult mai mic intr-un calibru mai mare ca sa te inveti cu el
P.P.S. desi a cazut in desuetudine de cand cu fratiorii mai mari, din ce-au inventat europenii eu as recomanda cu mare incredere vechiul 7x57 (echivalentul faptic al 7 mm-08 american, foarte popular pe la ei) - incarcat de o firma buna este la fel de precis, mai bun la distanta si mult mai usor de tras decat 308.
violiv
Veteran

Mesajde dtdpuu pe 17 Dec 2012, 16:28

Aha...

@Don merci de date. Intradevar pentru ca concluzia sa fie pertinenta trebuie inclusi mai multi producatori. Nu am vreme sa ma uit la mai multi producatori acum si sa calculez efectul HITS dar m-am uitat la Sako Hammerhead. O sa incerc sa includ si alte muntii mai tirziu.

Am calculat HITS (efectul in vinat) 308 Hammerhead 200 grains versus 3006 Hammerhead 220 grains:
- 308 efectul HITS la 100 yards 1387
- 3006 efectul HITS la 100 yards 1675

Diferenta este de 17% in favoarea 3006. 17% incepe sa conteze in vinat. Insa totusi imi mentin pozitia ca diferenta de recul, si precizie, pentru mine nu justifica cei 17% mai ales daca aceasta diferenta se regaseste doar la citiva producatori. Personal aleg recul mai mic pentru ca ma ajuta sa trag mai precis, sa revin in pozitia de tragere mai repede, etc.

Acum sint chiar curios sa includ alti producatori si sa fac o tabela. Sa vedem cam pe unde se situeaza diferentele la toata gama de produse. Merci inca odata de date.

CristianC
dtdpuu
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 17 Dec 2012, 16:43

@ Violiv - Banuiam ca asta e explicatia, insa am vazut ca au si varfuri mai usoare si mai iuti, asa ca am banuit ca e ceva ce eu nu am intuit sau inteles. Insa
In cazul meu in ce priveste 30.06 am avut si testat, chiar as spune ca am tras destul de mult cu calibrul asta. Mi se pare destul de naravas. Cu 308 nu am avut ocazia sa ma joc- as fi putut trage acum doua zile, insa dat fiind ca nu puteam trage decat un foc- doua am preferat sa astept un alt moment- insa relativ recent am descoperit 7x57R, pe un drilling. Mi-a placut atat de mult si mi s-a parut atat de echilibrat, incat practic mi-a schimbat optica in ce priveste armele cu glont pentru vanatoare. La fel ca si diferenta intre 9,3x62 si 9,3x74R - diferenta de recul e atat de mare incat prefer a doua varianta. Eu cred ca la vanatoare conteaza mult reculul real, resimtit, in sensul ca de multe ori iti influenteaza serios tirul. Cred de exemplu ca e mult mai probabil sa iti iasa o lovitura grea, la panda, cu o arma al carei recul nu demoleaza decat cu una care ¨loveste¨serios, pentru simplul motiv ca tragatorul se ¨apara ¨instinctiv de recul, in consecinta va trage mai prost; daca nu are ceva exeperienta - cu atat mai mult.
Alin3006
Veteran

Mesajde ovidium pe 17 Dec 2012, 17:14

Mulţumim pt. calitatea informaţiilor şi structura lor.
Dată fiind similaritatea performanţelor balistice ale celor două calibre, o caracteristică posibil hotărâtoare în favoarea alegerii lui 308 o constituie lungimea tubului acestuia, ce determină o cursă a închizătorului simţitor mai scurtă faţă de 30-06 - ne referim bineînţeles la bolt-action-uri.
În privinţa reculului nu am sesizat o diferenţă notabilă, cel puţin nu destul cât să conteze.
ovidium
Membru activ

Locaţie: Brasov, M-Ciuc

Mesajde Don pe 17 Dec 2012, 17:15

Bun topic ai deschis,Cristian!
O sa te citez scurt:
dtdpuu scrie:Diferenta este de 17% in favoarea 3006. 17% incepe sa conteze in vinat.

Conteaza chiar mult si...foarte vizibil,asa cum spunea si @Violiv,se observa evident la vanatul de dimensiuni
mari.Sa vezi la un mistret de 150 kg in goana ce inseamna diferenta asta...
Pe de alta parte,in mod foarte corect,se ridica problema reculului...nu vreau decat sa te retin cu doua exemple:
- patul lui Steyr-Mannlicher Pro Hunter - foarte bine facut,manifestarea reculului foarte bine controlata,
mult amortizata si dirijata perpendicular pe umar...nu e neplacut deloc sa tragi 30-06 din el;
- Comfortech-ul lui Benelli Argo(plus recuperarea de gaz,aici!) - daca tragi cu el te intrebi de ce se mai tem unii de recul!
Solutii sunt destule...
Mai intervine o problema - distanta medie de la care se trage in vanat in Europa fata de State...mult mai
mica la noi - ipoteticul(si poate realul)plus de precizie al lui 308 nu mai conteaza pe aici decat daca te apuci
de tras la cartoane...nu prea ai unde decat sporadic si cu eforturi mari.
Tot tragand in vanat cu diverse calibre,unele pe care mi le-as fi dorit neaparat,europene fiind,am ajuns
la concluzia ca tot batranul american 30-06Sprg impaca si capra si varza mai bine la vanatoarea de diverse de diverse marimi la distantele medii la care se trage pe aici,pe plaiurile mioritice,unde caciula tzurcana
si fluierul de la brau parca se potrivesc mai bine cu 30-06 pe umar decat cu 308!
Don
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 17 Dec 2012, 17:32

Eu cred ca din discutie de structureaza tot mai mult doua moduri de utilizare pentru cele doua calibre:
- 30.06 mult mai pretabil la goana si vanat mare
- 308 mult mai pretabil la dibuit- panda, vanat mediu si mare, eu nu cred ca la panda nu ar pune jos un porc mare; poate nu cade in foc, dar ii vine de hac fara probleme. A punctat bine si ovidium, cursa inchizatorului e importanta...
Alin3006
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 17 Dec 2012, 18:09

Comparata, cursa inchizatorului este aproape insesizabila de catre un vanator mai putin migalos. Daca mai iese si vanatul nu mai sesizeaza nimeni nimic.
Am tras cu ambele calibre in aceeasi sesiune, si sincer nu am avut impresia ca reincarc mai repede cu 308 decat cu 30.06. Dar, poate unii sunt mai sensibilosi. :D
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde violiv pe 17 Dec 2012, 19:15

Numa la Browning BLR am putut sesiza diferenta de lungime versus cursa inchizatorului.
La bolt-action naiba isi da seama ca trage cu 1 cm mai putin in spate.

@dtdpuu
Greul Hammerhead de 13 g de la Sako e doar in lista lor de produse, prin magazine nu l-am vazut niciodata.
Singurul cartus greu in 308 e ceva "match-target" de vreo 12,x g.

@don
ARGO Comfortech in 308 W, teava de 50 cm - arma ideala pentru orice vanator mai subtirel si de goana si de panda - recul 0, precizie de top, munitie suficienta iar noul Geco Plus chiar face minuni la cat costa. Va dubla focul eficient mai iute decat cu orice calibru mai mare daca e cazul si va trage cat se poate de precis, fara nicio frica de recul.
violiv
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 17 Dec 2012, 19:34

Off Doamne Vio, iar ajungem la Argo Comfortec? :lol: Uite, chiar am sa caut emoticoane noi, acum am simtit nevoia emoticonului ala de pe Yahoo messenger, cu ala care isi smulge parul din cap! 8) Daca e in 308, la ce dumnezeu sa mai iei Argo Comfortec, cat sa fii de pricajit sa simti recul fara uratenia aia de plastic? :mrgreen:
@dtdpuu - am vazut ca planurile tale de viitor pentru una dintre carabine ( Savage 10FP) includ trecerea de la 308 la 7mm-08 Remington.
Ca posesor de 7x57 - in varianta cu rama pt basculante- 7mm-08 mi se parea o varianta interesanta pentru o arma de panda sau dibuit.
Wikipedia il prezinta ca o alternativa mai razanta si cu recul si mai mic a lui 308 Win:

The 7mm-08 Remington works well in most hunting environments, including dense forest areas and large open fields. It has a flatter trajectory than the .308 Win. and .30-06 Springfield at similar bullet weights because the slightly smaller-diameter 7mm bullet generally has a better ballistic coefficient (BC), and is thus less affected by drag and crosswind while in flight. Its trajectory is comparable to the .270 Winchester.[3]

Its recoil is a bit more than a .243 Win. and less than most loads in a .308 Win. This mild recoil, when coupled with excellent ballistics, makes it suitable for youth and adults who are new shooters; however, the cartridge serves experienced shooters and hunters equally well.
Alin3006
Veteran

Mesajde Don pe 17 Dec 2012, 19:36

violiv scrie:Numa la Browning BLR am putut sesiza diferenta de lungime versus cursa inchizatorului.
La bolt-action naiba isi da seama ca trage cu 1 cm mai putin in spate.

@dtdpuu
Greul Hammerhead de 13 g de la Sako e doar in lista lor de produse, prin magazine nu l-am vazut niciodata.
Singurul cartus greu in 308 e ceva "match-target" de vreo 12,x g.

@don
ARGO Comfortech in 308 W, teava de 50 cm - arma ideala pentru orice vanator mai subtirel si de goana si de panda - recul 0, precizie de top, munitie suficienta iar noul Geco Plus chiar face minuni la cat costa. Va dubla focul eficient mai iute decat cu orice calibru mai mare daca e cazul si va trage cat se poate de precis, fara nicio frica de recul.

Proiectilul cel mai greu in 308 pe care-l furnizeaza Sako in mod regulat pe piata se numeste,asa cum spuneam in prima interventie,Racehead,are 12,3grame...pe cel de 13grame l-am vazut doar in poza,
asa ca diferenta este si mai mare.
Despre Argo Comfortech exact asta spuneam...daca tragi numai cu ea ii intrebi pe altii ce-i ala recul!
Chestia e ca si la bolt-uri sunt destule paturi care amortizeaza atat de bine incat reculul nu prea mai
e de luat in calcul!
Don
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 17 Dec 2012, 19:41

Don scrie:
violiv scrie:Chestia e ca si la bolt-uri sunt destule paturi care amortizeaza atat de bine incat reculul nu prea mai
e de luat in calcul!

Si sunt mult mai frumoase, elegante, etc :lol: :lol:
Alin3006
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 17 Dec 2012, 20:00

Alin3006 scrie:
Don scrie:
violiv scrie:Chestia e ca si la bolt-uri sunt destule paturi care amortizeaza atat de bine incat reculul nu prea mai
e de luat in calcul!

Si sunt mult mai frumoase, elegante, etc :lol: :lol:

Subscriu.
Nu stiu cum se face ca CZ-ul meu in 30.06 cantareste fix 4 Kg fara optica, asa cum a venit din fabrica. Are si o talpa care isi indeplineste rolul de minune, astfel ca reculul resimtit este nesemnificativ, practic mai mic decat la calibrul 12. Si mai este si sexy a naibi, cel putin in ochii mei. :D
Sly_Fox
Veteran

Mesajde dtdpuu pe 17 Dec 2012, 20:20

@violiv
Merci de precizari pentru SakoHamerhead. O sa il includ totusi in tabela de comparatie, precum si alti producatori. Acum ca a-ti scris voi aici, cred ca merita o tabela completa cu proiectilele greele de la toti producatorii, asa avem o imagine reala de diferente intre calibre. In final cred ca tot comparam Pepsi versus CocaCola...dar macar le avem pe "hritie".

@Alin3006 si alti colegi
Da, am trecut de la .30 la 7mm pentru armele de distanta bolt. Dar inca am o arma in 308 Winchester (M1A- semi militara) si voi avea intotdeauna o arma in 308 Winchester. Consider ca 308 e unul din cele mai bune compromisuri, poate cel mai bun. Cred ca daca e sa ai o singura arma, atunci cel putin in USA trebuie sa fie un 308. Astazi sint calibre mai bune decit el, la un aspect sau altul, dar nu cred ca este niciunul in US care sa fie un compromis atit de bun intre:
- precizie
- putere si plaja larga de vinat
- aplicatii variate (militare, vinatoare, poligon si trageri de precizie)
- variatie de munitie/proiectile
- pret
- oferta de carabine
- raspindire si cunostinte

3006 e pe aproape, ca de asta il dezbatem aici, dar in opinia mea nu e un compromis la fel de bun.

CrisitanC
dtdpuu
Veteran

Mesajde Don pe 17 Dec 2012, 23:22

Cristian,problema este mai complexa in Romania!
In afara de aspectul obiectiv si incontestabil,anume efectul terminal clar superior a carui necesitate o
invocam in conditiile specifice de vanatoare din Romania,apar si cateva aspecte subiective pe care le aduc in discutie si care,sa stii,au importanta lor deloc neglijabila!
Primul dintre ele ar fi ca,printr-un ordin ministerial tembel,emis in 2003,308 nu a fost admis timp de cativa ani la vanatoarea la mistret - urmarea a fost ca foarte multi dintre noi am adoptat 30-06 si ne-am si invatat cu el,mai ales la mistret,eu personal cu greu as accepta un "downsizing" in sensul din industria auto mai ales ca nu are acelasi efect ca operatiunea amintita...si cred ca majoritatea sunt in pozitia mea,mai ales ca pe aici sunt cunoscute neplacerile urmaririi vanatului ranit,"nestopat" de un proiectil mai "sanatos",poate o perceptie care contine si un sambure de subiectivitate dar asta este...actul normativ,repet idiot,a avut partea lui de contributie in perceptia aceasta!
Un alt efect decurs din cel de mai sus a fost raspandirea lui 30-06 in Romania in asa masura incat a tras
si "conexele" dupa sine,adica cele mai raspandite si variate munitii din pravaliile noastre sunt in 30-06,tu
pomeneai ca avantaj al lui 308,citez:
dtdpuu scrie:- variatie de munitie/proiectile

dtdpuu scrie:- oferta de carabine
- raspindire si cunostinte

Imagineaza-ti,in conditiile pe care ti le-am descris,ca la noi situatia sta exact asa cum spui...doar ca in
favoarea lui 30-06!
Un alt treilea element...atitudinea fata de recul - in afara de exemplele pe care le dadeam(Benelli Argo-
care recul?...Steyr Pro Hunter - o mangaiere pe umar!)trebuie sa-ti spun ca foarte-foarte multi dintre
noi suntem si "tragatori de lise",multi dintre noi chiar in principal,avem tendinta de a compara reculul
cu cel al cal.12 de la aceste arme,iti dau un exemplu de aici de pe topic:
Sly_Fox scrie: practic mai mic decat la calibrul 12.

Sly vorbea acolo despre recul,te asigur ca nu numai el,foarte multi dintre noi facem reflex aceasta
comparatie...asa suntem noi,astia obisnuiti in principal cu lisele(tragi destule cartuse la un singur pasaj)
si tot ce e sub reculul lui 12...nu prea mai conteaza!Este o perceptie subiectiva dar ea exista!
De altfel stii mai bine decat mine ca 100 de persoane au 30 de perceptii privitor la ce inseamna
"nesemnificativ" sau "suportabil" in materie de recul!
Don
Veteran

Mesajde OVI762 pe 17 Dec 2012, 23:43

Baieti,prieteni,domnilor.Craciunul a venit mai devreme la mine anul asta.Va multumesc!
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde radubichis pe 18 Dec 2012, 01:09

Don si in 308W ai o varietate mare de cartuse care pun jos usor un mistret capital Gasesti cartuse de buna calitate de la mai toti producatorii Am vanat cu o mixta in 308W /12 si crede-ma ca stiu ce poate 308W Am folosit ca munitie pt ea Sako si Geko
Noile Geco sunt si ieftine si bune pt ce se vaneaza in RO Nu le-am testat inca in 308W dar saptamina asta daca nu apare ceva neprevazut le voi proba in poligon
Urmatoarea carabina care va poposi in rastel va fi in calibrul 308 Va avea accustoc si accu triger Nu iti spun marca caci dupa aceea vrei si tu :D
radubichis
Veteran

Locaţie: Hunedoara

Mesajde OVI762 pe 18 Dec 2012, 01:33

Nene Radule,nu baga batul printre gard :lol: :lol: 2 bucati in 30.06 zboara spre mine anul asta,si nu ai ce face ca de la tine le iau.La anul iau si una in 308,just for me :wink: ,si cum zic cetatenii astia http://www.youtube.com/watch?v=wK8CiKiQ3zE
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 18 Dec 2012, 11:56

OVI762 scrie::lol: :lol: 2 bucati in 30.06 zboara spre mine anul asta

WTF?? Cum doua? :shock: Ce faci cu doua?
Alin3006
Veteran

Mesajde violiv pe 18 Dec 2012, 14:27

Asa ajunge arma pe parcursul livrarii - daca ai noroc intr-o bucata, daca esti normal in doua bucati iar daca esti ghinionist ... in mai multe :mrgreen: :evil:
violiv
Veteran

Mesajde Don pe 18 Dec 2012, 20:44

radubichis scrie:Urmatoarea carabina care va poposi in rastel va fi in calibrul 308 Va avea accustoc si accu triger Nu iti spun marca caci dupa aceea vrei si tu :D

Bati la o usa ferecata cu sapte lacate :(
Daca ma tinea portofelul,de mult comandam una in 270Win,Accustock si Accutrigger sau lemn si Accutrigger :!:
Don
Veteran

Mesajde radubichis pe 18 Dec 2012, 22:59

Eh ,lacatele au si cheie :D
radubichis
Veteran

Locaţie: Hunedoara

Mesajde OVI762 pe 19 Dec 2012, 09:59

Alin3006 scrie:
OVI762 scrie::lol: :lol: 2 bucati in 30.06 zboara spre mine anul asta

WTF?? Cum doua? :shock: Ce faci cu doua?

Pai da,doua.Voi nu aveti tot asa?Una pentru mana stanga,una pentru mana dreapta,ca Rambo :lol: :lol: :lol: :lol: .
PS
Una este pentru un prieten .
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 19 Dec 2012, 13:31

Rambo au ba, eu am trei Steyr spre exemplu. Doua fosrte vechi si una foarte noua. :lol: Insa pana si mie mi s-a parut ciudat sa-ti iei doua arme identice in acelasi calibru... :lol:
Alin3006
Veteran

Următorul

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont