Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 02 Feb 2026, 18:48

308 Winchester versus 30-06 Springfield

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Re: 308 Winchester versus 30-06 Springfield

Mesajde ovidium pe 19 Dec 2012, 17:47

Sly_Fox scrie:Comparata, cursa inchizatorului este aproape insesizabila de catre un vanator mai putin migalos. Daca mai iese si vanatul nu mai sesizeaza nimeni nimic.
Am tras cu ambele calibre in aceeasi sesiune, si sincer nu am avut impresia ca reincarc mai repede cu 308 decat cu 30.06. Dar, poate unii sunt mai sensibilosi. :D

După aproape 1,5 ani si aprox. 350 de focuri trase (nu mult, dar suficient cât să ajungi să-ţi cunoşti cât de cât arma) din aceeaşi armă în cal. 30-06 mi-a fost uşor să percep imediat diferenţa. O cursă cu "numai 1 cm" mai scurtă m-a convins sa-mi comand un bolt-action în 308 cu destinaţia goana. Om vedea... Cert e că nu sunt singurul 'sensibilos' - forumurile americane abundă în discuţii pe acelaşi subiect.
ovidium
Membru activ

Locaţie: Brasov, M-Ciuc

Mesajde Alin3006 pe 19 Dec 2012, 19:59

Si eu am constatat o diferenta la un 8x57 fata de alte variante! Mai ales dupa un Blaser, mi se parea ca timpul necesar pentru a dubla focul e enorm la un bolt clasic. Un Steyr vechi in 8x57 parca merge mai repede decat alt Steyr dar in 7x64. Oi fi eu sensibilos, dar mie mi s-a parut ca diferenta e ...sesizabila!
Alin3006
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde Sly_Fox pe 19 Dec 2012, 22:33

ovidium scrie:După aproape 1,5 ani si aprox. 350 de focuri trase (nu mult, dar suficient cât să ajungi să-ţi cunoşti cât de cât arma) din aceeaşi armă în cal. 30-06 mi-a fost uşor să percep imediat diferenţa.

Asa cum am spus, am tras cu ambele calibre in varianta bolt action si nu am perceput aceasta diferenta.
ovidium scrie:O cursă cu "numai 1 cm" mai scurtă m-a convins sa-mi comand un bolt-action în 308 cu destinaţia goana.

Pe mine nu m-a convins.
ovidium scrie:Om vedea... Cert e că nu sunt singurul 'sensibilos' - forumurile americane abundă în discuţii pe acelaşi subiect.

Despre forumurile americane am mai vorbit eu pe la alt topic, si a iesit galceava cu @Don. Dar o mai spun odata, nu dau doi bani pe parerile lor. Na, asta asa ca sa iasa alta galceava. :lol:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde violiv pe 20 Dec 2012, 08:37

ovidium scrie:
După aproape 1,5 ani si aprox. 350 de focuri trase (nu mult, dar suficient cât să ajungi să-ţi cunoşti cât de cât arma) din aceeaşi armă în cal. 30-06 mi-a fost uşor să percep imediat diferenţa. O cursă cu "numai 1 cm" mai scurtă m-a convins sa-mi comand un bolt-action în 308 cu destinaţia goana. Om vedea... Cert e că nu sunt singurul 'sensibilos' - forumurile americane abundă în discuţii pe acelaşi subiect.

Ba e mult 350 focuri in 1,5 ani.
Foarte probabil ca era alt model de arma decat cea in posesia ta si e posibil sa fi remarcat o usurinta la manevrare datorata sistemului nu calibrului. La pariu ca manevrand o Tikka in 300 wm o sa zici ca-i mai usor si mai scurt decat la o Savage in 308 w.
Pe de alta parte, acest avantaj exista sigur numai la armele care au o actiunde scurta, dedicata calibrului. Multe din armele de azi, chiar de la firme celebre, folosesc o aceeasi actiune de la calibrele magnum la mini. E adevarat ca unele au o cursa mai scurta prin diferite artificii, gen o mica piedicuta pusa undeva si care limiteaza miscarea spre inapoi la lungimea cartusului - vezi Blaser.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde msg pe 23 Dec 2012, 09:33

Imagine
msg
Membru important

Anterior

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont