Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 11 Mai 2026, 23:12
|
|
|
Forum dedicat discutiilor de interes general , cu specific vanatoresc , deschis tuturor iubitorilor si practicantilor acestei nobile arte . Va stam la dispozitie 24/24 ore !
Moderatori: adrian_ppp, biriuck, CCM, Sly_Fox, von BRAUN, Mircea-B
de zorbaz pe 22 Noi 2012, 16:44
Re: arma perfecta pt vanatul respectiv
Mesajde violiv pe 05 Noi 2008, 21:29 Daca n-ar fi fost atat de innoit ca forma forumul ar mai fi si acum la poze niste tabelute puse de mine acum cativa ani - in aceste tabele erau afisate vitezele la gura tevii la nu mai stiu cate marci si gramaje de cartuse trase din tevi de la 50 la 80 cm. Sporul de viteza se oprea pe la 66-67 cm, peste 70 cm viteza la gura scadea, nu crestea. Tevi de 80-90 cm pentru rate se foloseau pe vremea pulberilor mai putin eficiente si se mai folosesc azi dar nu la vanatoare ci la unele talere si nu pentru calitatile balistice ale tevilor lungi ci pentru a face arme grele si echilibrate.
Vio , vroiam sa te intreb ce se intampla in situatia in care afara sunt temperaturi extrem de scazute -25 gr C , pulberea arde complet tot pana in 50 si ceva de centimetri? Sau atunci teava ma lunga isi dovedeste eficienta?
-
zorbaz
- Nou membru
-
de violiv pe 26 Noi 2012, 10:45
Habar n-am.
Teoretic, temperatura foarte scazuta de afara produce scaderea presiunii maxime a incarcaturii de propulsie deci o viteza mai mica a snopului la iesirea din teava. Asta teoretic ... In urma cu ceva ani, cei de la Armi e Tiro au facut exact un astfel de test, munitiile tinute anterior tragerii la -20 grade timp de 24 ore apoi tras alaturi de loturi martor si alaturi de cartuse tinute la +40 grade. Cele care au suferit semnificativ au fost cartusele pentru carabine, nici la pistol nici la lise nu s-au petrecut modificari semnificative la gura tevii la cea mai mare parte din munitiile moderne incercate. Si daca s-a intamplat ceva semnificativ atunci a fost la cartusele incalzite nu la cele racite. Pulberii tot atat ii ia sa arda. Mai toate firmele au astazi cartuse destinate vremii neprielnice.
O eficienta mai mica a snopului pe vreme rece exista clar dar este datorata in special traseului alicelor de la gura tevii pana-n tinta. Aerul rece este mult mai dens, la fel ca si aerul foarte umed - frecarea cu aerul creste semnificativ iar viteza alicelor pana la tinta scade in masura mai mare decat pe vreme calda si uscata. Nici aici teava mai lunga nu face vreo diferenta.
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de Sly_Fox pe 26 Noi 2012, 13:40
Teste care au evidentiat influenta temperaturilor scazute asupra tirului au tot fost facute, ba de italieni, ba de nemti. Concluzia este unanima, frigul influenteaza negativ atat tirul(prin efect direct asupra munitiei) cat si functionarea mecanismelor de dare a focului, mai ales daca exista si ceva unsoare nepotrivita pe acolo. In cazul munitiei pentru lise intradevar,densitatea aerului este cea care duce la modificarea vitezei incarcaturii(pana la 10% in minus) si raspandirea alicelor pe tinta. In limbaj vanatoresc asta inseamna ca trebuie sa tragem la distante ceva mai mici si sa luam corectii de ochire mai mari. La munitia pentru ghintuita s-a constatat ca, indiferent de calibru, exista o scadere a presiunii(chiar si peste 300 bar) datorita arderii defectuoase a pulberilor. Acest lucru duce la o diminuare a vitezei proiectilului la gura tevii si modificarea traiectoriei balistice, asadar trebuia calculata o alta distanta de reglare optima.Bineinteles si energia dezvoltata de proiectil la impact se modifica intr-o oarecare masura.Grupajele au si ele de suferit, in sensul ca punctele de impact vor fi mai rasfirate. Interesant este faptul ca la temperaturi scazute, gloantele mai grele si lente isi pastreaza mai bine traiectoria decat cele mai usoare si rapide. Asadar mistretarii care merg la gona cu niste cataroaie de calibre, nu trebuie sa isi faca griji cu privire la influenta frigului, pe cand cei care fac panda cu vreun calibru mai subtirel, si vor sa traga la distante mai marisoare, trebuie sa recalculeze traiectoria glontului. In fine, acum cu incalzirea globala nu mai trebuie sa ne ingrijoram de efectele gerului asupra tirului vanatoresc, ci trebuie sa facem teste pentru a vedea care este influenta caldurii asupra armelor si diferitelor tipuri de munitii. 
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
-

Sly_Fox
- Veteran
-
- Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea
de Vanatorul BC pe 12 Ian 2013, 12:46
Sunt incepator si as avea nevoie de niste sfaturi din partea veteranilor.Pentru o carabina calibru 30,06 ce luneta ar fi ideala.Intreb pentru ca stiu un caz cand cineva a achizitionat o luneta si dupa 3-4 cartuse trase luneta i se deregla de la foc.O regla,si iarasi dupa 3 focuri se deregla.a puso pe o arma calibru mai mic si merge foarte bine acolo.Imi este frica sa nu cumpar o luneta si sa patesc la fel. Ce caracteristici trebuie sa aiba luneta ca sa nu se deregleze?va rog frumos sa ma ajutati.multumesc
Tot lucrul incepe-l cu Dumnezeu!
-
Vanatorul BC
-
de Vanatorul BC pe 12 Ian 2013, 12:52
Luneta Bushnell LEGEND 3-9X50 R.MULTI-X cu: Factor de marire 3-9 x,Diametru obiectiv 50 mm,Camp vizual 36/12@3x, 13/4.3@9x º, ar putea fi folosita pe o carabina 30,06 sau se poate deregla la foc cum am scris comentariul de mai sus?
-
Vanatorul BC
-
de Vanatorul BC pe 12 Ian 2013, 12:55
Luneta Bushnell Banner Dusk & Down 1.5-4.5X32 R.MULTI-X cu: Factor de marire 1.5-4.5 x Diametru obiectiv 32 mm Diametru ocular 21.3 mm Diametru tub 25.4 mm nu stiu care sa le aleg.daca nu e potrivita niciuna pt calibru 30,06 va rog sa imi spuneti.multumesc
-
Vanatorul BC
-
de Sly_Fox pe 12 Ian 2013, 17:10
Mult mai potrivit era daca postai la sectiunea dedicata aparatelor optice. Pe acolo e un mester mare in domeniul opticii destinate vanatorii . Nu sunt mare expert in domeniul lunetelor, insa daca vrei ceva de la Bushnell atunci trebuie sa te orientezi catre seria Elite, modelele 4 200 sau 6 500.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
-

Sly_Fox
- Veteran
-
- Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea
de Vanatorul BC pe 13 Ian 2013, 18:11
multumesc
-
Vanatorul BC
-
de Tzounyop pe 26 Ian 2013, 15:36
salutare tovarasi. ma numesc stefan si sunt nou in breasla am si eu cateva intrebari pentru cei mai experimentati. daca nu va suparati as vrea sa-mi dati si mie un sfat in legatura cu ce arma sa cumpar pentru inceput nu dispun de prea multi griitari in perioada aceasta dar imi expira autorizatia la juma lui februarie si nu as vrea sa o pierd degeaba ce model ar fi cel mai indicat mentionez ca lucrez in armata deci am habar ce inseamna tinut,ochit ,etc. ,dar cu glonte. va multumesc.
-
Tzounyop
-
de Alin3006 pe 28 Ian 2013, 22:04
Pai ai putea sa incepti prin a citi cele cateva zeci de sfaturi pe care le-au primit cei dinaintea ta, la o intrebare identica sau asemanatoare. Daca TOT nu te lamuresti, ai putea sa dai mai multe detalii in legatura cu zona in care vanezi, ce tip de vanatoare..etc Insa preferabil DUPA ce cauti raspunsul, eventual folosind butonul magic din coltul din dreapta sus, numit ¨cautare avansata¨.
-
Alin3006
- Veteran
-
- Locaţie: bucuresti
-
Înapoi la Vanatoare discutii generale
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 31 vizitatori