Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 14 Aug 2026, 12:31

Norme noi lege arme

Modificari recente ale legilor legate de vanatoare

Moderatori: biriuck, liviur

Re: Norme noi lege arme

Mesajde alinboboc pe 23 Ian 2013, 13:09

Sunt tampenii, nu exista asa ceva.Distinsul domn sa va puna la dispozitie actul normativ la care se refera.Nu proiect de lege, nu discutii, nu am auzit eu......Actul normativ publicat in M.Of.
alinboboc
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde violiv pe 23 Ian 2013, 16:17

Actul normativ este mereu schimbatoarea noastra lege care spune ca armele trebe pastrate in asa fel incat sa interzica accesul la ele al persoanelor neautorizate.
Pana acum nu s-a sinchisit nimeni de ce faci cu arma cand esti in deplasare departe de casa. Insa, dupa cazurile celebre de asta vara din Dobrogea, politia s-a gandit sa controleze si asta ... ce fac cu armele intre partidele de vanatoare, vanatorii straini aflati in vizita la noi ???

Daca asociatia cu pricina nu are camera de arme atunci e foarte simplu sa trateze problema cu un magazin autorizat de arme si sa pastreze armele in "dulapul" magazinului intre partidele de vanatoare. Asa chiar nu mai ai nicio problema cu politia.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde ferenczi444 pe 23 Ian 2013, 18:36

Stimaţi Colegi !
Noi ne-am fi dus la vînătoare individuală la mistreţi din observator . Dacă se lungeşte pînda şi ajungem tîrziu,la magazinul de vînătoare care este la 25 Km de la locul unde este fondul iar dacă asociaţia ar organiza să presupunem o vînătoare în grup ,atunci ori aşteptăm pînă se deschide magazinul ori vor începe goana ptr. noi la ora 11 a doua zi ? Foarte ciudat, dar nu m-ar mira nici această tîmpenie că am mai văzut şi altele . Numai ca o chestie : În Ungaria legea nu permite să laşi arma unor alte persoane doar în cazul unor verificări poliţiei ,sau în caz că s-a defectat armurierului pe baza unui act . Sînt curios cînd vor lăsa nemţi Blaserele şi lunetele Zeiss în mîna altora , mai bine nu vînează în România .Dar să sperăm că ne înşelăm şi situaţia nu este aşa de gravă
Cu Stimă vînătorească Janoş
ferenczi444
Membru important

Mesajde acsph pe 23 Ian 2013, 20:11

Ghinda scrie:M-ai dat pe spate. Nu am auzit asa ceva. Si daca vii la, scuze, futut, dupa ii pui lacat sau o depui undev?

:lol: :lol: Bravo nene , m-ai spart cu asta !
Muget,deci exist !
acsph
Veteran

Locaţie: Ploiesti

Mesajde Ghinda pe 23 Ian 2013, 20:20

Auzi Ferencz, nu cumva ala o da cotita ca de fapt nu o mai avea ce sa va ofere daca veniti? Decat sa va refuze sau sa se faca de bacanie ca nu mai are vanat sau o fi terminat cota, o da la intors, ca sunt convins ca stie ca un neamt serios nu lasa flinta din mana. Si pe cale de consecinta, asta ar trebui sa se aplice la toti. Nu de alta, dar as fi curios ce fac aia care se duc in Delta? :lol:
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Alin3006 pe 25 Ian 2013, 15:58

Eu am tot mai mult senzatia cu nu e vorba de prostie sau lipsa de informatii, ci de reavointa! Nu ai cum sa fii sanatos la cap si sa spui - serios- ca trebuie sa cauti un dulap metalic undeva in munti de exemplu, la 30 Km de civilizatie, ca sa tii arma in siguranta cand nu o folosesti...
Alin3006
Veteran

Mesajde alinboboc pe 25 Ian 2013, 16:20

Ideea e urmatoarea:
Acolo unde te aflii, armele trebuiesc tinute in siguranta, netinandu-se cont de locatia vanatorului.Legea a fost facuta in asemenea mod incat lasa loc la putine interpretari.Nu o sa spuna niciodata "organul" nimic daca gaseste la cabana de vanatoare, armele si munitia depuse in fiset.Restul cu paza, firma de paza si mai stiu eu ce minuni e cancan ieftin.
alinboboc
Veteran

Mesajde Ghinda pe 28 Ian 2013, 06:52

Aline, hai sa umblam cu dulapul in stand, sa fie armele in siguranta, ca nu conteaza locatia. Tata, cu arma la mine pot sa ma foiesc cum vrea p... mea! Si cu asta punct!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde aghiuta pe 28 Ian 2013, 10:42

Ghinda scrie:Aline, hai sa umblam cu dulapul in stand, sa fie armele in siguranta, ca nu conteaza locatia. Tata, cu arma la mine pot sa ma foiesc cum vrea p... mea! Si cu asta punct!

Corect.
Am dreptul sa port arma asupra mea unde "vrea muschii mei".
Da' acu' vin si eu cu o micuta intrebare.
Din cate stiu,legea spune sa pastrezi arma in asa fel incat sa nu aiba acces la ea o persoana neautorizata.
Daca intr-o locuinta,toate persoanele din ea sunt posesoare de permis de port si folosinta,cu alte cuvinte sunt autorizate,de ce e musai sa pastrez amele in dulap?
aghiuta
Veteran

Locaţie: Suedia

Mesajde Sly_Fox pe 28 Ian 2013, 13:40

Sa nu dea de ele unul mai tuciuriu atunci cand cotrobaie, unul din afara locuintei mancat' as. :D
Bine acum cu cerberii pe care ii ai in curte , nu stiu zau cine ar avea curaj sa isi bage nasul. :mrgreen:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde aghiuta pe 28 Ian 2013, 13:52

Sly_Fox scrie:Sa nu dea de ele unul mai tuciuriu atunci cand cotrobaie, unul din afara locuintei mancat' as. :D

Locuinta o putem considera un fiset altfel construit.
Nu e din tabla ci din zidarie,e ancorata in pamant,are diverse sisteme de inchidere si diverse compartimente,nu doar doua si mai are si paznici in interior.
La ce mai trebuie un fiset in acest fiset?
Ca daca e cineva care chiar vrea sa-ti ia armele,dupa ce-ti intra in locuinta, doar nu l-o opri tabla dulapului sau 'nshpele lacate.
aghiuta
Veteran

Mesajde violiv pe 28 Ian 2013, 18:05

La tine toate persoanele ce locuiesc impreuna cu tine au drept sa umble la arme da' nu-i la toti asa si legea zice sa impiedici accesul celor neautorizati, fie ei si din familie.

La Eforie este un motel ce are ceva intelegere cu asociatii de vanatoare sa gazduiasca straini aflati al vanatoare si le-a dotat camerele cu fisete metalice. A fost si politia in control si n-au mai zis nimic....
violiv
Veteran

Mesajde aghiuta pe 28 Ian 2013, 18:14

violiv scrie:La tine toate persoanele ce locuiesc impreuna cu tine au drept sa umble la arme da' nu-i la toti asa si legea zice sa impiedici accesul celor neautorizati, fie ei si din familie.

Pai la unu' ca mine ma refeream,ca n-oi fi singurul din Romania.
La astia ca noi de ce sa imi bage organu' de vina ca am arma langa pat si nu in dulap?
P.S.
Normal ca daca plecam de acasa bagam armele in fiset.
Sau daca vin musafiri neautorizati,nu lasam armele la vedere.
aghiuta
Veteran

Mesajde Alin3006 pe 28 Ian 2013, 21:54

violiv scrie:La Eforie este un motel ce are ceva intelegere cu asociatii de vanatoare sa gazduiasca straini aflati al vanatoare si le-a dotat camerele cu fisete metalice. A fost si politia in control si n-au mai zis nimic....

Asta pana la urma chiar e o treaba ca lumea, te simti si tu mai in siguranta, pui arma in fiset si nu mai stai cu grija. Dar ce te faci cand motelul, cabana, cantonul sau cortul sau unde mama dracului stai nu dispune de un fiset? Ca un motel unde vin constant vanatori justifica investitia, dar daca voi imi aratati o cabana de vanatoare obisnuita dotata cu asa ceva, mai ales vreuna prin creieri de munte, eu imi scot palaria; e drept ca nici Organu`nu se hazardeaza in creieri de munte, ca nu urca MCV-ul pana acolo!
Alin3006
Veteran

Mesajde paungeorgica pe 29 Ian 2013, 09:22

Alin3006 scrie: Dar ce te faci cand motelul, cabana, cantonul sau cortul sau unde mama dracului stai nu dispune de un fiset?

Cand pleci de acasa iei si cateva hosuruburi, bormasina si seifu, ai ajuns la destinatie cateva gauri, prinzi seiful si ai un sesur linistit. :oops: :oops:
Asta mai lipseste sa fie trecut in lege.
Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
paungeorgica
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde Don pe 29 Ian 2013, 12:59

Ghinda scrie:Nu de alta, dar as fi curios ce fac aia care se duc in Delta? :lol:

Na ca problema asta de care te temeai cred ca s-a rezolvat...n-o sa mai avem ce cauta cu armele
in Delta de acum incolo,si asta nu pentru ca nu gasim fischet metalic acolo!
Don
Veteran

Mesajde dragos13 pe 30 Ian 2013, 20:07

Ba da domnule , scrii pe masina fiset si gata , mai desenezi un lacat doua si e si mai si .
dragos13
Membru activ

Mesajde OVI762 pe 30 Ian 2013, 21:25

Intrebare :astazi,30.01.3013,pot sa tin 10 catruse cu proiectil langa arma(nu in cutia pentru munitie)?Pot sa las piesa a 3-a atasata armei?Pot sa fac LEGAL aceste lucruri astfel incat sa nu fiu nevoit sa mai desfac inca o inchizatoare,sa caut cartuse,sa asamblez arma asta in timp ce un bezmetic imi cotrobaie prin casa?Practic,lucrurile stau altfel :twisted: :twisted: ,intreb doar teoretic.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde OVI762 pe 31 Ian 2013, 22:47

Nimic?Nimic???Intrebarea este cat se poate de serioasa,chiar nu fac misto.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde yoghi pe 01 Feb 2013, 01:08

Da colegu merge !
art 15 lit.b din Norme (alea vechi sau noi sau cum or fi ) HG 130/ 2005
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde OVI762 pe 01 Feb 2013, 02:19

Saru'mana.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde OVI762 pe 01 Feb 2013, 02:30

ART. 15
Munitia destinata armelor letale se pastreaza numai in dulapuri, in casete sau, dupa caz, in compartimente separate fata de cele in care se pastreaza armele pentru care este destinata, cu urmatoarele exceptii:
a) in cazul armelor de aparare si paza, poate fi pastrata impreuna cu acestea o cantitate de cel mult 12 cartuse destinate unei singure arme;
b) in cazul armelor de vanatoare sau de tir pentru care titularul are drept de port si folosire, precum si in cazul armelor de colectie, poate fi pastrata impreuna cu o singura arma dintre acestea o cantitate de cel mult 10 cartuse cu proiectil si 50 de cartuse fara proiectil.

Deci,care este.Am parcurs cat de cat atent textul cu pricina si nu se face referire la piesa a 3-a.DECI,las bock-ul in dulap fara sa scot ceva de pe el,bag si maxim 10 boabe pe langa si il astept pe dobitocul pe care l-a parasit norocul azi-dimineata :evil: :evil: Vorba francezului:SHOOT TO KILL :evil:
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde OVI762 pe 01 Feb 2013, 03:54

Cred ca m-am bucurat degeaba.Art 14,litera b,zice,
(2) Dulapurile sau, dupa caz, casetele prevazute la alin. (1) trebuie sa fie prevazute cu compartimente diferite care sa fie asigurate fiecare cu cate un sistem de inchidere, pentru pastrarea munitiei separat de arme, a inchizatoarelor apartinand carabinelor si, dupa caz, a piesei a treia la arme letale lungi cu tevi basculante. Armele letale lungi cu sistem de functionare semiautomat se pastreaza numai asigurate cu dispozitiv special, omologat in conditiile legii, destinat pentru blocarea tragaciului.

Deci-pot tine 10 boabe langa pusca de 12 pe care o am dar nu pot sa o las cu piesa a 3-a?Poate imi scapa mie ceva,insa eu asa o vad,lua-o-ar dracu de lege.Ziceti si voi :!:
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde OVI762 pe 01 Feb 2013, 04:03

Deci?
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde violiv pe 01 Feb 2013, 09:21

Ai inteles foarte bine: poti tine 10 boabe langa bock dar nu si piesa a treia. Tine 10 boabe langa semi cu glont, pune-i blocator cu cifru si asa esti cel mai aproape de a o utilizare rapid.
violiv
Veteran

Mesajde poemarius pe 07 Apr 2013, 08:04

nebunie totala!!! Eu, la vizarea permisului, am intrebat daca pot tine piesa a treia pe arma si am primit urmatorul raspuns: ,, piesa a treia trebuie ascunsa undeva in locuinta,, . Deci nu impreuna cu munitia din compartimentul separat! Nu mai stiu ce sa cred.
poemarius
Membru activ

Mesajde OVI762 pe 07 Apr 2013, 13:16

,, piesa a treia trebuie ascunsa undeva in locuinta,, . [/quote]

Exact ca in bancul ala:te-au prins vreodata parintii masturbandu-te dupa usa?NU!Ai vazut ce loc bun este?Cum dracu ascunsa pe undeva prin locuinta?Bag pana sub plapuma si ma gandesc ca am ascuns-o?Astia nu sunt in porcii lor.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde yoghi pe 07 Apr 2013, 13:24

daca politistul intrebat de tine a folosit cuvantul ''''ascunsa'''.......este un Prost.

Mai fratilor cand intrebati ceva la politie formulati intrebarea altfel...
tovarasu comisar imi spuneti si mie care este articolul ce descrie/ specifica ........(ce vrei tu ) ?

de multe ori stiti cum e !
asa intrebare ...asa raspuns !
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde Sly_Fox pe 07 Apr 2013, 21:21

Sunt si politisti paraleli cu legislatia. Acest gen de recomandare se facea acum 40 de ani. Stiu si vanatori in varsta, care tineau penele armelor ascunse prin sifoniere, in captuselile hainelor, ca asa le recomandase militia la vremea respectiva. :D

De normele la legea 295 republicata se mai aude ceva? Sau ursul trece, cainii latra...
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde msg pe 07 Apr 2013, 21:39

De normele la legea 295 republicata se mai aude ceva? Sau ursul trece, cainii latra...

Se aude ca s-au intors inapoi la IGP.
Radio sant spune ca vor sa modifice intai legea ...
msg
Membru important

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala!