Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 27 Feb 2020, 05:56

Clasificarea rapitoarelor in Soimarit

Fenomen nou aparut in peisajul cinegetic din Romania . Prin urmare avem cu totii de invatat si discutat despre asa ceva . Sa lasam specialistii sa vorbeasca si sa ne invete si pe noi . Poate peste 3-4 ani legea se schimba si mergem la fazan cu soimul pe manusa !

Moderatori: Peregrinus, Ghinda, goshawkrst

Clasificarea rapitoarelor in Soimarit

Mesajde goshawkrst pe 18 Mai 2013, 18:02

Fiecare specie de rapitoare s-a adaptat de-a lungul timpului in functie de clima, teren si prazile disponibile.

Rapitoarele din familia sorecarilor/acvilelor (buteo, aquila etc...) cum sunt sorecarii comuni europeni (buteo buteo) si sorecarii de coada rosie americani (buteo jamaicensis), dotati de aripi lungi, late si coada relativ scurta, folosesc curentii de aer pentru a se deplasa pe distante importante cu un minim consum de energie, zboruri relativ lente ce le permite localizarea posibilelor prazi din inalt, in general rozatoare / reptile. La fel folosesc puncte dominante, ca de exemplu stalpii, virful copacilor, stanci etc, pentru localizare. Odata ce prada a fost localizata, atacul este in general in picaj din inalt, rareori urmaresc prada.

Imagine
Silueta unui Sorecar ( buteo buteo )

Rapitoarele din familia uliilor (accipiter), cum sunt ulii porumbari (accipiter gentilis), uliul pasarar (accipiter nisus), pasararul de Cooper (accipiter cooperii), pasararul bicolor (accipiter bicolor) etc... spre diferenta de sorecari (buteos), s-au adaptat vinatorii active. Dotati de aripi scurte si late ce le permite o fantastica acceleratie pe distante scurte, o coada lunga ce le permite o agilitate incredibila, se folosesc in primul rand de ambuscade pentru a surprinde prada, in general incearca sa se apropie cat mai mult de aceasta, fara sa fie vazuti, dupa care " explodeaza " accelerand puternic in urma acesteia.

Imagine
Silueta unui accipiter (accipiter gentilis)

Rapitoarele din familia soimilor (falco), cum sunt soimii calatori (falco peregrinus), soimii polari (falco rusticolus), soimul sudic (falco biarmicus), soimuletul de iarna (falco columbarius)... aripi lungi, inguste si ascutite, similare randunelelor, si coada relativ scurta, sunt maestrii aerului. In general vineaza zburand la mare inaltime de unde localizeaza prada pe dedesubt, in general zburatoare, si se lanseaza in picaj. Ajung la viteze extraordinare, soimii calatori fiind cei mai rapizi din lume, pana la +400 km/ora in picaj. In general, lovesc puternic prada in zbor, cu ajutorul ghearelor ascutite, de multe ori intr-un astfel de impact ajung sa amputeze / decapiteze prada in zbor.
In aceasta categorie intra la fel alte specii de soimi, care insa nu sunt adaptati la aceste zboruri din inaltime, cum sunt soimii sacrii (falco cherrug), soimul mexican (falco mexicanus), vinderelul rosu (falco tinnunculus) etc.... soimi ce folosesc mai multe forme de atac, in special cele folosite de sorecari, accipiteri si rareori de soimii adaptati la picajele din inalt.

Imagine
Silueta unui soim (falco peregrinus)

In Soimarit, pasarile rapitoare se folosesc pentru doua stiluri principale de zbor:

1. Zboruri joase - unde rapitoarea se lanseaza in persecutia prazii, direct de pe pumnul soimarului. In general se zboara la iepuri de vizuina si iepuri de camp, si la cateva specii de zburatoare. Se folosesc in special ulii (accipiter), acvilele (aquila) si soimii ce nu zboara din inalt ca de exemplu soimul sacru, vinderelul american etc...

2. Zboruri din inalt - unde rapitoarea se antreneaza sa astepte la mare inaltime, in verticala soimarului, si sa atace prada in picaj, in special zburatoare. Aici se folosesc in primul rand soimii specializati pentru aceste zboruri, ca de exemplu soimul calator (falco peregrinus), soimul polar (falco rusticolus), si aproape toti hibrizii de soim calator sau soim polar. Ataca prada in picaj, se folosesc de viteza superioara si lovesc puternic prada.
Aici am putea vorbi la fel de o sub-categorie, cateva rapitoare ce la fel se zboara din inalt, dar nu se folosesc de picaj si lovitura pentru a ucide prada. Se folosesc de o inaltime superioara, pentru a avea avantaj asupra prazii, dar nu sunt capabile sa ajunga la mari viteze in picaj si sa loveasca mortal, ca cele descrise mai sus. In aceasta categorie intra soimii sacrii, vindereii, la fel sorecarii si acvilele, ce se pot antrena pentru a astepta in verticala soimarului, dupa care initiaza atacuri in picaj pentru a castiga viteza si a urmari prada pe distante destul de lungi. Captura prazii are loc cand aceasta decide sa foloseasca un refugiu, de exemplu intra in coroana unui pom, in tufisuri, se ascunde in iarba pe sol etc....

Sergiu....
Cont INACTIV din 27/01/2015 . Puteti Dezactiva / Sterge acest cont. Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña

Re: Clasificarea rapitoarelor in Soimarit

Mesajde Ghinda pe 20 Mai 2013, 19:06

@Eagleman.

Te rog sa iti tii ironiile acasa. Pentru marea masa a populatiei toti sunt ulii!

MODERATORUL
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 6355
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Clasificarea rapitoarelor in Soimarit

Mesajde goshawkrst pe 05 Iun 2013, 17:17

Am sters toate mesajele ce nu au nimic de a face cu soimaritul.
Sergiu....
Cont INACTIV din 27/01/2015 . Puteti Dezactiva / Sterge acest cont. Sergiu...
Avatar utilizator
goshawkrst
Veteran
 
Mesaje: 2078
Membru din: 15 Feb 2005, 18:43
Locaţie: Cataluña


Înapoi la Vanatoarea cu pasari de prada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori

Publicitate