Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 12 Iun 2026, 19:57

Sauvestre, sa fie adevarat?

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: liviur

Re: Sauvestre, sa fie adevarat?

Mesajde cata79 pe 20 Mar 2011, 18:00

Don scrie:Expresia a rezultat din stergerea cuvantului 'prieten'(era cam mult spus) si inlocuirea lui fara a mai modifica
restul,cerea un efort prea mare!
30-06 folosesc si eu(in general) dar in stuf(aici,in Dobrogea,se vaneaza mult in 'plantatiile' de stuf) prefer semi
lisa si proiectil unic,multa lume procedeaza asa pe aici,conditiile efective au cam impus solutia asta.

Sa sti ca nu eram ironic cand iti apreciam expresia folosita, asta ca sa fim lamuriti(am invatat, de cand sunt membru pe acest forum, ca e bine sa lamuresti chestille astea, cu toate ca, daca imi permiti sa spun asa, sunt sigur ca nu faci parte din acei "sensibili").Inteleg perfect utilitatea unei semi lise cu proiectil unic in plantatiile de stuf, dar in cazul meu este vorba de tufe de spini si paduri dese de fag si/sau stejar, acolo unde o teava lunga nu face altceva decat sa te incurce.Mi-a parut bine sa conversam, chiar si asa virtual, te salut.Waidmannsheil!
cata79
Membru important

Locaţie: Alba-Iulia

Mesajde Don pe 20 Mar 2011, 19:02

Si eu m-am bucurat de conversatie!
Privitor la vanatoarea de mistret 'la stuf' iti recomand sa o incerci macar o data in 'cariera' de vanator,te
umple de adrenalina,mai ales urmarirea vanatului ranit prin poteca facuta de el prin stuf,vizibilitatea este
extrem de limitata,nu stii ce te asteapta in urmatorii metri-vanez in aceeasi masura si la padure,dar ca
intensitate a trairii nu se compara!
Zile frumoase!
D
Don
Veteran

Mesajde cata79 pe 20 Mar 2011, 23:48

Acum am vazut ce am scris: "mi-a parut bine de conversatie...", vroiam sa spun ca mi-a parut bine de cunostinta si ca mi-a facut placere conversatia cu tine, dar la momentul la care scriam cu o mana il tineam ocupat pe baietelul meu si cu cealalta scriam mesajul si asta a rezultat.Daca voi avea ocazia voi incerca vanatoarea la "stuf", mai ales la mistret, vanatoare care de altfel mi-e cea mai draga, indiferent de locatie.Waidmannsheil!
cata79
Membru important

Locaţie: Alba-Iulia

Mesajde iliealexandruionut pe 17 Ian 2014, 16:06

daca ar fi ca comparam energia lui sauvestre la plecare(4373l!!!) cu a unui 30-06 potent (rws 13g uni classic-4057j) este lesne de inteles de ce unii dau atatia bani pe 12/76 !in plus cred ca este singurul (desi nu am mare experienta) ,,unic,, cu care te poti intinde la 100m cu incredere!..

numai bine tuturor!
citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
iliealexandruionut
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 17 Ian 2014, 18:55

Energiile acestea sunt la gura tevii, ca la 100 metri increderea nu mai este asa mare. In plus precizia este net superioara in cazul unui 30.06 lansat dintr-o ghintuita, fata de Sauvestre lansat din lisa. Daca se mai trage si din lisa fara aparate de ochire dedicate, doar pe sina si bumbul metalic,atunci 8 vanatori din 10 nu vor reusi sa loveasca o tinta de dimensiunea unui godac.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde iliealexandruionut pe 13 Apr 2014, 14:19

ai dreptate sly_fox dar trebuie sa recunoastem cu totii la unison ca acest proiectil unic,la padure,dintr o teava dedicata poate fi de multe ori mai eficient ca un 30-06/13g...bat internetul in lung si in lat,cand ies pe teren fac tot felul de experimente si pot afirma asta fara sa cad in ridicol...deocamdata doar cei de la remington cu al lor premier core lokt ultra 12/70.25g,579 m/s si 4184l(!!!!!)mai pot emite ceva pretentii la acest capitol!!..pret=cca 20 ron..am tras din fabarm ul meu 3 buc din acest proiectil,rezemat,copac aflat la 75 de pasi iar proiectilul a intrat fix 11 cm masurati...teava 76,choke 2...zic eu ca e ,,big deal''.

cu respect!
iliealexandruionut
Veteran

Mesajde violiv pe 14 Apr 2014, 07:39

Pacat ca citesti cu mare atentie numa cifrele.
Daca ai fi citit tot ce scrie la cartusele Remington dedicate tevilor lise prevazute cu ghinturi ai fi remarcat ca nu se recomanda tragerea lor prin tevi cu socuri mai stranse de cilindric. Proiectilul cel micut este imbracat intr-o "camasa" de plastic dur, facuta sa se infiga in ghinturi si sa imprime proiectilului o miscare de rotatie, spre deosebire de Sauvestre care este imbracat in plastic moale, facut sa treaca prin orice socuri, chiar si cele stranse.

In plus, valorile la gura tevii sunt una iar cele la 25/50/75 m sunt cu totul altceva. Unicele din lisa pierd viteza consistent de tot si valorile de energie se injumatatesc si mai iute, cele mai multe ajung la jumate din energia la gura tevii pe la 50 m.

De oarece vreme a aparut ceva si mai "energic": Brenneke Opal Magnum

http://www.brenneke-munition.de/cms/679.html?&L=1

cu peste 5000 J la gura tevii si peste 3000 la 50 m, dintr-un proiectil de peste 40 g.....cred ca le bate pe toate la "cifre". Da un ochi si la restul gamei de la Brenneke .... sunt multe chestii "interesante".

Oricum le-ai intoarce pe toate fetele, daca ai posibilitatea sa ajungi la "glont" mai bine uiti de unice. Cateva sute de m/s in plus ale glontului ajuta nu numai la partea de energie ci infinit mai mult la partea de corectie de ochire, adica la plasarea unui foc mai aproape de zona tinta cu mai mare usurinta.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde iliealexandruionut pe 17 Iun 2014, 11:52

ai dreptate in ce ai spus mai sus si chiar am citit mult dupa postarea ta.cat despre glont eu zic ca mai am ceva sezoane de iesit in camp pana sa fac pasul....pe urma ori ma opresc la blaser r8 professional leather succes ori la blaser r8 professional succes 30-06( :lol: :lol: :lol: :lol: ).

cu respect.
iliealexandruionut
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 17 Iun 2014, 15:13

Altul chitit pe Blaser. :mrgreen:
Ce naiba au facut astia,au descantat pustile de ii atrag pe toti precum pisica la smantana?
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde biriuck pe 17 Iun 2014, 21:01

@iliealexandruionut daca tot mai stai cateva sezoane pana treci la glont poate ca uiti r8-ul ala ca apare cine stie ce r16 pana atunci :lol:
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Mesajde iliealexandruionut pe 03 Iul 2014, 19:10

hmmm ai dreptate da blaser e ....mercedes...deci cum o fi treaba tot blaser vreau!!
iliealexandruionut
Veteran

Anterior

Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante