Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 26 Apr 2026, 04:45

Lisa pentru talere si vanatoare

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

Re: Lisa pentru talere si vanatoare

Mesajde OVI762 pe 19 Feb 2014, 18:20

Cat tine de dezavantajele ei, mi se pare foarte grea, poate mai grea decat un MP 27. Teoretic are 3.4 kg, practic la ultima iesire am facut o "febra la coaste"(asa s-a exprimat doctorul pe intelesul meu) care m-a necajit 2 zile.

27-le meu are 3454grame in pielea goala.Nu mi se pare grea la 100 si ceva de kile cat am in viu,insa cand am pus mana pe sv10...alta viata.Dar asta este alta poveste.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 19 Feb 2014, 19:15

violiv scrie: Intai invata sa tragi - pentru asta trebe cea mai potrivita arma si cea mai comoda - apoi vei putea sa tragi si tu cu orice arma iti pica in mana ca @Sly_Fox. Am si eu un amic care poate asta. Cu toata adevarata lui maiestrie, am vreo doua arme in dulap cu care n-a reusit sa nimereasca nimic si nici nu mai vrea sa se atinga de ele ca nu cumva sa-l strice ....

Nici eu nu am reusit sa trag decent chiar cu tot ce mi-a picat in mana. Am tras si cu arme ce nu s-au potrivit neam,cu toate ca m-am chinuit sa tintesc atent. Un bock turcesc,cu un nume ciudat,avea un pat imposibil,trebuia sa fi diform pentru a trage cu el. Alta arma cu ''probleme'' a fost o veche Breda semi-automata,fara sina,doar cu bumb metalic in varf. Nici cu asta nu m-am impacat.Hai cateva focuri acolo mai merge,dar ca sa vanez cu ea nu as fi putut.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde ikonet pe 20 Feb 2014, 19:44

violiv scrie:Uite-o:
viewtopic.php?f=124&t=13873
Nu mai sta pe ganduri.

Am vazut, nu ca ezit dar dupa ce tema am cred ca trebuie sa mai studiez putin, nu sunt extrem de multe in categoria asta dar sunt cateva, am sa sun totusi sa vad de unde este poate am noroc sa fie in apropiere.

ps mai am de asteptat autorizatia intre timp
ikonet
Nou membru

Locaţie: bucuresti

Mesajde geany pe 20 Feb 2014, 21:19

Sa vandut colegu,a inlocuit-o un browning bock b525 care nu o sa o vand nici-odata o arma de vis.
geany
Membru activ

Mesajde geany pe 20 Feb 2014, 21:37

@ikonet un sfat,daca imi permiti pot sa iti dau daca vrei sa ti ei o arma semi-automata,orienteazate catre fabarm xlr5 compozit,sau un bock,browning b525 sau browning cynergy nu o sa iti para rau. :)
geany
Membru activ

Mesajde violiv pe 20 Feb 2014, 23:35

geany scrie: browning bock b525 pe care nu o sa o vand nici-odata ... o arma de vis.

Niciodata sa nu spui niciodata 8)
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Sly_Fox pe 20 Feb 2014, 23:46

Si nu stiu cum se face ca atunci cand spui ca nu o sa faci niciodata un lucru,il vei face intr-un timp foarte scurt.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde geany pe 21 Feb 2014, 13:29

intentionez sa pastrez arma aceasta ceva mai mult timp pentru ca imi vine bine. :D
geany
Membru activ

Mesajde Sly_Fox pe 21 Feb 2014, 19:19

E asa da,acum te credem pe cuvant. :D
Sly_Fox
Veteran

Mesajde ikonet pe 23 Feb 2014, 20:52

Astazi am avut ocazia sa trag cu o semi automata Luigi Franchi un model achizitionat din cate am inteles cu 6-7 ani in urma, imi venea incredibil de bine indiferent daca ma pregateam sa trag in aer sau intr-o tinta la sol. Nu parea usurica dar cu 4+1 cartuse suficient de echilibrata incat sa epolezi foarte usor fara corectii dupa fixarea pe tinta.

Mi-a placut mult usurinta de a ajunge la momentul de tragere, tinta a fost un patrat de lemn de aproximativ 1m/1m din scandura pe care l-am ochit din primul foc in centru la o distanta de 35m, cu alica B&P de 12/67 36g. Reculul chiar nu a deranjat, fata de lisa de care v-am povestit prima data, dupa 10 focuri nu resimt absolut nimic si am avut doar un tricou si un hanorac subtire, iar patul nu mai are demult o amortizare buna, practic plasticul este super intarit ca si lemnul.

Ca sa raman pe subiect pana acum am in target de probat sau vazut macar urmatoarele:
- Benelli Supervinci Black 12/89
- Browing Maxus Stalker 12/89
- Beretta A400 Xtreme Unico Synthetic 12/89
Ma gandesc la camera de 89 pentru a putea a avea o plaja mare de munitie, in plus banuiesc ca si reculul resimtit la munitie sub 89 va fi semnificativ redus din moment ce arma este gandita sa absoarba socuri atat de mari, orice opinie poate ajuta in acest sens.

... sper sa nu postez "tampenii" si sa stric topicul, daca o iau pe aratura sa-mi spuneti!

ps am facut poze insa tinand cont de modalitatea de postare am sa renunt sa urc in alta parte
ikonet
Nou membru

Mesajde NicuNicuta pe 23 Feb 2014, 21:41

ikonet scrie:Ma gandesc la camera de 89 pentru a putea a avea o plaja mare de munitie, in plus banuiesc ca si reculul resimtit la munitie sub 89 va fi semnificativ redus din moment ce arma este gandita sa absoarba socuri atat de mari, orice opinie poate ajuta in acest sens.

Sunt si eu foarte curios despre capacitatile unei arme cu camera de 89 in ceea ce priveste reculul si nu numai. Poate ca reculul ar putea fi diminuat prin prisma greutatii marite a armei. In schimb am mai auzit ceva legende cum ca folosirea cartuselor de 70 in camera de 76 sau 89 ar "strica teava", nu am reusit sa primesc o explicatie logica, inca.
Cu Stimă,
Nicolae
NicuNicuta
Membru important

Mesajde Sly_Fox pe 23 Feb 2014, 23:26

O arma cu camera de 89 este inutila. Prin nicio tara din Europa asemenea constructii nu au prins la vanatori.
Asemenea arme au fost gandite pentru SUA,in special pentru vanatoarea la curcan salbatic.
Habar nu am de ce un vanator ar alege sa traga cu un cartus de calibrul 12/89, ce contine peste 60 de grame de alice,cartus ce da un recul mai mult decat nesuferit chiar si din arme grele,prevazute cu talpi antirecul destul de groase.
Asemenea incarcatura este mai potrivita calibrului 10,decat calibrului 12. Este ca si cum ai trage 40 de grame din calibrul 20,calibru pe care logic un vanator l-ar achizitiona pentru tragerea lejera,cu incarcaturi reduse de alice.
Am tras cateva asemenea bombe dintr-o semi si pot spune ca in scurt timp,datorita zgomotului am capatat o migrena nasoala,pe langa senzatiile de lovituri de copita in umar.
Cum majoritatea armelor semi moderne sunt destul de usoare,va imaginati cam ce se intampla cu vanatorul.
Multi au luat arme cu camera de 89,dar trag cu cartuse de 70. Nicio problema,nu se strica nicio teava. Numai ca mie nu imi prea place aceasta combinatie. Trebuie sa ne bazam prea mult pe bura,care trebuie sa fie una de top,perfect etansa. Si nu intotdeauna cartusele sunt dotate cu bure de top.
Acum fiecare isi alegea arma si configuratia dorita,insa eu unul nu as lua o arma cu camera supermagnum sa trag cartuse supermagnum si nici cartuse normale. Am eu niste bazdaganii in cap care imi spun ca nu este cea mai potrivita combinatie.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde OVI762 pe 24 Feb 2014, 05:48

Ca sa nu mai vorbim de pretul destul de mare al acestor cartuse si de faptul ca nu le vei gasii pe orice drum.Nici mie nu mi-au placut cum bubuie si cum dau cu copita si in plus de asta curcani in salbaticie nu prea sunt pe la noi,iar pentru aia din curte sau aia din supermarket ajunge un tub de 70 cu varf si indesat.Ca sa te lamuresti singur,cauta de trage cu arma vreunui prieten cu bombe d'astea si te lamuresti singur ce si cum.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde Clujeanul pe 24 Feb 2014, 08:36

@ikonet,

Colegule, chiar crezi ca poti mai mult decat ce iti da o arma cu camera de 70?
Ce sort anume de munitie cauti si nu gasesti?
Pentru ce aplicatie nu te poate satisface arma cu camera mai putin lunga?

Mai gandeste-te.
Clujeanul
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde ikonet pe 24 Feb 2014, 11:30

ikonet scrie:banuiesc ca si reculul resimtit la munitie sub 89 va fi semnificativ redus din moment ce arma este gandita sa absoarba socuri atat de mari, orice opinie poate ajuta in acest sens.

Intrebarea este daca o arma construita pentru camera de 89 arbsoarbe reculul unui cartus de 76 mai bine decat o arma construita pentru camera de 76? Faptul ca ai si optiunea de a trage si cartus de 89 nu vad un dezavantaj la arma, desii nu este o munitie des intalnita ai totusi posibilitatea daca se iveste ocazia sau necesitatea.
ikonet
Nou membru

Mesajde vanatorul dibaci pe 24 Feb 2014, 14:28

ikonet scrie:
ikonet scrie:banuiesc ca si reculul resimtit la munitie sub 89 va fi semnificativ redus din moment ce arma este gandita sa absoarba socuri atat de mari, orice opinie poate ajuta in acest sens.

Intrebarea este daca o arma construita pentru camera de 89 arbsoarbe reculul unui cartus de 76 mai bine decat o arma construita pentru camera de 76? Faptul ca ai si optiunea de a trage si cartus de 89 nu vad un dezavantaj la arma, desii nu este o munitie des intalnita ai totusi posibilitatea daca se iveste ocazia sau necesitatea.

Armele semiautomate au mai multe principii de functionare ( inertial-.imprumut de gaz sau reculul lung al tevi)in functie de acesta simti mai mult sau mai putin reculul .
Daca vrei un raspuns franc -o arma construita cu camera de 89 -va avea acelasi recul ca si una dedicata cu camera de 76 -daca vei folosi sa zicem un cartus de 70 sau 76.
Sincer deocamdata nu cred ca ai nevoie de camera de 89 -
vanatorul dibaci
Veteran

Mesajde NicuNicuta pe 24 Feb 2014, 16:39

viewtopic.php?uid=9025&f=124&t=13901&start=0

o Urika la 700 de euro ... calda
Cu Stimă,
Nicolae
NicuNicuta
Membru important

Mesajde DART pe 24 Feb 2014, 18:22

Consider ca o semiautomata trebuie sa fie o a doua arma cu alice...o arma folosita pt. vanatoarea la pasaj.Nu cred ca pe termen lung folosirea ca arma ”unica” este cea mai ”fiabila” alegere...mai multe piese mai multe ”hibe”.Chiar si asa o astfel de arma are avantaje de netagaduit.Oricare ar fi alegerea trebuie stiut ca fiecare arma va avea avantaje si dezavantaje...important este sa le constientizezi si sa vezi cu care dezavantaj poti convietui mai bine.
Raman la parerea ca o suprapusa ar fi o alegere mai buna pt. o prima arma... chiar daca o juxtapusa este o arma mai...vanatoreasca :D .
DART
Veteran

Locaţie: Timisoara

Mesajde violiv pe 25 Feb 2014, 07:56

vanatorul dibaci scrie:
ikonet scrie:

Armele semiautomate au mai multe principii de functionare ( inertial-.imprumut de gaz sau reculul lung al tevi)in functie de acesta simti mai mult sau mai putin reculul .
Daca vrei un raspuns franc -o arma construita cu camera de 89 -va avea acelasi recul ca si una dedicata cu camera de 76 -daca vei folosi sa zicem un cartus de 70 sau 76.
Sincer deocamdata nu cred ca ai nevoie de camera de 89 -

Nu-i chiar asa. Depinde de fabricant. Unii au intre arme doar diferenta de camera, pastrand restul aproape identic, inclusiv masa armei. La astia chiar ca nu-i nicio diferenta. Poate una infima data de un varf de presiune initiala putintel mai mic. La altii diferentele sunt mai mari si se simt mai ales la masa armei - normal ca reculul resimtit va fi mai mic tragand dintr-o arma mai grea, surioara mai mare.

Eu cred ca o "garnitura" completa ar trebui sa contina o semi de 12 moderna, capabila sa traga mult, lung, "tari", oricand; un bock de 16 si o juxtapusa de 20 sau chiar mai mic. :twisted:
violiv
Veteran

Mesajde Don pe 25 Feb 2014, 08:47

O alta combinatie total "acoperitoare" ar putea fi cea dintre o semi si o ultralight in cal 12(usoara ca 20,cu avantajul eficientei lui 12).
Ca si Dart,cred in destinatia speciala a semi si in faptul ca va deveni a doua arma,ca achizitie consider insa ca ar trebui sa fie prima,atat pentru faptul ca investesti mult mai putin pentru a procura calitate dar,mai ales,pentru posibilitatea de a regla avantajul si caderile,ceea ce-ti permite sa te lamuresti ce ti se potriveste in vederea achizitionarii basculantei.
Don
Veteran

Mesajde tehărău pe 25 Feb 2014, 11:06

Don scrie:O alta combinatie total "acoperitoare" ar putea fi cea dintre o semi si o ultralight in cal 12(usoara ca 20,cu avantajul eficientei lui 12).
Ca si Dart,cred in destinatia speciala a semi si in faptul ca va deveni a doua arma,ca achizitie consider insa ca ar trebui sa fie prima,atat pentru faptul ca investesti mult mai putin pentru a procura calitate dar,mai ales,pentru posibilitatea de a regla avantajul si caderile,ceea ce-ti permite sa te lamuresti ce ti se potriveste in vederea achizitionarii basculantei.

In primul rand, salutari cu drag!

Apoi, daca si dumneata incepi cu semi..., intru la idei!
@violiv a sustinut de la inceput, nimic de comentat!
Dar cred ca am citit de curand ca si @ Sly a scris ceva pro... :roll:
Adica sa inteleg ca ar trebui sa cer sa trag cu una si sa vad cum e??? :evil:
Credeam ca taberile beligerante sunt clare si nu e loc de admistitiu :mrgreen:
Nu poare omul sa decida ca s-a linistit cu achizitionalile ca trebuie sa-i rasuciti un pic cheita... :? :cry:
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde DART pe 25 Feb 2014, 11:51

:) :D :lol: :mrgreen:
DART
Veteran

Locaţie: Timisoara

Mesajde ikonet pe 25 Feb 2014, 12:19

Incerc sa incarc ceva poze cu Luigi Franchi din care am tras:
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
ikonet
Nou membru

Mesajde tehărău pe 25 Feb 2014, 12:20

DART scrie::) :D :lol: :mrgreen:
pe naiba!

E fix asa: cum te asezi pe canapea, stii tu pozitia aia relaxanta, picior peste picior si cu o mana in lungul spatarului, si-ti zici hai ca m-am linistit, de acu' am cu ce, trebuie sa-si bage raul codita si sa te zgarme un picut... Si s-a dus linistea!!!! Si ce- i mai naspa decat sa vinzi, fa hartii, studiezi ce vrei, cauti unde-i mai bun pretul, fa hartii, cumpara, stai sa vezi ca dincolo era mai ieftin, fa hartii, poligon, stai sa vezi ca aia veche era mai buna, stai sa vezi ca am vazut la ala una care imi placea mai mult da' n-am stiut de ea, na ca am cazut si i-am futut patul si era noua...

Doar ce ai trecut si tu prin astea...

:evil: :evil: :evil: :evil:
tehărău
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 25 Feb 2014, 13:17

tehărău scrie:Apoi, daca si dumneata incepi cu semi..., intru la idei!
@violiv a sustinut de la inceput, nimic de comentat!
Dar cred ca am citit de curand ca si @ Sly a scris ceva pro... :roll:
Adica sa inteleg ca ar trebui sa cer sa trag cu una si sa vad cum e??? :evil:
Credeam ca taberile beligerante sunt clare si nu e loc de admistitiu :mrgreen:

Eu sunt,asa cum bine ai remarcat,un adept al clasicelor,suprapuse sau juxtapuse nu conteaza. Insa as fi un beleuz daca as sustine ca astea clasice sunt singurele arme adevarate si ca semi sunt niste panarame.
Este drept ca le-am numit parmace sau toiage ciobanesti,dar asta in gluma,tinand de aspectul lor.
O semi moderna,cu pat ergonomic,fabricata de un producator mare,este o arma pe care te poti baza,fiabila,usoara,cu care poti achizitiona tinta rapid si trage in timp scurt.
Ce ma enerveaza la unii vanatori cu semi,ca uneori isi pun prelungitoare la magazie,baga chiar si 8 cartuse,apoi incep sa ia iepurele la rost de pe la 100 de metri,tragand chiar si cand acesta se afla in fata altor vanatori aflati in stand. Este o incalcare a legii si a bunului simt. Daca ai ghinionul sa te aflii intre doi din astia,nu mai apuci sa tragi vreun foc de arma.
De ce nu vanez cu semi,pai din mai multe motive:
-nu imi place design-ul acestor arme
-nu pot verifica interiorul tevii dupa fiecare foc tras. Eu am un reflex privind aceasta operatie,ma uit de fiecare data pe tevi,mai ales ca am mai avut unele surprize.
-nu ma impac cu pozitionarea sigurantei. Eu sunt invatat sa tin arma asigurata,fie ca stau in stand,fie ca merg la sarite,cu cainele de aret. Cand apare vanatul in scurt sau este ridicat de catre caine,epolez,actionez siguranta si pe urma trag,si totul intr-o succesiune rapida,intrata in reflex.
La semi nu as reusi acest lucru,avand in vedere pozitionarea sigurantei.Pana as gasi eu butonasul pozitionat in garda tragaciului,se duce naiba vanatul.
-intretinerea. Mi se pare mai complicata la semi. Mi-e urat sa stau sa desfac arma din incheieturi,chiar daca in practica nu ar fi cine stie ce mare scofala.
-ciclarea inchizatorului. La primele focuri ma feream de cartusele ejectate,de fapt era un reflex involuntar,iar asta insemna lipsa de concentrare asupra tintei vizate. Acum m-am obisnuit,insa tot nu imi place sa imi clantane inchizatorul in ureche si sa zboare cartusele prin fata.
Cu toate acestea sunt persoane care nu sunt deranjate de problemele expuse mai sus,in acest caz o semi fiind perfect compatibila pentru vanatoare.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde violiv pe 25 Feb 2014, 13:25

E o Franchi AL 48, arma care functioneaza pe baza reculului lung al tevii: in momentul focului teava reculeaza cu tot cu inchizator pana la capatul cursei catre inapoi, acolo se desface de inchizator, acesta ramane pe loc iar teava pleaca aspre inainte, se ejecteaza tubul ramas prins de inchizator iar cand teava a ajuns la capatul anterior al cursei porneste si inchizatorul dupa ea si incarca un nou cartus - acelasi sistem ca la primele Browning Auto 5.
Pentru ca in timpul in care ar trebui sa simti reculul acesta se descompune in cateva "segmente" diferite senzatia resimtita e mai mica chiar daca arma e usoara si dupa standardele de azi.
Insa modelul e unul de pe vremea buncicilor si poate trage corect maxim 36 g din ziua de azi, orice mai mult de atat o poate face bucatele repejor .... masa mica a armei e obtinua si pe seama unei carcase de aliaj usor foarte finuta. Se fabrica fara incetare din 1948 incoace dar in ultimii ani numai in cal. 28 tocmai pentru ca a devenit foarte limitata in utilizare odata cu aparitia munitiilor moderne pentru cal. 12 si 20.
Ti-a placut sa tragi cu ea si pentru forma particulara a patului, cu linie mult mai coborata decat a armelor moderne.

@Sly - daca vrei totusi sa folosesti o semi, sa n-auzi inchizatorul, sa nu vezi tuburile zburand, sa nu simti reculul si sa o dai copiilor s-o curete fara grija c-o sa ramana o sacosa de piese exista varianta VINCI :twisted:
violiv
Veteran

Mesajde tehărău pe 25 Feb 2014, 14:49

violiv scrie:VINCI :twisted:

:D :D :D :D :D

Pentru cine citeste forumul demult, asta e umor 100%!

Traiasca dom'doctor!
tehărău
Veteran

Mesajde ikonet pe 25 Feb 2014, 15:11

violiv scrie:Eu cred ca o "garnitura" completa ar trebui sa contina o semi de 12 moderna, capabila sa traga mult, lung, "tari", oricand; un bock de 16 si o juxtapusa de 20 sau chiar mai mic. :twisted:

Cam asa m-am gandit, pentru inceput o semi care sa-mi "vina" bine si apoi o clasica, multumesc pentru informatiile referitoare la Franchi, detinatorul oricum nu stia mai nimic despre ea.

Savurez toate posturile, acum sunt calare pe semi... dintr-o data ma razbeste frumusetea unei clasice, multumesc birocratiei ca-mi lasa timp de gandire suficient, ramane sa aleg intelept ce se potriveste mai bine cu mine.
ikonet
Nou membru

Mesajde Sly_Fox pe 25 Feb 2014, 15:18

ikonet scrie:Savurez toate posturile, acum sunt calare pe semi... dintr-o data ma razbeste frumusetea unei clasice, multumesc birocratiei ca-mi lasa timp de gandire suficient, ramane sa aleg intelept ce se potriveste mai bine cu mine.

Descaleca de pe semi si lasa-te razbit de frumusetea unei clasice. :D
Sly_Fox
Veteran

Mesajde drmarius pe 25 Feb 2014, 15:56

ikonet scrie:Cam asa m-am gandit, pentru inceput o semi care sa-mi "vina" bine si apoi o clasica, multumesc pentru informatiile referitoare la Franchi, detinatorul oricum nu stia mai nimic despre ea.

Savurez toate posturile, acum sunt calare pe semi... dintr-o data ma razbeste frumusetea unei clasice, multumesc birocratiei ca-mi lasa timp de gandire suficient, ramane sa aleg intelept ce se potriveste mai bine cu mine.

In general la vanatoare nu prea conteaza alegerea, vanatul cade si cu semi si cel putin lafel de bine cu o basculanta.

Dar in poligon sunt diferente in functie de ce vrei sa faci. In cazul in care doresti o arma sa mergi in poligon sa tragi in talere dupa munca sau in weekend cu prietenii pentru relaxare ... nu prea conteaza alegerea. Te poti distra si cu o basculanta cu o singura teava. Insa daca esti cu adevarat pasionat de tir, vrei sa faci performanta, stai cu orele pe youtube sa vezi olimpiade ... este 100% altceva. In acest caz exista un singur drum care necesita un start corect.
drmarius
Membru important

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Arme de vanatoare lise