Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Alegerea primei arme si a calibrului
94 mesaje • Pagina 2 din 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiSalutare tuturor.
Mda, … Imi permit sa zic, … In actualul context, mor de rusine ca sunt mai din Vest-ul tarii. Domnul @Talli, vad ca este incepator la multe, in primul rand la maniere, nu in ultimul rand si la limba Romana, iar ca temperament, control al "neuronilor" (in cazul fericit, ca poseda asa ceva),..., fereasca Dumnezeu sa avem un asemenea coleg.
Re: Alegerea primei arme si a calibruluilipseste omul o zi si pierde tot farmecul
![]() ![]() ![]() ![]() -------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Re: Alegerea primei arme si a calibrului
Nu e cazul, tarani prosti sunt peste tot! Desi cand aud asta cu Miticii mi se urca sangele la cap. Cat de retard sa fii ca, dupa ce pui o intrebare complet imbecila, sa crezi cu toti care raspund pe ditai forumul sunt prosti si tu esti destept? No, meri in p...a, ca sa-ti sune familiar! Ca Miticii sunt la butoane din pacate. ![]()
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiPS. Nataraul e history, insa topicul ar fi bine sa ramana, poate invata alti prostovani care e limita naroziei pe acest forum.
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiCalmati-va domnilor....si hai sa ne curatam armele.
![]() @sean- mi-a cam murit rabdarea vizavi de puleti de astia care nici nu au iesit pe gaura si se dau guru. Aviz si altora!!! Mr Idiot habar nu avea ca tanga intra in cur ca el pe forum, fara buna ziua, nicidecum in p..... ![]() cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Colegule, nu-ti bate capul...astia e multi si e pe peste tot, Ca mama lor e mereu gravida.... cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiNi la el ma! Ce aprig fu! Mic s-al dracu!
![]() ![]() Life is hard.It's harder when you're stupid. John Wayne
Dar tu Alin, parca esti Mitic ......doar prin adoptie ![]()
Prin transfer, ca la fotbal..... Nu vrei sa stii cat au platit ca sa-l aiba. cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiDa, de la Dacia Unirea Braila, coleg cu Banel !
![]() ![]() MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiDin placate sunt multi vanatori incepatori printre noi care n-au apucat sa puna intrebari pe forum...si sunt colegi cu noi .Ideea e ca cine doreste sa devina vanator trebuie sa studieze putin ,codul de etica,manualul ,forum,iar ulterior cine are intrebari de pus sa le puna. Cartea te formeaza,ca nu ne-am nascut toti invatati...cine nu invata la oi
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiSalutare tuturor.
Stimate coleg @marc 12/76, asa este cum spui, si eu sunt nou pe aici, cum dealtfel, vad ca si tu esti. Frecventez acest forum de peste un an de zile, si sunt membru din vara, dar incerc sa aplic motto-ul unui coleg de forum, ...., "citeste mult...invata...si apoi incearca", ..., sunt foarte multe topicuri destinate noua incepatorilor, ..., trebuie doar sa citim, sa "compilam", si ulterior sa punem intrebari pertinente, la care in mod sigur vom primi raspunsuri la fel de pertinente, ..., sunt o seama de veterani aici, care chiar au si veleitati de dascal, ..., ti se explica pana pricepi, nici mai mult nici mai putin, chiar si in acest topic, vad ca "profesorul" @Violiv a incercat sa faca o traducere din romana in romana, cat se poate de plastica, pentru "narodul" in cauza. Dar, este firesc, prima data, sa citesti, sa cauti in topicurile existente, nu sa astepti sa ti se dea pe tava, fara sa depui nici un pic de munca, ..., asta trecand peste modul de abordare si temperament,..., Cele bune. 22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiÎți urăm baftă la examenul pentru dobândirea calității de vânător care suntem convinși că-l vei lua. În ce privește arma la care să aspiri,sfatul este să începi totuși cu o lisă pentru acomodare. Referitor la carabină, pot să-ți spun din proprie experiență că pentru rezultate în teren trebuie mult poligon, multe cartușe trase , într-un cuvânt să-ți cunoști foarte bine arma. Cu timpul poate se mărește și distanța de tragere.Multă baftă!
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiEu sper ca totusi sa pice examenul, vizita medicala....orice.
;;;nu de alta, dar nu peste tot sunt gropi in care sa fii safe cu asa vecin de stand cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiMultumesc, foarte frumos pentru urari, @florinsarca.
Mea culpa! Suntem intr-o mica eroare, din vina mea. Poate, pentru ca nu m-am prezentat la intrare. Insa profilul imi este la zi,... Sunt vanator cu acte in regula, inca din momentul cand m-am inscris ca membru pe forum,... Incerc sa compensez acum greseala, cu scuzele de rigoare. Ma numesc Alexandru, sunt vanator incepator, din primavara anului trecut, ..., bantui pe meleagurile Clujului, ..., am inceput cu o lisa 12/76 Benelli M1, care imi este draga in continuare, ..., si mi-am si imbunatatit intre timp arsenalul,... Inca o data scuze de confuzia creata. Toate cele bune. 22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiAmu, no, amu, ..., sa zic ca Ardeleanu,..., eroarea cred ca este si mai mare, ..., cred ca nu stim, care cui ne adresam , ..., si ce vrem sa transmitem,...
![]() 22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiDragilor, mult prea mult testosteron de "mistret" in acest topic.
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiSi totusi
Omul a intrebat ceva;cam stramba intrebarea dar pt ca este pusa de un viitor candidat la examenul de vanatoare Nu este de Neinteles. Un raspuns in gluma este ok dar altele cu ""mars in pustii"" si salamul din frigider"" sunt mai pe linga ""inteligenta vanatorului"" pomenita mai sus. Sa fiu sincer omul a raspuns elegant la trimiterile voastre.Am vazut ca e practica ,sa fie marginalizat un nou venit care nu pune intrebari perfecte. 400m e problema? pai el si 50% din vanatori confunda distanta "vazuta" cu cea masurata care sigur era numai 200m carabina universala? pai de unde sa stie el ca valoarea cartuselor trase pt antrenament la calibru mare este peste valoarea unei arme calibru mic. Etica la 400m?pai vedeti topicul cu ""de ce am devenit vanatoori"" greseli ale incepatorilor?? Astazi a venit un client cu permis din 2002 ;ca el are o carabina magnum si vrea caruse"" mai mici"".Am intrebat de gramaj dar el ""Nu ! alea mai scurte"".a doua arma era o ""automata de 12 cara da drumul la trei focuri o data"" Astia merita alergati cu batul si nu incepatorul! "" Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Cu conditia ca luneta sa o bagi in teava,in fata cartusului ![]() Acum vazui topicul si nu mai pot de ras,pacat ca ati usuit cetateanul cu pricina asa rapid ,ca de cand era Robertica viu nu m-am mai amuzat asa. Ps Yoghi,ala cu semiautomata o avea vreun soi mai acatarii de arma,drilling semiautomat cu 3 tragace,si stie omul ce zice ![]() este in noi
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiTrist, stimate coleg @yoghi, ..., insa in opinia mea, din asemenea specimene de incepatori, cresc specimene de "vanatori", ca si cel pe care l-ai exemplificat tu, ..., nu pot sa imi explic, ce stagiatura au facut, si nici cum au promovat examenul, ...
Iata o intamplare similara. La cateva luni, de cand eram promovat vanator, eram cu un coleg mai vechi de breasla, intr-un magazin de specialitate, ..., analizam noi, ce munitie este la dispozitie,..., cand intra un al treilea client, ... : Vanzatorul: Poftiti, va rog? Clientul: Vreau o pusca in 30.06 Magnum. Vanzatorul: Poftim? ![]() Clientul: Nu, da ma duc sa scot. Vanzatorul: Permisul de arma, va rog. Clientul: Poftim! (Il scoate si il da) Clientul: Da, atunci, ceva pusca in 308 Springfield, aveti? Vanzatorul: Nu, asa ceva, nu avem! Vanzatorul: .... 308 este Winchester, iar 30.06 este Springfield, ..., magnum cred ca va ganditi la 300WM, ... Vanzatorul: Dumneavostra, v-ati hotarat, stiti exact ce calibru doriti, la ce vanatoare ganditi sa il folositi? Clientul: Da, sigur CA DA, vreau ceva cu glont TAPAN, ca lisa am demult, ..., dar vad ca in aici nu gasesc nimic din ce caut! ............... Clientul respectiv, pleaca imbufnat. Vanzatorul, catre noi, ![]() ![]() Pe astia, vrei sa-i fugaresti cu bata? ![]() Toate cele bune. 22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
Ce stagiatura au facut? cam de care face toata lumea, vine semneaza cererea, aduce actele necesare la asociatie si se duce la examen cand o fi el. Apoi, hop ca te trezesti cu unu nou la o vanatoare, colegu tau, prospat vanator care o facut stagiatura la grupa ta, da' nu l-ai vazut odata la ochi. Ma sint mandru de stagiatura care am facut-o, si cred ca daca toti ar face cel putin ca mine, ar fi mai putine intamplari urate in aceasta breasla. Un an de stagiatura la grupa la care sunt acum, goana de au sarit capacele ca sa inteleg ce se intampla acolo si prin ce trec oamenii respectivi, in acelasi timp mergeam la sivic in goana cu un paznic de vanatoare; plus alti doi ani de participari razlete la vanatori diverse atat in goana cat si ca asistent in stand. Initial am fost considerat norocos de mentorul meu din stagiatura, pe langa el am mai avut o persoana pe care sa o consult, foarte priceput, foarte multe cunostinte, dar ambii(din ce cunosc) nu au avut arma cu glont, deci mai putin de discutat pe acest subiect. Pe langa asta, am mai auzit si de genu, 16 ca duce mai mult la 12. Nu stiu daca am fost norocoss sau nu, dar dupa doi ani de citit forumul aproape zi de zi, consider ca am multe lacune. Cu Stimă,
Nicolae
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiCred ca baiatului asta ar fi trbuit sa i recomande cineva la inceput o marca de telemetru,poate chiar nu stie unde-s 400 de metrii,mai cred ca vina mai apartine si celor care-l fac vanator fara o bruma de teorie cel putin.
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiAcu' vreo doi ani la o goana la porc stau de vorba cu un coleg vanator posesor de drilling - un Sauer 16 cu 6,5 . Si il intreb cum merge 6,5 in goana, el zice ca merge, si asa din vorba in vorba omul imi spune ca lucreaza la Arrow. Cand mi-a povestit ce calibre se solicita si mai ales pentru ce le solicita "vanatorii" m-am crucit. Da , se cerea si 338 Lapua si 50 bmg si toate calibrele ce fac trecerea la armele cu afet. Eu nu zic acuma sa ne intoarcem la cremene si la pulbere neagra, dar parca daca nu incerci si tu sa te apropii de tap macar la un 70- 80 m acolo sau sa-l chemi la o distanta rezonabila la ce naiba te mai duci la vanatoare si platesti autorizatie?.... iar in goana de cate ori se trage la peste 40-50m? E mai ieftin sa te duci in poligon si sa tragi cu 338 pana iti disloci umarul . Cred ca tagma asta vanatoreasca are nevoie de niste ritualuri de initiere mai eficiente in vederea selectarii noilor membri. De exemplu sa pui un novice din asta sa traverseze vreo doi kilometri de camp arat si namolit, iarna la 3-4 grade afara, iar pe la jumate ideal ar fi sa-i ramana cizmele blocate in noroi si sa continuie in ciorapi
![]() ![]() ![]() PS . TOO MANY ASSHOLES, NOT ENOUGH BULLETS......
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiTampitu asta imi strica ziua. De unde dracu apar specimene de astea?:(
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiSalutare colegule!
In primul rand,da-mi voie sa-ti spun bine vei fi venit in randul vanatorilor. In al doilea rand,pentru problema descrisa de tine sunt cateva intrebari de adresat: - ce doresti sa vanezi cu preponderenta:vanat mic , cu blana sau pene(gen iepure,fazan.potarnichi,gaste,etc) sau vanat ceva mai mare(mistret,vulpe,sacal)? - care iti este bugetul pe care il ai pentru o arma? - care este experienta anterioara pe care o ai referitor la operarea celor 2 tipuri de arma mai inainte mentionate? - ai mai vanat(repet,vanat ,nu tras cu arma) inainte? - ai cat de cat idee despre ce inseamna balistica unei arme si modul diferit de functionare ale celor 2 tipuri de arme? Este laudabil ca doresti sa incepi direct cu o arma cu glont cu luneta,dar pentru a fi eficace la trasul cu aceasta arma iti trebuie o oarecare experienta in gasirea/dibuirea vanatului.Iar pentru vanat mare(caprior,cerb,capra neagra , etc) este nevoie de o si mai mare experienta(a se citi buget..) Daca doresti sa accepti al meu umil sfat,este ca,mai intai ,sa incepi cu o arma lisa,eventual omniprezentul calibru 12.Dupa care mergi la vanatoare.Si mergi, si mergi si iar mergi. Incepe cu vanatul clasic de pe la noi:iepuri,fazani,vulpi,mistret(ceva mai dificil la inceput,insa),sacali si cam tot ceea ce legal vei fi indreptatit sa vanezi pentru nivelul tau de experienta. Te vei afla la un moment dat in prezenta unor vanatori de la care poti sa "furi"meserie cat cuprinde.Dupa ce vei fi acumulat indeajuns de multa experienta cu arma lisa,cred ca poti sa incerci si arma cu luneta.Retine insa ca doborararea vanatului cu arma cu glont,prin luneta necesita o alta dexteritate si oarece notiuni de balistica bine puse la punct,alta decat arma lisa,pentru care va trebui sa te documentezi(vezi calibre,incarcaturi,,grupaje,MOA,forma varfului de glont,etc...).Deasmenea,ar trebui sa cunosti si ceva notiuni de optica ,intrucat tehnologia de constructie a unei lunete avanseaza de la o zi la alta.Ar fi ideal daca pentru aceasta activitate de vanatoare ai putea sa ai pe cineva cu mai multa experienta alaturi de tine pentru a-ti putea explica pas cu pas ceea ce inseamna vanatoarea la luneta. Inainte de a incepe vanatoarea la luneta ar fi ideal daca ai putea,pentru vanatul pe care doresti sa il dobori, sa te duci ceva timp si sa il observi in habitatul sau natural ca sa iti faci o imagine asupra obiceiurilor pe care le are. Vezi ca oricum ar fi , la luneta ,de regula,vanatul nu moare instantaneu,ci cam fuge de la locul impuscaturii.Parerea mea,onesta dealtfel,ar fi sa dai mai putina atentie performantelor pustii si mai multa urmarii vanatului ranit.Caci daca tragi de la 400 m intr-un mistret, cu cea mai tare pusca,acela este ranit si fuge,pana parcurgi tu cei 400 metri pana la el ,porcul este demult dus.Iar de regula,un vanator experimentat nu trage pe mai mult de 150...200 m.De regula in max 100-150 m poti obtine rezultate foarte bune cu orice vanat. Dar,oricum este mai bine atat pentru tine cat si pentru vanatul tau sa incepi cu o banala arma lisa. Mult succes si sa auzim de bine
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiColegul nu te mai äude¨. Ca nu mai e printre noi.
Re: Alegerea primei arme si a calibruluiNu mai e...cum nu mai sunt nici altii!
Intr-o vreme era invazie de asemenea exemplare care,precum cimpanzeii la circ,se iteau in arena,faceau trei tumbe si dispareau in custile din parcare...numai ca atunci parea atac organizat,nu un bezmetic ratacit in targ, ca acum!
Yoghi, lucrurile nu stau chiar asa..... Multi incepatori, dar din soiul ala cu bun simt, intra pe forum si intreaba banalitati care pentru ei sunt noutati. Chiar si fara a folosi functia search, pe care probabil ca, la momentul intrebarii, nu au descoperit-o. Si li se raspunde, nu ii ia nimeni la goana si raman forumisti. Ia ghici de ce???!!! Dar cand cimpanzeul care da cu piciorul in usa incepe si isi bate p......de cei de la care asteapta ajutor, nu te mai mira ca primeste raspunsuri in bascalie si i se raspunde pe limba lui. E singura pe care o intelege. Ce ai fi facut daca , al tau client dat exemplu mai sus, in loc sa plece imbufnat, iti spunea ca esti ageamiu si te trimitea sa pieptani cateaua? Mai erai client oriented? Sunt retorice intrebarile... cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Daca nu mai e printre noi, nu facem o slujba ? ![]() MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Maestre, ai microfonul... ![]() ![]()
94 mesaje • Pagina 2 din 4 • 1, 2, 3, 4