| Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Propunere regulament practicare vanatoareRe: Propunere regulament practicare vanatoareÎmi ridic pălăria în fața tuturor participanților la topic chiar dacă nu sunt de acord cu toate părerile. Am intervenit pentru a sublinia că ceea ce propune @wach trebuie recitit cu picioarele în apă rece, când scăpați de stresul discuției. E mai important ca regulamentul în sine și ușor deplasat de la subiect. De aceea se poate pierde chintesenta în vâltoarea discuției. LIKE tuturor!
Re: Propunere regulament practicare vanatoareCatalin, batem apa-n piua !
Regulamentul se face sa fie respectat, nu respectat facultativ Cu scuzele de rigoare si anticipate, dar tu ar fi trebuit sa ai deja caine de urma de sange, daca tot ne referim la bunavointa ! Mai ales ca ai o asociatie privata care se vrea si respectabila. Din punctul meu de vedere asociatiile de vanatoare private ar trebui sa dea un exemplu de ceea ce inseamna corectitudinea, ETICA, bunul simt in vanatoare, mai ales ca daca au facut efortul sa investeasca niste bani, timp si nervi, inseamna ca pasiunea a fost mobilul principal. Dar .... Nu o lua ca pe o jignire sau afront ci ia partea constructiva care te poate ajuta pe mai multe planuri. Asociatiile private ar trebui sa fie modele, unele chiar sunt, iar mai apoi parteneri de dialog cu AGVPS, caruia sa ii poata impune prin puterea exemplului conditii, astfel usor, usor, multe din putreziciunile AJVPS cu timpul vor dispare. Dar daca privatele sunt doar modele de bussines-uri atunci lucrurile se complica !!!!
Re: Propunere regulament practicare vanatoareIonel,
Daca ar fi sa nu tin cont in ce tara traim, crede-ma ca nu mi-as fi batut gura In plus, niciodata nu e prea tarziu pentru oricine sa se educe, sa invete ceva, iar pt. astfel de chestiuni crede-ma ca se merita tot efortul. Vom mai vorbi pe tema asta....
Re: Propunere regulament practicare vanatoare
Ai sanse din ce in ce mai mari la titlul de "indezirabil" din partea unora de pe forum. Pai ce, vrei vanatoare comerciala, in care sa impusti 20 de mistreti intr-o zi? Pai si in restul celor 20 de duminici din sezon ce dracu mai faci? Stai acasa? Nu mai bine impusti cate unul pe duminica? Cum ai tupeul sa spui ca lucrurile nu merg bine in vanatoare, in Romania? La intalnirea cu AGVPS mai toata lumea spunea ca e bine cum e acum, de ce sa schimbam un sistem care a dat rezultate? Tare mi-as fi dorit sa fii prezent!
N-ai de ce sa te scuzi, doctore. Discutam pe argumente, si pot purta o asemenea discutie. Ai dreptate: ar fi trebuit sa am deja un caine de urma. Dar, de vreo 2 ani de cand tot ma gandesc la asta, muncesc la alte lucruri mai importante, care nu-mi permit sa cresc inca un caine. Asa ca am vrut sa realizez un parteneriat cu un conducator/proprietar de caine de urma. Dar n-am cu cine, la mine in zona! Exact ce spuneam mai inainte! Dialog cu AGVPS n-ai sa vezi (eu m-am convins de asta, ramane sa va convingeti si voi) pentru simplul fapt ca dialogul ar insemna moartea AGVPS. "Privatele" nu sunt numai model de bussines. Vezi varianta asociatiei lui Jon. Sau a lui Lorand. Si mai stiu vreo 2 prin vestul tarii. Sunt sigur ca mai sunt si altele de care nu stiu. Dar chiar si asa, ce e rau in a fi un bussines? Ce ne intereseaza de fapt? Sa avem vanat? Sa facem vanatori frumoase? Sa avem conditii de cazare de 5 stele si organizare impecabila? Sa avem servicii conexe vanatorii? Sau cati bani castiga nu stiu cine din activitatea asta? S-a intrebat vreodata cineva cati bani s-au investit in asociatie? Sau ce eforturi fac asociatii? Nu. Si jici nu trebuie sa ne preocupe asta. Trebuie sa ne preocupe sa avem vanat in teren si sa putem, fiecare prin reteta lui, sa ne practicam pasiunea.
Re: Propunere regulament practicare vanatoareEu cred ca jon2004 ca si mine este poate usor confuz si cumva nehotarat pe ce parte sa o apuce. Ori isi vede doar de "caltii" lui, ori pune si el umarul spre un efort conjugat. Dar sunt multe variabile inca, multe "imi dau si eu cu parerea", dar si multe exemple concrete de ce se intampla real in viata de zi cu zi.
Ionel, iti dau un singur exemplu : eu . Stii bine acum ceva ani buni in urma am incercat sa modific optica vis-a-vis de ce inseamna chinologia de vanatoare de la noi. Am incercat mai ales sa schimb sistemul de selectie ! Stii bine ca mi-au sarit toti in cap in frunte cu ACHR, mi-au umplut inclusiv casa de laturi, dar n-am renuntat si uite-te acum cum cluburile de caini de vanatoare afiliate ACHR, care mai de care se inghesuie sa organizeze exact probele de lucru de selectie, ba mai mult, multi din cei mai inversunati impotriva mea, acum se duc cu cainii afara din tara la probe de lucru.....deci am reusit ceva totusi, nu ? Acum daca iti doresti un caine in regula, daca urmaresti atent cuiburile si crescatorii, iti poti gasi usor un caine bun....evident exista si multe secaturi, dar se deconspira singure Deci crezi ca iti trebuie alta satisfactie....???
Re: Propunere regulament practicare vanatoare@catalin vrabie
Eu nu vreau vanatoare comerciala . Eu vreau sa vanez doar cu vanatorii din grupa . Am incercat sa fac asta si am si reusit pentru cativa ani , intr-o grupa dintr-un ajvps . Nu s-a putut mai mult de cativa ani pentru ca incepuse sa se vada diferenta intre un fond gestionat corespunzator si haosul din celelate 35-40 de fonduri . Mai mult de atat , eu sustin ca pentru o buna reprezntare , varianta cea mai buna ar fi structura agvps dar nu trebuie ca avps-urile noi sa preia obiceiurile ajvps ci mai degraba curatenia sa inceapa din interiorul agvps cu mare parte din ajvps-urile afiliate . Este atat de dificil ca o comisie din agvps sa-si verifice afiliatii daca respecta , statutul , legislatia , etica ? Sunt sigur ca multe din asociatiile afiliate , ar trebui excluse din agvps . 20
16 12 22LR 222RemMag 6,5x57 6,5x65 8x57 9,3x62
Re: Propunere regulament practicare vanatoareCatalin,
Sa ne intelegem, eu nu combat ideea de bussines....cheltuielile trebuie sa se acopere, altfel nu rezista sandramaua Dar nu ideea de afacere trebuie sa predomine ! Si sa se mai si vada, atata vreme cat vorbim de un pionierat care incumba eforturi extrem de mari, pe care le inteleg foarte bine. Eu doar subliniez un aspect, zic eu foarte important : profesionalismul nu sta in cazare de 5 stele sau alte amanunte de genul asta, ci rezida din detalii mai mici dar esentiale, definitorii pt ceea ce se numeste activitatea numita vanatoare. Si crede-ma Catalin ca am vanat prin multe locuri in lumea asta... Ultimul loc unde am vanat este COTTESBROOKE ESTATE al Lordului McDonald Buchanan( pairi ai coroanei britanice cu o istorie de 850 ani), da o cautare sa intelegi despre ce e vorba, unul din cele mai exclusiviste terenuri de vanatoare din lumea asta. Dar aveau conditii de 3 stele si : 4 labradori de vanatoare, 3 flatcoated retrieveri, 2 braci germani cu par scurt, 5 cocker spaniel, 3 border terrier, 2 lurcher,3 springer spaniel, 2 old staffordshire bullterrier de vanatoare Si stii de ce aveau vanat in teren ? Pentru ca aveau caini !!! La noi e greu de inteles detaliul asta !!!! Daca vom reusi sa ne educam sa ne respectam pasiunea cu tot ceea ce presupune ea, atunci vom avea si vanat si satisfactii si bani din care sa finantam totul, dar sa si traim !
Iata o postare pertinenta si interesanta din partea cuiva care a participat la discutii. Deja devenisem alergic la afirmatii de genul ''propunerile mele'',''proiectul meu'' si altele de acest gen facute de...stiti voi cine. Avand in vedere modul absolut natural si politicos in care ati prezentat cateva impresii de la intalnire,am fi recunoscatori daca ati mai transmite ceva informatii despre subiectul in cauza,bineinteles cand ele vor apare. Multumesc. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Poti sa ne spui si cat costa o vanatoare acolo? Nu cat ai platit tu, ca nu ma intereseaza punctual, ci cat costa un pachet standard, sau o medie, ceva. Asta ca sa facem o comparatie cu Romania. Noi vrem ca acolo, dar cu banii de la noi, (sau si mai bine gratis), ceea ce nu se poate!
Re: Propunere regulament practicare vanatoareSi nu aveau vanat in teren DOAR pentru ca aveau caini, ci pentru ca investesc bani in activitatea asta, de 850 de ani incoace. Nu braconeaza nimeni, nu vin smecheri de la varf sa vaneze gratis, nu duc un sac de stiuleti de porumb la saptamana in teren, etc. Au vanat pentru ca au alta mentalitate despre vanatoare!
+1
Ciudata raportare Colegule. Insisti sa devina vanatoarea cat mai scumpa pentru vanatori si cat mai profitabila pentru cativa umflati cu costume englezesti. Ce v-ar mai placea sa se vaneze doar in stilul asta aristocrat. Bani, bani, bani. Cat mai multi. Ca asa vreti voi sa devina vanatoarea.
Eram sigur ca nu vei intelege !
Re: Propunere regulament practicare vanatoarePoti sa ne spui si cat costa o vanatoare acolo? Nu cat ai platit tu, ca nu ma intereseaza punctual, ci cat costa un pachet standard, sau o medie, ceva. Asta ca sa facem o comparatie cu Romania.
Noi vrem ca acolo, dar cu banii de la noi, (sau si mai bine gratis), ceea ce nu se poate![/quote] Evident ca este foarte scump, ba mai mult vanatorile sunt antamate cu 1 an si ceva inainte... Dar ca sa intelegi mai bine despre ce este vorba, pt. ca sunt convins ca nu stii, acolo se populeaza 35.000 de fazani si 15.000 de potarnichi pe an. Sigur ca tu iti vei pune problema ca din vanatoare isi scot cheltuieliile...dar te las sa descoperi tu singur cum isi scot cheltuieliile, pt ca din vanatoare doar, nu se poate. Si inca ceva, te rog nu generaliza totusi, chiar si in Romania nu toti stau cu mana intinsa...poate doar politicienii
+1 UN MARE LIKE, STIMATE DOMN! Chapeau. -------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Re: Propunere regulament practicare vanatoareVad ca s-au incins un pic spiritele, asa ca va rog sa ne calmam si sa ne focusam pe partea constructiva a discutiei. Incerc sa atasez documentul, dar probabil e nevoie sa-l fac alt format si e complicat, ca nu sunt la birou. O sa dureze un pic...
Din pacate pentru noi, acesta este cursul absolut firesc al vanatorii. Nu e nevoie sa fii nici clarvazator si nici laureat la olimpiada de matematica. E suficient sa te uiti pe o istorie cat se poate de recenta a vanatorii in Europa. La de 5 ori populatia de acum o suta de ani, la sfert de paduri sau mai putin, la de 10 ori mai multe terenuri cu agricultura intensiva, la de 10 ori mai multi vanatori si de 100 de ori mai putin vanat prin spor natural exista doar doua optiuni mari si late: - lasi lucrurile sa curga si ajungi la extinctie si desert - te apuci si "cultivi" vanat, investind bani grei in asta si, poate, vei avea si vanat .... apoi recuperezi parte din investitie si mentii investitia vanzand vanatul Sunt mii de vanatori pe plaiurile noastre care inca traiesc cu impresia ca animalutele sunt lasate de la Dumnezeu sa se inmulteasca dupa placul nostru iar noi, creatia cea-mai-cea a aceluiasi pomenit anterior, n-avem decat sa mergem sa le impuscam, ca asa faceau si bunicii si tatii nostri. Treziti-va dragilor! Vanatoare moca nu se mai poate in Europa, nici macar pe plaiurile noastre, chiar daca unele sint aflate inca in secolul XIX. Nimeni nu-i tampit sa "insiste" sa devina vanatoarea cat mai scumpa. E doar singura cale de a mai vana ceva .... sa investesti din ce in ce mai mult. Cine mai spera ca si peste 10 ani va vana la pretul e azi al AGVPS e mai bine sa renunte de pe acum ... cel mai probabil nu poseda suficiente "facultati mintale" ca sa poata folosi o arma in siguranta. Nu vreau sa zgandar si sa trezesc o alta polemica dar pot face o paralela cat se poate de reala intre domeniile care inca sunt considerate "moca" pe la noi, ca si cand ne-ar fi datorate pe veci de bunul D-zeu: invatamantul, sanatatea si vanatoarea. Toate sub-finantate drastic si toate cu rezultate pe masura. Continuati sa visati la mistretul care n-are alta grija decat sa-si lungeasca coltii ca sa arate bine pe panoplie si asta doar prin grija zeilor si veti ajunge sa vanati numai pe intinsele plaiuri ale vanatorii nesfarsite.
Re: Propunere regulament practicare vanatoareCatalin,
la Art 41: cred ca se poate lasa : Organizatorii (fara vanatori) actiunilor de vanatoare au urmatoarele obligatii: Asta fiindca nu ar avea competenta de control. La punctul 2 spre exemplu nu si-ar putea exercita atributiile.. La punctul 7 „sa interzica exercitarea vanatorii de catre persoanele aflate in stare de ebrietate, precum si consumul de alcool in timpul vanatorii” Modificat in sensul: „sa interzica exercitarea vanatorii de catre persoanele aflate sub influenta alcoolului, precum si consumul de alcool in timpul vanatorii”, dat fiind ca este greu de stabilit starea de ebrietate, ea instalandu-se poate ulterior inceperii actiunii de vanatoare… La punctul 13 „ sa conduca vanatorii in fondul de vanatoare numai daca poseda asigurare, etc…” Se poate modifica: „ sa inscrie in autorizatie vanatorii numai daca poseda asigurare, etc…” Pt a nu se crea eventuale confuzii… La Art 42 .” Persoanele autorizate sa practice vanatoarea, la fircare iesire i teren, au urmatoarele obligatii: 1: sa prezinte organizatorului/personalului cu atributii de paza si ocrotire a vanatului, autorizatia de vanatoare, permisul de vanatoiare, permisul de arma si dupa caz ordinul de serviciu, crotaliile corespunzatoare si asigurarea obligatorie impotriva accidentelor” Eu as completa: daca le sunt solicitate Altfel se intelege ca la fiecare iesire la o vanatoare individuala eu (desi pot iesi singur) trebuie sa ma duc inainte sa fac dovada celor specificate mai sus. Ori odata este suficient… La Art 46 alin 2: „ Posesorii autorizatiilor de vanatoare individuale isi pierd dreptul de a vana, in afara situatiei prevazute la alin (1) si in cazul in care acestia sunt surprinsi in fondul de vanatoare neinsotiti de organizatorii inscrisi in autorizatiile de vanatoare” Asta e mai usor de scos decat de modificat… Inteleg din el ca daca am autorizatie individuala pe Fondul Namoloasa (sa zicem) si ma prinzi in teren la plimbare imi pot pierde dreptul de a vana… Nu am prea avut liniste la birou si sigur mi-au scapat multe aspecte, dar astea sunt cateva pe care le-am „dibuit” …
Din pacate, ai perfecta dreptate. Zic din pacate pentru ca dupa parerea mea se vor pierde parti bune care azi inca mai sunt in vanatoare. Castigul va fi al celor care imbina vanatoarea cu afacerile.
Re: Propunere regulament practicare vanatoareNu stiu cati bani se pot face din vanatoare dar sa nu ne uitam doar la venituri . In spatele oricarui venit , fie el mai mare sau mai mic , exista si niste cheltuieli pe masura .
Este drept ca pentru o vanatoare la mistreti , cu un tablou la sfarsitul zilei de 20-30 de mistreti , se platesc cateva mii de euro . Ar trebui sa stim ca pentru a ajunge la un astfel de rezultat se investesc zeci de mii de euro in fiecare an . Acolo unde nu se investeste nimic , veniturile sunt la fel Acelasi lucru este valabil pentru orice specie de vanat . Pentru ca eu stiu cata munca si investitii se afla in spatele unui tablou de vanatoare bogat , nu vreau sa vand cota de recolta . 20
16 12 22LR 222RemMag 6,5x57 6,5x65 8x57 9,3x62
Vorbiti de castig de parca ar fi o treaba extrem de profitabila. Va spun eu ca nu este, desi asa s-a dus vorba. Numai ca, asa cum spunea si Violiv, s-au dus vremurile in care puteai sa recoltezi vanat fara sa cultivi. Tocmai pentru ca in ultimii 25 de ani numai asta am facut: am luat fara sa punem nimic inapoi.
Ai spus un mare adevar. Eu l-am spus de multe ori, dar de fiecare data a fost privit prin prisma afirmatiei unui gestionar care vrea sa faca bani din vanatoare. Iata ca acum incep si vanatorii sa vada lucrurile asa cum sunt in realitate. Sau cel putin unii dintre vanatori, mai deschisi la minte... Gratis nu este nimic, domnilor! Si asa cum spunea si Jon, de cat investesti (indiferent ca vorbim de bani, de munca, de timp, sau de altceva) de atat vei primi inapoi. Cum noi, in Romania, am investit aproape nimic in vanatoare, primim acum, peste 25 de ani, nimic. Iar ceea ce vom investi de acum va produce roade peste 20 de ani, nu maine! Vorbim de Europa, de vanatori frumoase cu tablou de 45-50 de mistreti, de 150-200 de fazani, 150 de potarnichi, etc. Astea nu se obtin peste noapte si cu 1000 de lei pe an, ci in timp (vezi cei 850 de ani
Nu putem elimina vanatorii, pentru ca unele din atributii ii vizeaza direct. Asta a fost motivul pentru care am pus bara intre vanatori si organizatori. POate va fi nevoie sa reformulam teza de inceput. Mai vedem Cert este ca unele prevederi din acest articol vizeaza vanatorii, altele organizatorii. sa vedem cum facem.
Multumesc pentru ca ti-ai alocat din timp sa gandesti si sa scrii aceste modificari. Acesta este modul de lucru pe care eu l-am cerut intotdeauna, pentru a putea cristaliza un document.
Re: Propunere regulament practicare vanatoareLa noi problema ciinilor pentru vinat mare e mult mai delicata iar a limierilor e grava .Lipsesc chestii importante din veriga .Pacat ca un aspect asa important e minimalizat, pina la disparitie, in unele fonduri.
Personal ,unde am putut ,am facut eforturi pe aceasta tema iar rezultatele sincer se vad ,chiar bine. Pentru mine e de neacceptat ca o piesa ranita sa nu fie recuperata cu riscul de a ,,strica ,, ziua de vinatoare(dupa parerea unora). Dar timpul nu e trecut sunt si pasionati care doar trebiue motivati.
Re: Propunere regulament practicare vanatoareDoctore, mie mi-ai spus la telefon ca ii cunosti pe cei care mi-au trimis materialul, cei de la Sibiu, si ca sunt recunoscuti (certificati) international. Da-ne mai multe detalii, te rog.
care din doctori? -------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Re: Propunere regulament practicare vanatoareAlex Punga, scuze. Avem cam multi doctori pe aici...
Pana reuseste Alin sa converteasca fisierul, mai pun eu link-ul, sa ne fie mai usor sa citim documentul: https://word.office.live.com/wv/WordVie ... n-line.doc
Re: Propunere regulament practicare vanatoareObserv ca ne referim strict la rasele de caini care au in compozitia denumirilor cuvantul limier, desi, conform definitiei nu suntem pe acolo.... si se pot naste confuzii...
LIMIÉR, limieri, s. m. Câine de vânătoare care adulmecă și abate vânatul în direcția dorită de vânători; copoi. [Pr.: -mi-er] – Din fr. limier. De aceea este probabil mai corect spus "un caine specializat pe urmarirea vanatului ranit, dintr-o rasa de vanatoare omologata, sau sa incheie un contract cu un conducator de caini specializati pe urmarirea vanatului ranit". Ca este Limier Bavarez, Hahnoveran, Copoi Alpin, Teckel, sau alta rasa specializata pe nas fin, nu cred ca este important. E de preferat un copoi bun unui Limier Bavarez nelucrat corespunzator. Pana la urma pe noi ne intereseaza sa ne atingem scopul, adica recuperarea vanatului si nu neaparat promovarea unei rase de caini (pt care dealtfel am tot respectul si o consider foarte utila) ori fentarea acestui Regulament ( am Limier asa ca am bifat o prevedere a Regulamentului.... DAR nu-l folosesc fiindca eu ca Asociatie cu 10 fonduri de vanat mare si implicit 10 vanatori organizate pe zi nu pot imparti cainele in 10...). Dar discutia nu este incheiata, asa ca ... bagati mare!
Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala! Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 24 vizitatori |
Publicitate
|