Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 06 Mai 2026, 00:07

Propunere regulament practicare vanatoare

Modificari recente ale legilor legate de vanatoare

Moderatori: biriuck, liviur

Re: Propunere regulament practicare vanatoare

Mesajde the_mav pe 25 Iun 2015, 08:58

catalin.vrabie scrie:
the_mav scrie:desi jon, pe de alta parte am mai vazut asemenea situatii in Romania; eu cred cu tarie ca daca aceasta impunere ajunge la nivel de lege, in maxim 2-3 luni vor aparea MINIM 7-8-10 centre regionale de limieri, preturile evident vor urca de 7-8-10 ori la caini si serviciile prestate.
Romanul se orienteaza extraordinar de repede in SITUATII DE MONOPOL! sau OLIGOPOL! :!: :idea: :!:

Stii ce ma supara pe mine cel mai tare? ca nu suntem atenti la detalii: conform noii formulari NU mai e MONOPOL! Si nu vorbim (de mai mult timp deja) doar de LIMIER! Asupra acestui aspect am convenit deja, numai ca ne place sa contrazicem de dragul contradictiei...

nu stiu ce va place voua.
tu vorbeai de caine specializat si licentiat pt urma de vanat. foarte bine.
bazat pe piata din romania de ACUM, nu e monopol, e OLIGOPOL (adica nu unul singur, ci doar cativa, f putini) :!:
e bine totusi ca dintr-o situatie de oligopol se naste fie concurenta (posibil, putin probabil), fie monopolul (mult mai probabil in Romania, daca se scot cei cativa concurenti de pe piata pt a ramane unul dominant).

se vede cu timpul.
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde jon2004 pe 25 Iun 2015, 09:08

catalin.vrabie scrie:
Stii ce ma supara pe mine cel mai tare? ca nu suntem atenti la detalii: conform noii formulari NU mai e MONOPOL! Si nu vorbim (de mai mult timp deja) doar de LIMIER!...

Pai cum zici tu ca nu este monopol , daca organismul , pe care-l propui tu , pentru certificarea cainilor , este un club de limieri . :D

Pe acest punct , eu cred ca esti in minoritate si de dragul dezbaterii cred ca ar trebui sa-ti retragi amendamentul :D .

Eu sustin ca trebuie sa ramana la aprecierea gestionarului daca are nevoie de limier sau nu .
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran

Locaţie: BARLAD,VASLUI

Mesajde catalin.vrabie pe 25 Iun 2015, 09:16

jon2004 scrie:
catalin.vrabie scrie:
Stii ce ma supara pe mine cel mai tare? ca nu suntem atenti la detalii: conform noii formulari NU mai e MONOPOL! Si nu vorbim (de mai mult timp deja) doar de LIMIER!...

Pai cum zici tu ca nu este monopol , daca organismul , pe care-l propui tu , pentru certificarea cainilor , este un club de limieri . :D

Pe acest punct , eu cred ca esti in minoritate si de dragul dezbaterii cred ca ar trebui sa-ti retragi amendamentul :D .

Eu sustin ca trebuie sa ramana la aprecierea gestionarului daca are nevoie de limier sau nu .

certificat de catre un organism de specialitate recunoscut si afiliat la ISHV - Clubul International de Limier sau sa incheie un contract de colaborare cu un conducator de limier (recuperatori profesionisti examinati de catre organismul mentionat mai sus) si avizat de catre Autoritatea publica centrala care raspunde de Vanatoare

Si contra-argumentul meu la obiectia ta, Jon:
Am mentinut Clubul International de Limier intrucat aici cred ca este necesara afilierea la un organism care se ocupa de limieri, si nu la unul care se ocupa in mod general de caini de vanatoare, pentru ca noi dorim ca acesti caini si conducatorii lor sa faca in primul rand recuperarea vanatului. daca, de exemplu, avem un brac care face foarte bine si recuperare vanat, este ok. Sustine examenul, trece proba, stapanul lui il foloseste la prepelite, iar eu, cand am nevoie, il chem si il platesc sa-mi recupereze vanatul. Nu ma deranjeaza deloc! Dar nu cred ca e bine ca un proprietar de brac (am luat bracul pentru ca este cel mai intalnit la noi) sa poata dovedi calitatile sale de caine de urma printr-un certificat eliberat de Clubul International de Brac (sunt sigur ca se numeste altfel, e dat doar ca exemplu) in conditiile in care bracul nu este, primordial, un caine de urma.
catalin.vrabie
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde catalin.vrabie pe 25 Iun 2015, 09:18

"organism de specialitate" m-am referit la asociatie chinologica, nu club de limier.
catalin.vrabie
Veteran

Mesajde catalin.vrabie pe 25 Iun 2015, 09:19

jon2004 scrie:Eu sustin ca trebuie sa ramana la aprecierea gestionarului daca are nevoie de limier sau nu .

Sunt doua discutii aici:
1. Obligativitatea de a avea un caine de urma sau contract
2. Certificarea cainilor de urma
catalin.vrabie
Veteran

Mesajde catalin.vrabie pe 25 Iun 2015, 09:27

A mai venit o propunere de la Sorin Flutur:
"câine de vânătoare antrenat pentru urmărirea vânatului mare rănit, certificat de către organisme naționale sau internaționale aprobate de către Autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare"
As adauga aici ca trebuie ca organismele nationale sau internationale sa fie pe profilul limier sau caine de urma. Nu stiu cum am putea face sa ne asiguram ca certificarea se face avand in vedere teste care tin de recuperarea vanatului ranit, si nu de vanatoare in general...
catalin.vrabie
Veteran

Mesajde jon2004 pe 25 Iun 2015, 09:28

O asociatie , un club sau alta denumire . afiliata la Clubul International de Limieri , reprezinta altceva decat un MONOPOL ? Este exact ca in licitatia aia cu taxiurile pentru aeroport : se dadeau , in caietul de sarcini , dimensiunile portbagajului , care se potriveau la o singura marca de masini . :D

Revin cu argumentatia mea : este prea devreme cu impunerea de astfel de OBLIGATII , atat timp cat nu se inregistreaza in mod corect ceea ce se recolteaza , pe majoritatea fondurilor de vanatoare .
Ultima oară modificat de jon2004 pe 25 Iun 2015, 09:30, modificat 1 dată în total.
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran

Mesajde jon2004 pe 25 Iun 2015, 09:29

catalin.vrabie scrie:A mai venit o propunere de la Sorin Flutur:

Cine este Sorin Flutur ?
Esti avocatul lui ?

De ce nu posteaza el ?
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran

Mesajde the_mav pe 25 Iun 2015, 09:32

"câine de vânătoare antrenat pentru urmărirea vânatului mare rănit, certificat de către organisme naționale sau internaționale aprobate de către Autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare"
As adauga aici ca trebuie ca organismele nationale sau internationale sa fie pe profilul limier sau caine de urma. Nu stiu cum am putea face sa ne asiguram ca certificarea se face avand in vedere teste care tin de recuperarea vanatului ranit, si nu de vanatoare in general...

pai de ce vrei tu ca intr-un regulament de VANATOARE sa intri in discutia certificarii unor rase de caini?
mie mi-e clar ca acel organism, care o fi el si de unde o fi el, are niste norme interne care NU privesc regulamentul de vanatoare in baza carora certifica niste caini.
vrei sa intri si in acele norme interne de certificare, deschide ALTA LEGE/ORDIN DE MINISTRU/ETC prin care adresezi aceasta chestiune.

de ce vrei tu ca printr-un regulament de vanatoare sa fixezi niste norme de certificare a cainilor? eu consider ca ar fi suficient sa fie specificat doar "caini certificati de organiste natioanle sai internationale aproibate de Autoritatea centrala ce raspunde de vanatoare".
the_mav
Veteran

Mesajde catalin.vrabie pe 25 Iun 2015, 09:32

Fiindca e banat "pe veci". :D El a facut-o pe facebook si eu am preluat-o de acolo si am supus-o dezbaterii si aici. Sa nu se inteleaga ca m-a rugat el sa postez...
Ultima oară modificat de catalin.vrabie pe 25 Iun 2015, 09:33, modificat 1 dată în total.
catalin.vrabie
Veteran

Mesajde the_mav pe 25 Iun 2015, 09:32

jon2004 scrie:

Cine este Sorin Flutur ?
Esti avocatul lui ?

De ce nu posteaza el ?

pentru ca e banat si nu prea mai are dreptul de a posta. intrebati administratorul forumului. :idea: :!:
the_mav
Veteran

Mesajde wachtelfeld pe 25 Iun 2015, 09:39

jon2004 scrie:
catalin.vrabie scrie:

Da, intr-adevar Ionel...la nivelul la care suntem acum cred ca cea mai pertinenta pozitie e cea de mai sus. Dar as adauga ca fara o portita care sa creeze o oarecare obligativitate de a ne "scoli" in ceea ce inseamna folosirea cainelui sunt convins ca lucrurile vor stagna in acest domeniu. Si nu in folosul vanatorilor ... :?
Ganditi-va la crearea unui organism care sa se ocupe independent de chinologia de vanatoare la modul serios, sub AGVPS sau independent de acesta. Ne trebuie asa ceva musai si cat mai repede, daca vrem sa salvam rasele de caini de vanatoare. In Anglia, Gamekeeper-ii ( in romana s-ar traduce paznicii de vanatoare, insa munca celor de la noi nu sufera comparatie cu cea de la ei) impreuna cu vanatorii si proprietarii de terenuri de vanatoare s-au asociat si isi conserva rasele deja degenerate de industria de show sau cea de multiplicare doar pe baza intereselor materiale.
Primul rol important pe care eu personal il vad, este cel de educare, scolarizare elementara, a vanatorilor in devenire cat si celor care doresc sa invete cate ceva din acest domeniu.
wachtelfeld
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde jon2004 pe 25 Iun 2015, 09:41

catalin.vrabie scrie:Fiindca e banat "pe veci". :D El a facut-o pe facebook si eu am preluat-o de acolo si am supus-o dezbaterii si aici. Sa nu se inteleaga ca m-a rugat el sa postez...

Intrebarea a fost retorica .
Eu nu inteleg de ce in dezbaterea de aici , venim cu argumentele unor persoane care nu participa la dezbatere !!!

Daca Sorin Flutur , sustine ceea ce si tu sustii , dezbateti propunerile acolo , semnati propunerile si ati rezolvat problema .

Poate si vecina are vreo opinie despre aceasta dezbatere , crezi ca trebuie sa o postez aici ? :D
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran

Mesajde jon2004 pe 25 Iun 2015, 09:47

Mihai , obligativitatea folosirii cainilor la vanatoare si nu numai a limierilor , in aceasta etapa , nu este bine , din punctul meu de vedere , sa fie impusa de un regulament .
Acest lucru se poate face , asa cum am mai spus , in interiorul agvps sau a altei structuri de acest gen , a unui club , prin impunerea in statut , sau in alta forma , a standarde de organizare a vanatorii . Cei care nu doresc sa se alinieze , se pot retrage din agvps sau din alta structura de acelasi gen .

De ce sa nu conditionam , folosirea cainilor si la vanatoarea de rate , de fazani , de iepuri ? Pentru ca au mai putine kg ?

Fara reguli absurde !
Ultima oară modificat de jon2004 pe 25 Iun 2015, 09:49, modificat 1 dată în total.
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran

Mesajde catalin.vrabie pe 25 Iun 2015, 09:48

Jon, trebuie sa treci peste animozitati personale. Am adus aici, in discutie, orice propunere (nu argumente) care am considerat ca ne ajuta. Documentul final cat si cel pe care lucram contine idei si de aici, si de la tine transmise pe mail, si de pe facebook, etc. asa ca nu ai motive sa te superi.
catalin.vrabie
Veteran

Mesajde jon2004 pe 25 Iun 2015, 09:52

catalin.vrabie scrie:Jon, trebuie sa treci peste animozitati personale. Am adus aici, in discutie, orice propunere (nu argumente) care am considerat ca ne ajuta. Documentul final cat si cel pe care lucram contine idei si de aici, si de la tine transmise pe mail, si de pe facebook, etc. asa ca nu ai motive sa te superi.

Nu este vorba de animozitati sau de suparari ! Vreau sa stiu cu cine discut !

Tu mergi la o discutie fara sa stii cu cine vei dezbate ?
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran

Mesajde catalin.vrabie pe 25 Iun 2015, 09:54

Pai cu mine discuti. Cand am pus textul am considerat ca e bun si, intr-un fel, mi l-am insusit. Acum ce sa fac? Sa nu supun dezbaterii decat propunerile de pe forum? Ar fi neproductiv, zic eu.
catalin.vrabie
Veteran

Mesajde jon2004 pe 25 Iun 2015, 10:09

Fac si eu ca tine , cand te-ai retras de la discutiile cu agvps : va doresc dezbateri fructuoase :D
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran

Mesajde Adrian S pe 25 Iun 2015, 10:22

catalin.vrabie scrie:Fiindca e banat "pe veci". :D El a facut-o pe facebook si eu am preluat-o de acolo si am supus-o dezbaterii si aici. Sa nu se inteleaga ca m-a rugat el sa postez...

Si care-i relevanta de il tot aduci in discutie?
De ce trebuie sa mentionezi cine a facut propunerea? E retorica intrebarea...
Adrian S
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde wachtelfeld pe 25 Iun 2015, 10:31

jon2004 scrie:Mihai , obligativitatea folosirii cainilor la vanatoare si nu numai a limierilor , in aceasta etapa , nu este bine , din punctul meu de vedere , sa fie impusa de un regulament .
Acest lucru se poate face , asa cum am mai spus , in interiorul agvps sau a altei structuri de acest gen , a unui club , prin impunerea in statut , sau in alta forma , a standarde de organizare a vanatorii . Cei care nu doresc sa se alinieze , se pot retrage din agvps sau din alta structura de acelasi gen .

De ce sa nu conditionam , folosirea cainilor si la vanatoarea de rate , de fazani , de iepuri ? Pentru ca au mai putine kg ?

Fara reguli absurde !

Ionel, e complicat, crede-ma ca e foarte complicat :D . De cati ani ma ocup de caini stii bine...si in toti acesti ani am invatat ca in Romania e complicat sa organizezi ceva serios daramite sa reglementezi legal asa ceva. Nu avem nici o sansa deocamdata...mai trebuie sa treaca cativa ani. In fine, nu vreau sa mai prelungesc inutil discutia, concluziile eu mi le-am tras.
wachtelfeld
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde catalin.vrabie pe 25 Iun 2015, 13:26

Mai oameni buni, n-am adus pe nimeni in discutie. pur si simplu el face mai multe propuneri decat altii, unele dintre ele fiind, dupa parerea mea, demne de discutat. Nu conteaza cine face propunerea, ci continututl acesteia! Daca nu as fi aplicat acest principiu ar fi trebuit sa nu discut nimic din ce a propus Jack sau Mav sau mai stiu eu care. Indiferent de animozitati, daca un text a necesitat dezbatere, eu l-am promovat.
Jon, contributia ta pe subiect este necesara, mai ales ca sunt putini vanatori in mediul on-line care sunt si gestionari. Mai sunt multe aspecte de discutat in Regulament, nu doar acesta legat de limieri. Mi-ar pare rau sa parasesti discutia.
catalin.vrabie
Veteran

Mesajde catalin.vrabie pe 25 Iun 2015, 13:28

jon2004 scrie:

Acesta intr-adevar, poate constitui un argument! Mai mult decat oricare altul de pana acum.
catalin.vrabie
Veteran

Mesajde alexandrupunga pe 25 Iun 2015, 13:51

Pina nu intelegem ca vinatoare(in adevaratul sens) fare ciine este ca un cal schiop nu facem nimic .
Nu exista modalitate de vinatoare in care implicatia ciinelui sa nu fie utila (indispensabila ) de la prepelita ,rata ,..... vizuina ,mistret ,recuperat dupa singe.
Cu limierii, personal , multi habar nu au ce trebuie sa faca ,sau mai bine zis in ce consta acest lucru .E mai util la mentalitatea noastra recuperarea dupa urma calda ,la citeva ore ,cu limieri sau cu rase ce fac munca de limier decit la ...2 zile pina ce ajunge limierul ultra specializat .
Cred ca utila ar fi ideia unui coleg(scuze nu mai stiu exact)de a cointeresa organizatorul in recuperarea vinatului ranit si anume ,,vinatul ranit se scade din cota,, + vinatoare se reia dupa recuperarea exemplarului ranit+ etc.Acest lucru cu siguranta ar atinge scopul , in rest reulamente de .... doar limieri in gestiune de forma contracte doar fictive ,fara o imbunatatire a calitatii actului de recuperare.
Ar fi de dorit sa fie specificat in regulament mai multe aspecte legate de folosirea ciinilor la vinatoare.
In acest moment este in vigoare lege ciinilor cu stapin unde se specifica clar obligativitatea castrarii si sterilizarii ciinilor ce nu au apartenenta la o rasa,acest lucru poate fi folosit ca un avantaj in promovare si utilizarea ciinilor la vinatoare.Posibil sa sara in sus multi si sa spuna ,,,do.le metisii sunt cei mai buni la porc,,....Da asa e pentru ca putin au vrut sa investeasca in ciini de rasa din linii consacrate (metisul e aproape moca) putin au rabdarea si priceperea formarii si folosirii ciinilor din rase pure .Statistic din 100 metis x merg bine si din 100 ciinide rasa din linii certificate procentul e altul .
Nu am pretenti ca stiu vinatoare multa dar practic vinez la mistret de aproximativ 20 ani si am avut mai mereu 3-5 ciini si nu 2-5 iesiri pe sezon poate 1-3 pe saptamina in sezon.Am incercat multe variante si personal la acest moment cred ca cel mai eficient este sa fie in grupul ce face vinatoare echipa de ciini .Am in echipa 1-2 copoi slovaci ,1-2 copoi alpini si un jagd terrier numarul folosit e in functie de particularitatile goanei ,de la 2 la 6.In toate sezoanele ce au trecut recuperarea pe urma proaspata de singe a fost cu un procent f. bun.Recunosc au fost citeva momente cind un limier specializat ar fi fost mai eficient dar timpul interventiei cred ca e cel mai important.Este o opinie personala bazata pe practica si multa munca .Regulamente pot fi multe, importamt e sa fie practice eficiente de bun simt si sa se respecte.De ce nu in regulament sa se promoveze copoiul ardelenesc ???
alexandrupunga

Mesajde alexandrupunga pe 25 Iun 2015, 13:53

Scze pt eventuale greseli ,dar timpul a factu ca sa scriu cu multe intreruperi si sa mai pierd sirul ,sunt la treaba .
alexandrupunga

Mesajde alexandrupunga pe 25 Iun 2015, 14:02

P.S. In cursul timpului am observat atitudini diferite fata de recuperare vinatului ranit ,uneori jenant de indeiferente si total lipsite de etica . Aceasta atitudine trebuie schimbata gasita o motivatie valabila in a recupera vinatul ranit si apoi sa vedeti ca mijloacele vin de la sine si sunt de cea mai buna calitate.
alexandrupunga

Mesajde lory pe 25 Iun 2015, 14:07

Din pacate, in cazul obligativitatii detinerii unui caine specializat pe munca de cautare vanat ranit sau a "inchirierii" unuia, scopul primordial al acestui aspect nu va fi atins....
Probabil vor fi asociatii care vor incheia contracte cu "firme specializate" dar nu vor apela efectiv la ele...
In schimb, scaderea vanatului ranit din cota de recolta ar "impinge" Asociatia respectiva la luarea masurilor pt. evitarea acestor situatii, si probabil vor fi nevoiti sa-si achizitioneze si sa antreneze un caine utilitar.
lory
Membru activ

Mesajde lory pe 25 Iun 2015, 14:08

alexandrupunga scrie:P.S. In cursul timpului am observat atitudini diferite fata de recuperare vinatului ranit ,uneori jenant de indeiferente si total lipsite de etica . Aceasta atitudine trebuie schimbata gasita o motivatie valabila in a recupera vinatul ranit si apoi sa vedeti ca mijloacele vin de la sine si sunt de cea mai buna calitate.

Ai mare dreptate!
lory
Membru activ

Mesajde tehărău pe 25 Iun 2015, 14:24

+1
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde Jack.Sparrow pe 25 Iun 2015, 14:52

alexandrupunga scrie:P.S. In cursul timpului am observat atitudini diferite fata de recuperare vinatului ranit ,uneori jenant de indeiferente si total lipsite de etica . Aceasta atitudine trebuie schimbata gasita o motivatie valabila in a recupera vinatul ranit si apoi sa vedeti ca mijloacele vin de la sine si sunt de cea mai buna calitate.

Jack.Sparrow scrie:Folosirea cainilor limieri la vanat mare nu trebuie impusa prin lege ci trebuie sa vina ca o consecinta fireasca a responsabilitatii gestionarilor. Si sa nu uitam ca nu avem nevoie de niciun limier daca avem strat de zapada! ==> nu ne trebuie mereu.

Cum fortam responsabilitatea gestionarilor? O sa zic iar ceva ce nu va place (gestionarilor) : Vanatul ranit sa se scada din cota de recolta! :idea:
Ti se scade vanatul ranit din cota ==> garantat ajungi tare interesat de caini specilizati pe urma.

Eu asa gasesc ca este normal si moral. Omul trebuie sa fie responsabil cand apasa pe tragaci! Eu caut un vanat ranit (nu neaparat de mine) si 1-2 zile daca este necesar. Se obtine si o responsabilizare a vanatorului... Evident, asa ceva nu se doreste de multi

S-ar reduce semnificativ si efectele celor cu apucaturi de Rambo care trag "la noroc" :wink:

P.S. Sunt la dracu'n praznic pe valea Putnei si nu pot sa am legea in fata, banuiesc ca poate fi formulata aceasta idee si introdusa in regulament astfel incat sa fie in acord cu aceasta. Evident, articolul legat de limieri nu si-ar mai avea rostul in regulament...
Jack.Sparrow
Membru important

Locaţie: Focsani/Bucuresti

Mesajde catalin.vrabie pe 25 Iun 2015, 16:41

OK. Va trebui atunci sa gasim o formulare pentru acest text. Sunt de acord cu modificarea de optica in vederea atingerii scopului: cat mai putin vanat ranit si nerecuperat. Numai ca va trebui sa ne gandim serios la TOATE variantele posibile legat de diminuarea cotei. Cand consideri ca rana este suficient de grava ca sa scazi exemplarul din cota? Cum stabilesti ca a fost sau nu ranit? Etc. ...
Lucrati pe text si comunicati-mi cat de repede puteti macar o varianta de inceput, pe care sa mai adaugam si noi ulterior.
catalin.vrabie
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala!