Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Moderator: liviur
100 mesaje • Pagina 2 din 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Mentionez totodata, cu multumirile de rigoare, atat pentru ofertele facute prin private mesage, cat si pentru sugestiile in acest sens, ca nu sunt deloc interesat de arme second hand.
Sunt in cautarea unei carabine noi, bolt action, calibrul 30.06, din RO, buget cca. 8.000 ron, si as aprecia foarte mult sugestiile voastre in acest sens.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12
Din contra, tocmai pentru ca sunt foarte multumit de TIKKA, cu atat mai mult ma gandesc ca surata ei mai mare ar fi maxim ce mi-as dori. De TIKKA doar de bine.Am avut in mana SAKO 85 hunter si m-a incercat un sentiment absolut minunat. Se vede diferenta fata de TIKKA (si in pret este drept), dar este o arma absolut minunata pe mana careia as merge fara cea mai mica urma de indoiala. Las' ca ma fac eu baiat mare si imi schimb si jucaria ![]() PS: Pana atunci sper ca in sezonul viitor sa incep din nou sa merg in goana cu un W.model 94. Am decis sa nu mai stau in stand la fiecare vanatoare ![]() RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Dupa ce am citit, ascultat, cercetat, gandit, analizat mai multe, revin cu o intrebare mai hotarata si la obiect: Stie cineva de unde imi pot lua Sako 85 in 30.06, noua, din RO?
Importatorul (nu cred ca am voie sa dau denumirea) are doar in 308 w, care nu ma intereseaza, si in 9,3x62 care, din cunostintele mele e exclusiv de goana, iar eu as vrea ceva mai „universal”. Celalat magazin din Oradea nu are deloc, chiar daca apar pe site. Multumesc anticipat!
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M129,3 nu-i nici pe departe "exclusiv de goana".
Pentru ca este tot mai cerut de vreo 10 ani incoace, paleta de munitii si "indicatiile de folosire" au evoluat constant. Astazi, pot sa spun cu mana pe inima ca este la fel de "universal" ca si 30-06. Eu am una in 30-378. Arma si calibrul sunt realmente prea exuberante pentru folosirea pe plaiurile noastre. Cum actiunea imi place mult, ma tot macina de o vreme achizitia alteia dar intr-un calibru mai decent. Doua variante mi-au atras atentia: 1. Sako A7 - am avut posibilitatea s-o studiez pe indelete. Cu exceptia culatei rotunde prevazuta pentru baze montate cu suruburi (chestie care extinde mult posibilitatea montarii opticii) si a plasticului folosit mai mult pe la partile neesentiale, este aceeasi arma ca si 85-ul, chiar mai usoara. Pe larg gasesti aici un articol bun: http://www.biggamehunt.net/reviews/sako-a7-review 2. viewtopic.php?f=124&t=16024 P.S. avand in vedere ca magazinul pe care nu l-ai citat ![]()
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12In ultimul timp, s-a produs o migratie a unui numar semnificativ de vanatori si din Romania spre calibrul 9,3x62, tocmai datorita faptului ca este considerat un bun ”all rounder”. Se gaseste usor o gama foarte larga de munitie in acest calibru, atat cu varfuri in modele constructive diferite, cat si cu gramaje diferite (de la 10g-12g gama de jos, pana la 19g). (Eu ma las prins de acest curent, si vreau sa trec la acest calibru)
Sunt colegi care au vanat si vaneaza in mod uzual cu acest calibru, incepand de la caprior si capra neagra, mistret,..., pana la cerb Carpatin si urs. Toate cele bune 22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Va multumesc pentru sugestii.
Din experienta voastra, poate fi folosit cu precizie si pe distante mari? Viteza mai scazuta nu afecteaza substantial precizia la distanta? Despre recul puteti sa-mi spuneti ceva, e cu mult mai puternic decat 30.06?
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Exista pe aici pe forum, un coleg care a dat lovituri de succes cu 9,3x62 undeva la 350 metri.
Reculul, atat timp cat folosesti gramaje de munitie apropiate de "fratiorul" 30.06, este cam acelasi. 30.06 nu se incarca cu varf mai greu de 14-15 g, iar 9,3x62 poate avea varf de 19 g, in acest caz, firesc si reculul este ceva mai mare (tuburile celor doua munitii sunt foarte asemenatoare, incarcatura fiid uzual, cu ardere mai rapida la 9,3x62, ceea ce-i permite sa mearga bine si din tevi mai scurtute). Am colegi, care folosesc la armele lor de 9,3x62 munitia SAX KJG de cca 10 g, sau mai nou de la RWS EVO-GREEN de 11,9 g, si au recul similar la 30.06. Eu personal, eu nu am incercat 30.06 decat mai demult cateva focuri, dar folosesc uzual 270 Win si 300 Win-Mag, zic ca se situeaza undeva intre ele. Viteza si razanta la 9,3x62 cu SAX KJG ajunge sa echivaleze 270 Win, care este considerat printre cele mai viteziste si razante calibre. 22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Revin, cu o sugestie, cel mai bine este sa incerci o arma in acest calibru, perceptia reculului fiind de multe ori diferita de la un om la altul, ... Incearca si apelaza la colegi din grupa, prieteni vanatori sau colegi de forum din vecinatatea ta, si incearca sa tragi cateva focuri cu o arma in calibrul respectiv.
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Totusi, daca nu cer prea mult, care ar fi, din cunostintele voastre, avantajele si dezavantajele rezultate dintr-o comparatie intre 30.06 si 9,3x62?
Scuze daca deviez prea mult subiectul sau daca reiau discutii mai vechi.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12In urma cu 6-7 ani 30-06 ar fi iesit castigator ... asta pentru ca pe 9,3 nu prea aveai cu ce sa-l tragi.
Astazi: 9,3 face tot ce poate face un 30-06 si inca ceva in plus. Am avut 3 arme diferite in 9,3 si cat de curand va urma a patra. Diferite atat ca sistem cat si ca lungime de teava, epoca de constructie, etc. Idem in 30-06. Le-am putut compara din toate punctele de vedere. Cu oricare din ele am impuscat si armele impusca si astazi in mana noilor stapani. - pret munitie ... foarte mic avantaj pentru 30-06 dar daca vrei "premium" platesti si aici mult in schimb la 9,3 simplul SP de la Geco merge foarte bine in goana - viteza la gura tevii vis-a-vis de corectia la tragere necesara. La 30-06 se merge mult pe 13-14 g pentru ca s-a vazut ca fac ceva mai bine decat cele de 10-11. La gramajul asta este cam acelasi lucru cu un uzual 16-18 g din 9,3 - folosirea pe distante mari ... aici ori faci corectii babane ori cumperi munitie dedicata ... si scumputa la 9,3 pe cand la 30-06 sunt multe sorturi ce merg bine la distanta, la pret decent - recul - e foarte discutabil, mie nici 30-06 nu-mi place ca recul dar totusi trag 375 uzual. 9,3 mi s-a parut cumva mai pastos si mai impingator, adica atunci cand am tras serii rapide de focuri s-a intamplat sa trebuiasca sa fac un pas inapoi daca pozitia initiala n-a fost optima. Oricum, ca orice lucru se invata si gestionarea recului ... am un coleg care are catre 60 kg cu tot cu arme si bagaje si trage cu 9,3 si a reusit si dubleu. Un hammerhead de 14 g sau un Orix de 13 g din 30-06 te zguduie bine de tot daca nu-i dai atentia cuvenita. - arma cu teava scurta, adica mai manevrabila - 9,3 pierde mai putin din viteza la gura, mai ales daca-i alegi munitia potrivita. Am avut bolt-action cu teava de 60 si de 50 cm si semi cu teava de 56. Dupa testat in poligon si folosit in teren, urmatoarea arma va fi semi cu teava de 50, ce mi se pare mie a fi combinatia cea mai buna. 30-06 pierde ceva mai mult odata cu scurtarea tevii si cam ajungi sa tragi de fapt un 308 w - teava mai lunga face arma mai putin manevrabila. In primul rand trebuie sa ai in vedere ce si cat vanezi. Daca mergi mult la combatere, oricare din cele doua e disproportionat de mare si scump. Daca mergi mult la goana si de 1-2 ori pe an la o panda trebe sa primeze folosirea in goana si aici statistica zice ca 9,3 sta mai bine. Eu nu spun ca 9,3 e cel mai grozav. Chiar mi-am imaginat un scenariu de genul: vanator mai la inceput in ale glontului, alege universalul 30-06, trage cat trage, nimereste cat si pe unde nimereste si considera ca nu-i bun calibrul asa ca trece la ceva mai mare, adica 9,3 de care incepe sa devina foarte multumit ..... dar nu pentru ca ramane in foc porcul lovit in copita ci pentru ca intre timp a mai acumulat ceva experienta, 9,3 nu-i un calibru pe care sa-l tragi in rafala, cu ochii inchisi si te obliga efectiv sa fii mult mai atent, asadar sa reusesti lovituri mai bune. E doar o parere. Daca tot vrei sa treci la glont atunci e bine sa alegi 9,3. Asta te va determina ca peste un an-doi sa doresti inca un calibru, mai mic-mic, ieftin de tras, etc. 30-06 n-o sa te impinga asa de la spate catre inca o arma ... o sa tot zici ca-i bun la toate. ![]()
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Nu cred ca se putea face o analiza mai transanta.
Repect si multumesc din suflet violiv! De asemenea, multumesc tuturor pentru informatii!
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Colegu @tudor81, daca esti in dilema, hai ca te ajut cu o idee sa ajungi in trilema,
![]() De fapt nu fac, decat sa nuantez putin, ceea ce @violiv ti-a strecurat printre randuri. De ce nu te gandesti la o eventuala arma cu teava interschimbabila? Atfel ai posibilitatea ca pe viitor, sa completezi inca o teava langa 9,3x62, spre exemplu un 243 Win. (un calibru foarte usor de tras, munitia ieftina, razanta mare, …, cu munitia adecvata poti trage pana la 250 m , fara corectie) Ai o sigura arma, cu un singur pat,…, un singur reflex format la epolare,…, stii exista o vorba vantoreasca, ceva de genul, .., teava trage dar patul ocheste. 22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Ideea e ca imi face tare cu ochiul Sako 85, se incadreaza si in bugetul meu si analizez momentan daca 9,3 ar fi un compromis fata de 30.06 pe care mi-l propusesem initial ca ”universal/bun la toate/nici prea mare nici prea mic”.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Mult succes in alegerea inteleapta a "jucariei", iti dai seama ca mai in gluma, mai in serios, eu iti faceam doar o sugestie, ..., tu iti cunosti cel mai bine prioritatile, bugetul,..., gusturile la jucarii de baieti mari.
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
Pai si ce, nu este asa? ![]() Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Mie mi-a placut mai mult inchizatorul de la M12. Nu stiu cum merge unul de Sako dupa ceva rodaj dar la arma noua nu m-a dat pe spate, simteam cum se freaca fierul inauntru la manevrare... Corruptissima re publica plurimae leges
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Nici nu cred c-a laudat cineva miscarea fluida si fara pic de efort a inchizatorului de la Sako
![]() ![]() Realitatea este ca si Tikka si Steyr si Sauer si amintitul Mauser 12 "se misca" sensibil mai fluid, mai "ca unse". Caracteristica asta este aproape comuna armelor ce folosesc un unchizator cu corpul supradimensionat, perfect cilindric, cu diametrul la nuturi ce nu depaseste diametrul corpului si care se misca intr-o culata la fel de cilindrica la interior asa cum se intampla la ultimele 3 enumerate. Batranul M 98 ca si Sako, cu ale lor elaborate intens culate, practic nu pot sa egaleze fluiditatea asta ... e o chestie de fizica-mecanica simpla.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Ieri am dat avansul pt sako 85, urmand sa-l iau in doua saptamani, cand o sa am toti banii.
Ideea e ca atat cativa prieteni cat si baietii de la magazin m-au bagat un pic in sperieti cu reculul de la 9,3, asa ca mi-am rezervat optiunea de a ma suci la 308, singurul calibru pe care il mai au pe stoc la sako, cu toate ca initial nu aveam printre optiuni acest calibru. Asa ca apelz la experienta voatra cu o ultima rugaminte-intrebare: e un recul iesit din comun, extrem de greu de gestionat, astfel incat sa fac un compromis, sa renunt la idee si sa-mi iau 308-ul, sau e doar un pic mai puternic si nu are sens sa renunt la el doar pentru asta? Mentionez ca am 80 de kile dar nu sunt nicidecum vreun spoartiv si nu am mare experienta in tras cu arma. Multumesc anticipat!
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M121.80 inaltime
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12I-al ca sigur nu e ca si in filmulet!!!!:
https://www.youtube.com/watch?v=Nl0rbQ7TWlU
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Cred ca iti faci prea mute probleme.
308W este, aproximativ, un 30-06 cu tub mai scurt, dar mai modern. Nu e f mare diferenta intre ele, in plus este putin mai placut de tras. Merge mai bine din tevi scurte. 9,3x62 este un calibru la fel de bun la toate (sau nu!) ca si 30-06. Calibrul bun la orice nu exista. Eu m-as uita mai degraba la costuri. Daca nu te duci la urs, oricare din ele e cam la fel de bun, cu diferente relativ mici, daca nu chiar minimale. Daca vrei urs, iti tb 9,3x62. Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12308. este mai placut la tras si ca 30-06.Daca lovesti animalul unde trebuie nu iti faci griji ca pleaca.Eu am o arma in 308(axis) si 30-06(cz exclusive) si 308 imi pare mai placut la tras desi il trag din arma de 3kg fata de 30-06 arma de peste 5kg.
Blaser R8 30-06,9.3x62
Merkel Suhl 12/70
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Nu stiu cat mai este acum un Sako dar mai aveai un pas pana la Blaser chiar second , rezolvai si problema cu , cursa inchizatorului.
Cat despre recul baietii de la magazin te-au speriat pentru ca nu aveau decat 308 disponibil , dar nu este nici pe departe un recul doborator, iar ca disponibilitate a munitiei sta mult mai bine decat 308. Poti folosi gramaje intre 10 si 21g , cu vireze intre 670-975 m/s , in opinia mea este mult mai "universal" decat 308 sau 30-06, cel putin pentru mistet. Poti folosi un 14-16g cu 800-810 m/s , cu un recul decent si viteze exact de 308 sau 30-06 dar cu un diametru de 9,3 si gramaj mai consistent. Mentionez ca folosesc 9,3 de aproape 10 ani , si mi-au trecut multe calibre prin mana acesta fiind singurul de care nu am putut sa ma despart.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Din punctul meu de vedere ai facut o alegere foarte inteleapta! Sako 85 este printre putinele carabine de vanatoare care exceleaza la mai toate capitolele: precizie, usurinta manevrarii boltului (doar cine nu a avut sau nu s-a jucat cu boltul sau poate spune ca nu merge impecabil) , calitatea fabricatiei, robustete si nu in ultimul rand un raport pret / calitate / performante extrem de bun. Este singura arma care mi-as cumpara-o daca ar fi sa schimb Steyr-ul.
Referitor la calibru, mai bine incepi cu un 308 (care este mult mai usor de gestionat si de tras bine) si apoi sa treci la 9,3 x 62 care este ok la trasul din mana la goana, dar din pozitie foarte fixa iti trebuie un pic de tehnica pt a trage corect si cu rezultate notabile. Pune suporti Optilok pe arma, o luneta decenta si o sa fi un vanator care nu v-a putea da vina pe fier sau sticla, ci doar pe el insusi. Spor la tras si sanatate iti doresc! Respecte! ![]() www.dronaoradea.ro
Si de ce Blaser si nu Sako? Pentru multi, inclusiv pentru mine, Sako este in fata lui Blaser. Posibilitatea schimbarii tevii, cursa inchizatorului, doar detalii neimportante. Nu vad absolut niciun motiv pentru care Blaser ar sta in fata lui Sako, nici tehnic, nici mecanic, estetic sau din punct de vedere al performantelor la trageri. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Buna alegere .Eu am 130 Kg si 196 cm si tot la 308 m-am oprit cu toate ca mi-au trecut toate calibrele vanatoresti prin mina si permis .Sigur nu vei fi dezamagit de calibru si arma. Tinid cont ca munitia este ieftina ,fa un pic de antrenament in poligon si-ti garantez ca vei avea aceleasi rezultate la vanatoare ,ca si cu 9,3 la vanatul din Ro ,oricare ar fi el
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Ma uitam pe un tabel (http://www.chuckhawks.com/recoil_table.htm , http://www.chuckhawks.com/shotgun_recoil_table.htm) in care e masurat reculul mai multor calibre si vad urmatorul lucru:
Cartridge (Wb@MV) Rifle Weight Recoil energy Recoil velocity 9.3x62 (250 at 2450) 8.5 25.7 14.0 9.3x62 (270 at 2550) 8.5 33.3 n/a 9.3x62 (286 at 2360) 9.0 28.0 14.1 12 gauge, 2.75" (1 at 1180) 7.5 17.3 12 gauge, 2.75" (1 1/8 at 1200) 7.5 23.0 12 gauge, 2.75" (1 1/4 at 1330) 7.5 32.0 12 gauge, 2.75" (1 1/2 at 1260) 7.5 45.0 12 gauge, 3" (1 5/8 at 1280) 7.5 52.0 12 gauge, 3" (1 7/8 at 1210) 8.75 54.0 De aici sa inteleg ca la 9,3 in 270 grains (17,5 grame) reculul e aproximativ la fel ca la 12 in 1 si 1/4 oz (35 de grame) ?!... Voi ce parere aveti? Scuze daca pun o intrebare tampita sau fac o comparatie tampita... Incerc doar sa-mi dau seama pe unde se situeaza reculul, dar daca asa stau lucrurile, nu inteleg care e grozavia...
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Nu am acces acum la tebele dar banuiesc ca primul grup de cifre reprezinta masa armei exprimata in lbs.
O sa observi ca atat lisele cat si armele cu glont au niste mase semnificativ mai mari decat ce intalnesti acum la arme. Sako nu-i nici grea dar nici foarte usoara. Daca e sa incercam astfel de comparatii, un 308 tras dintr-o arma de ~3,5kg imi pare ca un 12 cu 36 g tras dintr-un bock de 3-3,1 kg iar un 9,3 din aceeasi arma de 3,5 kg cam ca un magnum cu 53 g tras din acelasi boc usor.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Nu poti compara mere cu pere in materie de recul... Exista un articol detaliat pe forum despre recul (recomand sa il citesti cu atentie) si spune acolo cate ceva si despre tipurile de recul resimtit (impingere ferma si "lenta" versus "lovit cu copita").
Depinde enorm si cum este proiectat patul si cum gestionezi adrenalina la vanatoare (cand iese mistretul nu te mai gandesti la recul ca doar nu esti la poligon). Plus ca diferentele de greutate intre arme (si de echilibru as adauga eu) se simt destul... Corruptissima re publica plurimae leges
100 mesaje • Pagina 2 din 4 • 1, 2, 3, 4
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 91 vizitatori |
Publicitate
|