| Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Tikka T3 sau Browning Europa-bolt?Moderator: liviur
57 mesaje • Pagina 1 din 2 • 1, 2
Tikka T3 sau Browning Europa-bolt?Buna , sunt nou pe aici dar si in ale vanatorii. Anul acesta doresc sa sustin examenul de vanator si sa intru in tagma acestei nobile pasiuni. Deoarece fondul de vanatoare pe care merg are vanat mare doresc sa achizitionez una dintre aceste arme . As dori daca se poate imi impartasiti anumite particularitati ale acestor doua arme si fiabilitatea lor in timp. Mentionez ca am avut in mana si pe una si pe cealalta dar nu stiu ce sa aleg. Poate imi veniti cu un sfat ,va rog . Stiu ca poate sunt " necopt" pentru carabina, dar iubesc armele de acest tip si vreau sa iau una cat de cat fiabila , bineinteles ca o sa merg si cu ea in poligon sa ne cunoastem mai bine si sa devenim prieteni . Si asa cum ii omul totdeauna curios, as vrea sa stiu care se preteaza cel mai mult la ochitul prin catare si inaltator ? Vreau ca sa nu pun sistem optic, momentan , sa mai astept un picut si atunci cand iau sa fie ceva mai bunicel. Va multumesc anticipat si toate mesajele pe care o sa le primesc o sa imi fie de un real folos ! Cu respect !
Razvan, La primul mesaj de genul de mai sus, fracturat ortografic , ne despartim. Te rog sa incerci sa scrii corect; agramatii nu sunt bine veniti pe acest forum. MODERATORUL
Re: Tikka t3 sau Brawming europa-bolt?Satulari si tie;pasiunea,o mare nesimtita,inca nu si-a facut tagma,ca are o jena locomotorie din cauza de Brawming,care i-a daunat grav intru comprehensiunea scrierii matale;cu poligonul,mare atenntie,multi au plecat dusmani de acolo,necum prieteni,si tot din cauza de Brawming.Resperc desebit de maxim.
PS ![]() este in noi
Re: Tikka t3 sau Brawming europa-bolt?Wow!! Planeta sau delete!!
Re: Tikka t3 sau Brawming europa-bolt?Bine ai venit printre noi!
Trasul pe mecanice, mai ales in conditii in care trebe facut asta foarte iute, nu e cel mai usor lucru. Cele clasice, negre pe porcul negru in padurea neagra sunt aproape inutile. Exista sisteme mecanice dotate cu diverse repere colorate de la linii vopsite la fibra optica, chestioare care fac ochirea pe mecanice un pic mai facila. Dintre toate incercate, sistemul de la Merkel, cu inaltator cu 3 puncte verzi-galbui si catare cu punct rosu mi s-a parut cel mai reusit. Ajutat de constructia patului pune ochiul exact unde trebuie si alinierea-incadrarea punctisoarelor este foarte instinctiva. Faptul ca punctele nu sunt deloc supradimensionate permite si o ochire cu suficienta precizie ca sa nimeresti o minge de baschet la 100 m fara mari probleme. Multe alte modele de arme ofera tot felul de sisteme de ochire mecanice, mai mult sau mai putin reusite dar pana acum n-am vazut niciunul mai bine facut decat cel de la Merkel. Il gasesti pe modelele lor de top - Helix si KR1 - dupa cum este prezent si pe arma entry-level de la ei - Haenel Jager 10.
Re: Tikka t3 sau Brawming europa-bolt?Imi cer scuze moderatorilor dar la ora 3 dimineata fugea tastatura
Si totusi care dintre ele? Sa aleg Tikka? Mi-ar prinde bine niste afirmatii pro si contra intre cele doua . Multumesc.
Re: Tikka t3 sau Brawming europa-bolt?Si asa ii cu cu sistemele mecanice ii greu cu ele . Dar am vazut la cineva dat pe catare cu un marker fosforescent orange si pe inaltator verde si a rezolvat problema temporar pana va lua un sistem optic... adica varianta romaneasca
pe TIkka si le pusca chiar bine cu acestea. Ma gandeam ca pot sa iau pusca in august ,dupa sustinerea examenului sa merg fara luneta si daca sunt cumi te mos Craciun sa adu a un Zeiss 2,5/10×42 . Oare ii bine daca procedez asa?
Re: Tikka t3 sau Brawming europa-bolt?Indiferent ce ti se va spune tot cu sufletul vei alege si cred ca cel mai potrivit ar fi ca Mos Craciun sa vina ori mai repede ori cand trebuie sa vina dar sa vina si cu arma si cu luneta!
Nu te-ai gandit sa faci o perioada de ucenicie sub influenta unei lise?
Re: Tikka t3 sau Brawming europa-bolt?Daca e sa alegi strict intre astea doua atunci alege Tikka.
Re: Tikka t3 sau Brawming europa-bolt?Browning todeauna .
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Re: Tikka t3 sau Brawming europa-bolt?Cele doua nu joaca in aceeasi liga... Tikka este o arma din clasa Economy, cu pret prea mare si fara actiune scurta in calibre scurte (ca era pretul si mai mare).
http://www.chuckhawks.com/compared_bolt ... rifles.htm Mai degraba joaca cu AB3.
Re: Tikka t3 sau Brawming europa-bolt?Bine ai venit printre noi!
Imi pare ca esti foarte "tanar" in ale armelor. Nu-i nicio greseala, anii trec si fara sa vrei si experienta odata cu ei. Ca doar nu era un american, foarte iubitor pe fata al sistemului Mauser, sa laude o arma finlandeza (oare unde o fi Finlanda aia ???) in detrimentul unei asa-zis americane, facuta de belgieni in Japonia. Indiferent de cum par la prima vedere, de zorzoanele cu care mai sunt impodobite uneori variantele Euro-Bolt, din punct de vedere strict al folosirii la vanatoare Tikka e mai sus bine. Euro este doar un A-Bolt "dichisit" un pic pentru piata europeana. O carabina care n-a facut cine stie cati adepti nici la ea acasa, cum nici X-Bolt-ul n-a facut. Browning e un nume foarte important pe piata armelor dar ultimii ani n-au fost prea fericiti pentru firma. Au investit mult intr-o serie lunga de noutati care n-au prea convins "publicul". Tot modelele vechi sunt la pret ... 725-ul si BAR-ul nefiind decat reinterpretari ale armelor care i-au facut celebri.
Re: Tikka t3 sau Brawming europa-bolt?Va multumesc din suflet ,oameni minunati .
Sa vad acum ce fac cu Mosul , va da-ti seama ca si eu as vrea dar viata asta mai are si alte prioritati... Din ce am citit si eu pe forum si am vazut videoclipuri inclusiv la modul de constructie a boltului tot spre Tikka o sa merg (parca imi pica mai bine in umar) . Intradevar ucenicia ii buna pe lisa dar imi iau carabina pentru ca ador aceste arme... nu vreau sa imi iau lisa si dupa aceea sa merg cu remuscari la vanatoare; bine inteles ca o sa iau si o lisa (pentru vanatul mic ) ,dar prima data sa ma vad cu jucaria asta in mana . Si mai inca un factor hotarator in decizia mea, faptul ca la carabine nu poti sa te pacalesti pe tine ,in sensul ca poti sa faci cartusele, esti lipsit de aceasta "ispita ", am vazut multi "vanaturi " care au in centura breneke si prin buzunare 2 si 3 la rand ,nu vreau sa devin unul dintre ei. Asa ca mai bine iau carabina si la vanatul mare sunt sigur ca totdeauna nu voi face lucruri care etic nu sunt admise. Decat sa fiu dat la oparte din randurile vanatorilor ca ma tin mare si nu dau cu bile mai bine suparat ca nu am fost suficient de bun sa impusc vanatul. Sper sa nu va suparati pe mine dar asa stau lucrurile in teren din pacata ... chit ca sunt un novice asta nu ma impiedica sa vad ce se intampla . Nu vreau sa supar pe nimeni , ci din potriva sa ii felicit pe toti aceea care inteleg cu adevarat ce inseamna etica vanatoreasca. Domnule Violiv tikka o sa se preteze ca si fiabilitate in timp? Adica sa pot sa ma bucur de ea si acum si peste 10 ani... Multumesc tuturor inca odata !
Re: Tikka t3 sau Brawming europa-bolt?Multumesc si eu de aprecieri. Eu doar mi-am dat cu parerea bazandu-ma pe ce am citit pe internet, nu pot spune ca am experienta cu niciuna dintre cele doua.
Re: Tikka t3 sau Brawming europa-bolt?Oice sfat ii bine venit .
Re: Tikka t3 sau Brawming europa-bolt?Tikka nu e rea deloc ....Dar eu personal... nu as schimba arma mea Browning ( de vinatoare) cu nici o Tikka .. am doi prieteni care au Tikka si am tras cu armele lor , Browning mi se pare mai ergonomica si o simt mai bine in umar , a doua remarca ar fi incarcarorul la Tikka e mai scurt in lungime daca il compari cu incarcatorul la Browning , poate asta nu prea face diferenta la tine ( pentru moment , dar poate pe viitor o sa vrei sa folosesti un gloante cu un BC (balistic coefficient ) mare care sint si mai lungi si mai aerodinamice comparate cu gloantele normale si atunci s-ar putea sa ai probleme cind le pui in incarcator ) eu imi incarc gloantele si iti spun sigur gloamtele mele nu incap in incarcatorul de la Tikka . Folosesc 185 gr VLD Berger Hunting ,300 Wincester magnum dar poate pe tine asta nu te intereseaza , findca in Romania nu e voie sa iti incarci gloantele ....cel putin acuma nu se stie pe viitor .... Dar acum sincer eu cred ca amindoua armele sint arme sub MOA , si depasesc capabilitatile de tragere a celor mai multi vinatori , eu cred ca e doar ce ca iti sta mai bine in umar .. Sper ca nu am suparat pe nimeni care are Tikka ..e doar parerea mea ..O zi faina !!
Re: Tikka T3 sau Browning Europa-bolt?Multumesc mult !
Ar fi bine ca in viitor sa putem si noi incarca munitia . Deci sa inteleg ca amandoua sunt ca femeile? Fac acelasi lucru dar una ii blonda si una bruneta ? Sunt tare confuz ... nu stiu ce sa fac... acum ma gandeam si la un browning maral sau un mauser m 12 . Stiu ca sunt mai scumpe dar eu am un principiu in viata " decat o saptamana sobolan ,mai bine o zi vultur " si de asta ma gandeam ca cele doua ar fi mai fiabile. Eu tot la asta ma gandesc :sa ma tina si sa fiu sigur ca nu dupa 5 ani trebuiee sa o dau . Ce sfat imi dati?
Re: Tikka T3 sau Browning Europa-bolt?Bune sunt toate. Diferentele sunt, dpdv functional, mai mici decat ai banui.
Ia-o pe aia care iti place mai mult, daca vrei sa dormi bine. Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: Tikka T3 sau Browning Europa-bolt?Am avut si eu X-Bolt. Am scris la vremea aia si un articol lungut despre ea. Tot in 300 wm si cu frana de gura.
Au fost mai multe chestii care nu mi-au placut la arma: - intai si intai faptul ca nu exista nicio piesa de schimb de pe la alte firme, cum e plina piata pentru Remi sau Savage ... si mie imi cam place sa-mi tunez armele - patul nu era grozav dar era in ton cu alte paturi de plastic ieftin de la alte arme si arma nu suferea prea mult - tragaciul a fost principalul motiv de suparare - nu m-am putut impaca absolut deloc cu el - chestia cu cele patru gauri pe fiecare punte mi s-a parut o prostie - puntea din fata are loc cat sa infiletezi o spira la surub si daca nu le "incleiezi" se desfac sau chiar barbieresc filetul Intr-adevar are magazia foarte lunga si asta pentru ca arma exista si-n 375 H&H si ca la multe arme au croit o singura lungime de culata pentru toate. Mai mult decat lungimea mi-a placut si faptul ca in magazie cartusul se sprijina in fata pe umar nu pe varf asa ca nu se turteste in bot la recul. Eu nu m-am obisnuit cu ea dar amicul ce-o are acum e foarte fericit. Am trecut la Sako cu care ma simt mult mai confortabil la declansare. Am tras destul si cu Tikka. Nu pot sa spun ca m-a impresionat cine stie ce la partea cu patul sintetic dar trage cel putin la fel de bine ca X-Bolt si are tragaciul muuult mai bun. De fiabilitate nu prea se pune problema la armele de azi. Se mai plang unii ca magaziile de plastic se "tocesc", se uzeaza mai iute si nu mai conduc cartusul cum trebe ... dar sunt practic piese de schimb si nu-s o avere. Alea metalice se pot indoi accidental si-s greu de reparat si scump de inlocuit. Ca orice lucru facut din "fier" si care functioneaza exista oricand posibilitatea sa se uzeze cate ceva.
Re: Tikka T3 sau Browning Europa-bolt?E adevarat tragaciul nu e ideal la Browning , dar o data obisnuit cu el acum imi place . De ca am acentuat ca magazie e mai lunga si asta inseamna mult pt mine : Eu sint convins ca armele astea sint in aceasi categorie .. ca si performanta .. Dar ce pot sa fac mai mult la Browning este atunci cind imi incarc gloantele le pot lasa putin mai lungi decit cele din magazin , asta imi imbunatateste grupajul . De fapt asta e valoarea armei , cu cit e capabila sa scoata grupaj mai mic la tinta cu atit este mai performanta si poate fi folosita la distante mai mari .. .Acum gloantele putin mai lungi sint doar 30% din ecuatie , trebuie sa " aliniezi mai multe planete ..."mai multe lucruri care sa , fie puse in ordine si precise pentru ca arma sa scoata performanta . Un gloante cu BC mare si recomandat pentru rotatile ginturilor pe teava , ar mai fi inca citeva lucruri care fac parte din" Balistica interioara "...( inainte ca glontul sa paraseasca teava ) , dar cred ca asta nu prea intereseaza .. Un gloante putin mai lung o sa reduca semnificativ vibratile tevi si asta inseamna un grup mai strins .. distanta dintre gloante si ginturile tevi se micsoreaza si se reduc si vibratile . E cred ceva comun ca armele de performanta sa aiba teava mai groasa ca cele de vinatoate , tocmai din cauza asta . Acum repet gloantele putin mai lung e DOAR un pas spre performanta ... Pentru mine arma mea scoate 1/2 MOA grup la 100 m stiu ca pare ridicol de bine pentru o arma de vinatoare ..
Re: Tikka T3 sau Browning Europa-bolt?Of of of . Aici ii ca si cu lectura
cu cat citesti mai mult realizezi ca nu sti nimic . Multumesc din suflet ,pentru toate lucrurile care cu atata dragoste pe scrie-ti aici! Atunci un euro-bolt ii tot un a-bolt mai impopotonat?
Re: Tikka T3 sau Browning Europa-bolt?Exact.
Iar despre X-Bolt unii zic ca-i un A-Bolt simplificat iar altii zic ca-i un A-Bolt imbunatatit Intamplator am reglat si un A-Bolt in varianta mai luxoasa facut inainte sa se inventeze Euro-bolt, tot in 300 wm si tot cu frana de gura. A-Bolt are un inchizator ceva mai complex, facut din mai multe piese asamblate "pe lung". X-Bolt are inchizatorul masiv, dintr-o bucata. Realitatea este ca variantele cu pat de lemn de la Browning arata mult mai bine dupa cum si finisajul "albastru" al otelului arata mai bine decat negrul mat. De tras trag la fel.
Re: Tikka t3 sau Brawming europa-bolt?
pe viitor nu o sa mai avem voie cu gloante deloc ! 8 x 68 e tata lor ...
Re: Tikka T3 sau Browning Europa-bolt?Am inteles ca in Franta , Germania Italia .
si poate mai sint inca citeva tari in Europa , incarcarea munitiei este legala . Pai eu ma intreb daca Romania copiaza toate prostiile de prin Europa si nu numai ... de ce nu ar reglementa si problema armelor si munitiei ...ca sa fie legal sa incarci si sa deti , munitie si componentii pentru a incarca propria munitie . In occident asta este o adevarata industrie .. Asta ar aduce in Romania , locuri de munca , profit , ar fi sigur mult mai multi buni tragatori , s-ar face performanta ... Nu vreau sa judec sau sa sa "apas cu degetul pe rana" ..dar daca se copiaza prosti din Occident, de ce nu am copia si ceva bun ?
Re: Tikka T3 sau Browning Europa-bolt?Din principiu, se copiaza numai prostiile.
Re: Tikka T3 sau Browning Europa-bolt?
De fapt esti pe-aproape: Cu cat citesti mai mult cu atat stii mai mult, asta ca sa nu descurajam tineretul sa mai si citeasca. Problema este ca cu cat stii mai mult cu atat uiti mai mult si daca tot uiti mai mult ajungi sa stii mai putin. Cu cat stii mai putin, cu atat uiti mai putin, iar daca uiti putin pesemne ca ar trebui sa stii mai mult. Apoi intr-adevar cu cat stii mai mult iti dai seama ca de fapt nu stii mai nimic. S Cel mai grav este cand ajungi sa nu mai stii nici ce stii ![]() RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
Re: Tikka T3 sau Browning Europa-bolt?Insfarsit un raspuns care ma facut sa imi dau seama ce arma vreau sa cumpar
![]()
Re: Tikka T3 sau Browning Europa-bolt?Treaba cu lectura nu vred ca tine numai de varsta... eu am 23 de ani , as putea spune ca sunt mai tanar decat majoritatea de pe aici dar asta nu ma impiedica sa ma informez sa studiez domeniile care imi plac. Chit ca ii off topic dar sa stiti ca vanatoare ii si un mod de a mai inchide netul si televizorul care ne influenteaza maxim... daca maine auzim pe Andreea Esca ca nu ii buna ceapa ,poimaine nu mai mancam nu? Asta ii...
O mare rugaminte la voi cei cu suflet mare de aici . In categoria celor doua as putea sa includ si cz 550 lux? Sau ii mai jos decat standardele celor doua ? Multumesc mult , si o seara cu cat mai multe saruturi ca doar ii dragobetele
Re: Tikka T3 sau Browning Europa-bolt?Am tras cu CZ 550 lux .... am ramas placut impresionat de arma , cel mai mult mi-a placut tragaciul ..dar arma sint convins ca este in aceasi clasa cu celalalte doua ...
Acum dami voie sa schimb un pic ungiul din care vad eu lucrurile ... eu cred ca accentul cade pe tragator si pe capacitatile lui de a minui arma ... ai fi surprins ce poate sa faca o arma dintre astea de mai sus in miinile : unui tragator experimentat .. ... intrebarea este esti gata sa platesti pretul ala O seara faina bye !! ![]()
Re: Tikka T3 sau Browning Europa-bolt?Nu ii nici o suparare , toate sunt de bun augur pentru un incepator care da din colt in colt .
Intadevar asa ii, experienta vine odata cu golirea cutiilor cu cartuse , dar asta nu ma impiedica ca visez ca intr-o buna zi o sa epolez corect si o sa si nimeresc mistretzaurul in fuga. Si ma gandesc ca dupa vreo 200-300 de cartuse trase in poligon in tinta care este in miscare si care sta pe loc nu o sa deprind cat de cat arma care o voi lua. Am vazut un bun vanator care doboara mistretii de mama focului cu o arma 30-06 de la baicai ,basculanta , si asta mia spus si el ca mai important ii cum dau eu cu ea... Cert ii ca mam hotarat in privinta calibrului . Dupa noptile pierdute pe forum cred ca cel mai bun pentru nevoile mele este 308 win care merge si la panada si la goana fara sa mai intram in detalii tehnice . Acum sa vedem cu arma ce o sa fac ...si mai ales cu sistemul de ochire . Vanatoarea ii povestea care nu se gata si care le masura ce o aprofundez ori o iubesti,ori o urasti ! Multumesc inca odata pentru sfaturile de bun augur...
Re: Tikka T3 sau Browning Europa-bolt?
Eu sunt de parere ca te pripesti. 308 te va penaliza de fiecare data, daca lovitura nu-i perfecta sau aproape perfecta. Am avut si 243, 308, 7x64, 30.06, 9,3x62.... cu cat calibru a fost mai mare cu atat te ajuta mai mult daca lovitura nu-i perfecta (un exemplu trait la lovituri aproape identice cu 308 se mai zbatea, cu 9,3x62 ziceai ca-i mor de o saptamana). Daca tragi bine este bun 308, daca nu..... iati un calibru mai mare. Merkel KR1; Beretta Perennia lll; Baikal IZH 18
57 mesaje • Pagina 1 din 2 • 1, 2
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 107 vizitatori |
Publicitate
|