Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Moderator: liviur
100 mesaje • Pagina 3 din 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12@tudor81, cum ti-am mai sugerat, oare de ce nu vrei tu pur si simplu sa incerci? perceptiile noastre pot fi destul de diferite, in acest sens. Apeleaza cu incredere la un posesor de 9,3x62 din vecinatatea ta si cu o excursie in poligon, rezolvi necunoscuta care te macina, ...
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Va multumesc din nou pentru ultimele informatii si sugestii.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12
Cursa inchizatorului (straight pull), posibilitatea scimbarii tevii, 39 de calibre care pot fi puse pe acceeasi arma (204 Ruger-500 Jeffery ), lipsa culatei (arma scurta), tragaci excelent, montura pentru luneta cea mai fiabila si cu adevarat rapida din cate exista, sistem de armare dezarmare a cocosului cel mai sigur posibil ( mult copiat in ultima vreme), compatibilitate cu aproape orice munitie de pe piata si altele, cred ca sunt mai mult decat detalii neimportante. Altfel nici nu stiu ce ar putea fi mai important pentru o carabina sau , de exemplu , nu inteleg ce are Sako in plus fata de Tikka, Haenel, Rosler , de costa cu 1000 de euro mai mult, chiar nu face nimic in plus. Posibilitatea de a scimba un teava de un calibru cu o alta de alt calibru mi se pare extrem de utila si ieftina in acelasi timp, adica vand 308 cu 2500 lei si cumpar 9,3x62 cu 3500 lei sau chiar mai putin si am un nou Blaser intr-un nou calibru, cand ma plictisesc... de la capat. Sako ramane o arma foarte buna dar dupa parerea mea are un pret nejustificat de mare pentru ce ofera si pierde binisor la revanzare.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12@Sly_Fox
e ca si cand maine ar apare in circulatie masina pe pluta gravitationala cu motor "atomic" si tu ai spune ... faptul ca n-are roti, ca nu consuma benzina si n-are nevoie de sosea sunt spanacuri - tot ARO e mai buna. Pe pariu ca si la ea acasa Sako este surclasata de Blaser la vanzari in proportie de cel putin 1:5 ... cei care cred ca tine sunt tot mai putintei ![]() 2000 E pentru o arma depaseste plafonul meu psihologic. Jucariile sunt jucarii dar investitia in ele cred ca poate fi mentinuta la limite decente. De aceea mi-am luat Sako s-h, cand am gasit la pret care sa-mi convina. Nimic de zic, arma OK, mai greu sa gasesti ceva de care sa te plangi. Dar o AXIS e mai usoara si, asa zic unele guri rele, trage chiar mai bine ca Sako ![]() Blaser am primit-o cadou si am inceput s-o folosesc cu retineri ... chestii de alea mosnegesti - prea mult plastic, prea multe sarmulite, prea scumpa, etc. Ei bine, zi de zi ce a trecut cu Blaser in mana si faptul ca am incercat sa raman cat se poate de obiectiv si dupa ce-am facut-o bucatele si dupa ce-am folosit-o serios m-au facut sa ajung sa pot spune cu mana pe inima ca arma mai buna pentru un vanator inca nu s-a facut. Si ma refer atat la folosire cat si la versatilitatea armei. Cand o vezi la altii nu poti s-o apreciezi la adevarata valoare. Pana nu incerci sa manevrezi cu adevarat iute si cu adrenalina la maxim nu realizezi cat de rapida poate fi, cu adevarat. Am folosit mai multe semi si bolt-action de-a lungul timpului, in situatii similare si crede-ma ca nu poti rearma o bolt cu viteza cu care rearmezi si tragi al doilea foc cu Blaser, fie ea si Sako sau Sauer (ca mi-am amintit de blondul cel iute de mana). Am golit magazia de doua ori sezonul acesta, in mai putin timp decat ii ia unei turme de 10-12 bucati sa treaca drumul, cu numai 10-15 m in fata si 15-20 m in spate loc de tras si am facut-o la fel de iute pe cat as fi putut s-o fac cu semi....nici nu mi-am amintit apoi ca am tras toate cele 4 focuri - si erau 375 H&H. Din poze si din povesti e usor sa tragi concluzii false. Faptul ca deocamdata nu vezi motivele pentru care Blaser surclaseaza Sako nu tine de arma ci de ochiul tau. Pune mana, foloseste real macar un sezon in toate conditiile intalnite in practica apoi emite o parere ... cu atat mai mult cu cat e vorba de ceva atat de diferit.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Este clar ca avem vederi foarte diferite asupra armelor, chiar la extreme as spune. Ceea ce tu vezi ca uimitoare avantaje la Blaser, eu vad niste detalii neimportante. Ca poti schimba tevile in 39 de calibre, lipsa culatei (sincer nu imi plac deloc armele cu inzavorare direct in teava), finetea tragaciului (aproape orice tragaci poate fi facut sa fie fin), sistem de armare al cocosului cel mai sigur(
![]() Si acum trecem La Violiv. Ai vazut in toti anii de cand activez pe forum cam ce sisteme de arme prefer si ca nu prea am trancanit aiurea-n tranvai, asa ca iti dai seama ca nu vorbesc din poze si povesti. Este cam deplasata acesta concluzie. Cu Blaser am tras si la cartoane, dar si la vanatoare, am avut pe mana arma unui unchi. Nu mi-a placut, de niciun fel. De folost un sezon ce sa mai spun, este ca si cum as fi silit sa fac un lucru care nu imi surade de nicio culoare. Nici argumentul armarii si executarii rapide a focurilor nu are vreo insemnatate pe unde umblu eu. Poate ca la Constanta sau prin alte parti or iesii porcii buluc, dar pe aici nu am vazut prea multa ingramadeala. Vorbesc strict din punctul meu de vedere si al nevoilor intalnite la vanatoare, Blaser nu are nimic peste alte nume renumite, inclusiv Sako. Ca armeza repede este principalul atuu ce poate fi invocat, insa la fel de repede, chiar mai repede, armeaza si o amarata de semi de la Remi, ce pune porcul jos la fel de bine. PS: Chiar as prefera o masina clasica in locul uneia care pluteste prin aer, este o chestie de gust, de mentalitate sau de ce mai vrei tu. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Intr-adevar este un sistem total diferit si neimportant, eu ma opresc pentru ca unul vede alb negru, altul color... o seara buna!
Nu ar trebui sa rastalmacim cuvintele. Este doar un sistem de arma, cu caracteristicile lui, importanta nu cred ca face obiectul discutiilor. Eu unul habar nu am despre clasificarea armelor in importante si neimportante, o fi si asta un criteriu de care nu am auzit pana acum. ![]() Eu cred ca s-a inteles destul de bine ce am vrut sa spun, anume ca un sistem precum cel de la Blaser nu este neaparat mai bun ca alt sistem, Mauser de exemplu. Fiecare dintre ele au caracteristici diferite,au avantaje si dezavantaje, ambele au sustinatori printre vanatori. Afirmatia ca Blaser este cea mai cea, nu este impartasita de catre toti vanatorii si sustin in continuare ca sistemul Mauser este mai robust,la fel de fiabil, cert la fel de sigur, cu precizie comparativa si o eleganta aparte, ce trezeste amintiri ale unor epoci incarcate de glorie. Acum sper ca realizezi faptul ca nu este vorba de prezenta celulelor bastonas la unul si a celulelor con la celalalt, ci doar o mica diferenta de perceptie a unui sistem de arme. ![]() Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Discutia s-a incins putin pe langa subiect.
![]() Intervin doar pentru a corecta o mica scapare care s-a strecurat.
Din mesajul de mai sus s-ar putea intelege eronat ca doar armele fara culata se inzavoresc direct in teava. In realitate, mai toate armele moderne au frezati umerii de inzavorare in teava si nu in culata, deci inzavorerea se face direct in teava si la acestea. Vorbeste intodeauna cu blandete si tine aproape un toiag noduros - vei ajunge departe
Deocamdata doar armele europene, americanii vin mai timid din urma, numa pe semi folosesc sistemul asta. @Sly Sunt de acord cu punctul de vedere exprimat de oricine .... ca preferinta personala si dorinta personala. Sunt de acord ca in sirul Sako, M 12, Sauer 101 poti sa dai cu banul ca prost n-o sa nimeresti si ca o eventuala alegere bazata pe "fapte" ar putea avea de partea Sako faptul ca este un model premium al unei firme ce-l dezvolta de 3 decenii pe cand M 12 si 101 sunt modele noi, entry-level, ale unor firme ce incearca sa intre si pe piata cu preturi mai mici pentru ca aia cu preturi mari cu care erau obisnuiti e dominata de alta arma. Chiar si eu, o data pe sezon, din cauza nostalgiei de care pomeneai, scot la goana o arma cu sistem M98 ... si de fiecare data jur ca n-o mai fac ![]() ![]() Sa o spui insa ca pe o recomandare pentru un vanator la debut nu mi se pare deloc OK. Imi aminteste de un dialog dintr-un film in care un tip facea complimente sugubete unei doamne supra-supra-ponderala iar amicul lui il intreba ce naiba l-a apucat de se uita la sacul ala de untura. Raspunsul primului a fost: stii ce bine fac astea grase sex oral ![]() ![]() Cam asa e si cu alegerea Sako in detrimentul Blaser. Iti place tie un anume "ceva ". In rest, la orice capitol le-ai pune alaturi nu prea o sa gasesti puncte in plus la Sako. E foarte adevarat ca sunt (inca) multi vanatori care nu vor Blaser - unora nu le lace, altii nu vor "ce are toata lumea" etc. dar la ora asta Blaser vinde in Europa cam tot atat cat toate celelalte firme care fac carabine la un loc, incluzand si importurile de la americani si armele de buget foarte-redus, etc. Practic, niciodata in existenta armurierilor nu s-a intamplat ca o firma sa monopolizeze real vanzarile in asa hal. Nu stiu cate Sako "au facut sau fac" Africa sau Nepalul dar stiu ca batranul M 98 ca si armele mai noi derivate au fost si in Africa detronate de Blaser. Eu am vazut trendul acesta an de an ... acum zece ani cand gaseai o Blaser la vanatoare se facea coada, acum am avut zile cand jumate din vanatori purtau Blaser si coada de curiosi se facea la o Remington bolt-action. Eventual discutia ar putea divaga catre subiectul R 8 versus R 93 dar Blaser versus restul lumii s-a cam transat. Din punct de vedere personal, adica al vanatorului in teren, care foloseste la vanatoare si poligon, in acelasi sezon si conditii si Mauser 98 si Sako si Blaser singura dilema a ramas: ce teava si in ce calibru sa mai iau ![]() ![]() Oricum, sa terminam cu apologia Blaser si sa-l lasam pe om sa aleaga dintre dorintele lui.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Sako am ales deja
![]() Mai ramane ca pana maine-poimaine, cand o sa iau arma, sa aleg dintre cele doua calibre. Cum spuneam, singura emotie o am in privinta reculului, dar totusi, cred ca o sa-mi iau inima in dinti si o sa merg pe 9,3.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12si eu 9,3
![]()
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Sa ne zici cum este cu reculul!
![]() Blaser R8 30-06,9.3x62
Merkel Suhl 12/70
Ops, acum mi-am dat seama de o chestie. Eu de fapt discutam cu voi, sa ii spunem o discutie amicala, despre puscoace, mai un punct de vedere, mai o preferinta privind un sistem sau altul. Nu mi-am dat seama, sau mai bine spus am uitat ca topicul nu este unul deschis de un harsit in ale vanatorii si armelor, ca sa stam la palavre, ci de o persoana nelamurita in alegerea unei arme, in cautarea de recomandari pentru a face o alegere cat mai buna. Mi-a scapat, scuze, daca nu spuneai fraza boldata nu-mi dadeam seama. Chiar nu aveam nicio intentie sa-mi expun parerile in privinta unei arme, pentru a influenta un vanator aflat la debut. Daca iti mai amintesti o discutie a noastra pe forum, din urma cu ceva timp, spuneam ceva despre formatorii de opinie (pe care eu ii consideram inexistenti, nimeni pe lumea asta neavand puterea de a ma influenta in a face o alegere inainte de a cerceta cap coada si a alege dupa un studiu complet). Ei bine am ramas setat pe niste idei pe care eu le consider universal valabile. Totusi ma gandesc ca acestea, posibil sa fie valabile doar in cazul meu, alte persoane chiar avand mare incredere in niste recomandari, considerandu-i pe cei care fac aceste recomandari oameni de mare caracter si cu suficient de solide cunostinte, astfel incat sa mearga direct pe mana lor, fara sa mai studieze suplimentar. Nu cu mult timp in urma, un utilizator incepator( @ vanator hoinar) isi exprima regreretul ca din cauza unei postari de-a ta a avut neplaceri in achizitionarea unei arme. Normal ca nu aveai absolut nicio vina, insa discutiile noastre mi-a adus aminte de acel episod. Am gasit si link-ul: viewtopic.php?f=73&t=15008 Ca sa inchei, vreu sa amintesc tinerilor aspiranti sau celor care sunt in cautarea unor arme de vanatoare care sa ii serveasca in aventurile lor cinegetice, ca aici pot gasi informatii foarte utile, expuse de oameni cu multi ani de vanatoare in spate, insa acest lucru nu ii scuteste de la a studia foarte bine inainte de a face o alegere. Ce spunem noi aici sunt relatari ale experientelor avute in multii ani petrecuti pe coclaurile tarii, sunt opiniile noastre cu privire la anumite tipuri de arme, cum ne-au slujit ele, ce plusuri si minusuri au, carei tip de vanatoare sau carui tip de caracter se potrivesc. Voi trebuie insa sa adunati informatiile, sa le analizati, sa vedeti daca se potrivesc cerintelor si conditiilor impuse de catre voi, de abia apoi sa alegeti. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12@Sly No comment!
Restul lumii: Luati-va ce doriti, ce credeti, ce va place voua sau, de ce nu? sotiilor! Schimbati-le de cate ori aveti ocazia pana ajungeti la formula perfecta! Eu asa am facut si inca nu m-am lamurit ... am inceput al doilea permis ca vechiul nu mai are locuri si inca mai caut formula ideala. Tare-mi e ca o sa ajung sa zic ca in fata calculatorului la jocuri cu tras e cel mai bine.
Si aici ar trebui sa explici mai clar : schimbam sotiile sau armele ? ![]() ![]() 20
16 12 22LR 222RemMag 6,5x57 6,5x65 8x57 9,3x62
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12![]() ![]() ![]() Asta a fost bună tare, mai ales că are Vio o povestioara frumoasă, de acum ceva vreme, despre subiect. Râd de mor!
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Undeva a fost si-o glumita cu cele zece motive pentru care armele sunt mai bune ca femeile.
Apropo de schimbari, eu am incercat ambele variante. Acum, c-am albit, am ajuns la concluzia ca e mai simplu si mai ieftin sa schimbi armele ... chiar daca deranjezi sotia. Ultimul repros de care-mi amintesc, cand slefuiam de final un pat, a sunat de genul: pe mine nu m-ai mangaiat niciodata atat ...
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Pana la urma, mi-am luat 9,3-ul. Revin cu impresii dupa ce ajung in poligon.
Sper sa fie o alegere buna, oricum e alegerea mea si prin urmare, nu imi va parea rau chiar daca nu se va dovedi cea mai fericita. Cat despre sugestiile voastre, va multumesc inca o data tuturor si o sa indraznesc sa apelez la voi si in ceea ce priveste optica, dar asta dupa ce ma documentez un pic, ca sa stiu ce ar fi de intrebat. Respect!
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Felicitari pt decizie! Incearca Norma Oryx de 15 si 18,5 grame si daca o sa le tragi bine, o sa vezi ca o sa fi super multumit!
![]() www.dronaoradea.ro
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Cei de la magazinul din care am achizitionat arma mi-au recomandat o montura Contessa, cu demontare rapida. Am citit pe forum un topic foarte scurt, „de bine”, despre aceasta montura dar nu pot sa spun ca m-am elucidat.
Ma puteti ajuta cu ceva pareri? Sau cu ceva recomandari de monturi, fixe sau demontabile, adecvate acestei arme? Mentionez ca nu mi-am ales inca luneta. Asta cred ca va depinde in mare parte de buget. Intreb insa de pe acum de monturi pt ca nu am habar ce monturi ar fi adecvate acestei arme si daca le pot alege separat de luneta sau numai dupa ce stiu ce luneta voi pune. Multumesc anticipat!
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Cand am dotat Tikka cu optica, am avut exact aceeasi dilema: montura fixa sau rapida. In final am optat ptr cea fixa OPTILOCK, tocmai ptr ca am vrut varianta originala si nu am mai avut timp sa astept dupa cea originala rapida. Daca as avea acum SAKO nici nu as sta pe ganduri si as merge pe montura rapida OPTILOCK originla (Extra Low sau Low in functie de luneta). Daca ar trebui sa aleg totusi fixa, atunci as lua inele Optilock (nu baze + inele, doar inele fixe).
Eu sunt adeptul lucrurilor dedicate, si daca este in discutie o asa minunatie de arma atunci e pacat sa nu faca pereche cu ceea ce a fost proiectat dedicat ptr ea. Mai jos cateva poze in care se vede atat montura fixa cat si cea rapida de la Optilock. Pe site-ul SAKO gasesti inclusiv codurile produselor, dimensiuni etc, in caz ca decizi ca te intereseaza. Varianta cu inele Optilock (inelele pot fi Xtra Low, Low, Medium,High): ![]() ![]() Varianta fixa cu baze fixe si inele Optilock(inelele pot fi Xtra Low, Low, Medium,High): ![]() ![]() Varianta cu montura rapida Optilock: ![]() ![]() P.S.: Bine-nteles ca pe piata gasesti diverse variante de incredere, decizia iti apartine. SUCCES si FELICITARI ptr arma ![]() ![]() RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Monturile originale sunt unele foarte-foarte bune. Se imperecheaza perfect cu armele, sunt construite cu tolerante minimale si cu finisare foarte buna iar insertia de plastic din interior face toti banii, atat pentru alinierea perfecta cat si pentru faptul ca nu lasa urme pe tubul lunetei.
Frezarea in forma de trapez de la Sako pune foarte precis montura la loc la fiecare de/remontare. Reculul armei preseaza luneta catre inainte infigand-o practic in montura - chiar exista una care nici nu foloseste suruburi de strangere pe baza armei.... Eu am varianta rapida, cu manetica de strangere lateral. Ca orice sistem de acest fel, mie imi pare ca nu ofera suficient cuplu la strangere asa ca o strang un pic mai mult folosind un "prelungitor". Contessa sunt OK dar presupun montarea a inca unei baze dedicate pe arma si nu-mi pare logic sa mai ai inca o interfata care poate scartai la un moment dat. In plus, dupa umila mea parere si dupa ce le-am studiat intens, monturile sunt perfecte pentru arme basculante, din cele cu sina de 11-14 mm deja frezata pe arma dar sunt un pic "supra-indicate" la carabine bolt-action clasice, cu culata lunga.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Ce simplu era!... Auzisem de Optilock dar habar nu aveam ca sunt facute de Sako...
E clară treaba. Va multumesc din inima! Respect!
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12O singura intrebare: daca mi-as lua o luneta de 30 mm cu obiectiv de 50 de mm, oare ar trebui sa-mi iau inele medium sau high, avand in vedere ca la sako 85 hunter am catare si inaltator? sau ar trebui sa scot catarea si inaltatorul? sau nu tin cont de asta?
Atasez linkul catre tabelul cu inelele fixe la care ma uitam: http://www.sako.fi/sites/default/files/Optilockring.pdf
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Nu cred ca e realist sa planuiesti sa-ti ridici luneta asa de mult incat catarea si mai ales inaltatorul sa nu intre in campul vizual. Dupa ce montezi luneta vei vedea ca deranjul pe care-l provoaca este minim - practic sunt neobservabile. In plus, cred ca e important sa pastrezi luneta cat mai jos posibil si implicit, sa ai o pozitie a obrazului pe pat cat mai ferma si mai usor de reprodus la fiecare epolare. Pe langa dimensiunea obiectivului, ar mai trebui sa tii seama si de lungimea culatei raportat la lungimea lunetei, respectiv la distanta focala a acesteia. Cu alte cuvinte, daca culata este lunga si luneta scurta si/sau luneta are o distanta focala mica si suportii tai sunt drepti, este posibil sa nu poti muta luneta suficient de mult spre ochi ca sa te incadrezi in distanta focala. Un remediu sunt suportii decalati, care-ti permit mutarea lunetei mai in spate. Oricum, daca esti constient de problema poti sa-ti alegi de la inceput luneta si suportii potriviti cu arma.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Eu am 85 bavarian tot cu catare si pentru obiectiv de 56 folosesc medium, pentru 50 cred ca merge si low.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Eu am pe TIKKA luneta de 50 si am pus montura fixa (baze+inele) LOW. Am impresia ca ar fi mers si Xtra low. oricum pe site-ul lor gasesti inclusiv dimensiunile si poti sa faci niste calcule. eventual maine am sa masor distanta ramasa la mine intre partea de sus a tevii si baza lunetei. Iti fac si o poza ca sa vezi cum e cu cea fixa LOW
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12As prefera inelele care se prind direct, fara baze, dar din astea nu mai sunt pe site-ul sako si nici prin magazine nu prea mai gasesc, decat low, cel putin pe net. Iar din descriere - inaltime de 29 mm - (http://estore.beretta.com/en-eu/sako-ri ... 30mm-blue/) si din calculul meu, la un obiectiv de 50 de mm ar mai ramane 4 mm pana in teava + (poate) inca un pic ingustarea tevii. Cu toate ca ei recomanda pt obiective intre 52 si 60... Ma intrebam daca nu ar fi prea jos?...
Cele cu inele+baze varianta low sunt descrise pe site-ul sako la 32 mm inaltime, deci probabil ca ar fi potrivite insa parca m-ar coafa mai mult cele cu inele fara baze.
Re: Sauer 101 vs Sako vs Mauser M12Idealul este ca axul lunetei sa fie cat mai aproape de axul tevii.
Si bineinteles sa nu existe contact intre luneta si teava. 4mm e decent...2 mm parca ar fi si mai bine. cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
100 mesaje • Pagina 3 din 4 • 1, 2, 3, 4
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 78 vizitatori |
Publicitate
|