Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 02 Feb 2026, 00:52
|
|
|
Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .
Moderator: liviur
de FlorinG25 pe 27 Oct 2015, 23:38
Salutare.  Timp de 15 ani am fost fericitul proprietar al unui Marlin 336 30-30.Cu el mi-am facut ucenicia am invatat sa incarc f repede. Mi-am dat seama in scurt timp ca nu-l bate nimeni la viteza de incarcare. Repetarea focului e absolut instinctiva fara "agatzari" in plus nu esti obligat sa iei capul de pe arma ca la un bolt action. Fiind fan lever action nu m-am putut lasa "descoperit"  In prezent am o frumusete de Marlin 1894 CB Cowboy 357 Mag, din care pot trage si 38 spl. Am dotat-o cu un Buris fast fire... are 2,8 kg si porturi in teava de 41cm Imi dau seama ca pt goana la mistreti trebuie ceva cu mai multa autoritate (big bore) 45-70 sau 450 Marlin. Va cer parerea, care din cele doua mi le recomandati. Are cineva experienta cu aceste calibre, cum se comporta la mistreti in goana, chiar au acea puterede stopare de care se spune?
-
FlorinG25
- Membru activ
-
- Locaţie: Arad
de the_mav pe 28 Oct 2015, 04:38
Da, foarte bine si respectiv da - raspunsurile punctuale la inyrebarile tale. Asteapta vreo 2 sapt sa revina Biriuck de la cerb unde are 45 70-ul cu el si iti spune el ce bine merge 
------------------------------------- Holland and Holland - pure art...
-

the_mav
- Veteran
-
- Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova
-
de violiv pe 28 Oct 2015, 07:49
Cand o sa ajungi sa te joci un pic cu o arma in 45-70 o sa pici pe ganduri .... chiar daca variantele cu teava mai scurta sunt mai bine echilibrate tot grele sunt, mai ales fata de ce ai folosit pana acum. In plus, data fiind lungimea mai mare a cartusului si alcatuirea armei facuta sa reziste la mult mai mult, cursa levierului nu mai este atat de scurta si de indemanatica. Un bun prieten are una in 45-70 - Marlin, inox, teava de 60 .... bijuterie arma dar e grea tare de purtat o zi in spate si mi-am prins aratatorul drept intre garda si tragaci de cateva ori  nu m-am putut invata cu scosul degetelui din garda in timpul manevrarii. De tras trage foarte bine, efectul in tinte "reactive" este impresionant insa stiu un caz in care unui coltos i-au trebuit 3 boabe ca sa ramana jos ... e drept, cu primele doua ajunse in zone nevitale. Oricat ar fi de mare bobita tot trebe pusa unde trebe si cea care pleaca din 45-70 sau 450 pleaca mult sub viteza ideala de padure, adica 725-750 m/s, viteza care asigura oarece minim confort apropo de corectia la tinta in miscare rapida si limiteaza ricoseurile in eventualitatea intalnirii a cate ceva pe drumul pana la tinta. Practic, mai orice cartus ai gasi (cu dificultate pe piata noastra) vitezele se plaseaza la nivel de unic modern tras din lisa. M-am jucat si cu o Marlin in 444, cea care e pe la Turda acum, la @Flavio. In acest calibru arma e mai "subtire", mai usoara, mai manevrabila iar bobita slobozita un pic mai rapida. A fost la mustata s-o iau ... cred ca ceva motive financiare m-au impiedicat. Daca tot vine vorba de bobite mari in diametru, dintre astea mai "clasice" 444 ar fi alegerea mea iar dintre cele moderne, nefericitul si fara de succes 338 Marlin Expres cred c-ar imbina cel mai bine necesitatile mele in goana asa cum o stiu eu.
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de biriuck pe 28 Oct 2015, 11:22
Din cate imi amintesc eu, Soimu' parca are o arma in 450 Marlin si a si folosit-o intens, ar trebui sa te poata lamuri... Eu am un .45-70 dar am tras relativ putin cu ea ca sa dau un verdict (o cutie la semn si 2 focuri in vanat). Amicul la care se refera violiv este posibil sa fie un amic comun ( new user aici pe forum) si, din ce mi-a relatat, era foarte multumit de efectul facut in vanat. Eu am atins un singur foc in mistret cu ea si, desi lovitura a fost destul de slaba (intrare in partea de jos prin ficat si iesire prin plaman aproape de lopatica) efectul a fost devastator la maruntaie (ficatul rupt in 2, plamanii plini de lichid si jumatate din el pulverizata) si s-a rasturnat intr-o rapa vreo 50m. Daune mici la carne dar lovitura a fost prin coaste si nu prea avea ce sa strice... Arma mea e un D. Pedersoli si are 3.7kg. Nu este o arma grea pentru ceea ce trebuie sa faca (reculul este comparabil cu o lisa de 12 dar e posibil ca un rol sa il aiba aici talpa destul de groasa din cauciuc). Eu am evitat-o o perioada la cerb doar din cauza ca pare mult mai grea fata de ZB-ul in 7x57 (3kg si bine echilibrata). Armarea nu mi se pare deloc grea, ceva probleme la inceput dar m-am obisnuit repede si cu lungimea cursei si cu forta necesara. Din pacate o sa fiu nevoit sa montez un red-dot pe ea pentru ca are catari cam prea groase pentru cum imi place mie dar asta este .... inca n-am gasit un dublu-express bun pe bugetul meu O sa ai probleme cu colegii ce vor fi inspaimantati de diametrul tevii 
Corruptissima re publica plurimae leges
-

biriuck
- Veteran
-
- Locaţie: Brasov/Ploiesti
de soimu` pe 28 Oct 2015, 20:57
am un 444 si imi place tare din pacate nu are nici o victim, dupa 4 cutii de hornady la polygon si 3 goane seci...pot spune ca am tras intr-o zi 2 cuti de cartuse in poligon si doar partea financiara ma impiedicat sa continui trasul la cartoane. Arma e grea rau, si cu docter si cu luneta de goana...tot grea ca boala e. Recului nu e mic dar nu e violent, e mai mult o impingere hotrata. Cand vezi cartusul si simti cum pleaca glontul... ai asa o incredere....ca nu as mai pleca cu 308 la goana nici batut. Nu stiu cum e 45-70 sau 450 dar 444 e ceea ce am si nu il schimb. Doara dupa sezonul asta va pot spune si cum face vanatul pleznit de 444, dar cartonul nu zice nimic..doar lasa gauri mari si daca dai la peturi, alea se ridica sus .
-
soimu`
- Veteran
-
de FlorinG25 pe 28 Oct 2015, 21:12
Am luat in calcul si varianta de slug cal 12 tras din teava ghintuita. Trebuie sa recunos ma gandeam deja de unde comand un Savage bolt action, rifled barel model 212. Dar cum noaptea este un sfetnic bun mi s-a aprins "beculetu". Stiam ca pt precizie maxima la carabine este nevoie ca glontul sa fie cat mai aproape de campuri... ori un slug de 12 se va angaja cu viteza maxima in portiunea ghintuita a tevii, ceea ce nu e in favoare preciziei. Ma gandesc ca toate pulberile pt calibrele 12 gauge sunt gandite sa arda repede si nu progresiv ca in cazul carabinelor.
-
FlorinG25
- Membru activ
-
de violiv pe 29 Oct 2015, 09:20
Beculetu' s-a aprins cam palid ... nu i-a ajuns curentul cat trebe. Intai ca tevile dedicate proiectilelor unice in sabot dur au ghinturi pe toata lungimea, exact ca la carabine ... ai facut o confuzie cu tevile zise paradox, ce au ghinturi numai la gura. Fie ele pompe, semi sau tip bolt-action, aceste arme dovedesc o precizie deosebita pentru un proiectil unic de "lisa" si cred distanta eficienta chiar si peste 100 m la unele modele. Apoi, ce legatura are progresivitatea arderii pulberii? Pulberile pentru "lise" ard iute, similar celor pentru pistol, indiferent ca lanseaza alice sau unice. Cele incarcate in cartusele magnum, fie ele de masa sau de viteza, sunt un picut mai lente, adaptate tevilor si scopului cum poate sunt si cele pentru unice dedicate ghinturilor. Rata de ardere de ales este determinata de niste rapoarte intre masa pulberii, diametrul tevii, masa proiectilului si nu neaparat de faptul ca arma are sau nu ghinturi sau de precizia ce se doreste a fi obtinuta. Teoretic, in numerele de pe hartie, nu e mare diferenta intre un unic usor si iute tras din ghinturi si un glont de carabina de calibru mare si viteza mica gen, 45-70, 45 Blaser, etc. Practic, pare ca glontul adevarat se duce un pic mai bine. Cand le-am incercat in poligon, grelele gloante penetreaza semnificativ mai mult in tinte compacte, dure decat unicele, fie ele si din cele moderne. In situatia cand ai deja o lisa si poti lua pentru ea o teava ghintuita poate fi o optiune pentru ca pretul tevii de schimb este sub al oricarei carabine, esti deja invatat cu arma, etc. Pretul munitiei pentru astfel de tevi este marisor, omolog cartuselor cu glont.
-
violiv
- Veteran
-
de FlorinG25 pe 29 Oct 2015, 22:52
Stiu ce inseamna teava "paradox" nu la acestea m-am referit, ci la modelele care sunt ghintuite pe intreaga lungime a tevii, exceptand bineinteles camera cartusului. Am si exemplificat prin modelul 212 de la Savage. Eu stiam ca la carabine, pt a obtine precizie maxima se recomanda ca glontul "abea sa atinga" campurile tevii. In cazul armelor lise cu tevi gintuite care trag proiectile unice, slugul sta "scufundat" in tub. In momentul focului acesta nu se va angaja progresiv in ghinturi ca in cazul glontului tras din carabine, ci se va "izbi cu mare viteza de acestea afectand precizia armei. Stiind aceste lucruri am concluzionat, ca un slug tras dintr-o teava ghintuita nu se poate compara ca precizie cu un glont tras din carabina. Asta e parerea mea personala si strict teoretica. Mi-ar placea cei care au arme lise cu tevi ghintuite sa ne impartaseasca ce grupaje au obtinut cu sluguri 
-
FlorinG25
- Membru activ
-
de violiv pe 30 Oct 2015, 08:41
Chestia cu glontul ce pupa ghinturile se intampla numa daca ti-ai comandat teava cu free-bore scurt si ai incarcat munitie dedicata. In realitate, armele de vanatoare au free-bore lung, atat pentru a accepta orice fel de munitie cat si pentru a tine varful de presiune la valori sub-maximale. Si cu toate astea trag bine de tot. Normal ca un proiectil tras dintr-o "lisa ghintuita" n-o sa ajunga la precizie de glont desi exista un producator ce face o astfel de arma in configuratie bolt-action, cu teava groasa, pat beton, beding, bla-bla-bla - adica toate caracteristicile constructive ce fac o bolt-action sa aiba precizie maxima si trage numa "muscate" iar cu anume munitii ramane subMOA si la 200 m. Oricum ar fi, chiar si cele mai ieftine pompe ce au o astfel de teava trag intr-un taler la 100 m macar cu un cartus, ceea ce este absolut suficient pentru o vanatoare careia acest tip de arma i-a fost dedicat. Desi este real ce spui, grijile tale in privinta folosirii armei la vanatoare nu se justifica. Chiar si una cu teava stramba poate trimite un proiectil intr-un taler la 25 m da' tare-s curios cati tragatori sint in stare sa faca asta cand talerul "fuge"....
-
violiv
- Veteran
-
de armi pe 31 Oct 2015, 18:17
@FlorinG25 arunca o privire si la Browning BLR LIGTHWEIGHT PG Este cea mai reusita LEVER ACTION, si se fabrica in 30-06, 308 win, 450marlin si 300WM
"Through Performance to Type"
-

armi
- Veteran
-
- Locaţie: Bucuresti
de radubichis pe 01 Noi 2015, 08:10
armi scrie:@FlorinG25 arunca o privire si la Browning BLR LIGTHWEIGHT PG Este cea mai reusita LEVER ACTION, si se fabrica in 30-06, 308 win, 450marlin si 300WM
Daca BLR -ul ar avea un trgaci mai moale ar fi arma perfecta.Este manevrabila ,echilibrata si grupeaza excelent.
-

radubichis
- Veteran
-
- Locaţie: Hunedoara
-
de FlorinG25 pe 02 Noi 2015, 18:29
Am luat in calcul si BLR-ul de la Browning insa nu-mi place designul armei este un metis. Prefer un stil mai clasic tubular magazine si pat englezesc. Imi place mult modelul 1895 G guide gun 45-70. 
-
FlorinG25
- Membru activ
-
de FlorinG25 pe 02 Noi 2015, 18:53
Discutam cu un amic referitor la cal 45-70 pe care intentionez sa-l folosesc in goana la mistreti. Imi spunea sa stau cuminte cu el ca are tubul mai scurt de 57mm cat ar fi dimensiunea minima la aceasta specie de vanat si risc sa-l folosesc doar la caprior Stiti ceva referitor la acesta lege? parca s-a abrogat odata,acum iar e vigoare? 
-
FlorinG25
- Membru activ
-
de violiv pe 02 Noi 2015, 22:36
Articolul nu mai e de ani de zile ... vinatori care nu stiu legile sunt din ce in ce mai multi.
-
violiv
- Veteran
-
de soimu` pe 18 Mar 2016, 21:32
gata ...vine si BLR 450 am fost la Salzburg la targ si, spre deosebire de anul trecut cand aveau cel mai mare 300WM ...anul asta era expus un 450. Grozava arma Usoara, manevrabila ... excelenta. Se potrive de minune cu celalat BLR in 308 care il am. Am comandat-o pe loc...ca tot aveam la mine o autorizatie de glont. Pe la noi e mare iures cu ordinul buclas, organele il considera valabil si te ard daca mergi la mistret cu calibre "neconforme". 444 e ok ...450 nu este...desi este in fapt clasa superioara O sa vedem ce si cum, deocamdata astept sa vina arma. Sa nu uit... daca la 444 nu e o problema pentru boabe, drept pentru care am si 10 cutii in seif... la 450 recunosc ca u stiu de unde sa iau. Poate ma ajuta cineva. merci
-
soimu`
- Veteran
-
de violiv pe 19 Mar 2016, 08:40
Sa fie intr-un ceas bun! Vezi, acesta este principalul dezavantaj al 450 fata de 45-70 ... munitia greu de gasit. 45-70 au adus la Oradea in magazin, nu mai trebe sa te chinui.
-
violiv
- Veteran
-
de bulake17 pe 21 Mar 2016, 16:57
Buna ziua
Am si eu nevoie de o informatie, de unde pot cumpar in Romania o arma lever action noua (indiferent de marca), in calibru 45-70 sau .444
Multumesc anticipat
-
bulake17
- Nou membru
-
de biriuck pe 21 Mar 2016, 17:12
Noua nu stiu dar una in stare foarte buna in .45-70 am eu la vanzare Cei care aduc arme lever noi le cam comanda de afara....
Corruptissima re publica plurimae leges
-

biriuck
- Veteran
-
- Locaţie: Brasov/Ploiesti
de laurul pe 21 Mar 2016, 18:12
biriuck scrie:Noua nu stiu dar una in stare foarte buna in .45-70 am eu la vanzare Cei care aduc arme lever noi le cam comanda de afara....
...o sa-ti para tie rau de puscuta aia....mai ales ca o dai la bani putini... Tineretea, deh!
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
-
laurul
- Veteran
-
- Locaţie: Dupa vanat, oriunde!
de bulake17 pe 22 Mar 2016, 09:04
Multumesc mult pentru raspuns
-
bulake17
- Nou membru
-
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 20 vizitatori