Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 19 Oct 2025, 21:46

Norme de aplicare L 295

Modificari recente ale legilor legate de vanatoare

Moderatori: biriuck, liviur

Re: Norme de aplicare L 295

Mesajde AndreiR pe 02 Iun 2016, 20:01

Mie asa mi se pare normal.Eu am inteles ca prin alte tari se da examen in poligon la reinnoirea permisului de arma si eu socotesc ca asa ar fi mai normal.

Cum dealtfel mi s-ar parea normal sa fie sustinut din nou si examenul de permis de conducere la reinnoire.....

Dar asta este doar parerea mea.
AndreiR
Nou membru

Locaţie: Otopeni,Ilfov

Mesajde AndreiR pe 02 Iun 2016, 20:03

Mie asa mi se pare normal.Eu am inteles ca prin alte tari se da examen in poligon la reinnoirea permisului de arma si eu socotesc ca asa ar fi mai normal.

Cum dealtfel mi s-ar parea normal sa fie sustinut din nou si examenul de permis de conducere la reinnoire.....

AndreiR
Nou membru

Locaţie: Otopeni,Ilfov

Mesajde Dragan pe 02 Iun 2016, 22:13

"Normal" mi se pare ca de fiecare data cand schimbi locul de munca sa dai bacalaureatul :lol:
Dragan
Membru important

Mesajde mus q pe 02 Iun 2016, 22:29

AndreiR scrie:Mie asa mi se pare normal.Eu am inteles ca prin alte tari se da examen in poligon la reinnoirea permisului de arma si eu socotesc ca asa ar fi mai normal.

Sa inteleg ca ti se pare normal ca cineva care a fost plecat din tara unul-doi ani de zile sau nu a putut participa la actiuni de vanatoare din varii motive ( serviciu, tratament medical, etc) sa ramana fara permis de port arma ?
Sper sa nu ajungi coleg de stand cu individul asta. viewtopic.php?f=119&t=16395
Si daca totusi ajungi, sa nu te miri. Cam ti-ai dorit-o.
mus q
Membru activ

Mesajde aghiuta pe 02 Iun 2016, 22:55

AndreiR scrie:Mie asa mi se pare normal.Eu am inteles ca prin alte tari se da examen in poligon la reinnoirea permisului de arma si eu socotesc ca asa ar fi mai normal.

Imi poti spune si mie care alte tari ?? Nu de alta da' prin Scandinavia permisul se da pe viata.
Fara reinnoire.
AndreiR scrie:Cum dealtfel mi s-ar parea normal sa fie sustinut din nou si examenul de permis de conducere la reinnoire.....

Se ta auda Cel de Sus si sa te ajute cu reinnoire anuala,daca se poate.
AndreiR scrie:Dar asta este doar parerea mea.

Sper in unicitatea ta !.
aghiuta
Veteran

Locaţie: Suedia

Mesajde Johny Wolf pe 03 Iun 2016, 06:50

Legea nr. 319/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor
În vigoare de la 14.01.2016

Art. 25.
(1) Permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri, exceptând perioada de suspendare.

. . . . . . . . . .

(3) Valabilitatea permisului de armă se prelungeşte de către autoritatea competentă pentru o perioadă de 5 ani, dacă titularul îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. c)-f), h) şi i) şi prezintă dovada efectuării unei şedinţe de tragere anual, într-un poligon autorizat, cu excepţia posesorilor de arme de vânătoare. Începând cu 6 luni înainte de expirarea valabilităţii permisului de armă este obligatorie notificarea titularului la adresa din permisul de armă, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de data expirării valabilităţii permisului de armă."
Stafie Ionut
Johny Wolf
Veteran

Locaţie: Iasi

Mesajde Cristi pe 03 Iun 2016, 07:06

Din cate stiu, normele de aplicare nu pot introduce restrictii suplimentare fata de textul legii. Ce spun juristii?
“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde alinboboc pe 03 Iun 2016, 08:03

Normele metodologice trebuie sa respecte exigentele Legii nr. 24/2000 republicata in 2010 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, nu trebuie sa intre in contradictie cu aceasta, normele metodologice nu adauga la lege, ci doar asigura punerea in aplicare a dispozitiilor legale.
alinboboc
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde violiv pe 03 Iun 2016, 22:07

Chiar daca realitatea din Ro spune ca numarul cel mai mare de posesori de arme "civili" este reprezentat de vanatori, de prea multe ori se leaga prea strans cele doua chestii una de alta, adica armele si vanatoarea implicit.
Asa cum a fost si la noi pana cu ceva ani in urma, dreptul de a poseda o arma si, eventual, de a o folosi se cam da pe viata, cu conditia sa nu calci pe bec.
Regulile de care a auzit colegu de mai sus ca s-ar practica prin alte tari tin de partea cu vanatoarea nu cu dreptul de a avea o arma. Mai marii vanatorilor te pun sa tragi periodic in poligon pentru a capata dreptul de a merge la o anume vanatoare. Din partea celor cu armele poti sa le tii in dulap fara macar sa-l deschizi jumate de secol. Cand am zis "mai marii" m-am referit atat la reguli generale in unele tari/regiuni cat si la reguli care tin de un anume fond de vanatoare, administratorii acestora avand dreptul (cum au si la noi da' ori nu stiu ori nu-l folosesc) sa aleaga pe cine primesc la vanatoare, cu atat mai mult cu cat e vorba de vanat mai dificil de dobandit sau mai scump sau chiar de grupe de vanatoare ... unele o fac chiar si cu titlu de "joaca" la debut de sezon, asa cum fac si activitatile gospodaresti de pe fond ... nu-i obligatoriu da' nici nu esti bine vazut daca tragi chiulul de prea multe ori.

Pana una alta, chestia cu valabilitatea pe 5 ani pare batuta in cuie si ma indoiesc sa se mai schimbe ceva in bine aici.

Tot in articolul citat, la paragraful 2 scrie cam asa:
(2) În vederea prelungirii valabilitătii permisului de armă, titularul acestuia este obligat să se prezinte înainte de împlinirea termenului prevăzut la alin. (1) la structura de politie competentă în a cărei rază de competentă teritorială îşi are domiciliul sau reşedinta cu armele înscrise în permis, precum şi cu documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

final ce deschide calea ca in norme sa poata fi trecuta o lista infinita de documente, printre care s-ar putea numara, de ex. si certificatul de casatorie al bunicilor sau o declaratie "pe proprie raspundere" de la fosta nevasta sau amanta cum ca esti baiat bun ...

- am citit prin alte forumuri pareri exprimate infinit mai vehement ca aici, pe aceeasi tema, aia a mersului in poligon .... cum ca legea favorizeaza si imbogateste proprietari de poligoane, etc,
- pe de alta parte, sunt sute de plangeri aici pe forum ce acuza lipsa poligoanelor, macar pentru reglatul unei arme daca nu de altceva
- cum naiba sa traiasca macar un poligon in fiecare judet daca ii trec pragul 2-3 oameni pe luna si atunci pentru cat mai putin timp si cat mai putini bani cheltuiti ??? si asta in conditiile in care am vazut de prea multe ori vanatori dispusi sa plateasca cateva sute de euro in plus unor armurieri de peste granite ca sa primeasca arma cu optica gata montata si reglata .... reglaj pe care absolut niciodata nu l-am gasit corect pe hartie. Nu strica nimanui sa aiba un poligon civilizat la indemana si mai dea pe acolo cand si cand. In fond, tii o arma nu pentru valoarea ei de inventar si nu esti impatimit de nuanta lemnului ci de faptul ca alcatuirea aia de fier si lemn face BUM! si poate trimite un proiectil intr-o tinta. Daca nu-ti place chestia cu POC si BUM, mai bine colectionezi arta, tingiri de arama sau sculpturi populare.

Revin si-mi exprim iar parerea ca legea armelor poate nu e tocmai aia mai potrivita sa-ti ceara ceva experienta continua in cunoasterea si manuirea lor in schimb legea vanatorii si regulamentele locale ar fi trebuit sa prevada de mult o asemenea obligatie pentru vanatori.

Ca tot veni vorba de poligoane, nu de mult s-au desfasurat la Joita doua mici concursuri vanatoresti. Poate ati avut curiozitatea sa parcurgeti lista cu punctajele obtinute.
Dati un ochi, ca nu strica:

viewtopic.php?f=66&t=16208

viewtopic.php?f=66&t=16068

Daca in conditii reglate, de poligon, cei mai buni se apropie de "nota 10" iar cei din coada scot sub jumate din punctajul celor buni, adica, mai pe romaneste "nimeresc un foc din trei" .... cam ce se intampla in teren? Si asta in conditiile in care tragatorii au fost voluntari nu obligati s-o faca.
DA! Exista multe locuri in care primesti dreptul sa mergi la o anume vanatoare numa daca ai si caine cu proba de lucru trecuta sau daca tu, ca vanator, ai trecut un test minimal de poligon. Faptul ca la noi ti se cere doar sa dovedesti ca ai iesit o data pe an la vanatoare .... si poti sa nu tragi niciun foc, nici macar sa duci arma la ochi, mi se pare un nimic mic-mic.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde timexim pe 03 Iun 2016, 22:09

O sa se scumpeasca iarasi foarte mult armele si munitiile, datorita aplicarii art 184.
Necesitatea avizarii fiecarui transport de arme si munitii, plus asigurarea pazei cu jandarmi... Asta ne lipsea !
8 x 68 e tata lor ...
timexim
Veteran

Mesajde Johny Wolf pe 06 Iun 2016, 09:52

Este necesar modificarea Art. 40 alineatul 1, litera h, din procedura , in conformitate cu articolul de lege ART. 25, alineatul 3 din legea nr. 319/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 , la care face referire alineatul din procedura.

Propunere de modificare a Art. 40 alineatul 1, litera h
h) dovada efectuării tragerii anuale , într-un poligon autorizat, cu excepţia posesorilor de arme de vânătoare.

In scopul imbunatatirii modului de utilizare a armelor si a abilitatilor de tragere a persoanelor ce detin arme , propun urmatoarele modificari la legea 295/2004.
Cu rosu se exclude din lege, cu albastru se completeaza in lege.

ART. 27
Autorizarea folosirii armelor care fac obiectul dreptului de deţinere
(1) Titularul dreptului de deţinere a unei arme letale poate fi autorizat, la cerere, de către structura de poliţie competentă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa să folosească într-un poligon autorizat, în condiţiile legii, armele de vânătoare, de tir ori de colecţie.
(2) Colecţionarii de arme pot fi autorizaţi să folosească, în condiţiile legii, armele deţinute în colecţie cu ocazia unor manifestări culturale, artistice sau istorice.
(3) Autorizarea prevăzută la alin. (1) şi (2) se referă la scopul pentru care s-a solicitat aceasta, traseul utilizat pentru transportul armelor, locul unde urmează a fi folosită arma şi termenul de valabilitate a autorizaţiei temporare de transport şi folosire a armei, precum şi cantitatea de muniţie ce poate fi folosită
(5) Procedura de acordare a autorizaţiei prevăzute la alin. (1) şi (2) se stabileşte prin norme metodologice de aplicare a prezentei legi.

ART. 37
(1) Titularul dreptului de a purta şi folosi arme de vânătoare poate face uz de arma înscrisă în permisul de armă numai asupra vânatului pentru care a fost autorizat, precum şi pentru antrenament în poligoanele autorizate în condiţiile legii sau în spaţii special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiţii încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor.
Stafie Ionut
Johny Wolf
Veteran

Locaţie: Iasi

Mesajde zola81 pe 06 Iun 2016, 11:16

sunt in faza de dezbateri, este important sa faceti propuneri
zola81
Nou membru

Mesajde adisan77ro pe 12 Iun 2016, 09:54

La Cluj, deja se solicita dovada scrisa ca ai tras in poligon, sau copie dupa o autorizatie de vanatoare, la solicitarea prelungirii vizei. Astia chiar ca-s pe repede-nainte rau de tot. Sa nu care
Cumva sa se-mpiedice de-atata viteza.
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
adisan77ro
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde Sly_Fox pe 13 Iun 2016, 16:18

Pai daca normele nu s-au publicat, cum de cer deja aceste dovezi? Cer si cursul de arme de la cei care au permisele dinainte de anul 2004?
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde violiv pe 13 Iun 2016, 16:25

Cursul e cerut de lege care e deja in vigoare. Normele nu fac decat sa-ti spuna cand iti trebe hartia.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Sly_Fox pe 13 Iun 2016, 17:02

Cursul este cerut pentru cei post 2004, care solicita autorizarea si eliberarea permiselor de arma. Pentru cei care au permisele dinainte de 2004 nu s-a solicitat acest curs nici la eliberarea autorizatiilor pentru cumpararea armelor, nici pentru prelungirea valabilitatii permiselor de arma. In proiectul privind noile norme se prevede acest lucru si asta printr-un articol care spune ca politia ar putea refuza prelungirea permiselor daca solicitantii nu fac dovada absolvirii acestui curs.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde teuton pe 13 Iun 2016, 21:14

la giurgiu mi-au cerut adeverinta de la o asociatie ca am fost la vanatoare.
asta joi 09 iunie 2016 cand am mers pt viza permisului
teuton
Veteran

Locaţie: valcea / bucuresti

Mesajde teuton pe 13 Iun 2016, 21:15

nu au vrut copie dupa o autorizatie
teuton
Veteran

Locaţie: valcea / bucuresti

Mesajde Sly_Fox pe 13 Iun 2016, 22:05

Exact cum anticipasem in deschiderea topicului.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde adisan77ro pe 14 Iun 2016, 18:58

adisan77ro scrie:La Cluj, deja se solicita dovada scrisa ca ai tras in poligon, sau copie dupa o autorizatie de vanatoare, la solicitarea prelungirii vizei. Astia chiar ca-s pe repede-nainte rau de tot. Sa nu care
Cumva sa se-mpiedice de-atata viteza.

...Si cursul de arme
adisan77ro
Veteran

Mesajde adisan77ro pe 14 Iun 2016, 19:04

Sly_Fox scrie:Exact cum anticipasem in deschiderea topicului.

De acord ca "mare scofala nu este", atata timp cat prevederea apare in normele in vigoare, dar nu asa in baza unui proiect. Asta nu ma face decat sa judec faptul ca ei stiu cu siguranta si exact unde TREBUIE se se ajunga, ceea ce noi nu putem decat sa intuim.
O data in plus mie asta imi confirma COMPLOTUL :-q
adisan77ro
Veteran

Mesajde Cristi pe 19 Iun 2016, 18:36

“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 19 Iun 2016, 20:18

– ,,EGALITATEA stipulata in art.4 din Constitutia Romaniei nu se regaseste in acest normativ:
o Vanatorii au dreptul sa procure si sa detina arme tir cu teava lunga (fara contract de munca sau alt act care sa ateste nevoia lor pentru asa ceva), chipurile pentru antrenament (unii dintre acestia nu calca in poligoane ani de zile), dar instructorii nu au nevoie de asemenea antrenament desi sunt mult mai activi din acest punct de vedere – vezi competitii , cursuri internationale , demonstrative."

Neinspirata comparatie facuta de catre ANDA Altfel trebuia argumentat.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde Bill pe 21 Iun 2016, 10:17

[quote="Johny Wolf"]
ART. 37
(1) Titularul dreptului de a purta şi folosi arme de vânătoare poate face uz de arma înscrisă în permisul de armă numai asupra vânatului pentru care a fost autorizat, precum şi pentru antrenament în poligoanele autorizate în condiţiile legii [color=#0000FF]sau în spaţii special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiţii încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor.[/color][/quote].

La o întâlnire cu cei de la IGP la Brașov, am făcut propunerea ca în fiecare județ în care nu există poligoane, să fie identificate locurile de pe fondurile de vânătoare, binențeles cu acceptul administratorului fondului unde să se poată trage în condiții de siguranță, eventual sub supravegherea administratorului și de ce nu cu o taxa. Pe toate fondurile există locuri pe care le știe toată lumea, unde vanatorii merg să-și regleze lunetele scoțând în prealabil o autorizație pentru dăunători. Toată lumea minte (că nu trage la dăunători), toată lumea știe ce se petrece, așa că de ce să nu facem chestia asta în mod transparent, eventual cu notificarea prealabilă a organului de poliție? Binențeles că nu au fost de acord, și am avut și opoziția administratorilor de poligoane.
Bill
Membru important

Locaţie: Oradea

Mesajde a&c pe 21 Iun 2016, 10:43

Foarte buna propunerea si de laudat!!!
Daca mai multi am sustine astfel de demersuri ceva s-ar schimba in bine si in tara asta... :ymapplause:
a&c
Membru activ

Mesajde radubichis pe 21 Iun 2016, 11:20

Bill scrie:
Johny Wolf scrie: ART. 37
(1) Titularul dreptului de a purta şi folosi arme de vânătoare poate face uz de arma înscrisă în permisul de armă numai asupra vânatului pentru care a fost autorizat, precum şi pentru antrenament în poligoanele autorizate în condiţiile legii sau în spaţii special amenajate sau semnalizate, în astfel de condiţii încât să nu pună în pericol integritatea corporală sau viaţa persoanelor.
.

La o întâlnire cu cei de la IGP la Brașov, am făcut propunerea ca în fiecare județ în care nu există poligoane, să fie identificate locurile de pe fondurile de vânătoare, binențeles cu acceptul administratorului fondului unde să se poată trage în condiții de siguranță, eventual sub supravegherea administratorului și de ce nu cu o taxa. Pe toate fondurile există locuri pe care le știe toată lumea, unde vanatorii merg să-și regleze lunetele scoțând în prealabil o autorizație pentru dăunători. Toată lumea minte (că nu trage la dăunători), toată lumea știe ce se petrece, așa că de ce să nu facem chestia asta în mod transparent, eventual cu notificarea prealabilă a organului de poliție? Binențeles că nu au fost de acord, și am avut și opoziția administratorilor de poligoane.

Ideea este foarte buna si nu vad de ce nu se aplica atita timp cit sunt anuntate sau eventual si participa organele de politie si administratorul fondului.Ar scadea nr animalelor schilodite si nerecuperate .Sunt o gramada de cariere si balastiere parasite unde se poate trage in conditii de siguranta asemenea unui poligon de tir autorizat.Mergind mai departe, as spune ca se poate identifica un asemenea loc in fiecare judet in care sa se poata trage o data sau de doua ori pe luna dupa un program prestabilit
radubichis
Veteran

Locaţie: Hunedoara

Mesajde yoghi pe 21 Iun 2016, 12:41

O explicatie logica , auzita , impotriva tragerii pe ""locuri amenajate "":
poligonul in jud.X este amplasat in nordul judetului la 100km de localitatatea A din acelasi judet.Dar la 25km de localitatea B din judetul Y.
si vanatorul ce locuieste in A este obligat sa parcurga 100km iar cel care sta in B poate trage ""in locuri amenajate"" poate chiar la 1km de poligonul oficial.

Aceeasi limitare sau discriminare apare si la varianta cu limita de km fata de un poligon indiferent de judet.( ex.unul sta pina la 100km . iar altul ce sta la 103km nu mai e obligat)
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde Clujeanul pe 21 Iun 2016, 14:24

Toti braconierii ar iesi sa faca practica in "locuri amenajate". Ar avea justificare perfecta pentru prezenta in teren cu arme si munitie si pentru impuscaturile care s-ar auzi. Eu, nu as accepta sa-si improvizeze cineva un loc amenajat de tras la tinta pe proprietatea mea.
Am tot respectul pentru activitatea ANDA, dar cred ca trasul la tinta (alta tinta decat vanatul) in terenul de vanatoare nu-i un lucru bun si ar avea sanse minime sa fie acceptat de Politie.
Clujeanul
Veteran

Mesajde the_mav pe 21 Iun 2016, 15:25

mda.... cam asta e diferenta de mentalitati. seamana cu fotbalul, daca vrei!
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde mariusk pe 21 Iun 2016, 17:37

Cum naiba sa braconezi intr-un loc unde se trage poate o zi intreaga?Ne miram ca multi nu-si cunosc arma,luneta ,sunt nevoiti sa scoata hirtii la rapitoare ca sa-si vada reglajul armei etc.Somnul ratiunii naste monstrii...Prostul moare de grija altuia.Daca punem problema la modul ca unii merg la poligon ca sa braconeze inseamna ca suntem deraiati de la subiect rau de tot...Nu-i mai simplu sa tragi la un carton decit sa tragi la animale ca sa vezi cum i-ti functioneaza sistemul.Eu zic ca,odata cu aceste asa zise poligoane,ar scadea semnificativ braconajul.Ne miram ca avem tot felul de legi absurde cind refuzam ca schimbarea sa inceapa chiar de la noi...Vai de mama noastra...
mariusk
Membru important

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala!