Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 01 Mai 2026, 06:56

Copiii si participarea la vanatoare

Forum dedicat discutiilor de interes general , cu specific vanatoresc , deschis tuturor iubitorilor si practicantilor acestei nobile arte . Va stam la dispozitie 24/24 ore !

Moderatori: adrian_ppp, biriuck, CCM, Sly_Fox, von BRAUN, Mircea-B

Copiii si participarea la vanatoare

Mesajde alin A pe 14 Sep 2016, 11:55

Salutare,
Stie cineva, daca este specificat in legislatie (in 407, 319 si 295 nu am gasit) care este varsta minima la care un copil poate sa te insoteasca la vanatoare in grup restrans.
Multumesc!
alin A
Nou membru

Locaţie: MORENI

Re: Copiii si participarea la vanatoare

Mesajde Sly_Fox pe 14 Sep 2016, 19:19

Legislatia nu prevede nimic in acest sens. Totul tine de parinti, cam la ce varsta cred ei ca isi pot lua odraslele la vanatoare.
Pe mina tata a inceput sa ma poarte dupa el pe la 6 ani, cand am intrat la scoala si am reusit sa tin cat de cat arma in maini.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Cristi pe 15 Sep 2016, 07:51

“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Cristi
Veteran

Mesajde Cristi73 pe 15 Sep 2016, 10:11

Cristi scrie:https://www.youtube.com/watch?v=uK4a1YzZfwM :D

Cristi nu o sa vedem la noi prea curand asa ceva.
Sunt convins ca si la noi sunt destui copii care au tras cu arma parintilor la vanatoare dar cu fereala.

AlinA din punctul de vedere al legislatiei din romania, daca nu esti inscris pe autorizatie si totusi participi esti automat braconier.
Werk Haenel Suhl cal 16
CZ 557 Sporter 7x64
Cristi73

Locaţie: Deva

Mesajde Sly_Fox pe 15 Sep 2016, 11:28

Pare de necrezut, insa ca in filmuletul din imagine stateau lucrurile inainte de '89. Parintii isi luau copiii la vanatoare, atat la grupa cat si in grup restrans si nimeni nu se impotrivea, ba chiar militenii cat erau ei de militeni, erau oarecum admirativi fata de pustii ce isi insoteau tatii la vanatoare. Chiar si bunicii isi luau nepotii la vanatoare, eu am amici care au capatat pasiune pentru aceasta activitate traditionala si culturala, de la bunici.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde alin A pe 15 Sep 2016, 11:34

@Cristi 73, te rog detaliaza?! Mulțumesc!
alin A
Nou membru

Mesajde Cristi73 pe 15 Sep 2016, 12:45

Detaliez cu extrase din Regulamentul privind autorizarea, organizarea şi practicarea vânătorii
Art. 1.
Vânătoarea este acţiunea de pândire, căutare, stârnire, urmărire, hăituire sau orice altă activitate având ca finalitate capturarea vânatului ori uciderea acestuia, desfăşurată de una sau de mai multe persoane care deţin dreptul legal de a practica vânătoarea, în conformitate cu prevederile Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 2.(1) Autorizaţiile de vânătoare sunt documentele cu regim special care atestă faptul că o anumită persoană sau un grup de persoane nominalizate în acestea a obţinut de la gestionarul fondului de vânătoare dreptul de a vâna în condiţiile legii pe acel fond de vânătoare
Art. 7.(2) Autorizaţiile de vânătoare se eliberează exclusiv celor în drept să practice vânătoare în condiţiile Legii nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 12.
(1) Autorizaţia de vânătoare colectivă tip A dă dreptul de a practica vânătoarea unui grup de minimum două şi maximum 5 persoane dintre cele prevăzute la art. 7 alin. (2)
Art. 27.
În funcţie de numărul de vânători care participă la acţiunile de vânătoare, aceasta poate fi:
B. vânătoare colectivă tip A - se practică de un număr restrâns de vânători (minimum 2 şi maximum 5), cu sau fără câini de vânătoare, cu sau fără atrape ori chemători, admise de lege;

braconaj - tentativa sau acţiunea desfăşurată în scopul dobândirii sau capturării vânatului, finalizată cu rezultat sau nu, cu încălcarea prevederilor prezentei legi;

Deci tinand cont de cele scrise mai sus, in cazul particular al copiilor care insotesc parintii la vanatoare :

1. Pot practica vanatoarea doar cei inscrisi in autorizatie
2. Doar cei care au calitatea de vanator pot fi inscrisi in autorizatia de tip A
3.Copilul nu este nici vanator nici nu poate fi inscris in autorizatie ca si stagiar
4. Copilul paricipa la vanatoare ( tine cainele in lesa, cara ranita tatalui, etc) , nu este inscris pe autorizatie = braconier

Am si eu un copil pe care as vrea sa-l iau cu mine la vanatoare de aceea am aprofundat umpic acest regulament si am ajuns la concluzia ca pot sa-l iau doar la vanatoare colectiva la goana (autorizatie de tip B) dupa ce se inscrie ca si stagiar in asociatie. tot ce mai trebuie sa aflu este de la ce varsta o asociatie poate lua stagiari.
Werk Haenel Suhl cal 16
CZ 557 Sporter 7x64
Cristi73

Mesajde Krieghoff pe 15 Sep 2016, 13:28

La colectiva se poate trece pe autorizatie la gonaci.
"Imi cunosc limitele. Dar pur si simplu le ignor"
Friedrich Nietzsche
Krieghoff
Membru important

Locaţie: Bucuresti

Mesajde alin A pe 15 Sep 2016, 13:41

@ Cristi73 -nu vreau sa te contrazic, departe de mine gandul !
Din textele de lege, reiese, cine are voie sa practice vantoarea, dar nu si cine are voie sa asiste!
Eu vreau sa iau copilul cu mine, sa asiste la vanatoare (sta doar langa mine), nu sa practice(deocamdata). Cum va demonstra organul ca este braconier?!
Pe baietii care merg gonaci, la o vanatoare de mistret, in grup restrans, ii incadreaza organul ca braconieri? ca nu ai cum sa ii treci in autorizatie !?
Pe cei care asista la o vantoare si filmeaza, cum ii incadreaza organul?

Intreb, ca sa nu ma trezesc in situatii neplacute.
alin A
Nou membru

Mesajde Cristi73 pe 15 Sep 2016, 14:22

alin A scrie:@ Cristi73 -nu vreau sa te contrazic, departe de mine gandul !
Din textele de lege, reiese, cine are voie sa practice vantoarea, dar nu si cine are voie sa asiste!
Eu vreau sa iau copilul cu mine, sa asiste la vanatoare (sta doar langa mine), nu sa practice(deocamdata). Cum va demonstra organul ca este braconier?!
Pe baietii care merg gonaci, la o vanatoare de mistret, in grup restrans, ii incadreaza organul ca braconieri? ca nu ai cum sa ii treci in autorizatie !?
Pe cei care asista la o vantoare si filmeaza, cum ii incadreaza organul?

Intreb, ca sa nu ma trezesc in situatii neplacute.

Gonacii la o vanatoare colectiva de mistret se trec pe autorizatie, cel putin la mine la grupa, pentru ca toti sunt candidati.
La grup restrans nu ar trebui sa participe gonaci .

B. vânătoare colectivă tip A - se practică de un număr restrâns de vânători (minimum 2 şi maximum 5), cu sau fără câini de vânătoare, cu sau fără atrape ori chemători, admise de lege;
C. vânătoare colectivă tip B - se practică de un număr mai mare de 2 vânători cu sau fără câini de vânătoare şi cu sau fără gonaşi.

Cum va demonstra organul ca este braconier ? La fel cum va trebui tu sa demonstrezi ca nu este :) , depinde si de organ. Dar cum zice si englezul, better safe than sorry.
Werk Haenel Suhl cal 16
CZ 557 Sporter 7x64
Cristi73

Mesajde the_mav pe 15 Sep 2016, 14:46

Interesant, domnilor.

Chiar ma intreb ce s-ar intampla cu urmatoarele categorii sa zicem de adulti, ca nu are rost sa implicam kinderii in aceste mizerii legislative lasate la voia intamplarii si interpretarii, astfel:
- insotitorul care ajuta un vanator la caratul diverselor bagaje
- operatorul media care insoteste un vanator pentru ce s-a scris mai sus (foto, video, etc)
- instructorul de tir NEvantor care insoteste vanatorul pe parcursul partied de vanatoare pt a-l observa daca trage correct, respecta indicatiile de a plasa un foc correct dpdv al tirului, etc, etc, etc
Nu mai detaliem cu participanti nevanatori, pe partea de entertainment, logistica (soferi, translatori, ghizi), etc, etc - astia sunt reali toti! :!: :idea: Toti sunt in ilegalitate :?: :!: :?:

Inca ceva, sper sa nu gresesc: @alin: nu cumva organul care incrimineaza trebuie sa arate ca vanatorul e vinovat, pana la dovedirea acestui lucru existand prezumptia de nevinovatie?!?
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde laurul pe 15 Sep 2016, 15:16

the_mav scrie:Inca ceva, sper sa nu gresesc: @alin: nu cumva organul care incrimineaza trebuie sa arate ca vanatorul e vinovat, pana la dovedirea acestui lucru existand prezumptia de nevinovatie?!?

La noi e taman pe dos, Mavule!
Prezumtia aia de nevinovatie e sublima in texte dar lipseste cu desavarsire in practica!
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde alin A pe 15 Sep 2016, 19:36

Întrebări sunt multe, dar unde găsim răspunsurile? Ce trebuie sa facem sa nu avem probleme? Căci vorba lui@Laurul " în practica noi trebuie sa ne demonstrăm nevinovăția ".
P.S .siti care este culmea instanței? (in Romania)... sa câștigi un proces, atunci când ai dreptate!
alin A
Nou membru

Mesajde kama3 pe 15 Sep 2016, 20:36

Atat timp cat copilul nu tine pusca in mana si nu trage cu ea (adica sa nu vada organul asta) poate merge legal in teren pentru ca "nu participa la vanatoare".
Niciun organ nu are ce sa faca pt ca nu exista lege care sa incrimineze acest aspect.
Sa nu uit, si nici vanat sa nu aiba asupra lui.
E o mare diferenta intre a participa la vanatoare si a asista la vanatoare. Si chestia asta e valabil si pentru adulti nu numai pt copiii.
4, 5mm
9mm
16
12
.270win
kama3
Veteran

Mesajde a&c pe 15 Sep 2016, 21:08

Art 24 din regulamentul privind autorizarea, organizarea si practicarea vanatorii spune "La actiunile de vanatoare pot asista observatori, invitati si candidati la dobandirea permisului de vanatoare", iar art. 11
"Inaintea actiunilor de vanatoare organizate in baza autorizatiei de vanatoare individuale detinatorul este obligat sa se prezinte la persoana inscrisa in autorizatie ca organizator al actiunii si va intra in fondul de vanatoare numai insotit de aceasta. Persoana autorizata poate fi insotita in fondul de vanatoare de un singur invitat al acesteia, fara arma".
Deci pot asista inclusiv copiii, singura chestie discutabila este varsta, dar cat nu este precizat in lege inseamna ca este permis. :-h
a&c
Membru activ

Mesajde yoghi pe 15 Sep 2016, 22:46

Discutia e cam...trasa de par.
Daca eu merg la vanatoare cu nevasta..valetul ...copilul sau bucatarul e treaba mea. daca cara sacosa cu branza sau fazanul impuscat e iar treaba mea. Daca copilul are 10 sau 17ani e tot treaba mea.
Singura conditie este ca insotitorul sa stea linga..in spatele vanatorului.

acum ca bucatarul sau copilul mai cara si pusca ...e o problema.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde kama3 pe 16 Sep 2016, 06:37

Pai si teoretic daca o persoana e gasita pe un fond de vanatare cu vanat impuscat asupra ei, nefiind vanator, nu e o problema?
E o chestie la fel de teoretica cum e si caratul pustii pana la urma.
Nu cred ca se complica niciun organ cat ar fi el se militian cu astfel de spete.
La cate ilegalitati se comit, asta cu copiii si daxa ar fi ilegala tot ar fi ultima pe lista.
4, 5mm
9mm
16
12
.270win
kama3
Veteran

Mesajde Johny Wolf pe 17 Sep 2016, 16:18

Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006
Art. 1.
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos se definesc după cum urmează
.....
ad) vânătoare - acţiunea de pândire, căutare, stârnire, urmărire, hăituire sau orice altă activitate având ca scop capturarea ori uciderea exemplarelor din speciile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, aflate în stare de libertate; nu constituie acţiune de vânătoare capturarea autorizată a exemplarelor din speciile de interes cinegetic în scop ştiinţific, urmată de eliberarea acestora;
Stafie Ionut
Johny Wolf
Veteran

Locaţie: Iasi

Mesajde bogus pe 17 Sep 2016, 17:02

5 ani jumate =))

Imagine
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
bogus
Veteran

Locaţie: Cluj Napoca

Mesajde Sly_Fox pe 18 Sep 2016, 00:23

Asa da, felicitari. Sunt sigur ca pustiul a fost cel care i-a luat urma. :wink:
Sly_Fox
Veteran

Mesajde von BRAUN pe 23 Sep 2016, 07:07

Cristi73 scrie:Am si eu un copil pe care as vrea sa-l iau cu mine la vanatoare de aceea am aprofundat umpic acest regulament si am ajuns la concluzia ca pot sa-l iau doar la vanatoare colectiva la goana (autorizatie de tip B) dupa ce se inscrie ca si stagiar in asociatie. tot ce mai trebuie sa aflu este de la ce varsta o asociatie poate lua stagiari.

De principiu, TOT CE NU ESTE INTERZIS, ESTE PERMIS.

von BRAUN
Decat sarac si in puscarie, mai bine liber si bogat !
von BRAUN
Membru important

Mesajde gabii pe 03 Oct 2016, 22:10

Referitor la asistarea si nu participare la vânătoare a copiilor ,am acum o altă problemă.
Am un băiat de 15 ani pe care l-am dus anul trecut cu mine la vânătoarea.
Anul trecut am trimis un mail la agvps în care am solicitat să mă lămurească în legătură cu asistarea copilului meu la vânătoare.Raspunsul a fost ca nu se specifică nicaieri in lege ca nu ai voie să fi însoțit de un membru al familiei chiar copil fiindcolectivă.Totul a fost ok .Am completat o declaratie prin care imi asum răspunderea pentru el în cazul în care se întâmplă vreun accident si in care am specificat clar că doar sta in spatele meu cu mine pe stand si nu participă la vânătoare.
Acum am o problema in sensul ca organizatorul îmi spune că legea prevede că cei participanții la vânătoare să dețină asigurare.Avand în vedere că este copil de 15 ani eu cum pot sa fac asigurare pentru vânătoare când legea spune că asigurare pentru vânătoare pot să aibă doar cei cu penis de armă adica vanatori ,candidatii si doar de la 18 ani.
Poate ma ajutați cu un sfat
gabii

Mesajde the_mav pe 04 Oct 2016, 08:06

gabii scrie:...am specificat clar că doar sta in spatele meu cu mine pe stand si nu participă la vânătoare.
Acum am o problema in sensul ca organizatorul îmi spune că legea prevede că cei participanții la vânătoare să dețină asigurare...

Daca NU participa, iar asigurarea trebuie pentru cei care PARTICIPA => ca nu ii trebuie asigurare.
distreaza-te si ocupa-ti timpul cu definitia legala a participarii - in sens activ, la activitati gen... etc, etc, etc.

ps: mergand pe strada este pieton, adica participant la trafic :!: :idea: :!: Asta inseamna ca trebuie sa isi faca RCA?!?!
:idea:
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde Clujeanul pe 04 Oct 2016, 08:13

Ce spune legea? =))
Cum poate organizatorul ala destept sa ii interzica copilului sa te insoteasca? Vanati cumva numai pe terenul lui?
Nu ai nevoie de nicio declaratie, du-l la vanatoare si nu mai cere voie de la nimeni pentru asta.
Clujeanul
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde laurul pe 04 Oct 2016, 09:05

the_mav scrie:ps: mergand pe strada este pieton, adica participant la trafic :!: :idea: :!: Asta inseamna ca trebuie sa isi faca RCA?!?!
:idea:

Trafic auto...trafic pietonal....nuante , tonuri si culori...
...legi neclare...
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde gabii pe 04 Oct 2016, 11:22

Va mulțumesc sper sa înțeleagă și Dl organizator
gabii

Înapoi la Vanatoare discutii generale