Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 19 Sep 2020, 02:39

autorizatie individuala

Modificari recente ale legilor legate de vanatoare

Moderator: biriuck

Re: autorizatie individuala

Mesajde vinatorul iscusit pe 05 Sep 2016, 13:36

cunosc a AJVPS,care avea pana in 2010 aprox 20 fonduri de vanatoare ( 250.000ha !?)cu plan de recolta 2 capriori....ptr 1000si ceva de membri! acum are 16 fonduri si a crescut cota la 4 capriori ! intrebare : cine ia autorizatiile individuale? cand ii vine randul unui vanator sa ia o autorizatie?daca sunt doar 4 pe atatea fonduri,si cine face "turism "cinegetic ca nu gasesti tapii ?(candva am cam facut si eu sa stiti); si sa revenim,mentalitatea trebuie schimbata,cu planul,cu orasenii de la picnic,sefii de la asociatii si paznicii din fonduri trebuie sa vada vanatoarea asociativa diferit nu ca pe o SRL,in care profitul,planul sunt primordiale! placerea de a vana ,cu vanatori frumoase ,daca bugetul a fost asigurat din cotizatii,este cel mai frumos si important lucru !
vinatorul iscusit
Veteran
 
Mesaje: 421
Membru din: 02 Mar 2008, 17:18
Locaţie: bucuresti

Re: autorizatie individuala

Mesajde the_mav pe 05 Sep 2016, 13:46

vinatorul iscusit scrie:... placerea de a vana ,cu vanatori frumoase ,daca bugetul a fost asigurat din cotizatii,este cel mai frumos si important lucru !

DACA...
:!: :idea: :idea: :idea: :!:
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Avatar utilizator
the_mav
Veteran
 
Mesaje: 3183
Membru din: 27 Sep 2005, 10:19
Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Re: autorizatie individuala

Mesajde biriuck pe 05 Sep 2016, 15:35

vinatorul iscusit scrie: si sa revenim,mentalitatea trebuie schimbata,cu planul,cu orasenii de la picnic,sefii de la asociatii si paznicii din fonduri trebuie sa vada vanatoarea asociativa diferit nu ca pe o SRL,in care profitul,planul sunt primordiale! placerea de a vana ,cu vanatori frumoase ,daca bugetul a fost asigurat din cotizatii,este cel mai frumos si important lucru !


Cred acelasi lucru si consider ca acele cotizatii ar trebui ajustate astfel incat sa se poata asigura continuitatea fara vanatoare cu straini iar asociatiile sa aiba un algoritm clar de alocare a autorizatiilor de vanat mare doritorilor din cadrul ei in mod nediscriminatoriu.

Cum procedam? :D Asta trebuie sa isi doreasca si oamenii din asociatie, sa nu uitam asta ;)
Daca pe multi nu ii intereseaza capriorul sau cerbul ci doar mistretul ei or sa zica ca nu vor sa suporte din cotizatia lor si costul acestora si ca acele specii sa fie alocate pentru straini, sa aduca bani si sa scada cotizatia :mrgreen:
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2533
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Bucuresti/Ploiesti

Re: autorizatie individuala

Mesajde violiv pe 06 Sep 2016, 14:15

Daca ajustezi cotizatiile nu mai e nicio problema cu repartizarea autorizatiilor la vanat mare ... probabil vor ramane atatia membri cate autorizatii ai. :D :ymhug:
Deja nivelul considerat crescut al cotizatiilor a alungat o parte (uneori importanta) dintre vanatorii cu posibilitati mai reduse.

Si pe la noi numarul de autorizatii la tap este minuscul. In mod real, corespunzator cu ce-i prin teren. Si raman autorizatii nedate pentru ca a merge la vanatoare si a dobandi animalul dorit presupune o asemenea doza de bafta sa vezi macar unul incat mai nimeni nu mizeaza pe atata noroc.

Prin alte locuri, unde iar este un numar micut de hartioare disponibile, am vazut ca s-a luat decizia "impartirii" lor pe grupe, cate 1-2 hartii de grupa. In cadrul grupei se asteapta un pic pana ridica mana vreu doritor individual. Apoi se ofera piesa la autorizatie in grup restrans valabila o zi. Daca nici asa nu sunt doritori, se imparte costul hartiei la grupa, se "sacrifica" unul-doi din vanatori sa iasa in teren cu paznicul si sa valorifice autorizatia apoi se serveste piesa in comun la petrecerea grupei de final de sezon. Am pus ghilimele la sacrifica dar uneori chiar este un sacrificiu pentru ca presupune un numar mare de iesiri pe banii tai ca sa imparti apoi cu grupa .... cate un pasionat de gaseste mai mereu si este o modalitate cat de cat echitabila de a rezolva problema.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7491
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: autorizatie individuala

Mesajde Clujeanul pe 06 Sep 2016, 14:49

biriuck scrie:Daca pe multi nu ii intereseaza capriorul sau cerbul ci doar mistretul ei or sa zica ca nu vor sa suporte din cotizatia lor si costul acestora si ca acele specii sa fie alocate pentru straini, sa aduca bani si sa scada cotizatia :mrgreen:


Care ar fi "costul acestora"? Benzina pentru deplasarea la vanatoare si eventual pt. observatii?
Clujeanul
Veteran
 
Mesaje: 683
Membru din: 19 Iul 2009, 07:22
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: autorizatie individuala

Mesajde jon2004 pe 09 Sep 2016, 19:55

kama3 scrie:Art 10 din Regulamentul privind autorizarea, organizarea şi practicarea vânătorii din 04.06.2008 spune ca Termenul de valabilitate al autorizaţiilor de vânătoare individuale este de maximum 30 de zile.
Teoretic nu-l opreste nimic pe gestionar sa elibereze in aceiasi bani mai multe autorizatii pentru ca noi nu platim autorizatia in sine ci o "cotizatie suplimentara".

"


Daca un gestionar are cota de recolta doi capriori , el nu poate sa taie 3 autorizatii in aceeasi perioada . Mai pe scurt , autorizatiile taiate nu trebuie sa depaseasca cota de recolta .
Din acest motiv , unele asociatii incaseaza banii " definitiv" indiferent de rezultat . In acest mod vanatorul trebuie sa-si dea toata silinta pentru impuscare vanatului .
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran
 
Mesaje: 1737
Membru din: 19 Aug 2004, 12:04
Locaţie: BARLAD,VASLUI

Re: autorizatie individuala

Mesajde the_mav pe 11 Sep 2016, 22:35

@john: nu doar vanatorul, ci si gestionarul asociatiei, care a incasat bani pentru a livra un rezultat presupus cert!
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Avatar utilizator
the_mav
Veteran
 
Mesaje: 3183
Membru din: 27 Sep 2005, 10:19
Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Re: autorizatie individuala

Mesajde laurul pe 12 Sep 2016, 07:50

the_mav scrie:@john: nu doar vanatorul, ci si gestionarul asociatiei, care a incasat bani pentru a livra un rezultat presupus cert!

:ymapplause: :ymapplause: :ymapplause:
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Avatar utilizator
laurul
Veteran
 
Mesaje: 2481
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: autorizatie individuala

Mesajde kama3 pe 12 Sep 2016, 08:32

Silinta trebuie sa fie data si de gestionar (prin paznicul de vanatoare), poate chiar mai mult decat de vanator.
Vanatorul are obligatia (logic) sa iasa in teren, sa respecte regulile vanatorii si sa traga cat mai bine posibil.
Restul sunt obligatiile paznicului.
Paznicul de vanatoare are in fisa postului, printre altele:
8. Este obligat să cunoască , până în cele mai mici amănunte fondul de vânătoare dat în grija sa , localizează mişcarea vânatului în teren efectivul şi calitatea acestuia . Face notări în acest sens pe schiţa fondului de vânătoare şi în condica de serviciu .
10. Conduce în teren vânătorii care posedă autorizaţii individuale luând măsuri pentru reuşita vânătorii . Controlează modul de exercitare a vânătorii de către grupuri restrânse la pasaj şi răpitoare.
Conform regulamentului privind autorizarea organizarea si practicarea vanatorii in cazul autorizatiilor individuale vanatorul nu poate iesi in teren decat insotit de paznicul de vanatoare si, in cazul selectiei, sa traga in ce indica paznicul.
Si sa mai facem un exercitiu de imaginatie.
Eu, vanator din Galati, vreau sa vanez un exemplar de cerb de selectie pe un fond din Satu Mare.
Caut pe google sa vad daca fondul respectiv are cerbi, vad in cota de recolta ca are, sun la asociatie, platesc cu ordin de plata si la data de ma duc sa-mi iau autorizatia, si cu ea ma duc la paznic.
De aici incolo e traba paznicului de vanatoare.
Eu habar n-am unde e fondul, cum arata, unde sunt cerbii, etc.
Paznicul (care e trimisul gestionarului in fond) trebuie sa ma duca pe fond, sa identifice vanatul si sa-mi spuna sa trag.
Adica nu merg eu de nebun pe un fond care trebuie sa aiba minim intre 5000 si 10000 de hectare si pe care intru prima data, in speranta ca poate ma intalnesc cu cerbul.
Deci la faza cu silinta eu cred ca e in curtea gestionarului.
4, 5mm
9mm
16
12
.270win
Avatar utilizator
kama3
Veteran
 
Mesaje: 306
Membru din: 23 Dec 2008, 13:21

Re: autorizatie individuala

Mesajde biriuck pe 12 Sep 2016, 11:36

Clujeanul scrie:
biriuck scrie:Daca pe multi nu ii intereseaza capriorul sau cerbul ci doar mistretul ei or sa zica ca nu vor sa suporte din cotizatia lor si costul acestora si ca acele specii sa fie alocate pentru straini, sa aduca bani si sa scada cotizatia :mrgreen:


Care ar fi "costul acestora"? Benzina pentru deplasarea la vanatoare si eventual pt. observatii?


Nu. Nu la aceasta m-am referit.
Sa presupunem ca asociatia are cota de 10 cerbi comuni si decide sa elibereze 6 autorizatii pentru membri si 4 pentru straini. Sa presupunem ca banii incasati de asociatie pentru cei 4 cerbi vanati cu straini sunt 16.000 euro iar din vanzarea catre membri s-ar obtine ~7000 lei/buc.
Daca se decide sa nu se mai vanda niciunul catre straini rezulta ca incasarile de pe urma celor 4 cerbi ar fi de ~6000 euro (4 x 1500).

Se pierd astfel ~10.000 euro din total venituri :!: (acesta este costul la care m-am referit) iar acesti bani trebuie acoperiti cumva.
O varianta ar fi sa fie acoperiti in urma activitatii economice a asociatiei insa nu poti sa cresti eficienta peste noapte din condei. Cine a avut vreodata responsabilitati de management intelege.
Cealalta varianta ar fi ca cei 10.000 euro lipsa din venituri sa se imparta frateste la nr total de membri ai asociatiei si sa creasca cotizatia in mod corespunzator. :mrgreen: Aici intervin acei colegi din asociatie care se vor ridica in adunare si vor zice ca pe ei ii doare undeva de vanatoarea la cerb, capra neagra, urs si ca pe ei ii intereseaza doar mistret la goana si un tap in cate o vara asa ca mai bine sa se vanda acest vanat strainilor si banii castigati sa le permita exercitarea pasiunii lor la un cost cat mai mic :twisted:

Si incearca numai sa impaci pe toata lumea! :lol:
Sper ca am fost suficient de clar acum.
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2533
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Bucuresti/Ploiesti

Re: autorizatie individuala

Mesajde kleine pe 12 Sep 2016, 12:24

Salutare,

Uite si un alt punct de vedere, tot din condei: sa spunem ca o asociatie are cota de recolta 10 cerbi:

- 6 cerbi pentru vanatori romani: aprox 1500 eur/bucata.
- 4 cerbi pentru vanatori straini: aprox 4000 eur / bucata.

Calculul de mai sus este gresit din start.
De ce?

Toti cei 10 cerbi au valoarea de maximum 1500 eur / bucata.
Ce vine in plus este un bonus.

De ce ?

Vanatorul roman va veni la vanatoare, isi va aloca 6-7 zile pentru vanatoare, dar cel strain, care in cel mai bun caz va veni la vanatoare 1-2 zile, va plati (nu-i vorba) dar din start este exclus ca va acoperi acelasi teren ca si vanatorul roman.
In esenta vanatorul strain este adus de o firma care vinde vanatoare si care programeaza iesirile in teren.
Nu gaseste azi, maine la tine ce cauta omul, il urca in masina si pleaca la urmatorul gestionar.
Sunt prea putini vanatori care isi permit sa plateasca sumele respective dar care sa fie dispusi sa umble pentru cerbul respectiv.

Astfel, din cerbul de 4000 eur ramane cu 1 sau 2 zile de organizare de vanatoare...


kleine (greenhorn)
Cristi Mihalache
(12; 9,3x62; 20&9,3x74)
kleine
Nou membru
 
Mesaje: 43
Membru din: 28 Mai 2012, 12:02

Re: autorizatie individuala

Mesajde the_mav pe 12 Sep 2016, 16:24

pareri personale:
Biriuck are dreptate (din punctul meu de vedere, cunoscand oarecum asociatiile din RO).
Dar greenhorn kleine (contrar nick-name-ului de novice), stie bine ce zice si CULMEA, are si el dreptate (atentie, intr-un system de valori NOU pentru romani, care necesita timp pt aprofundare); exemplul schematic este absolut real, cu mentiunea ca nu se sta 1-2 zile ci 3-3,5 (ca medie), si se achizitioneaza undeva la 2-3 specii de vanat mediu si mare / partida de vanatoare / vanator strain (sau cuplu de vanatori straini).
Si bonusul nu e pe plus declarat de la inceput (ca nu se face din oficiu), ci e venit potential NEbugetat la inceput dar prins in rectificarea bugetului anual (pt cine face, daca face... daca nu ii declara mancati de lupi sau omorati de ger si pozeaza acelasi corn vechi de 10 ani drept dovada :evil: )

Domnilor / Doamnelor - incotro?
Schimbam doar caietul in care (ne facem ca) scriem, sau invatam intai sa scriem?!? :idea:
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Avatar utilizator
the_mav
Veteran
 
Mesaje: 3183
Membru din: 27 Sep 2005, 10:19
Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Re: autorizatie individuala

Mesajde biriuck pe 12 Sep 2016, 17:13

Eu incep postarea cu "sa presupunem" pentru a sublinia o problema sociala si nu una economica iar voi imi ziceti de zile de organizare, de pachete turistice si altele. Ca banii de la straini reprezinta venit potential e prea putin important, acel bonus se poate reflecta in anul urmator, in investitii etc
Romanul gandeste simplist, mai multi bani la pusculita primiti pentru ceva ce nu il intereseaza prea tare, bani ce ii scad lui cheltuielile. Nu ii pasa ca pentru asta colegii lui de vanatoare au de suferit.

Ca sa previna situatia amintita de @kleine (cea in care strainul vine si nu impusca repede ceva), de multe ori asociatiile tin pe tusa vanatorii lor ca sa nu "deranjeze terenul" pana vine strainul. Am auzit de multe ori expresia "strainul are prioritate" si am auzit si de cazuri in care vanatorii locali sunt coborati din munte in toiul boncanitului ca sa se duca paznicul cu strainul in teren :evil:
Repet, vorbesc de mentalitatea oamenilor iar pe tema asta cu autorizatia individuala am auzit chiar si expresii de genul "De ce sa se reporteze vanatul? Daca a avut bani de autorizatie inseamna ca are si la anu!"
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2533
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Bucuresti/Ploiesti

Re: autorizatie individuala

Mesajde Dacus_Malus pe 12 Sep 2016, 19:44

ca sa inteleg si eu:
vanator strain inseamna din alta tara sau inseamna un vanator roman venit de la alta asociatie?
focu' si cartusu'!
MP 153 12/76
Axis II SR 30-06
IJ54 12/70
Avatar utilizator
Dacus_Malus
Membru important
 
Mesaje: 202
Membru din: 09 Dec 2014, 22:03
Locaţie: BRASOV

Re: autorizatie individuala

Mesajde laurul pe 12 Sep 2016, 19:59

Dacus_Malus scrie:ca sa inteleg si eu:
vanator strain inseamna din alta tara sau inseamna un vanator roman venit de la alta asociatie?

Vanatorii care nu sunt membri ai asociatiei respective sunt tratati ca "straini".
Sunt asociatii care au un pret pentru membri proprii, unul ceva mai mare pentru vanatorii romani nemembri si altul si mai mare pentru strainii de Romania.
Dar sunt asociatii care trateaza vanatorii romani nemembri ca pe vanatorii straini, dpdv al preturilor. Chiar si de la un Ajvps la altul....
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Avatar utilizator
laurul
Veteran
 
Mesaje: 2481
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: autorizatie individuala

Mesajde vinatorul iscusit pe 12 Sep 2016, 20:57

Nu pricep cum de nu putem depasi chestia asta "apusă" cu "strainii"! Ce i aia, cu strainii? Ce aia sunt mai fraieri si arunca cu banii, suntem noi mai smecheri? Un lucru,Un vanat are un pret stabilit intr o asociatie,organizatie, pretul asta este valabil ptr oricine il doreste si este disponibil, negociabil , poate,daca membrii unei asociatii ,organizatii vanatoresti nu l doresc, sau ca nu si permit; stadiul de vanatoare de subzistenta nu l am auzit, vanatoare de necesitate hrana a fost demult depasit,acum trebuie gasit doar echilibrul! Sa asiguram doar bugetul.restul va fi mai simplu!Cati din membri au firme si pot directiona 2% din profit? Cati sponsori suplimentari putem aduce? Cata munca voluntara ptr amenajare, hrana vanat, donatii materiale pot face ce i ce nu si permit o cotizatie suplimentara, sau marita?aici trebuie discutat cu membrii vanatori; si ar trebui sa li se explice ca la planul de recolta pe care l au, la cat vanat au dreptul; dupa impartire,o sa va dea cu 0 (zero)virgula ceva ptr multe specii.asta trebuie spus membrilor, TRANSPARENT !
vinatorul iscusit
Veteran
 
Mesaje: 421
Membru din: 02 Mar 2008, 17:18
Locaţie: bucuresti

Re: autorizatie individuala

Mesajde ventura pe 12 Sep 2016, 22:10

Nu pot fi decord cu ... "judecata" de mai sus...
Vânător străin reprezintă pentru mine orice vânător care nu aparține Grupei din care fac parte.
Din păcate, asociația în care activez are un Statut ( pe care evident îl respectam) în care este considerat "strain" orice vânător ce nu aparține Asociației.
Așadar, membrii asociației pot vâna cu preturi reduse, dat fiind faptul ca pe lângă cotizații mai efectuează și zile de muncă în teren (minim 5 zile) .
Evident ca nu ar fi echitabil ca un "strain" sa vâneze în aceleași condiții cu membrii cotizanți.

Dar, câte bordeie. ...
Dacă exista asociații care încasează cotizații și vând vânatul cu aceasi bani și membrilor și străinilor...
Dar nu vad cum ar mai avea membri. Nu văd pt. ce as plăti o cotizație devreme ce beneficiez de aceleași avantaje fără sa plătesc. ...

PS: persoanele juridice pot directiona nu 2% din venit ci 20% din impozitul pe profit, în limita a 5/1000 din cifra de afaceri.
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Avatar utilizator
ventura
Veteran
 
Mesaje: 1041
Membru din: 01 Mai 2008, 20:12
Locaţie: Focsani

Re: autorizatie individuala

Mesajde ventura pe 12 Sep 2016, 22:32

Kleine,

Și dacă îl vindeam străinului cu 1500 era alta mancare de pește? Dacă nu- l găsea în ziua respectiva nu tot cu organizarea ramaneai?

Cu siguranță un administrator bun va încerca să mulțumească și romanul și străinul creind premize bune pentru ambii. Din câte știu eu nimeni nu umbla la vanatoare ce capul lui ( nu în Romania). Persoana delegata de gestionar sa te însoțească va face sa fie bine pt. toată lumea. Iar pârghii sunt mai multe, dar nu dezvolt acum ( sunt pe tel. și mă dispera corectorul și " tastele mici".
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Avatar utilizator
ventura
Veteran
 
Mesaje: 1041
Membru din: 01 Mai 2008, 20:12
Locaţie: Focsani

Re: autorizatie individuala

Mesajde kleine pe 13 Sep 2016, 10:50

Salutare,

Din punctul meu de vedere: orice manager de asociatie de vanatoare isi face niste calcule: cati bani il costa administrarea fondului si cat acopera din costuri din vanzarea vanatorii.

Exact: vinde vanatoare, nu experiente de tir, nu cazare, nu masa ci o experienta. Cel putin asa vad eu.

Vine partea spinoasa a problemei: toata lumea trebuie sa traiasca: gestionarul - incluzand si personalul tehnic de specialitate (presupunand ca nu are in plan sa dea tunul vietii lui (nici nu ar avea cum, sincer), firmele straine de organizare vanatoare + firmele autohtone care vand pachetul si vantorul strain sau din asociatie.

Tot timpul va fi un trade off intre rentabilizare la maximum a ceea ce ai de oferit precum si de a avea un oaspete multumit. De ce spun acest lucru?
Dupa cum am observat cu totii, vanatoarea a devenit un sport costisitor si este destul de dificil sa se intalneasca oameni seriosi la aceeasi masa.
Sa luam urmatorul exemplu: vanator roman, merge la o asociatie si spune ca el are x bani = a+ b + c pentru un pachet format din: mistret, urs si cerb. Si este dispus sa meaga la dibuit (lucrul asta spune ceva, nu?).
Gestionarul raspunde: da, sigur, dar sa stii ca eu de fapt am promisiunea ferma ca impusc pachetul cu x+y bani. Ok, mai discutam.
Trece iarna, gestionarul in timpul asta a trebuit sa bage multa hrana sa mentina pachetul in aria de vanatoare, asteptand vanatorul strain sa vina sa vaneze pachetul. Si asteapta... Sa spunem ca a cheltuit suma z.

Cu 7 zile inainte de inchiderea sezonului la urs il suna pe vanatorul roman: "nu vii sa vanezi ursul ? Pai nu ati vanat cu vanatorul strain? Pai nu a mai putut veni... Ok, vin, dar eu tot aceeasi bani ii dau... bine, bine".

Ce s-a realizat din acest lucru? Gestionarul s-a ales chiar si cu o gaura in bugetul lui, deoarece a cheltuit cota din suma z pt a tine in arie ursul respectiv, cand putea sa il vaneze fara a avea aceasta gaura in buget. Poate fi condamnat? Nu. A incercat doar sa maximizeze castigul presupus.

Revenind la subiectul topicului: pe autorizatia individuala ai 5 iesiri in care:
- trebuie sa vezi specia vizata (si nu cu coada ochiului, in goana)
- sa poti alege in confrmitate cu intelegerea facuta cu gestionarul (daca ai selectie, nu prea poti sa ai pretentii de trofeu, parca).
- sa poti efectua tirul in conditii de vanatoare (shooting solution) si sa fie si vanatorul si paznicul de vanatoare incredintati ca vanatul nu este schilodit
Daca dupa cele 5 iesiri vanatorul a vazut dar nu a tras, atunci poate discuta cu gestionarul, conform intelegerii avute in prealabil ce e de facut mai departe.
Ca o observatie proprie si personala: mi se pare normal ca la o autorizatie individuala sa platesti un avans, iar restul sa fie achitat la momentul vanatorii cu success.
Astfel si vanatorul stie ca trebuie sa isi faca timp pentru vanatoare ( in luna lui septembrie, de ex pt cerb ... tot sa astepte telefonul gestionarului sa vina la vanatoare) si, desigur, gestionarul isi poate programa iesirile in teren.
Excludem din discutie turismul cinegetic.

In alta ordine de idei, noi nu suntem la fel de rentabili din punct de vedere pret/vanatoare deoarece la noi nu este reglementat clar braconajul. Si nu ma refer la cel executat cu arma de vanatoare.
Ma refer la lat, ogar.

Costurile legate de gestionarea unui fond de campie pot fi cu un ordin de marime mai mare decat in cazul unui fond de munte.
kleine
Nou membru
 
Mesaje: 43
Membru din: 28 Mai 2012, 12:02

Re: autorizatie individuala

Mesajde vinatorul iscusit pe 13 Sep 2016, 22:50

Ventura, repet "judecata" mea:
asociatiile nu au cota suficienta ptr membri vanatori cotizanti! Dar, daca exista cota disponibila pe care membrii nu o doresc sau nu si o permit, atunci pretul ptr "straini" sa fie stiut si nu diferit! Si tu de ce sa platesti suplimentar, daca mai si cotizezi?nu cumva cotizatiile sunt mici si insuficiente?
vinatorul iscusit
Veteran
 
Mesaje: 421
Membru din: 02 Mar 2008, 17:18
Locaţie: bucuresti

Re: autorizatie individuala

Mesajde ventura pe 14 Sep 2016, 08:35

Din fericire am inteles de prima data ce ai dorit sa transmiti si bineinteles ca-ti respect opinia.
Doar ca nu sunt deacord cu ea. Poate si din cauza faptului ca nu am fost pusi (noi ca grupa) in situatia descrisa de tine.
La noi, cota de recolta aferenta fondului nostru, se realizeaza doar cu membrii Asociatiei, mai mult decat atat, cred ca peste 90% din cota se realizeaza doar cu membri grupei.
Poate un caprior sau doi sa fie luati de alti membri din afara grupei noastre.
Vanatori straini avem in general la vanat mic, in special la pasari (gugu, turturica, sturz, ciocarlie, prepelita..)
Pentru noi, membri asociatiei, nu exista tarif pentru vanarea acestor pasari.
Dar pentru "staini" exista si-mi pare normal sa fie... mare-mic... e relativ....
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Avatar utilizator
ventura
Veteran
 
Mesaje: 1041
Membru din: 01 Mai 2008, 20:12
Locaţie: Focsani

Re: autorizatie individuala

Mesajde jon2004 pe 15 Sep 2016, 07:18

ventura scrie:..

PS: persoanele juridice pot directiona nu 2% din venit ci 20% din impozitul pe profit, în limita a 5/1000 din cifra de afaceri.


3/1000
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran
 
Mesaje: 1737
Membru din: 19 Aug 2004, 12:04
Locaţie: BARLAD,VASLUI

Re: autorizatie individuala

Mesajde ventura pe 15 Sep 2016, 10:22

jon2004 scrie:
ventura scrie:..

PS: persoanele juridice pot directiona nu 2% din venit ci 20% din impozitul pe profit, în limita a 5/1000 din cifra de afaceri.


3/1000


S-a modificat in 5/1000 de anu' asta
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Avatar utilizator
ventura
Veteran
 
Mesaje: 1041
Membru din: 01 Mai 2008, 20:12
Locaţie: Focsani

Re: autorizatie individuala

Mesajde blackcrotal pe 03 Oct 2016, 08:50

Salut,
Dupa cum stiti eu nu sunt vanator si conform parerii unora nu am dreptul sa-mi dau cu parerea dar macar sa pun intrebari cred ca am dreptul.
Din cate inteleg eu asociatiile de vanatoare din Romania sunt cele care fac legea in aceasta problema, iar aceste asociatii se supun hotararii Adunarii Generale .
Dar imi permit trei intrebari :
- Cati din membri unei asociatii sunt economisti, au studii juristice, sau de management ?
- Cati din membri unei asociatii participa efectiv la elaborarea unei hotarari ?
- Cati din membri unei asociatii au banii suplimentari necesari pt ca sa plateasca o autorizatie individuala la caprior, cerb, urs, capra neagra ? Nu am citat si mistretul pt ca, sa ia un mistret de 80-120 kg platind 1000 lei inca mai merge din pdv economic.
In principiu pt ca sa nu se piarda timpul, la sedintele se vine cu propunerea scrisa si se supune la vot. Si cel care abea are bani sa-si cumpere gloante voteaza fara sa gandeasca pentru ca nu-l intereseaza.
Dar mie mi se pare aiurea sa existe X asociatii care sa rezolve aceeasi problema in Z moduri.
Citeam undeva ca vanatorii care locuiesc spre vestul tarii se duc la vanatoare in Ungaria. In alta parte am citit ca in Bulgaria este permisa vanatoarea cu arcul, ba mai mult au fost organizate fonduri de vanatoare dedicate vanatorii cu arcul.
Fratilor, la maghiari cum este referitor la autorizatiile individuale ? tot asa bulibaseala ca la noi ?
Ma uit la PV TV ( atat la emisiunile despre pescuit cat si la cele de vanatoare si am observat o mare diferenta intre modul cum sunt tratate cele 2 activitati in Ungaria, Serbia, Croatia etc.:
La pescuit chiar daca "bagajele" pescarului sunt mult mai multe si mai voluminoase fiecare vine cu masina proprie.
In schimb, musafirii sau chiar membri proprii sunt dusi in teren cu masinile fondului respectiv . Acele masini sunt conduse in teren de reprezentantii fondului ( paznici sau ce or fi ei ).
Si daca azi nu a mers mai incearca si maine . Iar daca vanatorul nu are timp sa mai mearga si maine se intoarce deste 2 saptamani sau chiar si peste o luna.
Nu stiu cat costa aceasta distractie la ei dar obrazul subtire . . . dar asta este alta discutie.
Ar fi interesant sa stim daca si preturile la autorizatii individuale sunt la fel de diferite ca si serviciile oferite ca in Romania .
Ma refer atat la preturile pentru proprii membri cat si pentru vanatori straini.
Razvan
blackcrotal
Veteran
 
Mesaje: 709
Membru din: 30 Dec 2013, 07:55
Locaţie: Bucuresti

Re: autorizatie individuala

Mesajde biriuck pe 03 Oct 2016, 11:38

Iar pui carul inaintea boilor :wink:
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2533
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Bucuresti/Ploiesti

Re: autorizatie individuala

Mesajde blackcrotal pe 03 Oct 2016, 11:48

biriuck scrie:Iar pui carul inaintea boilor :wink:


Nu biriuck, ma informez ! Tu inainte de a te arunca intr-o apa nu te informezi ? :clap:
Razvan
blackcrotal
Veteran
 
Mesaje: 709
Membru din: 30 Dec 2013, 07:55
Locaţie: Bucuresti

Re: autorizatie individuala

Mesajde ventura pe 03 Oct 2016, 12:29

Mie imi par putin ciudate intrebarile acestea, dar inteleg ca nu esti vanator asa ca o sa spun cum e pe la mine la Asociatie.

"Cati din membri unei asociatii sunt economisti, au studii juristice, sau de management ?"
Greu de spus... Suntem peste 900 de membri...
Intamplator chiar la sedinta Comitetului Clubului Focsani din 20.09 am discutat ceva asemanator si am hotarat sa facem o statistica doar pe grupe de varsta deocamdata ca sa stim exact cum ne situam din punct de vedere al varstei.

"Cati din membri unei asociatii participa efectiv la elaborarea unei hotarari ?"
La elaborare doar cei cu studii juridice dar oricine poate veni cu sugestii care sunt luate in calcul.

"Cati din membri unei asociatii au banii suplimentari necesari pt ca sa plateasca o autorizatie individuala la caprior, cerb, urs, capra neagra ? Nu am citat si mistretul pt ca, sa ia un mistret de 80-120 kg platind 1000 lei inca mai merge din pdv economic."

Nici asta nu putem sti (ca nu avem acces la conturile membrilor), dar pot sa-ti spun ca vanatori straini pentru vanatul mare nu avem.
In general este luat de membrii nostri.

In cazul in care avem invitati sau vanatori care au autorizatii individuale dar nu au mijloc de transport in teren, ii conducem noi cu cea mai mare placere, poate nu intotdeauna cu Hilux, dar cel putin cu Samurai ori Dacia 4x4.
Si-i punem si la masa...
Si inafara de autorizatie nu-i costa nimic "deranjul".
Asa ne pare civilizat.

Despre preturile din Ungaria nu pot discuta fiiindca nu le cunosc.
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Avatar utilizator
ventura
Veteran
 
Mesaje: 1041
Membru din: 01 Mai 2008, 20:12
Locaţie: Focsani

Re: autorizatie individuala

Mesajde ventura pe 03 Oct 2016, 12:55

Si inca ceva....
Cred ca asa este pe la mai toate "Asociatiile traditionale" din Romania.
La unii "privati" platesti inclusiv focul ratat...
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Avatar utilizator
ventura
Veteran
 
Mesaje: 1041
Membru din: 01 Mai 2008, 20:12
Locaţie: Focsani

Re: autorizatie individuala

Mesajde laurul pe 03 Oct 2016, 14:13

Crotale, la ce iti foloseste?!
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Avatar utilizator
laurul
Veteran
 
Mesaje: 2481
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: autorizatie individuala

Mesajde blackcrotal pe 03 Oct 2016, 15:14

@ ventura, @ Laurul sa inteleg ca voi sunteti reprezentanti ai unor asociatii de vanatoare private sau afiliate la AGVPS si ca la voi nu sunt problemele care au fost ridicate de diversi membri ai forumului care sunt si vanatori ?

Intrebarile mele erau pur retorice pentru ca raspunspunsurile sunt clare.
@Laurul la intrebarea ta le-am dat deja raspunsul prietenilor mei Teharau si Biriuck . Mie imi place sa stiu si atunci intreb . Imi foloseste pentru informare si pentru gimnastica mintii.
Fac aceste lucru fara sa jignesc pe nimeni si nici nu raspund la provocari :)) dar nici nu ma las calcat in picioare .
Razvan
blackcrotal
Veteran
 
Mesaje: 709
Membru din: 30 Dec 2013, 07:55
Locaţie: Bucuresti

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala!

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 29 vizitatori

Publicitate