Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 10 Iun 2026, 16:03

tehnica incarcarii cartuselor "in casa"

Loc in care se vor arhiva topicuri interesante la vremea lor , dar cu valoare mai mult sentimentala pentru membrii forumului .

Mesajde bigdaddy pe 03 Noi 2006, 13:21

La magazinul din Calea Mosilor al agvps-ului au praf de pusca sirbesc dupa cum a explicat doamna de acolo. Ce nu a stiut sa spuna a fost legat de dozaj, etc. Se vinde in pungi de plastic. Probabil cum am citit pe undeva, o redistribuie in pungi.
A folosit cineva praf din locul cu pricina? Stiti mai multe?
bigdaddy
Membru activ

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Cristi pe 03 Noi 2006, 17:17

Se vinde la pungi de 250 grame, pentru ca o cutie de tabla are 1 kg. Eu nu am folosit, dar cei care au facut cartuse cu ea, au spus ca e cam tare , deci cel mai bine e sa faci cateva incarcaturi progresive, sa vezi pe ce te bazezi.
Cristi
Veteran

Mesajde tinu pe 03 Noi 2006, 20:40

drinovanpaul scrie:Baieti imi puteti spune pretul la o cutie de 1 kg???.

Uau !!! da ce vrei sa faci fratioare? BOMBE!!!!
12 GAUGE RULES !!!
tinu
Nou membru

Locaţie: muntii Tibles

Mesajde amis pe 03 Noi 2006, 21:20

Pulberea o are de la mine.Se pune 1,8 la cal 12 si 1,6 la cal 16.Se vinde in pungi pentru ca se livreaza la cutii de 15 Kg.
amis
Veteran

Locaţie: Pitesti

Mesajde violiv pe 04 Noi 2006, 22:17

Sa-ti incarci singur cartusele cu glont merita doar daca participi la competitii tip Bench-rest si vrei o calitate deosebita sau tragi cateva sute pe an. Investitia initiala in "die" (adica ustensile) este destul de mare, chiar daca te limitezi numai la sculele cele mai simple, de mana.
Tehnica seamana:
- tub tras decapsat ce trebuie "slefuit" si recalibrat (numai la colet pentru bolt-action sau basculante, pe toata lungimea pentru semi) inclusiv corectarea eventualelor mici imperfectiuni la gura tubului
- montarea capsei cu o presa obisnuita
- adaugata pulberea (trebuie mortis cantarita la balanta cu precizie de o sutime de gram!, cel putin pana la calibrarea dozei). La inceput e bine de folosit tabelul de incarcari prezentat de producatorul pulberii
- introdus glontul cu precizie (trebuie masurata camera cartusului si calculat inaltimea maxima a cartusului incarcat astfel incat sa se respecte valoarea free-bore recomndata pentru arma si calibru)
- sertizarea cartusului - operatie ce necesita precizie si minutiozitate

Cam toate componentele cartusului ca si ustensilele trebe aduse de afara, la noi nu gasesti nimic. Daca ai noroc sa stai intr-o tara mai liberala in privinta armelor e foarte usor: exista nenumarate cluburi, poligoane unde te poti intalni cu mai experimentati in domeniu, exista mini-cursuri, toate nebuniile in ceea ce priveste ustensilele, poti experimenta cat vrei incarcaturi diferite.

In incheiere, exista o lege nescrisa care spune ca este interzis sa inveti singur sa incarci cartuse cu glont! Este obligatoriu sa inveti sub indrumarea unuia care stie.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 06 Noi 2006, 09:08

Felicitari! Daca ai inceput continua!
Dupa cum spuneam si mai sus, merita daca vrei ceva particular de la cartuse sau daca tragi de la 100 cartuse in sus pe an.
Pentru mine, care trag cam 15 cartuse 30-06 pe an, mai mult de distractie, cu o arma nu grozava, mi-s de-ajuns cartusele de fabrica. Nu recuperez investitia in die nici in 10 ani! Pentru si mai mai mare distractie folosesc .22-ul. Cartuse cu alice incarc frecvent desi mai mult de pasiunea reincarcarii decat de performanta obtinuta.
In Italia, incarcau baietii in regim semi-industrial. Erau asociati mai multi la un set de die profesionale, majoritatea semi-automate si, la un pahar de vorba, "curgeau" 100 cartuse pe ora (.308 W). Meseriasii adevarati, de trageau la bench, bibileau si o ora un cartus (6 mm PPC), aveau inclusiv o masinarie asemanatoare celei de echilibrat roti de masina dar la scara, cu care controlau fiecare glont inainte de a-l folosi.
Ca orice lucru, are si reincarcarea o componenta economica si una "pasionala". Le echilibreaza fiecare dupa cum crede. In orice caz, reincarcarea cartuselor, indiferent de tip, nu e o joaca.
Vio
violiv
Veteran

Mesajde claudiu pe 08 Noi 2006, 13:06

violiv scrie:..... In orice caz, reincarcarea cartuselor, indiferent de tip, nu e o joaca.
Vio

Cu siguranta! Insa este o pasiune pt unii si asta e cel mai important. Subscriu si la faptul ca e de preferat sa fii initiat de cineva cu experienta in domeniul reincarcarii cartuselor. Pt mine personal e o delectare sa fac cartuse. In ultimii 2 ani nu am mai avut pulbere deci am somat.

Pt Eltorro: esti un fericit vinator sa ai la dispozitie tot ce iti trebuie pt reincarcat munitia.

Claudiu
claudiu
Veteran

Locaţie: Bucovina

Mesajde Johny Wolf pe 10 Noi 2006, 16:32

eltorro scrie:nu am absolut nimic pentru arme lise, intrucat trag putin - sub 500 pe an, si nu merita...
:shock:
Da stii ca esti modest nu gluma :lol: . Eu cunosc foarte multi vanatori care desi au pusca de ani buni nu au tras atatea cartuse.
Stai sa vad 500 pot insemna ceva intre 450-500. Daca cumpar 450 de cartuse la 0.87 RON ar fi cam 392 RON cam 145$. Dar cum de obicei cumpar cartus la 1.32 RON ar fi cam 594 RON cam 220$. Curs 2,7 RON pe 1$. Pentru mine este enorm. Dar cam 200 pe an tot am de gand sa trag si eu sau poate mai multe daca o sa am in ce.
Stafie Ionut
Johny Wolf
Veteran

Locaţie: Iasi

Mesajde Marius pe 10 Noi 2006, 18:42

drinovanpaul scrie:eu anul trecut am tras fara sa exagerez 1500 cartuse cel putin.... insa suma reala cred ca depaseste 2000... visez si noaptea cu poligonul.

Unde ai tras atat? Cred ca in poligon, nu-i asa?
Marius
Veteran

Mesajde Marius pe 10 Noi 2006, 22:03

drinovanpaul scrie:bineinteles...pai nici daca te baga in crescatorie nu poti sa tragi atatea la vanatoare. Este un sport costisitor insa sunt hotarat sa-l urmez. Nu trag de mult insa am ajuns din urma oameni care trag de 5 ani. In lugoj avem un nucleu de 5-6 oamnei care tragem constant(duminica) in off sezon.

Eu trag 1000 pe sezon la vanatoare, ca la poligon nu-mi place.

Poligonul e cel de la iesirea spre Timisoara pe partea stanga langa balastiera?
Marius
Veteran

Mesajde dabija pe 11 Noi 2006, 08:54

Marius vaneaza pasari - rate - ... si mai trage si pe langa :lol: ...
CZ 200S+luneta Bushnell 6-24X50
revolver Gamo R77 Combat
www.d-petre.ro
dabija
Membru important

Locaţie: Resita, Caras Severin, www.d-petre.ro

Mesajde Marius pe 11 Noi 2006, 11:35

drinovanpaul scrie: Sunt curios cum de tragi atat la vanatoare...inseamna ca pusti 1000 de piese pe an sau? oricum banuiesca ca o piesa la 2 focuri tot pica ...asta inseamna 500 de piese ce vanezi?

Ultimul sezon bun (fara aviara) am avut mai mult de 60 de zile de vanatoare, toate numai la pasari. Primele vreo 300 de cartuse le-am rezolvat la gugustiuci.
Daca ar pica o piesa la doua focuri m-as lasa de vanatoare. Am tot repetat ca trag ca o cizma. La gaste, daca te intinzi prea sus sau daca e vantul turbat, e usor sa ai un randament de 10 cartuse la o piesa. La sarsele, nu mai zic.
Mi-am revazut notitele pt. sezonul respectiv. La sfarsitul sezonului am iesit si la bizami de 4 ori.
Oricum, daca trag linie si adun gugustiuci, rate, gaste, becatine, potarnichi, fazani, turturele, ciori, bizami, etc, e ceva, dar nu sunt 500 de piese.
Marius
Veteran

Mesajde valpangica pe 11 Noi 2006, 19:45

drinovanpaul scrie:de obicei nu trag si nu ma las dus de val sa trag la departare........

Eu nu ti-am dat nici o recomandare in sensul asta :lol: :lol: :lol:
valpangica
Site Admin

Mesajde Marius pe 11 Noi 2006, 20:35

drinovanpaul scrie:La rate se mai rateaza dar nicidecum 10 cartuse la o piesa.. mi se pare exagerat.

N-am spus ca se intampla mereu asta. Am vrut sa subliniez ca sunt situatii in care cartusele se duc cu mare spor.

De ex. la ultima vanatoare de rate, eu am impuscat 6 piese (la ciorchinar) si am tras 35 de cartuse, adica aproape 6 cartuse pe piesa. Avand in vedere ca am mai aripat vreo 3-4, la cateva am tras cate 2 focuri + focul de gratie ( :lol: ) pe apa, deci cele ratate nu mai sunt chiar asa de multe.

La gugustiuci, sezonul asta n-am prea iesit, dar totusi am tras in iesirile facute vreo 200 de cartuse la 55-60 de bucati.

Cand ies cu mitraliera (asa ii zic semiautomatei), mananc cartusele de mama mama.

Nu ma mir ca nu prea ratezi daca iesi mereu la poligon. Eu insa nu ies deloc la poligon, asa ca...

PS Am fost total off topic. Scuze.
Marius
Veteran

Mesajde violiv pe 16 Noi 2006, 12:28

Pentru Paul doua link-uri unde gasesti ceva date de baza despre pulberi si utilizarea lor. desi in italiana sunt usor de inteles. Cand te hotarasti la un tip de pulbere cel mai bine este sa urmezi datele fabricantului. Fara teava manometrica, detector de presiune, cronograf, teste practice e greu sa schimbi ceva in materie de reincarcare. Bafta, Vio
http://www.tiropratico.com/htm/polveri.htm
http://www.tiropratico.com/htm/composiz ... veri_2.htm
violiv
Veteran

Mesajde violiv pe 30 Noi 2006, 12:51

Tocmai am auzit un zvon cum ca rusii vor pune pe piata in 2007 o munitie speciala dedicata tirului cu alice.
Particular este faptul ca doza de pulbere este impartita in 2 parti, in raport cam 2/3 si 1/3 cele doua doze fiind separate de un capacel de furnir perforat. Doza mai mare este in vecinatatea capsei, se aprinde si va 'comunica' flacara cu intaziere dozei secundare. Astfel, fara sa depaseasca presiunile prevazute pentru un 12/70, cu incarcatura de 28 g, trasa din tevi de 76 cm, se obtin viteze de plecare de peste 600 m/s. Bura este de tip cu contenitor intreg. Practic, corectia ce trebuie facuta la ochire devine minima. Munitia a fost intens folosita in ultimii 11 ani!!! de tragatorii rusi din probele de talere dar a fost secretul lor.
Aviz amatorilor!
violiv
Veteran

Mesajde Marius pe 30 Noi 2006, 14:15

violiv scrie:Tocmai am auzit un zvon cum ca rusii vor pune pe piata in 2007 o munitie speciala dedicata tirului cu alice.
Particular este faptul ca doza de pulbere este impartita in 2 parti, in raport cam 2/3 si 1/3 cele doua doze fiind separate de un capacel de furnir perforat. Doza mai mare este in vecinatatea capsei, se aprinde si va 'comunica' flacara cu intaziere dozei secundare. Astfel, fara sa depaseasca presiunile prevazute pentru un 12/70, cu incarcatura de 28 g, trasa din tevi de 76 cm, se obtin viteze de plecare de peste 600 m/s. Bura este de tip cu contenitor intreg. Practic, corectia ce trebuie facuta la ochire devine minima. Munitia a fost intens folosita in ultimii 11 ani!!! de tragatorii rusi din probele de talere dar a fost secretul lor.
Aviz amatorilor!

Foaaaaarte interesant! Oare o astfel de inovatie se breveteaza sau orice firma va putea produce astfel de cartuse?
Marius
Veteran

Mesajde claudiu pe 30 Noi 2006, 14:27

violiv scrie:.... Doza mai mare este in vecinatatea capsei, se aprinde si va 'comunica' flacara cu intaziere dozei secundare. ....Practic, corectia ce trebuie facuta la ochire devine minima. Munitia a fost intens folosita in ultimii 11 ani!!! de tragatorii rusi din probele de talere dar a fost secretul lor.
Aviz amatorilor!

Salut Vio. Nu inteleg un lucru. Toate bune si frumoase cu vitezele superioare obtinute .. dar cum poate rezulta o corectie minima din moment ce se pomeneste de o "intirziere" de comunicare a flacarii spre al doilea tip de pulbere. Stiu ca vei spune ca intirzierea e de ordinul milisecundelor sau mai putin dar totusi ....

Si mai e un lucru .. cum se pot obtine viteze mai mari decit cele deja cunoscute (aprox 380 - 400 m/s) fara a crea suprapresiuni . Din fizica se stie ca impulsul e direct proportional cu viteza deci la o viteza de 600m/s cel putin reculul e cu 50% mai mare.

Mai degraba cred este optimizata arderea si ca e vorba de doua tipuri de pulberi folosite cu timpi de arderi diferiti(Ex: o pulbere cu 33% rapiditate folosita de munitia magnum la lise si alta f. rapida 100%). Oricum f. interesant. Te rugam amanunte daca afli.

Chestia cu capacelul perforat pe mijloc eu o folosesc pentru ca explozia pulberii sa "scape" prin acel orificiu si sa umfle uniform bura de pisla... tocmai am dat drumul la un mic secret.

Te asteptam cu detalii despre munitia rusilor. Parerea mea ca tot ce e rusesc in materie de armament si munitie e de luat in seama.
claudiu
Veteran

Locaţie: Bucovina

Mesajde violiv pe 30 Noi 2006, 15:43

Pe rand.
1. Curba normala de presiune intr-o teava lisa, cu camera (sau cartuse) normale are o panta ascendenta foarte abrupta pana atinge picul de presiune dupa care, odata cu antrenarea incarcaturii spre gura tevii, presiunea scade brutal cu o panta ceva mai lina. Aceste cartuse optimizeaza curba de presiune, in sensul ca picul pantei se transforma intr-un platou (in teava, presiunea se mentine ridicata pana pe la 25-35 cm, in tot acest timp comunicand impuls incarcaturii). Este cam la fel cu cartusele incarcate cu pulberi cu ardere lenta (la cartusele 12/89 de ex.) sau cu cartusele incarcate cu 2 tipuri de pulbere (cu ardere rapida si lenta). Se pare ca aceasta modalitate da o curba de presiune si o balistica interna mai buna in sensul ca incarcatura nu mai este supusa la socul initial atat de mare iar transferul de energie se face progresiv.

2. Reculul armelor este un rezultat al legilor fizicii (conservarea impulsului - MxV, respectiv a energiei MxV2). Pentru aprecierea reculului se folosesc 3 marimi:
- viteza reculului (in m/s) - care se obtine simplu din formula masa incarcaturii x viteza incarcaturii/masa armei
- energia reculului (deobicei in J) - care se obtine la fel scotand rezultatul dupa inlocuirea termenilor in ecuatia de egalitate a energiei
- senzatia aparenta (care este cel mai greu de apreciat dar si cea care conteaza cel mai mult) - astfel, un cartus magnum african de peste 10 mm calibru are un recul mai tolerabil decat un 7 mm RUM (de ex.) sau un cartus 12/76 poate fi mai bine suportat decat un 30-06 desi se apropie ca valori fizice.
In cartusele de care vorbeam, accelerarea armei in miscarea de recul este mult mai progresiva decat la un cartus normal si reculul este bine tolerat.
Problemele mari la cartusele cu alice de viteza mare sunt deformarea si raspandirea alicelor (strans legate intre ele). O viteza initiala mare inseamna deformare mare si raspandire si mai mare. Dispersia mare a alicelor se produce si la o forma perfect sferica a acestora (forma sferica are o aerodinamicitate foarte proasta la viteze supersonice - de asta si scaderea de viteza a alicelor este foarte importanta in primii 10 m de la gura tevii - poate ajunge de la 350 m/s la 270-280 m/s, apoi scaderea este mult mai lenta). Bura cu contenitor intreg (fara taieturile longitudinale) nu este inventia rusilor, e folosita de multe firme ce fac cartuse de viteza mare si are avantajul ca-si protejeaza alicele mai bine, isi paraseste incarcatura mai tarziu si da o dispersie mai mica la viteze mari. Protectia alicelor de soc prin folosirea de bure foarte elastice nu e nici ea noua. Se pare ca inventia rusilor protejeaza alicelor si mai bine.

3. Intarzierea la aprindere este de ordinul a 10% iar castigul de viteza este de 50-75% asa ca, per total, incarcatura ajunge mai repede in tinta.
S-asteptam sa le vedem in practica.
violiv
Veteran

Mesajde violiv pe 30 Noi 2006, 21:35

Din gerul arctic in canicula din desert (Armi e Tiro iulie 2006)
Test de laborator pentru determinarea variatiilor de comportament ale cartuselor la variatii de temperatura. Testul isi propune sa analizeze, in conditii strict determinate si cu masurarea tuturor parametrilor, variatiile care apar. Testele au fost efectuate in laboratorul firmei Fiocchi. Lotul de munitie a fost testat la temperatura ambientala +210 C si la temperaturile extreme -200 C si +400 C.
Munitia folosita a fost marca Fiocchi, 12/70, tub de plastic, pulbere Vihtavuori N 320, bura Gualandi Super G H 22, 32 g de alice, cartuse inchise in stea cu 6 petale. Pentru teste a fost folosita o teava manometrica tip Pcb M 165M02, de 700 mm lungime, shock 0, cu senzorul de presiune plasat la nivelul zonei unde se gaseste pulberea in cartus. S-au mai folosit o serie de cronografe pentru masurarea timpilor, a vitezei la gura tevii si a vitezei la 10 m. Cartusele au fost tinute pentru 24 ore (pentru uniformizarea temperaturii) la termostate cu temperaturile mentionate.

Valorile obtinute la 210 C au fost:
V0 medie = 383,74 m/s cu o deviatie standard de 2,30 (viteza medie este media vitezelor obtinute la cele 5 cartuse trase, deviatia standard este diferenta dintre medie si viteza cea mai diferita de medie – apreciaza regularitatea munitiei)
V10 medie = 309,64 m/s cu o deviatie standard de 2,22
P medie = 626,4 bari cu o deviatie standard de 24,7
T teava = 2,868 milisecunde (timp de teava = timpul de la aprindere la iesirea incarcaturii din teava)
T aprindere = 0,484 milisecunde (timp de intarziere a aprinderi = timpul de cand percutorul atinge capsa pana la atingerea a 10% din valoarea maxima a presiunii)

Valori la -200 C
V0 = 347,93 m/s cu deviatia standard de 15,61
V10 = 287,48 m/s cu deviatia standard de 2,37
P medie = 410,5 bar cu deviatia standard de 35,7
T teava = 3,124 milisecunde
T aprindere = 0,535 milisecunde

Valori la +400 C
V0 = 394,49 m/s cu deviatia standard de 2,38
V10 = 318,38 m/s cu deviatia standard de 4,65
P medie = 733 bar cu deviatia standard de 47,2
T teava = 2,787 milisecunde
T aprindere = 0,479 milisecunde

Comentarii
Se observa ca variatiile majore se obtin la scaderea temperaturii, care duce la scaderi mari ale presiunii (pana la ~60-70%), cu reduceri ale vitezei la gura tevii cu circa 10% si, ce e cel mai important cu neregularitati mari intre cartuse. V10 se amelioreaza apoi devenind mai constanta. La cresterea temperaturii, cresterea de presiune si V0 sunt cam de 10 %, neregularitatea este si ea accentuata iar la V10 tinde sa creasca.

Diferenta este si mai evidenta comparand extremele intre ele. Presiunea aproape se dubleaza, V0 e mai mica cu ~50 m/s iar V10 cu 40 m/s intre -20 si +40 C!

Aviz tuturor tragatorilor si celor care incarca acasa cartuse!
Vio
violiv
Veteran

Mesajde razvy pe 09 Dec 2006, 19:29

Am reincarcat si eu cartuse la viata mea si ma invatat un amic cu ceva mai multa experienta de fapt omu e in virsta acuma .
Cum procedam cu cartusele pentru carabina: nu foloseam cintar sau alte dispozitive de masura, simplu intu-n cartus gol dupa ce constatam cantitatea de pulbere (aceasi marca de pulbere)dintr-n cartus original intoduceam alice de plumb plumb (alicele inaintea pulberei cu cit mai mari cu atita cade pulberea mai bine intre ele) pe urma pulberea pina se umplea tubul pina la gura sau daca il taiam pina la taietura respectiva ,il scuturam bine si uniformizam pulberea dupa care o varsam pe o coala de hirtie si eliminam alicele , aia era pulberea necesara pentru reincarcare , odata obtinuta formula nu mai trebuiau facute fel si fel de experiente . pina la obtinerea formulei imi aduc aminte ca am facut loturi de 10 bucati cu 1.2.3 alice in minus sau in plus pina am realizat cea mai buna cantitate. Tehnica asta se bazeaza pe volum nu pe greutate. Incercati sa gasiti reteta ..numarul de alice +pulberea .
Nu vreau sa va dau ideii stupide aici dar daca face sens ce am spus incercati si veti face economie de cintar (unul bun) care de obicei costa destul de mult si de multe ori am observat ca nu este 100%
Hunt Safe
razvy
Veteran

Mesajde razvy pe 10 Dec 2006, 05:40

Eu nu mai incarc cartuse dar in zilele mele de pionirrat asa procedam si am fost tare multumit ba mi-am facut si o scula de insertie , imi aduc aminte de o perioada in tara asta cind sportul asta mi sa parut enorm de scump acuma lucrurile sau schibat si nu mai tai colturile . Oricum la pulberea fara fum daca crezi ca 1-2gr iti infloreste teava te inseli poate la tevile cu otel de Damasc atita timp cit ait teava curta iti garantez ambi ochi.
Hunt Safe
razvy
Veteran

Mesajde scirocco pe 10 Dec 2006, 17:45

Ieri am fost la vanatoare la iepuri si in timpul mesei s-a discutat problema incarcarii cartuselor in casa.In urma discutiilor se pare ca marea majoritate a vanatorilor a renuntat la aceasta operatiune(doar unul a confirmat ca mai incarca dar si el foarte rar!), in principal datorita costurilor.Bineinteles ca s-au povestit intamplari cand nea"cutare" , fiind bine "aghesmuit" a pus doua masuri de pulbere lucru care a dus la distrugerea unui Cifsan turcesc.Marele noroc a fost ca respectivul ,probabil protejat de zeul Bachus, nu a avut de suferit si alte stricaciuni.Norocos! :wink:
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
scirocco
Veteran

Mesajde razvy pe 10 Dec 2006, 18:06

Doua masuri mi se pare nitelusi cam mult ::))
Hunt Safe
razvy
Veteran

Mesajde scirocco pe 10 Dec 2006, 18:14

Ei,asa e intamplarea,ce vrei! :lol: Aceeasi obiectie am avut-o si eu dar cel care povestea a motivat ca jupanul cu pricina era "troznit" bine de tot si le-a facut "nitelus" mai tari! :wink: Vanatoresti.... :lol: :lol:
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
scirocco
Veteran

Mesajde razvy pe 10 Dec 2006, 18:29

:lol: :lol: Imi aduci aminte de tunurile de carbid pe care le faceam cind eram copil sau nenorocirile alea facute la strung in care bagam fosfor de chibrite sau cind aveam clorura de potasiu si sulf... asa faceam si noi care bubuia mai tare pina se strimba coada sau crapa bordura .
Hunt Safe
razvy
Veteran

Mesajde Ursus2006 pe 10 Dec 2006, 19:50

Razvy, nu cu diuze de la pompele de injectie ? Si parca foloseam un arc de sub saua de la Pegas? Diuza era bagata intr-un tub de plastic. Clorura de potasiu faceam mai greu rost, dar o indesam intr-o teava de cupru, cu diametrul mai mare ca al unei mine de pix, apoi aprindeam o spirtiera sub teava care era fixata ( batuta ) intr-un lemn. Doamne, ce mai bubuia :D Cu 2 suruburi legate cu o punga si piulita + fosfor de la chibrituri nu dadeati ? :twisted:
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Ursus2006
Veteran

Locaţie: Deva. HD

Mesajde razvy pe 10 Dec 2006, 19:56

:lol: :lol: Ba da ::)) doua suruburi cu o pilita sudata de unu dintre el si le legam co o sfoara si o dadeam de bordura ,,,sau le legam de o parasuta de punga ,,, bai ce vremuri , cred ca deasta avem acuma pasiunea cu armele ca bubuie la fel de tare .
Imi aduc aminte odata am bagat un tun de carbit in scara blocului si dupa ce a bubuit sa-u deschis jumatate din cutiile scrisori , lumea a crezut ca a fost cutremur , nici in ziua de azi nu sa aflat cine a facut poznaia ::)))) poate ca oo citi cineva aici pe forum si m atrezesc cu vreo injurie ::)))))))))))))))))
Azi copii vor la filme sau sa joace jocuri pe calculator , noi am fost cu totul o generatie aparte , o pot numi SPECIALA ...
Numai bine si mia parut bine de reamintiri .
Hunt Safe
razvy
Veteran

Mesajde vanatorul pe 10 Dec 2006, 22:55

Daaaaa aia cu suruburile era misto' cand nu se spargea vreun parbriz.... :lol:
vanatorul
Membru important

aparat sertizat

Mesajde buti_79 pe 10 Feb 2007, 10:39

puteti sa-mi spuneti aprox un pret la un aparat de sertizat?
buti_79
Nou membru

Locaţie: arad

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Arhiva forumului