Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 08 Mai 2026, 15:49

Norme de aplicare L 295

Modificari recente ale legilor legate de vanatoare

Moderatori: biriuck, liviur

Re: Norme de aplicare L 295

Mesajde Liviu Mircea-tehărău pe 05 Apr 2017, 23:26

drn_rusu scrie:Buna ziua,

Intrucat topicul este Norme de aplicare L 295, as dori sa stiu daca exista vreo lege/norma care sa stabileasca toate calibrele permise la vanatoare, de exemplu o arma de vanatoare in calibrul .45 ACP(calibrul de pistol) este permisa la vanatoare?

Va multumesc,

O parte din lamuriri gasesti in Ordinul 264/2003.
Si topicul asta
viewtopic.php?f=112&t=11501&start=120
iti va fi de folos. Ca sa primesti raspuns direct pe calibru si specie, nu stiu daca gasesti vreun binevoitor sa caute. In plus, informatia poate fi eronata. Cel mai bine e sa cauti singur. Cand ai raspunsul, posteaza si pentru noi. Cultura generala ;) . Multumim.
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
Liviu Mircea-tehărău
Membru important

Mesajde pipabh pe 06 Apr 2017, 00:41

Buna ziua,

Din pacate pentru domnul respectiv politia respecta in deplinatate legea, arma se tine in dulap!!! Undeva pe forum am citit intrebare unui cititor care suna ceva de genul "Voi cum va curatati/ingrijiti armele" iar raspunsul, ironic si rautacios consider eu, "intram in dulap inchidem usa si la lumina telefonului le curatam", citez din memorie deci... Revenind, in lege sau in norme nu se spune in ce conditii poate detinatorul armei sa o curete/ingrijeasca, concluzia e ca cei de la politie pot veni in control si daca esti ghinionist si ai arma pe masa la curatat esti pasibil de sanctiune :(
Acum daca domnul respectiv nu a cerut celor care au venit in control sa ii treaca in procesul verbal faptul ca arma era la curatat si daca nici nu poate sa demonstreze asta in instanta.... Va sta fara arme 2 ani!

Respect[/quote]

Buna,
Eu am postat "cum ne curatam armele!", nu ironic si rautacios a fost , cred ca intrebarea a fost "idioata" fara suparare.
viewtopic.php?f=112&t=11680&start=30
Postarile sunt in data de 31.03.2017. Raspunsul a fost dat conform intrebarii!!!
Cat despre postarea lui ovi62 nu doresc sa comentez dar e ciudata rau!
pipabh
Veteran

Mesajde violiv pe 08 Apr 2017, 07:43

Liviu Mircea-tehărău scrie:
drn_rusu scrie:Buna ziua,

Intrucat topicul este Norme de aplicare L 295, as dori sa stiu daca exista vreo lege/norma care sa stabileasca toate calibrele permise la vanatoare, de exemplu o arma de vanatoare in calibrul .45 ACP(calibrul de pistol) este permisa la vanatoare?

Va multumesc,

O parte din lamuriri gasesti in Ordinul 264/2003.
Si topicul asta
viewtopic.php?f=112&t=11501&start=120
iti va fi de folos. Ca sa primesti raspuns direct pe calibru si specie, nu stiu daca gasesti vreun binevoitor sa caute. In plus, informatia poate fi eronata. Cel mai bine e sa cauti singur. Cand ai raspunsul, posteaza si pentru noi. Cultura generala ;) . Multumim.

Dupa lege orice calibru cu percutie centrala este permis la vanatoare, deci si 45-ul sau 357 mag sau oricare alt calibru construit in principal pentru arme scurte. Singura conditie este sa ai o arma lunga in acest calibru, adica avand teava mai lunga de 30 cm si lungimea totala mai mare de 60 cm.
Ordinul cu restrictiile la munitie nu face decat sa stabileasca niste limite la unele specii de interes cinegetic. Practic, dupa legile actual in vigoare ai avea voie sa-l folosesti doar la "combatere daunatori", tubul calibrului fiind mai scurt decat limita minima de la caprior si alte animale mai mari.
Cat despre inscrierea ca arma de vanatoare a unei arme lungi in calibru de scurta .... unele birouri le-au inscris, altele au pus ceva strambe. In concluzie: legal e voie; practic s-ar putea sa trebuiasca sa duci ceva munca de lamurire cu politia.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde zola81 pe 02 Sep 2017, 08:05

Salut!
Intrebarea nu a fost idioata . Armele stau in dulap, dar daca iti anuleaza permisul, si tu chiar le curatai/doreai sa le curati in momentul sosiri vardistului, cum te mai aperi? Cine te crede pe tine ? Cred ca intelept ar fii sa nu predai permisul si sa consulti un avocat bun, daca se intampla asta.
zola81
Nou membru

Mesajde Septimiu pe 07 Sep 2017, 12:42

Din experienta pe care o am pana acum cu arma de panoplie si, mai nou, cu cea de vanatoare, la toate controalele Politia m-a sunat inainte si am stabilit data si ora de comun acord. Imi este greu sa cred ca o sa vina in control neanuntati daca nu exista un motiv bine intemeiat (reclamatie).
Dar, daca tu iti cureti arma si suna Politia la usa, te uiti frumos pe vizor si ii spui sa astepte ca trebuie sa te imbraci. Cat timp iti trebuie sa pui o arma in dulap? Apoi deschizi frumos usa si nu lasi loc de interpretare.
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington | 16/70 | 7x64
Septimiu
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde ventura pe 07 Sep 2017, 13:19

Rahat.
Ceva ceva s-a întâmplat acolo.
Politia nu poate intra decât cu mandat ori invitata.
Mosu' probabil mai trăgea prin curte după vreo mâța ceva... Și a făcut vreun vecin văduvit de lighioaie reclamație.
Iar în casa i-a primit pe polițiști fiindcă nu mai cunoaște legea. Inainte putea folosi arma cu ac oriunde nu puneai în pericol integritatea vreunei persoane. Iar de ținut în lada, nici vorba. Aveau alt regim.
Bazandu-Se pe ăsta, a recunoscut faptele și asta e....
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
ventura
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde zforis pe 07 Sep 2017, 21:00

ventura scrie:Rahat.

Categoric NU e adevarat. In lege scrie clar: posesorul de arme trebuie sa arate armele in orice moment, fara mandat, fara nimic... La orice ora. Politia poate verifica oricand armele!

Iar legat de curatare:
1. este reglementata depozitarea armelor si munitiilor
2. este reglementata portul/uzul armelor la Vanatoare, poligon si eventual pentru autoaparare

3. este reglementata transportul armelor (in toc, neincarcata, etc, lacat pe tragaci daca e cazul...)

Cand arma se curata nu este nici depozitare, nici transport si nici uz de arma. Arma se curata neincarcata (asta nu scrie in lege, scrie doar un manualul de utilizare). Posesorul trebuie sa aiba arma asupra sa in permanenta, dupa ce a scos din dulap! Daca vine politia la usa/poarta, si posesorul in momentul respectiv curata arma, este cel mai recomandat daca posesorul deschide usa/poarta cu arma in mana (neincarcata) (aiurea suna, dar asta e), asa arma nu este lasata nicio secunda nesupravegheata.

Nu este nicio problema daca se curata arma, chiar daca vine fix atunci politia! Doar legea trebuie respectata.
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
zforis
Veteran

Locaţie: Timis

Mesajde zforis pe 07 Sep 2017, 21:02

zforis scrie:

Categoric NU e adevarat. In lege scrie clar: posesorul de arme trebuie sa arate armele in orice moment, fara mandat, fara nimic... La orice ora. Politia poate verifica oricand armele!

Iar legat de curatare:
1. este reglementata depozitarea armelor si munitiilor
2. este reglementata portul/uzul armelor la Vanatoare, poligon si eventual pentru autoaparare

3. este reglementata transportul armelor (in toc, neincarcata, etc, lacat pe tragaci daca e cazul...)

Cand arma se curata nu este nici depozitare, nici transport si nici uz de arma. Arma se curata neincarcata (asta nu scrie in lege, scrie doar un manualul de utilizare). Posesorul trebuie sa aiba arma asupra sa in permanenta, dupa ce a scos din dulap! POsesorul nu trebuie sa permita accesul la arme la alte persoane neautorizate (nu au persis de port arma sau la acel calibru) .Daca vine politia la usa/poarta, si posesorul in momentul respectiv curata arma, este cel mai recomandat daca posesorul deschide usa/poarta cu arma in mana (neincarcata) (aiurea suna, dar asta e), asa arma nu este lasata nicio secunda nesupravegheata.

Nu este nicio problema daca se curata arma, chiar daca vine fix atunci politia! Doar legea trebuie respectata.
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
zforis
Veteran

Mesajde bogus pe 08 Sep 2017, 00:21

zforis scrie:

te rog frumos sa-mi arati si mie articolul sau alineatul unde scrie ce spui tu mai sus
ca nu vorbim din auzite ci pe lege
Ultima oară modificat de bogus pe 08 Sep 2017, 00:25, modificat 1 dată în total.
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
bogus
Veteran

Locaţie: Cluj Napoca

Mesajde bogus pe 08 Sep 2017, 00:22

.
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
bogus
Veteran

Mesajde zforis pe 08 Sep 2017, 02:23

Eu niciodata nu vorbesc din auzite! Niciodata cand e vorba de legislatie! Citeste si tu legea. Scrie si in norme dar si in lege

Punere în aplicare prin Normă metodologică de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al m... din 24/02/2005 :
Art. 3. - Persoanele fizice şi juridice care deţin, folosesc sau desfăşoară operaţiuni cu arme sau muniţii, în condiţiile legii, sunt obligate să se supună controlului organelor de poliţie competente, cu privire la modul de respectare a dispoziţiilor legale în materie.

Regimul armelor militare şi al unor dispozitive destinate armelor letale
Art. 5. - (1) Regimul deţinerii, portului, utilizării şi operaţiunilor cu arme şi dispozitive militare se stabileşte prin legi speciale.
(2) Este interzisă procurarea, deţinerea, portul, utilizarea, importul, exportul şi comercializarea de către persoane fizice sau juridice, cu excepţia instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, a următoarelor sisteme şi dispozitive destinate armelor:
a) sisteme de ochire care funcţionează pe principiul laser;
b) sisteme de ochire pe timp de noapte;
c) dispozitive destinate sau adaptate diminuării zgomotului cauzat prin arderea unei încărcături.
Condiţii generale privind deţinerea armelor
Art. 6. - (1) Orice persoană fizică sau juridică care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege are dreptul să deţină la domiciliul, reşedinţa, sediul sau punctul de lucru arme şi muniţii.
(2) Persoanele fizice şi juridice care au dreptul să deţină, să poarte, să folosească sau, după caz, să desfăşoare operaţiuni cu arme din categoriile B, C şi D din anexă, piese şi muniţii corespunzătoare sunt obligate să permită
controlul armelor, pieselor şi muniţiilor deţinute, la solicitarea organelor de poliţie şi să asigure securitatea acestora
. Condiţiile de asigurare a securităţii acestor arme se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(3) Armele pentru care s-a acordat doar dreptul de deţinere pot fi transferate de proprietarul lor în alt spaţiu decât cel menţionat în documente numai cu acordul scris al poliţiei, în conformitate cu procedura care va fi reglementată prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
....
zforis
Veteran

Mesajde Septimiu pe 08 Sep 2017, 06:37

zforis scrie: Daca vine politia la usa/poarta, si posesorul in momentul respectiv curata arma, este cel mai recomandat daca posesorul deschide usa/poarta cu arma in mana (neincarcata) (aiurea suna, dar asta e), asa arma nu este lasata nicio secunda nesupravegheata.

Eu unul nu m-as risca sa procedez asa. Cum am spus mai sus, sigur Politia nu vine in control neanuntat decat daca exista o reclamatie sau o suspiciune de incalcare a legii. Ei, in acest caz, nu stiu zau ce ar zice politistul daca tu ii deschizi usa cu arma in mana chiar daca este descarcata.
Daca ii spui sa astepte un minut, timp in care tu iti duci arma in dulap nu cred ca se poate interpreta ca nu vrei sa te supui controlului.
Septimiu
Veteran

Mesajde aghiuta pe 08 Sep 2017, 06:50

[quote="zforis"]
Eu niciodata nu vorbesc din auzite! Niciodata cand e vorba de legislatie!
[quote]

Ai si nu ai dreptate.
Ai dreptate ca ai obligatia sa te supui controlului. N-ai dreptate ca "la orice ora".
Sigur,daca cineva locuieste intr-un cort dintr-o piata publica si lasa usa cortului deschisa permanent,oricine poate sa-i faca o vizita, la orice ora. Dar daca locuieste intr-un apartament cu usa bine incuiata sau la curte cu doi patrupezi care patruleaza liberi,e mai greu de intrat la acel om. Trebuie acceptul lui,daca este acasa.
Chiar textul postat de tine iti sugereaza ca trebuie acceptul cetateanului:

(2) Persoanele fizice şi juridice care au dreptul să deţină, să poarte, să folosească sau, după caz, să desfăşoare operaţiuni cu arme din categoriile B, C şi D din anexă, piese şi muniţii corespunzătoare sunt obligate să permită controlul armelor, pieselor şi muniţiilor deţinute, la solicitarea organelor de poliţie şi să asigure securitatea acestora.

Altfel spus,organele (sic !) de politie iti solicita in prealabil acceptul pentru control. Telefonic sau prin orice alta metoda.
Nu-mi imaginez ca pentru un control de rutina vine Politia si-ti sparge usa cu berbecul la doua noaptea sau iti impusca patrupezii sa poata navali peste tine in casa.
De fapt,intr-un stat politienesc,un astfel de scenariu este nu doar imaginabil ci si posibil.
Sper ca Romania sa fi depasit epoca.
aghiuta
Veteran

Locaţie: Suedia

Mesajde plesaemil pe 08 Sep 2017, 07:15

Da, aveti dreptate, politia iti solicita in prealabil controlul darvcand este la usa/ poarta. Poti si sa refuzi sa deschizi, caz in care ti se anuleaza pernisul 2 ani pt refuz control. Nimeni nu sparge usi sau impusca patrupezi decat dc este mandat, dar atunci e alta poveste. Va spun asta pt ca cunosc vreo 2 persoane care au refuzat accesul politiei pt control
plesaemil
Membru activ

Mesajde ventura pe 08 Sep 2017, 07:33

zforis scrie:

Categoric gresesti chiar daca nu vorbesti din auzite.
Asta fiindca nu citesti cu atentie.

Speta. Vin politistii de la AEST la mine la usa.
Nu le dau drumul la usa. Cum intra in casa?
Multumesc
ventura
Veteran

Mesajde bogus pe 08 Sep 2017, 08:22

Deci Zoltan, anticipam raspunsul pe care l-ai dat deoarece cunosc destul de bine legea pe care ai citat-o. Dar, ca exista un dar, mai exista si alte legi si norme de aplicare a legii care reglementeaza activitatea organelor de cercetare penala, ca de exemplu Noul Cod de Procedura Penala. Acolo evident sunt definite mai multe tipuri de controale dar cel mai clar si mai pe larg legiferat este perchezitia domiciliara care poate sa aiba loc doar intre orele 06-20 cu exceptia cand organul are "suspiciunea rezonabila" ca in imobil s-ar desfasura in acel moment o infractiune flagranta sau e vorba de un local public deschis la acea ora. Exista multe tipuri de controale in care varii legi, prevad ca trebuie sa te supui, politia poate sa-ti ceara sa te identifici, dar poti sa refuzi, politia iti poate cere sa fi testat cu etilotestul, dar poti sa refuzi, etc etc

Si ca sa revenim exact la arme si munitii, uite, apropo de ce zice domn doctor,
Ei pot sa ceara accesul la arme in baza legii mentionate de tine doar pentru a verifica conditiile de pastrare si de asigurare a securitatii armelor. Cu orice alt motiv nu mai intra in baza acelei legi ci a Noul Cod de Procedura Penala, despre care am lamurit mai sus cum se permite accesul.
Iar in normele de aplicare a legii armelor se reglementeaza foarte clar si cum se face accesul!!!
Adica exact din ce ai citat tu doar cateva alineate mai jos
Norma metodologică de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor din 24.02.2005
Art. 6. -....
(6) În vederea constatării îndeplinirii condițiilor de păstrare și de asigurare a securității armelor, organul de poliție competent poate efectua verificări la domiciliul sau la reședința solicitantului numai după informarea prealabilă și cu consimțământul acestuia.
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
bogus
Veteran

Mesajde violiv pe 08 Sep 2017, 09:58

Mica eroare: prevederea citata imediat mai sus se refera numai si numai la primul control, cel facut inainte de eliberarea primei autorizatii de cumparare arma .... un pic mai sus e tot capitolul.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde zforis pe 08 Sep 2017, 10:31

@Bogus vorbesti/ai citat legislatia despre optinerea permisului, inainte de cumparare prima arma! Te rog sa citesti exact legislatia!

Domnilor, haideti sa nu vorbim aberatii! Daca politia solicita controlul armelor, posesorul are obligatia de a permite controlul! Fara niciun mandat! Politia poate solicita in scris, prin telefon, sau chiar la usa/poarta.

Daca se demonstreaza ca posesorul nu a permis accesul organelor, atunci se suporta consecintele! Punct.

La mine a venit politia (fara sa ma anunte), nu am fost acasa, a lasat un aviz la nevasta mea: maine la ora 9 sa fiu acasa. Daca esti acasa si nu deschizi si politia poate demonstra acest lucru, suporti consecintele. De ce tot aberam?
zforis
Veteran

Mesajde ventura pe 08 Sep 2017, 10:37

Domnule...
Nu citesti cu atentie.
Reiau mesajul la care ai spus ca gresesc...

"Rahat.
Ceva ceva s-a întâmplat acolo.
Mosu' probabil mai trăgea prin curte după vreo mâța ceva... Și a făcut vreun vecin văduvit de lighioaie reclamație.
Iar în casa i-a primit pe polițiști fiindcă nu mai cunoaște legea. Inainte putea folosi arma cu ac oriunde nu puneai în pericol integritatea vreunei persoane. Iar de ținut în lada, nici vorba. Aveau alt regim.
Bazandu-Se pe ăsta, a recunoscut faptele și asta e...."

Si intreb din nou. Cum poate intra? Nu am discutat despre altele.
Colegul care a deschis speta cu mosul, a afirmat ca "au sarit gardul si au intrat in casa nepoftiti".

PS: despre consecinte si alte alea este alta discutie.
ventura
Veteran

Mesajde zforis pe 08 Sep 2017, 10:47

Eu doar am vrut sa subliniez faptul ca controlul armelor trebuie permis. In cazul de mai sus, daca omul nu a permis accesul si politia a sarit gardul... Ce sa zic, si omul si politia a incalcat legea...
zforis
Veteran

Mesajde zforis pe 08 Sep 2017, 10:51

Septimiu scrie:
zforis scrie: Daca vine politia la usa/poarta, si posesorul in momentul respectiv curata arma, este cel mai recomandat daca posesorul deschide usa/poarta cu arma in mana (neincarcata) (aiurea suna, dar asta e), asa arma nu este lasata nicio secunda nesupravegheata.

Eu unul nu m-as risca sa procedez asa. Cum am spus mai sus, sigur Politia nu vine in control neanuntat decat daca exista o reclamatie sau o suspiciune de incalcare a legii. Ei, in acest caz, nu stiu zau ce ar zice politistul daca tu ii deschizi usa cu arma in mana chiar daca este descarcata.
Daca ii spui sa astepte un minut, timp in care tu iti duci arma in dulap nu cred ca se poate interpreta ca nu vrei sa te supui controlului.

Ba, politia poate sa vina neanuntat. Te anunta la poarta, usa ce vrea de la tine. Tu permiti sau nu. Daca permiti e bine, daca nu, suporti consecintele. La noi in Timis in 2015 au fost controale peste tot. Nu au anuntat inainte... Au venit, daca nu ai fost acasa, ti-a lasat un aviz...

E, acum daca luam asa: tu esti acasa si faci ca ploua si nu deschizi usa... Nu e problema, numai pe urma sa nu se demonstreze cumva ca ai fost acasa... Dar aici iar aberez eu...

Important este ca daca vine politia, trebuie sa le permiti controlul armelor si munitiilor. Simplu.
zforis
Veteran

Mesajde zforis pe 08 Sep 2017, 10:57

Septimiu scrie:Eu unul nu m-as risca sa procedez asa. Cum am spus mai sus, sigur Politia nu vine in control neanuntat decat daca exista o reclamatie sau o suspiciune de incalcare a legii. Ei, in acest caz, nu stiu zau ce ar zice politistul daca tu ii deschizi usa cu arma in mana chiar daca este descarcata.

Pai ce sa zica? Ai dreptul de port arma, arma e la tine (nu ai lasat nicio secunda nesupravegheata!)...De ce trebuie sa te feresti? Eu mai degraba as pune problema ce ar zice politistul daca tu deschizi usa si arma e pe masa in casa, si in jurul armelor se joaca copii tai!
zforis
Veteran

Mesajde zforis pe 08 Sep 2017, 11:02

aghiuta scrie:
zforis scrie:Eu niciodata nu vorbesc din auzite! Niciodata cand e vorba de legislatie!

Ai si nu ai dreptate.
Ai dreptate ca ai obligatia sa te supui controlului. N-ai dreptate ca "la orice ora".
Sigur,daca cineva locuieste intr-un cort dintr-o piata publica si lasa usa cortului deschisa permanent,oricine poate sa-i faca o vizita, la orice ora. Dar daca locuieste intr-un apartament cu usa bine incuiata sau la curte cu doi patrupezi care patruleaza liberi,e mai greu de intrat la acel om. Trebuie acceptul lui,daca este acasa.
Chiar textul postat de tine iti sugereaza ca trebuie acceptul cetateanului:

(2) Persoanele fizice şi juridice care au dreptul să deţină, să poarte, să folosească sau, după caz, să desfăşoare operaţiuni cu arme din categoriile B, C şi D din anexă, piese şi muniţii corespunzătoare sunt obligate să permită controlul armelor, pieselor şi muniţiilor deţinute, la solicitarea organelor de poliţie şi să asigure securitatea acestora.

Altfel spus,organele (sic !) de politie iti solicita in prealabil acceptul pentru control. Telefonic sau prin orice alta metoda.
Nu-mi imaginez ca pentru un control de rutina vine Politia si-ti sparge usa cu berbecul la doua noaptea sau iti impusca patrupezii sa poata navali peste tine in casa.
De fapt,intr-un stat politienesc,un astfel de scenariu este nu doar imaginabil ci si posibil.
Sper ca Romania sa fi depasit epoca.

Nu sparge usa, doar solicita sa intre si sa faca verificarile... Tu decizi daca esti acasa daca le permiti sa intre sau nu...

Solicitarea nu inseamna ca organul trebuie sa faca in scris, nici la telefon, solicitarea se face pe loc verbal. Exact cum se fac si controalele pe drumurile publice...Te trage la dreapat, acte, etilotest etc. Tu decizi, daca te opresti sau nu... Daca nu, suporti consecintele.
zforis
Veteran

Mesajde Septimiu pe 08 Sep 2017, 12:16

zforis scrie:Pai ce sa zica? Ai dreptul de port arma, arma e la tine (nu ai lasat nicio secunda nesupravegheata!)...De ce trebuie sa te feresti? Eu mai degraba as pune problema ce ar zice politistul daca tu deschizi usa si arma e pe masa in casa, si in jurul armelor se joaca copii tai!

Pai daca politistul vrea sa faca un control de rutina este spre binele lui sa stabileasca de comun acord data si ora astfel incat sa nu fie pus in situatia de a merge de 2,3 4 ori la un domiciliu.
Bun, sa presupunem ca vine neanuntat, eu sunt plecat in delegatie sau in concediu sau oriunde altundeva. Imi lasa aviz ca vine a doua zi. Vine si iar nu sunt acasa. Asta inseamna ca nu vreau sa ii permit sa faca controlul? Sa fim seriosi...
De asta spun ca atunci cand vin neanuntati sigur au un motiv. Dau un exemplu: tu iti cureti arma in apartament si pentru a avea mai multa lumina dai la o parte perdeaua de pe geam. O locatara paranoica din blocul vecin te vede cu arma si suna la 112. Politistul vine si suna la usa, tu ii deschizi cu arma in mana. Daca ai fi in locul politistului nu te-ar trece un fior rece pe sira spinarii?
Referitor la copii, atunci cand cureti arma, teoretic, munitia sta incuiata in compartimentul dedicat deci nu este nici un pericol.
Fiecare procedeaza cum crede de cuviinta dar, in eventualitatea putin probabila a unui control inopinat, eu o sa fac cum am descris mai sus.
Cred ca prelungim discutia inutil...
Septimiu
Veteran

Mesajde bogus pe 08 Sep 2017, 14:59

Zoltan, eu incercam doar sa-ti explic ca nu esti obligat si nici nu suferi nici o consecinta daca nu permiti controlul la 2 noaptea, daca ei au impresia ca vor surprinde o infractiune flagranta asta e altceva, vor sparge usa, vor sarii gardul... treaba lor, dar in cazul in care se dovedeste a nu fi vorba despre asa ceva consecintele le vor suferii ei si nu propietarul armei, esti de acord? In timpul zilei este perfect adevarat ce spui tu si trebuie sa le permiti accesul.
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
bogus
Veteran

Mesajde zforis pe 08 Sep 2017, 16:31

Septimiu scrie:
zforis scrie:Pai ce sa zica? Ai dreptul de port arma, arma e la tine (nu ai lasat nicio secunda nesupravegheata!)...De ce trebuie sa te feresti? Eu mai degraba as pune problema ce ar zice politistul daca tu deschizi usa si arma e pe masa in casa, si in jurul armelor se joaca copii tai!

Pai daca politistul vrea sa faca un control de rutina este spre binele lui sa stabileasca de comun acord data si ora astfel incat sa nu fie pus in situatia de a merge de 2,3 4 ori la un domiciliu.
Bun, sa presupunem ca vine neanuntat, eu sunt plecat in delegatie sau in concediu sau oriunde altundeva. Imi lasa aviz ca vine a doua zi. Vine si iar nu sunt acasa. Asta inseamna ca nu vreau sa ii permit sa faca controlul? Sa fim seriosi...
De asta spun ca atunci cand vin neanuntati sigur au un motiv. Dau un exemplu: tu iti cureti arma in apartament si pentru a avea mai multa lumina dai la o parte perdeaua de pe geam. O locatara paranoica din blocul vecin te vede cu arma si suna la 112. Politistul vine si suna la usa, tu ii deschizi cu arma in mana. Daca ai fi in locul politistului nu te-ar trece un fior rece pe sira spinarii?
Referitor la copii, atunci cand cureti arma, teoretic, munitia sta incuiata in compartimentul dedicat deci nu este nici un pericol.
Fiecare procedeaza cum crede de cuviinta dar, in eventualitatea putin probabila a unui control inopinat, eu o sa fac cum am descris mai sus.

Nu are rost. Vise... Vei vedea cand vine la tine politistul neanuntat... Fara motiv...La toti vine asa in control, la aproapte toti...
zforis
Veteran

Mesajde zforis pe 08 Sep 2017, 16:37

bogus scrie:Zoltan, eu incercam doar sa-ti explic ca nu esti obligat si nici nu suferi nici o consecinta daca nu permiti controlul la 2 noaptea, daca ei au impresia ca vor surprinde o infractiune flagranta asta e altceva, vor sparge usa, vor sarii gardul... treaba lor, dar in cazul in care se dovedeste a nu fi vorba despre asa ceva consecintele le vor suferii ei si nu propietarul armei, esti de acord? In timpul zilei este perfect adevarat ce spui tu si trebuie sa le permiti accesul.

In lege nu scrie niciunde cand vine. Dar daca vine, esti obligat sa le permiti verificarea armelor. In lege scrie doar ca esti obligat. In lege nu scire ca va sparge usa...

De obicei politistul vine in timpul zilei. Mai spun odata: eu doar am vrut sa subliniez faptul ca posesorul este obligat sa permita controlul armelor la solicitarea organelor (solicitarea poate sa fie verbala, in scris, telefon, etc.). Sigur, pot fi visate scenarii posibile/imposibile....

In rest, iar a inceput sa viseze lumea, ca noapte, ca vecinul te vede cu pusca, cu chestii...

@Septimiu: nu conteaza ca munitia este incuiata, ar trebui sa sti (proaspat posesor de arme de foc) ca nu poti lasa arma nesupravegheata, chiar daca este fara munitie.
zforis
Veteran

Mesajde zforis pe 08 Sep 2017, 16:47

Septimiu scrie: Dau un exemplu: tu iti cureti arma in apartament si pentru a avea mai multa lumina dai la o parte perdeaua de pe geam. O locatara paranoica din blocul vecin te vede cu arma si suna la 112. Politistul vine si suna la usa, tu ii deschizi cu arma in mana. Daca ai fi in locul politistului nu te-ar trece un fior rece pe sira spinarii?

Ultima data cand am vrut mai multa lumina, am iesit cu arma cu tot pe terasa in curte... A trecut un vecin pe langa gard, ma salutat "salut vecine"...Si a plecat mai departe... Vecinii stiu de obicei ca au un vanator vecin... Ar fi greu sa nu stie ei... Ca in sezon fiecare sambata sau duminica ma vede lumea cu pusca in toc si cu caine mergand sau intorcand de la Vanatoare cu un iepure, fazan, mistret :-). Hai sa fim seriosi, chiar si sa nu mai visam chestii paranoice...
zforis
Veteran

Mesajde bogus pe 08 Sep 2017, 17:08

zforis scrie:
bogus scrie:Zoltan, eu incercam doar sa-ti explic ca nu esti obligat si nici nu suferi nici o consecinta daca nu permiti controlul la 2 noaptea, daca ei au impresia ca vor surprinde o infractiune flagranta asta e altceva, vor sparge usa, vor sarii gardul... treaba lor, dar in cazul in care se dovedeste a nu fi vorba despre asa ceva consecintele le vor suferii ei si nu propietarul armei, esti de acord? In timpul zilei este perfect adevarat ce spui tu si trebuie sa le permiti accesul.

In lege nu scrie niciunde cand vine. Dar daca vine, esti obligat sa le permiti verificarea armelor. In lege scrie doar ca esti obligat. In lege nu scire ca va sparge usa...

De obicei politistul vine in timpul zilei. Mai spun odata: eu doar am vrut sa subliniez faptul ca posesorul este obligat sa permita controlul armelor la solicitarea organelor (solicitarea poate sa fie verbala, in scris, telefon, etc.). Sigur, pot fi visate scenarii posibile/imposibile....

In rest, iar a inceput sa viseze lumea, ca noapte, ca vecinul te vede cu pusca, cu chestii...

@Septimiu: nu conteaza ca munitia este incuiata, ar trebui sa sti (proaspat posesor de arme de foc) ca nu poti lasa arma nesupravegheata, chiar daca este fara munitie.

Nu-i chiar asa, si daca anumite lucruri pot fi interpretate iar interpetare lor este abuziva atunci abuzul se pedepseste. Categoric fara sa se considere un flagrant nimeni nu-ti poate cere sa-i permiti accesul in casa pentru verificarea armelor intre anumite ore. Eu sunt convins 100% ca am dreptate si ca tu gresesti, dar in astfel de situatii daca se intampla judecatorii sunt cei care stabilesc. Nu este nici prima nici ultima lege neclara. Oricum am auzit de multe situatii asemanatoare dar niciodata sa-i sune politistul la usa unuia la ora 2 noaptea si sa-i ceara sa vada conditile de pastrare a armei. Repet nu vorbim de situatia cand respectivul este cautat la cald pentru un posibil braconaj din noaptea aia si cand politistul considera ca este un flagrant, ca situatii de astea au fost.
Ca sa fac o comparatie, la fel in lege este specificat ca esti obligat sa te legitimezi in fata organelor politie, ceea ce spui tu este similar cu faptul ca ti s-ar cere la la 3 dimineata sa te trezesti din pat si sa prezinti buletinul agentului X care iti suna la usa, evident si asta este un abuz si nu este legal desi legea nu prevede expres.
Ultima oară modificat de bogus pe 08 Sep 2017, 17:20, modificat 1 dată în total.
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
bogus
Veteran

Mesajde zforis pe 08 Sep 2017, 17:16

Cine are dreptate? Cine stie? Dar nu am chef sa mai scriu odata ce am subliniat... Legea este destul de clara...Esti obligat... Acum scenarii pot fi inventate foarte multe, sau chiar pot sa se intample in realitate, iar consecintele sunt diverse... Cert este, ca esti obligat conform legii.

"Art. 6. - (1) Orice persoană fizică sau juridică care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege are dreptul să deţină la domiciliul, reşedinţa, sediul sau punctul de lucru arme şi muniţii.
(2) Persoanele fizice şi juridice care au dreptul să deţină, să poarte, să folosească sau, după caz, să desfăşoare operaţiuni cu arme din categoriile B, C şi D din anexă, piese şi muniţii corespunzătoare sunt obligate să permită
controlul armelor, pieselor şi muniţiilor deţinute, la solicitarea organelor de poliţie
şi să asigure securitatea acestora."

Eu personal nu mai continui acest subiect, ca imi doare mana :-).
zforis
Veteran

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala!