Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 15 Aug 2020, 19:30

Efectul omorator

Topic pur informativ, destinat celor care vor sa imbratiseze aceasta nobila arta si nu stiu care sunt etapele de parcurs.

Efectul omorator

Mesajde ventura pe 13 Sep 2017, 10:05

O sa postez aici, pana ma ajuta careva cu mutarea acolo unde-i este locul, un referat facut de colegul Cristian C.( dtppu pe forum), care poate fi foarte util tuturor vanatorilor.

Citez:
----------
"Se poarta polemici aprinse intre diferiti "sectanti" in algerea calibrului potrivit pentru un anumit vinat. Acum citeva luni a inceput sa ma intereseze problema pentru ca am vrut sa aleg un pistol pentru sotia mea. Am vrut un calibru relativ usor de tras dar cu efect suficient de mare in tinta. Desi scopul a fost autoaparare, rezultatele in opinia mea se pot extrapola la calibrele de vinatoare.

Ce am scris mai jos sint opinii personale si nu litera de lege. Practica totusi pare sa confirme in mare parte rezultatele teoretice. Sint deschis la opinii si critici constructive, sint chiar binevenite.

Daca balistica externa a unei munitii e relativ usor de comparat matematic si tras concluzii, balistica interna si efectul in tzinta sint mult mai dificil de concluzionat si testat. Exista multi factori care contribuie la efectul unui proiectil in tzinta (masa, viteza de transaltie, viteza de rotatie, forma, expandare, natura tesutului lovit, etc.) si nu toti sint quantificabili matematic. Totusi au existat studii care se apropie de adevar si teoria mea ar fi urmatoarea:Efectul omoritor al unui calibru de vinatoare este dat de urmatorii factori majori:
- puterea de stopare - efectul da a trinti/shoca vinatul
- penetratia - adica capacitatea unui proiectil de traversa tesuturi cu diferite densitati in scopul de a patrunde si distruge zone anatomice vitale


Puterea de stopare

Puterea de stopare a unui calibru reprezinta capacitatea lui de a ... "trinti" un animal lovit, chiar si temporar. Nu e acelasi lucru cu omorirea vinatului. Adica daca 2 calibre au aceeasi traiectorie in animal, unul cu putere de stopare mare va pune animalul jos, iar celalalt mai slab il va lasa sa fuga sub efectul adrenalinei. Si intr-un caz si in celalalt animalul moare de la o lovitura buna, dar in cazul unui calibru cu efect de stopare mare, animaul ramine jos si nu trebuie urmarit. Puterea de stopare devine cu atit mai importanta cu cit animaul e mai dotat cu dinti, ghiare si dorinta de razbunare.

Nu are rost sa discutam de puterea de stopare la o lovitura la cap ci de loviturile in zona toracica, sau chiar lovituri imperfecte. La cap orice sfredelush de calibru stinge lumina repede...daca ajunge in cutiuta cu circumvolutiuni. Asadar ca sa putem compara calibrele in putere de stopare trebuie sa o definim cumva matematic. Au existat, si exista multe marimi si teorii in a defini puterea de stopare (inclusiv cea pe care o cititi acum) si toate sint imperfecte. La inceput s-a considerat energia ca descriind puterea de stopare...doar ca nu se prea potriveste cu realitatea (constatat pe pielea FBI-ului), apoi momentul, care e mai apropiat de adevar...dar tot imperfect este pentru ca nu tine seama de forma si energia proiectilelor. In vremea in care eu nu eram nici embrion un general si un colonel au experimentat pe vaci si cadavre umane cu diferite calibre, viteze, etc. Toate focurile au fost trase "chirurgical" dupa care s-a facut imediat autopsia pentru a determina efectul patologic. In 1920 un nene mai destept ca mine pe nume Hatcher a creat o forumula care descrie matematic efectul de stopare intr-un mod ce s-a dovedit apropiat de realitate. Studiul cu pricina si formula matematica al lui Hatcher imi par a fi cele mai demne de incredere.

Pentru cei interesati in formula pot sa descriu partea matematica, dar considerind ca puteti citi aceste lucruri in timpul liber,si las formula pentru "anexe". Rezultatul formulei este un numar care reprezinta puterea de stopare, si se foloseste pentru comparatii intre calibre. Spre exemplu daca 22lr are puterea de stopare 5 si 22 wmr are puterea de stopare 8, 22lr e mai slab cu (8-3)/8=37.5% decit 22 wmr.

Formula fiind creata pe vremea cind armele scoateau fum, prea putin se stia de efectul proiectilelor supersonice. Asadar am gasit un alt autor (Taylor) care a imbunatatit formula si fiind un practician am considerat forumula lui de demna de crezare si am adoptat-o. Formula inca e imperfecta dar e totusi cea mai apropiata estimare educata a efectului de stopare. Formula finala combina momentul proiectilului (viteza*masa), cu sectiunea transversala, forma si expandarea proiectilului si efectul supersonic in vinat (mai precis cavitatea temporara) Inarmat cu entuziasm m-am apucat de scotocit internetul in cautare de tabele de calibre...dar am constat cu stupoare ca formula s-a aplicat aproape numai pentru calibrele de pistol.

Cu un pic de magie in Excel si formula imbunatatita am creat tabelul urmator pentru carabine si lise. Nu stiu de ce nu s-a creat tabelul pentru carabine pina acum, dar poate este un motiv si il gaseste altcineva. Pina atunci aveti mai jos tabelul pentru calibre uzuale. In majoritatea calibrelor am considerat 2 tipuri de proiectile, extremele, adica FMJ si soft point expandat perfect. Intre ele exista o infinitate de posibilitati, de expandare partiala. Pentru ca efectul de stopare in opinia mea e important la toate distantele la care tragem uzual, am construit tabelul pentru 0, 50 yards (45.7m), 100 yards (91.4 m), 500 yards (457 m). Toate marimile, in afara de puterea de stopare sint in unitati britanice.

TABEL

Citeva concluzii interesante relative la puterea de stopare:
- lisa e rege cu proiectil unic
- 50 bmg e uber-rege, dar practic nu are nici o aplicatie
- USA e mai slab inarmata decit Romania. Adica puterea de stopare la 223 e de cca 4 ori mai mica decit la 7.62x39
- Vechiul Mauser (7.92x57) pina in 100m e aproape la fel ca si 308. La 500m insa la Mauser nici n-am mai facut tabela pentru ca e subsonic. De mentionat ca pentru Mauser am folosit datele de la Remington. Alte munitii si viteze pot da alte rezultate
- 308 Winchester nu e mult in urma 3006.
- puterea de stopare la 308 e practic de 5 ori mai mare decit la 223
- 7 mm Remington are putere de stopare mai mica decit 308. Are balistica mult mai buna, nu contesta nimieni, dar "shocul" vinatului pare a fi mai bun la 308
- Puterea de stopare la 300 WM e 147 si la 3006 e 135 (la 308 e 126). Asadar 300 WM are cu doar 8.8 % putere de stopare mai mare decit 3006.
- puterea de stopare la 45-70 care e un calibru gros si lent e mai mult decit dubla fata de 300 WM, dar inca departe de lisa cu proiectil unic

Hatcher spune ca o putere de stopare de 20, e minimul pentru ....un om. Adica o persoana de 70-100 kg. Ca sa fim conservativi sa zicem ca 25 e minimum pentru 50 kg. Aceasta conventie ar trebui sa acopere si cazurile animalelor "mici" dar agresive si rapide (ris, bob cat, pume mici, mistreti mici), cit si erorile formulei. Cu alte cuvinte chiar daca gresim un pic, o facem in favoarea nostra. Folosind aceasta conventie putem socoti ce calibru e bun pentru un anumit animal la diferite distante. Am updatat tabela Excel folosind conventia de mai sus si a iesit ce vedeti mai jos.

TABEL

Asadar din tabela:
- 22lr cu soft point expandat e buna pentru animale de 17kg la 0m, 13kg la 50m si 9 kg la 100m
- 22 wmr cu soft point e bun pentru animale de 21 kg la 0 m si 14 kg la 100m
- 223 cu soft point e bun pentru animal de 50kg la gura tevii si 43kg la 100m
- 7.62x39 soft point (calibru de sks si ak47) e bun pentru 169 kg la gura tevii si 146 la 100m
- 30-30 soft point bun pentru 200 kg la teava si 174kg la 100m
- 243 winchester soft point, 97 kg la gura tevii, 88kg la 100m
- 7.92x57 (Mauser) soft point, 246 kg la teava si 204 kg la 100m. De mentionat ca incarcatura pe care am calculat-o la Mauser e o incarcatura de Remington care mi s-a parut un pic cam lenta si slaba. Daca aveti un alt exemplu de incarcatura e simplu sa-l pun in tabel
- 308 Winchester soft point, 253 kg la gura tevii, 235 kg la 100m si 171 kg la 500 yards. Datorita preciziei si puterii lui de stopare, 308 pare a fi un bun calibru de sniping. Se pare ca USA a ales bine in acest sens
- 3006 soft point, vinat de 271 kg la gura tevii si 252 kg la 100m. Nu e diferenta mare fata de 308 Winchester, in opinia mea e preferabil 308 pentru economie si precizie. Ca putere de stopare 3006 se pare ca nu e calibru de urs. Nu inseamna ca ursul nu moare impuscat in "pompe" cu 3006, dar nu-l opreste, mai poate fugi si se poate "razbuna"
- 7mm Magnum soft point - vinat de 221 kg la teava si 208kg la 100m. Hmm acest rezultat pare sa justifice o serie de rezultate din practica in care se pare ca 7mm Magnum da rezultate mai slabe la stopare decit un Mauser clasic. Drept sa spun am fost surprins de puterea de stopare redusa (comparativ cu calibrele .30 sau Mauser), care il pune mai aproape de 30-30 decit de 3006. Chiar si de 308 e relativ departe. Balistica insa la 7mm e superba (cade putin, rezistenta mare la vinat, viteze mari, etc.)
- 300 Win. Magnum cu soft point e pentru vinat de 295 kg la gura tevii si 275 kg la 100m si 200 kg la 500 yarzi. Cu alte cuvinte 300 WM are acceasi putere de stopare la 500 yarzi ca si 30-30 la teava. Si probabil cam aceeasi putere la 350m ca si 308 Winchester la teava.
- 45-70 Gouvernment, soft point e pentru vinat de 718 kg la teava si 590 kg la 100m. Acum in sfirsit ma simt mai bine sa merg la urs cu acest calibru. N-as trage cu el la 500m pentru ca balistica e slaba, si precizia la fel (comparativ vorbind), dar pentru "dispozitivele" cu ghiare, dinti si multa vointa de razbunare, sint bune de tras aproape
- 375 HH e bun pentru oprit ursul de 628 kg la teava. Mai departe n-am socotit de hmmm. lene. :oops: dar o sa rectictific mai incolo
- 470 Nitro Express e practic pentru oprit elefantul de 1.4 tone la teava
- lisa de 12 gauge e buna de oprit vinat de 1900 kg la teava si inca are 1700 kg de oomf in ea la 50m. Mi se pare c-am mult, dar totusi nu e incredibil. E un proiectil cu diametru foarte mare deci face sens sa care un efect de stopare foarte mare. Insa tocmai pt. ca diametrul e atit de mare balistica este foarte slaba si pot sa apra probleme de penetratie redusa. De asta nu se foloseste la elefant
- 50 BMG e pentru 6 ursi pusi unul dupa altul cu ale lui 2.9 tone de stopare. Daca cineva reuseste performanta sa ii puna unul dupa altul, ma astept ca 50 bmg-ul sa-i culce ca si pe piesele de domino.
- 44 magnum, calibru de revolver e in stare sa opreasca vinat de 350 kg la teava, ceea ce-l face sa fie o arma buna de backup in tara ursilor. E mai mult decit un 308...cea ce nu prea face chiar asa mult sens de fapt, decit daca aducem si energia in joc. Adica 44 magnum plesneste ursul cu "un bolovan" mai mare decit 308, dar din cauza energiei scazute, nu-l omoara asa bine ca 308, doar il ameteste. Nu stiu daca face sens, dar pare sa confirme ce mi-a spus o cunostinta, ex membru SWAT. A tras intr-un russian boar (mistret) de cca 250 kg cu 308 si la lovit in zona vitala. Mistretul s-a intors spre el si a atacat. A scos 44 magnum de la sold si a tras un cilindru in mistret. Unul din proiectile a nimerit in cap de la distanta mica. Din cauza, unghiului/formei/etc. proiectilul n-a patruns in cap ci a fost recuperat mai tirziu din craniul mistretului. Mistretul insa a ametit si a cazut la pamint din cauza socului, adica a puterii de stopare a 44 magnum. Pentru ca carabina era fara cartuse, l-a terminat cu cutitul cit a fost jos, i-a taiat carotida. Nu stiu daca tot ce a spus el e cu sare, dar socoteala din tabel face povestea plauzibila.
- 9.3x62 cu munitie Lapua Naturalis 17.5 g, cu viteza e plecare de 730 m/s poate da jos vinat de: 520kg la teava, 490kg la 50m, 460kg la 100m
- 380 acp este pentru "animal" de 40 kg
- 38 special pentru 50 kg
- 9 mm Luger pentru 72 kg varianta subsonica si 95 kg varianta supersonica
- 40 Smith Wesson pentru 127 kg subsonic si 171 kg supersonic
- 45 ACP pentru 126 kg
- 45 Long Colt pentru 130 kg

Ca si nota s-ar putea sa modific un pic formula, adica sa fac coeficientii de stopare supersonici dependenti de viteza (acum doar momentul din formula e dependent de viteza), in idea ca unda de soc supersonica isi modifica diametrul in functie de viteza (nu stiu daca e adevarat inca trebuie sa cercetez un pic). Insa chiar si asa clasamentul nu cred ca se schimba, oricum nu major. Poate 223 se mai aproape de 7.62x39 ca putere de stopare.


Penetratia

Penetratia e dificil de quantificat pentru ca depinde factori greu masurabili cum sint:
- expandarea (marimea, forma ciupercii, pierderea de masa, etc.)
- tzesutul pe care il loveste (os sau tesut moale)
- viteza de translatie, adica viteza tangenta la traiectorie (cea care e publicata in tabele balistice)
- viteza de rotatie, a proiectilului la contactul cu tinta
- Etc.

De-a lungul timpului au existat mai multe teorii si experimente pentru determinarea penetratiei. Ce mi s-a parut mai edificator este un studiu care s-a efectuat pentru calibrele grele (studiu efectuat pentru vinatoarea de elefanti), si un studiu efectuat pentru descrierea efectului de cavitatie in tesuturi apoase (tesuturi moi). As vrea sa prezint doar concluziile studiilor si mai apoi tabele de pentetratie, lasind detaliile studiilor la o parte.

Asadar primul studiu defineste capacitatea de pentratie a unui calibru ca fiind raportul dintre momentul proiectilului si sectiunea frontala. Asadar vom calcula indiciele de penetratie ca fiind:

PI=Momentum/(Sectiune*const.)

Constanta din formula este doar un parametru de scalare, astfel incit numerele rezultate sa nu fie prea mari. De asemenea se poate considera indicele de penetratie ca fiind adimensional. El este util in comparatia capacitatii de pentratie relative la alt calibru. Adica daca un calibru are indicele de penetratie 30 si un altul are 60, al doilea calibru are un potential de penetratie dublu fata de primul DACA gloantele folosite au aceeasi constructive (sau similara). Adica am incercat sa elimin pe cit posibil varietatea mare de proiectile care exista pe piata si sa “postulez” ca “Indicele de penetratie are sens doar pentru proiectile de aceeasi constructie sau comparabile”. Evident constructia proiectilelor e foarte importanta pentru muntia X sau Y, dar pentru o comparative analitica a potentialui de penetratie al calibrelor … mai mult ne incurca.

TABEL

Un alt aspect important al penetratiei este traictoria proiectilului in tesut. Problema a aparut dupa studiul proiectilelor FMJ ascutite in medii apoase (medii similare cu tesutul moale din animal). Conform studiilor proiectilele care ramin ascutite, si nu expandeaza se intorc, si au o deviatie de traiectorie in tesuturi moi. Acest effect poate fi cel dorit in proiectilele militare unde scoaterea din lupta e importanta, dar pentru vinatoare este extreme de nedorit. In tesut osos, proiectilele FMJ ca de fapt ci cele “boante” nu au deviatii de traictorie.De asemenea s-a observant ca proiectile boante, sau cele cu virf plat, isi pastreaza traictoria in tesuturi moi. Dupa studii si experimente in apa s-a ajuns la concluzia ca efectele se datoreaza cavitatiei. Adica proiectilul prin rotatie formeaza un effect de cavitatie in apa (si tesut moale). Adica in jurul si in fata proiectilului se formeaza o perna de aer. Daca a-ti avut ocazia sa urmariti o elice de mare viteza in apa efectul este similar. La elice efectul este de fapt nedorit, dar in cazul nostrum efectul este benefic. Perna de aer face ca rezistenta la inaintare sa fie mult micorata fata de tesutul intial, in concluzie patrundrea in tesut e mare si traiectoria ramine liniara. Tehnologia este de fapt folosita in domeniu militar pentru proiectile (adica torpile) supersonic in apa. Cu cit sectiunea frontala a proiectilului este mai mare, cu atit perna de aer frontala e mai mare si mai usor de mentinut. Asadar un proiectil plat, formeaza un effect de cavitatie mai mare decit un proiectil ascutit. Proiectilul ascutit tinde sa aiba cavitatie in jurul sau dar foarte putin in fata, astfel ca intimpina o rezistenta mai mare in fata decit pe lateral, ceea ce il face sa se roteasca in tesut si sa devieze de la traiectorie.

Asadar desi are avantaje ballistice exterioare (adica in aer) pentru aplicatii practice la vinat mare si greu, proiectilele FMJ ascutite sint neindicate. Daca e sa fie proiectil solid, e de preferat proiectilul cu virf plat. Evident ca cel mai bun este un proiectil ascutit cu expandare controloata care combina balistica externa (adica “zboara” bine) cu penetratia liniara in tesut moale. Evident stim toti ca prea multa expandare este in detrimental penetratiei. Adica prea multa expandare scade “lungimea” segmentului de penetratie in tesut. De aceea e atit de dificil de ales un proiectil si de aceea ce e bun pentru un anumit vinat poate sa nu fie bun la altul.

Daca doriti sa adaug alte calibrle la tabela, sau si mai précis, aveti o anumita munitie in minte, e simplu de adaugat.

CristianC "
------------------
Inchei citatul
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Avatar utilizator
ventura
Veteran
 
Mesaje: 1025
Membru din: 01 Mai 2008, 20:12
Locaţie: Focsani

Re: Efectul omorator

Mesajde kama3 pe 13 Sep 2017, 11:37

270 win?
Multumesc!
4, 5mm
9mm
16
12
.270win
Avatar utilizator
kama3
Veteran
 
Mesaje: 306
Membru din: 23 Dec 2008, 13:21

Re: Efectul omorator

Mesajde Septimiu pe 13 Sep 2017, 11:54

Ar fi super daca s-ar putea posta si tabelul la care se face referire.
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington
Septimiu
Veteran
 
Mesaje: 476
Membru din: 05 Ian 2009, 09:51
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: Efectul omorator

Mesajde ventura pe 13 Sep 2017, 12:04

Nu reusesc inca...
Formatul nu se incarca.
O sa mai insist, ori poate reuseste vreun moderator.
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Avatar utilizator
ventura
Veteran
 
Mesaje: 1025
Membru din: 01 Mai 2008, 20:12
Locaţie: Focsani

Re: Efectul omorator

Mesajde the_mav pe 13 Sep 2017, 12:59

il faci pdf si il atasezi dupa...
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Avatar utilizator
the_mav
Veteran
 
Mesaje: 3177
Membru din: 27 Sep 2005, 10:19
Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Re: Efectul omorator

Mesajde ventura pe 13 Sep 2017, 13:14

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Avatar utilizator
ventura
Veteran
 
Mesaje: 1025
Membru din: 01 Mai 2008, 20:12
Locaţie: Focsani

Re: Efectul omorator

Mesajde Sly_Fox pe 13 Sep 2017, 15:54

Scuze daca deranjez, insa de ce se mai deschide un topic cand este deja deschis unul cu exact acelasi subiect?
Topicul aici: viewtopic.php?f=73&t=6030
Cred ca eventuale postari ar trebui mutate la topicul original, asta ca sa nu aglomeram inutil forumul.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 4689
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Ialomita

Re: Efectul omorator

Mesajde ventura pe 13 Sep 2017, 15:56

Nu este nicio problema.
L-am cautat prin referate, știind ca l-am vazut pe undeva, dar nu l-am găsit.
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
Avatar utilizator
ventura
Veteran
 
Mesaje: 1025
Membru din: 01 Mai 2008, 20:12
Locaţie: Focsani

Re: Efectul omorator

Mesajde the_mav pe 13 Sep 2017, 16:10

si nu se pot uni acum subiectele, tocmai pt pastrarea continuitatii? cu noile commenturi, artcolul deschis initial in 2009 va fi readus in discutiile actuale
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Avatar utilizator
the_mav
Veteran
 
Mesaje: 3177
Membru din: 27 Sep 2005, 10:19
Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Re: Efectul omorator

Mesajde OVI762 pe 13 Sep 2017, 21:05

Pai,mav,tu nu esti moderator?Nu poti sa le unesti?ZIC.
este in noi
OVI762
Veteran
 
Mesaje: 2436
Membru din: 10 Noi 2009, 09:11

Re: Efectul omorator

Mesajde the_mav pe 14 Sep 2017, 03:52

Iti dai seama ca daca puteam pe sectiunea asta, o faceam... nu pot eu aici, fie moderatorul sectiunii, fie un admin
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Avatar utilizator
the_mav
Veteran
 
Mesaje: 3177
Membru din: 27 Sep 2005, 10:19
Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Re: Efectul omorator

Mesajde OVI762 pe 09 Noi 2017, 02:27

concluzia e clara,avem nevoie de pistoale pentru ,,back-up gun,, :mrgreen: :mrgreen:
este in noi
OVI762
Veteran
 
Mesaje: 2436
Membru din: 10 Noi 2009, 09:11

Re: Efectul omorator

Mesajde Sly_Fox pe 09 Noi 2017, 11:37

La cum decurg lucrurile la noi, în curând și pistoalele cu apă vor trebui trecute în permise. Doar sunt foarte periculoase, uzi pe vreunul cu apă, acesta face pneumonie și gata pericolul social.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 4689
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Ialomita


Înapoi la Sunt incepator, am nevoie de sfaturi!

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori

Publicitate