Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 01 Mai 2026, 17:07

Cu ce va spalati hainele de vanatoare?

Forum dedicat discutiilor de interes general , cu specific vanatoresc , deschis tuturor iubitorilor si practicantilor acestei nobile arte . Va stam la dispozitie 24/24 ore !

Moderatori: adrian_ppp, biriuck, CCM, Sly_Fox, von BRAUN, Mircea-B

Cu ce va spalati hainele de vanatoare?

Mesajde biriuck pe 29 Noi 2017, 21:09

De mai mult timp ma framanta o problema destul de serioasa - spalatul hainelor de vanatoare.
Ma gandesc ca pentru multi vanatori acest lucru nu este o mare problema pentru ca la noi predomina vanatoarea la goana si vanatul ajunge de multe ori fortat in bataia pustii. Atunci cand vine totusi incet, vanatul are sanse mari sa te simta si sa schimbe directia. La deal si munte te mai ajuta curentii ascendenti si de multe ori poti sa si fumezi linistit in stand dar nu te poti baza doar pe aceasta...

Mie imi place cel mai mult la dibuit si la panda iar la acest fel de vanatoare mirosul hainelor este o problema mare. Mai toti detergentii de pe piata au si nu stiu ce rahat de cocolino/lenor/etc incorporat si ma dispera!
Ma gandeam sa o pun pe mama sa imi rada sapun de casa si sa imi bage hainele la masina cu fulgii astfel obtinuti dar nu stiu ce o sa iasa...
Voi ce folositi pentru hainele de vanatoare?
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Re: Cu ce va spalati hainele de vanatoare?

Mesajde costinn pe 29 Noi 2017, 22:31

Exista pe piata detergenti pt haine copii care nu au miros, este o solutie :idea:
costinn

Locaţie: Bucuresti

Mesajde yoghi pe 29 Noi 2017, 22:56

Toate hainele de vanatoare se spala cu apa si sapun de casa. zic toate pt ca te agiti degeaba daca camasa miroase a Armani.

Am incercat o perioada 2-3ani un detergent fara miros facut pt persoane alergice.Nu mai stiu motivul pt care sotia a renuntat la el. Nu stiu cum se numea pt ca il primeam "pe prietenie" varsat.
Anul trecut zicea cineva ca se gaseste ceva similar la farmacie, pt alergici la mirosuri artificiale.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde Zeres Ciprian pe 30 Noi 2017, 07:10

Eu zic ca fiecare om are un miros specific, asa ca nu prea conteaza cu ce speli hainele sau daca fumezi. Daca vantul/curentul de aer nu iti este favorabil poti pleca acasa.
Zeres Ciprian
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 30 Noi 2017, 08:03

biriuck scrie:Ma gandeam sa o pun pe mama sa imi rada sapun de casa si sa imi bage hainele la masina cu fulgii astfel obtinuti dar nu stiu ce o sa iasa...

Eu te sfătuiesc să nu faci așa ceva. Săpunul de casă lasă un miros nasol de tot asupra hainelor, un fel de miros de scradă amestecat cu sodă caustică, iar acest miros nesuferit persită mult mai mult timp decăt mirosul (mai plăcut ce este drept) de detergent sau balsam de rufe. Eu spun asta pentru că știu foarte bine cum miros hainele spălate cu săpun de casă, deși unii colegi văd că îl recomandă. Când eram copil mai toată lumea la sate spăla cu acest săpun, iar hainele toturor miroseau nasol de tot.
Cea mai bună soluție este spălatul hainelor de vânătoare cu un detergent fără balsam inclus. Mirosul unor astfel de detergenți se estompează repede.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde laurul pe 30 Noi 2017, 08:25

Detergenti cu miros existent in natura.....de brad, lavanda, etc, exista?!
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde yoghi pe 30 Noi 2017, 09:33

Exista o suta de retete de sapun ,ca sa nu zic de concentratiile componentelor la fiecare reteta.In plus mirosul chiar daca e neplacut fiind din componente naturale se imprastie mult mai repede.
iar la spalat e deajuns cativa fulgi razuiti in apa.

Acum ....fiecare cum apreciaza.
yoghi
Veteran

Mesajde violiv pe 30 Noi 2017, 18:39

De ce sa le speli?! :-?

Si daca totusi le speli ca n-ai incotro atunci la prima iesire in teren aplici metoda instinctiva a cateilor de a-si acoperi mirosul: te tavalesti un pic in ceva iarba intens mirositoare gen menta, fan cosit, ambrozie ca tot ne-a napadit...
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 30 Noi 2017, 18:40

Sau pastrezi cateva picaturi de pipi de vier ... :)) =))
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde ventura pe 30 Noi 2017, 19:20

Nevasta-mea le spala cu toate celelalte haine.
Si cu balsam. Asa cum spunea Ciprian. Mirosul motru de oameni este mai deranjant pt. animal decât parfumul ori țigara.
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
ventura
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde mariusk pe 30 Noi 2017, 19:58

Si nevasta mea le spala toate la un loc.Insa cu foarte putin balsam si nu le imbrac decit dupa citeva zile.Cred si eu ca este mai alert pt mistret mirosul de transpiratie umana decit de Cocolin :D Pe vremea cind eram fumator ii puscam cu tigara in gura si nici unul nu a tusit....Oricum,este important cum bate vintul.
mariusk
Membru important

Mesajde zforis pe 30 Noi 2017, 21:41

Daca mergi la urs, Coccolino, neaparat! Doamne...

Ce ziceti de acesti ciorapi? A folosit careva la Vanatoare? Versiune mai imbunatatita exista?

https://www.decathlon.ro/p/8339512_oset ... -285-38_40
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
zforis
Veteran

Locaţie: Timis

Mesajde mariusk pe 30 Noi 2017, 21:59

zforis scrie:Daca mergi la urs, Coccolino, neaparat! Doamne...

Ce ziceti de acesti ciorapi? A folosit careva la Vanatoare? Versiune mai imbunatatita exista?

https://www.decathlon.ro/p/8339512_oset ... -285-38_40

Am citit de mai multe ori dar tot nu am inteles ce vrea sa insemne acel Doamne...
mariusk
Membru important

Mesajde zforis pe 01 Dec 2017, 10:06

@mariusk: nimic nu inseamna.
Ultima oară modificat de zforis pe 01 Dec 2017, 10:15, modificat 1 dată în total.
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
zforis
Veteran

Mesajde OVI762 pe 01 Dec 2017, 10:08

Nevasta-mea le spala la rand cu celelalte si am avut situatii in care vanatul a venit pe mine sau a trecut pe langa si nu a parut deranjat de miros,era atent la urletele si bubuielile pe care le faceau cei din goana.Am avut un porc ce se uita la mine ca prostul,nu intelegea ce sunt,dar nu era deranjat de miros...altceva l-a deranjat,dar nu a apucat sa povesteasca.La panda insa,cand se schimba datele,caut sa las hainele 2,3 zile la aer,sa nu miroasa a nimic,si am vazut ca functioneaza.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde Adrian_Dumitru pe 01 Dec 2017, 12:02

Eu nu le-am spalat niciodata si nici nu cred ca o sa le spal, mai degraba cumpar altele noi ;)
Nu am haine de firma, le am din Decathlon, daca le spal nu mai sunt impermeabile
Nu au prins miros urat, doar ceva sange si noroi uscat.
Am filmat caprioara la 30 cm, nu m-a simtit, puteam sa pun mana pe ea.
Au trecut porcii la 2 metri de mine, m-au simtit cand m-am miscat, vulpea la fel.
CZ 75 SP-01 Shadow 9x19
TIKKA T3X TAC A1 308Win
SADU 7,62X39 MAGPUL
CZ SHADOW 2 9x19
Adrian_Dumitru
Membru important

Mesajde OVI762 pe 01 Dec 2017, 12:45

Foloseste NIKWAX,este un detergent special pentru haine impermeabile si costa vreo 50,55 ron litrul ;)
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde mariusk pe 01 Dec 2017, 13:30

In urma cu multi ani,aveam un batrin tovaras de vanatoare,D-zeu sa-l ierte ,care-si tinea hainele de vanatoare afara,intr-o debara.Nu le spala niciodata si mirosea de la 100m .Era un amestec de mirosuri de-ti cadea parul din nas...Stia terenul ca nimeni altul dar animale care sa vina la el,mai rar.Nu-si putea explica de unde am eu atita noroc de trag toate la mine :....)
Revenind in prezent,sunt atitea materiale termo,fleece,care tin foarte cald,dar put dupa o jumate de ora incit nici daca te infoliezi in vid nu ai sansa la animale...Cred ca este bine sa aerisim vreo 2 zile hainele proaspat spalate si sa fim foarte atenti la directia vintului.Hainele impermeabile le spal in apa calduta,cu mina,fara sa insist prea tare.
mariusk
Membru important

Mesajde jon2004 pe 01 Dec 2017, 13:47

Pentru animal este totuna ca mirosi a detergent , a carnati sau a tigara . Pentru vanat reprezinti un miros strain si va evita zona in care te afli . Cel mai important este sa te folosesti de vant, pentru a-ti creste sansele de apropiere .
Peersonal , nu folosesc un anume detergent pentru spalarea hainelor si nu as putea spune ca n-am reusit sa ma apropii de vanat . Conditii speciale de spalare si pastrare a hainelor de vanatoare folosesc , in special , vanatorii cu arcul , pentru ca au nevoie sa se apropie de vanat la distante pentru care nu prea mai conteaza directia vantului .
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran

Locaţie: BARLAD,VASLUI

Mesajde Adrian_Dumitru pe 01 Dec 2017, 15:02

mariusk scrie:In urma cu multi ani,aveam un batrin tovaras de vanatoare,D-zeu sa-l ierte ,care-si tinea hainele de vanatoare afara,intr-o debara.Nu le spala niciodata si mirosea de la 100m .Era un amestec de mirosuri de-ti cadea parul din nas...Stia terenul ca nimeni altul dar animale care sa vina la el,mai rar.Nu-si putea explica de unde am eu atita noroc de trag toate la mine :....)
Revenind in prezent,sunt atitea materiale termo,fleece,care tin foarte cald,dar put dupa o jumate de ora incit nici daca te infoliezi in vid nu ai sansa la animale...Cred ca este bine sa aerisim vreo 2 zile hainele proaspat spalate si sa fim foarte atenti la directia vintului.Hainele impermeabile le spal in apa calduta,cu mina,fara sa insist prea tare.

Daca mirosea a cadavru, cum sa traga animalele la el? :lol: :lol: :ymdevil:
CZ 75 SP-01 Shadow 9x19
TIKKA T3X TAC A1 308Win
SADU 7,62X39 MAGPUL
CZ SHADOW 2 9x19
Adrian_Dumitru
Membru important

Mesajde mariusk pe 01 Dec 2017, 19:51

Rizind si glumind,concluzia este una singura: stati cu vintul in fata si totul va fi ok. ;)
mariusk
Membru important

Mesajde yoghi pe 02 Dec 2017, 01:19

Da dar la 4 goane ,diferite binenteles, mistretul sau mistretii au venit din spate si m-am trezit cu ei la 10m in lateral.si o pinda in primul an de.vanatoare cand mistretul a venit la 5m in spatele meu si s-a culcat.
Conteaza in primul rand culoarea hainelor si apoi miscarea sau de fapt nemiscarea vanatorului.
Au fost iepuri ,capre, sau mistreti care au venit si s-au asezat la 3m de mine.Acum doi ani am avut un ras care statea si manca la 10m in spatele meu.
(rasul e a cincea piesa care vine din spate)
yoghi
Veteran

Mesajde zforis pe 02 Dec 2017, 01:27

Si eu la fel am patit. Dimineata nu mai aveam tigari la cafea, asa ca am luat de la fiul meu... La prima goana,mia venit prin spate un tigru, un elefant si un tyrex... (scuze @yoghi, la ora asta imi permit).

Dar @yoghi are dreptate:
nemiscarea vanatorului
este cel mai important...
zforis
Veteran

Mesajde zforis pe 02 Dec 2017, 01:42

Iar la a doua goana, tot in spatele meu, a aparut un urs polar, spalat frumos, mirosea frumos Coccolino...
zforis
Veteran

Mesajde yoghi pe 02 Dec 2017, 01:49

zforis scrie:....
Dar @yoghi are dreptate:
nemiscarea vanatorului
este cel mai important...

Mai trebuie ""ceva"" fara de care ti se face frig si nu poti sta nemiscat 3ore in zapada.! :mrgreen:
yoghi
Veteran

Mesajde OVI762 pe 02 Dec 2017, 09:08

Ceai? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde jon2004 pe 02 Dec 2017, 10:52

zforis scrie:Si eu la fel am patit. Dimineata nu mai aveam tigari la cafea, asa ca am luat de la fiul meu... La prima goana,mia venit prin spate un tigru, un elefant si un tyrex... (scuze @yoghi, la ora asta imi permit).
.

In concluzie : conteaza ce fumezi inainte de vanatoare :D
In functie de ”tigari” te pot aborda o multime de specii :D :D :D
20
16
12
22LR
222RemMag
6,5x57
6,5x65
8x57
9,3x62
jon2004
Veteran

Locaţie: BARLAD,VASLUI

Mesajde biriuck pe 02 Dec 2017, 13:20

Nu stiu ce relevanta au intamplarile din goana pentru ca am si spus ca nu pentru asa ceva ma intereseaza. Acolo vanatul este impins (mai repede sau mai incet) si reactioneaza diferit. Nu am nimic impotriva goanelor si a pasionatilor de goana, merg si eu destul de des la goana cand compania este placuta dar e cam pe locul 3 in topul preferintelor mele, chiar 4 daca as pune la socoteala si pasajul :roll:

violiv scrie:Si daca totusi le speli ca n-ai incotro atunci la prima iesire in teren aplici metoda instinctiva a cateilor de a-si acoperi mirosul: te tavalesti un pic in ceva iarba intens mirositoare gen menta, fan cosit, ambrozie ca tot ne-a napadit...

Mai fac acest lucru vara la caprior cand dau de palcuri de menta, roinita sau muguri de brad. Toamna si iarna la munte nu prea ai ce sa faci iar daca hainele au deja miros de balsam e cam degeaba.

Cel mai bun compromis de pana acum a fost sa las hainele pe culme la vant. Dar asta la tara, cand sunt in Bucuresti nu prea am ce sa le fac :? ...
biriuck
Veteran

Mesajde biriuck pe 02 Dec 2017, 13:25

laurul scrie:Detergenti cu miros existent in natura.....de brad, lavanda, etc, exista?!

Am inteles ca exista ceva mai bun, cu neutralizare de mirosuri. Pretul ar fi destul de ok ~350lei pachetul. O sa sun cand revin in oras...

Pentru primavara aceasta am trasat deja sarcina de serviciu pentru sora mea. Daca tot sta in laborator atata timp pe la facultate, are tema sa faca niste experimente cu niste sapunuri din diverse grasimi si uleiuri esentiale din plante comune pe la noi. Nu stiu ce o sa ii iasa dar daca nu face treaba buna, n-o mai iau cu masina la facultate, sa vina cu microbuzul si cu trenul :lol:
biriuck
Veteran

Mesajde tehărău pe 02 Dec 2017, 18:57

Dane, cred că ție ți-am povestit. Dar dacă tot plouă...
E ceva vreme, eram la început, ochii și mistourilor erau pe mine. Tot la început erau și balsamuri de rufe. Mă rog, la mine, în fundul lumii. Și la o adunare, mirosea a cocolino. Nevastă-mea și acum bagă rufele la mașină după culoare. Vânătoarea nu are prioritate și nici relevanță. Plus că, în mintea ei, animalele au șanse mai multe să supraviețuiască în fața criminalului, dacă ii simt mirosul. O bănuiesc de sabotaj. Mă bănuiește și ea de altele, așa că evităm mutual ;) confruntarea. Și mă ia unu în primire:
- Mă nea Liviule, da știu ca te-ai parfumat, nu glumă!
Asta cu parfumul era știută. Nu te parfumezi și gata!
Am bănuit eu ceva, balsam, nevastă, alea alea. Degeaba. Știți cum e. Nimeni nu te ascultă, ești de căcat și gata!
L-am luat în mașină și după cinci minute am deschis geamul. Pe potecă am urcat o perioadă în urma lui. Până m-am lămurit. La fiecare pas, aidoma unor pistoane de la locomotivele cu abur, picioarele pompau din cizme, moartea căprioarei...
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Următorul

Înapoi la Vanatoare discutii generale