Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 12 Mai 2026, 19:06

Incadrare arma dpdv al Legii 295/2004 actualizata

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

Incadrare arma dpdv al Legii 295/2004 actualizata

Mesajde DCT pe 30 Noi 2017, 02:55

Bine v-am gasit.

Ma numesc Dorel (Nu, nu sunt ala care roteste si da cu ascutitu'), nu sunt vanator si nou pe forum.
Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune parerea Dvs. in legatura cu incadrarea pustii SRM Arms Model 1216 din punct de vedere al Legii 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor.
http://guns.wikia.com/wiki/SRM_Arms_Model_1216
Presupunand ca fiecare tub al magaziei ar fi limitat la maximum 2 cartuse (operatiune realizabila relativ usor) arma se incadreaza la B8, B9, B10 sau la B16? Sau poate alta incadrare?
Ma gandesc de exemplu la sistemul "Stop&Go" al celor de la Verney-Carron pentru Speedline, arma neputand fi catalogata semiautomata intrucat necesita o actiune manuala pentru readucerea inchizatorului in pozitia inchis.
In cazul de fata arma este semiautomata evident dar este necesara rotirea manuala a magaziei pentru reincarcare dupa golirea fiecarui tub. Operatiunea ar putea fi asimilata cu schimbarea magaziei la o carabina semiautomata.
Desi cartusele cu alice nu au fost gandite pentru alimentarea din magazie ci numai din tub sau manual direct in teava, turcului i-a trecut asa ceva prin cap.
http://guns.wikia.com/wiki/UTAS_XTR-12
Cu magazia de 10 arata ridicol dar ma intreb care ar fi parerea vanatorilor (misto-uri, bancuri, etc) daca apari cu asa ceva la vanatoare. Cu magazie de 5 limitata la 2 evident.
Va rog sa fiti blanzi daca nu am postat la sectiunea corecta sau am incalcat regulile postarii.
Va multumesc anticipat.
DCT
Membru activ

Re: Incadrare arma dpdv al Legii 295/2004 actualizata

Mesajde OVI762 pe 30 Noi 2017, 10:08

Bine ai venit,frumoasa intrare.Politistii de la arme si munitii ar cadea in freza daca te-ai duce cu dracia aia sa o treci drept arma de vanatoare,nici nu ar sti de ce parte sa o apuce :mrgreen: La vanatoare e cam cu schepsis,intrucat arma nu a fost gandita pentru asa ceva,scrie in descriere ca e facuta pentru "law enforcement and home defense" si la noi se pastreaza mizeria aia ca nu o sa inscrie ca arma de vanatoare orice arma are aspect militaros,si asta are.Mie,personal,imi plac armele cu aspect militaros si nu am nicio grija de pusca aluia de langa mine,ba intre goane mai tragem unii cu pusca celuilalt,insa,daca ai aparea cu asa ceva la noi multi s-ar uita la tine ciudat ...nu ca asta ar conta de vreun fel.Cel mai bine,zic eu,este sa te duci cu covrigi calzi si cu ceai la aest-ul de care apartii,dai buna ziua,ii iei cu binisorul,le spui TU ce vor ei sa auda despre arma :lol: :lol: ,le arati o poza cu pusca si daca in urmatoarele 2 minute nu se aud urlete si nu se baga niciunul pe sub birou,ai scapat.
Si un mic detaliu:ca sa faci toate astea,va trebui,foarte posibil ,sa te faci vanator.Nu dureaza mult,1 an si ceva,maxim 2,iar arma vezi ca trebuie sa aiba o anumita lungime la tevi,scrie in legea 295 cat.Dupa aceea o sa mai fie niste mici distractii cu trimisul armei din America pana aici,distractii mici dar pe bani multi,si cam asta este tot.Deci,cu putin noroc,prin 2019 vei putea sa tragi cu dracia cu pricina,mai prin toamna,asa.Merita?
Sa nu te sperii de raspunsul meu,este o schita simplificata a pasilor pe care trebuie sa ii faci.Mi-a placut cum ai intrat si de aceea ti-am raspuns asa,sa mai scrii si sa ne zici ce ai hotarat.Daca vrei sa te faci vanator,lasa o vorba si vedem ce se poate face.Chiar,de unde esti?
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde DCT pe 30 Noi 2017, 17:20

@OVI762

Multumesc pentru raspuns.
Sunt convins ca AEST-ul s-ar scarpina in cap si ar face tot posibilul sa puna bete in roate in privinta inscrierii ca arma de vanatoare. Totusi nu cred ca ar avea argumente legale daca fiecare tub al magaziei ar fi limitat la 2 cartuse.
"scrie in descriere ca e facuta pentru "law enforcement and home defense"". Sigur ca arma a fost gandita pentru o mai mare capacitate de inmagazinare a cartuselor. In opinia mea law enforcement and home defense nu este totuna cu arma militara. Scuze anticipat pentru asta! E doar o opinie. Ar fi interesant de aflat si opinia altor useri pe aceasta tema. Law enforcement = arma militara? Exista o sumedenie de arme militare sau cu radacini militare care sunt folosite la vanatoare. Mauser Karabiner 98 si 98k, Platforma AR15 si clonele sale, Heckler & Koch MR223A3 sau Heckler & Koch MR308 A3 (variante pentru uzul civililor a bine cunoscutei Heckler & Koch HK416), clonele de AK47, pentru a da numai cateva exemple. Si invers. Arme cu teava lisa "imprumutate" de militari inca din primul razboi mondial. Benelli M3, Mossberg 500, Remington 870, Saiga-12 sau chiar Winchester Model 1897.
"iar arma vezi ca trebuie sa aiba o anumita lungime la tevi,scrie in legea 295". Indeplineste conditiile. Overall length = 83 centimetres > 60 centimetri si Barrel length = 46 centimetres > 30 centimetri. Problema (nu dpdv legal) este greutatea mare a armei (3.29 kilograme fara accesorii) ceea ce o face improprie pentru vanatoare. Dar or fi si nebuni care sunt dispusi sa care dupa ei pietre de moara.
In privinta aducerii se poate gasi un armurier. Pretul este alta poveste.

Pareri despre categoria la care poate fi inscrisa?
Mai exista si alte dracii la care AEST-ul ar ramane perplex.
http://guns.wikia.com/wiki/Kel-Tec_KSG
http://guns.wikia.com/wiki/Standard_Manufacturing_DP-12
pentru a da numai doua exemple.
Va multumesc anticipat pentru opinii.
DCT
Membru activ

Mesajde OVI762 pe 30 Noi 2017, 17:55

La noi e vorba de aspect,nu pentru ce e facuta arma sau sistemul de functionare.Multe bolt-uri ce la noi sunt incadrate ca arme de vanatoare au la baza celebrul Mauser,insa au un aspect considerat civil.Asta are un aspect militar pronuntat,chiar daca nu e facuta expres pentru armata.La noi conteaza cum arata,nu ce face ;) ,de asta am zis ca cel mai bine este sa vorbesti inainte la aest,sa vezi ce zic si aia.Cand hotaratea e lasata la latitudinea organului cel mai bine e sa te asiguri ca nu ai surprize.Greutatea nu este chiar asa mare,bock-ul meu are,gol si fara curea,fix 3454 g.Mie imi place sistemul de selectare al munitiei la arma asta,vrei unic,ai unic,vrei alica invarti pana la alica.Mult succes si sa ne spui si noua ce ai rezolvat.
PS
Nu ai zis de unde esti.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde violiv pe 30 Noi 2017, 18:32

Cum arata nu e o problema.
Chestia cu "arata ca o automata dar e semi" este aplicabila numai armelor cu glont ori asta este cu alice. Lungimea minima a tevii pentru a fi considerata arma lunga este de 30 cm iar lungimea totala este de 60 cm, ambele caracteristici fiind indeplinite de respectiva arma.
Singura problema este capacitatea magaziei. Limitarea fiecaruia din cele 3 tuburi la 2 cartuse nu rezolva problema. Aici legea e clara: intr-o arma semi pot sta maxim 3 cartuse ca sa poata fi incadrata ca arma de vanatoare. Ar trebui sa blochezi complet doua din tuburi sau unul complet blocat si alte doua limitate la unul.
Dupa legea de azi se poate aduce si folosi ca arma de tir, la fel cum se s-au adus si sint in uz la poligoane arme pe platforme AR.

KelTech si turcoaica sint "pompe", adica arme cu repetitie, a caror magazie nu trebuie limitata prin lege si care se pot aduce ca arme de vanatoare. Kel chiar exista cel putin una in Ro, arma de vanatoare.

Cat priveste cum se uita ceilalti la tine daca apari cu asa ceva ..... exista o vorba la romani, aplicabila aici: fiecare cu aia ma-sii! Desi "fundul altuia si privitul in el" e sport national, iti bagi picioarele in ce cred altii si vanezi cu ce vrei tu, unde poti.
Acum ceva ani am avut si am si vanat doua sezoane cu o Saiga lisa in 20 si a fost ultima mea grija ce cred ceilalti. Tot pe atunci vanam cu o Mosin-Nagant din 1946, luata direct din depozitele armatei.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde yoghi pe 01 Dec 2017, 00:10

Daca armurierul scrie pe factura :arma de vanatoare
ai sanse.
Nu vad totusi care magazin va scrie ca e de vanatoare daca importul e ca arma de aparare sau tir; iar daca o cumperi "pe tir" nu primesti cartuse.
Daca o cumperi direct de afara exista "sansa" sa o opreasca ei si sa ceara prin IGP destinatia armei ,direct de la fabricant.(s-a mai intamplat pt alte modele )
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde DCT pe 01 Dec 2017, 02:24

Va multumesc tuturor pentru precizari.
Sunt din Bucuresti si scuze pentru omisiune.
Al dracu X si mama lor de legiuitori. Mai rau m-ati bagat in ceata fratilor. Plec acasa cu mai multe intrebari in traista decat am venit.
11. Armele de foc lungi semiautomate care au aparenta unei arme de foc automate, precum si munitia corespunzatoare sunt admise la vanatoare, colectie si destinatie utilitara. Sau e altfel si sunt eu greu de cap?
Pentru semiautomate care au aparenta unei arme de foc automate cu destinatia vanatoare piata romaneasca ofera o gama larga de arme. HK MR223A3 sau HK MR308A3 de exemplu. Daca nici asta nu este "militaroasa" atunci nu mai stiu care poate fi.
Cred ca violiv are dreptate. Cele patru tuburi fac corp comun si pot fi considerate o singura magazie asa ca nu e nici o branza 2 + 2 + 2 + 2. O singura precizare daca imi permiteti. UTAS XTR 12 "turcoaica" este semiautomata. Nu stiu insa si cat este de fiabila. De gasit se gaseste in Slovacia sau in UK cat o mai fi in EU. Nu stiu daca am voie sa postez link-uri sa nu fie considerate reclama.
Cele doua pompe erau exemplificare pentru ciudatenii. KSG-ul de la Kel-Tec o teava si doua tuburi si DP-12 de la Standard Manufacturing doua tevi si doua tuburi.
In ceea ce priveste inscrierea ca arma de tir si lipsa munitiei problema ar putea fi rezolvata prin achizitionarea unei arme lise low budget sau SH pe vanatoare si 300 cartuse. Pana la urma tot nu poti iesi cu ea in poligon fara autorizatie, de vanatoare neputand fi vorba.
Concluzia este cea a lui OVI762, ca e prea mare bataie de cap si nu merita.
DCT
Membru activ

Mesajde OVI762 pe 01 Dec 2017, 09:19

Si violiv,si yoghi sunt oameni care au invartit si invart multe arme si stiu foarte bine ce vorbesc.Oricum ar fi,trebuie sa tii cont de un lucru:vrei arma de vanatoare,fa-te vanator.Du-te luni si scoate-ti cazier "pentru inscriere in asociatia de vanatoare"si de luni incolo numara 365 de zile.Dupa ce a trecut anul poti sa dai examenul de vanator si poti sa-ti cumperi prima arma,si la cat te vad de pasionat o sa umpli dulapul repede :lol: :lol: .Imposibil sa nu gasim prin Bucuresti pe cineva care sa te ajute cu hartoagele si incet,incet vei vedea ca vanatoarea nu este numai despre arme din Razboiul Stelelor :mrgreen: :mrgreen: Bea o cafea,du-te la parada militara,gandeste,si luni misca-te la politie si scoate-ti cazierul.Sa ne mai auzim ;)
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde violiv pe 01 Dec 2017, 15:42

Nu la UTAS ma refeream. Turcii au si o pompa bulpup cu doua magazii tubulare si 15 boabe la total.
Semi de 12 care seamana cu AR erau cel putin 5 modele diferite la IWA....e noua gaselnita a turcilor.

Exista in Ro arme cat se poate de militare la origine inscrise ca arme de vanatoare. H&K, Steyr AUG, AR, etc. Au fost importate de armurieri, apoi li s-a restrictionat magazia la 2boabe si schimbata incadrarea. Am si tras cu asa ceva. De ce nu merita pentru vanatoare? 223 are aplicatii limitate iar armele astea sint grele rau pentru o 223. 308 w e si mai vitregit.

Partea proasta este ca UE ne-a mai dat o mue si-a emis o noua recomandare ca toate armele astea sa fie interzise si pentru sport. Tarile membre au un an jumate timp sa schimbe legea. Cu exceptia cehilor si a nordicilor, care se pisa pe recomandarile UE, restul o sa faca slus. Imediat trebe sa apara si la noimodificarea si categoria "cu aspect de arme automate" o sa ajunga la litera A in anexa, adica interzise.

P.S. dincolo de futurismul aspectului sa stii ca nu-s practice la vanatoare, nu merita efortul sa-ti aduci una. Iar s-o tii numa in dulap chiar nu merita.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde DCT pe 01 Dec 2017, 17:29

Va multumesc pentru precizari.
S-a schimbat un pic subiectul si poate ar trebui relocata postarea. Rog moderatorii sa fie intelegatori sau sa mute post-ul la sectiunea corecta daca este cazul. Multumesc.
Noua Directiva 2017 853 UE este intr-adevar deosebit de restrictiva pentru unele tari membre sau asociate. Cehia, unde se pot detine arme (si sunt multe) pentru autoaparare sau home defense sau cum s-o mai numi. Si asta este deja interzis in Romania (detinerea armelor letale pentru autoaparare). Va inchipuiti ce o sa se intample cu magaziile de 30? O sa ajunga pe piata neagra ca nu o sa se duca nimeni sa le predea in vederea modificarii sau distrugerii.
Conform articolului 4 prezenta directiva se adreseaza statelor membre. S-ar putea sa ma insel dar este aplicabila si statelor asociate, vezi Elvetia, unde ridica mari probleme inrucat racanul dupa terminarea stagiului militar pleaca cu arma automata acasa pe care o tine cam 20 de ani pana este scos din evidente si o preda. O sa iasa ceva iures.

Conform Directivei categoria B se inlocuieste cu urmatorul text:

Categoria B – Arme de foc supuse autorizării
bla - bla - bla;
9. Arme de foc semiautomate pentru uz civil, care seamana cu armele cu mecanisme automate, altele decat cele enumerate la punctele 6, 7 sau 8 din categoria A.”;

iar la categoria A, se adauga urmatoarele puncte:

6. Arme de foc automate care au fost transformate in arme de foc semiautomate fara a aduce atingere articolului 7 alineatul (4a). 24.5.2017 L 137/36 Jurnalul Oficial al Uniunii Europene RO - nu e cazul.

7. Oricare dintre urmatoarele arme de foc semiautomate cu percuție centrala: (a) arme de foc cu țeava scurta care permit lansarea a peste 21 de cartuse fara reincarcare, in cazul in care: (i) un incarcator cu o capacitate de peste 20 de cartuse face parte din arma de foc respectiva; sau (ii) in aceasta este inserat un incarcator detasabil cu o capacitate care depaseste 20 de cartuse; (b) arme de foc cu țeava lunga care permit lansarea a peste 11 cartuse fara reincarcare, in cazul in care: (i) un incarcator cu o capacitate de peste 10 cartuse face parte din arma de foc; sau (ii) in aceasta este inserat un incarcator detasabil cu o capacitate care depaseste 10 cartuse. - nu e cazul, legea romana prevede limitarea la 2 + 1 pentru armele de vanatoare semiautomate.

8. Arme de foc semiautomate cu țeava lunga (adica arme de foc concepute initial pentru tragere de la nivelul umarului) a caror lungime poate fi redusa la mai putin de 60 cm fara ca acestea sa isi piarda functionalitatea, cu ajutorul unui pat rabatabil sau telescopic sau al unui pat ce poate fi demontat fara a folosi unelte. - nu e cazul, legea romana interzice patul rabatabil, cel telescopic poate sa nu reduca lungimea totala a armei la mai putin de 60 cm iar demontarea fara scule e in regula.

In opinia mea Legea Romana este deja conforma cu Directiva cu exceptia detinerii magaziilor cu capacitate mai mare de 10 care ar trebui introdusa in lege (ce prevede doar autorizarea si limitarea magaziei la 10 nu si interzicerea) iar mutarea celor cu aspect de arme automate la A ar fi cum ar zice conu' Iancu "peste poate". Asa suntem noi, mai catolici decat Papa. Deja suntem pe la coada clasamentului in privinta armelor detinute de civili.
https://en.wikipedia.org/wiki/Estimated ... by_country

V-as fi recunoscator sa aflu parerea Dvs. Multumesc.
DCT
Membru activ

Mesajde AXP pe 01 Dec 2017, 17:30

Asculta de @violiv, ca spune el bine, ce spune, ..., sau vorba aceea, ..., unde vor unii sa ajunga, altii de acolo vin. ;;) :D
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran

Locaţie: Cluj

Mesajde DCT pe 01 Dec 2017, 17:54

Sper ca nu am ofensat pe nimeni sau daca am facut-o nu a fost in intentia mea si va rog sa ma scuzati. Bombardamentul de intrebari s-a datorat faptului ca eram doar avid de informatii de la oameni cu experienta.
Am tacut.
DCT
Membru activ

Mesajde AXP pe 01 Dec 2017, 18:18

Doamne fereste, dar “sensibilosi” ne mai crezi.
Unul dintre cei cu multa experienta si cunostinte in domeniul armelor este de departe @violiv, de aceea ti s-a sugerat sa asculti ceea ce spune el, ca omul spune bine ceea ce spune.
Fa pasii necesari sa devii vanator, cum deja ai fost sfatuit, ..., asta o sa iti ia peste un an de zile, timp suficient sa inveti multe despre arme, sa afli din experientele altora despre utilitatea sau neutiltatea unui calibru sau a unui model sau altul de arma.
Toate cele bune.
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran

Locaţie: Cluj

Mesajde OVI762 pe 01 Dec 2017, 18:53

Ba sa nu taci,ai intrat cu buna ziua ,ne-a fost drag de tine,ti-am raspuns.Cu sensibilitatea stam bine,cand simtim ca ne loveste luam 2 gaturi de tarie si ne trece :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Intreaba,cauta,afla,cu ce te putem ajuta,te ajutam.Stai sa prinzi o rafala de mistouri sa vezi ce sensibili suntem :lol: :lol: :lol:
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde kama3 pe 01 Dec 2017, 22:43

Din pacate, datorita legislatiei mult prea restrictive, calitatea de vanator e printre putinele variante pe care le are un cetatean de a trage cu o arma de foc.
Nu zic ca e rau sa fie restrictii pentru ca romanul e iute la manie.
Cine a facut armata a apucat sa traga si sa stie cat de cat ce face o arma, dar generatia care n-a prins armata habar n-are si nu stiu daca e ok.
Avand in vedere arma care i-a atras atentia lui Dorel, inclin sa cred ca pe primul loc e atractia catre armele de foc si mai apoi vanatoarea propriu-zisa.
4, 5mm
9mm
16
12
.270win
kama3
Veteran

Mesajde zforis pe 01 Dec 2017, 23:30

Arma se poate incadra la CS:GO. Eu nici nu as dori alti colegi de stand sau goana, decat cu asemenea arme, si cu haine etichetate US Air Force, sau SWAT.
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
zforis
Veteran

Locaţie: Timis

Mesajde zforis pe 01 Dec 2017, 23:37

Eu, vanator mai romantic, iti recomand sa te inspiri din aceasta poza, daca te gandesti la Vanatoare.
Imagine
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
zforis
Veteran

Locaţie: Timis

Mesajde yoghi pe 01 Dec 2017, 23:49

""""i
Cine a facut armata a apucat sa traga si sa stie cat de cat ce face o arma, dar generatia care n-a prins armata habar n-are .......""""
Asta cu armata este apa de ploaie.In armata aveai acces la Akm atat. Trageai cateva sedinte si atat. Nu mai zic ca in ultimi ani de armata soldatii erau ori agricultori ori constructori.
Organizez cursurile alea pt arme de zece ani. am vazut si am stat linga o mie de "tragatori" ca instructor. Femeie procuror sau contabila se descurca de zece ori mai bine cu manipularea si incarcarea armei decat zeci de barbati.

@colegu cu superarma
momentan legea e asa cum e. Nu intru in discutii despre interpretari pt ca ne apuca 2020.
Arme personale de autoaparare sunt doar cele cu propiectile neletale. politisti si toti ceilanti pot cumpara arme personale pt aparare di paza (asa e dxprimarea corecta)
Legea da voie tuturor propietarilor de arme letale sa le foloseasca ocazional si ca arme de "legitima aparare.

ps daca intrebi ceva fi mai concis!
ps2 mergi si scoate cazierul (ai vazut mai sus) si pina trece anul alegi alta arma.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde Sly_Fox pe 02 Dec 2017, 07:42

Văd că al nostru nou coleg este îndrumat călduros spre poteca ce duce către breasla vânătorilor, însă nimeni nu si-a pus întrebarea dacă el este pasionat de vânătoare sau are ceva în comun cu vânătoarea. Eu nu am văzut să facă vreo remarcă din care să reiasă că ar fi în vreun fel interesat de vânătoare, ci doar de o armă de foc ce are anumite particularități. :roll:

kama3 scrie:Din pacate, datorita legislatiei mult prea restrictive, calitatea de vanator e printre putinele variante pe care le are un cetatean de a trage cu o arma de foc.

Ai dreptate, este o aberație legislativă.
kama3 scrie:Cine a facut armata a apucat sa traga si sa stie cat de cat ce face o arma, dar generatia care n-a prins armata habar n-are si nu stiu daca e ok.

Fals, total fals. Eu unul nu am făcut armata deși am prins vremurile când era obligatorie. Nu am vrut să fiu la cheremul nimănui pentru nicio secundă și am găsit o chichiță prin care am evitat această enormă pierdere de timp. Și totuși m-am născut într-o casă în care au fost dintotdeauna prezente arme în rastel și am învățat să trag cu armele încă de când am fost capabil să pot susține greutatea unei arme. Și ca mine sunt mulți. În plus foarte mulți dintre cei care au făcut armata sunt total paraleli cu normele de siguranță în manipularea unei arme de foc, majoritatea fiind și țintași foarte slabi, fapt constatat personal în ani și ani.
kama3 scrie:Avand in vedere arma care i-a atras atentia lui Dorel, inclin sa cred ca pe primul loc e atractia catre armele de foc si mai apoi vanatoarea propriu-zisa.

Și eu cred la fel.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde kama3 pe 02 Dec 2017, 08:21

Eu n-am facut armata - eram in ultimul an de facultate cand s-a eliminat obligativitatea. Nu sunt fan al armatei obligatorii, nu-mi pare rau ca n-am facut-o, am spus doar ca era o posibilitate ca un cetatean sa puna mana pe arma - fie ea si AKM, sa traga cu ea si sa stie - cel putin teoretic ce face o arma.
4, 5mm
9mm
16
12
.270win
kama3
Veteran

Mesajde pipabh pe 02 Dec 2017, 08:45

D-lor, nu credeti ca va irositi energia cu "batutul tastelor" in acest toipc?
De la a da un raspuns unei persoane (ca vanator nu e! si nici nu prea vrea sa fie) ajungeti sa va contrati intre voi ("nu ca asta nu ar fi trendul in ultima vreme")!
Si sa fie treaba treaba mai vin si eu (de data asta nu m-am putut abtine :D desi am incercat din rasputeri mai ales in ultima vreme de cand nu mai putem sa ne asumam criticile!) si spun ca treaba cu armata a fost una "imputita" rau de tot.
Si eu am fentat armata si am depus "toate eforturile" sa o fentez si ma bucur fffffff tare.
Miercuri, discutam cu un coleg despre acest subiect cand, imi spune ca in armata erau "momente cand venea "superioru", arunca o galeata de apa pe jos si ii punea sa o adune cu 2 perechi de sireturi".
Ce mai armata, ce "mare" era, ce buna era! o formatoare de caractere si de inalti manuitori de arme si tragatori de elita.
pipabh
Veteran

Mesajde OVI762 pe 02 Dec 2017, 08:58

Ajungem de la pusca la armata,si,ca unul care a facut-o,pot sa spun ca ce am invatat acolo nu are nicio treaba cu ce se intampla la vanatoare.La vanatoare scoti arma din dulap si mergi sa te relaxezi,sa mai uiti de griji,in armata stresul maxim era cand se distribuia munitia de la PAL si te indreptai spre aliniamentul de tragere.Toata lumea era stresata,ofiteri,ofitarani,subofiteri,maci,maci "pizdosi"(niste 2 clase,semianalfabeti,Militar Angajat pe baza de Cadou)mai mult pi.da decat os,toata lumea,ce sa mai.Cand sta unul cu un pistol incarcat la curul tau si te pune sa tragi in cartoane totul se face automat,fara sa realizezi exact ce faci.Incarcatorul in arma,cartus pe teava,dezasigurati,atentie,apar tintele,foc...pe langa,cartoanele nu se mananca.Abia pe la a 3 -a sedinta atmosfera devenea mai relaxata dar multi luasera deja frica.Norocul meu,ca trageam si pentru ei ,insa aia nu inseamna ca oamenii aia au invatat ceva.Ba,in situatie de nevoie,sunt cei mai predispusi la accidente.Aia numai armata,asa cum ar trebui sa fie,nu era.Un copil de 18 ani care se face vanator si apuca sa traga 2 sezoane e de 1000 de ori mai eficient decat un pluton de tarzani speriati de pusti,fara indoiala.Cat despre obligativitatea satisfacerii stagiului militar eu vad lucrurile asa:intre 18 si 22 de ani,cand consideri tu,te prezinti frumos la cmj-ul de care apartii.Spui cum te cheama,le dai si buletinul sa te creada si 120 de zile,de luni pana vineri,la cea mai apropiata unitate de casa ta,treci printr-un proces de invatare si instruire.Sa inveti,corect,cum se manuieste o arma,cum se arunca o grenada,cum se face patul,foarte important.4 luni nu reprezinta o perioada mare,sambata si duminica acasa,sa primesti o solda echivalenta cu un salariu minim pe economie,nu pe degeaba,iar dupa cele 4 luni sa te poti incadra in sistem,daca vrei.Fara instructie de diribau,fara constructii si scos de cartofi sau cules de porumbi,doar pregatire teoretica si practica,cu trageri unde se pune accentul pe soldat,nu pe "bine ca scaparam si astazi neciuruiti".Insa asta ar insemna ca,in cativa ani,sa avem o tara puternica,cu oameni ce capata o limpezime in gandire(da,mie armata mi-a pus ordine,oarecum,prin ganduri),cu oameni pregatiti ca,la nevoie,sa actioneze eficient,ori ,cine vrea asta?Partenerul strategic in niciun caz,politicienii nici atat,insasi societatea in care traim ne vrea slabi,turma,masa de manevra usor de controlat si dirijat.Suedezii au avut armata obligatorie,au renuntat,au vazut ce rahat au facut si au introdus-o din nou,de anul asta.Sa fie suedezii prosti si noi din cale-afara de destepti? #COLONIE.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde OVI762 pe 02 Dec 2017, 09:06

Scuze de off topic,colegule,dar asa sunt vanatorii,incepe discutia despre pusca din Star Trek si ajungem la armata.Sa ne ierti ca am deviat de la traseu,promitem sa mai facem :lol: :lol: :lol:
Stai sa vezi cand se discuta despre cal 12 vs cal16 si despre cum pustile rusesti sunt cele mai bune,atunci e frumos.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde DCT pe 02 Dec 2017, 16:18

Domnilor, sunt sigur ca nu m-am exprimat eu suficient de clar. Multumesc Sly_Fox.
Nu am spus nicaieri ca mi-as dori asa ceva in dulap, poligon sau in teren (acneea si exuberanta au trecut de mult si pretind ca am toate tiglele pe casa), desi ar putea fi de inteles totusi, din moment ce unii atarna tablouri de pictori celebri pe pereti doar pentru a le contempla din cand in cand sau si mai rau, le baga in pereti sau cavouri, vezi cazul Valcov. Fiecare cu ce-l doare.
Impiedicandu-ma de ea pe net, doar ma scarpinam in cap intrebandu-ma unde s-ar putea incadra dracia respectiva dupa legea romana si mi-am zis sa cer parerea unor persoane cu experienta, acceptand sa-mi iau si eventuala portie de bascalie. Atat. Nu am spus nici ca-i "feizar" nici ca-i turda nici ca-mi trebe'.
Am spus mai sus ca am fost lamurit inca de la primul sau raspuns de violiv, caruia ii multumesc, ca nu poate fi incadrata decat cel mult la tir.
Va multumesc pentru sfaturi.
PS Scuze, am promis ca tac.
DCT
Membru activ

Mesajde OVI762 pe 02 Dec 2017, 18:31

Pacat,incepusei frumos.Fara bascalie.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 02 Dec 2017, 20:12

DCT scrie:Domnilor, sunt sigur ca nu m-am exprimat eu suficient de clar. Multumesc Sly_Fox.
Nu am spus nicaieri ca mi-as dori asa ceva in dulap, poligon sau in teren

Eu din postarea de mai jos am dedus că ești interesat de acea armă.

DCT scrie:Concluzia este cea a lui OVI762, ca e prea mare bataie de cap si nu merita.

Acum ce să spun, poate m-am înșelat.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Înapoi la Arme de vanatoare lise