Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 25 Iun 2026, 19:30

Norme de aplicare L 295

Modificari recente ale legilor legate de vanatoare

Moderatori: biriuck, liviur

Re: Norme de aplicare L 295

Mesajde pipabh pe 15 Feb 2018, 05:38

bogus scrie:
pipabh scrie:
Septimiu scrie:Exact! Am o arma de panoplie si 2 letale. Toate au fost retinute din momentul in care m-am dus la politie pentru a duce autorizatiile de cumparare completate si pana la eliberarea certificatului de detinator pentru panoplie sau a permisului de arma respectiv inregistrarea in permis in cazul armelor de vanatoare.
La urmatoarele arme, listez normele si ma duc cu ele sa vad ce o sa zica.

Unde le-au tinut la politie?!! V-au aratat?
E absurd! A incercat sa le spuna cineva ca retine un bun personal?
Nu, sunt convins ca nu!

Probabil fiindca eram convinsi ca functioneaza urmatoarea prevedere:
(1) Persoana care a procurat, în condiţiile legii, o armă letală sau o ţeavă pentru o asemenea armă are obligaţia ca, în termen de 3 zile lucrătoare de la data achiziţiei, în cazul armelor procurate din România, respectiv în termen de 15 zile lucrătoare de la data achiziţiei, în cazul armelor procurate personal din afara teritoriului României, să se prezinte la organul de poliţie care a emis autorizaţia, în vederea eliberării permisului de armă sau, după caz, a înscrierii armei ori a ţevii în acest document, având asupra sa arma sau, după caz, ţeava, 5 cartuşe corespunzătoare, precum şi un dosar care va cuprinde, după caz

sunt curios daca nu lasi arma cum se face amprentarea balistica? prin telekinezie? nu de alta dar atunci ce rol au cele 5 cartuse corespunzatoare?

...si cum citatul este si din prevederile actuale sunt curios cam cum va fi?

DAr cum fac amprentarea celor 5 cartuse daca duci doar TEAVA?
Da cu ciocanul pe capsa cartusului si tine de teava in mana? :D :D
pipabh
Veteran

Mesajde Septimiu pe 15 Feb 2018, 07:27

pipabh scrie:Unde le-au tinut la politie?!! V-au aratat?
E absurd! A incercat sa le spuna cineva ca retine un bun personal?
Nu, sunt convins ca nu!

Au unul sau doua fisete metalice dar le tin si pe langa pereti, la gramada, in acel birou.
Iti spun sincer ca mie nici nu mi-a trecut prin cap sa ii intreb de ce le tin si nici nu stiam de existenta acestui paragraf. O sa il caut in normele vechi sa vad daca este si acolo sau s-a introdus numai in normele noi.
Cand am cumparat carabina nu mi-au cerut cartuse pentru tragerea experimentala si nici nu am auzit pana acum de astfel te trageri dupa cumparare. Dar aici intervine alta chestiune discutabila: autorizatia de cumparare este pentru arma nu si pentru munitie si atunci cum pot cumpara cele 5 cartuse?
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington | 16/70 | 7x64
Septimiu
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde Sly_Fox pe 15 Feb 2018, 07:57

Septimiu scrie:Dar aici intervine alta chestiune discutabila: autorizatia de cumparare este pentru arma nu si pentru munitie si atunci cum pot cumpara cele 5 cartuse?

Este și pentru muniție, vezi modelul prezentat în anexe. Pe baza autorizației de cumpărare a armei poți cumăra și muniție aferentă calibrului, doar să nu uiți să ceri celor de la arme să treacă și muniție la rubrica respectivă.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Ghinda pe 15 Feb 2018, 08:05

Doamne! Cruci cu amandoua mainile. Ia intreabai, au spatiu cu camera video, grilaj si contract cu firma? Ca presupun ca au si mai mult de 15 arme la un moment dat. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Septimiu pe 15 Feb 2018, 08:17

Sly_Fox scrie:Este și pentru muniție, vezi modelul prezentat în anexe. Pe baza autorizației de cumpărare a armei poți cumăra și muniție aferentă calibrului, doar să nu uiți să ceri celor de la arme să treacă și muniție la rubrica respectivă.

Nu zic nu dar daca ei nu "bifeaza" si munitie atunci...
Eu am scanate autorizatiile de cumparare si scrie asa: Se autorizeaza... ...pentru a procura: -Obiect: ARMA, Destinatie: Vanatoare

Ghinda scrie:Doamne! Cruci cu amandoua mainile. Ia intreabai, au spatiu cu camera video, grilaj si contract cu firma? Ca presupun ca au si mai mult de 15 arme la un moment dat. :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Grilaj au sigur, camere nu stiu si contract cu firma... nu cred. :D
12/76 | .30-06 Springfield | .223 Remington | 16/70 | 7x64
Septimiu
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde laurul pe 15 Feb 2018, 09:28

Ei n-au nevoie.....
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde adigeo pe 15 Feb 2018, 10:04

bogus scrie:sunt curios daca nu lasi arma cum se face amprentarea balistica? prin telekinezie? nu de alta dar atunci ce rol au cele 5 cartuse corespunzatoare?

Te programeaza intr-o zi , te duci cu flinta si 5 cartuse , 4 le trage in bazin si unul il pastreaza , cel putin asa am facut eu .
adigeo
Veteran

Mesajde the_mav pe 15 Feb 2018, 12:42

adigeo scrie:
bogus scrie:sunt curios daca nu lasi arma cum se face amprentarea balistica? prin telekinezie? nu de alta dar atunci ce rol au cele 5 cartuse corespunzatoare?

Te programeaza intr-o zi , te duci cu flinta si 5 cartuse , 4 le trage in bazin si unul il pastreaza , cel putin asa am facut eu .

cand? unde?
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde Vrajitoru pe 15 Feb 2018, 13:07

the_mav scrie:
adigeo scrie:

cand? unde?

Si la mine a fost la fel. Sibiu 2011.
Am fost cu arma la ei si cu autorizatia completata. Mi-a dat arma acasa, mi-a scris-o in permis si dupa vreo luna m-a sunat ca in data x la ora h sa ma prezint la politie cu arma si 5 cartuse pentru amprentare. S-a facut amprentarea pe loc si in max o ora am fost cu arma inapoi acasa.
Si gata!
http://www.prit.ro/vanator
-
Fabarm Axis Oiled 12 Ga
Savage Axis .308W + Delta 1.5-9x45
Vrajitoru
Veteran

Locaţie: Sibiu

Mesajde bogus pe 15 Feb 2018, 13:09

the_mav scrie:
adigeo scrie:

cand? unde?

Eu am observat ca expresia romaneasca "Câte bordeie, atâtea obiceie! " se aplica perfect la noi, in fiecare judet par a fi alte reguli sau interpretari diferite, pana acum nu este o practica unitara,
de asta si atrageam atentia ca nu m-as baza foarte tare pe sintagma "arma purtata intreaga" ca in functie de judet o arma intreaga poate fi si o arma in totalitate pieselor chiar daca e demontata, adica eu as pune blocator pe orice trage
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
bogus
Veteran

Locaţie: Cluj Napoca

Mesajde adigeo pe 16 Feb 2018, 10:42

the_mav scrie:cand? unde?

Ilfov , acum 6 ani .
adigeo
Veteran

Mesajde criss99 pe 19 Feb 2018, 15:33

pipabh scrie:Dupa o scurta si destul de superficiala studiere a noii legi mi se pare ca nu lamureste pe nni cu nimic noul format ba dimpotriva lasa loc de interpretari parca mai multe si mai ciudate!
Ex.:
- daca vreau sa merg la un poigon cu arma, nu conteaza care, ce trebuie sa fac?
- daca vreau sa imprumut arma la un vanator, ce trebuie sa fac? imi spune ca in 2 zile sa merg la politie!?! Fac hartia azi, sambata cu el, maine merge la vanatoare, vine un control , prezinta hartiile, inca nu au trecut 2 zile , ce dreac poate sa se intample?
- - vreau sa vin pana in Bucuresti sa-ti arat o arma, cum fac?
etc. etc. etc.
Revin cu intrebarea dintr-un post anterior: aceasta lege a intrat deja in vogoare sau dupa 30 de la publicarea in MO? Colegii care lucreaza cu legi va rog.

legea intra in vigoare la 30 de zile dupa ce a fost publicata in monitorul oficial
criss99

Mesajde bogus pe 19 Feb 2018, 17:39

criss99 scrie:
pipabh scrie:Dupa o scurta si destul de superficiala studiere a noii legi mi se pare ca nu lamureste pe nni cu nimic noul format ba dimpotriva lasa loc de interpretari parca mai multe si mai ciudate!
Ex.:
- daca vreau sa merg la un poigon cu arma, nu conteaza care, ce trebuie sa fac?
- daca vreau sa imprumut arma la un vanator, ce trebuie sa fac? imi spune ca in 2 zile sa merg la politie!?! Fac hartia azi, sambata cu el, maine merge la vanatoare, vine un control , prezinta hartiile, inca nu au trecut 2 zile , ce dreac poate sa se intample?
- - vreau sa vin pana in Bucuresti sa-ti arat o arma, cum fac?
etc. etc. etc.
Revin cu intrebarea dintr-un post anterior: aceasta lege a intrat deja in vogoare sau dupa 30 de la publicarea in MO? Colegii care lucreaza cu legi va rog.

legea intra in vigoare la 30 de zile dupa ce a fost publicata in monitorul oficial

deci astazi este in vigoare deoarece au fost publicata in MO pe data de 17.01.2018
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
bogus
Veteran

Mesajde the_mav pe 19 Feb 2018, 18:08

nu scria clar in norme ca intra din 28 februarie?!?!?!
the_mav
Veteran

Mesajde stefanstnc pe 19 Feb 2018, 18:16

Pe 29-01-2018 au fost publicate in Monitorul Oficial.
NORME METODOLOGICE din 17 ianuarie 2018 de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, republicată EMITENT: Guvernul PUBLICAT ÎN: Monitorul Oficial nr. 83 bis din 29 ianuarie 2018.
stefanstnc
Membru activ

Locaţie: Ploiestiori

Mesajde bogus pe 19 Feb 2018, 18:39

Asa este, a fost publicata in 29.01 deci va intra in vigoare pe 28, mea culpa.
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
bogus
Veteran

Mesajde Marius pe 26 Feb 2018, 15:36

Buna ziua,
1.Va rog sa-mi spuneti care articol din lege si/sau norme este prevazut ca la prelungirea vizei e necesar sa prezinti pe langa alea-alea si o copie dupa o autorizatie de vanatoare?
2.Exista undeva in lege sau norme o definire a locurilor publice in care nu ai voie sa porti arma asupra ta?
3.Exista prevazut in norme si/sau lege ca la imprumutul unei arme, e necesar sa faci documente scrise?
4.Patru vanatori se intorc cu masina de la o partida de vanatoare. Cel care conduce, evident nu bea. Ceilalti ii imprumuta soferului vanator armele, si beau cate o bere. E legal?
Scuze daca s-a mai dezbatut.
Multumesc.
Marius
Veteran

Mesajde Vrajitoru pe 26 Feb 2018, 16:19

Marius scrie:Buna ziua,
1.Va rog sa-mi spuneti care articol din lege si/sau norme este prevazut ca la prelungirea vizei e necesar sa prezinti pe langa alea-alea si o copie dupa o autorizatie de vanatoare?
2.Exista undeva in lege sau norme o definire a locurilor publice in care nu ai voie sa porti arma asupra ta?
3.Exista prevazut in norme si/sau lege ca la imprumutul unei arme, e necesar sa faci documente scrise?
4.Patru vanatori se intorc cu masina de la o partida de vanatoare. Cel care conduce, evident nu bea. Ceilalti ii imprumuta soferului vanator armele, si beau cate o bere. E legal?
Scuze daca s-a mai dezbatut.
Multumesc.

1. Art 1, lit ae) din legea 407:
ae) vânător - persoană fizică licențiată, membră a unei organizații vânătorești gestionare de faună cinegetică, care ocrotește, îngrijește și extrage fauna cinegetică în condițiile legii;
Explicatie: ca sa ti se prelungeasca viza pentru permis de port si folosire arma trebuie sa dovedesti ca esti vanator: ai carnet de membru la o organizatie gestionara de fond, si ca extragi in conditiile legii vanat = ai avut cel putin o vanatoare facuta (pe an sau una in cei 5 ani - discutabil - dar mai bine una pe an ca sa fii sigur).

3. Art 14, alin 2) din noile norme:
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), titularul dreptului de a purta și folosi arme de vânătoare care a înstrăinat temporar armele deținute în condițiile art. 38 din Lege, are obligația ca, în termen de 2 zile lucrătoare de la înstrăinarea temporară a armelor, să notifice organul de poliție competent, prezentând în acest sens un document din care să rezulte datele de identificare a persoanei căreia i-au fost încredințate armele, datele de identificare ale armelor, cantitatea de muniție, după caz, precum și perioada încredințării.

2. Lg. 295, Art. 31, alin 3. lit d)
(3) Arma de apărare și pază poate fi purtată numai de către titularul permisului, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
...
d) să se afle în permanență numai asupra sa și să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepția armurierilor, intermediarilor, organelor de poliție competente, precum și personalului abilitat prin lege să păstreze și să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituțiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum și în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;
(care sunt locurile alea cred ca scrie alundeva)

3. Discutabil. Politia poate deschide dosar penal si in timpul anchetei mergi la vanatoare cu aparatul foto. Mai bine iei praf de limbrici si nu bei.
-
Fabarm Axis Oiled 12 Ga
Vrajitoru
Veteran

Mesajde aghiuta pe 26 Feb 2018, 16:21

1. Nu exista o astfel de prevedere.
SECŢIUNEA a 8-a
Procedura de prelungire a valabilităţii permisului de armă
ART. 40
(1) Titularii permiselor de armă tip A şi tip B au obligaţia ca, până la expirarea valabilităţii acestor documente, să depună la organul de poliţie competent din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene sau Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în a căror rază teritorială domiciliază sau îşi au reşedinţa ori locul de rezidenţă, un dosar care trebuie să cuprindă următoarele documente:
a) cerere-tip, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 12;
b) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
c) permisele de armă, în original şi în copie, precum şi să prezinte armele înscrise în acestea;
d) certificatul medical prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. c), în original şi în copie;
e) aviz psihologic, în original şi în copie, din care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii letale sau neletale supuse autorizării, eliberat, cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii;
f) documentele prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. f), după caz, care atestă calitatea ce i-a conferit dreptul de a deţine sau, după caz, de a purta şi folosi arma respectivă.
g) dovada efectuării tragerii experimentale, după caz;
h) dovada efectuării tragerii anuale în poligon, după caz;
ART. 5
(1) În vederea autorizării procurării armelor letale şi obţinerii dreptului de deţinere sau, după caz, de port şi folosire a acestora, cetăţenii români, rezidenţii statelor membre sau străinii cu domiciliul, reşedinţa sau, după caz, locul de rezidenţă în România, trebuie să depună la organul de poliţie competent din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene sau Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în a căror rază teritorială domiciliază sau îşi au reşedinţa ori locul de rezidenţă, denumit în continuare organul de poliţie competent, un dosar care trebuie să cuprindă următoarele documente:
a) cerere-tip, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1;
b) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie, din care rezultă că are domiciliul, reşedinţa pe teritoriul României şi, după caz, documentul care atestă rezidenţa pe teritoriul României;
c) certificat medical, în original şi în copie, eliberat de o unitate sanitară, publică sau privată, autorizată pentru examinarea ambulatorie a persoanelor fizice în vederea procurării, deţinerii, portului şi folosirii armelor şi muniţiilor, cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, din care să rezulte că nu suferă de una dintre afecţiunile medicale care fac imposibilă autorizarea pentru a deţine sau, după caz, a purta şi a folosi arme şi muniţii letale sau neletale supuse autorizării şi că este apt să deţină astfel de arme şi muniţii, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2;
d) aviz psihologic, în original şi în copie, din care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii letale sau neletale supuse autorizării, eliberat, cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii;
e) certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor, în original şi în copie, eliberat de către persoana juridică autorizată conform Secţiunii a 7-a a Capitolului III; metodologia privind întocmirea şi eliberarea certificatului de absolvire se elaborează de către Inspectoratul General al Poliţiei Române şi se publică pe pagina web a Poliţiei Române.
f) după caz, unul din următoarele documente, care atestă una din calităţile prevăzute la art. 13 din Lege:
i) permis de vânătoare, în original şi în copie, în cazul armelor cu destinaţia vânătoare şi a armelor lungi cu destinaţia tir, pentru care persoana poate solicita acordarea dreptului de deţinere, precum şi carnet de membru vânător, în original şi în copie, în cazul persoanelor care solicită acordarea dreptului de de port şi folosire a armelor de vânătoare;
ii) carnet de antrenor de tir sau biatlon, eliberat de Ministerul Tineretului şi Sportului, sau legitimaţie de sportiv de tir ori biatlon, vizată pe anul în curs de una din federaţiile sportive naţionale de specialitate la care clubul/asociaţia sportivă este afiliat/afiliată, în original şi în copie, pentru arme de tir, iar în cazul în care persoana solicită autorizarea procurării armei în scopul portului şi folosirii, trebuie să prezinte şi o adeverinţă din partea clubului sportiv la care este legitimată, care să ateste acordul acestuia cu privire la folosirea armelor al căror proprietar este solicitantul, în cadrul antrenamentelor sau concursurilor oficiale la care urmează să participe;
iii) legitimaţie de sportiv de tir, vizată pe anul în curs de una din federaţiile sportive naţionale de specialitate la care clubul/asociaţia sportivă este afiliat/afiliată, în original şi în copie, o adeverinţă eliberată de una din aceste federaţii, care să ateste calitatea de sportiv de tir categoria I ori de membru al loturilor naţionale sau olimpice, precum şi o adeverinţă din partea clubului sportiv la care persoana este legitimată, care să ateste acordul acesteia cu privire la folosirea armei în cadrul antrenamentelor sau concursurilor oficiale la care urmează să participe, în cazul armelor cu destinaţia tir, din categoria celor utilizate în probele sportive pentru care a obţinut clasificarea sau calificarea, pentru care persoana poate solicita acordarea dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire;
iv) adeverinţă care atestă faptul că titularul, cetăţean român sau rezident al unui stat membru, are calitatea prevăzută la art. 13 alin. (2) lit. a) şi b) din Lege, eliberată de instituţia competentă în acest sens, în cazul armelor cu destinaţia apărare şi pază, pentru care persoana poate solicita numai acordarea dreptului de port şi folosire;
v) atestat de colecţionar precum şi, după caz, adeverinţă eliberată de o asociaţie de colecţionari, constituită în România potrivit prevederilor legale, care să ateste calitatea de membru a solicitantului sau, după caz, carnet de membru al unei astfel de asociaţii, în original şi în copie, vizat pe anul în curs, în cazul armelor cu destinaţia colecţie, pentru care persoana poate solicita numai acordarea dreptului de deţinere;
vi) contract individual de muncă înregistrat în Registrul de Evidenţă al Salariaţilor, contract de prestări servicii sau contract de voluntariat încheiat cu un club/asociaţie sportivă afiliat/afiliată la federaţiile sportive naţionale de specialitate sau cu un club/asociaţie sportivă pentru ramuri de sport recunoscute potrivit legii, dar care nu au încă federaţie sportivă naţională care să ateste, în cazul instructorilor în poligonul de tragere, că sunt în activitate şi desfăşoară efectiv activităţi de instruire, îndrumare şi supraveghere a tragerilor efectuate în poligoanele autorizate.

g) două fotografii color cu dimensiunea 4x5 cm;
h) după caz, dovada deţinerii legale a spaţiului în care urmează a fi păstrate armele, conform prevederilor prezentelor norme metodologice;
i) dovada achitării taxelor pentru autorizare, prevăzute de legislaţia în vigoare.
2. Nu exista o astfel de definire. Atat doar ca arma trebuie purtata in conditiile legii. In toc,neincarcata,bla,bla.
3. Exista.
ART. 14 (Norme)
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), titularul dreptului de a purta şi folosi arme de vânătoare care a înstrăinat temporar armele deţinute în condiţiile art. 38 din Lege, are obligaţia ca, în termen de 2 zile lucrătoare de la înstrăinarea temporară a armelor, să notifice organul de poliţie competent, prezentând în acest sens un document din care să rezulte datele de identificare a persoanei căreia i-au fost încredinţate armele, datele de identificare ale armelor, cantitatea de muniţie, după caz, precum şi perioada încredinţării.
Art. 38
Înstrăinarea temporară a armelor de vânătoare
(1) Titularul dreptului de a purta şi folosi arme de vânătoare poate încredinţa unei alte persoane autorizate pentru portul şi folosirea unor astfel de arme una sau mai multe dintre acestea, precum şi muniţia aferentă, în limitele prevăzute de lege, în vederea utilizării la vânătoare.
(2) Se interzice lăsarea armei în gaj sau în alte forme de garanţie.
4. Vezi punctul 3.
aghiuta
Veteran

Locaţie: Suedia

Mesajde aghiuta pe 26 Feb 2018, 16:35

Vrajitoru scrie:1. Art 1, lit ae) din legea 407:
ae) vânător - persoană fizică licențiată, membră a unei organizații vânătorești gestionare de faună cinegetică, care ocrotește, îngrijește și extrage fauna cinegetică în condițiile legii;
Explicatie: ca sa ti se prelungeasca viza pentru permis de port si folosire arma trebuie sa dovedesti ca esti vanator: ai carnet de membru la o organizatie gestionara de fond, si ca extragi in conditiile legii vanat = ai avut cel putin o vanatoare facuta (pe an sau una in cei 5 ani - discutabil - dar mai bine una pe an ca sa fii sigur).

N-are legetura cu prelungirea. Actele pentru prelungire sunt enumerate clar in lege
Vrajitoru scrie:2. Lg. 295, Art. 31, alin 3. lit d)
(3) Arma de apărare și pază poate fi purtată numai de către titularul permisului, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
...
d) să se afle în permanență numai asupra sa și să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepția armurierilor, intermediarilor, organelor de poliție competente, precum și personalului abilitat prin lege să păstreze și să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituțiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum și în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;
(care sunt locurile alea cred ca scrie alundeva)

Nu cred ca Marius s-a referit la pistolul lui cu bile. :))
aghiuta
Veteran

Mesajde Vrajitoru pe 26 Feb 2018, 16:43

@Aghiuta:
La punctul 1 pot sa iti spun cu siguranta ca mie mi s-au cerut acele acte si mai stiu o persoana careia i s-a refuzat prelungirea din cauza absentei uneia din urmatoarele doua acte:
1. Dovada ca a participat la cel putin o actiune de vanatoare
sau
2. Dovada ca a participat la cel putin o tragere in poligon.
-
Fabarm Axis Oiled 12 Ga
Vrajitoru
Veteran

Mesajde the_mav pe 26 Feb 2018, 17:01

@Vraji: stii la ce pot folosi demersurile agv prin care igpr a scris acum cateva saptamani ca nu e nevoie de cursul de arme pt cei care erau vanatori inainte de 2004?
in principiu la nimic, intrucat de la aparitia legii pana acum tuturor vanatorilor vechi si noi le-au expirat vizele anterioare si au trebuit sa faca respectivul curs.

poate doar sa incerci tardiv recuperarea unor cheltuieli pe care ai fost obligat a le face in lipsa dispozitiilor clare etc, etc, etc

fix la fel poate fi si in cazul de fata.
the_mav
Veteran

Mesajde Vrajitoru pe 26 Feb 2018, 17:15

Eu fiind mai catolic decat papa am avut ambele hartii fotografiate si am scapat rapid.
Cred ca de aia citesc, pentru a fi la curent si a dejuca orice incercare de a-mi lua armele.
Asa ca o sa fiu cu ele in rastel si de acum incolo.

Hai liberare. :)
-
Fabarm Axis Oiled 12 Ga
Vrajitoru
Veteran

Mesajde aghiuta pe 26 Feb 2018, 18:44

Vrajitoru scrie:@Aghiuta:
La punctul 1 pot sa iti spun cu siguranta ca mie mi s-au cerut acele acte si mai stiu o persoana careia i s-a refuzat prelungirea din cauza absentei uneia din urmatoarele doua acte:
sau

Nu te contrazic ca ti s-au cerut acele hartii. Multora li s-au cerut.
Spun doar ca este abuz.
Eu am scris oficial la IGPR si am primit raspuns OFICIAL de la ei. Nu este nevoie de nicio dovada de la vanatoare sau poligon.
aghiuta
Veteran

Mesajde pipabh pe 26 Feb 2018, 20:07

Vrajitoru scrie:@Aghiuta:
sau

Probabil dupa vechea legiuire! Cea noua intra in vigoare de miercuri!
pipabh
Veteran

Mesajde ventura pe 27 Feb 2018, 09:08

1. Nu exista o astfel de prevedere.
SECŢIUNEA a 8-a
Procedura de prelungire a valabilităţii permisului de armă
ART. 40
(1) Titularii permiselor de armă tip A şi tip B au obligaţia ca, până la expirarea valabilităţii acestor documente, să depună la organul de poliţie competent din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene sau Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în a căror rază teritorială domiciliază sau îşi au reşedinţa ori locul de rezidenţă, un dosar care trebuie să cuprindă următoarele documente:
a) cerere-tip, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 12;
b) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
c) permisele de armă, în original şi în copie, precum şi să prezinte armele înscrise în acestea;
d) certificatul medical prevăzut la art. 5 alin. (1) lit. c), în original şi în copie;
e) aviz psihologic, în original şi în copie, din care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii letale sau neletale supuse autorizării, eliberat, cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii;
f) documentele prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. f), după caz, care atestă calitatea ce i-a conferit dreptul de a deţine sau, după caz, de a purta şi folosi arma respectivă.
g) dovada efectuării tragerii experimentale, după caz;
h) dovada efectuării tragerii anuale în poligon, după caz;

Inteleg ca-i la latitudinea Politiei?
Nu fi victimă. Nu fi nici criminal. Dar mai cu seamă nu fi spectator.
ventura
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde Ghinda pe 27 Feb 2018, 10:20

Saptamana viitoare ma duc eu la politie cu flintele si dosarul. Si o sa va comunic pretentiile nasului la Arges. :lol:
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde Vrajitoru pe 27 Feb 2018, 10:22

La punctul "f) documentele prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. f), după caz, care atestă calitatea ce i-a conferit dreptul de a deţine sau, după caz, de a purta şi folosi arma respectivă." mi s-a cerut carnet de membru vanator, copie dupa autorizatie de vanatoare sau adeverinta de la asociatia de vanatoare cum ca am fost la cep putin o actiune de vanatoare. Asta ca sa dovedesc ca sunt vanator in lumina art 1 litera ae) din legea 407.
La punctul "h) dovada efectuării tragerii anuale în poligon, după caz;" mi s-a cerut dovada ca am fost in poligon la tragere pentru ca am o arma de tir (un AC), desi in legea 295 se spune:
Art 21, alin (3) Valabilitatea permisului de armă se prelungește de către autoritatea competentă pentru o perioadă de 5 ani, dacă titularul îndeplinește condițiile prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. c)-f), h) și i) și prezintă dovada efectuării unei ședințe de tragere anual, într-un poligon autorizat, cu excepția posesorilor de arme de vânătoare. Începând cu 6 luni înainte de expirarea valabilității permisului de armă este obligatorie notificarea titularului la adresa din permisul de armă, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de data expirării valabilității permisului de armă.
Explicatia a fost ca, desi am am arme de vanatoare, am si arme de tir si pentru asta trebuie dovada tragerii in poligon. Adica politia interpreta asa: daca am numai arma de vanatoare atunci nu e nevoie de tragere, dar daca am si arma de tir atunci este necesara. Eu am noroc ca merg in poligon cel putin odata pe an si atunci nu e problema sa fac poza la registru si sa am dovada. Cand mi-au cerut dovada asta nu aveam nimic si s-au multumit si cu o diploma castigata la un concurs de sporting. Ce bine. Ca altfel trebuia sa mai fac 200 de km ca sa ma duc sa fac o poza la registrul ala.
-
Fabarm Axis Oiled 12 Ga
Vrajitoru
Veteran

Mesajde the_mav pe 27 Feb 2018, 11:17

pentru ca tie ti-au cerut candva, Vraji, cand NU era activa actuala lege (actualele norme - atunci erau doar proiect, acum sunt realitate).
de maine incolo, cand intra in vigoare NOILE norme, vor putea sa ceara cam ce doresc dumnealor.... evident nu pot cere din trecut "da-mi dovada ca ai fost in poligon in 2015", insa incepand cu acest an, ar cam putea cere diverse dovezi

cum era aia? "pana la limita evitarii oricarui pericol" :!: :idea: :idea: :!:
the_mav
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 27 Feb 2018, 13:43

ventura scrie:[/b]
Inteleg ca-i la latitudineaPolitiei?

Și la longitudinea bineînțeles! :lol:
Poliția asta, pe cât este de "înaltă" în latitudine pe atât este de "lată" în longitudine. ;)
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala!