Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 10 Mai 2026, 23:16

Demontare pat IJ 54

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

Demontare pat IJ 54

Mesajde mus q pe 12 Dec 2018, 17:11

Cum spune și titlul, intentionez să demontez patul unui IJ 54 ca să verific și să curaț interiorul mecanismului. Am desfăcut șuruburile care, zic eu, țin patul fixat de basculă ( două sub garda trăgacelor și cel transversal de sub cheia/pârghia de deschidere a armei) și patul a căpătat un joc de 1-3 mm, dar nu reușesc să-l trag mai mult. Nu am încercat să forțez deoarece mi-e teamă sa nu rup ceva.
Orice sfat mi-ar fi de ajutor. Un manual cu explicațiile operațiunii sau un tutorial video ar fi excelent.
Vă mulțumesc.
mus q
Membru activ

Re: Demontare pat IJ 54

Mesajde yoghi pe 12 Dec 2018, 20:22

Mai ai doua suruburi in fata garzii tragaciului
https://www.google.ro/search?q=ij+54+de ... N5dYR2CLEM
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde mus q pe 12 Dec 2018, 21:39

yoghi scrie:Mai ai doua suruburi in fata garzii tragaciului
https://www.google.ro/search?q=ij+54+de ... N5dYR2CLEM

Multumesc. Maine o sa le scot si pe cele doua.
mus q
Membru activ

Mesajde Sly_Fox pe 13 Dec 2018, 00:09

:lol: :lol: :lol:
Tocmai astea mai mari au ieșit din raza vizuală. Am pățit-o și eu când am vrut să demontez prima mea armă pentru a o curăța. Am scos toate șuruburile posibile dar bascula nu ieșea din pat nici descântată. Până la urmă am fost cu arma la un bătrân vânător care de cum a pus mâna pe patul armei a desfăcut un șurub, cel mai mare și mai ușor vizibil dintre toate, magia desprinderii basculei realizându-se instantaneu. :D
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde yoghi pe 13 Dec 2018, 02:44

Ai nevoie de o surubelnita ascutita si lata.
si trebuie sa apesi f tare apoi rasucesti altfel iti sare din fanta si strici surubul.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde mus q pe 13 Dec 2018, 17:58

Multumesc de ajutor.
Am reusit sa desfac patul si spre surprinderea mea nu am gasit atata mizerie pe cat ma asteptam. Cine stie ce o fi in interiorul basculei, ca nu am avut curaj si nici ustensilele necesare sa o desfac
Arma a fost abuzata serios de proprietarii anteriori (mai putin ultimul, care a cumparat-o in aceeasi stare si a tinut-o doar in dulap) avand joc mare la axul de basculare, sina inferioara este dezlipita langa camera cartus si prezinta urme ale unor interventii cel putin amatoricesti. Urmeaza sa o duc la un armurier serios si sper sa nu am surprize mari la verificarea detaliata.
Una din tevi are o lovitura infundata la circa cinci centimetri de gura tevii, de diametrul unui varf de creion, care se simte pe interior. Credeti ca acest lucru afecteaza omogenitatea snopului?
Acestea sunt marcajele de pe tevi
48357700_2741045546121640_8951406766277525504_n.jpg
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
mus q
Membru activ

Mesajde mus q pe 13 Dec 2018, 18:10

[quote="Sly_Fox"]:lol: :lol: :lol:
Tocmai astea mai mari au ieșit din raza vizuală. :D[/quot
Am circumstante atenuante. Am prins foarte putin din vremurile cand se facea practica la atelierele scolii si nici nu am cine stie ce aptitudini tehnice. Dar compensez prin vointa :lol:
mus q
Membru activ

Mesajde Sly_Fox pe 13 Dec 2018, 20:23

:D :D
Așa este!
Totuși ce te-a atras la o băbuță cu atât de multe junghiuri și plină de reumatism? Ce are deosebit? Ca model este unul renumit și a arătat că a fost o armă de nădejde în tinerețe. Dar asta parcă prea a trecut prin multe tranșee.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde mus q pe 13 Dec 2018, 21:43

Chiar nu știu ce m-a atras la ea.
Eram în căutarea unei lise clasice și un prieten o avea în dulap, nefolosită de câțiva ani. Poate tocmai starea ei deplorabilă m-a influențat inconștient și am hotărât să o cumpăr și să încerc o restaurare. Am discutat cu un armurier și cu o investiție rezonabilă, cred ca o pot aduce in stare de folosință. Urmează să schimb și patul deoarece actualul pat a fost făcut probabil de un dulgher. Mi-ar plăcea să pun un pat englezesc dar nu știu cum mi-ar veni la mână deoarece nu am folosit niciodată o armă cu acest tip de pat.
mus q
Membru activ

Înapoi la Arme de vanatoare lise