| Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
Varfuri,grame,sacaliModerator: liviur
33 mesaje • Pagina 1 din 2 • 1, 2
Varfuri,grame,sacaliAcum o vreme am hotarat sa folosesc pentru stimatii sacali sp-uri de 11,7g, de la S&B.M-a uimit precizia si constanta acestor cartuse, de multi hulite, de multi laudate insa de si mai multi folosite.Nu am ce sa le reprosez,nici eu si nici vreun sacal ce s-a intalnit cu ele insa dracul ala mic si turbat care sta in mintea oricarui vanator ma indemna:incearca si altceva, sa vezi cum este, daca e mai bun?Pai nu incerc eu?Sunt sarac si zgarcit asa ca m-am oprit la ...S&B.Mai mici,de doar 9,7g,si cu un nume de pune sacalii in cap numai daca il aud, "semi-jacketed soft point cutting edge bullet".Daca nici asta nu-i impresioneaza pana la lacrimi, sunt nesimtiti.Trec pe langa o pravalie, intru,cer,platesc,plec.Ajung acasa si incep sa le miros, sa vad ce zic.Vizual, arata mult peste pretul platit,un 5 franci si cam atat,Daca s-ar organiza un miss al varfurilor ar fi pe primele locuri, dupa mintea mea, frumoase foc.La miss sau la box, ca nu mai stiu, e proba cantarului, si asa a fost si la mine.Diferente de bun simt,cel mai schilod 25,51g , cel mai gras 25,60g.Nu e rau pt o munitie de duzina,ma gandesc eu,am gasit diferente mai mari la munitii dublu si inca ceva peste la pret.Acum astept sa ne lase la sacali,sa vad ce stiu sa faca,dar cred ca mai am de asteptat ceva,ca asa e la noi.Oricum,in a doua jumatate a lui august am un poligon cu un instructor priceput ,si atunci vad ce si cum.Iar daca avem cota la Carlos pana atunci si mai bine, vad cum se comporta si in altceva decat cartoane.Daca ati tras cu asa ceva si puteti sa-mi ziceti doua vorbe, tare mult v-as multumi.Cum se zice in Oltenia, o seara faina si bengoasa, uai!
este in noi
Re: Varfuri,grame,sacali
Si te gandesti la mirosul unei fripturi din pulpa sacalului ? Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Sigur. Il face cu mirodenii tot pentru neamul lor. Plus o scancitoare faina.... PS. N ai vazut vii pana acum cati vezi la grupa aia in 2 ore... cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Re: Varfuri,grame,sacaliLaure, daca-l aduc pe Angelo 6 ore pe fondul nostru isi cumpara casa in zona.
este in noi
Re: Varfuri,grame,sacaliPe gramajul ala, daca nu ma insel, s-a inventat 30.06. Asa ca ai neste cartuse de tocat de belea. Iar semijacketa aia sa vezi ce le rupe pe anilmale.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Re: Varfuri,grame,sacaliDe aia le-am luat asa,cu gulerul ala,sa se duca vestea in tot neamul sacalesc ca e unul de are draci pe ei si le da sa zaca
este in noi
Re: Varfuri,grame,sacaliSalut,
Nu pot sa imi dau cu parerea de varf, eu folosesc la vulpi si sacali 243 win cu varf tipstrike de 4.9 grame de la Norma. Sunt curios totusi ce anume astepti de la minister pentru combatere? Eu de pe 18 mai am tot iesit si la tzap si la mistret si la daunatori cu blana.. Multumesc, hunterb is more fun in hunting with the handicap of the bow than is in hunting with the sureness of the gun
Nu s publicate cotele... cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Re: Varfuri,grame,sacaliAha, ok, multumesc!
Stiam ca se iau drept intermediare cotele realizate in sezonul trecut...pana apar cele noi Numai bine, is more fun in hunting with the handicap of the bow than is in hunting with the sureness of the gun
Re: Varfuri,grame,sacaliAstea sunt drăciile pe care vrei să le încerci la șacali? Mai am și acum câteva astfel de cartușe.
Am încercat o perioadă SPCE-uri de 9,7 g de la S&B și au mers bine. Oricum la vulpi nu aveau de ce să facă nazuri. În schimb design-ul vârfului nu mi-a plăcut, tare ciudat. Acum pentru vulpi și eventuali șacali am altă muniție, SP-uri de 9,7 g de la Winchester. Adică din astea: Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Varfuri,grame,sacaliAlea de sus sunt, Sly, mie fix forma mi-a placut
este in noi
Re: Varfuri,grame,sacali@hunterb, cum zicea si Laurul, nu avem cota la sacali caci am facut-o.Mai avem la porc dar nu ma apuc de rahaturi, ca atat asteapta organul.Bine,cota la sacali in conditiile in care la noi sunt ca mustele...ma rog...
este in noi
Muchia la proiectilele ce o au a fost gandita sa actioneze ca o preducea si sa taie o gaura la intrare in loc sa faca una intepata. La cartoane e OK pentru ca se vad gaurile frumos. La animale ar trebui sa reteze niste fire de par din blana la intrare, fire care sa cada pe sol, pe care sa le gasesti atunci cand vanatul ranit pleaca si sa-ti confirme ca l-ai atins. Adica un fel de frectie. Doar strica forma proiectilului. Adica iti imaginezi ce rapid vei gasi niste fire din blana tapului, in grau, dupa ce l-ai vazut plecand.... La ce vrei sa-l folosesti e OK. Numa' sa ai grija ca la S&B se intampla ceva ciudat: munitia mai scumpa, incarcata cu proiectile mai rasarite, a devenit buna constanta, precisa; in schimb, cea ieftina, care si asa era slabuta, a devenit chiar proasta - tuburi care nu intra in camera sau se extrag greu, capse care nu percuta, etc.
Re: Varfuri,grame,sacaliDoc, m-ai facut curios.Le ard pe toate 20 la cartoane, sa vad daca fac figuri.Preventiv, mai iau 2 cutii,daca nu iese experimentul sa am pe ce sa probez teoria mea.A,teoria mea este,dupa ce le-am cantarit si mirosit,asta:or sa mearga brici din Tikka
este in noi
Re: Varfuri,grame,sacaliInainte sa apara geco sp, s&b spce era munitia pe care o foloseam pentru debutul reglajului, incercari la arme-lunete noi, etc. Pentru ca era ieftina, usor de tras (reculul la 30-06 e chiar mic) si suficient de precisa.
Re: Varfuri,grame,sacaliIndiferent de schimbarile facute de Sellier Bellot in ultimul timp,aceasta munitie nu o voi mai cumpara in veci.Cea mai proasta experienta a fost cu aceasta marca.De altfel in Romania nici nu prea aveai multe de ales cu multi ani in urma.Fiecare decide dupa gust si buzunar,dar eu am invatat lectia de la profesionistii de pe acest forum si am ajuns la vorba lor.Cumperi marfa ieftina(cartuse,lunete in special)vei avea multe deceptii si regrete.In zona unde traiesc si vanez aceasta munitie este total necunoscuta,nici daca vrei sa o cumperi nu cred ca exista vreo armerie sa o detina.
Re: Varfuri,grame,sacaliStiind ce haite de sute de sacali bantuie pe la Ovi
Am renuntat rapid, tuburile abia puteau fi extrase dupa foc (vad ca si @violiv a patit) si lasau niste reziduuri pe teava de zici ca erau umplute cu fulgi. Le am si acum, cred ca le voi consuma numai cand sunt chemat periodic la Politie pentru "amprentare". Avand in vedere ca fac maxim 2-3 iesiri cu bubuiala asa multa pe sezon, eu nu mai schimb munitia ca nu saracesc din 2 cutii. Corruptissima re publica plurimae leges
Re: Varfuri,grame,sacaliAm auzit pe unii vânători văitându-se de Sellier Bellot. Alții în schimb lăudau vârfurile de la S&B, spunând că sunt ieftine și bune. Acum, fiind vorba despre șacali, chiar sunt bune și se merită utilizate la combatere. Am tras o perioadă cu SPCE și SP de la S&B la vulpi, au fost decente, fără probleme de genul capsă nepercutată, tub umflat în cameră și dificil de ejectat etc.
Reziduuri pe țeavă lasă întradevăr, la greu, atât muniția pentru arme ghintuite cât și cea pentru arme lise. Probabil pulberea utilizată este cea rămasă prin depozite, de pe timpul lui Alexander Dubček și a Primăverii de la Praga. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: Varfuri,grame,sacaliTocmai mi-am amintit - pe vremuri am folosit niste Sako de 8 g la 30-06. Bune de tot la animale de genul acesta. Iuti, fara recul si "mortale".
Re: Varfuri,grame,sacaliInafara de tuburile care se umfla în camera și deabia le extractez, ca precizie și efect în vânat nu am avut treaba pana acum. Arma savage axis 2 XP cal 30-06. Poate am nimerit eu ceva lot aiurea, cine știe.... Ceea ce nu am pățit la alte cartușe. Pts ar a fi mai bine facute, nu am pățit treaba cu tuburile la pts. Altfel la prețul asta....
Re: Varfuri,grame,sacaliEu am renuntat la PTS pentru ca nu cadeau mistretii cu ele. Poate ca la combatere sunt bune, dar nu stiu daca merita.
Re: Varfuri,grame,sacaliExact asta (Selier SPCE) folosesc si eu pt combatere dar in 7.65R. A fost glontul cel mai ieftin pe care l-am gasit pt driling, dar m-a surprins placut. Grupeaza bine si nu am avut probleme cu tuburile sau capsele.
Vorbeste intodeauna cu blandete si tine aproape un toiag noduros - vei ajunge departe
Re: Varfuri,grame,sacaliFacut azi proba pe hoinar.Javra fugea pe camp, aiurea.Io,foaie la porc.Nu vreau porc ca e cald, stiti voi,,,zbang javra cade,160,170m, long range pt unul ca mine.Pus crucea pe blat.cam pe coloana zic eu,sa ma dau snaipar,A cazut pachet.sellior ie bune
este in noi
Re: Varfuri,grame,sacaliFelicitari pentru lovitura!!
Eu am fost la porc, chiar daca era cald, troznit piesa dar a avut PPA Scuze ca am deraiat de la subiect, felicitari ina o data pentru lovitura...pe fondurile noastre limitrofe bucurestene mai bine impusti o caruta de sacali decat un singur caine hoinar o zi buna, hunterb is more fun in hunting with the handicap of the bow than is in hunting with the sureness of the gun
Re: Varfuri,grame,sacaliMultumesc,@hunterb.Repetat azi experienta,hoinar mare,peste 20kg.Statea cu ochii pe niste pasari si casca a scarba.A avut surpriza vietii lui la ultima cascatura,distanta mica ,vreo 30 m,permitandu-mi sa trag cum vreau.Nu dau detalii dar sa zicem ca a gustat plumbul la propriu.Ca o mentiune:la 90,100m 9,7g se duc unde se duc alea de 11,7g ,cu diferente prea mici si irelevante in cazul hoinarilor,poate 2,3 cm in sus,poate nici aia.Am reglat arma in fuga,practic am vazut ca se duc unde vreau si am lasat-o asa,ca timp de poligon abia prin August.
este in noi
Re: Varfuri,grame,sacaliEu folosesc sp 8.5 Gr la vulpi, căprior și alte combateri, din calibrul 6.5 x 55 se, sunt mulțumit de ele la 4-5 lei bomboana, și la mistreț am tras și a picat in foc pt că am tras în gat nu a ieșit glonțul dar sa desfăcut frumusel, prin blat cred că trebuia să merg după el, așa că pt mistreț am decis că rămân la geco plus 10 gr
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Re: Varfuri,grame,sacaliCa proaspat posesor de .243 Savage Axis incerc sa aleg munitia cu caracteristicile potrivite (gramaj, forma, constructie). Am avut sansa o singura data sa testez arma la pradator (inca nu am ajuns la poligon, arma fiind deja reglata). Am testat cartusele de la Geco de 4,9 grame (75 grains) cu varf polimer. Au mers super bine pentru prima iesire (inca nu stapanesc in totalitate precizia glontului, insa dupa 3 incercari la distanta mare la vulpe, a venit si rezultatul).
Acum vreau sa incerc si varfurile de la Wincheste de 5,18 grame (80 grains). Inca nu am tras cu ele, insa ca prima impresie, la cat de murdare sunt tuburile, la cate reziduri de fabricatie au pe cartus (zici ca e mizerie din aia ce se strange pe mouse dupa multa folosinta pe birou), si la ce urme mecanice de la incarcare au, ma cand indoiesc de ele. Geco arata impecabil in cutie, Winchester lasa de dorit. Sper sa ma contrazica in teren. Stiu ca ambele au expansiune rapida, insa ma astept ca plumbul de la Wincheste sa tina mai legat proiectilul. Urmeaza cu timpul sa testez si Norma de 4,9 despre care am citit pe forum lucruri bune. Vedem care vor fi rezultatele. Daca aveti vreo experienta cu oricare din producatorii astia sau alte recomandari, va rog! O zi buna sa aveti! 12, .243
Re: Varfuri,grame,sacaliWinchester m-a dezamagit in toate calibrele. Varfurile lor premium, cele "pictate" cu negru, au mers si bine dar nu prea merita pretul si efortul de a murdari teava initial. Varful acela de 3,2 g la 243 e prea usor, zboara cam aiurea si nu mi s-a potrivit mai cu nicio arma.
Pentru tragatori la vanatoare, adica distante din alea pe care nu le mai apreciezi corect din ochi si nici timp sa folosesti telemetrul nu ai intotdeauna, 175-275 m, cele mai avantajoase varfuri sint cele de 4,9 g, fie ca sint de la Geco, Norma sau Hornady. Pretul e apropiat, unul din ele tot gasesti prin magazin, trag cam la fel de precis si zboara drept, cu corectii minime pe distantele amintite. Am mai folosit PTS-ul de la S&B, varf de 6 g. Tot ascutit, suficient de precis. Toate cele amintite sint proiectile "explozive", cu manta subtire, care fac gauri mari si urate in tintele moi ... trebe sa ai grija unde ochesti la tap.
Re: Varfuri,grame,sacaliMultumesc Violiv ca de obicei pentru informatii!
Am vazut ca discutiile despre proiectilele acestui calibru duc in 2 directii: Fie proiectilele cu expansiune rapida, fie FMJ care trec prin vanat. Exista cumva si varianta intermediara? Sau, cum se comporta diferit un alt calibru: 270, 308 sau 30 06. Inteleg ca sunt 2 factori care influenteaza comportamentul si anume: viteza si compozitia proiectilului. Ma gandeam ca, teoretic, cel mai eficient proiectil ar fi unul care intra in vanat apoi se deformeaza si se formeaza un "bulgaras" de plumb (nu explodeaaza neaparat) afectand organele, dupa care, iesind pe o gaura mai mare. Multumesc! 12, .243
33 mesaje • Pagina 1 din 2 • 1, 2
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 21 vizitatori |
Publicitate
|