Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Feb 2026, 10:04

Calibrul .22

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: liviur

Mesajde Orita pe 03 Oct 2006, 19:56

- RUGAMINTE: Poate cineva dintre voi sa-mi trimita prin posta o cutie goala de .22LR fabricata in ROMANIA pentru colectia mea?????? Cele 2 parti ale cutiei pot fi presate pe linia unei muchii si totul pus intr-o hirtie tip A4 intr-un plic obisnuit. Locuiesc in USA. In prealabil cutia presata poate fi tinuta o zi sau doua intr-o carte de telefon sau dictionar mai mare ca sa ramina in forma presata. Cutia romaneasca de .22LR trebuie sa fie completa si sa nu fie rupta ori murdara. Voi plati pentru costul expedierii. De asemenea ma intereseaza descrierea cartusului romanesc de .22LR din cutia respectiva plus ce marcaje apar pe fundul tubului. Multumesc anticipat. --- Cu citiva ani in urma am fost la un mic abator local sa cumpar niste carne proaspata in cantitate. L-am intrebat pe "boss"-ul de la abator cum sacrifica el vitele. Mi-a raspuns ca le impusca direct intre coarne cu pusca cu inchizator. Am crezut ca folosea un cartus zdravan de .30-06 [7.62X63], .303 British [7.7X56R] ori 8mm Mauser [7.92X57]. Am ramas surprins cind mi-a spus ca folosea micul cartus de .22LR sa doboare vita. Orita 10/03/06
Orita
Membru important

Locaţie: U.S.A.

Mesajde Johny Wolf pe 04 Oct 2006, 12:04

.17 HM2, .22 LR, .17 HMR, .22 WMR
Imagine
http://www.vinatorul.ro/index.php?optio ... 5&Itemid=3
Care este distanta de tragere, pentru un tir precis? Ma refer cele trei calibre de .22.
Daca se poate mai multe amanunte despre armele de calibrul .22 pe care le detineti. Marca, luneta, suport prindere.
Stafie Ionut
Johny Wolf
Veteran

Locaţie: Iasi

Mesajde scirocco pe 04 Oct 2006, 15:04

@ orita

Daca ajung la Ploiesti am sa cumpar eu o cutie si am sa fac tot posibilul sa ti-o trimit.Eventual am sa fac si poze detaliate cartusului romanesc si sa le trimit pe mail.Mai tinem legatura pentru ca nu stiu exact cand ajung la Ploiesti dar atunci cand am sa intru in posesia cutie am sa ti-o expediez cu placere. :D

@johny wolf

Eu am asa cum am mai spus o pusca denumita Uzina Mecanica Cugir(UMC) cal.5,6 sau.22LR pe care am achizitionat-o de curand(doua luni) si pot spune ca este o arma robusta,de precizie,cu finisaje nu tocmai grozave(destul de grosolana in comparatie cu un Weatherby pe care l-am admirat de curand) dar mie imi este foarte draga si sant foarte mandru de ea.La 50 m in poligon am tras sprijinit intr-o tinta facuta cinci focuri intr-un diametru de cca 4cm.La distanta mai mare nu am tras dar cred ca este la fel de precisa.Luneta nu am la ea s-ar putea totusi sa-i cumpar una nu foarte scumpa avand in vedere ca am platit pentru pusca doar.....350 ron(100 euro) :lol:
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
scirocco
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Orita pe 04 Oct 2006, 21:35

- Pentru distanta de 25-50 metrii tragind cu pusca romaneasca "Mod.69" sau cu un revolver ce foloseste micul cartus de .22LR imi place munitia "Federal .22LR". 550 de cartuse .22LR sint puse la gramada intr-o cutie cubica sigilata din fabrica [Made in USA]. La supermagazinul "Wal-Mart" costa cam 8-9 dolari cutia. Pe cutie este scris: ".22 Long Rifle", "High Velocity", "36 grain", "Copper-Plated", "Hollow Point", "550 Rounds" si "Bulk Pack". Informatiile balistice sint urmatoarele: Bullet weight - 36 grains; Style - copper-plated, hollow point; Velocity - 1280 fps at muzzle, 1020 fps at 100 yds; Energy: 131 ft.lbs. at muzzle, 83 ft.lbs. at 100 yds; Drop - 3.4" at 100 yds. --- Munitia .22LR "Federal" nu-i compatibila tragind la o distanta de 100 metrii sau tragind cu un pistol automatic. In aceste cazuri folosesc munitia .22LR "Stinger" [de asemenea fabricata in USA] care-i mult mai potenta. Pe eticheta cutiei de plastic de 50 de cartuse .22LR scrie asa: "WARNING - Range 1.5 miles, 2.5 Km. Keep out of reach of children. Read all warnings before use." Orita 10/04/06
Orita
Membru important

Mesajde Orita pe 04 Oct 2006, 22:25

- "Scirocco", multumesc anticipat! Am sa-ti trimit un mesaj personal. Daca ajungi la Ploiesti nu uita de cutia de .22LR pentru mine. Cind locuiam la Bucuresti si aveam cite o zi libera, luam un tren din Gara de Nord pina la Ploiesti-Vest iar cu autobuzul nr.2 ajungeam in centrul Ploiestiului. Era un bun divertisment [prin 1980] pentru o zi. --- Am aici in USA 3 pusti romanesti "Mod.69" ce trag cartusul .22LR. Arma aceasta cu teava conica [imi aduce aminte de pist.-mitraliera romanesc "Orita"] imi place foarte mult. Intre inaltator si "receiver" [capacul cutiei mecanismelor] este stantat "IMC 2" [probabil facuta la "Uzina 2 Cugir"], anul de fabricatie "1979" si seria respectiva. Seria [care coincide] este de asemenea marcata pe stinga "receiver"-ului si minerul cu bila al inchizatorului. Imi plac pozitiile inaltatorului: 25m [pozitie fixa] si 50-100m [2 pozitii reglabile]. Partea de sus a "receiver"-ului este randalinata pentru a evita reflexia razelor in ochiul tragatorului. Nu am luneta pentru arma aceasta. De fapt n-am tras niciodata cu o arma prevazuta cu luneta, ma bazez numai pe vedera mea excelenta. Mi-am facut o scula pentru reglarea cuiului catarii si alta pentru remontarea acestuia in pozitie. Singurele probleme ce le-am avut cu pusca romaneasca "Mod.69" le-am remediat usor: 1] Daca micul incarcator de 5 cartuse nu-i original [aici in USA s-au gasit incarcatoare similare fabricate si stantate "Made in Taiwan"] pot apare probleme la bagarea cartusului pe teava; 2] Aceeasi problema poate apare daca lamela cui-percutor nu se misca extrem de usor in corpul inchizatorului. Lamela cui-percutor poate fi data afara si curatata iar o picatura de ulei poate face minuni. --- NOTA: Am tras si cu cartuse .22LR trasoare. Pretul este ridicat dar este o incintare pentru ochi sa vezi dira luminoasa. Nu as trage cu trasoare pe timp secetos, numai dupa ploaie. Orita 10/04/06
Orita
Membru important

Mesajde scirocco pe 05 Oct 2006, 10:48

Oau! Ce de informatii pot scrie pe o cutie! :shock: Este impresionant mai ales ca scrie pana si caderea glontului la 100 yarzi.Si munitia este super ieftina,cu 9 dolari(aproape 30 ron) poti cumpara in Romania abia 100 de cartuse pe cand acolo 550 si hollow point si HV, care la noi sant mai scumpe :shock: :D .Ce bine ar fi daca am putea aduce de acolo....din pacate.....Si cartuse .22LR trasor, doar in visele noastre pe aici. :lol: Mda,asta e... In ceea ce priveste incarcatoarele intradevar si eu am avut probleme cu ele dar le-am mai strambat putin aripioarele unde intra cartusele si sant si mai atent cand le bag pe teava pentru nu au o traiectorie grozava avand tendinta sa se blocheze.Dar cu atentie sporita nu e nici o problema.Inscriptia cu:"WARNING - Range 1.5 miles, 2.5 Km. Keep out of reach of children. Read all warnings before use." este trecuta si pe cutiile de cartuse Winchester care se gasesc si pe la noi.Sambata ce vine 07.10.2006 sper sa ajung la Ploiesti si dupa ce trec prin oras sa fac cumparaturi :wink: as vrea sa merg in poligonul de la Bucov sa trag cateva cutii de cartuse .22LR.Singura mea dorinta este sa nu ploua pentru daca se intampla lucrul asta voi fi nevoit sa anulez :( .
scirocco
Veteran

Mesajde Orita pe 05 Oct 2006, 22:14

- Incarcatoarele mici de 5 cartuse .22LR fabricate in Romania se pot diferentia fata de cele facute in Taiwan prin faptul ca nu-s marcate ["Made in Taiwan" pe floorpate / fundul incarcatorului] si sint incheiate pe latura din spate [numita in lb. engleza "backstrap"] cu sudura punctata. In rest incarcatoarele de 5 cartse .22LR pentru pusca romaneasca "Mod.69", cele fabricate in Taiwan si Romania apar identice. --- Uneori micul incarcator nu-i fixat corect la arma si nu intra suficient de adinc in locasul respectiv, fapt ce duce la probleme de incarcare a cartusului pe teava. Murdaria si vasilina [necuratata din fabrica] pot de asemenea face probleme de functionare. --- Cartusele trasoare .22LR sint relativ scumpe, am avut numai 10 bucati cumparate de la un "Gun-Show". Virful glontului de la cartusul trasor .22LR era rosu. Dira luminoasa este vizibila numai pina la o distanta ce nu depaseste 200 metrii. Gloantele trasoare sint foarte periculoase putind provoca incendii. Orita 10/05/06 Nota: Pentru fieare pusca romaneasca "Mod.69" ce trage cartusul de .22LR am platit cam 65-70 dolari, asta fiind prin 1997-98.
Orita
Membru important

Mesajde scirocco pe 02 Noi 2006, 16:19

@Orita

Imi cer scuze pentru ca nu am trimis cutia de .22lr asa cum am promis dar pur si simplu nu am ajuns la ploiesti :oops: dar repet, cum ajung in posesia ei am sa o trimit negresit.Mai mult decat atat am gasit printre cutiile mele de munitie si o cutie de brenneke cal.12 facute de fosta fabrica Thalida si care are inscriptionat pe interior "Made in Romania". In momentul in care intru in posesia cutiei de .22lr am sa le trimit pe amandoua. In alta ordine de idei uite ce am gasit pe un site american:

http://www.keepshooting.com/firearms/ri ... -rifle.htm

Dovada ca mai exportam si noi ceva "maruntis" pe la americani.Oricum pretul nu este prea mare iar pentru distractie este numai buna pusca. :wink:
scirocco
Veteran

Mesajde Cristi pe 03 Noi 2006, 07:40

Noi nu putem detine in Ro mai mult de 100 cartuse cu glont sau 300 cu alice, ca sa nu ne rupem buzunarele. :D Asa ca un dulap asa mare ne e complet inutil, cand toate incap intr-o punga! :D
Cristi
Veteran

Mesajde Vechio pe 03 Noi 2006, 07:43

Domle, am ajuns sa o vad si pe asta - SHOT SHELL - in 22LR :shock: . Bataie - 230m - :shock: . Parca ar fi un srapnel :roll: Atingi un pai si stropesti tot in jur :lol:
In nici un caz nu e pentru tir :lol:
Cum se comporta? :roll:
Ce diametru ai bilutele? :D
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Vechio
Veteran

Locaţie: Malul Crisului

Mesajde amis pe 03 Noi 2006, 08:26

Mai sunt si pe la noi :!:
amis
Veteran

Locaţie: Pitesti

Mesajde scirocco pe 03 Noi 2006, 10:33

#12 inseamna cumva 1,2 mm? Asa par din poza, ceva in jurul a 1mm diametru.Ar fi interesant de tras cu ele la tinta si vazut imprastierea.

@amis

Ai spus ca se gasesc si la noi? pe unde?
scirocco
Veteran

Mesajde Vechio pe 03 Noi 2006, 15:43

Mai Nene,
Nu sunt cartuse fierbinti pentru serpi cu doua picioare trase din pistol cal.22LR :roll: :D
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Vechio
Veteran

Locaţie: Malul Crisului

Mesajde Cristi pe 03 Noi 2006, 17:13

Am avut si eu unele Remington, dar erau tuburile sertizate in stea, nu aveau rezervor de plastic. Alicele erau cam de 1,5mm.
Cristi
Veteran

Mesajde scirocco pe 04 Noi 2006, 20:01

Probabil ca intradevar nu prea au utilitate mare dar cum ai spus si tu orice "copil" vrea jucaria preferata! :lol: Sant tare curios daca se gasesc si la noi de vanzare?
scirocco
Veteran

Mesajde Cristi pe 04 Noi 2006, 20:22

amis scrie:Mai sunt si pe la noi :!:
Cristi
Veteran

Mesajde scirocco pe 04 Noi 2006, 20:28

Cristi scrie:
amis scrie:Mai sunt si pe la noi :!:
Am citit dar l-am intrebat deja pe Amis ,probabil ca nu e la calculator

@amis

Ai spus ca se gasesc si la noi? pe unde?
scirocco
Veteran

Mesajde scirocco pe 05 Noi 2006, 13:42

Eu chiar nu stiu dar am sa ma interesez.Probabil ca este o operatiune dificila, ca mai toate pe la noi din cauza birocratiei instalate.Stiu ca arme se pot aduce fara probleme,platesti vama si ce mai e de platit, dar munitia nu stiu...Probabil ca este la fel,in fond ar trebui sa aiba acelasi regim. :?: :?:
scirocco
Veteran

Mesajde catalin.vrabie pe 05 Noi 2006, 16:06

din cate stiu eu, se pot importa ca persoana fizica maxim 200 de cartuse de calibrul armei inscrisa pe permis. Care este procedura exact, nu stiu.
catalin.vrabie
Veteran

Locaţie: Focsani

Mesajde amis pe 04 Dec 2006, 19:18

O parte din munitia ce se gaseste pe piata romaneasca Imagine
amis
Veteran

Mesajde scirocco pe 04 Dec 2006, 20:32

Pe piata romaneasca sau asa....mai pe la Pitesti? :lol: :wink:
scirocco
Veteran

Mesajde amis pe 04 Dec 2006, 20:34

Cam asa cum spui tu :wink: :D
Dar nu vreau sa sune a reclama.Tu ai zis :oops:
amis
Veteran

Mesajde scirocco pe 04 Dec 2006, 20:35

amis scrie:Cam asa cum spui tu :wink: :D
Multumesc ,stiu acum unde sa apelez acum! :lol:
scirocco
Veteran

Mesajde amis pe 04 Dec 2006, 22:05

Le-am incercat pe toate.Oricum multumim.
amis
Veteran

Mesajde razvy pe 04 Dec 2006, 23:21

Eu folosesc Thunderbolt cele din poza scrise cu galben am cumparat de vre-o 7-8 ani un lot de 10 cuti a cite 500 pe cutie si inca mai am , cred ca o sa ies l apensie si tot o sa-mi ramina :::)))) sint multumit de ele daca nu sint 100% dau vina pe mina :wink:
Hunt Safe
razvy
Veteran

Mesajde razvy pe 06 Dec 2006, 02:17

Trag bine pentru mine , la 50 m MOA la canul de bere e de +1 :wink: ..... :D :D
Hunt Safe
razvy
Veteran

Mesajde zeb stump pe 06 Dec 2006, 08:54

Ati incercat Dynamit Nobel?Excelente!!!Am vazut,pe cind ere legal,tap cu cavitatea toracica strabatuta complet la 60 m cu asa ceva.Oricum,mi se pare cea mai buna arma pt.combatere daunatori,ar trebui reintrodusa macar pt.asa ceva .De cite ori mergeam la rate,la sarite,luam si un"geco",si nu exista sa nu trimit la culcare ceva ciini hoinari,care cautau iepuri pe brazde(mergeam pe niste canale in cimp).
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde scirocco pe 24 Dec 2006, 19:36

Ieri 23.12.06 am fost la Amis(caruia ii multumesc pentru amabilitate si nu in ultimul rand si fiului sau Adi!) la Pitesti sa incerc noua mea arma si odata ajuns in magazin nu stiam la ce sa ma uit mai repede.O multime de cartuse de toate tipurile de nu mi-ar fi ajuns toti banii daca era sa cumpar din toate. In fine, am ajuns si la poligon unde dupa ce am testat WUM-ul am scos si .22LR-ul pentru cateva focuri.Am cumparat de la Ploiesti o cutie de cartuse facute la Sadu si am avut neplacuta surpriza sa constat ca dupa executarea focului, gheara extractoare nu a reusit sa scoata tubul tras din cauza parafinei cu care sant protejate cartusele.Pur si simplu nu a mai putut fi scos decat cu interventii.In concluzie cu munitia romaneasca am tras fix....un foc :twisted: .Acum trebuie sa iau fiecare cartus in parte ,sa-l sterg bine ca sa nu mai patesc pocinogul. :lol: In plus am constatat ca pusca are o defectiune la tragaci,in momentul cand nu apesi ferm pe el nu se declanseaza focul, in schimb dupa ce eliberezi tragaciul pleaca si focul. :shock: Daca imi poate recomanda cineva un armurier bun in Bucuresti as fi recunoscator!
scirocco
Veteran

Mesajde scirocco pe 24 Dec 2006, 20:15

Nu am curatat cu solvet pentru ca era curata arma.Iar cu alta munitie spre exemplu cu S&B sau Winchester nu face figuri tocmai pentru ca nu au stratul de protectie cu ceara respectiva.Chestia cu blocatul tubului este limpede , cauza fiind stratul de parafina.Iar treaba cu focul care pleaca dupa ce eliberezi tragaciul....nu stiu :?
scirocco
Veteran

Mesajde Orita pe 25 Dec 2006, 06:31

- "Scirocco", in opinia mea ar trebui sa cureti foarte bine mecanismul armei. Totodata inspecteaza vizual mecanismul respectiv si in special piesa numita "nuca" ["sear"- in lb. engleza]. Nu-i mare filozofie cum acel mecanism functioneaza si-n multe cazuri poti detecta [si probabil remedia] singur o defectiune. De asemenea poti face o schita a mecanismului indicind principiul de functionare iar in viitor iti va fi mult mai usor sa depistezi singur orice problema de functionare a pieselor mecanismului. --- Unele cartuse sint date cu lubricant pentru a evita coroziunea in cazul stocarii munitiei pe timp indelungat. Pe de alta parte munitia folosita la unele arme automate [cartuse cu tub de otel] care n-au "a fluted chamber" [camera cartusului n-are santuri paralele pentru ca gazul rezultat sa ajute direct la extractia tubului ars] trebuie neaparat sa fie data cu un lubricant. Un exemplu elocvent ar fi munitia de 20mm Hispano [20X110] folosita de americani in WW2 la tunurile de bord, munitie ce trebuia sa fie neaparat data cu lubricant pentru o buna extractie a tubului de cartus tras. Orita 12/24/06
Orita
Membru important

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante