Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 14 Aug 2026, 12:31

Alegere prima carabina + luneta de panda (si goana)

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Re: Alegere prima carabina + luneta de panda (si goana)

Mesajde ronin13 pe 07 Ian 2021, 19:56

pipabh scrie:
ronin13 scrie:Ma refeream la acelasi brand, fie ca este Swaro cu Swaro, fie ca este Meopta cu Meopta.
Nu ar trebui sa fie mai ok swaro z6i 2-12x50 fata de tot swaro z6i 1.7-10x42?

Asa de multe explicatii despre ce si cum cu lunetele nu s-au scris de ceva vreme....
Apoi vii cu intrebarea de mai sus!!!! :shock:
Nu te inteleg, la ce sa fie mai ok una fata de alta? LA CE?

Mai incerc o data. Dilema era:

Avantaje Swaro Z6i 1.7-10x42mm:
- camp vizual mai mare cu 16% (la magnificatie 1.7x) decat Swaro Z6i 2-12x50mm

Avantaje Swaro Z6i 2-12x50mm:
- factor de luminozitate cu 42% mai mare (la magnificatia 10x) decat Swaro Z6i 1.7-10x42mm

Amandoua ~10k lei

Are sens acum?

PS: intrebarea mea era "nu e mai ok sa alegi swaro cu lentila de 50mm in loc de swaro cu 42mm (chiar daca cea de 42mm pleaca de la magnificatie 1.7x)"?
ronin13
Nou membru

Locaţie: Bucuresti

Mesajde yoghi pe 07 Ian 2021, 20:08

Daca stai la pinda iei x50 pt ca.te avantajeaza seara sau noaptea cu luna.
Daca mergi doar la goanax42 e mai comoda.

Ps. Daca esti incepator sa stii ca cele doua tipuri de vanatoare sunt total diferite. Putini le practica pe ambele.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde ronin13 pe 07 Ian 2021, 20:16

yoghi scrie:Daca stai la pinda iei x50 pt ca.te avantajeaza seara sau noaptea cu luna.
Daca mergi doar la goanax42 e mai comoda.

Ps. Daca esti incepator sa stii ca cele doua tipuri de vanatoare sunt total diferite. Putini le practica pe ambele.

Mersi frumos pentru raspuns @yoghi. Toata stagiatura (care in cazul meu a durat aproape 2 ani) am fost la peste 20 de iesiri. Ba goana, ba panda, ba goana, ba panda si tot asa.
Sincer pare ca-mi place mai mult goana ca e mai dinamica.
La panda in schimb la porc si tap e mai deosebit trofeul, dar au fost cazuri in care am stat si 4-5 ore cu miscari minime in stand. Un pic chinuitor pentru mine, fiind si stagiar, deci spectator doar.
Pare ca voi da cu banul :)
ronin13
Nou membru

Mesajde AXP pe 07 Ian 2021, 22:09

Universala Z6 1,7 - 10 x42 este o luneta buna, ..., dar care nu exceleaza nici la goana, nici la panda, ..., va fi intotdeuna un compromis intre cele doua, ..., VX5HD 1-5 x24 pentru goana + VX5HD 3-15 x56 pentru panda, ..., sunt amandoua excelente, fiecare cu destinatia ei, ..., si costa impreuna (cca 11500 RON) putin peste Z6, ..., sau Meostar R2 1-6 x24 + Meostar R2 2,5-15 x56, amandoua foarte bune, fiecare cu destinatia ei, sunt peste universala Z6 1,7-10 x42 ..., si costa impreuna (cca 10500-11000 RON), ..., ai lunete diferite, exceleaza fiecare cu destinatia ei, interschimababile pe aceasi arma sau teava, ..., + le poti imperechea fiecare cu munitia ei, ...
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran

Locaţie: Cluj

Mesajde valhalla pe 07 Ian 2021, 23:11

Dileme...dileme...discutam cu Roninul si nu ajungem la un compromis.

Sfatul meu era sa mearga pe un R8 + o luneta mai accesibila. Voi ce parere aveti?
valhalla
Nou membru

Mesajde Adrian_Dumitru pe 08 Ian 2021, 15:24

valhalla scrie:Dileme...dileme...discutam cu Roninul si nu ajungem la un compromis.

Sfatul meu era sa mearga pe un R8 + o luneta mai accesibila. Voi ce parere aveti?

R8+Docter C+lanternă
CZ 75 SP-01 Shadow 9x19
TIKKA T3X TAC A1 308Win
SADU 7,62X39 MAGPUL
CZ SHADOW 2 9x19
Adrian_Dumitru
Membru important

Mesajde violiv pe 08 Ian 2021, 17:02

valhalla scrie:Dileme...dileme...

Orice arma din ziua de azi, chiar si IJ 18, Axis, Patriot trimit gloantele acolo unde trebuie, adica intr-o cutie de chibrite la 200 m.
Problema mare este ca prin foarte putine lunete vezi cutia aia de chibrite, in iarba, dupa ce Soarele s-a ascuns in spatele dealurilor.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde CCM pe 09 Ian 2021, 23:40

Samurai,

Ti-ai raspuns singur la intrebare.

ronin13 scrie:
pipabh scrie:
ronin13 scrie:Ma refeream la acelasi brand, fie ca este Swaro cu Swaro, fie ca este Meopta cu Meopta.
Nu ar trebui sa fie mai ok swaro z6i 2-12x50 fata de tot swaro z6i 1.7-10x42?

Asa de multe explicatii despre ce si cum cu lunetele nu s-au scris de ceva vreme....
Apoi vii cu intrebarea de mai sus!!!! :shock:
Nu te inteleg, la ce sa fie mai ok una fata de alta? LA CE?

Mai incerc o data. Dilema era:

Avantaje Swaro Z6i 1.7-10x42mm:
- camp vizual mai mare cu 16% (la magnificatie 1.7x) decat Swaro Z6i 2-12x50mm

Avantaje Swaro Z6i 2-12x50mm:
- factor de luminozitate cu 42% mai mare (la magnificatia 10x) decat Swaro Z6i 1.7-10x42mm

Amandoua ~10k lei

Are sens acum?

PS: intrebarea mea era "nu e mai ok sa alegi swaro cu lentila de 50mm in loc de swaro cu 42mm (chiar daca cea de 42mm pleaca de la magnificatie 1.7x)"?
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran

Mesajde ronin13 pe 10 Ian 2021, 17:38

Super.

Am alt rationament acum. O sa risc sa va plictisesc cu logica mea, asa ca va rog sa aveti rabdare cu mine.

Acum. Conform biologiei omului, retina ochiului se inchide ma minim 2mm si se deschide la maxim 7mm (asa zice Nikon - https://imaging.nikon.com/lineup/sporto ... ked%20eyes).
Asadar, prin orice obiectiv te uiti, o pupila de iesire mai mare de 7mm nu te ajuta cu nimic (omul nu poate distinge "mai multa lumina" oricat de mare ar fi pupila de iesire peste 7mm)
Buuuun. Sa iau doar exemplu Swaro.
La o luneta 1-6x24 (sau 1-8x24) pupila de iesire se inchide pana la 7mm pe la magnificatia 3.5x.
La o luneta 1.7-10x42 (sau 1.7-13.3x42) pupila de iesire se inchide pana la 7mm pe la magnificatia 6x.
La o luneta 2-10x50 (sau 2-16x50), pupila de iesire se inchide pana la 7mm pe la magnificatia 7x.
Iar la o luneta 2.5-15x56 (sau 2.3-18x56), pupila de iesire se inchide pana la 7mm pe la magnificatia 8x.
Nu am luat ca calcul magnificatia maxima intre aceste lunete pentru ca nu este vorba de long-range, ci de all-around.

Imagine

Cam la magnificatiile de mai sus asta poti zice ca nu intuneca ce poti vedea cu ochiul liber.

Si uite cum la varianta de 42mm, ai avea cel mai mare castig. Nu pierzi prea mult la magnificatia maxima la luminozitate maxima fata de 50mm sau 56mm, dar ar fi aproape dublu fata de varianta in 24mm.
Castigi cel mai mult la luminozitate si relativ ok si la greutatea si profilul lunetei.

Inca o data, vorbim despre aceeasi marca si aceleasi proprietati de calitate ale sticlei.

Asta are sens? :)
ronin13
Nou membru

Mesajde violiv pe 10 Ian 2021, 23:28

Pana la un punct.
Pupila de iesire are si alt rol ... in mare parte determina "eye box", adica o zona din dreptul ocularului in care pui ochiul si prinzi imaginea, chiar daca nu esti fix in axul optic.
O luneta de goana poate trece de 25 mm pupila dar nu te ajuta cu nimic la luminozitate in vremuri cu lumina ambientala slaba. In schimb te ajuta sa prinzi rapid imaginea prin luneta. Cam asa e si la lunete de panda. O "pupila" mare te ajuta sa prinzi iute imaginea, sa nu orbecai dupa luneta.
Un obiectiv cu lentila mare nu numai ca ofera o pupila mai generoasa dar si "strange" mai multa lumina ambientala.
Pot sa-ti explic pana-mi amorteste degetul. O seara la panda cu 3 lunete diferite o sa te lamureasca infinit mai mult decat toate orele petrecute ca sa pictezi tabele.
Renunta! E un drum gresit. Am incercat sa-ti explic si mai sus. In cazul lunetelor numerele nu te ajuta cu nimic.

Vezi ca sint nenumarate teste pe net, unele si cu multe poze, care arata ca nu sint doua lunete care sa ofere aceeasi imagine la 1x, ca alteori 6x sau 10x de pe inelul lunetei e foarte diferit de realitatea fizica, masurata cu scule de precizie si ca, mai ales, senzatiile subiective sint cele care determina alegerea.
violiv
Veteran

Mesajde OVI762 pe 11 Ian 2021, 02:32

Aia cu senzatiile subiective e adevarul adevarat, sa vedeti de ce.Arma,buna, sticla,la fel.Prinderile, beton.trag eu, pe ochiul meu, se duceau boabele bine.Vreme frumoasa,soare,toamna,aia e.Trage si un bosorog de aici, de pe forum, stanga jos.Mai da una, muscata.Iau eu arma, nu umblu la ea, se duceau in 10 plus 4.Bai da-l dracului.La mine se duceau la 100 cu plus 4,la el se duceau in stanga,la 9,muscate.Deci?
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde ronin13 pe 11 Ian 2021, 09:26

violiv scrie:Pana la un punct.
Pupila de iesire are si alt rol ... in mare parte determina "eye box", adica o zona din dreptul ocularului in care pui ochiul si prinzi imaginea, chiar daca nu esti fix in axul optic.
O luneta de goana poate trece de 25 mm pupila dar nu te ajuta cu nimic la luminozitate in vremuri cu lumina ambientala slaba. In schimb te ajuta sa prinzi rapid imaginea prin luneta. Cam asa e si la lunete de panda. O "pupila" mare te ajuta sa prinzi iute imaginea, sa nu orbecai dupa luneta.
Un obiectiv cu lentila mare nu numai ca ofera o pupila mai generoasa dar si "strange" mai multa lumina ambientala.
Pot sa-ti explic pana-mi amorteste degetul. O seara la panda cu 3 lunete diferite o sa te lamureasca infinit mai mult decat toate orele petrecute ca sa pictezi tabele.
Renunta! E un drum gresit. Am incercat sa-ti explic si mai sus. In cazul lunetelor numerele nu te ajuta cu nimic.

Vezi ca sint nenumarate teste pe net, unele si cu multe poze, care arata ca nu sint doua lunete care sa ofere aceeasi imagine la 1x, ca alteori 6x sau 10x de pe inelul lunetei e foarte diferit de realitatea fizica, masurata cu scule de precizie si ca, mai ales, senzatiile subiective sint cele care determina alegerea.

Jos palaria @violiv.
Multumesc mult pentru raspuns.

Am mai aflat ceva. Despre acest "eye box". Si cred ca se poate traduce in cifre si acest aspect :)
Caci eu nu cred pana nu cercetez. In orice fac, constructia mea "ma obliga" sa incerc sa aflu "de ce?". De ce anumite lucruri se intampla cum se intampla? Cand iti reuseste ceva, daca nu stii si de ce ti-a reusit, cum poti repeta sau chiar imbunati acel experiment? Eu consider foarte importanta "stiinta" din spatele empiricului.
Atata timp cat sunt constient ca teoria trebuie obligatoriu completata cu practica, ma simt mai castigat decat daca as ramane doar cu experienta practica, fara sa incerc sa aflu si DE CE.

Inca o data, multumesc pentru contradictia constructiva a subiectului.

Eu sigur am invatat mai multe decat ieri (si enorm fata de acum 2 luni de cand am inceput sa studiez despre arme si optica).
ronin13
Nou membru

Mesajde violiv pe 12 Ian 2021, 00:44

N-am spus ca nu-i bine sa te documentezi. Am zis ca e foarte posibil sa iasa rau daca te iei dupa cifre.

Niste chestii pe care nu prea le poti numara....
vederea omului e determinata de doua feluri de celule din retina, celebrele conuri si bastonase. Fiecare retina e unica, atat ca si compozitie cat ca si distributie. Eu vad mai putin bine culorile dar vad bine noaptea. Am folosit bine o luneta de 500 $, facuta prin Asia, in conditii de lumina in care niciunul din colegii cu care eram nu vedea nimic prin ea. Conduc mai mult noaptea, prefer s-o fac si aprind faza mare maxim 10% din timp. Vad mai bine in verde si mai deloc in rosu fara sa fiu daltonist. Pot trage si printr-o luneta care "vede" ca fundul borcanului. Deci n-as putea recomanda o luneta dupa ochiul meu.
Am fost de zeci de ori in teren cu lunete diferite, cel putin 2 persoane, ca sa incercam sa le vedem partile rele. Orice luneta are si din astea. E important sa realizezi la ce poti renunta, cum sa alegi compromisul cel mai bun pentru ochiul tau. Ori asta nu poti face decat privind zeci de minute prin lunete. O sa constati ca la unele lunete ochiul oboseste, lacrimeaza, clipesti dupa cateva minute iar la altele te uiti ca la televizor. Chestiile astea or fi putand fi transpuse in numere dar "codul numeric" al ochiului tau ... mai greu. Poate ca asta va fi solutia pentru viitor, evaluare exacta si alegere dupa potriveala perfecta. Pana atunci e ca la pantofi ... pe probate.
Ca sa nu mai spun ca vei vana in X moduri in Y conditii si o sa vrei tot altceva care sa te satisfaca pentru o anume necesitate.

Exista si varianta, folosita chiar si de unii cu posibilitati mari - iau una si o folosesc peste tot; trag numai atunci cand se potriveste luneta cu nevoile si asta e, ramane pe data viitoare.
violiv
Veteran

Mesajde tehărău pe 13 Ian 2021, 00:50

@13, ai un topic de zici ca-i referat @-) . Tare-s curios ce-ti cumperi dupa ce ai sucit-o atat. ;;)
De dragul multelor ore de cautari pe care le-ai petrecut studiind, arunc si eu puricele-n blana, mai la urma, sa nu zici ca nu ti-a zis nimeni cand te apuci sa postezi la vanzari 8) :
Importanta e luminozitatea, importante sunt si magnificatiile, importanta e si paralaxa si imaginea si toate cele discutate. Dar nu uita ca vrei sa folosesti luneta la vanatoare. Daca intentionezi sa vanezi ca @Dart capriori de selectie reala la 300m, ok, vezi bine ce iei! Daca vrei sa vanezi in treren greu ce necesita apropiere, in care vezi capriorul de trei ori cate trei secunde, mistreti la goana de sar ca mingiile prin toate rapele, nu uita ca nu-i tot una. Treaba ta ce ce coafeaza. Dar orice e peste 600g e greu tare sa ridici si sa cobori de la ochi ca ba vezi vanatul, ba nu-l vezi; sa tii pusca peste un minut la ochi ca a intrat capriorul intr-un boschet si trebuie sa iasa, e belea si da niste tremuraturi la maini de dai vina apoi pe orice da numai ca ai tras tu pe langa nu se poate lua in considerare. Cand vine mistretul tiptil si sta si asculta si tu te uiti in directia sunetului pe langa obiectivul ala de 56mm si iar te uiti prin luneta sa incerci sa-l vezi si faci asa de zece ori, sa vezi cum iti aduci aminte ca sunt si obiective mai mici :ymhug: :twisted:
Ca sa nu zic cum e sa faci asta cand vine spre standul tau un urs d'ala mare de gafaie rau si nu stii daca sa-l tii pe luneta sau in ochi si sa-l faci atent :mrgreen:
Joac-o bine si in cunostinta de cauza, ca ai acumulat informatie multa si buna!
:ymparty: :ympeace:
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde yoghi pe 13 Ian 2021, 01:17

Eu sunt curios ce cumperi in final,pt ca fiecare sfatuitor a zis altceva.

Prietene nu cumperi nava spatiala,vezi ce iti place si pe aia o cumperi.Da_le dracu de calcule si variante. Esti incepator Oricum din 10 iesiri in trei te vei intreba daca alegerea e buna. Macar sa existe argumentul suprem -imi place.
yoghi
Veteran

Mesajde yoghi pe 13 Ian 2021, 01:22

:D Daca am stat cu raspunsul prea mult(m-a deturnat fimiu cu ceva pe laptop) fara sa vreau am scris cam acelasi lucru cu colegu@teharau.

Bafta in alegeri :mrgreen:
yoghi
Veteran

Mesajde Zeres Ciprian pe 13 Ian 2021, 08:09

Eu am ales asa dupa 20 ani: carabina care mi-a placut cel mai mult din ce mi-am putut permite, neaparat cu sistem mecanic de ochire si cea mai scumpa luneta care mi-am permis-o, 3-12x56 (bucuros as fi si de 2-12x50 sau 2.5-10x50), neaparat cu un montaj serios cu detasare rapida.
Astfel, folosesc combinatia la panda, dibuit si goana. Eu m-am invatat foarte bine cu magnificatie minima 3, iar daca e prea des in zona standului dau jos luneta si folosesc mecanicele.
Zeres Ciprian
Veteran

Mesajde laurul pe 13 Ian 2021, 08:22

tehărău scrie:Cand vine mistretul tiptil si sta si asculta si tu te uiti in directia sunetului pe langa obiectivul ala de 56mm si iar te uiti prin luneta sa incerci sa-l vezi si faci asa de zece ori, sa vezi cum iti aduci aminte ca sunt si obiective mai mici

La aceeasi magnificatie, o luneta cu iesirea pe 56mm va avea un camp mai mare decat una cu 24.
Dar eu nu stiu sa faca vreun producator lunete de panda cu obiectiv de 56.
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde violiv pe 13 Ian 2021, 09:53

@laurul
Nu-i chiar asa!
Intai ca e tare greu de gasit o luneta cu exact aceleasi magnificatii dar obiective 50 si 56, de la acelasi producator, ca sa poti face comparatia direct. Daca pui doua lunete diferite, chiar de la acelasi producator, sa zicem un 2-12x50 si 2,5-15x56, pe 10x ambele si studiezi campul, tot nu e edificator. Valorile campului sint determinate de multe alte chestii.
In al doilea rand, postarea citata facea referire la dimensiunile fizice exterioare ale lunetei cu obiectiv mare si cat de greu este sa te uiti pe langa o luneta mare atunci cand astepti sa vina ceva iar apoi sa cobori ochiul pe luneta cautand tinta.
violiv
Veteran

Mesajde laurul pe 13 Ian 2021, 10:00

violiv scrie:@laurul
Daca pui doua lunete diferite, chiar de la acelasi producator, sa zicem un 2-12x50 si 2,5-15x56, pe 10x ambele si studiezi campul, tot nu e edificator. Valorile campului sint determinate de multe alte chestii.
.

:-bd :-c
Azi fac o proba pe magnificatie 2 la ale mele si spun ce si cum.....
laurul
Veteran

Mesajde Ghinda pe 15 Ian 2021, 09:00

Carl Kaps face. Am avut luneta de la ei 8x56.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde Adrian_Dumitru pe 15 Ian 2021, 09:40

laurul scrie:
tehărău scrie:Cand vine mistretul tiptil si sta si asculta si tu te uiti in directia sunetului pe langa obiectivul ala de 56mm si iar te uiti prin luneta sa incerci sa-l vezi si faci asa de zece ori, sa vezi cum iti aduci aminte ca sunt si obiective mai mici

La aceeasi magnificatie, o luneta cu iesirea pe 56mm va avea un camp mai mare decat una cu 24.
Dar eu nu stiu sa faca vreun producator lunete de panda cu obiectiv de 56.

https://www.optics-trade.eu/en/riflesco ... copes.html
Sper să nu se considere reclamă.
CZ 75 SP-01 Shadow 9x19
TIKKA T3X TAC A1 308Win
SADU 7,62X39 MAGPUL
CZ SHADOW 2 9x19
Adrian_Dumitru
Membru important

Mesajde laurul pe 15 Ian 2021, 09:44

laurul scrie:
violiv scrie:@laurul
Daca pui doua lunete diferite, chiar de la acelasi producator, sa zicem un 2-12x50 si 2,5-15x56, pe 10x ambele si studiezi campul, tot nu e edificator. Valorile campului sint determinate de multe alte chestii.
.

:-bd :-c
Azi fac o proba pe magnificatie 2 la ale mele si spun ce si cum.....

Am comparat, la 100 m, doua lunete, de la acelasi producator, aceeasi serie....
1-8*24 și
2-16*50
La magnificatie 2, campul este insesizabil mai mare la a doua.
La magnificatie 8, a doua castiga cu 40-60 cm.
Just my 2 cents.....
laurul
Veteran

Mesajde ronin13 pe 22 Ian 2021, 15:03

Dupa ce am citit, am calculat, am comparat, am intrebat, le-am pipait....pana la urma am luat de toti banii.
Am acum un frumos Heym SR30 in 30.06 casatorit cu o frumoasa Z8i 2-16x50 P SR.
Langa Beretta 686 cal.12, sper eu ca multi ani de acum inainte nu o gasesc ceva ce mi-ar placea mai mult.

Multumesc tuturor pentru sfaturi si rabdare.

Sa ne auzim si poate sa ne si vedem sanatosi.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
ronin13
Nou membru

Mesajde AXP pe 22 Ian 2021, 15:35

Sa le folosesti sanatos si sa ai catare plina.
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran

Locaţie: Cluj

Mesajde TudorB pe 22 Ian 2021, 15:55

Bun venit in familia Heym! KKT pe teava!
Frumosa jucarie si bine echipata!
Sa iti aduca multe satisfactii si asteptam poze cu prima experienta in teren!

TudorB
TudorB
Membru important

Mesajde violiv pe 22 Ian 2021, 17:18

Bravo!
Bune arme!

O singura obiectie as avea: montura pe sina Picatinny strica de-a dreptul linia frumoasei arme. In plus, montura rapida pe sina Picatinny care se strange cu manetelele alea nici cat o moneda nu mi-a dat niciodata siguranta unei monturi repetitive si stabile, pe arme in calibru serios si sub lunete serioase (pe probate).
In timp as schimba-o cu una la fel de germanica precum arma. Cu atat mai mult daca realizezi ca 2x nu-i suficient de mic si vei dori ceva optica de goana.
violiv
Veteran

Mesajde tehărău pe 22 Ian 2021, 18:24

Să-ți aducă bucurie!
Am o intrebare: care e distanța de la lunetă la ochi?
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde ronin13 pe 22 Ian 2021, 19:33

violiv scrie:Bravo!
Bune arme!

O singura obiectie as avea: montura pe sina Picatinny strica de-a dreptul linia frumoasei arme. In plus, montura rapida pe sina Picatinny care se strange cu manetelele alea nici cat o moneda nu mi-a dat niciodata siguranta unei monturi repetitive si stabile, pe arme in calibru serios si sub lunete serioase (pe probate).
In timp as schimba-o cu una la fel de germanica precum arma. Cu atat mai mult daca realizezi ca 2x nu-i suficient de mic si vei dori ceva optica de goana.

Multumesc :)

Mi-a placut mult ideea sinei Picatinny dpdv al flexibilitatii. Ideea a fost sa pot monta eventual tot cu prinderi rapide un red-dot sau un hallow-point si sa pot misca destul de usor inainte-inapoi pe aceasta montura.
Sper ca sunt solide. Sina este EAW (germany) si prinderea este Recknagel (tot germany). Doar cureaua e made in RO :)
Am stat mult in cumpana intre 1.7-13.3x42 si 2-16x50. Am ales pana la urma 2-16x50 pentru ca cealalta varianta este cu doar 2cm mai scurta si doar 50g mai usoara. Iar la 1-8x24 inca nu sunt pregatit sa trec. Mai vedem.
ronin13
Nou membru

Mesajde ronin13 pe 22 Ian 2021, 19:36

tehărău scrie:Să-ți aducă bucurie!
Am o intrebare: care e distanța de la lunetă la ochi?

Multumesc :)

A durat vreo ora de exersat cu ochii inchisi ridicata arma si apoi deschis ochii si pana la urma asta a ramas distanta. Instinctiv ma pozitionez cu ochii la 85-90mm de ocular, in pozitia asta.
ronin13
Nou membru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont