| Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |
220 RussianModerator: liviur
30 mesaje • Pagina 1 din 1
220 RussianAm deschis eu topicul! As putea sa-l denumesc “mama preciziei” sau “the goodfather”.
Auspiciile sunt aceleasi!
Re: 220 RussianIn 5.6mm, in 6mm, in 6.5mm, in 7.62mm, in 9mm, toate au in comun tubul de 39mm. De ce oare?
Re: 220 RussianHabar n-am, dar vreau sa invat! Din ratiuni de economie - sau nu are nici o legatura?
Bravo ca l-ai deschis, merci! Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 220 RussianDin categoria momente exceptionale -dar fara legatura cu topicul, scuze - azi am tinut in mana prima oara in viata mea un Manurhin MR 73, original de la fabrica Manurhin. Ca nou.
Absolut magnifica, arma. Saptamana viitoare trag cu ea... si pun poze - e o splendoare absoluta. Dar sa revenim la ... x39! Scuze de off. Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 220 Russian
Pai, nu vrei sa dezvolti un pic? Sigur ca exista Wikipedia, da' parca e altceva cand informatia vine de la cineva care stie despre ce vorbeste... din experienta lui! Asa ca, daca ai chef si placere, scrie! S'il te plait... Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 220 RussianS-a mai discutat pe forum dar in alte timpuri. Asa ca pun linkul. Pe romaneste este 5,6Bars. Asa il stiu vanatori vechi.
viewtopic.php?f=73&t=2009 Suntem cativa pe forum care am folotit pusca/ cartusul mult timp ,pt ....a recolta produse naturiste...tapi,vulpi poate si un iepure. Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Re: 220 RussianSunt printre cei de pe forum, amintiți de colegul @yoghi, care au utilizat o armă Bars! A fost adus un lot în județ prin anii '80 pentru personalul din silvicultură și vânătoare, șefi de post, președinți de CAP, ce mai era pe acolo etc. Lotul a venit la pachet și cu muniția, tot rusească. Tata a avut una și am tras cu ea până am rămas fără cartușe (cele rusești, că altele nici nu am mai găsit). A fost prima carabină cu care am tras vreodată și "5,6 Bars" (întradevăr așa îl știau vânătorii) a fost primul calibru pe care l-am încercat. Țapi recunosc că nu am vânat cu ea, dar hoinari, vulpi și muuuuuulte cartoane, am atins.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: 220 Russian220 Russian este unul dintre cele mi bune tuburi care se folosesc pentru precizie. Chiar daca vorbim de stadardizatele 22 PPC, 6mm PPC, 6.5 Gredel, militarele 5.45x39, 7.62x39, 9x39 sau wildcaturile 30 Major, 6mm Beggs, 220 Beggs, 17 PPC, etc, toate folosesc inchizator de .447”. Tubul poate sa varieze in forma si dimensiuni, dar toate cartusele enumerate folosesc tubul sovietic. Aceasta inseamna ca bolt face-ul este de .447, un pic atipic, in sensul ca e diferit de .473”, ce folosesc majoritatea producatorilor!
Vorbim, in continuare, de varianta civila, tub din aliaj de alama. Tubul este fabricat de Lapua si Sako. Nu intamplator Lapua are in portofoliul de produse tubul 220 Russian. Capsa mica ii confera avantajele specifice preciziei, viteza fiind caracterizata de sd si es mici. (marimi statistice). Desi cunoscuta in Romania, varianta 5,6x39, a fost facuta cu gingasia sovietica!. Importata acum ceva timp, atat arma cat si munitia au fost apreciate sau nu prin prisma dibaciei fiecaruia. S-a produs arma in acest calibru si local, amanuntele fiindu-mi mai putin cunoscute. Cine stie poate sa dea amanunte! Restul variantelor, exceptand cele militare, s-au dezvoltat peste ocean, avand particularitati specifice. PPC a fost destinat sportului, 6.5 Grendel pentru semiautomate dar merge exceptional si din bolt action.
Re: 220 RussianApropo de Bars, s-a spus ca ghinturile nu rezistau, ca viteza era prea mare (de ce, nu stiu) si multe altele. Nu am vazut nicio arma ca ma pot pronunta! Dar nu cred! Comparand cu 223 rem, care are viteza mai mare si aproximativ aceeasi capacitate, ma indoiesc. E adevarat ca difera forma, dar nici uzura nu e ca la un magnum veritabil.
Re: 220 RussianIarasi un lucru care trebuie mentionat! Presiunea de lucru ste una scazuta, de aproximativ 51000 - 52.000 psi.
Re: 220 RussianRusii nu au fost niciodata partizanii gloantelor de viteza. In epoca in care nemtii, cehii, polonezii experimentau cu proiectile de 8-9 mm lansate la 1000-1200 m/s rusii inventau 14,5 mm. In toata existenta lor de fauritori de arme si inventatori nu au scos niciun magnum de viteza. Chiar si in ziua de azi folosesc 9,3x64 ca si calibru anti-material de distanta medie si 9,3x39 (ca tot vorbeam de tubul de 39) ca si calibru subsonic!!! de sniper urban.
Cred ca un pic inainte de 5,6x39 inventasera 6,5x54 R punand in tubul la fel de vestit al lui 7,62-54 R un varf de 6,5 mm ... cu care au castigat mai mult in competitii decat cu 5,6x39. Bars-ul n-a avut destinatie initiala tir-ul ci vanatoarea. Vanatoarea pentru blanuri scumpe, desfasurata pe intinderile albe, unde trebuia un pic mai multa viteza si gaurele mici. Exact ca si americanii cand au inventat 222, rusii au descoperit ca este foarte-foarte precis. Si atunci s-au lansat si pe partea asta. Fosta RDG a avut chiar armele de lunetisti in acest calibru. Cu toate acestea, cand vine vorba de precizie extrema, BARS-ul pacatuieste ca multe altele inaintea lui prin forma nepotrivita a tubului, gandit sa se alimenteze/ejecteze fara griji, nu sa arda perfect pulberea. In practica este perfect superpozabil lui 222 R, daca ar exista pentru el arme si munitie pe masura celor de azi. Cu exceptia unor foarte rare arme de tir, niciuna in stare buna azi, armele rusesti si romanesti in 5,6x39 impreuna cu munitia ruseasca sau romaneasca (ambele la limita inferioara a oricaror standarde), nu erau nici pe departe precise ... poate doar in ochii tragatorilor din anii "90, care abea intalneau o carabina. Adica, daca scoteai 2 MOA constant puteai sa te declari in extaz. Ca "roade" tevile? Da! Si inca intr-un hal fara de hal. Dar nu pentru ca arde pulbere multa sau glontul e rapid ci pentru ca toata munitia disponibila era coroziva, intens coroziva. Atat de mari erau supararile produse armelor de munitia de acest tip incat Academia Militara a facut studii si a emis si un mic ghid de intretinere a tevilor armelor necromate (AK-urile le au cromate). Pe teste de laborator au descoperit ca singura metoda de a prelungi viata tevilor era sa fie spalate pe interior, abundent, cu apa si sapun, apoi uscate si unse. Normal ca nici naiba nu facea asa ceva cu arma asa ca tevile s-au dus naibii rapid. Una peste alta, ca de alte nenumarate ori in existenta lor, rusii au avut o idee si un start grozave apoi au aplicat vechiul lor dicton: de ce sa imbunatatesti daca functioneaza?! Pentru cei care au alte pareri si cred ca stiu mai multe si mai bine despre ce poate ca precizie, distanta, eficienta rog sa vina cu argumente cat se poate de faptice. Eu sint dispus sa le pun la dispozitie si armele mele (da, sint mai multe) in acest calibru si munitie de mai multe feluri pentru o eventuala demonstratie alaturi de oricare alta arma in 5,6x39 russian de pe plaiurile noastre ... si daca vreunul este in stare sa traga cinci grupuri consecutive de cate doar doua focuri, in limita a 2 MOA eu inghit 3 cutii de munitie. In mod cat se poate de real, CZ 527 in originalul 7,62x39, cu munitie Geco, trage de nu stiu cate ori mai bine decat orice "bars". Ce a urmat apoi peste ocean este cu totul altceva. Si asta chiar merita discutii ... la fel ca la topicul cu reincarea - discutii si vise, ca (poate...) nu exista in Ro nicio arma si niciun cartus in calibrele de care vom povesti.
Re: 220 RussianCu foarte putin inainte americanii inventasera celebrul 222. In foarte scurt timp au realizat ce grozav este, au spart efectiv bariere de recorduri cu el si s-a raspandit cu viteza chiar mai mare decat a facut-o 6,5 creed in zilele noastre.
O poveste hazlie a aparut dupa intalnirea intre cosmonautii rusi si cei aericani, in anii "90 de inceput. Cica americanii au intrebat: voi cu ce scrieti in spatiu? Ca noi am cheltuit milioane, in ani de zile, ca sa inventam pixul care scrie si pe tavan. Rusii au raspuns razand: cu creionul!!! Cam asa a fost si cu 5,6 al lor. Au preluat iute ideea de la americani si au scos-o in stil rusesc, cat se poate de ieftin, folosind ce aveau la indemana. Le-a iesit binisor, ruseste. Lapua nu face tuburile in 220 russian pentru ca tubul in sine e grozav ca desen. Nici n-a fost vreodata. N-a putut egala macar pe 222. Ci pentru ca pleiada de calibre derivate din el prezinta asa o diversitate de masuri incat e mai ieftin sa fabrici/cumperi tuburi "clasice" de foarte buna calitate si sa ti le formezi singur, dupa dorinta. Asa cum au facut la inceputuri cei doi "P" care l-au impus ulterior. Dupa cum am mai spus, conicitatea prea mare a corpului tubului nu favorizeaza arderea precisa si precizia intrinseca a tubului e scazuta. Daca vreti, e cam ca diferenta dintre 30-06 si 308. Ce a avut potrivit a fost raportul optim intre gaura de flacara si incarcatura de pulbere. Abia modificarea desenului tubului a facut din el sfantul Graal al preciziei. Sint fan rus, am avut arme, masini, ceasuri, radiouri, etc. rusesti si sint primul care sa-i laud. Dar nu peste masura!
Salut si merci pt raspunsuri - insa la asta nu ai zis de ce. Asadar, de ce? din ratiuni de economie, pt simplificare? Chiar ma intereseaza! Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Re: 220 RussianPentru ca atunci cand unii descopera un lucru care functioneaza bine au un dracusor care-i impinge sa-l modifice si sa-l tot modifice in speranta ca ar functiona si mai bine, pana la limita la care nu mai functioneaza.
Chestia cu familii de cartuse derivate dintr-un tub de baza nu e noua. A aparut chiar de cand a aparut tubul cartus. O ratiune economica are - procesul de fabricatie a mai multor feluri de cartuse/calibre mai usor daca difera doar diametrul gatului. La fel, pentru micii intreprinzatori, e mai usor sa inventezi un calibru nou plecand de la tuburi pe care le gasesti usor. Nu toate modificarile au fost sau sint reusite dar practica merge in continuare. Acum avem "standardizate" diametre de funduri, ca un inchizator sa se potriveasca la cat mai multe, avem la fel de bine delimitate lungimi de actiuni, etc. Exact asa cum unii sint pasionati de tot mai mare, exista si adepti ai lui tot mai mic. Ratiuni sint nenumarate. Rezultate obtinute ... infinite! Dar foarte putine au si rezistat. Ca tot vorbim de "bars" ... oare cati producatori altii decat rusi mai fabrica arme in 5,6x39? Oare cate firme mai fac munitie? Pana si Lapua face doar tuburile pentru ca doar pentru ele are cerere. Chiar si dintre urmasi, putini au soarta buna. 5,6x38 sau 22 PPC USA a fost o tentativa de a standardiza cumva celebrul PPC. Pana acum vreo 5-6 ani Sako mai incarca munitie. Candva s-au construit in Europa arme pentru el. Acum nu se mai gaseste nicaieri desi 22 PPC inca se trage in draci. Asta pentru ca absolut toti tragatorii lui vor sa scoata minunea din el si isi incarca singuri. Eu sint foarte-foarte curios de viitorul lui 6 mm ARC. Personal, imi pare cel mai reusit pentru aplicatii practice, gen vanatoarea, dintre toate progeniturile batranului bars. Imi doresc sa capete succes si sa ramana pe piata ... poate ajung si eu sa-l trag.
Nu din ratiuni economice, deloc! Din contra! Raspunsul este mai sus!
Re: 220 Russian“There was a time when the .222 Rem. was America’s favorite varmint cartridge. Beginning soon after its introduction in 1950, it also became the most popular cartridge in benchrest competition. The “triple deuce” was pushed from that game by the 6mm PPC during the 1970s, but for 40 years the .222 Rem. held the world record for the smallest five-shot group fired at 100 yards: a 0.009-inch cluster from Mac McMillan’s Light Varmint-class rifle.”
http://rifleshootermag.com/
Re: 220 RussianCe e prea mult strica!
De ce s-a dezvoltat o famile intreaga? De ce Lapua creeaza tuburi? De ce prin diverese forme, hidro, mecanica, tragere, toti folosesc un anumit tub? De ce nu a mers Lapua pe tubul cu precizie mare? Din ratiuni economice! In benchrest, o competitie de maxima precizie, aproape toti folosesc un tub din ratiuni economice! Nu-i intereseaza precizia! Ce ignoranti!
Re: 220 RussianBarsul a reprezentat interactiunea romanilor cu calibrul. De la forma initiala s-a ajuns la standardizare! Intr-un fel aratau atunci si altfel arata acum. Se vorbeste mai mult de varianta ruseasca de arma si cartus decat de fanionul acestei familii: 6mm PPC. Aceste merita atentie deosebita! Bineinteles, nu e decat un punct de vedere!
O rațiune, mai periferică să-i spunem, era și că în caz de gâlceavă nu se mai pierdea timp cu organizarea de la zero, cu costurile de rigoare, ci se trecea rapid, cu minime modificări, de la producția civilă la cea militară. Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Re: 220 RussianDezvoltat de Louis Palmisano și Ferris Pindell, 6PPC este „Regele” în competitiile pe distante scurte, cel mai precis cartuș inventat vreodată. Domină complet tragerile de benchrest de 100 și 200 de yard. Dacă vrei să câștigi în aceasta competitie, aproape trebuie să tragi un 6PPC, sau un derivat al designului 6PPC. Fabricat cu ușurință din Lapua 220 Russian, PPC de 6 mm, ca și BR Norma de 6 mm, are o capsa mica și un orificiu mic. Orificiul mic/capsa reprezintă o mare parte din precizia superioară a 6PPC, deși nimeni nu știe cu adevărat cum sau de ce. Forma „scurtă, grasă” și corpul aproape drept contribuie la arderea eficientă, consistentă și la un „comportament bun al camerei”. Capacitatea tubului 6PPC, raportul dintre dimensiunea tubului, alezajul și proprietățile de ardere par a fi aproape ideale pentru gloanțe scurte de 6 mm. Un 6BR se poate apropia, dar atunci când obiectivul este să tragă grupuri „zero” la 100 și 200 de metri, 6PPC este câștigătorul clar. În prezent, majoritatea trăgătorilor 6PPC își formează tuburile din Lapua 220 Russian. Atât Sako cât și Norma fac tuburi 6PPC formate din fabrică, dar acestea nu sunt utilizate în mod obișnuit. Sako 6PPC USA este puțin mai mare și nu se va potrivi în majoritatea camerelor actuale. Tubul Norma 6PPC este ceva mai moale decât tubul Lapua. Funcționează bine pentru varminting sau trageri distractive, dar nu va rezista încărcăturilor robuste folosite în competiție, precum și tuburilor formate din Lapua 220 Russian.
Ca și în cazul multor cartuse de competiție, se dezvoltă variații, iar familia de cartușe PPC a servit drept fundație pentru mulți. La calibrele native de 22 PPC și 6 mm PPC, există numeroase versiuni îmbunătățite, atât cu un corp mai scurt pentru a reduce capacitatea de pulbere, cât și cu un corp mai lung pentru a crește capacitatea. În 1985, Birgir Runar Saemundsson din Islanda a proiectat 30 PPC, largind gatul de la 6mm PPC standard pentru a trage gloanțe de calibru 308. Gloanțele la acea vreme erau Berger 125 grains, care s-au dovedit a fi prea grele. Au fost necesare gloanțe mai ușoare de 105 pana la 115 grains (6,80 până la 7,45 g). Această combinație de calibru este foarte precisă pentru Bench Rest și Varmint pentru Score Shooting. În 1998, Arne Brennan a efectuat un studiu teoretic asupra calibrelor și cartușelor și a extins familia PPC cu 6,5mm PPC pentru pușca AR-15. Pe măsură ce timpul a evoluat, 6.5 PPC a evoluat într-o versiune îmbunătățită a tubului, așa cum se făcuse de ani de zile cu 22 PPC și 6mm PPC. O variantă îmbunătățită de 6,5 PPC, denumită 6,5 Grendel, a fost comercializată de Alexander Arms LLC.[9] Altele sunt 6.5 CSS comercializate de CompetitionShooting.com, 6.5 PPCX dezvoltat de Arne Brennan și optimizat pentru gloanțe de 6,5 mm de 100–108 grains (6,48–7,00 g) și 6,5 BPC dezvoltat de Jim Borden și Dr Louis Palmisano și optimizat. pentru gloanțe cu bază plată de 81–88 boabe (5,25–5,70 g). Tubul pentru aceste versiuni îmbunătățite ale cartuşului 6.5 PPC este produsă de Lapua și Hornady. În 2007, Mark Walker a creat .30 Walker - o versiune de calibru .30 a PPC îmbunătățită, optimizată pentru utilizare cu gloanțe de calibru 30 cu bază plată de 110–118 grains (7,13–7,65 g). .30 Walker a fost creat pentru tragerea bechrest și a dat rezultate impresionante, cu performanțe apropiate de .30 BR. wikipedia.com accurateshooter.com
Undeva s-a strecurat o eroare.... Eu am vorbit despre originalul 5,6x39 iar tu despre 22 PPC si urmasi. Intre cele doua calibre, singura asemanare este ca provin din acelasi tub. Puse unul langa altul diferenta este mare-mare-mare. 22 PPC corecteaza exact ce avea rusul prost: conicitatea mare a tubului si umarului. Posibil ca in conditiile materialelor de azi sa reusesti sa incarci rusul pentru 0,5 moa ... cine stie, poate chiar pentru 0,25. Insa e imposibil sa-l faci sa traga 0,1 sau 0,01 ... asa cum pot urmasii 5,6 sau 6 PPC. Pur si simplu pentru ca exista niste legi ale fizicii care te impiedica. Legile astea zic ca daca vrei sa arda exact la fel pulberea in 10-100-1000 cartuse trase atunci tubul trebuie sa fie scurt, gros, cat mai cilindric posibil si cu umarul abrupt. Toate calibrele moderne, cu succes in trasul de precizie, incearca sa respecte reteta asta. Ori 5,6x39 nu respecta 2/3 din reteta. Revenind la partea economica, Lapua nu face tuburi pentru 22 PPC sau 6 mm PPC. Lapua face tubul original al lui 5,6x39. Il cumperi apoi il formezi singurel pentru a obtine cartusul de precizie dorit. Il poti forma in camera armei, in camera unei alte arme, dedicata formarii, in presa hidraulica, etc. Dar 5,6x39 sau 220 russian NU ESTE 22 PPC. Nici macar nu trag proiectil de acelasi diametru! Lapua face in continuare acest tub de baza pentru ca derivatele posibile, chiar cele care folosesc varf de acelasi diametru, sint enorm de multe si fiecare tragator il face pe al lui.
Re: 220 RussianSa nu crezi ca pe tragatori ii intereseaza doar precizia iar economicul e undeva lasat mult in urma.
La partea cu armele/trasul de precizie, economicul influenteaza pana la un punct. Adica e foarte posibil sa nu reusesti niciodata un grup de 0,1 moa daca tragi dintr-o arma de 250 $ cu munitie de magazin insa este la fel de demonstrat faptic ca nimeni nu trage cu arma de 25.000 $ pentru ca asta i-ar asigura cumva succesul constant. Competitia este o chestie pe termen lung, cu venituri si cheltuieli care trebuie echilibrate cumva. Oricat de bogat ar fi tragatorul nu trage cu arma care costa cat o naveta spatiala. Pur si simplu pentru ca dincolo de o anume suma, tot ce cheltui nu mai ofera un avantaj palpabil. La fel e si la tevi sau munitie. Este urmarita precizia extrema cu limba scoasa dar nu cu orice cost. Trebuie sa poti face asta ani in sir, in zeci de competitii, tragand multe mii de cartuse. Si atunci trebuie sa-ti organizezi si costurile. Si iar practica ne-a demonstrat ca fabricarea in serii mari diminueaza costurile. P.S. ca sa te intarat un pic: 6 mm PPC este cel mai cel calibru, cu cele mai stranse grupaje masurate vreodata ... la 100 si 200 m!!!! Atat. Dincolo de 250 m incepe sa scartaie rau. La 3-4-600 m nu-l mai trage nimeni. La 1000 m nici nu conteaza si chiar amaratul de 223 R poate de 10 ori mai bine, ca sa nu zic de 30-06 .... Tubusorul acesta micut are limitele lui, ca orice pe lumea asta. Sa nu uitam ca performantele incredibile ale lui 6 ppc au fost obtinute aproape intotdeauna in conditii controlate de mediu sau foarte constante. Atunci cand vremea nu prea tine cu tragatorii, nu prea reuseste nici el mare lucru. Oare cine stie ce s-ar intampla intr-un poligon inchis de 1000 m? Ar mai rezista recordurile de 0.000xxxx moa ale lui 6 PPC? Apropo, daca economicul nu conteaza si conteaza doar precizia, de ce n-a construit niciun maniac un "tunel" de 1000 m, perfect izolat, ca sa sparga toate recordurile? Si acum intrebarea de baza: daca ar fi sa investesti intr-o arma/calibru de mare precizie dar fondurile nu sint infinite si esti nevoit sa alegi ... ce ai alege? Micul nepotel american al rusilor, cu care sa tragi la 200 sau ceva mai marisor, cu care sa atingi usor mia? Ai perfecta dreptate: ce-i prea mult, strica! Sa-i dam Cezar-ului ce-i al Cezar-ului dar sa nu-l facem Zeu.
Re: 220 RussianSuper explicatii, Vio.
Asa creste nivelul forumului (ma gandesc aici si la ddtpuu - insa nu numai). Multumiri! Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
Multumesc de apreciere, dar de la violiv invatam toti multe. Asadar experienta mea cu tubul rusesc de x39 este mai pragmatica si....in teren. Am luat mai demult un SKS (fabricatie chinezeasca) la care i-am inlocuit catarea din fata cu una mai subtire si inaltaorul l-am eliminat si in spate i-am montat o catare cu apertura. Am pastrat totusi catari mecanice. Calibrul ese cunoscutul si raspinditul 7.62x39, cu care am testat mai multe munitii. Cel mai bun grup l-am obinut in jur de 2 MOA adica un inch la 50 m....atunci. Precizia e suficienta pentru vinat si are de-a face mai mult cu mine, arma si munitia, nu precizia mecanica, care in arma mea poate fi chiar ceva mai ridicata. Am testat multa munitie cu tub de otzel si o singura munitie cu tub de alama. Cea cu tub de alama a fost un sec, arma a rupt tuburi si a perforat capse, fara sa traga foc. Ceea ce cu mintea de acum imi spune ca are o actiune de deblocare foarte rapida, recuperarea de gaze e puternica si extractorul rupe tubul....ma gindesc. violiv sau cineva o parare? De atunci nu am tras decit tuburi de otzel (se pot face modificari dar nu m-am deranjat pentru ca munitia din magazine este foarte ieftina) Cum am mai spun in alta parte, am vinat un mistret cu ea (cca 100kg...+/- nu mai tin minte exact) cu succes cu o lovitura in inima/plamini/picior reusita la 50m. Am pierdut o capra cu o lovitura indoielinca la 30m. In ambele cazuri am tras cu un glont ne-expandabil (pe atunci am crezut ca expandabil) si consider ca totul a fost gresala mea. Voi incerca din nou sa vinez cu ea...cind ii vine rindul CristianC
Re: 220 RussianExact cum sunt si masinile, fiecare suprafata de rulare corespunde unui tip adaptat. Sunt masini de offroad, de competitie, de familie, sport, etc. Exact ca si pustile, cand cineva isi cumpara/fabrica o arma noua, trebuie intrebat, in primul rand, pentru ce ii trebuie, la ce o foloseste! Apoi se alege proiectilul, se construieste arma in jurul lui. Se merge pana a studia balansul, modull de abordare a sarcinilor cu arma respectiva, cum se gestioneaza reculul, etc., totul pentru a atinge perfectiunea!
In functie de jocul, competitia respectiva, se alege tipul de arma! Dar mai ales cartusul! Proiectilul! In functie de distanta, de factorii meteo din ziua concursului, de colegi, etc. Strategia, alegerea calibrului, modul de intrare in concurs, ora, ordinea, numarul, etc. totul conteaza. Se poate trage intr-un hambar, intr-un camp deschis sau intr-un coridor din padure. Ideea este urmatoarea: poti sa te specializezi sau raspunzi provocarii! Scuze lamentabile dupa concurs nu-si au rostul! Sa revenim! E perfect normal sa-ti alegi calibrul in functie de distanta! Pana la 300m functioneaza ceva, la 600m ceva, la 1000 ceva. E aberant sa crezi ca poti sa pui pe acelasi palier 6mm BR si 460 Steyr. Sau e un calibru pe care il tragi la toate distantele! Fiecare cu treaba si distanta lui! E normal sa se stabilasca recorduri in anumite conditii! Daca factorii meteo sunt vitregi, e normal ca 7mm sa depaseasca 6mm in limita a 1000m. La 3500m normal sa aleg 416 Tyr fata de 375 Cheytac. Fiecare are o destinatie! Merge pana la un punct! Trebuie sa fii tendentios sa nu recunosti aceasta! Am investit intr-o arma! Din pasiune! Economicul ntervine in alta parte, nu la munitie! Aici diferentele materiale sunt asa mici ca nu conteaza. Nu are rost sa detaliez. In astfel de competitii pasiunea depaseste economicul cu mult. Daca cineva se gandeste sa recupereze investitia sa se apuce de altceva! Se pot face multe categrisiri ale calibrelor. Dupa tipul de arma, dupa tipul competitiei, dupa factorii meteo, etc. Dupa tipul de competitie avem: 6mm in PRS, 7mm in F-class 338 in ELR, 416 in EELR. Toate sunt adaptate specificului.
Re: 220 RussianColegu
Vad ca esti i.dragostit de tubul si cartusul derivat. Tot ce zici poate fi real daca si numai daca folosesti calibru acum in 2020..202... In alte timpuri ,cu 20_40 ani in urma accesul la arme era numai pt vanatori, care aveau un salariu de 150 $. Si aveau de ales intre Dragana ,Bars sau cate un mauser obosit. Arma ieftina,cartuse ieftine Baikal sau Sadu si gata friptura sau...blana. Crezi ca se.gandea cineva atunci la trasul peste 200m. Arme usoare fara recul ,asa ca orice luneta facuta pe barca nu pe vapor ,era buna, Da, ghinturile se mancau tare ,dar nu numai din cauza glontului cat si a ruginei. Chiar daca l-ai descoperit acum e un cartus trecut si neinteresant si pt ca nu mai exista arme.(sa nu zici de tevile fermecate de 1000-2000E bucata.) Ps :si totusi vad zilnic in trafic modele de masini pe care nu le-as cumpara ...""nici gratis"" modele pe care altii platesc zeci de mii de E. Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Re: 220 RussianIncercam sau cel putin incerc sa ies din cadrul definit! Nu mereu reusesc! Uneori trecutul ma trage, in jos! Cramponarea, abnegatia cu care imi desfasor activitatea ma fac sa-mi depasesc limitele, sa nu raman blocat in acelasi univers!
Incercam, incercam tot timpul. Aferim!
Deloc! Chiar e bun! Personal, prefer altceva. 5,6x39 a fost inceputul, Bars a fost demult. 6mm PPC, cum spunea si Violiv, e preferat pentru tunare, pentru altceva. E tot vechi! Nou e 6mm ARC, dar concurenta e mare in zona! Mare de tot! Pe bolt action vorbesc! E din familie si vine ca o manusa pe semi! In Romania nu se potriveste, datorita conditiilor.(6mm PPC)
Re: 220 RussianExact, 6 mm PPC in Ro ar fi absolut inutil atata vreme cat nu se gaseste nici macar un cartus de cumparat si singura posibilitate este sa-l incarci singur, de cele mai multe ori chiar pe linia de tragere.
Spuneam mai sus ca sint curios cum va evolua 6 mm ARC pentru ca vine sa corecteze niste mici deficiente ale lui 6 PPC, vazute prin ochii unui vanator roman - disponibilitatea munitiei si distanta. Nu spun ca-i mai grozav ca foarte folositul 243 w, de ex., nici pe departe. Pe mine ma intereseaza doar pentru ca am ajuns in posesia unei arme facuta pe vremuri de o firma renumita, in 5,6x38 sau 22 PPC USA, calibrul ce a tentat standardizarea lui 22 PPC dar n-a avut succes. Rau e ca teava nu mai e grozava deloc pentru ca s-a tras cu ea munitie 5,6x39 ce se gasea pe la noi. Buna e pentru ca actiunea e frumoasa si dedicata tubului, micuta si scurta. Cu o investitie accesibila as putea schimba teava in noul 6 mm ARC si as face-o folosibila. Nu neaparat cu dedicatie competitie pentru ca nu prea ma tenteaza ideea ... da' macar n-ar mai sta uitata in dulap.
Re: 220 RussianCartușul 6.5 Grendel a fost trei ani in dezvoltare înainte ca Bill Alexander (Alexander Arms) să-l lanseze în 2003, ca un cartuș long range, special destinat familiei de puști și carabine AR-15. 6.5 Grendel transformă tubul de baza, de 7,62 × 39, micsorand gatul până la 6,5 mm, modificand umărul și folosind o capsa tip mica intr-un orificiu de flacara mic. Fiind o rudă apropiată a modelului PPC de 6,5 mm, dovedit la benchrest, 6,5 Grendel este lungimea ideală pentru a așeza gloanțe cu ogivă lungă de 120 și 130 grains în limitele de lungime a magaziei AR-15. Precizia la 6.5 Grendel, în puștile AR-15 cu țeava adecvată, atinge cu ușurință sub-MOA, făcându-l o alegere excelentă pentru vânătoarea de căprioare și varmint la distanță lungă. Sarcinile de lucru, presiunea, nu depășeste 50.000 psi. Alexander Arms (AlexanderArms.com) furnizează puști, magazii, muniție, matrițe de reîncărcare și tuburi.
Alexander Arms a renunțat la revendicarea mărcii sale înregistrate asupra modelului 6.5 Grendel, ceea ce a dus la standardizarea SAAMI.
30 mesaje • Pagina 1 din 1
Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante Cine este conectatUtilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 39 vizitatori |
Publicitate
|