Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 11 Mai 2026, 01:20

TIKKA T3X CTR 308 / T3x LITE ROUGHTECH EMBER

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

TIKKA T3X CTR 308 / T3x LITE ROUGHTECH EMBER

Mesajde Jack40 pe 05 Feb 2022, 11:07

Salut.
Intentionez sa im iau prima arma de vanatoare.

Va rog sa ma ajutati cu cateva pareri, opinii si alte sfaturi despre arma/ optica pe care vreau sa o cumpar. Mentionaz ca trag de 3-4 ani , ocazional, cu ce se gaseste prin poligoanele din jurul Bucurestiului, inclusiv pistoale.

Intentionez sa cumpar :
- TIKKA T3X CTR 308 ( magazie de 10 gloante) sau T3x LITE ROUGHTECH EMBER 30-06 -
- optica oscilez intre un red dot si o luneta Meopta Optika5 2-10x42 / Delta Classic 3-12x42 ( optica este pe buget mic ..recunosc) . Daca as avea finante as cumpara IOR 2-16x42 ...
Buget arma si optica in jur de 7000 ron , in functie de cum negociez arma .

Arma va fi folosita preponderent in poligon si mai putin la vanatoare ( in principiu mistret ).

Multumesc .
Jack40

Re: TIKKA T3X CTR 308 / T3x LITE ROUGHTECH EMBER

Mesajde DanCo pe 05 Feb 2022, 11:32

Incearca sa treci pe la prezentare intai ca altfel nu prea o sa vezi sfaturi pe aici.
Totuși. Tikka t3x CTR ii doar ea peste 7000. Poate second sa mai ajunga bani si pentru optica. Magazie de 10 cartuse exclusiv pentru poligon daca o înscrii pe tir. La vanatoare nu ai ce cauta cu asa ceva si daca o inscrii pe vanatoare nu poți nici sa detii o astfel de magazie.
DanCo
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde Jack40 pe 05 Feb 2022, 11:42

DanCo scrie:Incearca sa treci pe la prezentare intai ca altfel nu prea o sa vezi sfaturi pe aici.
Totuși. Tikka t3x CTR ii doar ea peste 7000. Poate second sa mai ajunga bani si pentru optica. Magazie de 10 cartuse exclusiv pentru poligon daca o înscrii pe tir. La vanatoare nu ai ce cauta cu asa ceva si daca o inscrii pe vanatoare nu poți nici sa detii o astfel de magazie.

CTR se găsește nou și la 6000 Ron. Între timp m am prezentat.
Jack40

Mesajde Sly_Fox pe 05 Feb 2022, 11:59

DanCo scrie: Magazie de 10 cartuse exclusiv pentru poligon daca o înscrii pe tir. La vanatoare nu ai ce cauta cu asa ceva si daca o inscrii pe vanatoare nu poți nici sa detii o astfel de magazie.

Restricția de care vorbești este valabilă doar pentru armele semi-automate. La armele cu repetiție nu există această situație. Așadar este perfect legală la vânătoare și poate deține magazia fără probleme.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Jack40 pe 05 Feb 2022, 12:10

Sly_Fox scrie:Restricția de care vorbești este valabilă doar pentru armele semi-automate. La armele cu repetiție nu există această situație. Așadar este perfect legală la vânătoare și poate deține magazia fără probleme.

Tot așa știam și eu ,dar mai așteptam o părere. Eu insa mă întreb daca vor schimba regula? Că nu mă mai miră nimic...
Jack40

Mesajde Croco pe 05 Feb 2022, 13:18

Uita de 30.06. Daca o folosesti pentru tir trebuie sa fie primordial criteriul balistic, ori 30.06 e departe. Si 308 win. M-as uita la 6,5 mm sau maxim 7 mm. Tubul cat mai mic, recul foarte redus. Razanta e prostie in astfel de cazuri. Reticulul conteaza, recomand brad de craciun, FFP, cu punct in mijloc.
Croco
Veteran

Locaţie: Ilfov

Mesajde UrsuAke pe 05 Feb 2022, 15:10

Croco scrie:Uita de 30.06. Daca o folosesti pentru tir trebuie sa fie primordial criteriul balistic, ori 30.06 e departe. Si 308 win. M-as uita la 6,5 mm sau maxim 7 mm. Tubul cat mai mic, recul foarte redus. Razanta e prostie in astfel de cazuri. Reticulul conteaza, recomand brad de craciun, FFP, cu punct in mijloc.

Nu stiu daca sunt de acord. OP vrea sa vaneze mistreti si sa traga in poligon, are bani doar pentru o arma, deci alegerea e simpla. Da intr-adevar un calibru mic permite tragerea mai multor cartuse intr-o sesiune fara semne de oboseala.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste performanta, sunt enshpe mii de cazuri de 30.06 care este tras la distante foarte mari cu acuratete buna, ca sa nu mai zic de 308 (preferatul americanilor pana sa apara 6.5 creedmoor). Sunt tragatori la distanta care trag doar cu magnum-uri (300wm in sus). Parerea mea e ca aproape orice calibru poate face fata la tir sportiv competitiv daca ai cartus bun si arma potrivita.

Acum revenind la cazuri specifice la noi, tirul sportiv e asa ceva "nice to have" pentru ca nu prea ai unde sa te antrenezi. Poligoanele peste 100m le numeri cu degetele de la o mana in toata tara. De asemenea, poate OP nu are bani de 2 calibre acum si alege varianta de compromis, un calibru pentru toate.

Cred ca 308 (recul mai mic) sau 30.06 sunt arhisuficiente pentru vanat mistreti si poligon. Daca OP ar fi vrut sa vaneze capriori in loc de mistret putea trece pe un 243 sau chiar 223.
UrsuAke
Membru important

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Dr.47 pe 05 Feb 2022, 15:34

Daca ai luneta reglata 'ață', si pui unde trebuie glontul, cade porcul in foc si cu cel mai ieftin fmj in 308win. Cu siguranta sunt multi vanatori care o sa ma contrazica, dar eu vorbesc doar de trasul din observator(sprijinit, ai timp sa iti linistesti respiratia, porcul mananca linistit).
30 06 bubuie in umar prea mult vs 308win. S-a discutat mult si pe acest forum despre 30 06 vs 308win.
La cat de scurte sunt poligoanele la noi, nu stiu cat timp o sa le frecventezi.
Dr.47
Membru important

Locaţie: Calarasi

Mesajde DanCo pe 05 Feb 2022, 16:11

Sly_Fox scrie:
DanCo scrie: Magazie de 10 cartuse exclusiv pentru poligon daca o înscrii pe tir. La vanatoare nu ai ce cauta cu asa ceva si daca o inscrii pe vanatoare nu poți nici sa detii o astfel de magazie.

Restricția de care vorbești este valabilă doar pentru armele semi-automate. La armele cu repetiție nu există această situație. Așadar este perfect legală la vânătoare și poate deține magazia fără probleme.

Scuze! Asa este. Am făcut o confuzie impardonabila.
DanCo
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde popaliviu pe 05 Feb 2022, 19:29

Dr.47 scrie:Daca ai luneta reglata 'ață', si pui unde trebuie glontul, cade porcul in foc si cu cel mai ieftin fmj in 308win.

Porcul poate cade și cu .22lr dacă îi pui în frunte și ai norocul să nu se miște deloc. Parcă colegul din SUA zicea că a răpus un porc de dimensiuni mai mici.
Dar nu este etic și nici nu are destulă energie... Sunt foarte multe filmări pe YouTube de porci împușcați cu proiectil unic în zona capului la goane și nu cad. Merg ca trenul pe aburi și se duc ghiulea, pentr că glonțul îi lovește în tic sau maxilar.
12, 16, 9mm, .223, .30-06
popaliviu
Veteran

Mesajde pipabh pe 06 Feb 2022, 11:04

Avand in vedere ca vrei un fel de "strutocamila" si la poligon si la vanatoare....arma din puntul meu de vedere 100% trebuie sa sa fie prevazuta cu frana de gura! Poti trage si cu 300 WM suficiente serii cu muzzle bake! Cat despre calibru... sunt extrem de multe variante. Pentru vanatoare si poligon as alege 7 mm RM sau 300 WM cu muzzle brake 100%. Magazia la bolt action poate sa fie si de 10 si de 20...doar la semi e reglementat! Daca ne gandim ca poate poate .... sunt si cele standard!!!
Cat despre Tikka eu cred ca e o arma cat se poate de cinstita! T3x LITE ROUGHTECH EMBER - pare a fi new 2022 ce e interesant e cu muzzle brake "din fabrica" asa pare din poze!
pipabh
Veteran

Mesajde Croco pe 06 Feb 2022, 13:58

UrsuAke scrie:Nu stiu daca sunt de acord.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste performanta, sunt enshpe mii de cazuri de 30.06 care este tras la distante foarte mari cu acuratete buna, ca sa nu mai zic de 308 (preferatul americanilor pana sa apara 6.5 creedmoor). Sunt tragatori la distanta care trag doar cu magnum-uri (300wm in sus). Parerea mea e ca aproape orice calibru poate face fata la tir sportiv competitiv daca ai cartus bun si arma potrivita.

Acum revenind la cazuri specifice la noi, tirul sportiv e asa ceva "nice to have" pentru ca nu prea ai unde sa te antrenezi. Poligoanele peste 100m le numeri cu degetele de la o mana in toata tara.

Chiar te rog sa nu fi de acord! Defineste criteriile care stabilesc performanta!
"Nice to have" a fost! Au aparut in Romania competitii de tir de precizie de calibru mare. Pandemia a dat peste cap programul. Anul trecut, in 2021, au fost 4 competitii de profil, de care stiu eu. Nu stiu sa fi fost cineva cu 30.06. Poligoane nu sunt nici afara, nu sunt caini cu covrigi in coada. Numai ca uzul de arma e definit altfel.
Astept criteriile!
Croco
Veteran

Mesajde Dr.47 pe 06 Feb 2022, 14:49

popaliviu scrie:
Dr.47 scrie:Daca ai luneta reglata 'ață', si pui unde trebuie glontul, cade porcul in foc si cu cel mai ieftin fmj in 308win.

Porcul poate cade și cu .22lr dacă îi pui în frunte și ai norocul să nu se miște deloc. Merg ca trenul pe aburi și se duc ghiulea, pentr că glonțul îi lovește în tic sau maxilar.

Eu vorbeam de 'condiții ideale' de recoltare (porcul mananca linistit iar trăgatorul sta si el linistit si sprijinit).
Voiam mai degraba sa subliniez inclinatia mea catre 308win. Pt goana am gasit un proiectil de 14.3 de la Hornady, adica nu prea are ce sa mai zica Ghiță.
Legat de lunete si magnificatie, ma uitam la un filmuleț cu vanatori din UK, si era un nene mai in varsta care povestea ca el pune luneta pe 8, maxim 10x (in functie de binoclul folosit), cand merge dupa cerb. Cica el se simte confortabil sa vaneze la o distanta cuprinsa intre 250 si 350m, si maxim 10x magnificatia.
O luneta 2-10x cu tureta balistica cred ca acopera strutocamila.
E interesant de aflat, oare cati tragatori de poligon aleg 30 06? Sau si mai bine, afla cam ce calibru e folosit de 'poligonisti', vezi daca acel calibru e admis si la porc, si uite asa ti.ai raspuns la intrebari.
Dr.47
Membru important

Locaţie: Calarasi

Mesajde violiv pe 06 Feb 2022, 20:43

Vanatoarea care pretinde o arma construita cu dedicatie e aia la care umbli mult sau trebuie sa tragi repede, adica trebuie sa fie o arma usoara, compacta, supla, indemanatica, fara colturi, fara prea mult metal care sa inghete si sa plangi cand pui mana pe ea.
La panda, in majoritatea situatiilor, poti sa tragi si cu un tun de 10 kg. Uneori mai blestemi ca nu-l poti misca asa iute cum vrei, ca sacalul nu prea te asteapta sa invarti afetul.

In poligon poti sa tragi cu orice. Dar asa cum practica dovedeste, o poti face mai bine daca ai o arma in configuratie si calibru dedicat.
Acu', depinde si cat vrei sa tragi. Ideea generala prin lume este sa tragi un varf de diametru micut, 6-6,5-7 mm, lansat la viteze medii. Asta inseamna incarcatura de pulbere modesta, recul mic, oboseala tragatorului mai mica, costuri mai mici, viata a tevii mai lunga, etc. Asta nu inseamna ca nu sint tragatori de poligon de magnumuri sau ca magnumurile nu au facut si recorduri de-a lungul timpului.

Ca incepator, e bine s-o iei cu recomandari generale la inceput. Poligon lung nu ai la indemana asa ca cine stie ce super-balistica exterioara nu-ti trebuie. La 100 m si 22 lr ajunge. Trebuie sa ai in vedere disponibilitatea de munitie variata, cu macar 1-2 tipuri "ieftine si bune", altfel vei ajunge la sapa de lemn.
Ce arme ai pus in lista pot trage uneori, daca ai toate celelalte conditii ideale, chiar sub 1/2 moa. Cam pe acolo e limita lor. Asta inseamna sa faci constant niste frunzulite ca de trifoi cu 308-ul. O singura gaura mai larguta din 5 focuri presupune cu totul altceva.

Daca speri in multe iesiri la poligon atunci merita sa investesti din start intr-o configuratie stabila, cu posibilitati de reglaj, usor de accesorizat.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 06 Feb 2022, 20:47

P.S. nici macar la bolt-action nu ai voie cu magazie cat vrei tu de mare. Ultimele norme UE, aplicate si la noi, permit un maxim de 10 cartuse in magaziile armelor lungi cu repetitie, oricare ar fi destinatia lor, vanatoare sau tir.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde UrsuAke pe 06 Feb 2022, 22:17

Croco scrie:Chiar te rog sa nu fi de acord! Defineste criteriile care stabilesc performanta!
"Nice to have" a fost! Au aparut in Romania competitii de tir de precizie de calibru mare. Pandemia a dat peste cap programul. Anul trecut, in 2021, au fost 4 competitii de profil, de care stiu eu. Nu stiu sa fi fost cineva cu 30.06. Poligoane nu sunt nici afara, nu sunt caini cu covrigi in coada. Numai ca uzul de arma e definit altfel.
Astept criteriile!

Nu te inflama ca suntem toti prieteni aici si putem sa nu fim de acord, nu e un capat de tara si chiar e bine pentru progres. Singurul lucru cu care nu am fost de acord este ca ai recomandat calibre in 6.5 sau 7 mm, calibre foarte bune pentru tir sportiv si alte specii mai mici decat mistretul, dar nu cred ca suficiente pentru mistret cum a dorit Jack40 (teoretic pot pune un mistret jos dar in practica lucrurile nu sunt 100% efective). Repet, el a mentionat ca are bani de o singura arma cu care sa faca ambele lucruri.

Legat de competitii de tir la distanta la noi in tara nu te contrazic. Dar sa nu fi fost cineva cu 30.06 este normal sa se intample, cei ce merg la astfel de competitii au mai mult de o carabina si probabil au gasit solutii sa se antreneze constant la distante mai mari decat prevad poligoanele de la noi si, de asemenea, au incercat multe calibre si au ales unul cu care pot maximiza performanta de care sunt capabili. Dar asta nu inseamna ca un tragator bun nu poate face performanta cu acest calibru sau oricare altul. Exemplu de tir la distanta cu 30.06: https://www.youtube.com/watch?v=viUkA1FyjGM (cam 2700 metri).

Legat de poligoane in alte tari, nu am cunostiinte necesare si nici timp sa ma documentez legat de asta pentru ca nu prea ma intereseaza, eu locuiesc in Romania, dar am asa un presentiment ca daca ma apuc sa studiez cum e la altii posibil sa imi fie si mai scarba de ce se intampla pe la noi, si nu vreau sa-mi fie mai scarba de ce se intampla pe la noi.
UrsuAke
Membru important

Mesajde Croco pe 07 Feb 2022, 07:01

[quote="UrsuAke"][/quote]
Departe de mine gandul acesta. Altfel stateau lucrurile.
Ceea ce imi doresc, este sa constientizezi si sa realizezi. Spunand anumite lucruri, vor trece neintelese!
Revin:
Defineste criteriile de performanta.
De ce 6,5mm si 7mm sunt prea mici pentru mistret?
De ce crezi ca 30.06 este bun pentr tir?
De ce iti trebuie poligoane “lungi”? De invatat poti sa inveti si in unul de 20m. Nu distanta parcursa de proiectil te face mai bun.
“Probabil” ne omoara! Incearca sa-l elimini si o sa realizezi mai multe. Aberatii o sa gasesti in fiecare tara din UE. O sa ramai mirat ca in Romania nu e asa cum pare. Deh, nimeni nu e perfect!
Croco
Veteran

Mesajde Ghinda pe 07 Feb 2022, 08:04

Ai belit-o cu întrebarea asta. O să te dea @croco la ăntors de leșini. Tehnică de la @violiv și diverse de la alții.
Practic? Un 308 să îl ai și de pacpac.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde UrsuAke pe 07 Feb 2022, 11:18

Croco scrie:De ce 6,5mm si 7mm sunt prea mici pentru mistret?

Pentru ca atunci cand eram si eu la inceput si am intrebat ce calibru sa aleg pentru mistret mi s-au recomandat pe acest forum, si in discutii face-to-face numai calibre de dat jos avioane de catre vanatori cu ani de experienta cat nu am eu de trait. Si consensul pana la urma a fost ca "hai treaca mearga merge si 30.06 si poate, fie, si 308, dar sa stii ca nu dau jos mistretul in foc tot timpul, trebuie sa-l nimeresti in ochi sau in medulla oblongata dar pe dreapta nu pe stanga, uite eu cu 375H&H cand trag mai ramane doar un norisor roz din el, altfel fugi in padure dupa el, trebuie sa-l cauti, bataie de cap".

Croco scrie:De ce crezi ca 30.06 este bun pentr tir?

Pentru ca proiectilul paraseste teava armei cu o viteza ce-i permite sa se deplaseze previzibil pe o distanta mai mare de xxxx metri :D

Croco scrie:De ce iti trebuie poligoane “lungi”?

Aici cred ca glumesti dar totusi raspund de parca nu ai glumi, dar sper ca glumesti. Pentru ca teoria nu bate practica. Ajustarile de pe hartie nu sunt tot timpul la fel cu ajustarile de pe teren. Micro-greselile nu sunt la fel la distante scurte vs distante lungi. In Romania trebuie sa inveti singur, nu are cine sa te invete. In chart zice la 400m elevatie 15 click-uri, in realitate sunt poate 17 poate 12. Tii degetul perpendicular pe tragaci dar apesi cu buricul degetului, pleaca aiurea dar nu vezi la distante scurte. Strangi manerul armei, torsionezi dar doar 1 grad sau 2, nu vezi aproape, etc. Daca era adevarat ca poti invata intr-un poligon de 20m nu mai avea armata poligoane de 1000+ metri. Nu se mai faceau concursuri de tir la distanta ca deh, ce rost are, daca tragi bine la 20 tragi bine si la 2000. Trageam toti cu carabinele pe linia de pistoale. Nu mai apareau carabine cu 1.8 moa "garantat" ca la 20m faci gaura in gaura. Nu mai trageam cu arma, trageam cu teava cu cornete, la distanta aia cade tinta de hartie in foc.
UrsuAke
Membru important

Mesajde laurul pe 07 Feb 2022, 12:31

UrsuAke scrie:
Croco scrie:De ce 6,5mm si 7mm sunt prea mici pentru mistret?

Pentru ca atunci cand eram si eu la inceput si am intrebat ce calibru sa aleg pentru mistret mi s-au recomandat pe acest forum, si in discutii face-to-face numai calibre de dat jos avioane de catre vanatori cu ani de experienta cat nu am eu de trait. Si consensul pana la urma a fost ca "hai treaca mearga merge si 30.06 si poate, fie, si 308, dar sa stii ca nu dau jos mistretul in foc tot timpul, trebuie sa-l nimeresti in ochi sau in medulla oblongata dar pe dreapta nu pe stanga, uite eu cu 375H&H cand trag mai ramane doar un norisor roz din el, altfel fugi in padure dupa el, trebuie sa-l cauti, bataie de cap".

Croco scrie:De ce crezi ca 30.06 este bun pentr tir?

Pentru ca proiectilul paraseste teava armei cu o viteza ce-i permite sa se deplaseze previzibil pe o distanta mai mare de xxxx metri :D

Croco scrie:De ce iti trebuie poligoane “lungi”?

Aici cred ca glumesti dar totusi raspund de parca nu ai glumi, dar sper ca glumesti. Pentru ca teoria nu bate practica. Ajustarile de pe hartie nu sunt tot timpul la fel cu ajustarile de pe teren. Micro-greselile nu sunt la fel la distante scurte vs distante lungi. In Romania trebuie sa inveti singur, nu are cine sa te invete. In chart zice la 400m elevatie 15 click-uri, in realitate sunt poate 17 poate 12. Tii degetul perpendicular pe tragaci dar apesi cu buricul degetului, pleaca aiurea dar nu vezi la distante scurte. Strangi manerul armei, torsionezi dar doar 1 grad sau 2, nu vezi aproape, etc. Daca era adevarat ca poti invata intr-un poligon de 20m nu mai avea armata poligoane de 1000+ metri. Nu se mai faceau concursuri de tir la distanta ca deh, ce rost are, daca tragi bine la 20 tragi bine si la 2000. Trageam toti cu carabinele pe linia de pistoale. Nu mai apareau carabine cu 1.8 moa "garantat" ca la 20m faci gaura in gaura. Nu mai trageam cu arma, trageam cu teava cu cornete, la distanta aia cade tinta de hartie in foc.

Șah la regină....
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran

Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Mesajde Croco pe 07 Feb 2022, 14:06

laurul scrie:Șah la regină....

Imi place sahul!!!
Croco
Veteran

Mesajde Croco pe 07 Feb 2022, 14:34

UrsuAke scrie:

Prima intrebare era de ce sunt 6,5mm si 7mm prea mici pentru mistret, nu de ce ai ales tu calibrul!
Raspunsul este matematica! O sa ai surprize! Degeaba vrem ca 1+1 sa fie 4, nu se poate! E pe forum, undeva, o formula sau calculatoare pe net; poti sa incepi de acolo!

A doua intrebare! Viteza proiectilului la gura tevii creeaza premisele predictibilatii curbei balistice! Fals!

A treia intrebare! Armata, fortele speciale, raspund nevoii de aparare a populatiei! Nu au nevoie sa traga la distanta. Nici nu o fac! Scopul lor este sa incapaciteze combatantul, nu sa atinga tinta la distanta. Pentru sportivi este un hoby! Poligoanele militare, de artilerie, tancuri, etc, au si 30km dar linia de tragere cu glont este mult mai mica.
De ce ai nevoie de un poligon lung pentru a nu inclina arma, presiunea mainii pe pat sa fie constanta , unghiul format cu tragaciul sa fie cat vrei tu? Ca sa verifici balistica da, ai nevoie de un poligon lung. 90% din cazuri e doar confort psihologic, totul se desfasoara la distanta mica!
Cineva din tara, a vrut sa faca un poligon lung, 300m, cred. Surpriza, cererea reala a fost diferita!

Unde dai si unde crapa!
Croco
Veteran

Mesajde UrsuAke pe 07 Feb 2022, 14:39

Croco scrie:
UrsuAke scrie:

Prima intrebare era de ce sunt 6,5mm si 7mm prea mici pentru mistret, nu de ce ai ales tu calibrul!
Raspunsul este matematica! O sa ai surprize! Degeaba vrem ca 1+1 sa fie 4, nu se poate! E pe forum, undeva, o formula sau calculatoare pe net; poti sa incepi de acolo!

A doua intrebare! Viteza proiectilului la gura tevii creeaza premisele predictibilatii curbei balistice! Fals!

A treia intrebare! Armata, fortele speciale, raspund nevoii de aparare a populatiei! Nu au nevoie sa traga la distanta. Nici nu o fac! Scopul lor este sa incapaciteze combatantul, nu sa atinga tinta la distanta. Pentru sportivi este un hoby! Poligoanele militare, de artilerie, tancuri, etc, au si 30km dar linia de tragere cu glont este mult mai mica.
De ce ai nevoie de un poligon lung pentru a nu inclina arma, presiunea mainii pe pat sa fie constanta , unghiul format cu tragaciul sa fie cat vrei tu? Ca sa verifici balistica da, ai nevoie de un poligon lung. 90% din cazuri e doar confort psihologic, totul se desfasoara la distanta mica!
Cineva din tara, a vrut sa faca un poligon lung, 300m, cred. Surpriza, cererea reala a fost diferita!

Unde dai si unde crapa!

Ai dreptate. Ma inclin.
UrsuAke
Membru important

Mesajde Adrian_Dumitru pe 07 Feb 2022, 14:45

Este la Botoșani poligon de 300m.
CZ 75 SP-01 Shadow 9x19
TIKKA T3X TAC A1 308Win
SADU 7,62X39 MAGPUL
CZ SHADOW 2 9x19
Adrian_Dumitru
Membru important

Mesajde Croco pe 07 Feb 2022, 15:01

UrsuAke scrie:Ai dreptate. Ma inclin.

Cred ca m-ai inteles gresit! Scopul a fost sa privesti altfel!
Poti sa incepi de aici:
viewtopic.php?f=122&t=12422
Croco
Veteran

Mesajde UrsuAke pe 07 Feb 2022, 15:17

Croco scrie:

Poti sa incepi de aici:

Inteleg ce zici, nu ma ajuta. Eu nu dau 2 bani doar pe teorie. Calculul balistic pentru vanatoarea la distanta ti-l face si binoclul in ziua de azi, chiar doar luneta sau o aplicatie pe telefonul mobil. Crede si nu cerceta nu functioneaza la mine. Eu vreau sa vad in practica. Vreau eu sa vad ce se intampla cand invart de tureta aia cum scrie-n carte si pun tinta la 400m de exemplu. Si aici e problema. Ca legal n-ai unde si cum la noi daca stai in Bucuresti. Sau ma rog, ai unde dar iti trebuie elicopter daca nu esti pensionar sau milionar sa-ti permiti sa umblii alandala tot timpul prin tara. Orice lucru trebuie exersat pe lumea asta trebuie facut constant altfel nu functioneaza, nu inveti. Vrei sa progresezi, mergi macar odata pe saptamana la poligon si tragi. Ce palaria lu' Hector sa invat cand la Joita unde am poligon de 100m pot trage doar din bench? Pai poate vreau sa trag culcat, pai poate vreau sa trag sprijinit de ceva ce imita un gard de lemn, sau din suport de sprijin sau fix din mana ca uneori n-ai de ales. Ca sa nu mai spun ca vreau sa trag la distanta mai mare. Nu e voie. Alternativa e sa ma duc pe camp si sa "vad" un sacal si trag dupa el. Dar pot face asta de 20 de ori in 10 minute? Nu cred.

Oricum cam facem off-topic aici si nu cred ca-i frumos. Intrebarea initiala a lui Jack fost cu totul alta.
UrsuAke
Membru important

Mesajde Adrian_Dumitru pe 07 Feb 2022, 15:34

UrsuAke scrie:
Croco scrie:

Poti sa incepi de aici:

Inteleg ce zici, nu ma ajuta. Eu nu dau 2 bani doar pe teorie. Calculul balistic pentru vanatoarea la distanta ti-l face si binoclul in ziua de azi, chiar doar luneta sau o aplicatie pe telefonul mobil. Crede si nu cerceta nu functioneaza la mine. Eu vreau sa vad in practica. Vreau eu sa vad ce se intampla cand invart de tureta aia cum scrie-n carte si pun tinta la 400m de exemplu. Si aici e problema. Ca legal n-ai unde si cum la noi daca stai in Bucuresti. Sau ma rog, ai unde dar iti trebuie elicopter daca nu esti pensionar sau milionar sa-ti permiti sa umblii alandala tot timpul prin tara. Orice lucru trebuie exersat pe lumea asta trebuie facut constant altfel nu functioneaza, nu inveti. Vrei sa progresezi, mergi macar odata pe saptamana la poligon si tragi. Ce palaria lu' Hector sa invat cand la Joita unde am poligon de 100m pot trage doar din bench? Pai poate vreau sa trag culcat, pai poate vreau sa trag sprijinit de ceva ce imita un gard de lemn, sau din suport de sprijin sau fix din mana ca uneori n-ai de ales. Ca sa nu mai spun ca vreau sa trag la distanta mai mare. Nu e voie. Alternativa e sa ma duc pe camp si sa "vad" un sacal si trag dupa el. Dar pot face asta de 20 de ori in 10 minute? Nu cred.

Oricum cam facem off-topic aici si nu cred ca-i frumos. Intrebarea initiala a lui Jack fost cu totul alta.

nu trebuie sa tragi doar la 100m. urmareste si topicul viewtopic.php?f=66&t=19235&p=266282&hilit=cincu#p266282
CZ 75 SP-01 Shadow 9x19
TIKKA T3X TAC A1 308Win
SADU 7,62X39 MAGPUL
CZ SHADOW 2 9x19
Adrian_Dumitru
Membru important

Mesajde Sly_Fox pe 07 Feb 2022, 16:11

Ce să urmărească? Un topic despre un concurs de tir dedicat personalului militar și altor trei-patru care mai trag la peste 100 de metri când și când, pe unde apucă? Este un concurs pentru cei de-ai casei! Cu ce îl ajută un poligon militar în care nu are acces permanent, ci doar în perioada concursului, o dată, de două ori pe an?
Link-ul este inutil pentru vânătorul sau cel care practică tirul sportiv în mod ocazional, în afara sferei profesioniste.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Adrian_Dumitru pe 07 Feb 2022, 17:05

Sly_Fox scrie:Ce să urmărească? Un topic despre un concurs de tir dedicat personalului militar și altor trei-patru care mai trag la peste 100 de metri când și când, pe unde apucă? Este un concurs pentru cei de-ai casei! Cu ce îl ajută un poligon militar în care nu are acces permanent, ci doar în perioada concursului, o dată, de două ori pe an?
Link-ul este inutil pentru vânătorul sau cel care practică tirul sportiv în mod ocazional, în afara sferei profesioniste.

Eu cred ca omul are tot dreptul sa se informeze, mai ales ca vrea sa foloseasca arma mai mult în poligon și nu la vânătoare. E păcat să arunce un teanc de bani într-o armă ce nu e nici cal, nici măgar, care nu îi aduce avantaje nici la poligon, nici la vânătoarea de mistreți.
CZ 75 SP-01 Shadow 9x19
TIKKA T3X TAC A1 308Win
SADU 7,62X39 MAGPUL
CZ SHADOW 2 9x19
Adrian_Dumitru
Membru important

Mesajde UrsuAke pe 07 Feb 2022, 17:32

Adrian_Dumitru scrie:Eu cred ca omul are tot dreptul sa se informeze, mai ales ca vrea sa foloseasca arma mai mult în poligon și nu la vânătoare. E păcat să arunce un teanc de bani într-o armă ce nu e nici cal, nici măgar, care nu îi aduce avantaje nici la poligon, nici la vânătoarea de mistreți.

Fox se referea la altceva legat de partea cu "urmaritul". Si nu se referea la Jack (cel ce a pus intrebarea) ci la mine si discutia mea avuta cu Croco.
UrsuAke
Membru important

Următorul

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont