Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 10 Mai 2026, 16:31
|
|
|
Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .
Moderator: liviur
de dtdpuu pe 28 Feb 2022, 17:32
Ramian scrie:Mulțumesc foarte mult dtdpuu. Vânătorii experimentati și oamenii adevărați, așa cum ești tu, dau valoare forumurilor, și ne fac pe noi novicii sa citim cu gura căscată ce scrieți și sa rămânem în continuare pe forumurile de profil. (nu că și forumurile respective v-ar și ne-ar merita... unele cel puțin).
Multumesc...dar o sa vezi ca sint aici mai multi oameni care stiu multe si au acest hobby de mult vreme, in toate aspectele si domeniile si mai ales cu aplicare la zona Romaniei, lucru care nu o sa il gasesti in alta parte. De asemenea informatiile online, sint intr-adevar multe si relativ complete...dar prea multe si prea contradictorii de multe ori. Hmm....poate m-am grabit, daca totusi continui sa scrii aici...dupa ce ti-ai ravasit penele un pic, acum nu imi e chiar indiferent daca pleci de forum. Consider ca acest forum creste in valoare si cu oamenii care stiu...ca au cam exagerat un pic...si se intorc. Spor in alegere, si pina nu uit, alege intii calibrul, nu arma. Calibrul e alegere poate mai importanta decit arma, daca poti incearca inainte. Daca sti engleza, aici este unul din cele mai complete studii referitor la balistica terminala (efectul in vinat adica) - pentru 308 (sari peste partea cu incarcarea in casa ca nu se aplica in Ro...din pacate): https://www.ballisticstudies.com/Knowledgebase/.308+Winchester+7.62+NATO.html- pentru 3006 https://www.ballisticstudies.com/Knowledgebase/.30-06+Springfield.htmlHmmmm....daca stau sa ma gindesc poate aceste articole sint atit de utile ca poate ar merita traduse si publicate pe forum in romaneste. CristianC
-
dtdpuu
- Veteran
-
- Locaţie: Michigan, USA
de CCM pe 28 Feb 2022, 18:38
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
-
CCM
- Veteran
-
de popaliviu pe 28 Feb 2022, 22:17
Părerea mea este să îți iei Mauser M18 în 30-06. Eu am calibrul ăsta de vreo 8 luni. Când trag la poligon gramaje de peste 12 g, mă cam zguduie, dar la vânătoare se simte mult mai tolerant același gramaj. De vreo 2 luni am reglat-o pe gramaj de 8.8 g și pot să trag până nu mai văd bine prin lunetă în poligon, fără să mă deranjeze reculul.
12, 16, 9mm, .223, .30-06
-
popaliviu
- Veteran
-
de Ramian pe 28 Feb 2022, 22:40
Mulțumesc, foarte interesante părerile dumneavoastră. Astăzi am sunat la Arow Focșani că e cel mai aproape eu fiind din Galați, și am comandat un M18 în 308w, dar mai era unul în toată tara, rezervat și acela. Ar mai fi acest model dar departe, Râmnicu Vâlcea sau Satu Mare, așa că...revin la 30.06!
-
Ramian
- Membru activ
-
de dtdpuu pe 01 Mar 2022, 03:28
popaliviu scrie:Părerea mea este să îți iei Mauser M18 în 30-06. Eu am calibrul ăsta de vreo 8 luni. Când trag la poligon gramaje de peste 12 g, mă cam zguduie, dar la vânătoare se simte mult mai tolerant același gramaj. De vreo 2 luni am reglat-o pe gramaj de 8.8 g și pot să trag până nu mai văd bine prin lunetă în poligon, fără să mă deranjeze reculul.
In opinia mea 8.8 este un gramaj usor atit pentru 3006 cit si 308. 308 uzual este pe la 10.5 pina pe la 11.5...ca si proiectile uzuale..se incarca si mai greu...dar cele de vinat mai greu sint in acea gama. Pentru 3006 ajung si mai grele daca vrei. Insa punctul care vreau sa il fac este ca la acelasi proiectil, 3006 va avea un recul disproportionat mai mare relativ la plusul energetic.... oricum ai intoarce-o. Aceleasi greutati de proiectile in 308 sint cit se poate de suportabile ca recul. Cum spune popaliviu, la vinatoare nu il simti dar in poligon esti constient de recul si este cumulativ. Si cind tragi cite 20 de cartuse se aduna si mai mult si capeti obiceiuri proaste. Nu pot comenta de altii, personal am avut sesiuni de un weekend in care am tras cca 400 de focuri (din culcat) in 308 de 11.5 grame fara sa realizez. In schimb daca trag 20 de focuri in 7 mm Remington Magnum (are recul comparabil cu 3006)...la 20 ma opresc sa iau o pauza. Pentru mine 3006 ar fi limita la care sint confortabil...sau chiar peste limita. E cazul meu...3006 cred ca ar fi inconfortabil. CristianC
-
dtdpuu
- Veteran
-
de zeb stump pe 01 Mar 2022, 09:08
Cu 30-06 in 11 g, Mauser M18, luneta Delta titanium 1-6 HD (greuta) nu simt recul deloc...
-
zeb stump
- Veteran
-
- Locaţie: Rm.Vilcea
de zeb stump pe 01 Mar 2022, 09:12
@ Nicu Alexandru: Sigur, la panda/dibuit nu conteaza cum vine arma in umar, ai timp sa te "asezi" pe ea cum trebuie... Dar: 1. La goana, unde uneori trebuie sa tragi rapid, pe un culoar ingust, conteaza, nu ai timp sa potrivesti arma 2. Daca tot s-a pus problema reculului, un pat care iti vine bine, mai ales in situatia de care vorbesc, la tras in viteza, gestioneaza mai bine reculul... S-a scris mult pe tema asta la articolul dedicat gestionării reculului.
-
zeb stump
- Veteran
-
- Locaţie: Rm.Vilcea
de pipabh pe 01 Mar 2022, 09:49
popaliviu scrie:Părerea mea este să îți iei Mauser M18 în 30-06. Eu am calibrul ăsta de vreo 8 luni. Când trag la poligon gramaje de peste 12 g, mă cam zguduie, dar la vânătoare se simte mult mai tolerant același gramaj. De vreo 2 luni am reglat-o pe gramaj de 8.8 g și pot să trag până nu mai văd bine prin lunetă în poligon, fără să mă deranjeze reculul.
Da, mi se pare normal sa simti reculul ceva mai tare la o arma usoara!!! Mie, Mauser M18 la 2.9 kg cat da producatorul la varianta standard, mi se pare tare usoara mai ales sa tragi in poligon cu ea fie si 3006 chiar 308!!! Puneti o frana de gura, luati niste casti de protectie si vedeti ca trageti cat vreti, la ce recul va avea, fara sa simtiti reculul deranjant!!! Folosesc si la 3006 si la 8x68S frana de gura si este SUPER!!!!
-
pipabh
- Veteran
-
de laurul pe 01 Mar 2022, 10:43
Ramian scrie:Mulțumesc, foarte interesante părerile dumneavoastră. Astăzi am sunat la Arow Focșani că e cel mai aproape eu fiind din Galați, și am comandat un M18 în 308w, dar mai era unul în toată tara, rezervat și acela. Ar mai fi acest model dar departe, Râmnicu Vâlcea sau Satu Mare, așa că...revin la 30.06!
Citez dintr un guru al calibrelor: "3006 face ce face 308w, 308w nu face ce face 3006" Just my 2 cents.
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
-
laurul
- Veteran
-
- Locaţie: Dupa vanat, oriunde!
de dtdpuu pe 01 Mar 2022, 17:08
laurul scrie:Ramian scrie:Mulțumesc, foarte interesante părerile dumneavoastră. Astăzi am sunat la Arow Focșani că e cel mai aproape eu fiind din Galați, și am comandat un M18 în 308w, dar mai era unul în toată tara, rezervat și acela. Ar mai fi acest model dar departe, Râmnicu Vâlcea sau Satu Mare, așa că...revin la 30.06!
Citez dintr un guru al calibrelor: "3006 face ce face 308w, 308w nu face ce face 3006" Just my 2 cents.
Intr-adevar, cred ca nimeni nu contesta asta, asa "cum 300 Winchester Magnum face tot ce face 3006, dar 3006 nu face ce face 300 Winchester Magnum". Nu cred ca numai asa trebuie pusa problema (care e marginal mai puternic) ci daca ambele sint suficiente, care e mai usor de tras...Daca tot sintem la zicale, o sa citez un prieten "Daca te calca camionul, nu mai conteaza daca e incarcat" Success la algere si tine minte ca in privinta vinatorii/preciziei/vatiatiei de munitie ambele sint suficiente si universale. CristianC
-
dtdpuu
- Veteran
-
de violiv pe 01 Mar 2022, 19:31
Ca nu sint superpozabile e adevarat. Ca sint atat de apropiate incat practic poti sa dai cu banu', e la fel de adevarat.
Un asa-zis avantaj al lui 308 ar fi ca este mai scurt si ca, pe vremuri, existau arme cu sistem scurt, dedicat lungimii calibrului. Armele noi, de buget mic nu mai au asa fineturi ... toate culatele sint la fel, indiferent ca teava e in 223 sau 300 wm. Asa ca avantajul unei arme mai compacte, cursa de inchizator mai scurta, bla-bla ... nu mai exista.
Mai important in alegerea unei prime carabine mi se pare raspunsul la intrebarea: va fi singura sau ai de gand sa completezi arsenalul pe viitor?
Daca esti convins ca va fi singura, atunci mergi pe 30-06 ... chiar si numai pentru posibilitatea de a trage (eficient) proiectile de 13-14 g. Daca te bantuie pasiunea si visezi deja la urmatoarele, atunci ia un calibru dedicat ... ori mai mare, ori (avand in vedere lipsa tot mai acuta a mistretilor) mai mic - de preferat! Vei invata sa tragi bine mai usor, vei invata sa controlezi arma mai bine, sa cunosti valentele si limitele unui calibru si sa stii mai bine ce-ti vei dori. Eu stiu ca graba e mare si posibilitatile nu-s pe masura dorintelor mai bine ca oricine. Dar acum, privind retrospectiv, n-as mai recomanda nici dusmanilor ca prima arma sa fie in "universalul 30-06".
In privinta reculului .... cum il simti este o chestie atat de particulara pentru fiecare individ dar si pentru fiecare situatie incat nu trebuie neglijat niciodata dar nici sa-l iei ca pe un factor limitativ. Am tras 375 RUM dintr-o arma de 3,5 kg si 375 H&H din arma de sub 3 kg ... chiar dubland si tripland rapid focul ... si se poate, chiar eficient. Nu sint gigant, mai degraba un pic sub-medie si n-am murit. Insa si acum, dupa zeci de ani, tot mai iau cate o luneta in freza din reculul lui 30-06 ... mai ales dupa ce trag o vreme cu gargarite de genul 222, 22-250, 243 si uit ca armele au si recul.
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de Ramian pe 05 Mar 2022, 15:11
violiv scrie:Mai important in alegerea unei prime carabine mi se pare raspunsul la intrebarea: va fi singura sau ai de gand sa completezi arsenalul pe viitor?
Daca esti convins ca va fi singura, atunci mergi pe 30-06 ... chiar si numai pentru posibilitatea de a trage (eficient) proiectile de 13-14 g. Daca te bantuie pasiunea si visezi deja la urmatoarele, atunci ia un calibru dedicat ... ori mai mare, ori (avand in vedere lipsa tot mai acuta a mistretilor) mai mic - de preferat! Vei invata sa tragi bine mai usor, vei invata sa controlezi arma mai bine, sa cunosti valentele si limitele unui calibru si sa stii mai bine ce-ti vei dori. Eu stiu ca graba e mare si posibilitatile nu-s pe masura dorintelor mai bine ca oricine. Dar acum, privind retrospectiv, n-as mai recomanda nici dusmanilor ca prima arma sa fie in "universalul 30-06". .
Categoric nu va fi singura carabina, doar ca va mai trece probabil un timp pana o sa-i aduc o soră, de aceea am zis sa fie oarecum universala prima carabina. Totuși ce te-a marcat asa de tare de nu ai mai recomanda nici dușmanilor sa înceapă cu 30.06?
-
Ramian
- Membru activ
-
de CCM pe 05 Mar 2022, 18:05
@Ramian: ai primit deja recomandarea de a consulta sectiunea forumului dedicata calibrelor; cata vreme nu vei face asta, o sa iti fie dificil sa intelegi, indiferent ce si cum o sa iti spunem noi. Ar fi preferabil sa iti faci singur alegerile si in cunostinta (macar cat de cat) de cauza, altfel te vei expune riscului de a te trezi nemultumit de arma, calibru, etc;, pe care arma o vei plati cu banii tai, nu cu ai nostrii. E doar un sfat amical, ia-l ca atare. Acum, sa raspund intrebarii tale catre @viloliv, din perspectiva mea: de ce? pai pt ca nu exista un calibru universal, de aia. Fiecare are avantaje si dezavantaje. Despre 30-06, calibru pe care il am, se mai spune ca e bun la toate si nu e bun la nimic, in sensul ca nu exceleaza comparativ cu un calibru dedicat, fie pt putere de stopare (9,3x62 de pilda) fie pt razanta, viteza etc ( 300W Mag de pilda). 30-06 nu e cel mai usor de tras cartus pt un debutant, pt ca reculul e... gestionabil! Iti va fi greu sa progresezi cu el. Nu imposibil, dar mai greu decat cu .308 sau altele si mai blande. In plus, acum iti imaginezi cum va fi cu o arma, un calibru, insa sint toate sansele sa nu fie exact asa cum iti imaginezi acum, ci diferit. Eu as incerca sa citesc si sa inteleg cat mai multe despre calibre inainte sa aleg. Spor.
-
CCM
- Veteran
-
de pipabh pe 05 Mar 2022, 21:52
CCM scrie:@Ramian: ai primit deja recomandarea de a consulta sectiunea forumului dedicata calibrelor; cata vreme nu vei face asta, o sa iti fie dificil sa intelegi, indiferent ce si cum o sa iti spunem noi. Ar fi preferabil sa iti faci singur alegerile si in cunostinta (macar cat de cat) de cauza, altfel te vei expune riscului de a te trezi nemultumit de arma, calibru, etc;, pe care arma o vei plati cu banii tai, nu cu ai nostrii. E doar un sfat amical, ia-l ca atare. Acum, sa raspund intrebarii tale catre @viloliv, din perspectiva mea: de ce? pai pt ca nu exista un calibru universal, de aia. Fiecare are avantaje si dezavantaje. Despre 30-06, calibru pe care il am, se mai spune ca e bun la toate si nu e bun la nimic, in sensul ca nu exceleaza comparativ cu un calibru dedicat, fie pt putere de stopare (9,3x62 de pilda) fie pt razanta, viteza etc ( 300W Mag de pilda). 30-06 nu e cel mai usor de tras cartus pt un debutant, pt ca reculul e... gestionabil! Iti va fi greu sa progresezi cu el. Nu imposibil, dar mai greu decat cu .308 sau altele si mai blande. In plus, acum iti imaginezi cum va fi cu o arma, un calibru, insa sint toate sansele sa nu fie exact asa cum iti imaginezi acum, ci diferit. Eu as incerca sa citesc si sa inteleg cat mai multe despre calibre inainte sa aleg. Spor.
\ Dar care e cel mai gestionabil calibru dpdv al reculului ? In RO? Unde ai.... poligoane sa tragi si sa vezi ce si cum cate degete ai la o mana poate chiar mai putine? Si pretendenti sa traga in poligon ..... vreo 1-2 % dintre vanatori? Au fost spune si nespuse despre 3006 dar @violiv a postat cateva linkuri care, daca nu sunt elocvente atunci esti cel mai mare carcotas si trebuie sa iei calibrele de la 22 hornet si sa te opresti pe la cel mai mare permis in RO <10.000 j sa le ai in dotare si sa stai pe la vanatoare 364 zile ca doar in ziua de Anul Nou sa fii cu familia! Ia d-le 3006, trage ............... unde poti si apoi analizezi sau......wtf ia ce vrei! P.S. de la ce carabina recomandam , am ajuns sa vorbim EXTREM de subiectiv despre calibre! Indiferent cat de priceputi (pardon, a fost o gluma asta cu pricepeala!) si filosofi (aici e punctul nostru forte!) suntem noi romanii CEL MAI UNIVERSAL CALIBRU RAMANE 3006! Citez deschizatorul de topic ""Salutare prioeteni ! Dupa cateva sapaturi pe forum am decis ca noua mea carabina sa fie calibrul 30.06, despre care spune gura lumii ca e buna la aproapoe orice. Dilema apare cand gasesc mai multe modele cam la aceiasi bani, in speta cca 3-4000 lei, bugetul de care dispun. Pentru momentr incerc sa ma decid intre MAUSER M18 30.06 si WINCHESTER GUNS XPR THR14X1 30.06 NS. Ce parere aveti care e de luat acasa si de ce ? Ce alte modele le concureaza pe acestea la aceiasi bani, sau de ce nu la bani mai putini ? """"!1 Raspunsul meu: ""nici una nici alta. ""
-
pipabh
- Veteran
-
de CCM pe 05 Mar 2022, 22:31
pipabh scrie:CCM scrie:@Ramian: ai primit deja recomandarea de a consulta sectiunea forumului dedicata calibrelor; cata vreme nu vei face asta, o sa iti fie dificil sa intelegi, indiferent ce si cum o sa iti spunem noi. Ar fi preferabil sa iti faci singur alegerile si in cunostinta (macar cat de cat) de cauza, altfel te vei expune riscului de a te trezi nemultumit de arma, calibru, etc;, pe care arma o vei plati cu banii tai, nu cu ai nostrii. E doar un sfat amical, ia-l ca atare. Acum, sa raspund intrebarii tale catre @viloliv, din perspectiva mea: de ce? pai pt ca nu exista un calibru universal, de aia. Fiecare are avantaje si dezavantaje. Despre 30-06, calibru pe care il am, se mai spune ca e bun la toate si nu e bun la nimic, in sensul ca nu exceleaza comparativ cu un calibru dedicat, fie pt putere de stopare (9,3x62 de pilda) fie pt razanta, viteza etc ( 300W Mag de pilda). 30-06 nu e cel mai usor de tras cartus pt un debutant, pt ca reculul e... gestionabil! Iti va fi greu sa progresezi cu el. Nu imposibil, dar mai greu decat cu .308 sau altele si mai blande. In plus, acum iti imaginezi cum va fi cu o arma, un calibru, insa sint toate sansele sa nu fie exact asa cum iti imaginezi acum, ci diferit. Eu as incerca sa citesc si sa inteleg cat mai multe despre calibre inainte sa aleg. Spor.
\ Dar care e cel mai gestionabil calibru dpdv al reculului ? In RO? Unde ai.... poligoane sa tragi si sa vezi ce si cum cate degete ai la o mana poate chiar mai putine? Si pretendenti sa traga in poligon ..... vreo 1-2 % dintre vanatori? Au fost spune si nespuse despre 3006 dar @violiv a postat cateva linkuri care, daca nu sunt elocvente atunci esti cel mai mare carcotas si trebuie sa iei calibrele de la 22 hornet si sa te opresti pe la cel mai mare permis in RO <10.000 j sa le ai in dotare si sa stai pe la vanatoare 364 zile ca doar in ziua de Anul Nou sa fii cu familia! Ia d-le 3006, trage ............... unde poti si apoi analizezi sau......wtf ia ce vrei! P.S. de la ce carabina recomandam , am ajuns sa vorbim EXTREM de subiectiv despre calibre! Indiferent cat de priceputi (pardon, a fost o gluma asta cu pricepeala!) si filosofi (aici e punctul nostru forte!) suntem noi romanii CEL MAI UNIVERSAL CALIBRU RAMANE 3006! Citez deschizatorul de topic ""Salutare prioeteni ! Dupa cateva sapaturi pe forum am decis ca noua mea carabina sa fie calibrul 30.06, despre care spune gura lumii ca e buna la aproapoe orice. Dilema apare cand gasesc mai multe modele cam la aceiasi bani, in speta cca 3-4000 lei, bugetul de care dispun. Pentru momentr incerc sa ma decid intre MAUSER M18 30.06 si WINCHESTER GUNS XPR THR14X1 30.06 NS. Ce parere aveti care e de luat acasa si de ce ? Ce alte modele le concureaza pe acestea la aceiasi bani, sau de ce nu la bani mai putini ? """"!1 Raspunsul meu: ""nici una nici alta. ""
Iarta-ma, dar nu prea am inteles ce vrei sa spui. Care e cel mai gestionabil calibru dpdv al reculului... in Ro? pai, adica cum? e mai gestionabil in functie de tara in care tragi? Nu pricep. Intotdeauna, orice discutie despre calibre, indiferent care calibru/calibre, este subiectiva, fiecare percepe reculul si usurinta la folosire in felul lui; raman cifrele brute, si din acest punct de vedere, cred ca nu vei sustine ca 30-06 e la fel de usor de tras ca 308, 270 sau 243, nu mai zic de 223. Cel putin, din aceeasi platforma, cam la aceeasi greutate, etc. Repet, am 30-06; din al meu punct de vedere, este bun la toate si nu e bun la nimic in acelasi timp - daca il compar cu calibre dedicate, pierde in fata fiecaruia; cu numai 5% poate, dar pierde; da, e adevarat ca e la 90% din ce pot sa faca majoritatea celorlalte calibre, si nu numai in 7,8mm, dar care e problema daca il situam nici mai sus nici mai jos decat este in mod real? dar calibrele rusesti x39 si mai ales x54, in afara de faptul ca nu se gasesc la fel de usor... fac mult mai putin decat 30-06 ? sau, 308 face mult mai putin decat 30-06? Scuze de off-topic.
-
CCM
- Veteran
-
de violiv pe 05 Mar 2022, 22:37
Ramian scrie:violiv scrie:Mai important in alegerea unei prime carabine mi se pare raspunsul la intrebarea: va fi singura sau ai de gand sa completezi arsenalul pe viitor?
Daca esti convins ca va fi singura, atunci mergi pe 30-06 ... chiar si numai pentru posibilitatea de a trage (eficient) proiectile de 13-14 g. Daca te bantuie pasiunea si visezi deja la urmatoarele, atunci ia un calibru dedicat ... ori mai mare, ori (avand in vedere lipsa tot mai acuta a mistretilor) mai mic - de preferat! Vei invata sa tragi bine mai usor, vei invata sa controlezi arma mai bine, sa cunosti valentele si limitele unui calibru si sa stii mai bine ce-ti vei dori. Eu stiu ca graba e mare si posibilitatile nu-s pe masura dorintelor mai bine ca oricine. Dar acum, privind retrospectiv, n-as mai recomanda nici dusmanilor ca prima arma sa fie in "universalul 30-06". .
Categoric nu va fi singura carabina, doar ca va mai trece probabil un timp pana o sa-i aduc o soră, de aceea am zis sa fie oarecum universala prima carabina. Totuși ce te-a marcat asa de tare de nu ai mai recomanda nici dușmanilor sa înceapă cu 30.06?
Acum am calibre de la 222 la 375, trecand prin aproape toate diametrele. Am pornit si eu cu 30-06 pentru ca atunci (1992) a fost singura carabina pe care am gasit-o. O perioada am luat mai mari, si mai mari, tot mai mari ... tot mi se parea ca 30-06 nu-i de ajuns. In fine, dupa multi ani am luat si ceva mic ... nu mai stiu care a fost primul, 223 sau 243. Ei bine, am zis efectiv ca l-am apucat pe D-zeu de-un picior! Nicio treaba cu alea mari ... puteam sa trag o zi intreaga (si chiar am facut-o), puteam sa incerc sa nimeresc tinte tot mai mici si chiar le nimeream, puteam trage "din orice pozitie" ca nu mai trebuia sa-mi feresc fruntea .... bla, bla, bla. Acum am 4 arme in 30-06 si numai cate una in alte calibre. Este, de departe, calibrul pe care-l folosesc cel mai des la panda ... pentru ca de vreo 2-3 ani am in permanenta si mistretul in vizor atunci cand ies la panda. Doar ca nu as mai incepe cu el!!! As incepe cu ceva mic, maxim un 6,5, (mai bine un 223 sau 243) pe care sa-l pot trage usor, sa invat mai usor cum se face asta si s-o fac mai bine. Apoi as lua si ceva mai mare. P.S. ce-o tot dati de-a dura ca reculul lui 308 e mai mic decat al lui 30-06 in asa masura incat pe 308 il tragi lejer iar pe 30-06 abia il tolerezi??? E fix-pix diferenta! Zvacnesc la fel, bubuie la fel, se simt la fel ... la fel si 7x64, 8x57 sau chiar 270.
-
violiv
- Veteran
-
de CCM pe 05 Mar 2022, 22:38
Si da, pt un incepator, 30-06 nu e cel mai usor de tras calibru, chiar daca ramane... gestionabil!
-
CCM
- Veteran
-
de CCM pe 05 Mar 2022, 22:41
P.S. ce-o tot dati de-a dura ca reculul lui 308 e mai mic decat al lui 30-06 in asa masura incat pe 308 il tragi lejer iar pe 30-06 abia il tolerezi??? E fix-pix diferenta! Zvacnesc la fel, bubuie la fel, se simt la fel ... la fel si 7x64, 8x57 sau chiar 270.[/quote]
Mie mi s-a parut o copita mai blanda...de manz, nu de magar...
-
CCM
- Veteran
-
de CCM pe 05 Mar 2022, 22:56
Poligon unde se poate trage cu glont: Iosif Sirbu, la Baneasa, in spatele gradinii zoologice, 100m parca, sau 150. viewtopic.php?t=5218
-
CCM
- Veteran
-
de CCM pe 05 Mar 2022, 23:08
CCM scrie:Si da, pt un incepator, 30-06 nu e cel mai usor de tras calibru, chiar daca ramane... gestionabil!
@Vio: am scris in timp ce scriai - si am postat un pic de tot dupa tine fara sa iti fi vazut postul...
-
CCM
- Veteran
-
de pipabh pe 06 Mar 2022, 10:23
CCM scrie:Si da, pt un incepator, 30-06 nu e cel mai usor de tras calibru, chiar daca ramane... gestionabil!
3006 e mai usor de tras decat un unic magnum din cal 12!!! Ce o tii in sus si in jos cu chestia asta ca nu e gestionabil de tras la vanatoare 3006? Dar 8x68S , dar 300 WM din Mauser m18 de 2.9 kg dar 375 din ceva moderna cu pat de plastic? Acestea cum sunt? Unde are timp vanatorul incepator in RO sa traga sute de cartuse pe an sa se obisnuiasca cu trasul in 243, 222 sa vada ce si cum? Si apoi o vedea ce si cum isi cumpara? UNIVERSALITATEA CALIBRULUI 3006 NU POATE FI CONTESTATA. Nu ai nici un calibru cu atatea variante si modele de cartuse! Si da! Pe partea cealalta sunt de acord , ca in conditiile in care poti sa faci totul cu dedicatie. PAnda, dibuit caprior si combatere 223, 243. Panda, dibuit mistret, cerb si cine stie ce 7 mm RM, 300 wm si alte variante, iar goana 8X , 9X , 375, 338..... (parere personala) Pe o arma de cal 3006 atasezi un muzzle brake si tragi 150-200 pe zi si nu simti nimic!!! Daca nu intelegi ce am scris mai sus ... mai citeste odata!
-
pipabh
- Veteran
-
de pipabh pe 06 Mar 2022, 10:23
CCM scrie:Poligon unde se poate trage cu glont: Iosif Sirbu, la Baneasa, in spatele gradinii zoologice, 100m parca, sau 150. viewtopic.php?t=5218
Poti sa-l aduci pana in Oradea?
-
pipabh
- Veteran
-
de violiv pe 06 Mar 2022, 12:27
@pipabh
Da' ce rau te-ai facut!!! Universalitatea lui 30-06 e la fel de grozava ca a oricarui calibru cu istorie din gama mijlocie. Ca ni l-au bagat americanii pe gat, practic, asta e altceva.
Din pacate pentru vanatul din Ro, legea permite vanatorului roman sa cumpere o carabina in 30-06, eventual sa o dea cuiva sa-i puna o luneta, apoi ia o autorizatie si se apuca de tras .... direct dupa animale. Ba chiar se mai si supara daca gestionarul ii taxeaza si animalul ranit si nerecuperat sau trebuie sa plateasca omul cu cainele.
E adevarat ca nu-i greu sa inveti sa tragi dar e la fel de adevarat ca nimeni nu s-a nascut invatat. M-as bucura tare daca s-ar intampla si la noi ca prin alte parti, parti din alea civilizate pe care le tot pomenim si la care ravnim si in care n-ai voie sa cumperi autorizatie pama nu treci testul in poligon.
-
violiv
- Veteran
-
de CCM pe 06 Mar 2022, 13:02
pipabh scrie:CCM scrie:Si da, pt un incepator, 30-06 nu e cel mai usor de tras calibru, chiar daca ramane... gestionabil!
3006 e mai usor de tras decat un unic magnum din cal 12!!! Ce o tii in sus si in jos cu chestia asta ca nu e gestionabil de tras la vanatoare 3006? Dar 8x68S , dar 300 WM din Mauser m18 de 2.9 kg dar 375 din ceva moderna cu pat de plastic? Acestea cum sunt? Unde are timp vanatorul incepator in RO sa traga sute de cartuse pe an sa se obisnuiasca cu trasul in 243, 222 sa vada ce si cum? Si apoi o vedea ce si cum isi cumpara? UNIVERSALITATEA CALIBRULUI 3006 NU POATE FI CONTESTATA. Nu ai nici un calibru cu atatea variante si modele de cartuse! Si da! Pe partea cealalta sunt de acord , ca in conditiile in care poti sa faci totul cu dedicatie. PAnda, dibuit caprior si combatere 223, 243. Panda, dibuit mistret, cerb si cine stie ce 7 mm RM, 300 wm si alte variante, iar goana 8X , 9X , 375, 338..... (parere personala) Pe o arma de cal 3006 atasezi un muzzle brake si tragi 150-200 pe zi si nu simti nimic!!! Daca nu intelegi ce am scris mai sus ... mai citeste odata!
Unde am zis eu ca NU e gestionabil? parca am zis ca este... Unde am contestat eu universalitatea lui 30-06? Am zis doar ca si 308 e la fel de universal - poate cu exceptia ursului - si la fel su 7,62 x54 la o adica. Ai inteles ce ai vrut...
-
CCM
- Veteran
-
de CCM pe 06 Mar 2022, 13:03
pipabh scrie:CCM scrie:Poligon unde se poate trage cu glont: Iosif Sirbu, la Baneasa, in spatele gradinii zoologice, 100m parca, sau 150. viewtopic.php?t=5218
Poti sa-l aduci pana in Oradea?
Daca asa putea, ti l-as aduce cu dedicatie! de la Oradea nu gasesti ceva relativ aproape la unguri? cred da..
-
CCM
- Veteran
-
de CCM pe 06 Mar 2022, 13:06
[quote="pipabh"] Unde are timp vanatorul incepator in RO sa traga sute de cartuse pe an sa se obisnuiasca cu trasul in 243, 222 sa vada ce si cum? Si apoi o vedea ce si cum isi cumpara?
Nici asta nu am sugerat... Ar fi f bine daca s-ar putea, da.
-
CCM
- Veteran
-
de laurul pe 06 Mar 2022, 13:27
CCM scrie:Poligon unde se poate trage cu glont: Iosif Sirbu, la Baneasa, in spatele gradinii zoologice, 100m parca, sau 150. viewtopic.php?t=5218
161 tinta, 164 talerele puse la baza biutei..... 100 lei un reglaj,
-
laurul
- Veteran
-
de laurul pe 06 Mar 2022, 13:30
violiv scrie:P.S. ce-o tot dati de-a dura ca reculul lui 308 e mai mic decat al lui 30-06 in asa masura incat pe 308 il tragi lejer iar pe 30-06 abia il tolerezi??? E fix-pix diferenta! Zvacnesc la fel, bubuie la fel, se simt la fel ... la fel si 7x64, 8x57 sau chiar 270.
30 06 vs 308 rezumat in 2 randuri jumate..... Multumiri Vio.
-
laurul
- Veteran
-
de AXP pe 06 Mar 2022, 13:48
violiv scrie:@pipabh
Da' ce rau te-ai facut!!! Universalitatea lui 30-06 e la fel de grozava ca a oricarui calibru cu istorie din gama mijlocie. Ca ni l-au bagat americanii pe gat, practic, asta e altceva.
Din pacate pentru vanatul din Ro, legea permite vanatorului roman sa cumpere o carabina in 30-06, eventual sa o dea cuiva sa-i puna o luneta, apoi ia o autorizatie si se apuca de tras .... direct dupa animale. Ba chiar se mai si supara daca gestionarul ii taxeaza si animalul ranit si nerecuperat sau trebuie sa plateasca omul cu cainele.
E adevarat ca nu-i greu sa inveti sa tragi dar e la fel de adevarat ca nimeni nu s-a nascut invatat. M-as bucura tare daca s-ar intampla si la noi ca prin alte parti, parti din alea civilizate pe care le tot pomenim si la care ravnim si in care n-ai voie sa cumperi autorizatie pama nu treci testul in poligon.
+1 
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
-
AXP
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj
de AXP pe 06 Mar 2022, 14:05
violiv scrie:P.S. ce-o tot dati de-a dura ca reculul lui 308 e mai mic decat al lui 30-06 in asa masura incat pe 308 il tragi lejer iar pe 30-06 abia il tolerezi??? E fix-pix diferenta! Zvacnesc la fel, bubuie la fel, se simt la fel ... la fel si 7x64, 8x57 sau chiar 270.
+1 Rezolvarea este simpla, pui o frana de gura pe 308W sau 30.06, si ai redus cel putin 30% din recul, poti sa il tragi cat vrei, … pentru tras in poligon, ca pret, in afara lui 223 R, nu prea are sens sa alegi 243, sau altceva intermediar, ca ceea ce gasesti uzual, e mai scump ca ceea ce gasesti in 308W sau 30.06 in acest scop.
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
-
AXP
- Veteran
-
- Locaţie: Cluj
Înapoi la Arme de vinatoare cu glont
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 19 vizitatori