Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 08 Mai 2026, 00:29

Arat miriștile

Modificari recente ale legilor legate de vanatoare

Moderatori: biriuck, liviur

Arat miriștile

Mesajde Ghinda pe 10 Aug 2023, 07:15

Vă salut!
Legislația specifică faptul că se iterzice aratul miriștilor pentru biodiversitate etc., au ceva termen în care nu au voie.
Dacă o fac nu mai primesc subvenția de la APIA. Cu toate astea unii ară și/sau discuie, am înteles că acolo unde au de înființat nu știu ce culturi, care acum se face.
Acolo unde nu este cazul, majoritatea au băgat doar o gheară, cât să "fută" miriștea, dar nici să nu se vadă pe satelit că au comis-o să nu piardă banii.

Știe careva la concret care este legea, hg sau ordin cu prevederile de mai sus?
Că dacă este așa intenționez să sesizez la APIA toate holdele aflate în stadiul 'zgâriat'!

Mulțumesc!

P.S. Am găsit și miriști tefere. Dar nu multe. Discutăm la păioase, cele de la rapiță nu sunt atinse.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Re: Arat miriștile

Mesajde the_mav pe 10 Aug 2023, 07:48

Vezi ca stie Mosierul, nu doar legislatia, ci si aplicabilitatea ei in RO. :idea: :!:
Salutari si distractie sa fie :ymhug: , catarea plina peste cateva saptamani. :mrgreen:
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
the_mav
Veteran

Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde Ghinda pe 11 Aug 2023, 07:16

Păi de la Moșierul am aflat, dar nu am stat pe tacla la telefon. Și nici nu participă anul ăsta.
Am primit mesaj. Poate fi interpretată lucrarea, așa că posibil să sesizez degeaba. Or să se înierbeze până vin hoardele din nord.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde zeb stump pe 11 Aug 2023, 07:45

Din ce am gasit deocamdata, pentru a primi subventia APIA este interzisa incendierea miristii, nu si arătura.
Arătura este interzisa pentru pajistile permanente, sub sancţiunea pierderii subventiei. De arat miristea, nu am gasit vreun act normativ (nici nu am avut timp sa caut prea mult), ci doar discutii/recomandari de a nu se ara, pentru a evita levigarea azotului.
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde zeb stump pe 11 Aug 2023, 07:53

am gasit ceva şi despre acoperirea solului, in GAEC 6
zeb stump
Veteran

Mesajde zeb stump pe 11 Aug 2023, 08:00

În perioada 15 iunie-30 septembrie, fermierii trebuie să păstreze terenul acoperit pe cel puțin 80% din suprafața arabilă a exploatației si pe cel puțin 50% din suprafața culturilor permanente din exploatație.
Acoperirea solului se poate asigura prin miriștea rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate. În intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi de cel mult 2 săptămâni;
zeb stump
Veteran

Mesajde zeb stump pe 11 Aug 2023, 08:11

Daaaar...fiind in România, GAEC 6 a fost interpretat în sensul că, este permisă distrugerea capilarităţii solului din stratul superficial, prin discuire superficială a miriștii cu bateriile de discuri înclinate în același sens, cu cel mult 10° (sexagesimale) față de axa de înaintare, eventual perpendiculare pe aceasta sau afânarea superficială a solului cu combinatorul echipat cu cuțite-daltă. (Clarificări de la ASAS)...
Deci, se revizuieste, dar nu se schimbă nimic, sau nu se revizuieste, dar se schimbă pe ici-pe colo, si anume, în părţile esentiale :)) :)) :))
zeb stump
Veteran

Mesajde Ghinda pe 11 Aug 2023, 11:13

Exact asta este pe la noi. Superficiala. Îți dai seama doar când calci la picior miriștea. Din mașină, pe lângă te prinzi greu.
Ghinda
Veteran

Mesajde zeb stump pe 11 Aug 2023, 12:32

daca e doar asa, ;i nu ar[tur[, dupa ploaie, va creste costreea cred.
zeb stump
Veteran

Mesajde Marius pe 12 Aug 2023, 09:18

Mi-a spus cineva ca e interzis aratul miristilor care urmeaza sa fie cultivate cu porumb sau floarea soarelui, adica cu culturi ce se insamnteaza primavara. Pentru ele, aratul de va executa inainte de insamntare. Habar n-am daca e o baza legala pt chestia asta, dar ar fi bine sa fie asa.
Marius
Veteran

Înapoi la Unde-i lege nu-i tocmeala!